Deblokada Sarajeva???

Post Reply
strucnjakdemagog

#5351 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by strucnjakdemagog »

SA-71000 wrote:
strucnjakdemagog wrote:
SA-71000 wrote:Bivši sam pripadnik Armije BiH.Primijetio sam da na ovom u forumu dominiraju dva forumaša (tandem Pišonja i Žuga) Ne mogu više da čitam ove izdajničke postove PM72.Ovaj PM72 samo gleda koga će napasti i s kim će se posvađati. Nevjerovatno je drzak i bezobrazan, izigrava nekakvog mangupa kome niko nije ravan. čitao sam ovo prepucavanje i nisam mogao odoliti da se ne javim.Ne mogu da vjerujem da neko ko se borio u Armiji BiH može biti tako zaljubljen u Bele Vukove. Kako možeš biti impresioniran i zaljubljen u neprijatelja koji je klao naše vojnike. Pljunuo si na grobove svih naših i poginulih boraca. Tvoja priča je kao nisu oni loši nisu pljačkali ubijali i civile ali eto nekad bi zaklali neke od naših vojnika.Primijetio sam takođe da mnogi forumaši ne smiju nešto napisati plašeći se napada PM. Ima li ijedan forumaš osim tebe da u zvijezde kuje Bele Vukove i njihovog komadanta. Zanima me samo da su ti ubili nekog člana porodice kako bi mišljenje imao ovim smradovima i zločincima. Ima li ijedan forumaš neka se javi i neka podrži Bele Vukove i ovoga PM?
Šta misliš da li se pripadnici VRS dive herojima 111. viteške brigade sa Žuči?
Naravno da ne.Možda i oni imaju nekog kao mi ovog PM,pa da se divi i hvali.

E pa griješiš. :wink:
Dozer

#5352 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

hamza_sa wrote: Evo, pokusacu ti ja odgovoriti na napisano.

Prvo ovo boldirano. Ne vidim razlog da bi se nesto plasio da napisem, a da razmisljam hoce li me PM ili bilo ko ovdje na forumu "napasti". Pisem onako kako mislim da treba, jer iznosim svoja sjecanja i misljenja, i ne razmisljam hoce li se to nekome svidjeti ili ne i hoce li me zbog toga neko napasti, pa da zbog toga imam strah.

Drugo, ja sam od strane tzv Belih vukova izgubio najblizeg, doduse u direktnoj borbi sa njima, a i ja sam ranjen od strane tih istih smradova, takodje u jednoj zestokoj borbi.

Ali isto tako, sto vam PM pokusava objasniti, vojnicki i ratnicki gledajuci, oni su bili jedina jedinica u cetnickoj vojsci koja je imala muda za direktnu borbu i nisu bili kao razni kokosari, koji su napadali samo nenaoruzane civile, isli u pljackaske pohode i vrseci najmostruoznije zlocine nad onim koji se nisu mogli odbraniti.

Zelim reci da ne umanjujem ni njihove zlocine, Boze sacuvaj, kojih je itekako bilo, ali isto tako, ponavljam, treba reci istine radi da su bili jedinica spremna na borbu i od iste nisu bjezali. Drugi par rukava je sto su bili dio zlocinacke i agresorske vojske, te ih tako treba i posmatrati.
I to PM-ovo o sam i ja shvatio na isti nacin.
Sekunde mi na pamet nije palo "da ih kuje u zvijezde", hvali, brani ili bilo sta slicno. Samo realan osvrt o jednom njihovom segmentu, a to je taj borbeni. Otprilike na isti nacin i oni tamo pricaju o "mojoj" jedinici, jer znaju da su se mogli dobro pofajtat, ali da nije bilo zlocina prema civilima, pljacke, itd..

To sto su bili na agresorskoj strani je cinjenica koju ne mijenja nista. Ali ono sto je PM pokusao reci ja razumijem i slazem se s tim - zlocinci su bili po defaultu jer su bili na agresorskoj strani, ali ako se prica o nekakvom ratnickom postenju, onda je on u pravu.
Last edited by Dozer on 16/10/2019 12:43, edited 1 time in total.
CPT

#5353 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

strucnjakdemagog wrote:E pa griješiš. :wink:
Naravno da se dive. Zbog toga zarobljenike pogube. Kao ultimativni znak divljenja. Naravno mimo znanja komande jer ipak su poznati po humanosti. Cudno da se SS jednice nemaju stotine spomenika po Evropi iako su poznati po borbenosti. Jes da su bili dio projekta zbog kojega je nekoliko mio ljudi izgubilo zivot al relalno su se znali "pofajtat" pa je to ok.

