Sarajevo Construction
- So What!
#5326 Re: Sarajevo Construction
Ova parcela od puta prema zgradi nije njihova i zagrađena je.
Plan su od starta bile dvije lamele koje će se graditi po pola svaka, jedna po jedna.
Kada sam ih pitao što toliko odugovlače, kažu da im je kvalitet izgradnje na prvom mjestu i zaista, kada je novogradnja u pitanju, mislim da su u vrhu po kvalitetu izgradnje.
Naravno i finansijska konstrukcija je išla dosta sporije nego recimo kod većine novogradnje, upumpa se novac i pravi se brzo, minimalnim kvalitetom i što većim kvantitetom.
Gradi se posljednji dio lamele B i sve će se to završiti do kraja godine i možda su jedni od rijetkih koji su ispoštovali render.
Plan su od starta bile dvije lamele koje će se graditi po pola svaka, jedna po jedna.
Kada sam ih pitao što toliko odugovlače, kažu da im je kvalitet izgradnje na prvom mjestu i zaista, kada je novogradnja u pitanju, mislim da su u vrhu po kvalitetu izgradnje.
Naravno i finansijska konstrukcija je išla dosta sporije nego recimo kod većine novogradnje, upumpa se novac i pravi se brzo, minimalnim kvalitetom i što većim kvantitetom.
Gradi se posljednji dio lamele B i sve će se to završiti do kraja godine i možda su jedni od rijetkih koji su ispoštovali render.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#5327 Re: Sarajevo Construction
Kod mene je drug nedavno uzeo stan u Izvoru i kaze da su kvalitetom iznad sviju i da se samo zbog toga odlucio tu kupiti stan. A nije ni lokacija hrđava 
-
Naslovnica
#5328 Re: Sarajevo Construction
Trebalo je ovo goniti još minimum 11 spratova u vis.

- Cossack
- Cossack
- So What!
#5331 Re: Sarajevo Construction
Izgradnja SPO Veneto Otoka - 12. 01. 2017. @ Namibija (SSC)

Izgradnja SPO Saplat Stup - 12. 01. 2017.

Rekonstrukcija objekta NOS-a Stup - 12. 01. 2017.

Izgradnja SPO Saplat Stup - 12. 01. 2017.

Rekonstrukcija objekta NOS-a Stup - 12. 01. 2017.

