Danasnji "feminizam"
- annoy
#5351 Re: Danasnji "feminizam"
Ma ako su mogli nominirat Black panther, mogu i koju zenu progurat
- triconja
#5352 Re: Danasnji "feminizam"
Jel crnu ili bijelu?annoy wrote:Ma ako su mogli nominirat Black panther, mogu i koju zenu progurat
- AleksoMKD
#5353 Re: Danasnji "feminizam"
Black Panther je OK film ali nista vise.
Najbolje donet pravilo da mora barem jednu nominaciju dobiti zena, kao i sve manjine i svakako obavezno neko iz LGBT+.
Posto su muskarci bolji od zena u skoro svemu pa i u tome da su muskarci bolje zene od zena ovo je jedino resenje.

Najbolje donet pravilo da mora barem jednu nominaciju dobiti zena, kao i sve manjine i svakako obavezno neko iz LGBT+.
Posto su muskarci bolji od zena u skoro svemu pa i u tome da su muskarci bolje zene od zena ovo je jedino resenje.

- triconja
#5354 Re: Danasnji "feminizam"
Kakav blek panter bolan, nikad cuo za njega, etokolko je dobarAleksoMKD wrote:Black Panther je OK film ali nista vise.
- AleksoMKD
#5355 Re: Danasnji "feminizam"
Nije los film, no kao i svi filmovi o superherojima moras iskljcit logicko razmisljanje da bi ga gledao.triconja wrote: Kakav blek panter bolan, nikad cuo za njega, etokolko je dobar
- triconja
#5356 Re: Danasnji "feminizam"
Neka, meni si zanimljivije drame od tijeh superheroj fimovaAleksoMKD wrote:Nije los film, no kao i svi filmovi o superherojima moras iskljcit logicko razmisljanje da bi ga gledao.triconja wrote: Kakav blek panter bolan, nikad cuo za njega, etokolko je dobar
-
kakavdanakneiskustvu
- MarlboroGold
#5358 Re: Danasnji "feminizam"
Izgleda sam jedini kojem se svidio Black Panther 
- Bloo
- Globalna šefica
#5359 Re: Danasnji "feminizam"
+1MarlboroGold wrote:Izgleda sam jedini kojem se svidio Black Panther
- annoy
#5360 Re: Danasnji "feminizam"
Mi ostali smo rasisti
Mislis da je za Oscara?
Mislis da je za Oscara?
- insomnia78
#5362 Re: Danasnji "feminizam"
Hajde tomo majstore dovedi nam pantere

- MarlboroGold
#5363 Re: Danasnji "feminizam"
I to teškiannoy wrote:Mi ostali smo rasisti![]()
Mislis da je za Oscara?
Oskari su odavno ispolitizirani, pa i prije pojave PC... ali et reći ću da nije.
- tuzlak1212
#5364 Re: Danasnji "feminizam"
Nakon što Wonder Woman nije ni jednog oscara dobio, ovo sa Black Pantherom je još jedno ubijanje smisla ove nagrade. Na stranu što je film odličan, nije level Oscara
Mada nije ni bila neka woow filmska ponuda da ti uši spadnu s glave
Mada nije ni bila neka woow filmska ponuda da ti uši spadnu s glave
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
- MarlboroGold
#5366 Re: Danasnji "feminizam"
"I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character."
- triconja
#5367 Re: Danasnji "feminizam"
LeleMarlboroGold wrote:"I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character."
- annoy
#5368 Re: Danasnji "feminizam"
Kakve glupostiVelkoski wrote:
- triconja
#5369 Re: Danasnji "feminizam"
Zena suptilno radi šejming ovih sto gledaju crtane filmoveannoy wrote:Kakve glupostiVelkoski wrote:
- Bloo
- Globalna šefica
- triconja
#5371 Re: Danasnji "feminizam"
Samo radikalno bajo moiBloo wrote:
- MarlboroGold
#5372 Re: Danasnji "feminizam"
Te su nadmasile i radikalizamBloo wrote:
Ma samo cune trebaju odsjeci i gotovo.
- wewa
#5373 Re: Danasnji "feminizam"
https://lolamagazin.com/2019/02/06/mani ... nistkinju/
Ona je rođena pripovjedačica koja želi pričati “drugačije” priče. Kakve su te “drugačije” priče?
