juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Gojeni H

#5351 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Banksy wrote:Zato treba svaki dan kupovati Oslobođenje...
:lol: :lol: :lol: :thumbup:

Sjoj jest' raju krenulo.
Banksy

#5352 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

Gojeni H wrote:
Banksy wrote:Zato treba svaki dan kupovati Oslobođenje...
:lol: :lol: :lol: :thumbup:

Sjoj jest' raju krenulo.
Nije šega, sve mlađa raja ... Koliko sam takvih situacija, poput te muhine iznad, imala zadnjih godina. Zato sad ujutro prvo vrijeme, vijesti i https://online.oslobodjenje.ba/digitaln ... je/pregled ...
KENJAC

#5353 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

.. A kad smo vec kod Oslobodjenja, kako se nekad citalo Oslobodjenje ???
uglavnomja

#5354 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

KENJAC wrote:.. A kad smo vec kod Oslobodjenja, kako se nekad citalo Oslobodjenje ???
:?:

od pozada, i nekad i sad
John Cleese

#5355 Re: juga 1950.-1990.

Post by John Cleese »

Gojeni H wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Gojeni H wrote:Sestro, kad se heroin prosuo po Sarajevu nekad valjda pocetkom ili sredinom 80-ih (zna onaj hasisar HAVANA bolje), a sarajevski guzonjini neznani sinovi i kceri zaronili u taj dzehenem, bilo je svega ... jedno vrijeme je u novinama izgledalo kao da se heroin trosi samo u Sarajevu. Ono, Beges i Zagreb sve sminkerska raja.
Šaljiv ton i smajlići = aluzija na upozorenje od strane roditelja da će neko masovno sipati strašne droge u otvorenu flašu Coca-Cole djeci u kafiću...

Priča u rangu one...nemoj pit kafu narašće ti brkovi....a i sa istim ciljem pričana.

Znači...nije niko lud da kaže kako narkomanije tada nije bilo.

A ovo....jedno vrijeme je izgledalo...tebi je tako izgledalo, što i ne čudi jer si kao Sarajlija subjektivan (što je sasvim normalno), a s druge strane Sarajevo je manji grad i od ZG i od BG, a ipak centar koji je bio na udaru toj pošasti ništa manje od navedenih...
:shock:
Necemo se vrijedjati! :D
Nikad robom Sarajlija. Da li cu nekad biti, vidjecemo ... slabe saMse.
Do mene, izvini ... taj dio sam preskocio. Kontam ja sta ti govoris, samo sam htio reci da je jedan relativno kratak period bruka mladog naroda u Sarajevu zavrsilo pod zemljom. Opet, licni utisak ;-) ali bilo je kao da je kuga naisla.
Evo, ja sam Sarajlija i moj je utisak da ti bas pretjerujes :)
Ne sjecam se, naravno, egzaktnih podataka, pa sam trazio (nisam se narocito potrudio)... profesor Ismet Dizdarevic je, u nekakvom predavanju, rekao da su '89 u Sarajevu bila 3 registrirana narkomana, a da ih danas ('11) ima (zapravo - bilo je, prije 6 godina, jer ja ovo pisem u martu '17) 3000... (inace, kazu da je stvarni broj narkomana oko 5 puta veci od broja registriranih narkomana)

http://www.monteislam.com/novosti/u-pod ... z-sarajeva

Uzgred, kad vec pominjes smrt u tom kontekstu...
Sjecam se i da su tih godina tri djevojke umrle (ako se ne varam - dvije trajno nastanjene u Sarajevu i jedna koja je tu studirala) i to od posljedica krvlju prenosivih infekcija (AIDS).
Inficiranom iglom se, navodno, zarazila samo jedna od njih (Maja Mijatovic, glumica, kcerka Cvijetina Mijatovica)... AIDS je dobila od rodjene sestre, na ciji nagovor je taj (prvi i posljednji) put i probala heroinsku injekciju.
(Sjecam se i preostalih imena i navodnih, s narkomanijom tek indirektno povezanih, okolnosti pod kojim su djevojke inficirane, no one nisu bile javne licnosti, pa cu, stoga, te podatke izostaviti.)
KENJAC

#5356 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

uglavnomja wrote:
KENJAC wrote:.. A kad smo vec kod Oslobodjenja, kako se nekad citalo Oslobodjenje ???

od pozada, i nekad i sad
I sto je najsmjesnije, i u web izdanju ... :lol: :lol:
Prije je to bio ritual. Prvo kursna lista, pa mrtvi, pa sport ....i onda ako je koga interesovala politika !
radostan dan