Samo u BIH to moze... Mogli bi spomenuti jos neke poznati broce ARBIH i kako su prosli al valjda shvatas? Ako ne shvatas imas na YT klip Avde P. pa provjeri to postovanje i divljenje "borbenosti".
SA-71000

#5354 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by SA-71000 »

Dozer wrote:
hamza_sa wrote: Evo, pokusacu ti ja odgovoriti na napisano.

Prvo ovo boldirano. Ne vidim razlog da bi se nesto plasio da napisem, a da razmisljam hoce li me PM ili bilo ko ovdje na forumu "napasti". Pisem onako kako mislim da treba, jer iznosim svoja sjecanja i misljenja, i ne razmisljam hoce li se to nekome svidjeti ili ne i hoce li me zbog toga neko napasti, pa da zbog toga imam strah.

Drugo, ja sam od strane tzv Belih vukova izgubio najblizeg, doduse u direktnoj borbi sa njima, a i ja sam ranjen od strane tih istih smradova, takodje u jednoj zestokoj borbi.

Ali isto tako, sto vam PM pokusava objasniti, vojnicki i ratnicki gledajuci, oni su bili jedina jedinica u cetnickoj vojsci koja je imala muda za direktnu borbu i nisu bili kao razni kokosari, koji su napadali samo nenaoruzane civile, isli u pljackaske pohode i vrseci najmostruoznije zlocine nad onim koji se nisu mogli odbraniti.

Zelim reci da ne umanjujem ni njihove zlocine, Boze sacuvaj, kojih je itekako bilo, ali isto tako, ponavljam, treba reci istine radi da su bili jedinica spremna na borbu i od iste nisu bjezali. Drugi par rukava je sto su bili dio zlocinacke i agresorske vojske, te ih tako treba i posmatrati.
I to PM-ovo o sam i ja shvatio na isti nacin.
Sekunde mi na pamet nije palo "da ih kuje u zvijezde", hvali, brani ili bilo sta slicno. Samo realan osvrt o jednom njihovom segmentu, a to je taj borbeni. Otprilike na isti nacin i oni tamo pricaju o "mojoj" jedinici, jer znaju da su se mogli dobro pofajtat, ali da nije bilo zlocina prema civilima, pljacke, itd..

To sto su bili na agresorskoj strani je cinjenica koju ne mijenja nista. Ali ono sto je PM pokusao reci ja razumijem i slazem se s tim - zlocinci su bili po defaultu jer su bili na agresorskoj strani, ali ako se prica o nekakvom ratnickom postenju, onda je on u pravu.
Tandem Pišonja i Žuga u akciji.
strucnjakdemagog

#5355 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by strucnjakdemagog »

CPT wrote:
Naravno da se dive. Zbog toga zarobljenike pogube. Kao ultimativni znak divljenja. Naravno mimo znanja komande jer ipak su poznati po humanosti. Cudno da se SS jednice nemaju stotine spomenika po Evropi iako su poznati po borbenosti. Jes da su bili dio projekta zbog kojega je nekoliko mio ljudi izgubilo zivot al relalno su se znali "pofajtat" pa je to ok.

Samo u BIH to moze... Mogli bi spomenuti jos neke poznati broce ARBIH i kako su prosli al valjda shvatas? Ako ne shvatas imas na YT klip Avde P. pa provjeri to postovanje i divljenje "borbenosti".

Lupetaš.
Zarobljenike strelja idiot koji se zatekne u prilici da to učini. To su uglavnom činile jajare, nikad hrabri borci. Da znaš i da je bilo šamaranja takvih kretena koji streljaju zarobljenika ili nekog iz radnog voda kad ne posluša neku sumanutu naredbu.
Tvoja priča nema veze s onim o čemu raspravljamo.
CPT

#5356 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

...
Last edited by CPT on 16/10/2019 14:00, edited 1 time in total.
CPT

#5357 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

...
Last edited by CPT on 16/10/2019 14:00, edited 1 time in total.
CPT

#5358 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

...
Last edited by CPT on 16/10/2019 13:59, edited 1 time in total.
CPT

#5359 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

...
Last edited by CPT on 16/10/2019 13:58, edited 1 time in total.
CPT

#5360 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

strucnjakdemagog wrote:
CPT wrote:

