Ko odlucuje kad ce se neko rodit: gluh, slijep, oboje, nijem, bez noge ili ruke ?
Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
teodati
#5352 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
šarf
#5353 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Prijatelji moji dragi udaljili ste mi se od glavne teme. Život.
Od kuda život? Kako je nastao?
Vjernici će reći život je od Boga.Jer život može proizaći samo iz već postojećeg života.
No što kažu oni koji ne vjeruju u Boga?
Šta je pokrenulo viruse,bakterije,amebe? Jedno je stvoriti nešto ali to isto pokrenuti bez struje?
Šta je to što pokreće milijarde atoma onoga što zovemo živi organizam,čovjek,životinja,biljka?
Da li život može nastati sam od sebe?
Vjernici će reći život je od Boga.Jer život može proizaći samo iz već postojećeg života.
Šta je pokrenulo viruse,bakterije,amebe? Jedno je stvoriti nešto ali to isto pokrenuti bez struje?
Šta je to što pokreće milijarde atoma onoga što zovemo živi organizam,čovjek,životinja,biljka?
-
teodati
#5354 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Život nije nastao sam od sebe, ali ga ni nije stvorilo neko vječno svjesno biće, jer takvo nešto ne postoji, ozbiljno.šarf wrote: ↑28/06/2025 22:24 Prijatelji moji dragi udaljili ste mi se od glavne teme. Život.
-
šarf
#5355 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
A šta je treće?
-
John Cleese
- apsidejzi
#5357 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
suncešarf wrote: ↑28/06/2025 22:24 Prijatelji moji dragi udaljili ste mi se od glavne teme. Život.
-
Zehran82
- apsidejzi
#5359 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
@teodati vrijeme je da ubrzas svoju teoriju, inace rizikujes da zakasnis
Naime, upravo je objavljen rad na Cornell Univerzitetu koji rijesava Hilbertov sesti problem. Ako se razumijes u ovu problematiku, kao sto tvrdis onda vjerovatno znas sta je to i sta to znaci.
Za nas "neuke" to znaci da su matematicari upravo izvukli jednacine koje se koriste u fizici na bazi teorije vjerovatnoce. Hilbertov sesti problem, kojeg je formulisao 1900-e godine, bio je zapravo matematicki problem gdje je centralno pitanje bilo kako od pojedinacnih atoma izvuci fizikalne zakone na visem nivou. Zasto je npr (banalan primjer) kada razbijes jaje, nikada ne mozes vratiti proces unazad. Iako sa aspekta atoma nema nikakve prepreke da se svi vrate u prvobitno stanje i raspored. Do sada se to objasnjavalo Drugim zakonom termodinamike i entropijom, ali sada imamo rijesen Hilbertov sesti problem gdje su matematicari izveli sve fizikalne formule na visim nivoima na osnovu svojih aksioma. Takodjer, Njutnovi zakoni, Ajnstajnovi zakoni i sl.
Ovaj rad proizvodi te formule i objasnjava procese na makro nivou na osnovu, pazi sad: TEORIJE VJEROVATNOCE na mikro nivou. Haoticno ponasanje na mikro nivou moze kroz teoriju vjerovatnoce proizvesti stabilno i predvidljivo ponasanje na makro nivou. Ne treba ti bog. ne treba ti Inteligentni dizajner. Matematicki DOKAZANO.
Pozuri teo, pozuri
Naravno, evo i link: https://arxiv.org/pdf/2408.07818
Naime, upravo je objavljen rad na Cornell Univerzitetu koji rijesava Hilbertov sesti problem. Ako se razumijes u ovu problematiku, kao sto tvrdis onda vjerovatno znas sta je to i sta to znaci.
Za nas "neuke" to znaci da su matematicari upravo izvukli jednacine koje se koriste u fizici na bazi teorije vjerovatnoce. Hilbertov sesti problem, kojeg je formulisao 1900-e godine, bio je zapravo matematicki problem gdje je centralno pitanje bilo kako od pojedinacnih atoma izvuci fizikalne zakone na visem nivou. Zasto je npr (banalan primjer) kada razbijes jaje, nikada ne mozes vratiti proces unazad. Iako sa aspekta atoma nema nikakve prepreke da se svi vrate u prvobitno stanje i raspored. Do sada se to objasnjavalo Drugim zakonom termodinamike i entropijom, ali sada imamo rijesen Hilbertov sesti problem gdje su matematicari izveli sve fizikalne formule na visim nivoima na osnovu svojih aksioma. Takodjer, Njutnovi zakoni, Ajnstajnovi zakoni i sl.
Ovaj rad proizvodi te formule i objasnjava procese na makro nivou na osnovu, pazi sad: TEORIJE VJEROVATNOCE na mikro nivou. Haoticno ponasanje na mikro nivou moze kroz teoriju vjerovatnoce proizvesti stabilno i predvidljivo ponasanje na makro nivou. Ne treba ti bog. ne treba ti Inteligentni dizajner. Matematicki DOKAZANO.
Pozuri teo, pozuri
- apsidejzi
#5360 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
I te kako mogu postojati dva ili vise svemoguca boga. Mislim, ne postoji ni jedan, ali teoretski, mogu postojati. Evo ti primjer sa mog posla: ja imam par servera na poslu koje odrzavam i imam "God mode" tj ja sam admin koji moze sve uraditi na serveru. Ali nisam jedini. Jos dvojica kolega imaju istu mogucnost. Svako moze obrisati kod od onog drugog "boga" i svako moze upisati svoj kod. Mi smo bogovi na ovim serverima i mi bukvalno mozemo uraditi sta god zelimo. Medjutim, ni jedan od nas to ne radi. Zasto?
Problem sa monoteistickim gledanjem na Boga je taj sto mu se ne daje svhra. Bog samo postoji. Nema cilj, nema akcije. Nema ideje. Nema potreba. On samo JESTE. Ali ipak kroz vjerske knjige vidimo da bog ima zelje i odredjene potrebe. Ja, kao lokalni bog servera, imam takodjer potrebu i zelju. Ja zelim da mi sistem funkcionise i da imam sto manje posla. Zato necu nepotrebno popravljati stvari koje rade. Ako je kolega rijesio neki problem, hvala mu. Iako ja mogu napisati bolji i cisci kod i pokazati da sam bolji programer bla bla, ja nemam tu potrebu. Zasto bih to radio i samo sebi pravio vise posla. Bolje imati nekog manje kompetentnog programera koji ce skinuti dio posla sa mene. Ako funkcionise, dobro je.