Njenim riječima: “Sve što sam pročitala kao dijete bile su knjige u kojima su likovi bili stranci i postala sam uvjerena da knjige, po svojoj prirodi, moraju imati strance u sebi, i moraju biti o stvarima s kojima se osobno ne mogu poistovjetiti… Stvari su se promijenile kada sam otkrila afričke knjige. Nije ih bilo mnogo na raspolaganju. I nije ih bilo tako lako naći kao strane knjige. I zbog pisaca poput Chinua Achebe i Camara Laye proživjela sam mentalnu promjenu svoje percpecije književnosti. Shvatila sam da ljudi poput mene, djevojke s kožom boje čokolade, čija se kovrčava kosa ne može formirati u konjski rep, mogu postojati u književnosti. Počela sam pisati o stvarima koje sam poznavala”, prenosi portal Libela.
Nakon svjetskog hita “Svi bi trebalo da budemo feministi i feministkinje” (We Should All Be Feminists), Čimamanda Ngozi Adiči je postala jedan od najuticajnijih glasova afirmicije i popularizacije riječi i ideje feminizma.
Autorka knjiga “Polovina žutog sunca”, “Purpurni hibiskus” i “Amerikana” piše duhovito, intimno i iskreno, ispisujući veoma radikalne i beskopromisne feminističke stavove i zahtjeve. Takođe, njeni sabrani savjeti štampana su pouka ženama, deskripcija očiglednih nepravdi, njihovog korijena, tragičnih posljedica – analiza vlasti sa kojom nema pogađanja, jer je svaki pokušaj kompromisa samoubilački:
U pismu prijateljici “Draga Idžeavele, ili feministički manifest u petnaest prijedloga” (izdana 2017. godine, prevedena na 19 jezika) slavna autorka, iako bez roditeljskog iskustva, piše savjete prijateljici o tome kako vaspitavati kćerku u feminističkom duhu.
Kako ostati dosljedna sebi a biti dobra mama, kako biti ravnopravna partnerka u braku a ne zanemariti dijete, zašto je važno naučiti ćerku da voli da čita, koji su izazovi pričati sa njom o ljubavi i seksu, na koji način se predstavljati, … neki su od savjeta koje Čimamanda upućuje dragoj Idžeavele, istovremeno ispisujući oštru ali konstruktivnu kritiku postojećeg odnosa rodnih položaja, prenosi MILICA magazin, koji u Beogradu najavljuje razgovor o ovoj knjizi Feminističko vaspitanje na sav glas.
Čimamanda Ngozi Adiči (Chimamanda Ngozi Adichie) je vjerovatno najbolja nigerijska književnica, a piše sjajno, odvažno, zanimljivo, pronicljivo i – s pravom dozom humora.“Budi svjesna opasnosti od onoga što ja nazivam lajt-feminizmom. To je ideja o uslovnoj jednakosti žena. Molim te, odbaci je u potpunosti. Riječ je o šupljoj, popustljivoj i promašenoj ideji. Biti feministkinja je kao biti trudna. Ili jesi, ili nisi. Ili vjeruješ u potpunu jednakost muškaraca i žena, ili ne vjeruješ”, njene su riječi.
Ona je rođena pripovjedačica koja želi pričati “drugačije” priče. Kakve su te “drugačije” priče?
Njenim riječima: “Sve što sam pročitala kao dijete bile su knjige u kojima su likovi bili stranci i postala sam uvjerena da knjige, po svojoj prirodi, moraju imati strance u sebi, i moraju biti o stvarima s kojima se osobno ne mogu poistovjetiti… Stvari su se promijenile kada sam otkrila afričke knjige. Nije ih bilo mnogo na raspolaganju. I nije ih bilo tako lako naći kao strane knjige. I zbog pisaca poput Chinua Achebe i Camara Laye proživjela sam mentalnu promjenu svoje percpecije književnosti. Shvatila sam da ljudi poput mene, djevojke s kožom boje čokolade, čija se kovrčava kosa ne može formirati u konjski rep, mogu postojati u književnosti. Počela sam pisati o stvarima koje sam poznavala”, prenosi portal Libela.
