SDP
- Banksy
#53301 Re: SDP
Dobar Nikšić sinoć.
Samo nam nije pojasnio zbog čega je imao dileme, prije Zenice, oko ulaska s SDA u vlast, koji argumenti su bili ZA tu odluku.
Samo nam nije pojasnio zbog čega je imao dileme, prije Zenice, oko ulaska s SDA u vlast, koji argumenti su bili ZA tu odluku.
-
KomunistaTZ
#53302 Re: SDP
Pa valjda isti kao i BijediceviBanksy wrote:Dobar Nikšić sinoć.
- Banksy
#53303 Re: SDP
Teško.KomunistaTZ wrote:Pa valjda isti kao i BijediceviBanksy wrote:Dobar Nikšić sinoć.
Leverage wrote:
PDA uopste nije opcija za Bijedica i njegov klan. On zeli samo sa SDA. Zasto?
SDA je sa Bijedićem dogovorila sve, Bijedić se intenzivno sastajao sa Gutićem i Softićem u januaru, potrebno je bilo samo da se prelomi na GO. Osim toga, Gutić je ubijedio Izetbegovića da tender-ruralcima u SDP-u isporuči kompletan elektroenergetski sektor i autoceste zajedno sa pripadajućim ministarstvima, zbog čega je Bijedić insistirao da se ide u vlast po vertikali. Pored svega Bijedić je odlučio da učestvuje u pokušaju uništavanja Kukića i obećan mu je također RMU Banovići, tj. tražio je i to.
Sad da se dogovara s Kukićem koji zna sve ovo mislim da je potpuno iluzorno. Dirn'o je u osinje gnijezdo, tj. RMU Banovići.
Kikibombona wrote:
SDA je porucila Bijedicu i njegovoj grupi da sa njima NECE praviti kantonalnu vlast ako ne bude vertikale od drzavnog nivoa do kantona. Zato je Bijedic insistirao da se ide sa SDA na svim nivoima.
Masic kaze, mi ne mozemo odredjivati KO TZ sa kime ce u vlast, to je njihova odluka, ali isto tako ne moze jedan KO natjerati cijeli SDP da ide u koaliciju sa nacionalnim strankama na svim nivoima. Bilo je glasanja i pokazala se volja vecine.
Dakle, stvar je potpuno jasna, Bijedic je SDA igrac koji nije ispunio zadatak. SDA ga sada nece, ne zele mrvice. Kakav epski poraz...
-
KomunistaTZ
#53305 Re: SDP
@banksy mimo mahalanja sendvicara koje si citirao, motiv im je bio isti, ucestvovanje u vlasti. E sada sta je bio Niksicev motiv, u pozadini, cekam botove ruralnih da objasne 
Last edited by KomunistaTZ on 16/02/2019 10:27, edited 1 time in total.
- nemampojma0
#53307 Re: SDP
Ova tema me podsjeca na onaj vic..."nemoj me brate vise braniti".
Koliko pojedini brane Sdp, toliko mu stete nanose i od njeg prave nevladinu organizaciju, koja ce da iznosi lijepe zelje bez mogucnosti da ista uradi po pitanju realizacije tih zelja. Al hajd, ima i pametnih ljudi u Sdp-u, nisu svi nivo Urbanog Damira i njegovih simpatizera, ciji je maksimum da se nekome nagovore i kapak.
Koliko pojedini brane Sdp, toliko mu stete nanose i od njeg prave nevladinu organizaciju, koja ce da iznosi lijepe zelje bez mogucnosti da ista uradi po pitanju realizacije tih zelja. Al hajd, ima i pametnih ljudi u Sdp-u, nisu svi nivo Urbanog Damira i njegovih simpatizera, ciji je maksimum da se nekome nagovore i kapak.
- kmirsad
#53308 Re: SDP
Kome bunk ?bunk wrote:Ovdje se voda gura na mlin nekome..
- bunk
#53309 Re: SDP
Pa hajde ,danasnja pozicija ili ova koja se najavljuje je bila u opoziciji 45 godina i to u sleep modu tako da ovo sa sdp-ovim ostajanjem u opoziciji i nije neki pothvat 
Druze Kmirso sacekacu da vidim rasplet pa cemo pricati.
-
KomunistaTZ
#53310 Re: SDP
Brane se kao Talijani 1943.g.nemampojma0 wrote:Ova tema me podsjeca na onaj vic..."nemoj me brate vise braniti".