Mi se ne takmicimo jedan protiv drugog, nego jedan s drugim. Nama svima je uspjeh ako prodje dan a nista nije palo i svi poslovi bili zeleni. Mi se takcmicimo da imamo sto manje posla. I uspjeli smo. Sad na godisnjem, sve funkcionise kako treba i mi imamo luksuz da mozemo odmarati opusteno. Da li mi je bolje dokazivati da sam ja najveci bog na serveru, ili mi je bolje da server funkcionise i da ja mogu zivjeti svoj zivot mirno.
Tvoja pretpostavka monoteistickog boga je da on nema drugih potreba i samo mu je bitno da se prica kako je napravio super svemir u kojem sve idealno funkcionise. Kako je on silan i mocan. Kako je njegovo najbolje, najvece. Trump sindrom. Ego trip. Takav bog ne moze trpiti drugog boga. Medjutim, sve politeisticke religije nisu imale problem sa vise bogova koji su zaduzeni za razlicite stvari. Cak i nas trojica bogova na serveru imamo podjelu zaduzenja. Niko nam nije rekao ko ce sta raditi, ali smo se nekako specijalizirali prirodno i svako radi jedan dio, ali poznaje i ostale dijelove. Moze preuzeti po potrebi ali ako je taj drugi dostupan, ostavi mu da rijesi problem. Zato je moguce u politeistickim religijama imati boga neba, boga zemlje, zagrobnog zivota, munja, vode, prirode, sunca i sl. Ti bogovi saradjuju za neki drugi visi cilj.
Veoma je tesko pomiriti to da bog ne treba nista i da konstantno trazi paznju od ljudi u svetim knjigama. Totalno besmisleno.
-
Zehran82
#5361 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
apsidejzi wrote: ↑02/07/2025 10:32I te kako mogu postojati dva ili vise svemoguca boga. Mislim, ne postoji ni jedan, ali teoretski, mogu postojati. Evo ti primjer sa mog posla: ja imam par servera na poslu koje odrzavam i imam "God mode" tj ja sam admin koji moze sve uraditi na serveru. Ali nisam jedini. Jos dvojica kolega imaju istu mogucnost. Svako moze obrisati kod od onog drugog "boga" i svako moze upisati svoj kod. Mi smo bogovi na ovim serverima i mi bukvalno mozemo uraditi sta god zelimo. Medjutim, ni jedan od nas to ne radi. Zasto?
Problem sa monoteistickim gledanjem na Boga je taj sto mu se ne daje svhra. Bog samo postoji. Nema cilj, nema akcije. Nema ideje. Nema potreba. On samo JESTE. Ali ipak kroz vjerske knjige vidimo da bog ima zelje i odredjene potrebe. Ja, kao lokalni bog servera, imam takodjer potrebu i zelju. Ja zelim da mi sistem funkcionise i da imam sto manje posla. Zato necu nepotrebno popravljati stvari koje rade. Ako je kolega rijesio neki problem, hvala mu. Iako ja mogu napisati bolji i cisci kod i pokazati da sam bolji programer bla bla, ja nemam tu potrebu. Zasto bih to radio i samo sebi pravio vise posla. Bolje imati nekog manje kompetentnog programera koji ce skinuti dio posla sa mene. Ako funkcionise, dobro je.
Mi se ne takmicimo jedan protiv drugog, nego jedan s drugim. Nama svima je uspjeh ako prodje dan a nista nije palo i svi poslovi bili zeleni. Mi se takcmicimo da imamo sto manje posla. I uspjeli smo. Sad na godisnjem, sve funkcionise kako treba i mi imamo luksuz da mozemo odmarati opusteno. Da li mi je bolje dokazivati da sam ja najveci bog na serveru, ili mi je bolje da server funkcionise i da ja mogu zivjeti svoj zivot mirno.
Tvoja pretpostavka monoteistickog boga je da on nema drugih potreba i samo mu je bitno da se prica kako je napravio super svemir u kojem sve idealno funkcionise. Kako je on silan i mocan. Kako je njegovo najbolje, najvece. Trump sindrom. Ego trip. Takav bog ne moze trpiti drugog boga. Medjutim, sve politeisticke religije nisu imale problem sa vise bogova koji su zaduzeni za razlicite stvari. Cak i nas trojica bogova na serveru imamo podjelu zaduzenja. Niko nam nije rekao ko ce sta raditi, ali smo se nekako specijalizirali prirodno i svako radi jedan dio, ali poznaje i ostale dijelove. Moze preuzeti po potrebi ali ako je taj drugi dostupan, ostavi mu da rijesi problem. Zato je moguce u politeistickim religijama imati boga neba, boga zemlje, zagrobnog zivota, munja, vode, prirode, sunca i sl. Ti bogovi saradjuju za neki drugi visi cilj.
Veoma je tesko pomiriti to da bog ne treba nista i da konstantno trazi paznju od ljudi u svetim knjigama. Totalno besmisleno.
grijesis a evo zasto.I te kako mogu postojati dva ili vise svemoguca boga. Mislim, ne postoji ni jedan, ali teoretski, mogu postojati. Evo ti primjer sa mog posla: ja imam par servera na poslu koje odrzavam i imam "God mode" tj ja sam admin koji moze sve uraditi na serveru. Ali nisam jedini. Jos dvojica kolega imaju istu mogucnost. Svako moze obrisati kod od onog drugog "boga" i svako moze upisati svoj kod. Mi smo bogovi na ovim serverima i mi bukvalno mozemo uraditi sta god zelimo. Medjutim, ni jedan od nas to ne radi. Zasto?
Ne mogu postojati dva svemoguca Boga zato sto ce njihovi atributi doci u koliziju, a cim dodje kolizija dolazi do totalne degradacije svih bogova koji postoje, i onda niko vise nije svemoguc, nego se svi spustaju na nizu razinu, znaci dolazi do degradacije sa Svemoguce boga na bice koje ima nadnaravne moci uz mahane...a to je nedopustivo za Boga.
evo primjera, Bog "A" sve vidi, drugi Bog "B" je isto tako svemoguc, sad hoce nesto da sakrije od Boga A, ako sakrije pa taj ne moze da vidi, onda je degradirao ga i nije vise onaj koji sve vidi jer mu je taj drugi uspio sakriti stvar....a ako ovaj nije u stanju da sakrije jer ovaj ipak sve vidi, to znaci nije u stanju sakriti stvari i nije svemoguc....pa Dodje do kolizijie Boga A koji sve vidi, i Boga B koji moze sve...znaci dva svemoguca Boga ne mogu da budu, jednostavno logicki gledano, i pogresno je to sporediti sa kompijuterima jer ta dva servera se ne sukobljavaju sa atributima kao sto bi vise bogova nuzno se sukobilo sa svojim bozanskim atributima.