Lupetaš.
Zarobljenike strelja idiot koji se zatekne u prilici da to učini. To su uglavnom činile jajare, nikad hrabri borci. Da znaš i da je bilo šamaranja takvih kretena koji streljaju zarobljenika ili nekog iz radnog voda kad ne posluša neku sumanutu naredbu.
Tvoja priča nema veze s onim o čemu raspravljamo.
Da znas o cemu raspravljamo znao bi da su izmedju ostalog streljali zarobljenike. Omaklo se valjda... Komanda nije znala i ta prica. U projektu gdje jedna strana drugoj ne priznaje cak ni pravo do bioloskog postojanje je prica u "fajtanju", moralu i postenju ... :roll: :-) Kad da su u "VRS" usli sluziti Karadzicu zbog nekih plemenitih ideala....
pirpa

#5361 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pirpa »

Zar nisu 'beli vukovi' imali u svom sastavu i ruske dobrovoljce...
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#5362 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by parappa »

pirpa wrote:Zar nisu 'beli vukovi' imali u svom sastavu i ruske dobrovoljce...
ako je verovati srpkoj vikipediji a verovati je :D
U jedinici se nalazio veliki broj ruskih dobrovoljaca, koji su učestvovali u ratu na strani Vojske Republike Srpske
Dozer

#5363 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

SA-71000 wrote: Tandem Pišonja i Žuga u akciji.
Ako ti nesto ne kontas, to ne znaci da drugi nisu u pravu, nego samo da ti ne kontas. Kao sto vidis, ima jos ljudi koji su ispravno shvatili napisano.
Nekako s proljeća

#5364 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

Tema je deblokada Sarajeva, dakle sarajevsko ratište, isto ono na kojem su 'eroji sa ''pravoslavnimmudzahedinima'' fino najebali u svom napadu na području ''Debelog Brda sredinom 1995. Pišaj ih.
parappa

#5365 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by parappa »

nasao sam ovaj spisak poginulih ruskih dobrovoljaca
https://www.vesti.rs/Jug-Srbije/Ruski-d ... sku-5.html

ima dosta poginulih iz redova belih vukova.
interesantan mi je ovdje datum pogibije 20.novembar 1995. zar tada nije bilo primirje?

Code: Select all

6. Bondarec Oleg Dmitrijevič
Rođen 4. aprila 1969. g. u Kijevu (Ukrajina). Od 1994. godine ratovao u sastavu srpskih odreda U Srpskom Sarajevu ("Beli vukovi", bataljon na Dobrinji). Poginuo 20. novemra 1995. g. u Ozrenskoj ulici Srpskog Sarajeva. Sahranjen na vojničkom groblju u Donjim Milićima (Srpsko Sarajevo)
ne bih da opet pocne neko prepucavanje jer nisam siguran koliko su tacne informacije ali izmedju istalog stoji i ovo

20. Mirončuk Sergej Aleksandrovič

Rođen januara 1970. g. u Odesi (Ukrajina). U Republici Srpskoj od decembra 1993. g. Ratovao u sastavu bataljona na Dobrinji (Srpsko Sarajevo) i jedinice “Beli vukovi” (Jahorina-Pale). Posle ranjavanja zarobljen 18. juna 1995.g. Muslimani ga posle zverskog mučenja ubili na planini Treskavici kod Trnova. Njegovo telo je razmenjeno i sahranjeno na groblju u Donjim Milićima (Srpsko Sarajevo).
ima i dosta poginulih u borbama za mojsevicko brdo u oktobru 1994. koja je to bitka bila?
Nekako s proljeća

#5366 Re: Deblokada Sarajeva???

Korisnije je znati ko im je rek'o ''Gdje si poš'o junače'' sredinom 1995 na Debelom Brdu, haman na Skenderiju da izađu.

julisiz es grant

#5367 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by julisiz es grant »

Nekako s proljeća wrote:Korisnije je znati ko im je rek'o ''Gdje si poš'o junače'' sredinom 1995 na Debelom Brdu, haman na Skenderiju da izađu.

1:20 :( (prvi video)

Šta kažu borci sa teme, nismo trebali pokušavat deblokirati, ovo je bilo sasvim prihvatljivo?
Tromblon

#5368 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

parappa wrote:nasao sam ovaj spisak poginulih ruskih dobrovoljaca

interesantan mi je ovdje datum pogibije 20.novembar 1995. zar tada nije bilo primirje?