- kmirsad
#53311 Re: SDP
Znači... svi koji smatraju Damirovo viđenje situacije ispravnim su glupi. Onda je veoma mnogo glupih u SDP. Mnogo više nego pamatnih.nemampojma0 wrote:Ova tema me podsjeca na onaj vic..."nemoj me brate vise braniti".
60 glupih i 30 pametnih u GO SDP... nekolicina su neodlučni...
- nemampojma0
#53312 Re: SDP
Kako lijepo zvuci, onako aristokratski...Damir Urbani od B.Polja, a da ne bude da je neka mackica, jer je revolucionar i ljevicar odgovarajuci pseudonim bi bio Italijan 
- nemampojma0
#53313 Re: SDP
KomunistaTZ wrote:Brane se kao Talijani 1943.g.nemampojma0 wrote:Ova tema me podsjeca na onaj vic..."nemoj me brate vise braniti".
- kmirsad
#53314 Re: SDP
Druže bunk... mislim da rasplet neču dočekati živ.bunk wrote:Pa hajde ,danasnja pozicija ili ova koja se najavljuje je bila u opoziciji 45 godina i to u sleep modu tako da ovo sa sdp-ovim ostajanjem u opoziciji i nije neki pothvat
- bunk
#53315 Re: SDP
Vjerujem da je i tebi ovoga preko glave,i meni je,znam koga NE zelim da vidim na vlasti ...kmirsad wrote:Druže bunk... mislim da rasplet neču dočekati živ.bunk wrote:Pa hajde ,danasnja pozicija ili ova koja se najavljuje je bila u opoziciji 45 godina i to u sleep modu tako da ovo sa sdp-ovim ostajanjem u opoziciji i nije neki pothvat
- kmirsad
#53316 Re: SDP
Kao da sam i sam pisao... samo što ja znam i koga želim da vidim na vlasti...bunk wrote:Vjerujem da je i tebi ovoga preko glave,i meni je,znam koga NE zelim da vidim na vlasti ...kmirsad wrote:Druže bunk... mislim da rasplet neču dočekati živ.bunk wrote:Pa hajde ,danasnja pozicija ili ova koja se najavljuje je bila u opoziciji 45 godina i to u sleep modu tako da ovo sa sdp-ovim ostajanjem u opoziciji i nije neki pothvat
- nemampojma0
#53317 Re: SDP
Kad uhode umisle da su neki dobro informirani obavjestajci, pa krenu da konstruisu, pa onda sebe predstavljaju ugrozenim, jer su eto kao smetnja nekome. Za pisnut u gace od smijeha

- Prpa.ba
#53318 Re: SDP
Odlicne su ove teze o tome kako treba prihvatiti odgovornost i uci u vlast, pa eto neka rade po svom programu i neka pokazu sta znaju. Ako su sposobni, onda ih ne moze SDA blokirati. Ha ja.
A od kraja rata imamo situaciju gdje federalno i drzavno ministarstvo finansija blokiraju neke projekte i vazda kuknjava. Ili ministarstvo pravde i uprave blokiraju neka zakonska rjesenja. Onda SDA nije nesposobna, to je "samo" pitanje nerelaksiranosti medjuetnickih odnosa.
U situaciji:
- gdje si manjinski partner siroj koaliciji
- gdje neces dobiti parlamentarnu podrsku za zakone i mjere
- gdje nemas nikakvu municiju za pregovore kojima bi isforsirao ikakav kompromis jer si lako zamjenjiv
- gdje ne upravljas budzetom niti pravdom i upravom, eventualno ni premijerom ni skupstinom
ulaziti u vlast je stratesko i takticko samoubistvo iz zasjede. Snosis odgovornost jer "imas svoje ministre" pa "sto ne rade, mogu". Ili je makar to percepcija javnosti iz koje se mozes izvuci.
Problem za mene je to sto nesposobnjakovici iz SDP-a ne znaju artikulisati i nemaju muda javno reci zasto ne zele sa SDA. Ne jer su nacionalisti, vec jer bi im nasapunjali dasku za iduce izbore. Ovako se ostavlja prostora za beskonacno spinovanje i suplju oko nekakvih principa.
A od kraja rata imamo situaciju gdje federalno i drzavno ministarstvo finansija blokiraju neke projekte i vazda kuknjava. Ili ministarstvo pravde i uprave blokiraju neka zakonska rjesenja. Onda SDA nije nesposobna, to je "samo" pitanje nerelaksiranosti medjuetnickih odnosa.