Sile vise Bogova dolazi do nuzne degradacije svih bogaova na nizu razinu....i vise nemamo absolutnog Boga, svemoguceg Boga....nego samo druzinu bica koji imaju nadnaravne moci, gdje se jedni drugi s vremena na vrijeme suzbijaju.
Svrha se daje produktu, a Bog nije produkt nicega, on je neprouzrokovani Uzrocnik svega.Problem sa monoteistickim gledanjem na Boga je taj sto mu se ne daje svhra. Bog samo postoji. Nema cilj, nema akcije. Nema ideje. Nema potreba. On samo JESTE.
Bog je taj koji nema pocetka ni kraja, On daje svrhu svojim stvorenjima=produktima.
Pa rijec svrha se ne moze tek tako aplicirati na Boga iz nase perspektive.
On kad zeli to nesto zeli za nas, zeli to za nase bolje, a ne za njegovo bolje, moze on i bez nas biti.Ali ipak kroz vjerske knjige vidimo da bog ima zelje i odredjene potrebe
Bog nema potreba.
ON iskaze svoju velicinu jer nema nista vece od njega, da bi ga slusao, jer ti je On jedini pravi objektivni zakonodavac , i daje smjer sta treba ili netreba.Tvoja pretpostavka monoteistickog boga je da on nema drugih potreba i samo mu je bitno da se prica kako je napravio super svemir u kojem sve idealno funkcionise. Kako je on silan i mocan. Kako je njegovo najbolje, najvece. Trump sindrom. Ego trip.
Bog ne hvali sebe da bi sebe uzidizao na slabasnim ljudima, nego uzdize sebe da znas da nema nista vece od njega, i da ga se treba slusati za svoje bolje a ne za njegovo neko bolje....
ti prvo pretpostavis pogresno, i onda na osnovu pogresnih pretspostavki donosis pogresne zakljuckeVeoma je tesko pomiriti to da bog ne treba nista i da konstantno trazi paznju od ljudi u svetim knjigama. Totalno besmisleno.
kao da ja kazem, A posto je amerika manja od luxemburga, tamo je puno hladno i hodaju pingvini i bijeli medvjedi ulicama, zato ne zelim tamo da preselim iz evrope
tako isto i ti na osnovu pogresni pretpostavki donosis pogresne zakljucke.
- apsidejzi
#5363 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Eh vidis, ti ovdje grijesis. Tacnije, antropomorfiziras boga. Dajes mu ljudke epitete. Zasto bi bog ZELIO sakriti nesto. Za ocekvivati bi bilo malo zrelijeg boga. Bog, kako ga ti dozivljavas je neizivljeni i nezreli bog. A on ne mora biti takav. Daj da se ponovo vratimo na dvojicu mojih kolega i nas status bogova na serveru. Ja vidim sta oni rade i oni vide sta ja radim. Ne trebam sakrivati nista od njih. Mi smo odrasli ljudi i ne ponasamo se kao djeca. Zasto ocekujes da dva boga ne bi mogla uraditi isto? Zasto tvoj bog mora biti narcisoidno aroganrni imbecil koji ne moze saradjivati sa drugim bogovima? Ja nisam bog ali sam skontao da ako dijelim zadatke sa kolegama mogu postici vise i bolje. Zato ja nemam potrebu da se pokazujem pred njima a ni odni preda mnom. Podijelili smo zadatke i svako radi svoj dio posla, mada svi znamo sve.Zehran82 wrote: ↑02/07/2025 10:55 Ne mogu postojati dva svemoguca Boga zato sto ce njihovi atributi doci u koliziju, a cim dodje kolizija dolazi do totalne degradacije svih bogova koji postoje, i onda niko vise nije svemoguc, nego se svi spustaju na nizu razinu, znaci dolazi do degradacije sa Svemoguce boga na bice koje ima nadnaravne moci uz mahane...a to je nedopustivo za Boga.
evo primjera, Bog "A" sve vidi, drugi Bog "B" je isto tako svemoguc, sad hoce nesto da sakrije od Boga A, ako sakrije pa taj ne moze da vidi, onda je degradirao ga i nije vise onaj koji sve vidi jer mu je taj drugi uspio sakriti stvar....
Bog kako ga ti predstavljas je neka neizivljena hinja sa kompleksom nize vrijednosti. Mora nesto sakrivati od nekoga. Totalno nezrelo. Rekao bih da je takvo predstavljanje boga degradirajuce. Sama cinjenica da on treba nesto sakrivati ga diskreditira. Upravo zato je politeizam mnogo blize ljudskoj prirodi. Citavo drustvo se bazira na saradnji i mi intuitivno razumijemo da sebicni ljudi nisu dobrodosli. Zasto tvoj bog mora biti sebican?
-
teodati
#5364 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Rješenje tog problema ništa ne objašnjava kako je bilo što nastalo, tako da neću zakasniti, dapače.apsidejzi wrote: ↑02/07/2025 10:11 @teodati vrijeme je da ubrzas svoju teoriju, inace rizikujes da zakasnis![]()
Pozuri teo, pozuri
-
teodati
#5365 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
E baš ono treće je jedina istina o nastanku života bilo gdje, nastankom svakog prostor-vremena prvo se rađa inteligencija, a tek daleko kasnije materijalni život, to će se i dokazati, tako da niti slučaj ali niti neko vječno svjesno biće nije uzrok nastanka života, dapače.
-
teodati
#5366 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
I što je tu problem ako postoji jedan svemogući Bog uzrok svega koji nije osobno biće, iz koga nastaje mnoštvo Bogova koji stvaraju materijalni život, pa sam Isus tvrdi da smo i mi ljudi Bogovi, potomci dakako Bogova koji su svemir napravili, ne vidim nikakvog problema u tome, naprotiv.