#5357 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

moj rođak čita prvo tv program, pa onda umrlice, ovim riječima (bože me oprosti) - e da vidimo šta danas ima na te ve...dobro...e sad da vidimo ko neće gledati te ve...
Banksy

#5358 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

Gojeni H wrote:
Sestro, kad se heroin prosuo po Sarajevu nekad valjda pocetkom ili sredinom 80-ih (zna onaj hasisar HAVANA bolje), a sarajevski guzonjini neznani sinovi i kceri zaronili u taj dzehenem, bilo je svega ... jedno vrijeme je u novinama izgledalo kao da se heroin trosi samo u Sarajevu. Ono, Beges i Zagreb sve sminkerska raja.

samo sam htio reci da je jedan relativno kratak period bruka mladog naroda u Sarajevu zavrsilo pod zemljom. Opet, licni utisak ;-) ali bilo je kao da je kuga naisla.
Ma, to nema veze s istinom, baš ništa od navedenog. Ono baš, baš, niđe veze.
Sarajevo je uvijek više voljelo mezu i rakiju :D bili smo suviše kasaba da bi se ta novotarija primila kako se primala u ZG i Bg.

Istina je da su se o svakom gramu sarajevske marihuane pisali feljtoni, ali i to je bio dio specijalnog rata prema Sarajevu koji je, sad znamo, počeo već sredinom osamdesetih - od Agrokomerca, Neuma, Fašističkog bala. I inače, Sarajevo je uvijek moralo biti bolje od drugih, uvijek je bilo pod lupom, gledala se svaka sitnica, a svaka sitnica se preuveličavala do gigantskih proporcija. Na koncu, od cijele jugoslovenske predratne rokerske narkomanije, a u Zg i Bg se baš prolamalo, u zatvoru je završio jedino nesretni Ipe.
KENJAC

#5359 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

A sto se tice AIDS ili SIDA ..... :-)
Svake godine je od te opake bolesti obolijevalo barem deset poznatih osoba, oli ti ga VIP-ova po danasnjem.
Sladjana Milosevic bar pet puta. Djeca politicara , barem po jednom ( sem Sanka Mesihovica on je tri cetiri puta)
U bolnici su zavrsavali : Zdravko Colic zbog flase u dupetu, Alen Islamovic zbog over doze...
Pa , jel zivota vam, mislite da su fake news izmislili CNN i Americki Kongres ???
KENJAC

#5360 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

radostan dan wrote:moj rođak čita prvo tv program, pa onda umrlice, ovim riječima (bože me oprosti) - e da vidimo šta danas ima na te ve...dobro...e sad da vidimo ko neće gledati te ve...
Nego ...upita li ti nju ?
uglavnomja

#5361 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

KENJAC wrote:
uglavnomja wrote:

od pozada, i nekad i sad
I sto je najsmjesnije, i u web izdanju ... :lol: :lol:
Prije je to bio ritual. Prvo kursna lista, pa mrtvi, pa sport ....i onda ako je koga interesovala politika !
zaboravio si tv program :)

:oops: edit neko je vec napisao
Last edited by uglavnomja on 13/03/2017 14:38, edited 1 time in total.
uglavnomja

#5362 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

KENJAC wrote:A sto se tice AIDS ili SIDA ..... :-)
Svake godine je od te opake bolesti obolijevalo barem deset poznatih osoba, oli ti ga VIP-ova po danasnjem.
Sladjana Milosevic bar pet puta. Djeca politicara , barem po jednom ( sem Sanka Mesihovica on je tri cetiri puta)
U bolnici su zavrsavali : Zdravko Colic zbog flase u dupetu, Alen Islamovic zbog over doze...
Pa , jel zivota vam, mislite da su fake news izmislili CNN i Americki Kongres ???

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

koliko znam u sarajevu, mozda cak i u jugi, nije bilo side 80-ih, bar ne "domace"

a da je bilo gudre, svakakve - jeste

da je bilo dzankija - jeste
'da je bilo rekreativaca - na bacanje

ali od rekreativca preko dzankija do registrovanog narkomana je dug put ...

onaj podatak o 3 komada :lol: :lol:
broj dva

#5363 Re: juga 1950.-1990.

Post by broj dva »

Onaj sladoled sto je dolazio u plasticnoj ambalazi u obliku fudbalske lopte, odprilike velicine tenske loptice..
Tako bi ga rado opet pojeo :D
uglavnomja

#5364 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

broj dva wrote:Onaj sladoled sto je dolazio u plasticnoj ambalazi u obliku fudbalske lopte, odprilike velicine tenske loptice..

jedini sladoled kojeg se sjecam kao da je bilo juce je bio stella, sa visnjama, a nikad mi se nije svidjao :|

jedna od rijetkih stvari koje su prezivjele sve je SLAG :P
piupiu

#5365 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

broj dva wrote:Onaj sladoled sto je dolazio u plasticnoj ambalazi u obliku fudbalske lopte, odprilike velicine tenske loptice..
Sa mini plastičnim kašicama, dobar je bio... :thumbup:
broj dva

#5366 Re: juga 1950.-1990.