Nakon svjetskog hita “Svi bi trebalo da budemo feministi i feministkinje” (We Should All Be Feminists), Čimamanda Ngozi Adiči je postala jedan od najuticajnijih glasova afirmicije i popularizacije riječi i ideje feminizma.
Autorka knjiga “Polovina žutog sunca”, “Purpurni hibiskus” i “Amerikana” piše duhovito, intimno i iskreno, ispisujući veoma radikalne i beskopromisne feminističke stavove i zahtjeve. Takođe, njeni sabrani savjeti štampana su pouka ženama, deskripcija očiglednih nepravdi, njihovog korijena, tragičnih posljedica – analiza vlasti sa kojom nema pogađanja, jer je svaki pokušaj kompromisa samoubilački:
U pismu prijateljici “Draga Idžeavele, ili feministički manifest u petnaest prijedloga” (izdana 2017. godine, prevedena na 19 jezika) slavna autorka, iako bez roditeljskog iskustva, piše savjete prijateljici o tome kako vaspitavati kćerku u feminističkom duhu.
Kako ostati dosljedna sebi a biti dobra mama, kako biti ravnopravna partnerka u braku a ne zanemariti dijete, zašto je važno naučiti ćerku da voli da čita, koji su izazovi pričati sa njom o ljubavi i seksu, na koji način se predstavljati, … neki su od savjeta koje Čimamanda upućuje dragoj Idžeavele, istovremeno ispisujući oštru ali konstruktivnu kritiku postojećeg odnosa rodnih položaja, prenosi MILICA magazin, koji u Beogradu najavljuje razgovor o ovoj knjizi Feminističko vaspitanje na sav glas.
1. Budi potpuna osoba. Iako je majčinstvo nevjerovatan dar, ne određuj sebe isključivo kroz majčinstvo.
2. Radite na tome zajedno. Prisjeti se kako smo u osnovnoj školi učili kako se glagol odnosi na radnju. Otac je u jednakoj mjeri glagol kao i majka.
3. Nauči je da su „rodne uloge“ apsolutna besmislica. Nemoj joj nikada reći da nešto uradi, ili ne uradi, „zato što je djevojčica“.
4. Pripazi na opasnost od onog što nazivam „blagim feminizmom“. Riječ je o ideji o uslovnoj jednakosti. Odbaci to sasvim. Biti feministkinja slično je trudnoći – ili jesi ili nisi. Ili vjeruješ u potpunu jednakost žena, ili ne.
5. Nauči svoju djevojčicu da čita. Nauči je da voli knjige.
6. Nauči je da jezik dovodi u pitanje. Jezik je prostor gdje se odlažu naše predrasude, uvjerenja, pretpostavke. Ali da bi je tome naučila, moraćeš i sama da dovedeš jezik u pitanje.
7. Nikad nemoj da govoriš o braku kao da je to neko dostignuće.
8. Nauči je da odbije da bude dopadljiva. Njen zadatak nije da se sviđa drugima, već da bude u potpunosti svoja, da bude poštena i svjesna jednake ljudskosti drugih ljudi.
9. Pruži svojoj djevojčici osjećaj identiteta. To je važno. Budi obazriva kako to činiš.
10. Obazrivo se ponašaj prema njoj i njenom izgledu.
11. Nauči je da dovodi u pitanje selektivne načine pohranjene u našoj kulturi na koje se koristi biologija da bi se „opravdale“ društvene norme.
12. Razgovaraj sa njom seksu i kreni rano. Iako će vjerovatno biti malo nelagodno, neophodno je.
13. Pripremi se na zaljubljivanje.
14. Kada je učiš o tlačenju, pazi da potlačene ne pretvoriš u svece.
15. Uči je o razlikama. Neka razlike postanu nešto obično. Nešto normalno. Nauči je da ne pridaje vrijednost različitosti. Razlog tome nije da bi bila fer ili fina, već da bi bila humana i praktična.
- MarlboroGold
#5374 Re: Danasnji "feminizam"
Znaju li te kako treba muško dijete odgajati ili je to samo obaveza oca? 
- wewa
#5375 Re: Danasnji "feminizam"
paaaa, manje-vise isto kao i zensko.MarlboroGold wrote:Znaju li te kako treba muško dijete odgajati ili je to samo obaveza oca?
u mojoj su kuci svi feministi/feministkinje.