Aluminij Mostar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#5326 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by un1ted »

jajara wrote:interesantno kad upitas nesto konkretno i da se prilozi kakav dokaz maca pojela jezik. al se zato javi crna lista sa vjerojatno potpuno nebitnim komentarima koji su ih i doveli na smetljiste historije

http://prntscr.com/ohdn5r
Mozda upadam kao padobranac..ali evo par slika s neta, da ne trazimo vlastite diplome, nismo svi maturirali prije par mjeseci :)

Image

Image
jajara

#5327 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

un1ted wrote:
Mozda upadam kao padobranac..ali evo par slika s neta, da ne trazimo vlastite diplome, nismo svi maturirali prije par mjeseci :)
da ponovim : ne kazem da je nemoguce da si ucio bosanski. samo onda mogu zakljucit koje si godiste i stavit te na ignore.
znaci interesuje me direktno TVOJA.
spreca

#5328 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by spreca »

jajara wrote:tako je. mi smo ustvari svi bosanci. nego znas kad smo se podijelili? kad su dosli turci onda si imao bosance koji su skinuli gace e ti su i dan danas ostali bosanci. a vamo na drugoj strani imas bosance koji su na istoku derali turke to su ti bosanci srbi. pa onda na trecoj strani imas bosance koji su na zapadu derali turke e to su ti bosanci hrvati. ima tu jos mnogo povijesnih cinjenica o slovencima,makedoncima pa cak i grcima al za sad ne bih isao u takve dubine. ima grceva
I jel vas boljelo ili ste podmazivali makar zejtinom :lol: ....jao sto mi sa svojim teorijama licis na onog iz Begisa vam rodjaka J.Deretica :lol: :lol:
mO k3

#5329 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by mO k3 »

jajara wrote:interesantno kad upitas nesto konkretno i da se prilozi kakav dokaz maca pojela jezik. al se zato javi crna lista sa vjerojatno potpuno nebitnim komentarima koji su ih i doveli na smetljiste historije

Na kojem pismu je pisana povelja kulina bana ?
spreca

#5330 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by spreca »

mO k3 wrote:

Na kojem pismu je pisana povelja kulina bana ?
Mislis da je cuo za Kulina Bana :mrgreen:
jajara

#5331 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

za kulina bana i vedrijeh dana :bih:

eto ostalo mi od skole u sjecanju. izgleda pogresno. vidim na internetu da je "dobrijeh"
jajara

#5332 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

Povelja bosanskog bana Kulina je najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument i jedan od najznačajnijih dokumenata bosanskohercegovačke povijesti. Napisana je 29. kolovoza 1189. godine arvaticom na jeziku u kojem preteže hrvatski jezik nad crkvenoslavenskim, s dijelovima na latinici napisanima latinskim jezikom, i kao takva zaslužuje pozornost ne samo kod povjesničara, nego i jezikoslovaca. Njome je tadašnji bosanski vladar ban Kulin, koji ju je napisao dubrovačkom knezu Gervaziju ili Krvašu, regulirao trgovačke odnose između Bosne i Dubrovnika, dajući dubrovačkim trgovcima slobodu trgovanja u Bosni bez ikakvih nadoknada. To je prvi diplomatski dokument izdan od strane jednog vladara Bosne vladaru, tj. knezu druge države. Prijevod povelje glasi:

U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.

Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.

Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.
jel ovo jadan nebio pokusavas izdignut sebe kao bosnjaka nad mene hrvata? SA OVIM? :run:
mO k3

#5333 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by mO k3 »

jajara wrote:za kulina bana i vedrijeh dana :bih:

eto ostalo mi od skole u sjecanju. izgleda pogresno. vidim na internetu da je "dobrijeh"
Da da :lol:
Dobro ti je ostalo ista u glavi
zrakomlat