- apsidejzi
#5367 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
uuuuuuu i te kako objasnjava. Samo ti ne zelis da vidis zbog svog ega. Previse si gord da bi otvorio link i procitao da su ti ljudi odgovorili na pitanje. ovaj rad ce ucenici u skolama uciti uskoro, kao sto uce Ajnstajnovu teoriju relativiteta. Da si pametan, procitao bi ga i ti pa mozda iskoristio u svojoj teoriji. No znas kako arapi kazu: Psi laju a karavane prolaze. Ili kako se kod nas kaze: Prodje ti voz. Dok ti objavis to ce biti stara i prevazidjena vijest.teodati wrote: ↑02/07/2025 17:35Rješenje tog problema ništa ne objašnjava kako je bilo što nastalo, tako da neću zakasniti, dapače.apsidejzi wrote: ↑02/07/2025 10:11 @teodati vrijeme je da ubrzas svoju teoriju, inace rizikujes da zakasnis![]()
Pozuri teo, pozuri
Naravno, evo i link: https://arxiv.org/pdf/2408.07818![]()
Ljudi imaju matematicku konstrukciju koja od haosa pravi F = m*a. Pazi sta ti kazem: ovo ce uskoro biti Nobelova nagrada.
-
teodati
#5368 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Tebi logika zbilja ne ide pa ne ide, upoznat sam sa time, ali to ne objašnjava kako je bilo što nastalo, veliš skužili su kako od haosa nešto nastaje, ali i haos ima svoj uzrok, a to ni ti ni oni još dugo nećete shvatiti, nemaju pojma koji je uzrok haosa, dakle opet se samo nabraja što, od čega, ali ne i kako, zašto, kraj priče, ak za to dobe Nobela, jadni smo mi ljudi, ozbiljno.apsidejzi wrote: ↑02/07/2025 19:38uuuuuuu i te kako objasnjava. Samo ti ne zelis da vidis zbog svog ega. Previse si gord da bi otvorio link i procitao da su ti ljudi odgovorili na pitanje. ovaj rad ce ucenici u skolama uciti uskoro, kao sto uce Ajnstajnovu teoriju relativiteta. Da si pametan, procitao bi ga i ti pa mozda iskoristio u svojoj teoriji. No znas kako arapi kazu: Psi laju a karavane prolaze. Ili kako se kod nas kaze: Prodje ti voz. Dok ti objavis to ce biti stara i prevazidjena vijest.teodati wrote: ↑02/07/2025 17:35Rješenje tog problema ništa ne objašnjava kako je bilo što nastalo, tako da neću zakasniti, dapače.apsidejzi wrote: ↑02/07/2025 10:11 @teodati vrijeme je da ubrzas svoju teoriju, inace rizikujes da zakasnis![]()
Pozuri teo, pozuri
Naravno, evo i link: https://arxiv.org/pdf/2408.07818![]()
Ljudi imaju matematicku konstrukciju koja od haosa pravi F = m*a. Pazi sta ti kazem: ovo ce uskoro biti Nobelova nagrada.
- -Chesterfield-
#5369 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Navedi mi stih iz Biblije gdje kaže da smo potomci bogova koji su...teodati wrote: ↑02/07/2025 17:48I što je tu problem ako postoji jedan svemogući Bog uzrok svega koji nije osobno biće, iz koga nastaje mnoštvo Bogova koji stvaraju materijalni život, pa sam Isus tvrdi da smo i mi ljudi Bogovi, potomci dakako Bogova koji su svemir napravili, ne vidim nikakvog problema u tome, naprotiv.
- apsidejzi
#5370 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Gledaj to pozitivno. Sad ne moras objasnjavati kako od haosa nastaju prirodni zakoni. To smo vec evo skontali. Tvoj posao je da nam objasnis kako nastaje haos. Nadam se da smo malo ubrzali vrijeme do konacne objave tvoje teorije. Te sitnice od atoma do svemira mozes preskociti. Fokusiraj se na ovo sto jos ne znamo.teodati wrote: ↑02/07/2025 19:53Tebi logika zbilja ne ide pa ne ide, upoznat sam sa time, ali to ne objašnjava kako je bilo što nastalo, veliš skužili su kako od haosa nešto nastaje, ali i haos ima svoj uzrok, a to ni ti ni oni još dugo nećete shvatiti, nemaju pojma koji je uzrok haosa, dakle opet se samo nabraja što, od čega, ali ne i kako, zašto, kraj priče, ak za to dobe Nobela, jadni smo mi ljudi, ozbiljno.apsidejzi wrote: ↑02/07/2025 19:38uuuuuuu i te kako objasnjava. Samo ti ne zelis da vidis zbog svog ega. Previse si gord da bi otvorio link i procitao da su ti ljudi odgovorili na pitanje. ovaj rad ce ucenici u skolama uciti uskoro, kao sto uce Ajnstajnovu teoriju relativiteta. Da si pametan, procitao bi ga i ti pa mozda iskoristio u svojoj teoriji. No znas kako arapi kazu: Psi laju a karavane prolaze. Ili kako se kod nas kaze: Prodje ti voz. Dok ti objavis to ce biti stara i prevazidjena vijest.
Ljudi imaju matematicku konstrukciju koja od haosa pravi F = m*a. Pazi sta ti kazem: ovo ce uskoro biti Nobelova nagrada.![]()
-
Zehran82
#5371 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
apsidejzi wrote: ↑02/07/2025 16:17Zehran82 wrote: ↑02/07/2025 10:55 Ne mogu postojati dva svemoguca Boga zato sto ce njihovi atributi doci u koliziju, a cim dodje kolizija dolazi do totalne degradacije svih bogova koji postoje, i onda niko vise nije svemoguc, nego se svi spustaju na nizu razinu, znaci dolazi do degradacije sa Svemoguce boga na bice koje ima nadnaravne moci uz mahane...a to je nedopustivo za Boga.
evo primjera, Bog "A" sve vidi, drugi Bog "B" je isto tako svemoguc, sad hoce nesto da sakrije od Boga A, ako sakrije pa taj ne moze da vidi, onda je degradirao ga i nije vise onaj koji sve vidi jer mu je taj drugi uspio sakriti stvar....
