I ja nešto računam s tim, a ako oni mene ne budu mogli istrpiti onda ništa, nek me uspavaju i završe posao.Alhemicarkaa wrote:Ama ne sikirajte se, znaju doktori šta rade. Ako nešto krene po zlu odmah prebacuju u salu na CR. Opustite se i pogledajte oko sebe, sve je to neko rodio.
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
affidavit
#5326 Re: Trudnjače i porodilje online
- krompir i riza
#5327 Re: Trudnjače i porodilje online
Ama, što nas prepadate? Sad se ne smijem poroditi, ostaću trudna cijeli život
Ma hajd ba, što reče Alhemičarka, sve je to neko rodio.
Novim mamicama i bebicama iskrene čestitke i sve najbolje od srca
Ma hajd ba, što reče Alhemičarka, sve je to neko rodio.
-
bizet
#5328 Re: Trudnjače i porodilje online
e svaka cast za prvu recenicu, ismijah se postenokrompir i riza wrote:Ama, što nas prepadate? Sad se ne smijem poroditi, ostaću trudna cijeli život![]()
![]()
Ma hajd ba, što reče Alhemičarka, sve je to neko rodio.![]()
ama naravno da se svaka boji kako ce porod proci, ali moramo se malo i hrabriti
double test dobar, ultrazvuk dobar, triple nismo radili jer doktor kaze je jos manje pouzdan od double testa...a njega smo radili na moje insistiranje, cisto da se malo smirim, jer u porodici imamo slucaj hromosomkog poremecaja ili kako god se to ljepse umjelo reci...u stvari doktor je na ovu informaciju predlozio amniocentezu, ali mi ovu trudnocu cekamo godinama i sad izlagati riziku bebu samo da bi se strahovi otklonilii je po meni sebicno
ama sad ne bih ni double uradila, shvativsi da je nemoguce uraditi sve prevencije i osigurati se maximalno, takvo nesto ne postoji, kao ni sa porodom kako ce proci, a nadamo se da ce sve proci dobro i zdravo
Last edited by bizet on 06/02/2013 11:44, edited 1 time in total.
- krompir i riza
#5329 Re: Trudnjače i porodilje online
Super za doubletest.
Biće to sve ok aBd, samo uživaj u trudnoći i ostani pozitivna radi bebice 
-
Landa
#5330 Re: Trudnjače i porodilje online
Nasmija me krompir sa ovim da ce ostati trudna cijeli zivot
kad je nastupio deveti mjesec ja nisam mogla docekati da to krene i zavrsi se vec jednom...mada sam tokom trudnoce imala napade panike, ali sreca pa postoje ti hormoni i onda nakon 15 min panike, ja crkoh od smijeha necemu totalno bez veze...hem sto me zivo interesovalo to malo bice u meni i jedva cekala da ga vidim i zagrlim...hem sto vise ne mozes dahnuti od stomaka, sto puta ustajes u wc po noci...ja se pravo obradovala kad je krenulo
tjesite se da mi zene to mozemo, da smo tako predodredjene da budemo tako jake...meni je postovanje prema zenama i meni samoj skocilo do neba nakon poroda...pa jbt ja nisam ni znala sta ja sve mogu!! a mozete i vi kad sam ja, pravi slabic, to uspjela!
@max, i menis e jako svidio taj tekst o tim bjezacima, skrivacima, nosacima...bukvalno mi je svanulo i razjasnilo se ponasanje moje bebe... poslije toga se vise nimalo nisam bojala da cu je "nauciti na ruke, "razmaziti", itd...kako su neki nam vec poceli zvocati...
kad je nastupio deveti mjesec ja nisam mogla docekati da to krene i zavrsi se vec jednom...mada sam tokom trudnoce imala napade panike, ali sreca pa postoje ti hormoni i onda nakon 15 min panike, ja crkoh od smijeha necemu totalno bez veze...hem sto me zivo interesovalo to malo bice u meni i jedva cekala da ga vidim i zagrlim...hem sto vise ne mozes dahnuti od stomaka, sto puta ustajes u wc po noci...ja se pravo obradovala kad je krenulo
tjesite se da mi zene to mozemo, da smo tako predodredjene da budemo tako jake...meni je postovanje prema zenama i meni samoj skocilo do neba nakon poroda...pa jbt ja nisam ni znala sta ja sve mogu!! a mozete i vi kad sam ja, pravi slabic, to uspjela!
