Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5351 Re: Bitcoins

Post by Velkoski »

ko kaže da ne može :mrgreen:
Muhamed Đakmić

#5352 Re: Bitcoins

Post by Muhamed Đakmić »

Evo i ja dolazim u miru i neću tražiti belaja :D

Sa kreditnih kartica je zabranjena i trgovina dionicama koliko ja znam, ništa ovo nije čudno. Banka se samo osigurava da ne prokockaš sve na taj način, jer na kreditnoj kartici su njihove pare, a ne tvoje, kao što je i objasnio Dozer.

Sa debitne vam ne mogu nikako zabraniti, volio bih da vidim kako će to uspjeti :D
Rene Higuita

#5353 Re: Bitcoins

Post by Rene Higuita »

MarlboroGold

#5354 Re: Bitcoins

Post by MarlboroGold »

Velkoski wrote:ko kaže da ne može :mrgreen:
Ja ne mogu. Kontaktirao sam ih i preko supporta. Kažu da je to neka nova politika... na kraju sam odustao.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#5355 Re: Bitcoins

Post by Velkoski »

MarlboroGold wrote:
Velkoski wrote:ko kaže da ne može :mrgreen:
Ja ne mogu. Kontaktirao sam ih i preko supporta. Kažu da je to neka nova politika... na kraju sam odustao.
https://entropay.com/
Dozer

#5356 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

512MB wrote:Ja njima nudim moju bonitet za tu karticu i oni prave biznis s tim sto je ja koristim. Ako oni ne zele moju lovu ima ko zeli. Zato mi nije jasan taj potez.
I to stoji, naravno.
Sve dok ti servisiras uredno svoj dug po osnovu kreditne kartice i zaduzenja na njoj, banku ne bi trebalo zanimati na sta i kako ti trosis te pare. Ali, to spada u domen "procjena i upravljanje rizikom".
I sada banke procjenjuju da je ulaganje u crypto valute previse rizicno, da su moguci veliki gubici u kratkom vremenu radi ogromne fluktuacije vrijednosti tih valuta, a sto moze dovesti klijente banke u situaciju da nisu u stanju servisirati dug na tim karticama.
Time banka moze doci u minus na svoje pare koje je klijent potrosio, kao i u minus po osnovu ocekivanog profita.
I zato - ukini mogucnost kupovine crypro valuta tima karticama,da bi se minimizirao potencijalni rizik.
Dozer

#5357 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Muhamed Đakmić wrote:Evo i ja dolazim u miru i neću tražiti belaja :D

Sa kreditnih kartica je zabranjena i trgovina dionicama koliko ja znam, ništa ovo nije čudno. Banka se samo osigurava da ne prokockaš sve na taj način, jer na kreditnoj kartici su njihove pare, a ne tvoje, kao što je i objasnio Dozer.

Sa debitne vam ne mogu nikako zabraniti, volio bih da vidim kako će to uspjeti :D
Vjeruj da mogu, kao sto su uradili s online kladionicama izvan BiH.

Ali, ima rjesenje i za to, tako da ga mogu pusiti lagano. Ako dodje do toga, lako ce se objasniti. Ali iskljucivo na PP, niposto ovdje na javni, mada mislim da vecina vec zna sta i kako ;).
Last edited by Dozer on 05/02/2018 22:27, edited 1 time in total.
512MB

#5358 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Muhamed Đakmić wrote:Evo i ja dolazim u miru i neću tražiti belaja :D

Ja kupujem kreditnom karticom jer mi je prakticno i jer mi se ne nosi kesh sa sobom, a tako i vecina ljudi koje znam, a ne sto nemam kesha. Kako se banka more osigurat ako ja mogu na bankomat i keshom kupiti sta hocu?
Dozer

#5359 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Ma to ne moze nikako, ali te moze blokirati da kupujes online ono sto oni ne zele da kupujes njihovom karticom. Na to se odnosi ova zabrana iz clanka.
Hajte, laka noc :)
Kupanje, brijanje, Virus epizoda, i abu-ba :D
MarlboroGold