Post by broj dva »

piupiu wrote:
Sa mini plastičnim kašicama, dobar je bio... :thumbup:
---
Upravo, i ako se dobro sjecam kasika je bila na sklapanje :-D
John Cleese

#5367 Re: juga 1950.-1990.

Post by John Cleese »

Gojeni H wrote:
radostan dan wrote:
Gojeni H wrote:Jasta je. :-)
Ubijali ljudi da truhne kost ... naravno da ces priznat' i sto jesi i sto nisi.
Sto ne nadjose ko je pocinio onih par ubistava po Sarajevu ... nekad sredinom 80-ih? Ono, nekakav student Arap i bilo je jos jedno ... nesto tijelo nadjeno u WC-u kafane ...
Obzirom da se statistika odnosila na 22 miona ljudi, i na daleko manji broj milicije i kriminologa po glavi stanovnika u odnosu na danas - stepen kriminaliteta i nezavrsenih slucajeva je kao bombona, u odnosu na danas.
Ama zasto vi titoisti namah zauzimate nake odbrambene stavove, Brus Li hu-ha? JM rekao "svemocna milicija pronalazila svakog lopova bla-bla".
Nije! Ganjali nas malu raju za macije oci na biciklima i kad bi igrali sljage i poklape u 5 banki ili dinar ili cak i slicice (za poker je slijedila palica po dlanu jer je to bilooooo - "komunisticki neuzubillah").
Druga meta je bio normalan svijet koji bi ponekad popili, pa bili malo nestasni.
Veoma mali broj milicionera je radio ono sto je trebao.
Mnogo manje je bilo auta, gudre i oruzja i naravno da je bilo sigurnije.
Bilo je sigurnije, izmedju ostalog i zato sto zaista ozbiljni kriminalci nisu "radili" u zemlji nego u inostranstvu, cesto pod blagoslovom i uz logisticku podrsku drzavnih sluzbi.
Lokalne kokosare iskusni kriminalisticki inspektori jesu lako pronalazili nakon pocinjenih nestasluka, dijelom zato sto su se nemilice uzajamno cinkarili, a i zbog toga sto su bili nedovoljno inteligentni i sposobni da, makar i djelomicno, promijene modus operandi.

Zlodjela, pak, sa nejasnim motivom i ciji pocinioci nisu bliski zrtvama niti su "od ranije poznati organima gonjenja" i danas jesu i u doglednoj buducnosti ce vjerojatno jos uvijek biti prilicno tesko, a ponekad i nemoguce rasvijetliti, cak i uz najnaprednija, onomad nedostupna, sredstva i metode.
John Cleese

#5368 Re: juga 1950.-1990.

Post by John Cleese »

To, naravno, ne znaci da niko ovdje onomad nije bio zarazen ili da niko od komplikacija vezanih za AIDS infekciju nije umro... jer jeste.
Helem... neise :)
KENJAC

#5369 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

John Cleese wrote:
To, naravno, ne znaci da niko ovdje onomad nije bio zarazen ili da niko od komplikacija vezanih za AIDS infekciju nije umro... jer jeste.
De zivota vam , objasnite se ! Ne kontam . Jugoslavija je imala 22 miliona stanovnika ! Dvajes dva milona ! Sad, da bi ste nasli neku rupu u toj tvorevini vi ste u stanju da kazete : Iiiihhhhaaajjjjj umiralo se tada od SIDE i te kako se umiralo !
..onda dubokom analizom dodjete do recenice ... Hos da kazes da nikad niko nije umro ? :?
Dvajes i dva miliona, stavi to u proporciju sa tri ( okle tri ?) miliona Bosne ili cetiri Hrvatske.. Covjece dobit ces cifre da se prepadnes. Ne kazem, ne znam kakve bi cifre bile da je Juga ostala. Tacnije da je Milicija ostala, ali uporedjivat narkomaniju i delinkvenciju je smijesno.
John Cleese

#5370 Re: juga 1950.-1990.

Post by John Cleese »

uglavnomja wrote:koliko znam u sarajevu, mozda cak i u jugi, nije bilo side 80-ih, bar ne "domace"
Izvini, ali ocito ne znas dovoljno.

uglavnomja wrote:onaj podatak o 3 komada :lol: :lol:
Tako pise u citiranom tekstu.
Mozda su izostavili koju nulu?