U situaciji:
- gdje nemas nikakvu municiju za pregovore kojima bi isforsirao ikakav kompromis jer si lako zamjenjiv
- gdje ne upravljas budzetom niti pravdom i upravom, eventualno ni premijerom ni skupstinom
ulaziti u vlast je stratesko i takticko samoubistvo iz zasjede. Snosis odgovornost jer "imas svoje ministre" pa "sto ne rade, mogu". Ili je makar to percepcija javnosti iz koje se mozes izvuci.
Problem za mene je to sto nesposobnjakovici iz SDP-a ne znaju artikulisati i nemaju muda javno reci zasto ne zele sa SDA. Ne jer su nacionalisti, vec jer bi im nasapunjali dasku za iduce izbore. Ovako se ostavlja prostora za beskonacno spinovanje i suplju oko nekakvih principa.
-
pemanapemani
#53319 Re: SDP
Prpa.ba wrote:Odlicne su ove teze o tome kako treba prihvatiti odgovornost i uci u vlast, pa eto neka rade po svom programu i neka pokazu sta znaju. Ako su sposobni, onda ih ne moze SDA blokirati. Ha ja.
U situaciji:
-
KomunistaTZ
#53320 Re: SDP
Ovo dole je kljucno za ono gore napisao. SDP je toliko potkapacitiran da ne mogu ni smisleno iskomunicirati zasto donose neku odluku, vec je i gori problem sto nemaju ni ljude koji bi sa svojim stavom i idejom, pa i pragmatičnosti, doveli ovu kriminalnu vlast na koljena. E to je odgovor na sva pitanja, los izborni rezultat, Bijedic, Niksica, mladunce. Jednostavno, u potpunom cirkusu gdje svako gleda svoje dupe krijuci se iza lazne principjelnosti i prihvatajuci pernarovski isprazni populizam, svakakvi misevi preuzmu kolo. Da se ko ne uvrijediPrpa.ba wrote:Odlicne su ove teze o tome kako treba prihvatiti odgovornost i uci u vlast, pa eto neka rade po svom programu i neka pokazu sta znaju. Ako su sposobni, onda ih ne moze SDA blokirati. Ha ja.
U situaciji:
- nemampojma0
#53321 Re: SDP
Temeljno pitanje je onda hoce li se i kada ce se situacija promijeniti, da stranke ljevice vode glavnu rijec i ne budu "lako zamjenjive"?Prpa.ba wrote:Odlicne su ove teze o tome kako treba prihvatiti odgovornost i uci u vlast, pa eto neka rade po svom programu i neka pokazu sta znaju. Ako su sposobni, onda ih ne moze SDA blokirati. Ha ja.
U situaciji:
Ako nece ni u narednih 30 godina, a ocigledno je da nece, onda je logicno pitanje koji je smisao postojanja tih stranaka, jel da nehljebovici i neostvarene osobe lijece svoje komplekse kroz dobro placeno palamudjenje u hladovini opozicije? Otkad pratim politiku, u nekim parlamentima su Masic i Magazinovic i nigdje nikakvog rezultata. Ako je to smisao postojanja i djelovanja Sdp-a, onda aferim nasoj ludosti.
A ako hoces da se bavis politikom, onda moras znati hodati i po nasapunjanoj dasci
- bunk
#53322 Re: SDP
Ma preveslani su oni itekako,imati 30 ili 32 ruke koliko ima BH blok i otici u opoziciju a imas otvorena vrata ulaska u vlast na svim nivoima znaci u svim kantonima i to sa opcijom da trazis dobar dio kolaca u smislu pozicija sa kojih mozes mijenjati stvari . I da naravno pravi pogled na stvari je SK,gdje ne smeta sto se u osnovi Sdp nista i ne pita tu su da dizu ruke.Tako da prica o nasapunjanoj dasci ne prolazi.
Autor ideje "necu u vlast sa nacionalnim strankama u Bosni i Hercegovini" je apsolutni pobjednik i dobitnik nagrade za najgluplji potez u istoriji politike na Balkanu.
Jer ta ideja ne da ne bi prosla u BiH ,mislim da na Balkanu nema zemlje u kojoj nosioc te ideje ne bi bio ismijan i izbrisan iz politike...al eto
Autor ideje "necu u vlast sa nacionalnim strankama u Bosni i Hercegovini" je apsolutni pobjednik i dobitnik nagrade za najgluplji potez u istoriji politike na Balkanu.