@max, i menis e jako svidio taj tekst o tim bjezacima, skrivacima, nosacima...bukvalno mi je svanulo i razjasnilo se ponasanje moje bebe... poslije toga se vise nimalo nisam bojala da cu je "nauciti na ruke, "razmaziti", itd...kako su neki nam vec poceli zvocati...
-
blufonka
#5331 Re: Trudnjače i porodilje online
Evo dat cu i ja svoj doprinos smirivanju buducih porodilja i nadam se bar malo odagnati strah od onog sto ih neminovno ceka!
Imala dva poroda prvi prirodan, beba 3000 g prosao bez problema, poradjala se 14 sati i na nogama vec bila 3 sata poslije poroda, doduse sivena sa neka dva tri konca, sve uredno zaraslo i proslo bez po muke!
Drugi porod carski, beba 4200g sto je u mom slucaju bila indikacija za carski i evo poslije dva mjeseca jos se oporavljam i nisam bas u formi. Ovim zelim reci da carski porod nije bas tako spasonosno rijesenje kakvim se nadaju sve buduce mame i da je prirodan porod u svakom slucaju bolje rjesenje naravno ukoliko ne postoji zbilja opravdan razlog za suprotno!
Bojazan naravno postoji i to je sasvim prirodno, sto od bola sto od straha da li ce sve proci kako treba, hoce li beba biti dobro itd. i to svi znamo ali u svemu tome je strasno bitno zadrzati mir u sebi jer bilo kakav stres je veliki neprijatelj i u trudnoci i na porodu.
Neki dan gledam neku emisiju na tv bas o porodima i bebama i veli meni muz "pa ti si to vec prosla i to dvaput, ne znam sta te jos interesuje vezano za tu temu"?
"Da ne planira sslucajno jos jedno
"
Odgovorih mu najbrze sto sam mogla NE
ali se priroda pobrinula da bez obzira kroz kakve muke prolazimo tokom trudnoce poroda i podizanja djeteta uvijek osjetimo neku nostalgiju za svim teskim periodima koji su iza nas!
Stoga buduce majke samo hrabro i optimisticno, nagrada za sav taj trud je ogromna
Imala dva poroda prvi prirodan, beba 3000 g prosao bez problema, poradjala se 14 sati i na nogama vec bila 3 sata poslije poroda, doduse sivena sa neka dva tri konca, sve uredno zaraslo i proslo bez po muke!
Drugi porod carski, beba 4200g sto je u mom slucaju bila indikacija za carski i evo poslije dva mjeseca jos se oporavljam i nisam bas u formi. Ovim zelim reci da carski porod nije bas tako spasonosno rijesenje kakvim se nadaju sve buduce mame i da je prirodan porod u svakom slucaju bolje rjesenje naravno ukoliko ne postoji zbilja opravdan razlog za suprotno!
Bojazan naravno postoji i to je sasvim prirodno, sto od bola sto od straha da li ce sve proci kako treba, hoce li beba biti dobro itd. i to svi znamo ali u svemu tome je strasno bitno zadrzati mir u sebi jer bilo kakav stres je veliki neprijatelj i u trudnoci i na porodu.
Neki dan gledam neku emisiju na tv bas o porodima i bebama i veli meni muz "pa ti si to vec prosla i to dvaput, ne znam sta te jos interesuje vezano za tu temu"?
"Da ne planira sslucajno jos jedno
Odgovorih mu najbrze sto sam mogla NE
Stoga buduce majke samo hrabro i optimisticno, nagrada za sav taj trud je ogromna
- krompir i riza
#5332 Re: Trudnjače i porodilje online
Divan post, blufonka
@Landa, haj fajv, i ja sam slabić
-
Landa
#5333 Re: Trudnjače i porodilje online
a najgore u svemu tome i jeste sto mi zene same sebe tako degradiramo a mnogo vise mozemo nego sto mislimo.,,krompir i riza wrote:Divan post, blufonka![]()
samo naprijed! u jednom momentu ce to sve biti proslost a vi cete drzati u rukama cistu ljubav!!
meni je i sam taj cin radjanja, ostao jasno i cvrsto zarezan u pamcenje kao nesto toliko posebno i eto da ne kazem spiritualno, jer uopste nisam taj tip, da bih samo zbog tog dozivljaja pozeljela da jos jednom prodjem kroz to.
ali da ne ispadne da sam toliki 'zen' i tako hrabro i svjesno dozivjela porod...to je nemoguce bez epidurala, barem za mene bi bilo. ako ste u mogucnosti, skratite si muke
- R'n'B
#5334 Re: Trudnjače i porodilje online
Da se i ja konačno "tuspasim" na ovu temu.