#5334 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by zrakomlat »

jajara wrote:
Povelja bosanskog bana Kulina je najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument i jedan od najznačajnijih dokumenata bosanskohercegovačke povijesti. Napisana je 29. kolovoza 1189. godine arvaticom na jeziku u kojem preteže hrvatski jezik nad crkvenoslavenskim, s dijelovima na latinici napisanima latinskim jezikom, i kao takva zaslužuje pozornost ne samo kod povjesničara, nego i jezikoslovaca. Njome je tadašnji bosanski vladar ban Kulin, koji ju je napisao dubrovačkom knezu Gervaziju ili Krvašu, regulirao trgovačke odnose između Bosne i Dubrovnika, dajući dubrovačkim trgovcima slobodu trgovanja u Bosni bez ikakvih nadoknada. To je prvi diplomatski dokument izdan od strane jednog vladara Bosne vladaru, tj. knezu druge države. Prijevod povelje glasi:

U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.

Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.

Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.
jel ovo jadan nebio pokusavas izdignut sebe kao bosnjaka nad mene hrvata? SA OVIM? :run:
:lol:
jajara

#5336 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

sta je tebi ne jasno? vise puta u tekstu pise bosna nego hrvatski jezik pa to znaci da je ustvari bosanski prvi jezik?

jesi se ti ono smijao kad je lik napiso da vjernik ne vjeruje u sve? i smjesno ti bilo? da i tebe odma stavim na listu
Last edited by jajara on 19/07/2019 18:33, edited 1 time in total.
zrakomlat

#5337 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by zrakomlat »

:pisnuo:

Nego, ko je bio ovaj Krvaš, jel hrvat ili?
Last edited by zrakomlat on 19/07/2019 18:33, edited 1 time in total.
Crvena Tifoza

#5338 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Crvena Tifoza »

Znači povelja Kulina Bana je pisana ‘arvaticom’. WTF :?
jajara

#5339 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

zrakomlat wrote:
Humljanin wrote:
jajara wrote:dosadni ste sa logorima i ratovima. ne znam koju pm admin ne radi svoj posao. gori je od onih uhljeba u aluminiju i telekomima.

on topic
nezavisni sindikati napustili krizni stab. sta cemo, kako cemo?

Nisi upratio da je Chmoljo ovdje na temi postao "milenijsku sliku" aluminijevih radnika poredanih da tvore natpis "aluminij" i uz to nadodao nešto tipa: tukli su se tko će biti "U"

Sve ti je jasno iz toga.

Na steanu to što se svako par stranica pogrdno spominje Blazena Djevica Marija u kontekstu Međugorskog fenomena. Bez obzira što ogroman broj vjernika ne vjeruje u nadnaravna ukazanja Blazene Djevice Marije, ovdje se pogrdno piše i izruguje BDM, na što sam ja prijavio par postova, ali nikakve reakcije nije bilo da se barem opomene ljude da nije lijepo vrijeđati tuđu vjeru, a nije uopće ni vezano sa temom.

Šta ti više treba.

Privatni portal, privatni forum, privatna pravila u kojima se može nekoga vrijedati, huškati, pronositi očigledne laži o nekakvim natpisima na ulazu u aluminij, i sve to bez ikakvih opomena i sankcija.

Meni svejedno hoće li me banirati jer mi je muka od jedno te istih priča. Ostanem pa ponekad nešto napišem, al nema fajde. Neki su zatvoreni u svoj uski pracednički svijet gdje su svi drugi fašisti.

Ima korisnih tema i odlicnih ljudi, ali ove političke teme su talog društva. Fuj i ništa drugo.
Pozdrav
:D
jesi matere mi moje mire. aj zdravo
zrakomlat

#5340 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by zrakomlat »

joj funjare što šišti :lol:
zrakomlat

#5341 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by zrakomlat »

jajara wrote:sta je tebi ne jasno? vise puta u tekstu pise bosna nego hrvatski jezik pa to znaci da je ustvari bosanski prvi jezik?

jesi se ti ono smijao kad je lik napiso da vjernik ne vjeruje u sve? i smjesno ti bilo? da i tebe odma stavim na listu
spreca

#5343 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by spreca »

zrakomlat wrote:
jajara wrote:

Ni kinezi im nisu ravni na kradji i kopiranju tudjih stvari i posvajanju,samo sto to kinezi umiju materijalizovati a susjedi se sramote i blamiraju :lol: :lol: :lol:
jajara