Last edited by So What! on 14/01/2018 23:22, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#5332 Re: Sarajevo Construction
Mislim da je to poslovni objekat firme što pravi plastičnu stolariju.So What! wrote:
Izgradnja SPO Zukančić Stup - 12. 01. 2017.
Taj poslovno- stambeni Zukančić je lijevo od toga. Vidi se prvi sprat.
- So What!
#5333 Re: Sarajevo Construction
Upravu si, u Zukančića je drugačiji render.Haris.ba wrote:Mislim da je to poslovni objekat firme što pravi plastičnu stolariju.So What! wrote:
Izgradnja SPO Zukančić Stup - 12. 01. 2017.
Taj poslovno- stambeni Zukančić je lijevo od toga. Vidi se prvi sprat.
- So What!
#5334 Re: Sarajevo Construction
Završeni grubi radovi na novoj bolnici u Istočnom Sarajevu
Klix
Direktor Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović ističe da su grubi građevinski radovi na novoj bolnici završeni, te da je svih 10.500 metara kvadratnih, koliko je predviđeno za bolnicu, urađeno u svojim vanjskim gabaritima.
Todorović navodi da je postavljen i dio stolarije, pregradnih zidova i dio nosača instalacija.
"U januaru smo pravili malu pauzu zbog praznika, a sada nastavljamo raditi punom parom, pošto vremenski uslovi ne mogu da utječu, jer je objekat zatvoren i pokriven", naglašava on u intervjuu Srni.
Todorović se nada da će biti nastavljena intenzivna gradnja i da će objekat biti završen u roku, te ističe da je zadovoljan kvalitetom radova i odgovornošću izvođača.
Prema njegovim riječima, sva postojeća odjeljenja i odsjeci bit će preseljeni u novu zgradu, koja se sastoji iz dvije cjeline.
"Na prvom spratu su operacione sale, porodilište, intenzivna njega, kao i sobe koje će služiti za nešto između hirurgije i klasične terapije, kao što su bronhoskopija i kolonoskopija.
Tu je i dio tehnike, rashlađivanje i grijanje, jer će taj dio biti opremljen posebnom vrstom klimatizacije", precizira Todorović.
Tehnički dio objekta povezan je "toplom vezom", odnosno liftom i stepeništem, sa drugim dijelom zgrade u kome će se nalaziti smještajni kapaciteti i gdje će biti kreveti za pacijente koji leže u bolnici.
On ističe da će taj cijeli dio nove zgrade biti povezan "toplom vezom" i sa objektom koji je prošle godine rekonstruisan, a u kome će biti kuhinja, apoteka, restoran, prostor za CT i magnetnu rezonancu, te prostor za ultrazvučni kabinet.
Nova bolnica će "toplom vezom" biti spojena i sa novom poliklinikom, koja je napravljena prošle godine i u kojoj će se nalaziti 23 ambulante sa jednom malom priručnom salom za brze intervencije, ortopedskom ambulantom i gipsaonom.
Todorović kaže da će sve to činiti cjelinu koja će imati između 13.500 i 14.000 metara kvadratnih korisnog prostora.
On napominje da su počeli i opremanje novoizgrađene poliklinike - tehnički dio je završen, kao što su stolovi, stolice i kompjuteri, a medicinski aparati slijede u drugoj polovini januara, kako bi krajem ovog mjeseca ili početkom februara poliklinika počela sa radom.
Todorović u intervjuu Srni podsjeća da je angažovanjem Skupštine grada Istočno Sarajevo i opštine Istočna Ilidža ispred poliklinike urađen parking-prostor za oko 80 vozila, što podiže ukupan nivo usluge.
On u novoj bolnici očekuje i znatan broj novih aparata i uređaja kojima će moći da na adekvatniji način budu rješavani zdravstveni problemi pacijenata.
Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjoj Luci dobili su informacioni sistem koji će uveliko olakšati snalaženje pacijenata u novoj poliklinici, jer će u čekaonicama biti veliki monitori, na kojima će pacijenti moći da vide osnovne informacije i biće mnogo jednostavnije zakazivanje pregleda.
"Bolnica Istočno Sarajevo ima kadar za novu bolnicu, a uvođenjem nekih savremenih tehnologija prestat će potreba za nekim kadrovima kao što su nosači pacijenata", napominje on i precizira: "U novoj zgradi će održavanje biti pojednostavljeno, jer ćemo imati mašine za čišćenje, što će neke radnike osloboditi za druge djelatnosti".
Kada je riječ o ljekarskom kadru, Todorović kaže da se planira kako ljude obučiti, motivisati i postaviti na pravo mjesto.
Bolnica svake godine dobija saglasnost Ministarstva zdravlja da neke ljekare uputi na specijalizacije ili subspecijalizacije, dok neke ljekare Bolnica upućuje na određene edukacije.
Todorović naglašava da su u 2017. godini liječili oko 100 pacijenata više nego u prethodnoj.
"Iako radimo sa nešto manjim brojem ljudi i u teškim uslovima, ipak smo uspjeli da povećamo broj pacijenata kojima smo pružili bolničku uslugu.
U protekloj godini, u Bolnici Istočno Sarajevo ležalo je oko 11.590 pacijenata, i neka je svako u prosjeku ležao pet dana - to je više od 55.000 pansiona", navodi Todorović.
- So What!
#5335 Re: Sarajevo Construction
Otoka [Nova Otoka, Veneto, Meandar, Dijamant] - 14. 01. 2018. @ xal3n (SSC)