Ukratko... Imam kćerkicu staru 16 mjeseci i prije 10-ak dana (uradila test kod kuce) smo saznali da ponovo očekujemo prinovu
. Doduše, muž i ja smo ranije bili mišljenja da ne bi voljeli da pravimo veliku vremensku razliku među djecom, pa nas je ova vijest zaista obradovala.
Još nisam otišla ljekaru na pregled, naručili su me tek početkom marta. Imam nekakve mučnine koje znaju potrajati po cijeli dan, i uvijek moram imati nešto pri ruci da gricnem kako bi ih ublažila... Jedino čega me je strah da mi se ne desi situacija kada sam bila sa prvim djetetom trudna, morali su mi stavljati stent u desni bubreg jer mi je jednostavno "prestao raditi".
Redovno čitam ovu temu i zaista mi je drago što majke imaju i ovdje veliku podršku, a bogami i savjete koje dajete jedne drugima - stvarno ste velika podrška.
P.S. Čestitam svim novopečenim mamicama!
Ukratko... Imam kćerkicu staru 16 mjeseci i prije 10-ak dana (uradila test kod kuce) smo saznali da ponovo očekujemo prinovu
Još nisam otišla ljekaru na pregled, naručili su me tek početkom marta. Imam nekakve mučnine koje znaju potrajati po cijeli dan, i uvijek moram imati nešto pri ruci da gricnem kako bi ih ublažila... Jedino čega me je strah da mi se ne desi situacija kada sam bila sa prvim djetetom trudna, morali su mi stavljati stent u desni bubreg jer mi je jednostavno "prestao raditi".
Redovno čitam ovu temu i zaista mi je drago što majke imaju i ovdje veliku podršku, a bogami i savjete koje dajete jedne drugima - stvarno ste velika podrška.
-
affidavit
#5335 Re: Trudnjače i porodilje online
U oktobru se moja sestra porodila na Jezeru, i kada sam čekala da ona i bebać izađu(a izašli su posljednji) sve te žene koje su otpustili prije njih su išetale svojim vlastitim nogama. Eh, ne znam sad kako su one rađale, ali sam tad shvatila da ima nade i za mene, valjda me bar iznesu u svjesnom stanju. 
-
radenska
#5336 Re: Trudnjače i porodilje online
Maloprije sam posla pisati ali mali drekavac se probudio 
Ja sad kad razmisljam o svom porodu, to jeste zaista jedno od najljepsih iskustava u zivotu. IStina je da je to bol koji se najbrze zaboravi. I naravno, opet aBd planiram trudnocu najdalje do ljeta
ako svekrva odluci ostati da cuva 
Kad dodje ova otherside treba da mi odgovori nesto. Spomenula je da je gurala i flasicu i siku bebi. Ja evo svog 6ti put od sinoc stavljam prvo na sisu. On izvuce koliko ima (znam jer poslije nema nista na izdajalici) ali opet pojede standardnu dozu hipp dohrane. To me malo brine. OSjetim ja da on guta kad doji ali kako moze opet flasicu popiti isto kao da nije nista okusio.
Ja sad kad razmisljam o svom porodu, to jeste zaista jedno od najljepsih iskustava u zivotu. IStina je da je to bol koji se najbrze zaboravi. I naravno, opet aBd planiram trudnocu najdalje do ljeta
Kad dodje ova otherside treba da mi odgovori nesto. Spomenula je da je gurala i flasicu i siku bebi. Ja evo svog 6ti put od sinoc stavljam prvo na sisu. On izvuce koliko ima (znam jer poslije nema nista na izdajalici) ali opet pojede standardnu dozu hipp dohrane. To me malo brine. OSjetim ja da on guta kad doji ali kako moze opet flasicu popiti isto kao da nije nista okusio.