#5344 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

a da ipak je u tome caka. ukrali smo povijest boli nas tuki, a vi pisite svoju
zrakomlat

#5345 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by zrakomlat »

Treba ovog funjaru i ostale uzp fanove svako staviti na crnu listu, pa nek pišu qrzu. je li im neko odgovori kako im ne odgovara, odmah blok da ne moraju odgovarati. Al ne sumnjam da prate s pomoćnih profila, odnosno funjara je pomoćni profil, pravi je neki drugi. nestade kolinde, pojavi se funjara.
howdy

#5346 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by howdy »

zrakomlat wrote:Treba ovog funjaru i ostale uzp fanove svako staviti na crnu listu, pa nek pišu qrzu. je li im neko odgovori kako im ne odgovara, odmah blok da ne moraju odgovarati. Al ne sumnjam da prate s pomoćnih profila, odnosno funjara je pomoćni profil, pravi je neki drugi. nestade kolinde, pojavi se funjara.
Svakim novim postom potvrdjuju koliki su retardi i da sebi unistim to veselje?
Nedojebane odskora nezaposlene budale :lol:
Valja vracat 12 miliona kredita, kako ce bit normalni.
zrakomlat

#5347 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by zrakomlat »

howdy wrote:
zrakomlat wrote:Treba ovog funjaru i ostale uzp fanove svako staviti na crnu listu, pa nek pišu qrzu. je li im neko odgovori kako im ne odgovara, odmah blok da ne moraju odgovarati. Al ne sumnjam da prate s pomoćnih profila, odnosno funjara je pomoćni profil, pravi je neki drugi. nestade kolinde, pojavi se funjara.
Svakim novim postom potvrdjuju koliki su retardi i da sebi unistim to veselje?
Nedojebane odskora nezaposlene budale :lol:
Valja vracat 12 miliona kredita, kako ce bit normalni.
Doduše, ima ti i te.

https://www.bljesak.info/gospodarstvo/n ... uje/279841

komentari s fb, moguće botovski al da prenesem, ne znam je li tačno. Inace Jahic je bivsi gradonacelnik mostara.
Zna Hamdija Jahic sta ce biti sa Aluminijem pa uzurbano kupuje. Sada je prvi od malih dionicara
...
na Sase se vidi da su novi dionicari Jahic, bivsi clan nadzornog odbora i neki fond. Za mene je to znakovito, jer moras imati neke informacije kako bi kupovao dionice propale tvrtke
zrakomlat

#5348 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by zrakomlat »

http://hdzbih.org/node/4124?fbclid=IwAR ... 7B94hb0AGw
Hrvatski izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH problematizirali stanje Aluminija i najave oko Salakovca
18. 07. 2019.

Prije početka današnje 2. redovite sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, u ime Kluba hrvatskih izaslanika, Tomislav Mandić je pročitao Inicijativu Kluba koja se tiče nedavno ugašenog mostarskog giganta, tvrtke Aluminij.

U Inicijativi stoji:

1. Mi dolje potpisani izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH dajemo punu potporu zaštiti prava svih uposlenika Aluminija d.d. Mostar

2. Tražimo da se bez odlaganja pokrene postupak restrukturiranja, dokapitalizacije, i unapređenja poslovanja Aluminija d.d. Mostar na način da se zaštite radna mjesta i ponovno pokrene proces proizvodnje. Tražimo od institucija Federacije BiH puni angažman i financijsku potporu aktivnostima Aluminija d.d. Mostar na ponovnom pokretanju proizvodnje.

3. Tražimo od svih nadležnih institucija u Federaciji BiH poduzimanje svih mjera i aktivnosti kako bi se ispitala i utvrdila pojedinačna odgovornost za nezakonitosti koje su dovele do stanja u kojem se Aluminij d.d. Mostar nalazi.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
hizo ramidovic

#5349 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by hizo ramidovic »

Jesu li to zle bosnje napokon pristale da daju jeftinu struju Hrvatskom kombinatu Aluminiju?
King Theoden

#5350 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by King Theoden »

Može, nije problem, ali ako r hrvatska r bih prepusti onih 12%
Post Reply