ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#5326 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by anex »

Logika :D
odmor

#5327 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by odmor »

Vidim ovo poskupljenje pocinje i ove grupe, ali nigdje ne vidim koliko ce sad kostati po kilovatu. Zna li neko ako trosim 340KW mjesecno kolko ce me struja kostati po kilovatu?
mishic

#5328 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mishic »

Utješno u toj pljački je to što imamo tri elektroprivrede pa svaka pelješi većinom svoje stado.
odmor

#5329 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by odmor »

Evo nasao sam kalkulator za potrosnju:

https://www.epbih.ba/stranica/racuni-i- ... kalkulator
mishic

#5330 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mishic »

Ovdje će biti kao i kod ViK-a u Sarajevu. Uveli različite cijene po količini potrošnje a onda obračunali za 35 dana usljed čega su mnogi potrošači dospjeli u višu tarifu pa se sada vrše ispravke uz proteste.
ZoomZoomKiwi

#5331 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by ZoomZoomKiwi »

odmor wrote: 01/09/2025 12:41 Evo nasao sam kalkulator za potrosnju:

https://www.epbih.ba/stranica/racuni-i- ... kalkulator
U kalkulator još nije implementirana blok tarifa.
doff

#5332 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by doff »

Jutros prije posla htio da uslikam stanje brojilo, kad obračun prebacilo na skupu struju, oko pola 8. Dodjem s posla, reko da provjerim, opet obračun po skupok struji (oko pola 5). Bog zna kad su zadnji put usklađivali brojilo. Prijavio sam preko aplikacije pa ćemo vidjeti da li će reagirati
Reglan

#5333 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Reglan »

Nisam upratio ovo oko poskupljenja, mama govori da sad nesto mi ocitavamo brojilo?

Da li je to istina, sat je digitalni ali je cikica svaki mjesec dolazio i upisivao stanje.
Ci-Nick

#5334 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

Reglan wrote: 01/09/2025 20:59 Nisam upratio ovo oko poskupljenja, mama govori da sad nesto mi ocitavamo brojilo?

Da li je to istina, sat je digitalni ali je cikica svaki mjesec dolazio i upisivao stanje.
To je više zbog tebe ako budes trebao da uloziš prigovor.
Ako npr. imaš obračun 20. u mjesecu i ako si iz nekog razloga u posljednjih deset dana imao znato veću potrošnju, onda možeš da upišeš i pošalješ prigovor na obračun.
Ako je tvoja potrošnja kroz mjesec ujednačena onda nista nije potrebno ni evidentirati ni prigovarati.
doktor78

#5335 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by doktor78 »

Ci-Nick wrote: 02/09/2025 07:30
Reglan wrote: 01/09/2025 20:59 Nisam upratio ovo oko poskupljenja, mama govori da sad nesto mi ocitavamo brojilo?

To je više zbog tebe ako budes trebao da uloziš prigovor.
Ako npr. imaš obračun 20. u mjesecu i ako si iz nekog razloga u posljednjih deset dana imao znato veću potrošnju, onda možeš da upišeš i pošalješ prigovor na obračun.
Ako je tvoja potrošnja kroz mjesec ujednačena onda nista nije potrebno ni evidentirati ni prigovarati.
:thumbup:
Neko sa standardnom ljetnom potrošnjom (tj.malom) se ne bi uopšte trebao zamarati oko ovoga.
Nego, eto, daj da portali imaju o čemu pisati.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5336 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Truba »

sto bi rekli 2 3 marke razlike
meni mjere ne znam ni sam kad oko 13 14 a dolazi racun krajem mjeseca
milojicabrzi

#5337 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by milojicabrzi »

Meni ovo sa ličnim evidentiranjem brojila, izgleda kao da će biti neke muljaže sa cijenama, pa da bude kao "rekli smo vam".

Čuj sam sebi da očitavam mjerilo, još malo će tražiti da im na ruke donesem novac za račun i još da im ponesem 10 ćevapa, onako, od mene.

Banda uhljeba nema kapacitet da očita 740 hiljada brojila, digni uposlenike interventno, vikendom, da idu i završe posao...

Na 740 hiljada brojila, neka je u prosjeku račun koji se plati 50 KM, to je njima priliva od 37 miliona KM svaki mjesec.

