Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#53476 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zamisli da su potrosili pare na razvoj prednjeg ovjesa maksuz(da ne bi), kako bi uzeli onda silni profit, ovako je jeftinije 
- hopi
#53477 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne slažem se, i ne, ne bi drugačije rekao za drugog proizvođača.
Na običnom mercedesu w124, tj onom sa zadnjim pogonom su obične prednje opruge
na ovog sa 4 matic su išle ovakve (znači namjenski, znali su šta rade)
zašto, pa pitaj inženjera koji je na tome radio (ako je živ, s obzirom da je ovdje riječ o 1980 i nekoj godini.
ako je s ovim rješenjem sve ferceralo kako treba, šta je onda problem?
Na običnom mercedesu w124, tj onom sa zadnjim pogonom su obične prednje opruge
na ovog sa 4 matic su išle ovakve (znači namjenski, znali su šta rade)
zašto, pa pitaj inženjera koji je na tome radio (ako je živ, s obzirom da je ovdje riječ o 1980 i nekoj godini.
ako je s ovim rješenjem sve ferceralo kako treba, šta je onda problem?
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#53478 Re: Pitamo Mehanicare ?
pa nema problema, problem je sto se vodi ko vrhunski inzinjering jer je eto mercedes, kako reko da je neka lijeva marka druga bi prica bila...
lakse je oprugu zakrivit, nego promjenit kompletnu prednju geometriju i lafete, naravno da nece to radit radi 4x4 pogona..
mogli su kao recimo opel sto je na zadnjoj astri opc, komplet prednji kraj promjenio gdje apsolutno nikakve veze ni dodira nema sa obicnom astrom...
jedno je mogli, a drugo je li isplativo, njima ocigledno nije bilo isplativo jer su vec razvijali noviju generaciju
lakse je oprugu zakrivit, nego promjenit kompletnu prednju geometriju i lafete, naravno da nece to radit radi 4x4 pogona..
mogli su kao recimo opel sto je na zadnjoj astri opc, komplet prednji kraj promjenio gdje apsolutno nikakve veze ni dodira nema sa obicnom astrom...
jedno je mogli, a drugo je li isplativo, njima ocigledno nije bilo isplativo jer su vec razvijali noviju generaciju
- hopi
#53479 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma je li bogati?
Ti ćeš sebi uzimati za pravo govoriti šta i kako jedna kompanija, kao što je mercedes (u ovm slučaju, može biti neka druga) treba tj trebala raditi?
Okupljen čitav tim inženjera, stručnjaka, koji je sve opcije vjerovatno prošaš i zaključio da je ovo bilo najprihvatljivije rješenje.
I onda ti dođeš nakon 40 godina, pokupio svo znanje svijeta, i govoriš kako su pogrijšili.
Ne znam stvarno nemam komentara.
Ti ćeš sebi uzimati za pravo govoriti šta i kako jedna kompanija, kao što je mercedes (u ovm slučaju, može biti neka druga) treba tj trebala raditi?
Okupljen čitav tim inženjera, stručnjaka, koji je sve opcije vjerovatno prošaš i zaključio da je ovo bilo najprihvatljivije rješenje.
I onda ti dođeš nakon 40 godina, pokupio svo znanje svijeta, i govoriš kako su pogrijšili.
-
artur morgan
#53480 Re: Pitamo Mehanicare ?
I na vozilima iz VW grupacije, mogu se klijesta otpustiti bez upotrebe dijagnostike.
-
inflames
#53481 Re: Pitamo Mehanicare ?
Davno se polagalo ovo na faksu, ali bilo bi zanimljivo vidjeti neku analizu ove budzevine, bar danas nije tesko, tipa nacrtati u solidworksu i negdje pa pusiti da vidimo na sta lici. Najlakse je rece "ej pa to je mercedes, kako moze da ne valja". U svakom slucaju bilo bi zanimljivo vidjeti koliko oblik utice na napone, posto definitivno da utice. Vjerovatno je bila ona fora, de zavrsi mi to odmah, al' ne smijes dirati nista pored. I onda dobijes ovo.
- kravamuzara
#53482 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ubise se ovdje da opravdaju, da je neki azijat krv bi popiliinflames wrote: ↑12/12/2024 09:56 Davno se polagalo ovo na faksu, ali bilo bi zanimljivo vidjeti neku analizu ove budzevine, bar danas nije tesko, tipa nacrtati u solidworksu i negdje pa pusiti da vidimo na sta lici. Najlakse je rece "ej pa to je mercedes, kako moze da ne valja". U svakom slucaju bilo bi zanimljivo vidjeti koliko oblik utice na napone, posto definitivno da utice. Vjerovatno je bila ona fora, de zavrsi mi to odmah, al' ne smijes dirati nista pored. I onda dobijes ovo.