#5360 Re: Bitcoins

Post by MarlboroGold »

Dozer wrote:Ma to ne moze nikako, ali te moze blokirati da kupujes online ono sto oni ne zele da kupujes njihovom karticom. Na to se odnosi ova zabrana iz clanka.
Nije im to baš efikasan potez, ali hajd. Neka makar debitne ne diraju.
512MB

#5361 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Dozer wrote:Ma to ne moze nikako, ali te moze blokirati da kupujes online ono sto oni ne zele da kupujes njihovom karticom. Na to se odnosi ova zabrana iz clanka.
Kupanje, brijanje, Virus epizoda, i abu-ba :D
Onda mi ga mogu flautat, nisam zadovoljan vasim servisom, aufwiedersehen :D
512MB

#5362 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Rene Higuita wrote:Evo, procitajte ovo: https://twitter.com/officialmcafee/stat ... 1897914368
I komentare.
Empire strikes back 8)

Image
phillie

#5363 Re: Bitcoins

Post by phillie »

512MB wrote:Ja njima nudim moju bonitet za tu karticu i oni prave biznis s tim sto je ja koristim. Ako oni ne zele moju lovu ima ko zeli. Zato mi nije jasan taj potez.
Upravo. Prilikom izdavanja kartice, ti banci moras dostaviti neke elemente osiguranja tog kredita. Dal je to zirant, dal administrativna zabrana vjerovatno zavisi i od iznosa odobrenog limita na kreditnoj kartici. Pa nije ni banka budala da ti izda non limit karticu na lijepe oci i uz obecanje "casna pionirska, vracacu redovno". Uostalom oni i zive od kamata koje beru na mjesecnoj bazi u zavisnosti koliki je tvoj minus.
512MB

#5364 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

phillie wrote:
Upravo. Prilikom izdavanja kartice, ti banci moras dostaviti neke elemente osiguranja tog kredita. Dal je to zirant, dal administrativna zabrana vjerovatno zavisi i od iznosa odobrenog limita na kreditnoj kartici. Pa nije ni banka budala da ti izda non limit karticu na lijepe oci i uz obecanje "casna pionirska, vracacu redovno". Uostalom oni i zive od kamata koje beru na mjesecnoj bazi u zavisnosti koliki je tvoj minus.
Pa zirant su moja primanja valjda. Al ako nece moje kamate ima drugih koji hoce. Ja biram valjda moju banku a ne obrnuto.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#5365 Re: Bitcoins

Post by Velkoski »

pa šta 'š birati ako sve zabrane? :D

mada je zabrana svakako pirova, postoji xy internet servisa, a postoje i banke na gibraltaru :mrgreen:

nego, je l' planirate platiti porez? vidim da Hrvati uglavnom planiraju, što je meni van pameti :hm:
MarlboroGold

#5366 Re: Bitcoins

Post by MarlboroGold »

Kakav je ovo ogroman pad dionica danas na američkoj berzi? Zna li neko?
almir90

#5367 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

MarlboroGold wrote:Kakav je ovo ogroman pad dionica danas na američkoj berzi? Zna li neko?
Pisao sam ja već, pratim ja tržište s dionicama, od prošle sedmice je pad NASDAQ, DOW, S&P 500. Neki kažu da je ovo očekivano, jer je rast bio konstantan, čak ni FED-ovo spuštanje kamatnih stopi nije moglo spriječiti pad. Mada pitanje je koliko će padati, to ide već u domenu nekoga ko mnogo više zna.
512MB

#5368 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Velkoski wrote:pa šta 'š birati ako sve zabrane? :D

mada je zabrana svakako pirova, postoji xy internet servisa, a postoje i banke na gibraltaru :mrgreen:

nego, je l' planirate platiti porez? vidim da Hrvati uglavnom planiraju, što je meni van pameti :hm:
Svaki put sam uredno platio porez, snjima se nije zahebavat
phillie