Rođen 4. aprila 1969. g. u Kijevu (Ukrajina). Od 1994. godine ratovao u sastavu srpskih odreda U Srpskom Sarajevu ("Beli vukovi", bataljon na Dobrinji). Poginuo 20. novemra 1995. g. u Ozrenskoj ulici Srpskog Sarajeva. Sahranjen na vojničkom groblju u Donjim Milićima (Srpsko Sarajevo)
ne bih da opet pocne neko prepucavanje jer nisam siguran koliko su tacne informacije ali izmedju istalog stoji i ovo

Rođen januara 1970. g. u Odesi (Ukrajina). U Republici Srpskoj od decembra 1993. g. Ratovao u sastavu bataljona na Dobrinji (Srpsko Sarajevo) i jedinice “Beli vukovi” (Jahorina-Pale). Posle ranjavanja zarobljen 18. juna 1995.g. Muslimani ga posle zverskog mučenja ubili na planini Treskavici kod Trnova. Njegovo telo je razmenjeno i sahranjeno na groblju u Donjim Milićima (Srpsko Sarajevo).
ima i dosta poginulih u borbama za mojsevicko brdo u oktobru 1994. koja je to bitka bila?
Bila njihova ofanziva na Čemernu planinu, Polom, Jasen i Moševačko brdo. Žestoke borbe su bile, a od sarajevskih brigada je loše prošla 10. Bbr. Ne sjećam se za 101. mtbr jel bilo šta.

Mi došli na Zvijezdu i odmah nas oko 50 izdvojili da idemo u ispomoć. Uglavnom bilo je rokanja i sa ovim Vukovima. Vala znaju zavijati i boriti se. Nas su haman pregazili, al uzmakli nismo. Iako mi ni dan danas nije jasno kako jer su neki njihovo bili otišli između naših položaja.

A, prvi dan su nas napali neki mješoviti rusko, srbijanski sastav. Jednog smo rusa pogodili i dok ga nisu izvukli nisu se smirili.

Ja i dan danas pojma nemam kako se to zove osim da je bilo 2 brda iza naše dotadašnje linije između Poloma i Jasena negdje. Ako ima neko od Cacinih ko je bio tamo možda zna tačan naziv.

Uglavnom smo sa brezanskom policijom tu zaustavili njihov napad, a onda su neka brezanska, ilijaška i kakanjska brigada sve vratili. Valjda sam ih dobro pobrojao nek se niko ne naljuti.
parappa

#5369 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by parappa »

Tromblon wrote:
parappa wrote:nasao sam ovaj spisak poginulih ruskih dobrovoljaca

Bila njihova ofanziva na Čemernu planinu, Polom, Jasen i Moševačko brdo. Žestoke borbe su bile, a od sarajevskih brigada je loše prošla 10. Bbr. Ne sjećam se za 101. mtbr jel bilo šta.

Mi došli na Zvijezdu i odmah nas oko 50 izdvojili da idemo u ispomoć. Uglavnom bilo je rokanja i sa ovim Vukovima. Vala znaju zavijati i boriti se. Nas su haman pregazili, al uzmakli nismo. Iako mi ni dan danas nije jasno kako jer su neki njihovo bili otišli između naših položaja.

A, prvi dan su nas napali neki mješoviti rusko, srbijanski sastav. Jednog smo rusa pogodili i dok ga nisu izvukli nisu se smirili.

Ja i dan danas pojma nemam kako se to zove osim da je bilo 2 brda iza naše dotadašnje linije između Poloma i Jasena negdje. Ako ima neko od Cacinih ko je bio tamo možda zna tačan naziv.