Jos ovo je neka relativno banalna stvar kakvih sve gluposti izbace svete svabe.
Last edited by kravamuzara on 12/12/2024 10:00, edited 1 time in total.
-
artur morgan
#53483 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kod mene je manuelac. Mijenjao sam oba termostata i glavni i taj manji. S tim da je kod mene A4 b8 fl model ( 14 godiste ). Pogledaj na googlu na engleskom imali tvoj auto mali termostat. Pretpostavljam da ima. To je ta sifra za manji termostat i obicno ga imaju na stanju. Mora se podici plastika kod brisaca i u crijevima ispod nje se nalazi taj mali termostat kod manuelca, u blizini mjenjaca, da znaju gdje ce traziti. Drugacije ga ne mogu vidjeti i pronaci. Ako nemaju na stanju mogu ga poruciti. Kosta oko 55 KM. Nisam nista od crijeva mijenjao, samo ta dva termostata. Nekad je potrebno i crijevo promijeniti. U mome slucaju nije bilo potrebno. Moze se to rijesti, samo budi uporan.player_ wrote: ↑09/12/2024 22:29Imam isti problem kod manuelca a3 8p 2.0 tdi 2010 i vjerovatno po svim simptomima da je krivac taj manji termostat koji se nalazi u crijevima ili cak u nekim autima i dva ta manja termostata u crijevima...artur morgan wrote: ↑06/12/2024 20:13 Mozda ce nekom biti od koristi.
Audi A4 b8.5 fl model, problem sa zagrijavanjem rashladne tecnosti, ne moze postici radnu temperaturu od 90C. Pogotovo zimi problem bas bude izrazen.
Rjesen problem.
Svaki ovaj model i sa automatskim i sa manuelnim mjenjacem ima dva termostata. Glavni termostat u motoru i pomocni manji plasticni za hladjenje mjenjaca u crijevu. Samo pozicija u motornom prostoru gdje se nalazi drugi pomocni mali plasticni za hladjenje mjenjaca nije ista kod automatika u odnosu na manuelca. Kod manuelca ga je teze pronaci ali ga to auto sigurno ima. Dok druga auta iz VW grupacije, VW, Skoda, kod manuelca izgleda da nemaju pomocni termostat.
Simptomi slabog glavnog termostata u motoru koji je ostao u otvorenom polozaju su da motor posebno zimi gotovo nikad ne moze postici radnu temperaturu niti je moze odrzavati. U prosjeku je temperatura oko 70C do 75C.
Simptomi pomocnog termostata od mjenjaca su da ce postici radnu temperaturu ali na vecim obrtajima 2500+ obrtaja i da ce na nizim obrtajima odmah padati temperatura.
Plus, ima u crijevu meni se cini jedan ventil koji moze praviti slican problem kao i pomocni termostat, ali on nije kod mene mijenjan i nije pravio problem.
Glavni termostat se nalazi u motoru, pomocni u crijevu iza motora blizu mjenjaca, na razlicitim pozicijama kod automatika i manuelnog mjenjaca.
Zamijenjena oba termostata, preporuka je ugraditi originalni OE, tako sam i uradio i sad je sve uredu sa radnom temperaturom, brzo se zagrije i drzi konstantno na 90C. Potrosnja goriva je osjetno manja, regeneraciju dpf-a vise nece biti toliko cesta.
Pisem ovo jer puno ovih vozila ima isti problem, gotovo svaki, a ovlasteni servisi tvrde da tako mora kod ovoga modela, i to ne samo kod nas nego isto to rade i vani. To mi je bas cudno jer nije neki slozen kvar za rjesiti zamijeniti termostate iako ima rada od nekih 4 sata. Vecinom su mijenjali samo glavni termostat pa se problem ne bi rjesio, pa mozda zbog toga, pa je najsigurnije zamijeniti oba ili krenuti od jeftinijeg manjeg pomocnog.
Dobro grijanje u auto moze zbuniti mehanicare. Rezultat dobrog grijanja je elektricni grijac kabine a ne toplota iz rashladne tecnosti.
Ako kome bude od koristi da zna kako rjesiti problem koji se treba rjesiti jer nije dobro da rashladna tecnost a time i motorno ulje ne budu na radnoj temperaturi.
Intetesuje me je li kod tebe manuelac ako jeste jesi li mjenjao samo termostat ili si morao citav onaj snop crijeva kupiti sa termostatima...