-
Naslovnica
#5336 Re: Sarajevo Construction
Kada se samo sjetim kada je prije nekoliko godina počeo ovaj urbicid u ovom dijelu grada...
Prvo se digla frka oko one dugačke niske crno-bijele zgrade koja je zauzela dio igrališta, zelene površine, šetališta, čega li već...Digli se građani, te zelene površine, digla se "struka", strujanja zraka, zagađenje, ovo-ono. I bi zgrada.
A gledaj sada sunce ti jebem žarko, zgrada na zgradi, kakve zelene površine, strujanja zraka, struke, građani...
URBICID.
Prvo se digla frka oko one dugačke niske crno-bijele zgrade koja je zauzela dio igrališta, zelene površine, šetališta, čega li već...Digli se građani, te zelene površine, digla se "struka", strujanja zraka, zagađenje, ovo-ono. I bi zgrada.
A gledaj sada sunce ti jebem žarko, zgrada na zgradi, kakve zelene površine, strujanja zraka, struke, građani...
URBICID.
- So What!
#5337 Re: Sarajevo Construction
Kod ovih zgrada je jedina greška visina, dakle poprilično su visoke i trebale su biti niže.
A vala meni su oni hangari i barake gori urbicid, taj dio grada od Alipašinog Mosta, sve do Stupa je živi očaj i Resident Evil.
A vala meni su oni hangari i barake gori urbicid, taj dio grada od Alipašinog Mosta, sve do Stupa je živi očaj i Resident Evil.
- thekupus
#5338 Re: Sarajevo Construction
Hamgari i barake postepeno nestaju, a zamjenjuju ih ova trajna ruglaSo What! wrote:Kod ovih zgrada je jedina greška visina, dakle poprilično su visoke i trebale su biti niže.
- So What!
#5339 Re: Sarajevo Construction
Ne razumijem po čemu su ovo trajna rugla, a recimo Otoka ili Čengić VIla preko rijeke nisu?
Ja zamjeram visinu i nedostatak više zelenih površina regulacionim planom.
Ja zamjeram visinu i nedostatak više zelenih površina regulacionim planom.
Last edited by So What! on 15/01/2018 01:19, edited 1 time in total.
- thekupus
#5340 Re: Sarajevo Construction
-So What! wrote:Ne razumijem po čemu su ovo trajna rugla, a recimo Otoka ili Čengić VIla preko rijeke nisu?
ko kaze da nisu? komunisticka naselja su poznata po svojoj ruznoci i nefunkcionalnosti, i to ne samo u Sarajevu
a opet, pratila ih je kakva, takva izgradnja infrastrukture, jer nisu radjene u privatnom aranzmanu, pa se moze reci da su rugla, ali funkcionalnija od ovih modernih!
- drug_profi
#5341 Re: Sarajevo Construction
Do 8 spratova bi bila mjera. ALi i preblizu su.So What! wrote:Kod ovih zgrada je jedina greška visina, dakle poprilično su visoke i trebale su biti niže.
Pogledaj Otoku preko rijeke, širina, svjetlost, parkovi, parkinzi, škola, obdanište, šetalište...
Sve suprotno od ovog.
- So What!
#5342 Re: Sarajevo Construction
Ja često imam običaj reći, Austrougari su imali estetiku i profinjenost, ali malo su gradili, Komunisti su imali jednobraznost, ali sklad, danas je u Sarajevu teško pronaći skladnu gradnju i to vjeruj i mene boli.thekupus wrote:-So What! wrote:Ne razumijem po čemu su ovo trajna rugla, a recimo Otoka ili Čengić VIla preko rijeke nisu?
ko kaze da nisu? komunisticka naselja su poznata po svojoj ruznoci i nefunkcionalnosti, i to ne samo u Sarajevu
a opet, pratila ih je kakva, takva izgradnja infrastrukture, jer nisu radjene u privatnom aranzmanu, pa se moze reci da su rugla, ali funkcionalnija od ovih modernih!
Ali Nova Otoka uopšte nije toliko katastrofalno rješenje, trenutno jedine zgrade koje gradi administracija idu preko onog fonda za izgradnju KS, koji je radio neke zgrade na Dobrinji 5, radi zgrade na Šipu i Rosuljama.
Dakle, ali mali je to obim gradnje, recimo za potencijal Sarajeva. Ono realno ja sam bio iznenađen što je Tibra ovdje u Novoj Otoci napravila zelenu površinu i igralište koje je predviđeno.
