Bitcoin & crypto svijet
Moderator: anex
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#5351 Re: Bitcoins
ko kaže da ne može 
- Muhamed Đakmić
#5352 Re: Bitcoins
Evo i ja dolazim u miru i neću tražiti belaja 
Sa kreditnih kartica je zabranjena i trgovina dionicama koliko ja znam, ništa ovo nije čudno. Banka se samo osigurava da ne prokockaš sve na taj način, jer na kreditnoj kartici su njihove pare, a ne tvoje, kao što je i objasnio Dozer.
Sa debitne vam ne mogu nikako zabraniti, volio bih da vidim kako će to uspjeti
Sa kreditnih kartica je zabranjena i trgovina dionicama koliko ja znam, ništa ovo nije čudno. Banka se samo osigurava da ne prokockaš sve na taj način, jer na kreditnoj kartici su njihove pare, a ne tvoje, kao što je i objasnio Dozer.
- Rene Higuita
#5353 Re: Bitcoins
Evo, procitajte ovo: https://twitter.com/officialmcafee/stat ... 1897914368
I komentare.
I komentare.
- MarlboroGold
#5354 Re: Bitcoins
Ja ne mogu. Kontaktirao sam ih i preko supporta. Kažu da je to neka nova politika... na kraju sam odustao.Velkoski wrote:ko kaže da ne može
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#5355 Re: Bitcoins
https://entropay.com/MarlboroGold wrote:Ja ne mogu. Kontaktirao sam ih i preko supporta. Kažu da je to neka nova politika... na kraju sam odustao.Velkoski wrote:ko kaže da ne može
- Dozer
#5356 Re: Bitcoins
I to stoji, naravno.512MB wrote:Ja njima nudim moju bonitet za tu karticu i oni prave biznis s tim sto je ja koristim. Ako oni ne zele moju lovu ima ko zeli. Zato mi nije jasan taj potez.
Sve dok ti servisiras uredno svoj dug po osnovu kreditne kartice i zaduzenja na njoj, banku ne bi trebalo zanimati na sta i kako ti trosis te pare. Ali, to spada u domen "procjena i upravljanje rizikom".
I sada banke procjenjuju da je ulaganje u crypto valute previse rizicno, da su moguci veliki gubici u kratkom vremenu radi ogromne fluktuacije vrijednosti tih valuta, a sto moze dovesti klijente banke u situaciju da nisu u stanju servisirati dug na tim karticama.
Time banka moze doci u minus na svoje pare koje je klijent potrosio, kao i u minus po osnovu ocekivanog profita.
I zato - ukini mogucnost kupovine crypro valuta tima karticama,da bi se minimizirao potencijalni rizik.
- Dozer
#5357 Re: Bitcoins
Vjeruj da mogu, kao sto su uradili s online kladionicama izvan BiH.Muhamed Đakmić wrote:Evo i ja dolazim u miru i neću tražiti belaja
Ali, ima rjesenje i za to, tako da ga mogu pusiti lagano. Ako dodje do toga, lako ce se objasniti. Ali iskljucivo na PP, niposto ovdje na javni, mada mislim da vecina vec zna sta i kako
Last edited by Dozer on 05/02/2018 22:27, edited 1 time in total.
- 512MB
#5358 Re: Bitcoins
Ja kupujem kreditnom karticom jer mi je prakticno i jer mi se ne nosi kesh sa sobom, a tako i vecina ljudi koje znam, a ne sto nemam kesha. Kako se banka more osigurat ako ja mogu na bankomat i keshom kupiti sta hocu?Muhamed Đakmić wrote:Evo i ja dolazim u miru i neću tražiti belaja
- Dozer
#5359 Re: Bitcoins
Ma to ne moze nikako, ali te moze blokirati da kupujes online ono sto oni ne zele da kupujes njihovom karticom. Na to se odnosi ova zabrana iz clanka.
Hajte, laka noc
Kupanje, brijanje, Virus epizoda, i abu-ba
Hajte, laka noc
- MarlboroGold
#5360 Re: Bitcoins
Nije im to baš efikasan potez, ali hajd. Neka makar debitne ne diraju.Dozer wrote:Ma to ne moze nikako, ali te moze blokirati da kupujes online ono sto oni ne zele da kupujes njihovom karticom. Na to se odnosi ova zabrana iz clanka.
