BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply

ko nudi najbolje usluge po najnižim cijenama ?

bhtelecom
14
20%
eronet
7
10%
mtel
7
10%
haloo
4
6%
Novotel
38
54%

Total votes: 70

sagosen

#5351 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by sagosen »

MTV wrote:Dzaba 4G ako ce limit biti 100-200-500 MB. To bi racuni bili ko u doba ogranicenog adsl.

Jbg ja sam na ljeto u HR samo tako sprzio 30+ GB na 4G. 4G treba da se uvede al da ima pakete 5GB na vise.
Ako ikada doživimo uvođenje 4G u ovoj kurac državi mislim da neće biti 100-200-500MB jer to bi bio apsurd nad apsurdima. Bez imalo sumnje, naši telekom operateri na potrošače gledaju kao na stoku, ali opet čisto sumnjam da ćemo neeeekada na 4G imati tako male pakete. :)

PS. Kad sam već kod odnosa teleoperatera prema potrošačima, meni se plače kad vidim kakvu korisničku podršku imaju u Hrvatskoj i Srbiji, pogotovo u Hrvatskoj gdje na Facebook stranici teleoperateri poput HT, Tele2, vipneta odgovaju na svakakva pljuvanja, gdje im ljudi jebu sve živo i mrtvo, oni se opet udostoje odgovoriti, isto tako i na svaki post na zidu. Dok ti ovdje bace seen i jebi se, u fazonu "štae seljačino, šta si me našo peglat, pusti me da ladim qrac kad sam već dobio poso prekostranke". Nebo i zemlja. :)

Znači, ljudi se bore da ti odgovore zadnji kako bi im ostala messenger ikonica za responzivnost...

Image
Last edited by sagosen on 25/11/2017 19:34, edited 3 times in total.
Sanjarko

#5352 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Sanjarko »

Ma bit ce vise samo pitanje kad. Guliti ce dok god mogu, znaci sto duze.
MTV

#5353 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by MTV »

IkaIJ wrote: Ako ikada doživimo uvođenje 4G u ovoj kurac državi mislim da neće biti 100-200-500MB jer to bi bio apsurd nad apsurdima. Bez imalo sumnje, naši telekom operateri na potrošače gledaju kao na stoku, ali opet čisto sumnjam da ćemo neeeekada na 4G imati tako male pakete. :)

PS. Kad sam već kod odnosa teleoperatera prema potrošačima, meni se plače kad vidim kakvu korisničku podršku imaju u Hrvatskoj i Srbiji, pogotovo u Hrvatskoj gdje na Facebook stranici teleoperateri poput HT, Tele2, vipneta odgovaju na svakakva pljuvanja, gdje im ljudi jebu sve živo i mrtvo, oni se opet udostoje odgovoriti, isto tako i na svaki post na zidu. Dok ti ovdje bace seen i jebi se, u fazonu "štae seljačino, šta si me našo peglat, pusti me da ladim qrac kad sam već dobio poso prekostranke". Nebo i zemlja. :)

Znači, ljudi se bore da ti odgovore zadnji kako bi im ostala messenger ikonica za responzivnost...
E moj drug u apsurdistanu i zivis tako da nemoj se cuditi kad bude 4G na 500 MB. Tele2 koristim svaki pud kad sam u HR i imam odlicna iskustva. Obicni sim kosta 3 kune i dobijes gratis 100 MB. Turisticki paket za 55kn dobijes 10 kn na racunu 10 GB, 100 SMS, 100 minuta prema svim mrezama. Kad potrosis doplatis opet 50 kn i opet mozes za 55 kn aktivirat taj isti paket i opet dobijes 10 GB. I nakon toga mozes baciti karticu jer su je tako ogranicili. A tata je uzeo onu obicnu SIM i bila je neka akcija jedan dan 5kuna 3GB a brzina 75 Mbps download i 10 Mbps upload. Vip i HT su mnogo brzi al mnogo skuplji. Al imaju i oni nesto tipa 10 kuna dan flat po punoj brzini itd. Sta rec kad zivimo u zemlji gdje se prebrojavaju krvna zrnca ko je veci srbin, bosnjak, hrvat...
avaks