Bosna i Hercegovina uvijek bila prva po proizvodnji struje u bivšoj SFRJ, barem 10-ak hidro i termo elektrana na našem terenu, kao što je u Kuvajtu jeftino gorivo (litar vode je skuplji), kod nas treba biti struja nešto što imamo u izobilju i za jeftine pare.

Hajde ako nemamo ananasa i pistacija, to uvozimo, pa je skupo, struje barem imamo.

Sadašnja elektroprivreda koristi kapacitete i hidroelektrane podignute još za Titova vremena...

Uvode blok tarife, da "natjeraju" narod na manju potrošnju...šta te briga koliko ja trošim, toliko ću i platiti. Šta ako dva brata dijele kuću, svako od njih po sprat, a imaju jedno brojilo, odoše u "crvenu zonu" ko s poslom.

Ko to može imati potrošnju do 350 kW sati, možda neki penzioner ili samac, koji rijetko pali bojler, šporet itd. Familija sa dvoje djece, nema šanse da uđe u ovu prvu tarifnu zonu da se na glavu nasade...

Rješenja su im ko iz vremena Milke Planinc i Saveznog izvršnog vijeća, steži kaiš građanima. Šta je slijedeće, uvođenje par-nepar sistema, pa će na parne dane pola Sarajeva imati struju, a na neparne dane druga polovina, samo čekam da se toga još sjete.

Ovoje tržišna ekonomija, radi na tome da si likvidan i da ostaneš na tržištu, imaš monopol na isporuku, niko drugi ne može prodavati struju osim tebe i opet ne znaš postaviti stvari da stoje "na zdravim nogama".

Može poskupljenje struje, ali prvo hajde godinu dana svi u Elektroprivredi na minimalac po "blok tarifama", od čistačice do direktora, pokažite da vam je stalo da se problem riješi i da firma stane na noge, pa tek onda poskupljenje građanima.
Haris.ba

#5338 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Haris.ba »

milojicabrzi wrote: 02/09/2025 10:14 Bosna i Hercegovina uvijek bila prva po proizvodnji struje u bivšoj SFRJ, barem 10-ak hidro i termo elektrana na našem terenu, kao što je u Kuvajtu jeftino gorivo (litar vode je skuplji), kod nas treba biti struja nešto što imamo u izobilju i za jeftine pare.
U Kuvajtu je jeftino gorivo jer po trzisnoj cijeni izvoze i time mogu za nista prodavati na domacem trzistu.
Tako je bilo i kod nas dok je bilo struje za izvoz. Sada nema dovoljno struje za izvoz da pokrije nizu cijenu domacem trzistu.

Juge nema 30 godina. Sta je tada bilo bilo je.
milojicabrzi wrote: 02/09/2025 10:14 Ovoje tržišna ekonomija, radi na tome da si likvidan i da ostaneš na tržištu, imaš monopol na isporuku, niko drugi ne može prodavati struju osim tebe i opet ne znaš postaviti stvari da stoje "na zdravim nogama".
Vec godinama nema monopola na prodaju struje. Ali, nema niko da ponudi jeftinije jer nema jeftinije struje.

Da zavlada trzisna ekonomija u Elektroprivredi cijena struje bi bila znatno veca.
Test1234

#5339 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Test1234 »

Haris.ba wrote: 02/09/2025 11:36
milojicabrzi wrote: 02/09/2025 10:14 Bosna i Hercegovina uvijek bila prva po proizvodnji struje u bivšoj SFRJ, barem 10-ak hidro i termo elektrana na našem terenu, kao što je u Kuvajtu jeftino gorivo (litar vode je skuplji), kod nas treba biti struja nešto što imamo u izobilju i za jeftine pare.
U Kuvajtu je jeftino gorivo jer po trzisnoj cijeni izvoze i time mogu za nista prodavati na domacem trzistu.
Tako je bilo i kod nas dok je bilo struje za izvoz. Sada nema dovoljno struje za izvoz da pokrije nizu cijenu domacem trzistu.