Regulacionim planom osnovna škola u ovom dijelu je bespotrebna, jer djece nažalost nema. Recimo da je u sastavu ovog naselja Doma Zdravlja, a ima tu privatnih obdaništa, marketa, različitih prodavnica itd...
Lično i ja bih ovo bolje odredio, ja misli mda ovog Brajkovića, vlasnika Tibre da pitate kako bi sebi gradio, on bi drugačije naveo, ali da je ovo urbicid i nije baš. Tibra na Stupu već jeste iz malih milion razloga. Ovdje su barem bili prisiljeni da poštuju spratnost donekle i regulacioni plan, dakle te male zelene površine i igrališta.
-
bumerangss
#5343 Re: Sarajevo Construction
Slažem seSo What! wrote:Kod ovih zgrada je jedina greška visina, dakle poprilično su visoke i trebale su biti niže.
Uživam gledati slike svog Sarajeva pa vas sve molim da stavljate sto vise slika o novoj izgradnji svega i svacega
- mali_milojica
#5344 Re: Sarajevo Construction
Nova Otoka izgleda sasvim pristojno za razliku od ranijih uradaka iste firme. Možda je moglo niže 2 sprata,ali hajde. Pa u krugu od 300m od njih na Otoci i C Vili imamo visocije zgrade od njih.
- drug_profi
#5345 Re: Sarajevo Construction
Samo je bitno kako su te visocije zgrade pozicionirane. Zamisli da su svi nizovi na Cvili i Otoci po 12 spratova, plus da su primaknute jedni drugima na domet glasa.mali_milojica wrote:Nova Otoka izgleda sasvim pristojno za razliku od ranijih uradaka iste firme. Možda je moglo niže 2 sprata,ali hajde. Pa u krugu od 300m od njih na Otoci i C Vili imamo visocije zgrade od njih.
Dvije su velike mane: zgrade su previsoke i preblizu jedne drugim.
Ali vidim da se svima to sviđa pa će vjerovatno biti dovoljno potražnje za stanovima sa pogledom u komšijin dnevni boravak.
- VladaFBiH
#5346 Re: Sarajevo Construction
moglo je 4-5 spratova niže da se ne lažemo - toliko je bilo predviđeno prvobitnim RP-om... pa su mogle biti manje nagurane zgrade... pa je moglo biti više parkinga... pa je moglo biti više zelenih površina... pa je moglo biti više parkova za igranje djece... uglavnom svašta je moglo a dobili smo *ranje...mali_milojica wrote:Nova Otoka izgleda sasvim pristojno za razliku od ranijih uradaka iste firme. Možda je moglo niže 2 sprata,ali hajde. Pa u krugu od 300m od njih na Otoci i C Vili imamo visocije zgrade od njih.
- mali_milojica
#5347 Re: Sarajevo Construction
Slažem se,ali na kakva smo sranja navikli od istih,ovo je ispalo solidno.
-
Naslovnica
#5348 Re: Sarajevo Construction
Izvini bumerangss, jesi li ti u Sarajevu ili negdje vani?bumerangss wrote:Slažem seSo What! wrote:Kod ovih zgrada je jedina greška visina, dakle poprilično su visoke i trebale su biti niže.
A vala meni su oni hangari i barake gori urbicid, taj dio grada od Alipašinog Mosta, sve do Stupa je živi očaj i Resident Evil.neka se pravi i gradi. To razvija ekonomiju a i mnogo je ljepše vidjeti zgrade nego barake i zapušteno šiblje u centru grada. I uopšte nisu visoke! Nisu neboderi od 20+ nego zgrade od 10 12 spravova.
Uživam gledati slike svog Sarajeva pa vas sve molim da stavljate sto vise slika o novoj izgradnji svega i svacega
- So What!
#5349 Re: Sarajevo Construction
Na ove tri zgrade dakle, koje je Tibra ovdje izgradila došla je jedna zelena uređena površina plus jedno igralište koje im je regulacioni plan naložio. Da im je RP naložio više, vjerovatno bi i izgradili više.
Po regulacionom planu svi moraju da izgrade svoj dio, a da li je ovo dovoljno ili nije, to nek procijene oni koji će stanovati tu. Regulacioni plan je još uvijek podložan izmjenama.