Eh vidis, ti ovdje grijesis. Tacnije, antropomorfiziras boga. Dajes mu ljudke epitete. Zasto bi bog ZELIO sakriti nesto. Za ocekvivati bi bilo malo zrelijeg boga. Bog, kako ga ti dozivljavas je neizivljeni i nezreli bog. A on ne mora biti takav. Daj da se ponovo vratimo na dvojicu mojih kolega i nas status bogova na serveru. Ja vidim sta oni rade i oni vide sta ja radim. Ne trebam sakrivati nista od njih. Mi smo odrasli ljudi i ne ponasamo se kao djeca. Zasto ocekujes da dva boga ne bi mogla uraditi isto? Zasto tvoj bog mora biti narcisoidno aroganrni imbecil koji ne moze saradjivati sa drugim bogovima? Ja nisam bog ali sam skontao da ako dijelim zadatke sa kolegama mogu postici vise i bolje. Zato ja nemam potrebu da se pokazujem pred njima a ni odni preda mnom. Podijelili smo zadatke i svako radi svoj dio posla, mada svi znamo sve.
Bog kako ga ti predstavljas je neka neizivljena hinja sa kompleksom nize vrijednosti. Mora nesto sakrivati od nekoga. Totalno nezrelo. Rekao bih da je takvo predstavljanje boga degradirajuce. Sama cinjenica da on treba nesto sakrivati ga diskreditira. Upravo zato je politeizam mnogo blize ljudskoj prirodi. Citavo drustvo se bazira na saradnji i mi intuitivno razumijemo da sebicni ljudi nisu dobrodosli. Zasto tvoj bog mora biti sebican?
ne dajem nista ljudsko, nista slicno Bogu nema.Dajes mu ljudke epitete.
to je samo hipoteticka zamisao to sa sakrivanjem, a mogao sam ja masa primjera uzeti, tipa, Da Bog nesto kaze a da drugi ne cuje, Da Bog nesto uradi a da drugi ga ne moze sprijeciti, ili da ga ne moze vidjeti, Da Bog se ne moze odbraniti od napada drugog BOga itd. Zasto bi bog ZELIO sakriti nesto.
znaci moze se tu masa nabrojati stvari , hipoteticki sta bi bilo kad bi bilo, i ovi scenariji ukazivaju da je nemoguce imati 2 svemoguca Boga, dva absolutna Boga, samo jedan moze biti absolutni Bog sa svim svojim nedodirljivim atributima koga niko ne moze degradirati ni na koji nacin.
to je samo hipoteticki scenarij koji ukaziva nemogucnost postojanja dva absolutna , svemoguca Boga.Za ocekvivati bi bilo malo zrelijeg boga.
dzaba ti to kad se taj primjer sa serverima ne moze aplicirati na dva svemoguca Boga jer sile bogova po automatizmu degradiraju jedan drugog na nizu razinu, htjeli to ilio ne htjeli.Daj da se ponovo vratimo na dvojicu mojih kolega i nas status bogova na serveru.
evo da nista jedan drugom ne urade, opet su degradirani, jer ovaj ne moze raditi sta hoce jer mora dobiti dopustenje drugog, ako ne treba traziti dopustenje drugog znaci jaci je od njega, i ova prvi se slusa a onaj drugi nema snage m use suprostaviti, znaci nije svemoguc.
Dva servera su poput dva BOga koja du svaki u svom univerzumu i nemaju vlast nad svakom realnoscu, znaci po toj logici ima zona u stvarnosti, univerzuma ili dimenzija koje nemaju vlast niti uvid u ista tu ....to znaci da nisu abolsutni Vladari, svemoguci Bog vlada nad svim univerzumima i dimenzijama, i bilo kojoj realnoscu i nerealanoscu kao poput ljudskih snova.
Tako da serveri absolutno nisu dobar primjer zasto moze da postoji dva svemoguca Boga ili vise.
ne niposto nego fakticki ga ti degradiras dok mu pridruzis sudruga u vlasti i atributima.Bog kako ga ti predstavljas je neka neizivljena hinja sa kompleksom nize vrijednosti.
a ja se ovdje poigravam hipotetyickim mislima i scenarijima, sta bi bilo kad bi bilo, da ti ukazem da nije moguce logicki imati dva svemoguca Boga jer nuzno dolazi do degradacije atributa bozijih.
evo recimo Bog namjerno krije od svakoga Smak svijeta, kada ce nastupiti.....sto ga to diskreditira???Sama cinjenica da on treba nesto sakrivati ga diskreditira.
Ako postoji mudrost u sakrivanju kada ce nastupiti Smak svijeta, to da bi podstakao ljude na rad i motivisao i da nebi ih obeshrabrio, sakrije ga da ih motivise za rad na zemlji, da ne bi bili obsehrabreni.
-
Zehran82
#5372 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
teodati wrote: ↑02/07/2025 17:48I što je tu problem ako postoji jedan svemogući Bog uzrok svega koji nije osobno biće, iz koga nastaje mnoštvo Bogova koji stvaraju materijalni život, pa sam Isus tvrdi da smo i mi ljudi Bogovi, potomci dakako Bogova koji su svemir napravili, ne vidim nikakvog problema u tome, naprotiv.
kako to nije osobno pice, sta to treba da znaci....???I što je tu problem ako postoji jedan svemogući Bog uzrok svega koji nije osobno biće,
sta je ako nije zivo bice??
pa ti si politeista onda....i Biblija i Kuran ti kazu Jedan je Bog, ali ti eto hoces da uvedes jos bogova u igru.iz koga nastaje mnoštvo Bogova koji stvaraju materijalni život,
zasto ce Bog stvarati druge bogove kad je ON sam dovoljan da stvori sav materijalni svijet???
ne tvrdipa sam Isus tvrdi da smo i mi ljudi Bogovi
Bog ne radja da bi imao potomke, niti stvara druge bogove...vjerovati u vise bogova je sam sebi pucas u glavu, jer je to neoprostiv grijeh ako se ne pokajes prije smrti Bogu, Bog to nece oprostiti na sudnjem danu, i ceka vjecna kazna u Paklu zbog bogohulnistva.potomci dakako Bogova koji su svemir napravili
- apsidejzi
#5373 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Nisi ti to rascistio sam sa sobom. Vise mi se cini da ti ovdje iskazujes svoje unutrasnje porive koje pripisujes bogu. Cuj bog namjerno krije od svakoga kada ce biti Smak svijeta. Kakav je to bog? Zbog cega potreba sa sakrivanjem necega? Nesiguran u sebe? Boji se da ce ga neko provaliti i osramotiti? Ti ovdje i dalje boga predstavljas kao nekoga sa kompleksom nize vrijednosti. Ja mislim da je to samorefleksija.Zehran82 wrote: ↑03/07/2025 08:41apsidejzi wrote: ↑02/07/2025 16:17Zehran82 wrote: ↑02/07/2025 10:55 Ne mogu postojati dva svemoguca Boga zato sto ce njihovi atributi doci u koliziju, a cim dodje kolizija dolazi do totalne degradacije svih bogova koji postoje, i onda niko vise nije svemoguc, nego se svi spustaju na nizu razinu, znaci dolazi do degradacije sa Svemoguce boga na bice koje ima nadnaravne moci uz mahane...a to je nedopustivo za Boga.