Evo nasao sam sifru katalosku za manji termostat 1K0121113A i bas me zanima ima li ga kod nas na stanju ili da li se bar moze poruciti...
- kabal1337
#53484 Re: Pitamo Mehanicare ?
Forumski strucnjaci sa 0 posto iskustva. Prije su se stvari testirale onako kako trebaju, uzivo.hopi wrote: ↑12/12/2024 09:52 Ma je li bogati?
Dio fukncionise, ne stvara probleme, ali jok hajmo bespotrebno zakomplikovat.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#53485 Re: Pitamo Mehanicare ?
i sve radi, iskoristili 90% manje novih dijelova, itd itšinflames wrote: ↑12/12/2024 09:56 Davno se polagalo ovo na faksu, ali bilo bi zanimljivo vidjeti neku analizu ove budzevine, bar danas nije tesko, tipa nacrtati u solidworksu i negdje pa pusiti da vidimo na sta lici. Najlakse je rece "ej pa to je mercedes, kako moze da ne valja". U svakom slucaju bilo bi zanimljivo vidjeti koliko oblik utice na napone, posto definitivno da utice. Vjerovatno je bila ona fora, de zavrsi mi to odmah, al' ne smijes dirati nista pored. I onda dobijes ovo.
sve to treba na kraju da se proda, zaradi i opstane
greška u koracima se desi kao stelantisu, loš inženjering, greške, kvarovi, a sve zarad smanjenja broja dijelova u proizvodnji
ja ne vidim da su oni imali kvarove i poslijedice zbog opruge, a verovatno ni manjak performansi (zanemariva razlika za prosječnog vozača koji na kraju vozi ta kola)
-
inflames
#53486 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hajmo porediti sa najgorim primjerom i onda sve ima smisla. Sreca pa je ovaj W124 4matic sa takvim rjesenjem cest ko covjecija ribica. Nije da cesto branim Francuze, ali da je ovu budzevinu uradio Renault ili Peugeot mogu misliti kakvi bi komentari bili.
Samo kazem da me zanima kako bi izgledala analiza samog dijela, ali da to uradi neko ko se tim bavi profesionalno, a ne da nagadjamo. Otkud znam mozda bi pokazala da je odlicno rjesenje, mada ne bih se kladio.
edit: https://jalopnik.com/the-mercedes-w124- ... 1848039850
Samo kazem da me zanima kako bi izgledala analiza samog dijela, ali da to uradi neko ko se tim bavi profesionalno, a ne da nagadjamo. Otkud znam mozda bi pokazala da je odlicno rjesenje, mada ne bih se kladio.
Mislim nije da se dosta ljudi ne pita isto.It’s truly a unique layout, something that confused everyone on the Jalopnik slack channel. You’d think the loads on that single length of steel must be quite different than what’s expected by the steel coils. Is that length of steel thermally treated to change its material properties so that it doesn’t deflect in a way that complicates suspension tuning? Not to mention how big a point of failure that straight length becomes in rusty environments; should the suspension fail, the top of the spring is coming right down onto the axle, which sounds like an easy way to triple your repair bills.
- kabal1337
#53487 Re: Pitamo Mehanicare ?
A sta ti mislis da su inzinjeri iz mercedesa to samo tako dizajnirali, bez ikakvih proracuna i simulacija.inflames wrote: ↑12/12/2024 10:50 Hajmo porediti sa najgorim primjerom i onda sve ima smisla. Sreca pa je ovaj W124 4matic sa takvim rjesenjem cest ko covjecija ribica. Nije da cesto branim Francuze, ali da je ovu budzevinu uradio Renault ili Peugeot mogu misliti kakvi bi komentari bili.
Mislim nije da se dosta ljudi ne pita isto.It’s truly a unique layout, something that confused everyone on the Jalopnik slack channel. You’d think the loads on that single length of steel must be quite different than what’s expected by the steel coils. Is that length of steel thermally treated to change its material properties so that it doesn’t deflect in a way that complicates suspension tuning? Not to mention how big a point of failure that straight length becomes in rusty environments; should the suspension fail, the top of the spring is coming right down onto the axle, which sounds like an easy way to triple your repair bills.
Pa i dan danas se mogu kupiti polovne opruge toliko o brigama.
-
inflames
#53488 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sta mislis jel PSA inzenjeri nisu racunali i vrsili simulacije prije nego sto su izbacili 1.2?
Meni se vise cini kao da im je simulacija pokazala da im se vise isplati napraviti ad hoc rjesenje nego napraviti 5 izmjena i uraditi to kako treba.