#5354 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by avaks »

Dabome...
Pazi sad ovo, drug u nekoj zapizdini kod Slavonskog Broda prije par mjeseci ukinuo njihov Max tv (ala MojaTV u naške) i uzeo VIP kućni internet. 4G brzine naravno, ima 80ak megabita, igra online igre i nema ni s pingom problema a brzina 10 puta bolja nego preko ADSL.
Koliko mi sela i gradova imamo da je samo BHT i to bez optike i vdsl pa se muče a recimo i na 3g bi imali veće brzine eto 4g i da ne spominjemo.
Ali daleko smo mi od Hrvatske i Srbije po tom pitanju.
Jbg i Kosovo ima 4G a mi ko zna kada :lol:
Tesla Edison

#5355 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Tesla Edison »

avaks wrote:Dabome...
Pazi sad ovo, drug u nekoj zapizdini kod Slavonskog Broda prije par mjeseci ukinuo njihov Max tv (ala MojaTV u naške) i uzeo VIP kućni internet. 4G brzine naravno, ima 80ak megabita, igra online igre i nema ni s pingom problema a brzina 10 puta bolja nego preko ADSL.
Koliko mi sela i gradova imamo da je samo BHT i to bez optike i vdsl pa se muče a recimo i na 3g bi imali veće brzine eto 4g i da ne spominjemo.
Srbija ima 4G i preko jedne trećine teritorije bez bilo kakvog signala od bilo kojeg operatera. Čak je nedavno i njihova Republička agencija za telekomunikacije (nešto kao naš RAK) tu činjenicu navelo kao gorući problem. Jednostavno operateri pokrivaju samo saobraćajnice i naseljena mjesta.

Sa druge strane, BH Telecom ima pokrivenost od 99% teritorije BIH, Eronet oko 95 a mtel oko 75% (+-5%). Pokrivenst 3G mrežom je 80% BH Telecom, 70% Eronet i oko 20% mtel.

4G mrežu nemamo zbog politike. Politika onemogućuje RAK-u da izda trajne licence. Čim se to desi, za cca mjesec dana preko 50% teritorije bi bilo pokriveno 4G mrežom. Ljubitelji pelenara iz Haga koče sve u državi pa i to.
Što se paketa tiče, ostaće isti samo sa još jedom nulom na kraju.
kloniran

#5356 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by kloniran »

nulom u cijeni ili gigama :roll:
1921

#5357 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by 1921 »

TESLA_EDISON wrote:
Srbija ima 4G i preko jedne trećine teritorije bez bilo kakvog signala od bilo kojeg operatera. Čak je nedavno i njihova Republička agencija za telekomunikacije (nešto kao naš RAK) tu činjenicu navelo kao gorući problem. Jednostavno operateri pokrivaju samo saobraćajnice i naseljena mjesta.

Sa druge strane, BH Telecom ima pokrivenost od 99% teritorije BIH, Eronet oko 95 a mtel oko 75% (+-5%). Pokrivenst 3G mrežom je 80% BH Telecom, 70% Eronet i oko 20% mtel.

4G mrežu nemamo zbog politike. Politika onemogućuje RAK-u da izda trajne licence. Čim se to desi, za cca mjesec dana preko 50% teritorije bi bilo pokriveno 4G mrežom. Ljubitelji pelenara iz Haga koče sve u državi pa i to.
Da li ce biti da je bas tako...? :-)
Tesla Edison

#5358 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Tesla Edison »

1921 wrote:
TESLA_EDISON wrote:

Da li ce biti da je bas tako...? :-)
Mislim da jeste. Ima međunarodna GSM asocijacija (GSM-A) koja je između ostalog i organizator Mobile World Congress-a (https://www.mobileworldcongress.com/), koja vrši ispitivanja tržišta telekomunikacija u svijetu i pokrivenost mrežom pojedinih država. Link za provjeru imate na dnu posta i svako može imati uvid. Čak i bez tog izvještaja od strane GSMA, znamo svi (htjeli priznati ili ne) da je mtel pokrivenost izuzetno mala dok BHT ima skoro pa apsolutnu. Za vratom mu puše Eronet.