Jer ta ideja ne da ne bi prosla u BiH ,mislim da na Balkanu nema zemlje u kojoj nosioc te ideje ne bi bio ismijan i izbrisan iz politike...al eto
- Prpa.ba
#53323 Re: SDP
Upravo ono o cemu pricam. Potkapacitirana stranka ima problema i da na relativnoj cistini poput KS-a ostvari neki rezultat i provede neku politiku, baska ce se upustati u sukob sa dobro organizovanim politickim operacijama poput SDA i HDZ po parlamentima, komisijama, odborima, institucijama. U toj situaciji je za njih bolje da se povuku i da grade sto graditi mogu jer ce ih u suprotnom ovi sahraniti, ili u jos gorem slucaju, voditi kao dvorske lude. Sta je bolje za narod uopce nije relevantno u ovoj prici, ipak je politika u pitanju.nemampojma0 wrote:A ako hoces da se bavis politikom, onda moras znati hodati i po nasapunjanoj dasci
Jeste, i zato novoosnovani NiP sa jednim grlatim bivsim SDA-ovcem i par operativaca ostvari bolji skoro pa duplo bolji rezultat od SDP-a u KS. Nisu Masic i Magazinovic krivi sto su slaba opozicija, oni su rezultat drustva koje nema dovoljno razvijenu matricu suprotnu SDA-ovskoj. Zato i drvljenje na 1000 stranica o nekakvim principima SDP-a, a ljudi samo zele neostrascenu i SDA sa manje udjela kriminala, tj. evolucioni korak naprijed a ne revoluciju.nemampojma0 wrote: Temeljno pitanje je onda hoce li se i kada ce se situacija promijeniti, da stranke ljevice vode glavnu rijec i ne budu "lako zamjenjive"?
Ako nece ni u narednih 30 godina, a ocigledno je da nece, onda je logicno pitanje koji je smisao postojanja tih stranaka, jel da nehljebovici i neostvarene osobe lijece svoje komplekse kroz dobro placeno palamudjenje u hladovini opozicije? Otkad pratim politiku, u nekim parlamentima su Masic i Magazinovic i nigdje nikakvog rezultata. Ako je to smisao postojanja i djelovanja Sdp-a, onda aferim nasoj ludosti.
43 ruke SDA-HDZ koaliciji daju mogucnost da bira. Imao BH Blok 15 ruku ili 32 ruke nije bitno, manjinski su partner. I naravno da prica o nasapunjanoj dasci prolazi, u ovom trenutku NiP-NS ne zele sahraniti SDP i idu u koaliciju "u dobroj vjeri" jer im ne prave problem, a SDA-HDZ samo trebaju ruku i nekoga da podijele krivicu.bunk wrote:Ma preveslani su oni itekako,imati 30 ili 32 ruke koliko ima BH blok i otici u opoziciju a imas otvorena vrata ulaska u vlast na svim nivoima znaci u svim kantonima i to sa opcijom da trazis dobar dio kolaca u smislu pozicija sa kojih mozes mijenjati stvari . I da naravno pravi pogled na stvari je SK,gdje ne smeta sto se u osnovi Sdp nista i ne pita tu su da dizu ruke.Tako da prica o nasapunjanoj dasci ne prolazi.
- bunk
#53324 Re: SDP
Prijatelju kantoni su najvece zlo nase Drzave.
I ni jedan od njih nije drzava, i nece biti nikad.
Ubijedjen sam da je Sdp pogrijesio i (opet) se kladio na pogresnog konja.
I ni jedan od njih nije drzava, i nece biti nikad.
Ubijedjen sam da je Sdp pogrijesio i (opet) se kladio na pogresnog konja.
-
last mohicans
#53325 Re: SDP
Sve te mogucnosti su imali i 2010, da mijenjaju stvari iznutra, pa sta su dobili, mudo marjanovo..Ljudi moji,ponavljamo se. Zeleni maestralno i majstorski ispostave fakture koalicionim partnerima za sve sto ne valja i ide prirodni pad na izborima. Samo uporediti brojke 2010, 2014 i 2018 gdje se glasovi rapidno srozavaju. SDP, pa DF i SBB. Fahro je vec 50% glasova izgubio u odnosu na prosle izbore, DF, također. Da nije Zeljko kao individua povukao, jos veci pad bi imali. Ova odluka ce se itekako reflektovati na lokalnim izborima naredne godine i BLOK-u to ide u prilog. Jesu 4 godine puno do narednih opcih izbora, ali sto rece Kojovic nekad i najteze odluke trebaju biti sa NE. Mene nesto drugo interesuje, sutra su vanredni izbori za načelnike 6-7 opstina. To ce biti interesantno propratiti i kako ce proci kandidati. Hajmo malo o tome.