PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
- AhmetShabo
#5351 Re: PC gamerske konfiguracije
Radila mi ati 5670 HD u ovom istom slotu bez ikakvih problema
- AhmetShabo
#5352 Re: PC gamerske konfiguracije
izvadio bateriju biosa, izvadio plocice rama, cekao 10 minuta. vratio i opet sve isto
- diablobih
#5353 Re: PC gamerske konfiguracije
Ko je najpouzdaniji od ovih pik likova, i kakve su garancije, mislim da li je normalna garancija ili je mozes baciti u smece ?
- typeOnegative
#5354 Re: PC gamerske konfiguracije
Za ostale ne znam jer nisam morao ostvarivat prava na garanciju .Sa mickey84 sam imao tu situaciju ,pokvario se externi hdd , poslao mu ga dobio novi bez problema . Jedino sto se moralo sacekat mjesec dana , ali tako je svugdje uglavnom .
Vjerovatno je sve uredno , trebao bi dobit garantne listove , u slucaju problema saljes njemu i on rjesava dalje. Gledaj ove iz BL i Bijeljine sa puno poz dojmova i ne bi trebalo bit problema .
Ahmet
hmm cudno to nesto sve , a odnesi nekom ko zna da istestira to sve dobro i vidi , tesko je ovako napamet a nemas rezervne RAMove npr da probas da nije do njih , ili pak do ploce aj znaj ..
Vjerovatno je sve uredno , trebao bi dobit garantne listove , u slucaju problema saljes njemu i on rjesava dalje. Gledaj ove iz BL i Bijeljine sa puno poz dojmova i ne bi trebalo bit problema .
Ahmet
hmm cudno to nesto sve , a odnesi nekom ko zna da istestira to sve dobro i vidi , tesko je ovako napamet a nemas rezervne RAMove npr da probas da nije do njih , ili pak do ploce aj znaj ..
-
zongo
#5355 Re: PC gamerske konfiguracije
mozes i pomocu memtest86 provjeriti da li postoji neki problem sa ramomAhmetShabo wrote:izvadio bateriju biosa, izvadio plocice rama, cekao 10 minuta. vratio i opet sve isto
stranica sa koje ces skinuti
http://www.memtest86.com/download.htm
i uputstvo kako podesiti
https://www.youtube.com/watch?v=9e2ISV0728w
-
zippoo87
#5356 Re: PC gamerske konfiguracije
komplikovano je ovo za njegazongo wrote:mozes i pomocu memtest86 provjeriti da li postoji neki problem sa ramomAhmetShabo wrote:izvadio bateriju biosa, izvadio plocice rama, cekao 10 minuta. vratio i opet sve isto
stranica sa koje ces skinuti
http://www.memtest86.com/download.htm
i uputstvo kako podesiti
https://www.youtube.com/watch?v=9e2ISV0728w
ja sam prije pola godine napravio bootabilan usb sa memtest-om...mislim nije tesko ko se razumije ali nekima je ovo potesko
btw. cudna situacija ovo kod njega...kaze da je sve uredno radilo dok nije izvadio RAM
jedino da ga nije ostetio ili mozda da mu nije uslo prasine u utor pa sta pravi problem...neka malo propuse
- Arslan_11
#5357 Re: PC gamerske konfiguracije
Ali nema artefakte kada udje u win koliko sam skontao, niti postoje problemi sa samim radom racunara.
Moj prijedlog: ako prvi korak ne rijesi probleme nastavit sa slijedecim.
1. Update bios-a maticne ploce
2. Memtest.
3. Provjeriti temperature cpu-a.
4. Reninstall OS-a.
2. Memtest.
4. Reninstall OS-a.
- ferratilis
#5358 Re: PC gamerske konfiguracije
Cuvate li vi kutije od komponenti?
Kod mene se nakupilo, puna soba, kontam da sve pobacam 
- AhmetShabo
#5359 Re: PC gamerske konfiguracije
tako je brate, racunar radi perfektno kad udjem u windows. Nema nikakvih smetnji. Samo prilikom podizanja windosa i pri paljenu se ugasi struje dakle nestane i onda opet krene sam od sebe da se pali.Arslan_11 wrote:Ali nema artefakte kada udje u win koliko sam skontao, niti postoje problemi sa samim radom racunara.
2. Memtest.
4. Reninstall OS-a.
Ovo dole dalje sto si naveo ja ne smijem i ne znam uraditi
EDIT: garifcku sam testirao u servisu danas, nece ni kod njih da baci sliku. Tako da je vracam, Prodavac mi kaze da ce kod njega 100% da radi i da ce mi slikati sve to...
Evo mu moj racunar ko god misli da mi moze ovo napraviti ha ya.