Eronet je dugo vremena imao problema pokrivenošću jer nije ispunjavao obaveze prema regulatoru i samim tim nije dobijao dozvole za širenje mreže. Također dugo je radio bez licence pa je nakon spajanja sa HPT-om, taj problem oko licenci riješen. Od 2007. godine pa do danas, ERONET strahovito širi svoju mrežu.
Mtel je ulagao u mobilnu infrastrukturu do privatizacije i nakon toga zanemarivo. Od 2013. godine mtel nije postanio niti jednu novu baznu stanicu. Gdje su bili sa pokrivenošću 2013. godine, tu su i danas. Njihova politika je takva. I U Srbiji MTS ima užasnu pokrivenost i pokrivaju samo saobraćajnice i naseljena mjesta.

Link za provjeru: http://maps.mobileworldlive.com/
diablobih

#5359 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by diablobih »

Zanimljivo je sto u stvarnosti uopste nije tako, cuj 20 posto, to fakticki znaci 3 grada i to je to, a svi znamo da nije tako.
Tesla Edison

#5360 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Tesla Edison »

diablobih wrote:Zanimljivo je sto u stvarnosti uopste nije tako, cuj 20 posto, to fakticki znaci 3 grada i to je to, a svi znamo da nije tako.
Stvar je što svi znamo da jeste. Ne ulazi mi se u dalju raspravu, sve se zvanično vidi i sa stranim mapama i po potvrdama mnogih. Ko hoće da shvati realno, njemu je dovoljno, ko neće đabe njemu sve.
avaks

#5361 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by avaks »

Činjenica je da BHT ima najslabiju tj. najskuplju ponudu i da realno koče sve ostale, a najveći su operater u zemlji.
Ko hoće da shvati realno a ko neće, DŽaba mu sve!

BTW čini mi se malo više od 20% :evil:
http://www.mtel.ba/pokrivenost
probook

#5362 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by probook »

TESLA_EDISON wrote:
diablobih wrote:Zanimljivo je sto u stvarnosti uopste nije tako, cuj 20 posto, to fakticki znaci 3 grada i to je to, a svi znamo da nije tako.
Stvar je što svi znamo da jeste. Ne ulazi mi se u dalju raspravu, sve se zvanično vidi i sa stranim mapama i po potvrdama mnogih. Ko hoće da shvati realno, njemu je dovoljno, ko neće đabe njemu sve.
Ja vala da mtrl karticom nisam bio ni u jednom gradu u BiH, a da nije 3G net bio ;-)
BHT vjerovatno ima bolju pokrivenost, ali pricati da je kod mtela 20% je van svake pameti.
zateznistub

#5363 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by zateznistub »

avaks wrote:Činjenica je da BHT ima najslabiju tj. najskuplju ponudu i da realno koče sve ostale, a najveći su operater u zemlji.

Na koji to način bilo koja kompanija koči onu drugu da se razvija?
Tesla Edison

#5364 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Tesla Edison »

avaks wrote:Činjenica je da BHT ima najslabiju tj. najskuplju ponudu i da realno koče sve ostale, a najveći su operater u zemlji.

Mtelova mapa? Ja sam postavio mapu međunarodnog telekomunikacijskog tijela koji se bavi GSM-om i kao takav najpriznatiji je u svijetu. Izvini ja više vjerujem GSMA-u nego i mtelu i eronetu i BHT-u zajedno.
smartXL

#5365 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by smartXL »

Sta hoces da kazes, da to medjunarodno tijelo dodje, izmjeri i nabaci na mapu? Il mozda kojim slucajem koristi podatke operatera. Ovdje se vidi da podaci nisu azurirani, eronet po njihovim podacima i nema 3G...
Tesla Edison