#5369 Re: Bitcoins

Post by phillie »

Ko njih je vjerovatno drugacija regulativa, EU oFo ono, pa idu na to da sve bude regulare...Kod nas je vjerovatno drucije.( Ne znam zasto, ali zamisljam scenu kako ja objasnjavam sluzbeniku u poreznoj zasto ja trebam platiti porez na bitcoin i koliko). A opet koja suma je minimum za oporezivanje?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#5370 Re: Bitcoins

Post by Velkoski »

phillie wrote:

Ko njih je vjerovatno drugacija regulativa, EU oFo ono, pa idu na to da sve bude regulare...Kod nas je vjerovatno drucije.( Ne znam zasto, ali zamisljam scenu kako ja objasnjavam sluzbeniku u poreznoj zasto ja trebam platiti porez na bitcoin i koliko). A opet koja suma je minimum za oporezivanje?
iskreno, ne znam ni ima li je :lol:
MarlboroGold

#5371 Re: Bitcoins

Post by MarlboroGold »

almir90 wrote:
MarlboroGold wrote:Kakav je ovo ogroman pad dionica danas na američkoj berzi? Zna li neko?
Pisao sam ja već, pratim ja tržište s dionicama, od prošle sedmice je pad NASDAQ, DOW, S&P 500. Neki kažu da je ovo očekivano, jer je rast bio konstantan, čak ni FED-ovo spuštanje kamatnih stopi nije moglo spriječiti pad. Mada pitanje je koliko će padati, to ide već u domenu nekoga ko mnogo više zna.
Baš gledam... kako kažeš, već neko vrijeme pada. Hajd valjda će se zaustaviti. Najgore je što ovaj pad porede sa onim još od globalne finansijske krize, ali vjerujem da pretjeruju i da prenapuhavaju.
phillie

#5372 Re: Bitcoins

Post by phillie »

Velkoski wrote:
phillie wrote:

iskreno, ne znam ni ima li je :lol:
Sto neko prije rece, ako i ne znaju kako da oporezuju, samo lupe porez na dobit (a to je cini mi se 10%) A opet, dok se dodje do toga, lako cemo...
joe_black

#5373 Re: Bitcoins

Post by joe_black »

Pa nisu bankari budale. Uvijek je aktuelna bila da se novac nikad ne posudjuje pijanici i kockaru :lol: :lol: :lol:
almir90

#5374 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

MarlboroGold wrote: Baš gledam... kako kažeš, već neko vrijeme pada. Hajd valjda će se zaustaviti. Najgore je što ovaj pad porede sa onim još od globalne finansijske krize, ali vjerujem da pretjeruju i da prenapuhavaju.
Ne znam, nisam više tražio oko toga, iako sam planirao da vidim ima li kakve sličnosti sa krizom koja je izbila 2008. Dobro, tada je bilo vezano za hipotekarne kredite, ali pitanje je i za sada za šta se svijet zadužuje. Moram to malo bolje pretražiti.

Ono što je sigurno, već se priča o problemu (a i pisao sam i ovdje), stručnjaci upozoravaju na puno ozbiljan problem, a to je to da su građani planete tri puta zaduženiji od ukupnog iznosa nove vrijednosti koja se proizvede godišnje. Problem je što većina dugovanja je konzumerske prirode, manjina ulaže u stvari koje će im zaraditi u budućnosti.

S druge strane, imaš i moć pojedinaca, kao i medija da izazovu krizu. Veliki investitori se povuku, prođe sve to kroz medije, i izazove val reakcija gdje svi krenu izlaziti, i tržište padne.
mirza1h

#5375 Re: Bitcoins

Post by mirza1h »

joe_black wrote:Pa nisu bankari budale. Uvijek je aktuelna bila da se novac nikad ne posudjuje pijanici i kockaru :lol: :lol: :lol:
Ni debilima koji ne znaju razliku izmedu 1000x i 1000%.
Post Reply