Ti, naravno, znas koliko je tacno bilo registriranih narkomana u Sarajevu '89...
Pa reci, molim te, bas me zanima :)
John Cleese

#5371 Re: juga 1950.-1990.

Post by John Cleese »

KENJAC wrote:
John Cleese wrote:
De zivota vam , objasnite se ! Ne kontam . Jugoslavija je imala 22 miliona stanovnika ! Dvajes dva milona ! Sad, da bi ste nasli neku rupu u toj tvorevini vi ste u stanju da kazete : Iiiihhhhaaajjjjj umiralo se tada od SIDE i te kako se umiralo !
..onda dubokom analizom dodjete do recenice ... Hos da kazes da nikad niko nije umro ? :?
Dvajes i dva miliona, stavi to u proporciju sa tri ( okle tri ?) miliona Bosne ili cetiri Hrvatske.. Covjece dobit ces cifre da se prepadnes. Ne kazem, ne znam kakve bi cifre bile da je Juga ostala. Tacnije da je Milicija ostala, ali uporedjivat narkomaniju i delinkvenciju je smijesno.
Rekao bih da komunikaciju ne pratis bas najuspjesnije :)
@Gojeni je spomenuo nekakav (karikiram) pomor omladine drogom u Sarajevu osamdesetih, a ja sam u odgovoru spomenuo jedina tadasnja tri smrtna slucaja kojih se uopce sjecam, a koji ikakve veze (makar i posredne) sa drogom imaju.
Ko je i sta je poredio?
¤ jelena ¤

#5372 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

I kakve rupe u tvorevini? :lol:

Odakle izvlačite takve zaključke? :-)
uglavnomja

#5373 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

John Cleese wrote:
uglavnomja wrote:koliko znam u sarajevu, mozda cak i u jugi, nije bilo side 80-ih, bar ne "domace"
Izvini, ali ocito ne znas dovoljno.

uglavnomja wrote:onaj podatak o 3 komada :lol: :lol:
Tako pise u citiranom tekstu.
Mozda su izostavili koju nulu?

Ti, naravno, znas koliko je tacno bilo registriranih narkomana u Sarajevu '89...
Pa reci, molim te, bas me zanima :)

ok, ne znam dovoljno, znam da je bilo slucaj ili slucajevi :?: nasih ljudi koji su radili po africi.

mogu tvrditi da niko iz hasisarskog miljea sa skenderije nije imao sidu. niti je umro od nje.

gdje su se politacarske cerkice bocale ne znam, ali na sarajevskim ulicama je nije bilo.

drugo, u mom postu pise - dug je put od probanja gudre do registrovanog narkomana, tacnije ogroman je broj onih izmedju.

taj podatak 3 registrovana nista ne znaci sa stanovista broja ljudi koji su upraznjavali te aktivnosti.

koliko je bilo registrovanih - ne znam, ali ja ih znam puno vise od 3 komada. tih godina su pocele da placaju prve generacije sarajevskih dzankija, pokusaji skidanja, heptanona, razne bolescine, hepatitisi ... sve u bolnici.
a da li je bilo moguce lijeciti se od heroinske ovisnosti, a ostati neregistrovan - to stvarno ne znam.
KENJAC

#5374 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Jbg. John, ti meni odgovorio pa ja tebi. Iz teksta se vidi da je upuceno ovima sto pricaju o " pomorima" .
Mislim , iz ove perspektive pricat o rasirenosti narkomanije u YU je bez ikakve osnove.
John Cleese

#5375 Re: juga 1950.-1990.

Post by John Cleese »

uglavnomja wrote:ok, ne znam dovoljno, znam da je bilo slucaj ili slucajevi :?: nasih ljudi koji su radili po africi.
mogu tvrditi da niko iz hasisarskog miljea sa skenderije nije imao sidu. niti je umro od nje.
gdje su se politacarske cerkice bocale ne znam, ali na sarajevskim ulicama je nije bilo.
Nisam namjeravao opsirno pisati o sidi.
Niti tako mislim niti sam htio proizvesti dojam da je AIDS infekcija bila onomad siroko rasprostranjena pojava u Sarajevu (ili cak i u Jugoslaviji), ali, eto, slucajno su te tri nesretne djevojke jedine osobe za koje znam da su umrle tih godina, a ciju smrt mogu ikako povezati s drogom, pa sam ih spomenuo u odgovoru na pricu o nekakvom "pomoru" sarajevske omladine heroinom.

I to je sve.
Locked