#5366 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Tesla Edison »

smartXL wrote:Sta hoces da kazes, da to medjunarodno tijelo dodje, izmjeri i nabaci na mapu? Il mozda kojim slucajem koristi podatke operatera. Ovdje se vidi da podaci nisu azurirani, eronet po njihovim podacima i nema 3G...
Nije samo od operatera već i od korisnika. Telefoni šalju razne podatke o jačini signala i da ne znaš. Ima tu više faktora. Uglavnom, lahko je kupiti mtel broj i izaći iz grada i sve će biti jasno. Pokriveni samo gradovi, ostalo nula bodova. Čak i ko nema mtel karticu može vidjeti pokrivenost. Samo nek ručno skenira mreže i prikazaće se sve dosrupne mreže u nekom području. Sami gradovi čine taman oko 20% teritorije. Ostalo su ceste, ledine, šume, rijeke, planine,...

Konkretno, Sarajevo - Bihać, sam sam testirao nekoliko puta. Mtel 3G ima u Sarajevu, Kaknju, Vitezu i Travniku, D. Vakufu (ili kako ga mtel zove Srbobranu), Jajcu, Varcar Vakufu, u Ključu u tragovima, i u Bihaću. Sve između je samo 2G. Udaljenost Sarajevo Bihać je oko 300km i a ovi gradovi ukupno čine oko 40-tak kilometara ukupnog puta. To je egzaktan pokazatelj. Također prošle godine sam testirao istok manjeg entiteta od Sarajeva preko Foče do Trebinja. Tu je još gora situacija. Osim Sarajeva 3G-a ima još u Foči, Gacku i Bileći. Ostalo jedva da ima i 2G.
smartXL

#5367 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by smartXL »

TESLA_EDISON wrote: Nije samo od operatera već i od korisnika. Telefoni šalju razne podatke o jačini signala i da ne znaš. Ima tu više faktora. Uglavnom, lahko je kupiti mtel broj i izaći iz grada i sve će biti jasno. Pokriveni samo gradovi, ostalo nula bodova. Čak i ko nema mtel karticu može vidjeti pokrivenost. Samo nek ručno skenira mreže i prikazaće se sve dosrupne mreže u nekom području. Sami gradovi čine taman oko 20% teritorije. Ostalo su ceste, ledine, šume, rijeke, planine,...

Konkretno, Sarajevo - Bihać, sam sam testirao nekoliko puta. Mtel 3G ima u Sarajevu, Kaknju, Vitezu i Travniku, D. Vakufu (ili kako ga mtel zove Srbobranu), Jajcu, Varcar Vakufu, u Ključu u tragovima, i u Bihaću. Sve između je samo 2G. Udaljenost Sarajevo Bihać je oko 300km i a ovi gradovi ukupno čine oko 40-tak kilometara ukupnog puta. To je egzaktan pokazatelj. Također prošle godine sam testirao istok manjeg entiteta od Sarajeva preko Foče do Trebinja. Tu je još gora situacija. Osim Sarajeva 3G-a ima još u Foči, Gacku i Bileći. Ostalo jedva da ima i 2G.
Gdje ti je na ovoj stranici eronet 3G? Ako si je vec postavio kao neki reper, podrazumijeva se da je stranica tacna, iscrpna...Kako je moguce da nema eronetovu 3G mapu? Bog zna lad je zadnji put azurirana
avaks

#5368 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by avaks »

TESLA_EDISON wrote:

Mtelova mapa? Ja sam postavio mapu međunarodnog telekomunikacijskog tijela koji se bavi GSM-om i kao takav najpriznatiji je u svijetu. Izvini ja više vjerujem GSMA-u nego i mtelu i eronetu i BHT-u zajedno.
Izvini ali po toj mapi najpriznatijeg u svijetu Eronet nema nikakvu pokrivenost a ja koristim Eronet i vidi čuda imam signala gdje god sam bio.
Čak i 3G ili H+ tako da ti ta spika ne pije vode :lol:
MTV

#5369 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by MTV »

Toliko su azurni da Eronet nema 3G a zipa imam pun 3G signal.
Image
Tako da ovu "najpoznatiju" svjetsku stranicu mozes macku o rep.
kEEp1337

#5370 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by kEEp1337 »

Pravo pitanje je kad ce doci 4g u Bosnu, najavljuju ga 3 godine.
Tesla Edison

#5371 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Tesla Edison »