Hajte, laka noc
- 512MB
#5361 Re: Bitcoins
Onda mi ga mogu flautat, nisam zadovoljan vasim servisom, aufwiedersehenDozer wrote:Ma to ne moze nikako, ali te moze blokirati da kupujes online ono sto oni ne zele da kupujes njihovom karticom. Na to se odnosi ova zabrana iz clanka.
Hajte, laka noc
- 512MB
#5362 Re: Bitcoins
Empire strikes backRene Higuita wrote:Evo, procitajte ovo: https://twitter.com/officialmcafee/stat ... 1897914368
I komentare.

- phillie
#5363 Re: Bitcoins
Upravo. Prilikom izdavanja kartice, ti banci moras dostaviti neke elemente osiguranja tog kredita. Dal je to zirant, dal administrativna zabrana vjerovatno zavisi i od iznosa odobrenog limita na kreditnoj kartici. Pa nije ni banka budala da ti izda non limit karticu na lijepe oci i uz obecanje "casna pionirska, vracacu redovno". Uostalom oni i zive od kamata koje beru na mjesecnoj bazi u zavisnosti koliki je tvoj minus.512MB wrote:Ja njima nudim moju bonitet za tu karticu i oni prave biznis s tim sto je ja koristim. Ako oni ne zele moju lovu ima ko zeli. Zato mi nije jasan taj potez.
- 512MB
#5364 Re: Bitcoins
Pa zirant su moja primanja valjda. Al ako nece moje kamate ima drugih koji hoce. Ja biram valjda moju banku a ne obrnuto.phillie wrote:Upravo. Prilikom izdavanja kartice, ti banci moras dostaviti neke elemente osiguranja tog kredita. Dal je to zirant, dal administrativna zabrana vjerovatno zavisi i od iznosa odobrenog limita na kreditnoj kartici. Pa nije ni banka budala da ti izda non limit karticu na lijepe oci i uz obecanje "casna pionirska, vracacu redovno". Uostalom oni i zive od kamata koje beru na mjesecnoj bazi u zavisnosti koliki je tvoj minus.512MB wrote:Ja njima nudim moju bonitet za tu karticu i oni prave biznis s tim sto je ja koristim. Ako oni ne zele moju lovu ima ko zeli. Zato mi nije jasan taj potez.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#5365 Re: Bitcoins
pa šta 'š birati ako sve zabrane? 
mada je zabrana svakako pirova, postoji xy internet servisa, a postoje i banke na gibraltaru
nego, je l' planirate platiti porez? vidim da Hrvati uglavnom planiraju, što je meni van pameti
mada je zabrana svakako pirova, postoji xy internet servisa, a postoje i banke na gibraltaru
nego, je l' planirate platiti porez? vidim da Hrvati uglavnom planiraju, što je meni van pameti
- MarlboroGold
#5366 Re: Bitcoins
Kakav je ovo ogroman pad dionica danas na američkoj berzi? Zna li neko?
-
almir90
#5367 Re: Bitcoins
Pisao sam ja već, pratim ja tržište s dionicama, od prošle sedmice je pad NASDAQ, DOW, S&P 500. Neki kažu da je ovo očekivano, jer je rast bio konstantan, čak ni FED-ovo spuštanje kamatnih stopi nije moglo spriječiti pad. Mada pitanje je koliko će padati, to ide već u domenu nekoga ko mnogo više zna.MarlboroGold wrote:Kakav je ovo ogroman pad dionica danas na američkoj berzi? Zna li neko?
- 512MB
#5368 Re: Bitcoins
Svaki put sam uredno platio porez, snjima se nije zahebavatVelkoski wrote:pa šta 'š birati ako sve zabrane?