Juge nema 30 godina. Sta je tada bilo bilo je.
milojicabrzi wrote: 02/09/2025 10:14 Ovoje tržišna ekonomija, radi na tome da si likvidan i da ostaneš na tržištu, imaš monopol na isporuku, niko drugi ne može prodavati struju osim tebe i opet ne znaš postaviti stvari da stoje "na zdravim nogama".
Vec godinama nema monopola na prodaju struje. Ali, nema niko da ponudi jeftinije jer nema jeftinije struje.

Da zavlada trzisna ekonomija u Elektroprivredi cijena struje bi bila znatno veca.
Tačno!
Test1234

#5340 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Test1234 »

Trenutno EP BiH prodaje tu "skupu" električnu energiju ispod proizvodne cijene, znači rade u minusu, donekle to peglaju hidro elektranama (jeftinijom proizvodnjom nego TE) i prodajom van BiH (sitno).
Postavlja se jedno jednostavno pitanje, ko bi pravio proizvod i plasirao/ prodavao ga ispod proizvodne cijene?? NIKO!
EP to radi.
Zašto?
Razloga je more..
Glavni problem EP BiH je nedostatak uglja, (da imaju uglja koji se ne isporučuju iz rudnika u koncernu) viškovi el. energije bi se prodavali van BiH te bi se namirili ovo gubici koji se prodaju domaćem stanovništvu ispod proizvodne cijene.
Test1234

#5341 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Test1234 »

Da EP BiH radi po "tržišnoj ekonomiji", mi, kupci, bi sada imali kW sat skuplji za barem 70%, nego što ga u ovom momentu plaćamo!
1Dante1

#5342 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by 1Dante1 »

Test1234 wrote: 02/09/2025 13:35 Postavlja se jedno jednostavno pitanje, ko bi pravio proizvod i plasirao/ prodavao ga ispod proizvodne cijene?? NIKO!
EP to radi samo jer nisu na vrijeme investirali i izgradili nove izvore. Jedan jedini problem je EP, te sve njima treba fakturisati, od cijene, stanja mreze, investicija, prihoda etc.

Jedan jedini razlog zasto placamo skuplju struju je taj jer EP nije nasa. Ona je od par interesnih grupa u kojima NISU gradjani.
Test1234 wrote: 02/09/2025 13:38 Da EP BiH radi po "tržišnoj ekonomiji", mi, kupci, bi sada imali kW sat skuplji za barem 70%, nego što ga u ovom momentu plaćamo!
Da prodaju po trzisnoj ekonomiji mi bi imali sistem, pravo, zakon, a najbitnije drzavu. Tako se ne bi desilo da propadnu projekti, ljudi iz i oko EP sve bogatij, a niko nije kaznjen, gubitak nadoknadjen.

E to je razlog zasto se placa cijena ispod trzisne. Zabavi stoku sitnog zuba, ti kradi, pa cemo na kraju prodati i pricati evo zlih stranaca, sada njima placajte punu cijenu, kada mi nismo mogli krasti.
kakotakonikako

#5343 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by kakotakonikako »

milojicabrzi wrote: 02/09/2025 10:14 ……

Može poskupljenje struje, ali prvo hajde godinu dana svi u Elektroprivredi na minimalac po "blok tarifama", od čistačice do direktora, pokažite da vam je stalo da se problem riješi i da firma stane na noge, pa tek onda poskupljenje građanima.
:lol:

Ovo bi bilo dobro ali taj film necemo gledati nikada, nazalost.

:bih:
milojicabrzi

#5344 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by milojicabrzi »

HE Jablanica, Grabovica, Rama, Vrbas, Drina...nastavi niz...Sve izgrađene prije 50+ godina (ne znam da je i jedna ozbiljnija izgrađena nakon rata.
Da ne mogu proizvesti dovoljno struje za cca 3,5 miliona stanovnika u BiH.
Ne vjerujem.

Voda vrti turbinu, radi redovno održavanja i Bog te veselio.

To što oni vuku nesposobne i neprofitabilne rudnike, sa rudarima koji su "sami sebi postavili normu", dugo nisu modernizovali proizvodnju, imaju skoro pa više zaposlenih nego Oružane snage BiH, sa platama koje su uvijek bile debelo iznad prosjeka (još je prije rata postojala fama o jakim platama u EP).