-
DaShip
#5360 Re: PC gamerske konfiguracije
Pitaj trgovce kod kojih si kupio komponente da li je potrebna ambalaža za ostvarivanje reklamacija, neke ne traže dok imtec zahtijeva ambalažu.ferratilis wrote:Cuvate li vi kutije od komponenti?Kod mene se nakupilo, puna soba, kontam da sve pobacam
-
zippoo87
#5361 Re: PC gamerske konfiguracije
ja od vecine cuvam ,jer kada prodajem,nekako mi ozbiljnije bude kada imas full opremu ,nego ono kao na pijaci,uzmes sa kamareferratilis wrote:Cuvate li vi kutije od komponenti?Kod mene se nakupilo, puna soba, kontam da sve pobacam
takodjer i kada kupujem,ozbiljnije mi djeluje prodavac koji ima ambalazu i svu opremu,tako znam da je stvarni vlasnik,tj. prvi kupac
pik mi se zgadio zbog raznoraznih sanera ,seljaka,primitivaca i nepismenih debila
- typeOnegative
#5362 Re: PC gamerske konfiguracije
nesto je u vezi ploce ili ram-a , mislim da ces najvise znati ako testiras RAM memtestom .AhmetShabo wrote:tako je brate, racunar radi perfektno kad udjem u windows. Nema nikakvih smetnji. Samo prilikom podizanja windosa i pri paljenu se ugasi struje dakle nestane i onda opet krene sam od sebe da se pali.Arslan_11 wrote:Ali nema artefakte kada udje u win koliko sam skontao, niti postoje problemi sa samim radom racunara.
2. Memtest.
4. Reninstall OS-a.
Ovo dole dalje sto si naveo ja ne smijem i ne znam uraditi
EDIT: garifcku sam testirao u servisu danas, nece ni kod njih da baci sliku. Tako da je vracam, Prodavac mi kaze da ce kod njega 100% da radi i da ce mi slikati sve to...
Evo mu moj racunar ko god misli da mi moze ovo napraviti ha ya.
Koliko plocica imas?
Ili da povadis sve memorije i po jednu stavljas , malo testiras i pratis stanje ? softverski ne vjerujem da je , ali eto mozes uradit i reinstall OS-a , cisto da budes siguran da je s te strane sve u redu .
- AhmetShabo
#5363 Re: PC gamerske konfiguracije
evo video mog problema
uzasno me nervira dakle ovo.
uzasno me nervira dakle ovo.
- Arslan_11
#5364 Re: PC gamerske konfiguracije
Odradi ti memtest, ne mozes nista pokvariti. Treba ti samo usb stick, a neko ti je postavio linkove.
Jesi vadio ram ponovo? Probaj izvaditi obe plocice i vratiti, jer ovo sto ti se pali i gasi nije neobicno ali se cesto desava zbog samog rama, recimo da zbog neke postavke u biosu koji si resetovao. Jesu ti iste plocice rama?
Imas li ikoga da ti moze uraditi update biosa maticne?
Jesi vadio ram ponovo? Probaj izvaditi obe plocice i vratiti, jer ovo sto ti se pali i gasi nije neobicno ali se cesto desava zbog samog rama, recimo da zbog neke postavke u biosu koji si resetovao. Jesu ti iste plocice rama?
- AhmetShabo
#5365 Re: PC gamerske konfiguracije
nisu iste, jedna je samsung,a druga ne pise proizvodjac-Arslan_11 wrote:Odradi ti memtest, ne mozes nista pokvariti. Treba ti samo usb stick, a neko ti je postavio linkove.
Nemam nikoga da bi mi mogao cackati po biosu nazalost. Jedino da nosim u IMel, oni naplacuju 20 KM testiranje graficke, ovdje bih vrisno ko zna koliko...
Vadio sam obje plocice i vracao nazad, isto se desi.
- Averus
#5366 Re: PC gamerske konfiguracije
Ako znaš dovoljno oko kompa, fino uzmi i sve rastavi, dakle svaku komponentu izvadi i neka sve onako gologuzo stoji
Prvo očisti matičnu (ne usisavati, nego uzmi gaga-štapić i lagano prašinu uklanjaj), obnovi termalnu, stavi procesor, kuler, jednu pločicu rama i poveži struju. Zatim nabaci grafičku i upali.
Dakle bez prikopčanih HDD-ova i svega ostalog, samo napojna, procesor, matična, 1xram i grafička.
Kreneš odatle i dodaješ jednu po jednu komponentu dok se manifestuje problem
Prvo očisti matičnu (ne usisavati, nego uzmi gaga-štapić i lagano prašinu uklanjaj), obnovi termalnu, stavi procesor, kuler, jednu pločicu rama i poveži struju. Zatim nabaci grafičku i upali.
Dakle bez prikopčanih HDD-ova i svega ostalog, samo napojna, procesor, matična, 1xram i grafička.