Eh vidis, ti ovdje grijesis. Tacnije, antropomorfiziras boga. Dajes mu ljudke epitete. Zasto bi bog ZELIO sakriti nesto. Za ocekvivati bi bilo malo zrelijeg boga. Bog, kako ga ti dozivljavas je neizivljeni i nezreli bog. A on ne mora biti takav. Daj da se ponovo vratimo na dvojicu mojih kolega i nas status bogova na serveru. Ja vidim sta oni rade i oni vide sta ja radim. Ne trebam sakrivati nista od njih. Mi smo odrasli ljudi i ne ponasamo se kao djeca. Zasto ocekujes da dva boga ne bi mogla uraditi isto? Zasto tvoj bog mora biti narcisoidno aroganrni imbecil koji ne moze saradjivati sa drugim bogovima? Ja nisam bog ali sam skontao da ako dijelim zadatke sa kolegama mogu postici vise i bolje. Zato ja nemam potrebu da se pokazujem pred njima a ni odni preda mnom. Podijelili smo zadatke i svako radi svoj dio posla, mada svi znamo sve.
Bog kako ga ti predstavljas je neka neizivljena hinja sa kompleksom nize vrijednosti. Mora nesto sakrivati od nekoga. Totalno nezrelo. Rekao bih da je takvo predstavljanje boga degradirajuce. Sama cinjenica da on treba nesto sakrivati ga diskreditira. Upravo zato je politeizam mnogo blize ljudskoj prirodi. Citavo drustvo se bazira na saradnji i mi intuitivno razumijemo da sebicni ljudi nisu dobrodosli. Zasto tvoj bog mora biti sebican?ne dajem nista ljudsko, nista slicno Bogu nema.Dajes mu ljudke epitete.
to je samo hipoteticka zamisao to sa sakrivanjem, a mogao sam ja masa primjera uzeti, tipa, Da Bog nesto kaze a da drugi ne cuje, Da Bog nesto uradi a da drugi ga ne moze sprijeciti, ili da ga ne moze vidjeti, Da Bog se ne moze odbraniti od napada drugog BOga itd. Zasto bi bog ZELIO sakriti nesto.
znaci moze se tu masa nabrojati stvari , hipoteticki sta bi bilo kad bi bilo, i ovi scenariji ukazivaju da je nemoguce imati 2 svemoguca Boga, dva absolutna Boga, samo jedan moze biti absolutni Bog sa svim svojim nedodirljivim atributima koga niko ne moze degradirati ni na koji nacin.
to je samo hipoteticki scenarij koji ukaziva nemogucnost postojanja dva absolutna , svemoguca Boga.Za ocekvivati bi bilo malo zrelijeg boga.
dzaba ti to kad se taj primjer sa serverima ne moze aplicirati na dva svemoguca Boga jer sile bogova po automatizmu degradiraju jedan drugog na nizu razinu, htjeli to ilio ne htjeli.Daj da se ponovo vratimo na dvojicu mojih kolega i nas status bogova na serveru.
evo da nista jedan drugom ne urade, opet su degradirani, jer ovaj ne moze raditi sta hoce jer mora dobiti dopustenje drugog, ako ne treba traziti dopustenje drugog znaci jaci je od njega, i ova prvi se slusa a onaj drugi nema snage m use suprostaviti, znaci nije svemoguc.
Dva servera su poput dva BOga koja du svaki u svom univerzumu i nemaju vlast nad svakom realnoscu, znaci po toj logici ima zona u stvarnosti, univerzuma ili dimenzija koje nemaju vlast niti uvid u ista tu ....to znaci da nisu abolsutni Vladari, svemoguci Bog vlada nad svim univerzumima i dimenzijama, i bilo kojoj realnoscu i nerealanoscu kao poput ljudskih snova.
Tako da serveri absolutno nisu dobar primjer zasto moze da postoji dva svemoguca Boga ili vise.
ne niposto nego fakticki ga ti degradiras dok mu pridruzis sudruga u vlasti i atributima.Bog kako ga ti predstavljas je neka neizivljena hinja sa kompleksom nize vrijednosti.
a ja se ovdje poigravam hipotetyickim mislima i scenarijima, sta bi bilo kad bi bilo, da ti ukazem da nije moguce logicki imati dva svemoguca Boga jer nuzno dolazi do degradacije atributa bozijih.
evo recimo Bog namjerno krije od svakoga Smak svijeta, kada ce nastupiti.....sto ga to diskreditira???Sama cinjenica da on treba nesto sakrivati ga diskreditira.
Ako postoji mudrost u sakrivanju kada ce nastupiti Smak svijeta, to da bi podstakao ljude na rad i motivisao i da nebi ih obeshrabrio, sakrije ga da ih motivise za rad na zemlji, da ne bi bili obsehrabreni.
Za mene je ovakav bog apsurdan. Nije vrijedan obozavanja.
Isto tako, mislim da si me pogresno shvatio ono za servere. Ja imam apsolutnu vlast na tom serveru. Mogu ga ugasiti kad hocu (smak svijeta). Mogu ga razbiti ako hocu. Mogu na njemu promijeniti svaki parametar koji hocu. Sve znam na njemu uraditi. U tom nekom malom svijetu servera, ja sam sveznajuci i svemoguci. Upravo oni atributi koji se pripisuju Bogu. Ja, i jos dvojica kolega. I mi se dogovorimo kada cemo uraditi restart servera (mali smak svijeta). Mi se dogovorimo kada cemo neki parametar promijeniti. Niko nema potrebu da krije nista od drugoga. Ja i dalje ne razumijem odakle bogu potreba da krije nesto. Ako moj kolega hoce da uradi nesto na serveru, neka uradi. Mi imamo zajednicki cilj. Druga je stvar kada nemas zajednicki cilj i ako bi jedan od nas htio to da unisti i pokvari server a mi drugi ne damo. No to vise nije problem svemogucnosti i sveznanja. To su sitni ljudski porivi i snishodljivost. To za mene vise nije pravi bog. Nije vrijedan divljenja, nije vrijedan klanjanja. Takav bog je sramota. A takvog ga upravo ti predstavljas da jeste.