- kabal1337
#53489 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zar ti stvarno mislis da se danas ne moze napraviti "neunistiv" motor, naravno da moze samo se ne isplati proizvodjacima.
Nekad je bio drugaciji sklop razmisljanja, ako pravis napravi da traje milion i jos podebljaj da je sigurno, dok danas napravi da traje dok je u garanciji i kanta sto prije.
Zar trebas biti neki mozak da zakljucis da lanac traje mnogo duze od kaisa potopljenog u ulju. Da je "tanji" lanac slabiji, brze se isteze i sl.
Danas su i drugaciji kupci, hoce sminku da mu traje u garanciji i poslije ga ne interesuje, kupi opet novo i gas dalje.
- ZoomZoomKiwi
#53490 Re: Pitamo Mehanicare ?
konzumerizam i megalomanija
-
inflames
#53491 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne mislim nista, samo dajem primjer da svi prave greske i glupe odluke. Koji razlog je danas, a koji je bio prije 40 godina to je druga tema. Uglavnom je razlog novac, vrijeme, a kad su to faktori onda ispasta struka i znanje. I ti faktori postoje danas, ali postojali su i ranije. Nije kompromis izmisljen 2005. Ova opruga je definicija kompromisa necemo se lagati. Sta je ovo, kao da smo u Imotskom, jel mercedes svetinja?kabal1337 wrote: ↑12/12/2024 11:16 Zar ti stvarno mislis da se danas ne moze napraviti "neunistiv" motor, naravno da moze samo se ne isplati proizvodjacima.
Nekad je bio drugaciji sklop razmisljanja, ako pravis napravi da traje milion i jos podebljaj da je sigurno, dok danas napravi da traje dok je u garanciji i kanta sto prije.
Zar trebas biti neki mozak da zakljucis da lanac traje mnogo duze od kaisa potopljenog u ulju. Da je "tanji" lanac slabiji, brze se isteze i sl.
Danas su i drugaciji kupci, hoce sminku da mu traje u garanciji i poslije ga ne interesuje, kupi opet novo i gas dalje.
Sto se tice ove druge teme za koju ne vjerujem da je toliko povezana. I taj famozni kvalitet od prije 40 godina ne pije uvijek vodu, tj. negdje pije negdje ne. Danas kupac hoce sve i hoce odmah, prate se promjene na 20 polja, od informatike, elektronike, mehanike i cega sve ne i logicno da u rapidnoj proizvodnji dobijas to sto dobijas, kakve god da su rupe bez dna prelaze kilometre koji auti iz 80. nisu mogli ni sanjati (za mnogo vise para, ali opet i to je nova tema). Imali su 15 dijelova pa su se i oni kvarili ko na traci, ali eto, morale su neke stvari biti kvalitetnije kad ih je bilo mnogo manje. Znaci plus minus, jako tesko za porediti pogotovo kad uzmes sve te faktore pa i taj koji si ti naveo, da je vozacu bitnije da ima bespotrebnu sminku nego osnovu funkcionalnost i ono za sta je auto namijenjen.
- kabal1337
#53492 Re: Pitamo Mehanicare ?
plastika vs metal kraj price
- kravamuzara
#53493 Re: Pitamo Mehanicare ?
Malo ih je zajebala simulacija hemijskih reakcija
Ne vjerujem da je bila malicioznost nego jednostavno nesposobnost i losa korelacija/komunikacija sa dobavljacem, mada svasta je moguce.
I za ecoboom i za pureshit je isti OEM/dizajner remena, Dayco, i oba imaju isti problem.
Isti remen ali samo za pumpu ulja je Dayco dizajnirao za vauvau.
- kabal1337
#53494 Re: Pitamo Mehanicare ?
hah ma ja tim ljudi ofulao, i to konstantno godinama de bolan
- kravamuzara
#53495 Re: Pitamo Mehanicare ?
Za pocetni dizajn sasvim moguce, previse se vjeruje kompjuteru i simulaciji a ne odvali se par stotina hiljada u realnim uslovima ko nekad.
A kasnije kad se skonta problem onda nastupa racunanje i vaganje je li isplatnije redizajnirati, opozvati ili cutati koliko je god moguce.
A kasnije kad se skonta problem onda nastupa racunanje i vaganje je li isplatnije redizajnirati, opozvati ili cutati koliko je god moguce.