- CherryLips
#5337 Re: Trudnjače i porodilje online
Uh radenska,svaka ti cast kad vec mislis o narednoj bebi,ja stvarno ne znam kako bih mogla brinuti o dvije...nego,danasd je famoznih 40 dana a meni se od juce pojavio neki kao krvavi iscjedak,mislim wtf,lohije su mi bas postale zuckaste...nece valjds vec biti menstr.??
- max07
#5338 Re: Trudnjače i porodilje online
@ radenska
To vjerovatno znaci da jos nemas dosta mlijeka, a da tvoj mali moze fino pojesti
Samo ti njega i dalje stavljaj i pokusaj ga drzati sto duze na siki. Nije stvar samo u tome da on izvuce mlijeko koje imas u grudima vec i da navuce novo mlijeko. A kad pocne dernek i veliki plac, tek onda dohrani.
Samo se ti sto manje brini i nerviraj pa ce mlijeko nadoci.
@Cherry
Ne mora biti da je menstruacija, iako i to nije iskljuceno. I meni se nakon dvije-tri sedmice poslije lohija jos znao pojaviti pokoji trag svjeze krvi. A menstruacija mi je pocela cetiri mjeseca nakon porodjaja.
Jednoj prijateljici je tacno 40ti dan dosla prva menstruacija
To vjerovatno znaci da jos nemas dosta mlijeka, a da tvoj mali moze fino pojesti
Samo ti njega i dalje stavljaj i pokusaj ga drzati sto duze na siki. Nije stvar samo u tome da on izvuce mlijeko koje imas u grudima vec i da navuce novo mlijeko. A kad pocne dernek i veliki plac, tek onda dohrani.
Samo se ti sto manje brini i nerviraj pa ce mlijeko nadoci.
@Cherry
Ne mora biti da je menstruacija, iako i to nije iskljuceno. I meni se nakon dvije-tri sedmice poslije lohija jos znao pojaviti pokoji trag svjeze krvi. A menstruacija mi je pocela cetiri mjeseca nakon porodjaja.
Jednoj prijateljici je tacno 40ti dan dosla prva menstruacija
- otherside
#5339 Re: Trudnjače i porodilje online
radenska, kad pojede jednu siku daj mu drugu pa tek onda dohranu.radenska wrote:Maloprije sam posla pisati ali mali drekavac se probudio
Ja sad kad razmisljam o svom porodu, to jeste zaista jedno od najljepsih iskustava u zivotu. IStina je da je to bol koji se najbrze zaboravi. I naravno, opet aBd planiram trudnocu najdalje do ljetaako svekrva odluci ostati da cuva
ali nemoj vise od 50-60 ml.
svaki drugi dan smanji dohranu za 10 ml dok je ne ukines skroz. sretno!
bilo bi dobro da pravis pauzu od dva sata izmedju hranjenja, moze i vise od dva sata ali bolje da ga ne hranis cesce od toga.
- Alhemicarkaa
#5340 Re: Trudnjače i porodilje online
I još jedan savjet, trudi se da što duže izržiš na sisi dok mu nedaš dohranu, pa i ako plače. Ako isprazni jednu - a ti drugu, isprazni drugu, za to vrijeme već se napravilo mlijeka u prvoj i tako u krug. Ja sam po sat držala bebu. ona vrišti a ja joj samo držim siku kraj usta, ne guram, čekam da sama uzme.
-
blufonka
#5341 Re: Trudnjače i porodilje online
Kod mene ista dobna razlika izmedju prvog i drugog djeteta, nek ti je Bog na pomoci kad te pocnu salijetati sa svih strana a ti ne znas kojem ces prijeR'n'B wrote:Da se i ja konačno "tuspasim" na ovu temu.
Ukratko... Imam kćerkicu staru 16 mjeseci i prije 10-ak dana (uradila test kod kuce) smo saznali da ponovo očekujemo prinovu. Doduše, muž i ja smo ranije bili mišljenja da ne bi voljeli da pravimo veliku vremensku razliku među djecom, pa nas je ova vijest zaista obradovala.
Ja isto nisam htjela praviti veliku razliku izmedju njih, doduse nisam ni imala puno izbora jer su meni 33 godine pa sam jadna pozurila da to zavrsim dok jos imam snage za sve, ne znam kako druge mame u ovom slucaju ali meni je bas veselo po citave dane
Jedna dobra stvar je ta sto starije dijete nije bas dovoljno svjesno novonastale situacije i dolaskom prinove ne ispoljava veliku ljubomoru kao sto je to slucaj sa djecom od 5,6 ili vise godina!