- phillie
#5369 Re: Bitcoins
Ko njih je vjerovatno drugacija regulativa, EU oFo ono, pa idu na to da sve bude regulare...Kod nas je vjerovatno drucije.( Ne znam zasto, ali zamisljam scenu kako ja objasnjavam sluzbeniku u poreznoj zasto ja trebam platiti porez na bitcoin i koliko). A opet koja suma je minimum za oporezivanje?Velkoski wrote:pa šta 'š birati ako sve zabrane?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#5370 Re: Bitcoins
iskreno, ne znam ni ima li jephillie wrote:Ko njih je vjerovatno drugacija regulativa, EU oFo ono, pa idu na to da sve bude regulare...Kod nas je vjerovatno drucije.( Ne znam zasto, ali zamisljam scenu kako ja objasnjavam sluzbeniku u poreznoj zasto ja trebam platiti porez na bitcoin i koliko). A opet koja suma je minimum za oporezivanje?Velkoski wrote:pa šta 'š birati ako sve zabrane?
- MarlboroGold
#5371 Re: Bitcoins
Baš gledam... kako kažeš, već neko vrijeme pada. Hajd valjda će se zaustaviti. Najgore je što ovaj pad porede sa onim još od globalne finansijske krize, ali vjerujem da pretjeruju i da prenapuhavaju.almir90 wrote:Pisao sam ja već, pratim ja tržište s dionicama, od prošle sedmice je pad NASDAQ, DOW, S&P 500. Neki kažu da je ovo očekivano, jer je rast bio konstantan, čak ni FED-ovo spuštanje kamatnih stopi nije moglo spriječiti pad. Mada pitanje je koliko će padati, to ide već u domenu nekoga ko mnogo više zna.MarlboroGold wrote:Kakav je ovo ogroman pad dionica danas na američkoj berzi? Zna li neko?
- phillie
#5372 Re: Bitcoins
Sto neko prije rece, ako i ne znaju kako da oporezuju, samo lupe porez na dobit (a to je cini mi se 10%) A opet, dok se dodje do toga, lako cemo...Velkoski wrote:iskreno, ne znam ni ima li jephillie wrote:Ko njih je vjerovatno drugacija regulativa, EU oFo ono, pa idu na to da sve bude regulare...Kod nas je vjerovatno drucije.( Ne znam zasto, ali zamisljam scenu kako ja objasnjavam sluzbeniku u poreznoj zasto ja trebam platiti porez na bitcoin i koliko). A opet koja suma je minimum za oporezivanje?Velkoski wrote:pa šta 'š birati ako sve zabrane?
-
joe_black
#5373 Re: Bitcoins
Pa nisu bankari budale. Uvijek je aktuelna bila da se novac nikad ne posudjuje pijanici i kockaru

-
almir90
#5374 Re: Bitcoins
Ne znam, nisam više tražio oko toga, iako sam planirao da vidim ima li kakve sličnosti sa krizom koja je izbila 2008. Dobro, tada je bilo vezano za hipotekarne kredite, ali pitanje je i za sada za šta se svijet zadužuje. Moram to malo bolje pretražiti.MarlboroGold wrote: Baš gledam... kako kažeš, već neko vrijeme pada. Hajd valjda će se zaustaviti. Najgore je što ovaj pad porede sa onim još od globalne finansijske krize, ali vjerujem da pretjeruju i da prenapuhavaju.
Ono što je sigurno, već se priča o problemu (a i pisao sam i ovdje), stručnjaci upozoravaju na puno ozbiljan problem, a to je to da su građani planete tri puta zaduženiji od ukupnog iznosa nove vrijednosti koja se proizvede godišnje. Problem je što većina dugovanja je konzumerske prirode, manjina ulaže u stvari koje će im zaraditi u budućnosti.
S druge strane, imaš i moć pojedinaca, kao i medija da izazovu krizu. Veliki investitori se povuku, prođe sve to kroz medije, i izazove val reakcija gdje svi krenu izlaziti, i tržište padne.
-
mirza1h
#5375 Re: Bitcoins
Ni debilima koji ne znaju razliku izmedu 1000x i 1000%.joe_black wrote:Pa nisu bankari budale. Uvijek je aktuelna bila da se novac nikad ne posudjuje pijanici i kockaru![]()
![]()