Moguće da ima do objektivnih okolnosti, ali ima i do njih i to debelo.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#5345 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Pitar sa Kariba »

milojicabrzi

#5346 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by milojicabrzi »

kakotakonikako wrote: 02/09/2025 13:48
milojicabrzi wrote: 02/09/2025 10:14 ……

:lol:

Ovo bi bilo dobro ali taj film necemo gledati nikada, nazalost.

:bih:
Vjerujem, ali to bi bio prvi potez i dokaz domaćinskog odnosa i odgovornosti.

Bem mu miša, BHT je teški i nelikvidni gubitaš, pa se ne rasipaju platama, osim top managementa njih 900 na plati manjoj od 1200 KM, odnosno debelo manjom od prosjeka u BiH, ovi u gubicima, a vamo platurine zaposlenih sa SSS dobacuju par hiljada, o menagementu da ne govorim.
Haris.ba

#5347 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Haris.ba »

milojicabrzi wrote: 02/09/2025 13:58 HE Jablanica, Grabovica, Rama, Vrbas, Drina...nastavi niz...Sve izgrađene prije 50+ godina (ne znam da je i jedna ozbiljnija izgrađena nakon rata.
Da ne mogu proizvesti dovoljno struje za cca 3,5 miliona stanovnika u BiH.
Ne vjerujem.
Nisu ti sve te hidrocentrale u sastavu Elektroprivrede BH.

Ima koliko proizvode, nije tajan podatak. Nema se tu sta vjerovati ili ne vjerovati.
milojicabrzi wrote: 02/09/2025 13:58 To što oni vuku nesposobne i neprofitabilne rudnike, sa rudarima koji su "sami sebi postavili normu", dugo nisu modernizovali proizvodnju, imaju skoro pa više zaposlenih nego Oružane snage BiH, sa platama koje su uvijek bile debelo iznad prosjeka (još je prije rata postojala fama o jakim platama u EP).
Pa politicka je odluka bila da se navuku rudari u Elektroprivredu. Teoretski je imala smisla. Drugo je kako je ispalo u realnosti.

Stanje je sada takvo kakvo jeste.
1Dante1 wrote: 02/09/2025 13:41 E to je razlog zasto se placa cijena ispod trzisne. Zabavi stoku sitnog zuba, ti kradi, pa cemo na kraju prodati i pricati evo zlih stranaca, sada njima placajte punu cijenu, kada mi nismo mogli krasti
Ja sam to na ovoj temi nazvao - nema nevinih. Svi smo mi pristali na tu igru. Dok je jeftine struje sve moze. Malo se mora poskupiti odmah bi se ko neka revolucija. A, kasno je sada.
Ci-Nick

#5348 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

@Milojicabrzi

"Bosna i Hercegovina uvijek bila prva po proizvodnji struje u bivšoj SFRJ, barem 10-ak hidro i termo elektrana na našem terenu, kao što je u Kuvajtu jeftino gorivo (litar vode je skuplji), kod nas treba biti struja nešto što imamo u izobilju i za jeftine pare."

Nikad BiH nije proizvodila struje više od Srbije. Srbija je prošle godine proizvela 34 TWh a BiH u najboljoj 2018. godini 17,8 TWh.
Prošle godine 14,5 TWh.
U ovoj godini ni jedna od tri elektroprivrede nije ostvarila višak, niti će, jer rudnici ne mogu proizvesti dovoljno uglja.
Sto svojom krivicom, što zbog politike EU koju je naša zemlja prihvatila i prije 5 ili 6 godina planski krenula u smanjenje proizvodnje u rudnicima.
A onda kad je cijena struje u 2021. podivljala onda se proizvodnja nije mogla podići jer je stanje zapušteno a nema više love u Elektroprivredi da finansira podizanje proizvodnje.
Treba ukloniti milione tona otkrivke da bi se stiglo do uglja.
To bi trebao neko finansirati, rudnici iz tone uglja od 90 maraka očito ne mogu a ni Elektroprivreda od 100 maraka koliko dobije za struju iz te tone uglja.
Mora postojati ekonomska računica, inače kola će i dalje da idu nizbrdo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5349 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Truba »

ja mislim da bi redukcije narod osvijestile
ali i otpuštanje uhljeba u ep

bio sam zadnji put na njihovoj skupštini
bilo bi se lijepo uvaliti tamo
sreo sam i neke ljude s faksa
smorise se od dosade
od nerada