U svakom slucaju puno srece zelim i u trudnoci i na porodu i svakako poslije
-
safran
#5342 Re: Trudnjače i porodilje online
Veselo, veselo, nego kako će biti
A da vidiš tek kako ti mali budu ljubomorni. Ma cirkus opšti. Kod mene je razlika između dječaka skoro 6 godina - bebanu su skoro 2. Bilo je ljubomore, emocionalnih ispada - bude i sada svega ali generalno ih je lijepo gledati zajedno.
-
seyo_84
#5343 Re: Trudnjače i porodilje online
Cao drage porodilje i trudnjace 
Vec neko vrijeme vas citam i mogu vam reci da ste divne ! Cestitam svim mamama na dobitku,a trudnicama zelim da sto lakse izguraju trudnocu,i naravno zelim vam lak porod
Ja sam u 20. sedmici trudnoce,prva mi je trudnoca i 85.sam godiste
Vec neko vrijeme vas citam i mogu vam reci da ste divne ! Cestitam svim mamama na dobitku,a trudnicama zelim da sto lakse izguraju trudnocu,i naravno zelim vam lak porod
-
affidavit
#5344 Re: Trudnjače i porodilje online
Dobro nam došla!seyo_84 wrote:Cao drage porodilje i trudnjace
Ja sam u 21. sedmici, ko zna, možda završimo zajedno na porođaju.
- Artemida84
#5345 Re: Trudnjače i porodilje online
Pozdrav drage moje!
I ja vas pratim vec neko vrijeme, pa evo i da vam se javim. Sve ste divne, pune razumijevanja i dobrih savjeta. To puno znaci svima a pogotovo uplasenim trudnicama po prvi put, kao npr meni
. Prva mi je trudnoca i u 21. sam sedmici, sve napreduje super samo mi je malo zeljezo slabo. E da vas pitam da li znate gdje mogu nabaviti tablete Ferro Sanol Duodenal? Unaprijed hvalaaaa
Cestitam svim mamicama a trudnicama zelim laku i zdravu trudnocu... Ljubim vas sve

I ja vas pratim vec neko vrijeme, pa evo i da vam se javim. Sve ste divne, pune razumijevanja i dobrih savjeta. To puno znaci svima a pogotovo uplasenim trudnicama po prvi put, kao npr meni
Cestitam svim mamicama a trudnicama zelim laku i zdravu trudnocu... Ljubim vas sve
-
safran
#5346 Re: Trudnjače i porodilje online
Dobrodošla!Artemida84 wrote:Pozdrav drage moje!![]()
![]()
I ja vas pratim vec neko vrijeme, pa evo i da vam se javim. Sve ste divne, pune razumijevanja i dobrih savjeta. To puno znaci svima a pogotovo uplasenim trudnicama po prvi put, kao npr meni. Prva mi je trudnoca i u 21. sam sedmici, sve napreduje super samo mi je malo zeljezo slabo. E da vas pitam da li znate gdje mogu nabaviti tablete Ferro Sanol Duodenal? Unaprijed hvalaaaa
![]()
Cestitam svim mamicama a trudnicama zelim laku i zdravu trudnocu... Ljubim vas sve![]()
![]()
Zašto baš te tablete? Neko preporučio ? Ja sam koristila Feroglobin -također blaga anemija - dobro se podnose - imaju sve što treba pored Fe. Pa ako ne nađeš ove da znaš i za ovo.
-
radenska
#5347 Re: Trudnjače i porodilje online
Ako nekome trebaju povoljno pelene Pampers premium care 2 (3-6 kg) nek se javi na pp. Muz greskom kupio male a ne mogu ih zamijeniti, izgubila racun 
-
leki_4you
#5348 Re: Trudnjače i porodilje online
Drage moje trudnice i mame!