:o
MTV wrote:Toliko su azurni da Eronet nema 3G a zipa imam pun 3G signal.
Image
Tako da ovu "najpoznatiju" svjetsku stranicu mozes macku o rep.
Pa ima u gradu. Haj na periferiju ;).
smartXL

#5373 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by smartXL »

TESLA_EDISON wrote::o Pa ima u gradu. Haj na periferiju ;).
Ja isao Lasva-Busovaca-Kacuni -3G bez problema. Hebi me ako su to gradovi. Citavim putem 3G osim u jednom dijelu lasve, koji se prodje za cca 20 sec gdje je prebacilo na 2G.

Gdje ti je mapa pokrivenosti eronet 3G na ovoj stranici? Ja mislim da ti je izvor izuzetno neozbiljan
Tesla Edison

#5374 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Tesla Edison »

smartXL wrote:
TESLA_EDISON wrote::o Pa ima u gradu. Haj na periferiju ;).
Ja isao Lasva-Busovaca-Kacuni -3G bez problema. Hebi me ako su to gradovi. Citavim putem 3G osim u jednom dijelu lasve, koji se prodje za cca 20 sec gdje je prebacilo na 2G.

Gdje ti je mapa pokrivenosti eronet 3G na ovoj stranici? Ja mislim da ti je izvor izuzetno neozbiljan
Itekako ozbiljan. Zašto nema? Pa eronet nikad nije ni dobio trajnu licencu za 3G i zbog toga ih i nema. Kubure već skoro deceniju sa nekim privremenim, žalbe pa molbe pa razne malverzacije al nikako da dobiju trajnu. Pošalji upit RAK-u koji opetateri su licencirani za 3G iznenadiće te odgovor ;). Eronet se dobro ispraksirao u ovome. Godinama je radio bez bilo kakve licence, pa je bez licence pustio svoj IPTV sistem u početku, pa je krao SK kanale i naplaćao se kazni i kazni i sada radi polulegalno sa 3G mrežom. Jednostavno "to mu je u krvi" . Haj stisni pa im zabrani rad. Zbog majorizacije Papa iz Vatikana bi intervenisao.

Zbog toga ih nema na GSMA jer je GSMA članica ITU-a i tu se prikazuju samo licencirani operateri ;).

Administrativne probleme na stranu, Eronet ima veoma kvalitetnu 3G mrežu i po pokrivenosti jedini je konkurent BHT-u. Mtel je već druga liga.
smartXL

#5375 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by smartXL »

TESLA_EDISON wrote:Itekako ozbiljan. Zašto nema? Pa eronet nikad nije ni dobio trajnu licencu za 3G i zbog toga ih i nema. Kubure već skoro deceniju sa nekim privremenim, žalbe pa molbe pa razne malverzacije al nikako da dobiju trajnu. Pošalji upit RAK-u koji opetateri su licencirani za 3G iznenadiće te odgovor ;). Eronet se dobro ispraksirao u ovome. Godinama je radio bez bilo kakve licence, pa je bez licence pustio svoj IPTV sistem u početku, pa je krao SK kanale i naplaćao se kazni i kazni i sada radi polulegalno sa 3G mrežom. Jednostavno "to mu je u krvi" . Haj stisni pa im zabrani rad. Zbog majorizacije Papa iz Vatikana bi intervenisao.

Zbog toga ih nema na GSMA jer je GSMA članica ITU-a i tu se prikazuju samo licencirani operateri ;).

Administrativne probleme na stranu, Eronet ima veoma kvalitetnu 3G mrežu i po pokrivenosti jedini je konkurent BHT-u. Mtel je već druga liga.
Ljudino, prvo niko nema trajnu licencu , nego je moguce dobit na max 15 godina, nakon cega ide obnova...Sva tri operatera su licencu obili iste godine. Provjeri pa pisi.

Image

Ova tvoja stranica je informativnog karaktera, dakle na njoj je samo info a ne podatak. I da, ne azurira se, haman vec godinama :)

Hajd sad probaj sa necim trecim, mozda upali :thumbup:
Post Reply