- ZoomZoomKiwi
#53497 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kad je fokus na ušteti mililitara goriva i miligrama CO2 tobožnim smanjenjem trenja stavljanjem remena u ulje, a fokus je jer ne odlučuju inžinjeri odavno ništa, nego tim ekonomista i pravnika kojima je glavna vodilja šta zelena partija kaže u EU vijeću kolike će penale birokratima ove godine da plaćaju i koji je protokol u WLTP-u. E kad je fokus na tome, onda dobijemo to što dobijemo.
Dobijemo i M5 sa 600kg viška zbog elektro gluposti.
I da se razumijemo, nema ih zbog performansi, nego zbog WLTP testne procedure koja je, ispade, i gora nego NEDC, pogotovo u pitanju (M)HEV vozila.
Znači na valjke dođe auto sa 100% baterijom i vozi na nju skoro 60% testnog ciklusa koji je 100km. A potrošnja i CO2 se računaju samo u tom kompletnom ciklusu, bez obzira koji motor i kako radio.
Znači rade se vozila i rješenja koja će zadovoljiti WLTP testni ciklus, a ne realne uslove i eksploataciju.
Nisu bitne performanse, osjećaj u vožnji niti pouzdanost. Samo da se zadovolji test na valjcima, da se što manje plati Briselu i ekipici.
To je birokratsko-lopovska Europa kriva, uz ljude poput Grete Thunberg koji im daju šlagvort.
I da se razumijemo, nema ih zbog performansi, nego zbog WLTP testne procedure koja je, ispade, i gora nego NEDC, pogotovo u pitanju (M)HEV vozila.
Znači na valjke dođe auto sa 100% baterijom i vozi na nju skoro 60% testnog ciklusa koji je 100km. A potrošnja i CO2 se računaju samo u tom kompletnom ciklusu, bez obzira koji motor i kako radio.
Znači rade se vozila i rješenja koja će zadovoljiti WLTP testni ciklus, a ne realne uslove i eksploataciju.
Nisu bitne performanse, osjećaj u vožnji niti pouzdanost. Samo da se zadovolji test na valjcima, da se što manje plati Briselu i ekipici.
To je birokratsko-lopovska Europa kriva, uz ljude poput Grete Thunberg koji im daju šlagvort.
- kravamuzara
#53498 Re: Pitamo Mehanicare ?
Generalno da ali neki ovdje nisu svjesni kakve banalne gluposti promaknu ogromnim timovima, cak stovise sto su veci i glomazniji vece su sanse za glupe greske.ZoomZoomKiwi wrote: ↑12/12/2024 12:10 Kad je fokus na ušteti mililitara goriva i miligrama CO2 tobožnim smanjenjem trenja stavljanjem remena u ulje, a fokus je jer ne odlučuju inžinjeri odavno ništa, nego tim ekonomista i pravnika kojima je glavna vodilja šta zelena partija kaže u EU vijeću kolike će penale birokratima ove godine da plaćaju i koji je protokol u WLTP-u. E kad je fokus na tome, onda dobijemo to što dobijemo.
- ZoomZoomKiwi
#53499 Re: Pitamo Mehanicare ?
To je tačno, to sam iskusio i na smaller scale poslovima.
Bukvalno svak svakom vjeruje da je nešto provjereno i nevjerovatne stvari samo prođu ispod radara. Tačno da ne povjeruješ na kraju.
Ovdje se vrlo lako moglo desiti da je začetnik ideje o remenu u ulju upravo Dayco koji su vjerovatno odradili neke testove, ali ni približno dovoljne za realni pregled situacije.
A dali garancije na sastancima da će to biti top i da je jeftinije od lanca, kao i profitabilnije za servisnu mrežu jer traži češću zamjenu od prvobitnih rješenja.
Da među zelenim ima iole pametnih, trebali bi se osvrnuti na serviceable life kao i na otpad od servisiranja, a ne samo na auspuhe.
Bukvalno svak svakom vjeruje da je nešto provjereno i nevjerovatne stvari samo prođu ispod radara. Tačno da ne povjeruješ na kraju.
Ovdje se vrlo lako moglo desiti da je začetnik ideje o remenu u ulju upravo Dayco koji su vjerovatno odradili neke testove, ali ni približno dovoljne za realni pregled situacije.
A dali garancije na sastancima da će to biti top i da je jeftinije od lanca, kao i profitabilnije za servisnu mrežu jer traži češću zamjenu od prvobitnih rješenja.
Da među zelenim ima iole pametnih, trebali bi se osvrnuti na serviceable life kao i na otpad od servisiranja, a ne samo na auspuhe.
- basicm
#53500 Re: Pitamo Mehanicare ?
@hopi vidis internet strucnjaka. Sve znaju.