Kreneš odatle i dodaješ jednu po jednu komponentu dok se manifestuje problem
-
zippoo87
#5367 Re: PC gamerske konfiguracije
ma dajem glavu da bi format windowsa rijesio problem
kakvo crno rastavljanje cijelog kompa...joj savjeta
pa vidis da je covjek laik ,nije rastavljanje za svakoga
imas na windows deset,opcija "recovery"
ova opcija ti formatira komp,tj,promijeni sistemske fajlove a sve sto imas na kompu ti ostane,dakle ne brise nista
odaberes sta hoces da ti ostane i odradis "recovery"...ovo je ekstra zgodna stvar kod problema na win 10 i rjesava mnoge probleme...koristio sam je nekoliko puta i ekstra radi
dakle opcija se nalazi u settings --> update and security --->recovery--->get started
ova opcija ti formatira komp,tj,promijeni sistemske fajlove a sve sto imas na kompu ti ostane,dakle ne brise nista
odaberes sta hoces da ti ostane i odradis "recovery"...ovo je ekstra zgodna stvar kod problema na win 10 i rjesava mnoge probleme...koristio sam je nekoliko puta i ekstra radi
dakle opcija se nalazi u settings --> update and security --->recovery--->get started
- AhmetShabo
#5368 Re: PC gamerske konfiguracije
da li onaj probelm koji sam pokazao na videu gore moze biti softverski uopste?zippoo87 wrote:ma dajem glavu da bi format windowsa rijesio problem
Necu rastavljati racunar jer to ne znam i dzaba cu jos veci problem napraviti..
- diablobih
#5369 Re: PC gamerske konfiguracije
Moze vrlo lagano, ali ovo je ili driveri od graficke, znaci u device manager udji, uninstall drivere od graficke, i opet instaliraj nove. Ili je graficka pred izdisaj.
- AhmetShabo
#5370 Re: PC gamerske konfiguracije
integrisana?diablobih wrote:Moze vrlo lagano, ali ovo je ili driveri od graficke, znaci u device manager udji, uninstall drivere od graficke, i opet instaliraj nove. Ili je graficka pred izdisaj.
- diablobih
#5371 Re: PC gamerske konfiguracije
Vjerovatno su driveri, ali sto da ne, moze i integrisana krepati.AhmetShabo wrote:integrisana?diablobih wrote:Moze vrlo lagano, ali ovo je ili driveri od graficke, znaci u device manager udji, uninstall drivere od graficke, i opet instaliraj nove. Ili je graficka pred izdisaj.
-
zippoo87
#5372 Re: PC gamerske konfiguracije
moze ,sto ne bi mogoa biti...doslo je do nekog konflikta...a to je softwareske prirodeAhmetShabo wrote:da li onaj probelm koji sam pokazao na videu gore moze biti softverski uopste?zippoo87 wrote:ma dajem glavu da bi format windowsa rijesio problem
nego,ti samo odgovaras i pises a nista konkretno ne radis sa tim racunarom...dobio si desetak savjeta a nisi probao niti jedan
probaj jedan po jedan i eleminises potencijalne savjete
nikakva rastavljanja ti ne trebaju...odradi ovo sto sam ti ja rekao,najbezbolnija metoda i vrlo vjerovatno da ce ti rijesiti problem
da ovo odradis,treba ti 1-2 sata,zavisno od brzine interneta
odradi recovery pa nam napisi je li pomoglo...ako ne budes nista radio a nastavis samo pisati,ja se iskljucujem
sretno
- typeOnegative
#5373 Re: PC gamerske konfiguracije
Da, integrusa .. baca ti artefakte na paljenju i zato sam i predlagao da reinstaliras driver od nje , mozda otklonis kvar ako je softverski nesto tj driver se zbrljavio ,a moze bit i da je na izdisaju .. Tako je i meni bacala artefakte stara HD6870 na paljenju samo, ali manje nego kod tebe i samo jednog dana rikavela .. To su klasicni simptomi kad graficka memorija pođe otkazivat ... Probaj ovo sto ti je kolega iznad rekao refresh Windowsa , ako je ispravna trebalo bi rjesit problem .
- AhmetShabo
#5374 Re: PC gamerske konfiguracije
recovery uradio, sve je isto. Samo sto sam pogubio sve programe i igre koju su bile instalirane.. Dakle nema sanse da je ono paljenje i gasenje nakon sto kliknem power up button uzrok softwera...zippoo87 wrote:moze ,sto ne bi mogoa biti...doslo je do nekog konflikta...a to je softwareske prirodeAhmetShabo wrote:da li onaj probelm koji sam pokazao na videu gore moze biti softverski uopste?zippoo87 wrote:ma dajem glavu da bi format windowsa rijesio problem
nego,ti samo odgovaras i pises a nista konkretno ne radis sa tim racunarom...dobio si desetak savjeta a nisi probao niti jedan
probaj jedan po jedan i eleminises potencijalne savjete
nikakva rastavljanja ti ne trebaju...odradi ovo sto sam ti ja rekao,najbezbolnija metoda i vrlo vjerovatno da ce ti rijesiti problem
da ovo odradis,treba ti 1-2 sata,zavisno od brzine interneta
odradi recovery pa nam napisi je li pomoglo...ako ne budes nista radio a nastavis samo pisati,ja se iskljucujem
sretno
- AhmetShabo
#5375 Re: PC gamerske konfiguracije
takodjer stavio sam da mi je on board grafika prva na boot i enable VGA ako nema externe, I dalje sve isto