Da ponovimo Tibra je napravila ono što je predviđeno regulacionim planom, a igralište i uređena zelena površina su označeni ovdje.

Satelitski snimak ove lokacije iz 2012. godine, govori da on baš i nije bio nešto bogat zelenim površinama, a iako su bile, definitivno nisu bile uređene ni na koji način i čisto sumnjam da je ovo ljepši prizor od sadašnjeg.

Po regulacionom planu svi moraju da izgrade svoj dio, a da li je ovo dovoljno ili nije, to nek procijene oni koji će stanovati tu. Regulacioni plan je još uvijek podložan izmjenama.

Da ponovimo Tibra je napravila ono što je predviđeno regulacionim planom, a igralište i uređena zelena površina su označeni ovdje.

Satelitski snimak ove lokacije iz 2012. godine, govori da on baš i nije bio nešto bogat zelenim površinama, a iako su bile, definitivno nisu bile uređene ni na koji način i čisto sumnjam da je ovo ljepši prizor od sadašnjeg.

-
Naslovnica
#5350 Re: Sarajevo Construction
Nije u pitanju samo ljepota i šta su Tibra i ostali uradili.
Problem je činjenica da svako ko ima dovoljno para da pošprajca one koji u kantonu i opštini odlučuju o regulacionim planovima i gdje se šta može raditi, mogu graditi gdje hoće, šta hoće i koliko hoće. U pitanju je samo cijena koga i koliko treba pošprajcati i problem je riješen.
Komunalna infrastruktura je razvučena do raspadanja (voda, odvoz smeća, čišćenje ulica), zagušenja na saobraćajnicama postaju nesnosna, Otoka - koja je oduvijek bila top dio grada po parametrima zagađenosti, biva zagađena još više.
A tokmaci grade šta hoće gdje god im padne na pamet.
Da se razumijemo, i meni se sviđaju te nove zgrade koje se tamo prave, ali nije poenta u tome šta se meni sviđa ili ne. Poenta je koliko stanovnika, zgrada i automobila može podnijeti konkretna infrastruktura?
Ovo nije urbicid, ovo je kriminal šta se radi u ovom gradu na polju urbanizma, čisti kriminal.
Problem je činjenica da svako ko ima dovoljno para da pošprajca one koji u kantonu i opštini odlučuju o regulacionim planovima i gdje se šta može raditi, mogu graditi gdje hoće, šta hoće i koliko hoće. U pitanju je samo cijena koga i koliko treba pošprajcati i problem je riješen.
Komunalna infrastruktura je razvučena do raspadanja (voda, odvoz smeća, čišćenje ulica), zagušenja na saobraćajnicama postaju nesnosna, Otoka - koja je oduvijek bila top dio grada po parametrima zagađenosti, biva zagađena još više.
A tokmaci grade šta hoće gdje god im padne na pamet.
Da se razumijemo, i meni se sviđaju te nove zgrade koje se tamo prave, ali nije poenta u tome šta se meni sviđa ili ne. Poenta je koliko stanovnika, zgrada i automobila može podnijeti konkretna infrastruktura?
Ovo nije urbicid, ovo je kriminal šta se radi u ovom gradu na polju urbanizma, čisti kriminal.