JohnnyS wrote: ↑02/04/2021 20:28
laik1981 wrote: ↑02/04/2021 20:25
zubi wrote: ↑02/04/2021 20:12
Pa mozda da se vratimo i raspad jugoslavije okrivimo, da nije rata bilo, ne bi ovi uzjahali, da oni nisu uzjahali, korona bi onoj drzavi bila maciji kasalj...
Rekao si smrti uzrokovane nepruzanjem medicinskih usluga mimo korone nece biti bitne, ja kazem da hoce, i da je i to zbog korone. Ali ako vec treba dublja analiza, nije problem, evo rat je kriv.
Ja kazem da nije zbog korone, kao i sto nije, vec je do nesposobnosti naseg zdravstva, bar ovog u Sarajevu i njhovih direktnih odluka. Znaci oni su direktno odlucili da ne rade hladni program. Korona nam je samo prezentovala sav javasluk i nesposobnost u yom zdravstvenom sistemu. Ova odluka je u rangu one odluke da niko nece lijeciti Nadin. Da li je i za to kriva korona? Kod privatnika zdravstvenu njegu dobijas odmah i bez ikakvih kalkulacija. Da li je to privatni sektor imun na koronu? Kako kod privatnika moze sve i odmah, a u javnom zdravstvu ne moze nista?
Realnost je da nema ljudi koji mogu raditi hladni program. Ne možeš vratiti akutno bolesnog čovjeka iz bolnice. Ne vraća se nitko tko ima srčani udar, ali između nekog tko se davi od korone i onog tko polako umire od raka u uvjetima kad nema dovoljno medicinskog osoblja i za jedne i za druge, prima se onaj koji bi mogao umrijeti danas. Jebiga, tako je svugdje na svijetu, ne samo u Sarajevu
Prije 2-3 dana kolegi na poslu je umro otac, u Zenici.
COVID-19 pozitivan 12ti dana, čovjek u kondiciji, 60 i nešto godina, u fazi oporavka.
Išao dan prije smrt kod doktora i žalio se da mu je loše, jutros kolega opisuje - sve znaci predinfarktnog stanja. Nisu mi ni EKG uradili, vratili ga kući, dali mu Apaurin i rekli da dođe kada ne bude pozitivan.
Umro čovjek sutra ujutro, infarkt.
Uzrok smrti COVID-19.
Kolega jutros samo maše glavom u nevjerici i govori da nakon ovoga što je doživio sa ocem ništa mu više nije nevjerojatno.