Mozda bi ti sakrivao informacije od drugih u nadi da ce ti to donijeti neku prednost, i to preslikavas na boga. Kao da Njemu treba prednost i kao da je vec nema. Tacno se vidi koliko sebe preslikavas na sliku boga i koliko nisi razmotrio ostale aspekte bozije licnosti.
-
Zehran82
#5374 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
apsidejzi wrote: ↑03/07/2025 10:57 -------
Nisi ti to rascistio sam sa sobom. Vise mi se cini da ti ovdje iskazujes svoje unutrasnje porive koje pripisujes bogu. Cuj bog namjerno krije od svakoga kada ce biti Smak svijeta. Kakav je to bog? Zbog cega potreba sa sakrivanjem necega? Nesiguran u sebe? Boji se da ce ga neko provaliti i osramotiti? Ti ovdje i dalje boga predstavljas kao nekoga sa kompleksom nize vrijednosti. Ja mislim da je to samorefleksija.
Isto tako, mislim da si me pogresno shvatio ono za servere. Ja imam apsolutnu vlast na tom serveru. Mogu ga ugasiti kad hocu (smak svijeta). Mogu ga razbiti ako hocu. Mogu na njemu promijeniti svaki parametar koji hocu. Sve znam na njemu uraditi. U tom nekom malom svijetu servera, ja sam sveznajuci i svemoguci. Upravo oni atributi koji se pripisuju Bogu. Ja, i jos dvojica kolega. I mi se dogovorimo kada cemo uraditi restart servera (mali smak svijeta). Mi se dogovorimo kada cemo neki parametar promijeniti. Niko nema potrebu da krije nista od drugoga. Ja i dalje ne razumijem odakle bogu potreba da krije nesto. Ako moj kolega hoce da uradi nesto na serveru, neka uradi. Mi imamo zajednicki cilj. Druga je stvar kada nemas zajednicki cilj i ako bi jedan od nas htio to da unisti i pokvari server a mi drugi ne damo. No to vise nije problem svemogucnosti i sveznanja. To su sitni ljudski porivi i snishodljivost. To za mene vise nije pravi bog. Nije vrijedan divljenja, nije vrijedan klanjanja. Takav bog je sramota. A takvog ga upravo ti predstavljas da jeste.
Mozda bi ti sakrivao informacije od drugih u nadi da ce ti to donijeti neku prednost, i to preslikavas na boga. Kao da Njemu treba prednost i kao da je vec nema. Tacno se vidi koliko sebe preslikavas na sliku boga i koliko nisi razmotrio ostale aspekte bozije licnosti.
BOg kaze o tome:Cuj bog namjerno krije od svakoga kada ce biti Smak svijeta. Kakav je to bog? Zbog cega potreba sa sakrivanjem necega?
20:15 Čas oživljenja će sigurno doći – od svakog ga tajim – kad će svaki čovjek prema trudu svome nagrađen ili kažnjen biti.
pitas se zasto ga krije , ja cu ti reci iz svoje mudrosti ga krije, sa razlogom.....
jer kada bi otkrio neke bi obeshrabrio da rade, i razvijaju zivot na zemlji.
skrivanje casa smaka svijeta, bilo to malog ili velikog, mali jke smrt a veliki je unistenje cijelog univerzuma je da ne obeshrabri ljude za radom.
Sta mislis da svakome covjeku se objavi kada ce umrijeti, sta mislis da stoji da ces ti umrijeti sledecu godinu???
Dali bi imao volje za zivotom ovu godinu da putujes svijetom, da boris se i radis, da gradis nesto , mozda kucu, ili kupujes novo auto i sta ja znam....
ti kada bi znao da ces umrijeti sledecu godinu il ice ti smak svijeta biti sledecu godinu, ti nebi bio aktivan u zivotu kao sto si sada, nego bi bio u depresivi , slomio bi te depresijom, nebi imao volje i za sta...a kamoli da gradis kuce kupujes auta , da se zenis ili sta vec.....
Jeli ti sad jasno koja je mudrost da se sakrije to???? Nemoj ti misliti da Bog nesto radi a da nema mudrosti u tome, i da nema neku svrhu to sto radi kako radi.....
nakon sto sam ti pojasnio gore razlog skrivanja Malog i velikog smaka svijeta, to jeste smrti i velikog smaka svijeta gdje je unistenje univerzuma i planete zemlje i svega zivota na zemlji....mozes onda da shvatis sada da si ta pitanja postavio iz svog neznanja o temi.Nesiguran u sebe? Boji se da ce ga neko provaliti i osramotiti? Ti ovdje i dalje boga predstavljas kao nekoga sa kompleksom nize vrijednosti. Ja mislim da je to samorefleksija.
gdje ti cak pokusavas BOga da omalovazavas i to sve iz svog neznanja.....
ti ne mozes unistiti tudji server, jer samo imas ogranicenu vlast nad svojim serverom, a to je degradacija Bozijeg gospodarstva nad svim...i zato se to ne moze sporediti bevzeze ti je primjer iz prostog razloga sto ne shvatas da sa metaforom sa serverima degradiras Boziju vladavinu, njegova vlast nije prisutna svuda, znaci nije absolutni Vladar svega, nego ima zona nad kojim nema uvida, ni vlasti niti ikakvih ingernecija....Ja imam apsolutnu vlast na tom serveru. Mogu ga ugasiti kad hocu (smak svijeta). Mogu ga razbiti ako hocu. Mogu na njemu promijeniti svaki parametar koji hocu. Sve znam na njemu uraditi. U tom nekom malom svijetu servera, ja sam sveznajuci i svemoguci. Upravo oni atributi koji se pripisuju Bogu. Ja, i jos dvojica kolega. I mi se dogovorimo kada cemo uraditi restart servera (mali smak svijeta). Mi se dogovorimo kada cemo neki parametar promijeniti. Niko nema potrebu da krije nista od drugoga. Ja i dalje ne razumijem odakle bogu potreba da krije nesto. Ako moj kolega hoce da uradi nesto na serveru, neka uradi. Mi imamo zajednicki cilj. Druga je stvar kada nemas zajednicki cilj i ako bi jedan od nas htio to da unisti i pokvari server a mi drugi ne damo. No to vise nije problem svemogucnosti i sveznanja. To su sitni ljudski porivi i snishodljivost. To za mene vise nije pravi bog. Nije vrijedan divljenja, nije vrijedan klanjanja. Takav bog je sramota. A takvog ga upravo ti predstavljas da jeste.