Odavno vas pratim i doslo je vrijeme da i ja potrazim neki savjet i to vezano za CR, vec sam narucena za kraj februara pa me interesuju savjeti mama koje su to vec prosle, znam da je oporavak tezak ali ako neko ima savjet kako da sve prodje lakse nek mi kaze
cestitke svim novim mamama ali i trudnicama 
Odavno vas pratim i doslo je vrijeme da i ja potrazim neki savjet i to vezano za CR, vec sam narucena za kraj februara pa me interesuju savjeti mama koje su to vec prosle, znam da je oporavak tezak ali ako neko ima savjet kako da sve prodje lakse nek mi kaze
- otherside
#5349 Re: Trudnjače i porodilje online
ako je ovo CR-carski rez
onda ti ja mogu pricati pricu
dva puta carski rez.
helem, oporavak "kazu" da je tezak, meni je bio vrlo lagan narocito poslije drugog carskog.
psihicki je bitno da se pomiris s tim da svaka rana boli i da postoje lijekovi koji umanjuju bol.
dakle, savjet broj 1 - uzmi analgetik koji ti nude u bolnici i obezbjedi analgina kod kuce.
oba puta sam dojila bebu uz analgin, nijednoj nista nije bilo.
savjet broj 2 - kupi steznik ili jos bolje mider i natakni ga cim dodjes kuci iz bolnice, osjetices nemjerljivo olaksanje prilikom ustajanja i kretanja uopce a dotad kad ustajes ili sjedas slobodno rukom pritisni donji dio stomaka, bol je puno manjeg intenziteta.
savjet broj 3 - noc pred carski uzmi apaurin koji ce ti ponuditi. bices naspavana i nece te previse smarati ludnica zbog krikova porodilja i placa novorodjencadi.
savjet broj 4 - sto prije nakon carskog ustani iz kreveta, jeste gadno prvi put ali krenuti hodati je 50% oporavka. ustani i na silu i prohodaj po hodniku, sve ovo je dobro zbog cirkulacije, probave i sprijecava trombozu.
savjet broj 5 - ne uzbudjuj se ako prvih 2,3 pa cak i 5 dana nema mlijeka, to je tako sa carskim, laktacija kasni ali i ne mora.
e sad...ako namjeravas dojiti spremi aparaturu i ponesi u bolnicu leptirice za bradavice, kremu za bradavice, skoljkice ako su ti uvucene ili ravne bradavice i pumpicu za izdajanje. zene obicno zaborave na porod kad krenu zafrkancije s dojenjem. pogledaj naprijed, imas masu savjeta vezanih za dojenje
sretno!
helem, oporavak "kazu" da je tezak, meni je bio vrlo lagan narocito poslije drugog carskog.
psihicki je bitno da se pomiris s tim da svaka rana boli i da postoje lijekovi koji umanjuju bol.
dakle, savjet broj 1 - uzmi analgetik koji ti nude u bolnici i obezbjedi analgina kod kuce.
oba puta sam dojila bebu uz analgin, nijednoj nista nije bilo.
savjet broj 2 - kupi steznik ili jos bolje mider i natakni ga cim dodjes kuci iz bolnice, osjetices nemjerljivo olaksanje prilikom ustajanja i kretanja uopce a dotad kad ustajes ili sjedas slobodno rukom pritisni donji dio stomaka, bol je puno manjeg intenziteta.
savjet broj 3 - noc pred carski uzmi apaurin koji ce ti ponuditi. bices naspavana i nece te previse smarati ludnica zbog krikova porodilja i placa novorodjencadi.
savjet broj 4 - sto prije nakon carskog ustani iz kreveta, jeste gadno prvi put ali krenuti hodati je 50% oporavka. ustani i na silu i prohodaj po hodniku, sve ovo je dobro zbog cirkulacije, probave i sprijecava trombozu.
savjet broj 5 - ne uzbudjuj se ako prvih 2,3 pa cak i 5 dana nema mlijeka, to je tako sa carskim, laktacija kasni ali i ne mora.
e sad...ako namjeravas dojiti spremi aparaturu i ponesi u bolnicu leptirice za bradavice, kremu za bradavice, skoljkice ako su ti uvucene ili ravne bradavice i pumpicu za izdajanje. zene obicno zaborave na porod kad krenu zafrkancije s dojenjem. pogledaj naprijed, imas masu savjeta vezanih za dojenje
sretno!
-
leki_4you
#5350 Re: Trudnjače i porodilje online
Jeste, upravo je carski rez i hvala ti puuuno na tim savjetima, znas kako je kad ti svasta napricau
nego zar se rana smije stezati, meni rekose niposto steznik ili bilo sta