Uglavnom smo sa brezanskom policijom tu zaustavili njihov napad, a onda su neka brezanska, ilijaška i kakanjska brigada sve vratili. Valjda sam ih dobro pobrojao nek se niko ne naljuti.
hvala na pojasnjenju :thumbup:
evo upravo gledam gdje je to pa vidim da je odmah nadomak breze cemerska planina je ustvari. prvo me baci negdje u srbiju pa onda cemerno izmedju foce i gacka dok nisam nasao.

nije mi jasno koji im je strateski cilj bio? ugroziti ili cak zauzeti brezu? prosiriti obruc oko sarajeva?
Tromblon

#5370 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Odbaciti naše snage od puta Semizovac - Srednje i pokušati olakšati položaj njihovih jedinica u Nišićkom džepu. Eventualno napraviti zamah ka Varešu i Olovu ako bude mogućnosti.
Tromblon

#5371 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Međutim, nije im uspjelo. Već početkom novembra Armija pravi udar na Nišićki džep i elimiše ga u potpunosti.
PM72

#5372 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Tromblon wrote:Međutim, nije im uspjelo. Već početkom novembra Armija pravi udar na Nišićki džep i elimiše ga u potpunosti.
Ali moraš priznati,tukli su se momački.Od svih njihovih jedinica oni i specijala MUP-a su bili najsposobniji.Ostalo je sve u pet deka i da im nije premoći u artiljeriji bili bi pregaženi kao plitki potok.

P.S.sad očekujem kontra napad kloniranog artiljerca,balavca iz dežele i još par napušenih smorova...
pirpa

#5373 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pirpa »

Što se mene tiče, zanoktice nije bilo vrijedno ....
Nekako s proljeća

#5374 Re: Deblokada Sarajeva???

tempuser wrote:Ajmo malo hladne glave i objektivno...
Rat je bio dovoljno dug i svirep da je svaki vojnik u svakoj jedinici imao bezbroj afektnih situacija u kojima nema ni razuma ni logike i vjerujem da je jako malo jedinica na sve 3 strane u kojima se nikad kao individualni akt pojedinca ili grupe nije desilo neko zvjerstvo ili zlocin, pogotovo u toku ili neposredno poslije ratnih dejstava. Ovdje namjerno razdvajam izdvojeni akt pojedinvca ili grupe od planskog i sistematskog zlocina. Izginu ti prijatelji, rodjaci, borci, a ti neposredno nakon toga zarobvaljavas neprijatelja i nema nikakve vlasti iznad tebe... Sad je pitanje, za sta se zna, za sta se ne zna...
PM jest dosta neugodan "sagovornik" pogotovo kad nije upravu, ali u ovome sto pise ima smisla, i to upravo onako kako je @hamza_sa napisao.
Interesantno, koliko god je jedan jad i smrad iz istocnohercegovacke pripizdine u koju se na kraju i vratio, onom cetnickom vojvodi sa Jevrejskog Aleksicu, skupa sa svim Rusima, dobrovoljcimsa i onom patuljku iz Amerike, kao jedinici nikad nista nisu zvanicno "prisili", a silno bih volio da jesu.
Mislim da griješiš po pitanju bivšeg radnika Pošte Slavke Aleksića, komandira četničkog odreda na području Grbavice il' konkretnije Jevrejskog groblja. Evo @pirpa je izbacio jedan klip francuza iz UN-a... podsjećam na ozbiljan napad Aleksića na ček point kod ex mosta Vrbanja 1995. I još žešćeg odgovora francuskih snaga UN-a, po prvi put od njihovog dolaska u Sarajevo. Samo taj događaj je dovoljan da se krije od sijela do sijela četnika po BiH i Srbiji.

Inače, i ovaj napad Belih vukova na Debelo brdo, onaj specijalaca predvođenih Piksijem (Ana Mladić) na Betaniji i Orahov brijeg , desetak modifikovanih avio bombi ispaljenih na Dobrinju, Alipašino Polje, Švrakino selo, RTV zgradu...vakum bombe na Žuč, ...sve je to dio plana ''Talas'' i ''Pancir I i II.
Dozer

#5375 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Moram se vratiti jos malo na ovaj nesretni registar...
Zna li iko otkad do kad se racunaju OS ba?
Gledam neke poznate likove, za koje svi znamo da su zbrisali vec pocetkom rata, i ne mogu da vjerujem sta sve tu pise...
S druge strane, ljudi koji su 100% bili od prvog do zadnjeg dana u istom sastavu, imaju manje od nekih drugih koji su 100% dosli u taj sastav naknadno...
Ima ljudi za koje 100% znam da su bili i u PL ili ZB mjesecima prije 08.04.'92., i nemaju ni dana u tim formacijama, dok neki drugi, koji su bili aktivni policajci, imaju i PL ili ZB :D

Ko je ovo pravio, ocito je imao neke prikrivene ciljeve koji ce isplivati na povrsinu naknadno... A svi vec znamo i ko i sta.
Post Reply