to je ono sto ti ne shvatas i dalje sa serverom
pricas iz neznanja, a to shvati na osnovu pojasnjenja gore zbog cega Bog krije cas Smaka svijeta, malog i velikog.Mozda bi ti sakrivao informacije od drugih u nadi da ce ti to donijeti neku prednost, i to preslikavas na boga. Kao da Njemu treba prednost i kao da je vec nema. Tacno se vidi koliko sebe preslikavas na sliku boga i koliko nisi razmotrio ostale aspekte bozije licnosti.
- apsidejzi
#5375 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ako mi dozvolis, ja cu ti protumaciti sta ja mislim da se krije iza ovog ajeta. Znam da ti to neces prihvatiti i to je OK, i ne ocekujem. Ovo citaju i drugi pa nek ocijene. Evo kako ja to vidim... ne znam da li si radio u nekoj velikoj kompaniji sa zapada, ali ako jesi, mogao si primjetiti kako se provodi odredjena promjena. Posto ne mogu kao Putin dati direktnu naredbu, onda oni indirektno kreiraju pritisak. Prvo menadzment najavi tu promjenu, pa se krenu siriti glasine. Par dana kasnije bace jos neku informaciju. Pa onda za dvije sedmice jos malo. I tako daju informacije na kasiku, drzeci podredjene u neizvjesnosti. Mali zalogaji se brze i lakse gutaju. Drugim rijecima, kuhaju zabu na niskoj temperaturi i zaba ni ne skonta da je skuhana. I u ovim kompanijama, ko ih analizira, postaje jasno da moc u hijerarhiji ne ovisi o licnoj snazi niti pameti. Nisi ti sef zato sto si jak ili pametan. Ti si sef zato sto prvi dobijes informaciju sa visih nivoa. Moj sef sjedi na tom nekom sastanku i onda on zna nesto sto ja ne znam. Ja spekulisem a on zna. To mu daje moc i prednost u odnosu na mene.Zehran82 wrote: ↑03/07/2025 11:11apsidejzi wrote: ↑03/07/2025 10:57 -------
Nisi ti to rascistio sam sa sobom. Vise mi se cini da ti ovdje iskazujes svoje unutrasnje porive koje pripisujes bogu. Cuj bog namjerno krije od svakoga kada ce biti Smak svijeta. Kakav je to bog? Zbog cega potreba sa sakrivanjem necega? Nesiguran u sebe? Boji se da ce ga neko provaliti i osramotiti? Ti ovdje i dalje boga predstavljas kao nekoga sa kompleksom nize vrijednosti. Ja mislim da je to samorefleksija.
Mozda bi ti sakrivao informacije od drugih u nadi da ce ti to donijeti neku prednost, i to preslikavas na boga. Kao da Njemu treba prednost i kao da je vec nema. Tacno se vidi koliko sebe preslikavas na sliku boga i koliko nisi razmotrio ostale aspekte bozije licnosti.BOg kaze o tome:Cuj bog namjerno krije od svakoga kada ce biti Smak svijeta. Kakav je to bog? Zbog cega potreba sa sakrivanjem necega?
20:15 Čas oživljenja će sigurno doći – od svakog ga tajim – kad će svaki čovjek prema trudu svome nagrađen ili kažnjen biti.
pitas se zasto ga krije , ja cu ti reci iz svoje mudrosti ga krije, sa razlogom.....
Da se vratim sada na ovaj ajet kojeg si citirao. Meni ovaj ajet djeluje upravo ovako. Muhamed je posrednik izmedju "nevidljivog boga" i nas. Muhamed ima informaciju. Mi ne mozemo dobiti tu informaciju. Ne objasnjava se zasto ne mozes dobiti istu. Nije haman ni bitno. Bitno je napraviti hijerarhiju u glavama ljudi: informacija je moc. Informacija pravi hijerarhiju. Ja sam sef zato sto ja imam informaciju, a ti je nemas. Moj sef nije nista bolji od mene. On samo zna vise jer ima tu poziciju u kojoj prvi saznaje stvari. Samo to je razlika mene i njega.
Eh upravo takav osjecaj ja imam kada citam ovaj gore ajet. Posto ja ne vjerujem da je to doslo od boga i posto smatram da je to Muhamed izmislio, onda kod mene to izgleda kao da je Muhamed htio (vjerovatno podsvjesno) podici sebi poziciju u hijerarhiji. Ima neka informacija (ozivljenje) koju vi ne znate a koju samo bog zna. Vi ste podredjeni. Morate mene slijediti kako bih vas zastitio od tog boga. Ovim se zaba kuha malo po malo. Ti kada citas kuran nigdje ti ne pise eksplicitno da si glup, bezvrijedan i da moras slijepo slijediti, ali se ta ideja kuha malo po malo. Ajet po ajet. Uzima ti se sloboda i dignitet.
Jer apsolutna je glupost da Bog skriva cas ozivljenja od svakoga. To mi vise zvuci kao recenica nekog srednjeg managera koji ni sam ne zna odgovore ali hoce da zadrzi vlast i onda stvara privid da ima informaciju vise od tebe. I to ima smisla jer je Muhamed daj srednji menadzer izmedju nas i Boga. Ako bi ljudski rod gledao kao veliku kompaniju, onda je bog direktor, a muhamed je srednji menadzer. I ovakvi ajeti djeluju kao hinjski pokusaj dizanja svog rejtinga. Apsolutno nema logike da bog to sakriva, i ti to dobro primjerio kada kazes da ni ti ne razumijes nego da je to kao bozija mudrost. Nazalost, prije ce biti da je to hinjski pokusaj srednjeg menadzera da sebi podigne rejting. To ima i te kako logike. To vidis u svakoj kompaniji koja ima srednje menadzere. To ih drzi na vlasti.