I dok je loadovo windos, na ekranu se pojavilo nesto slicno ovome

dakle nije ovako izgledalo, nego na ovaj fazon
Ovo je sa integrisanom intelovom grafikom. Izvadio sam r9 270 iz matince
Moderator: Benq

Zanimljivo, jednom sam imao sličan problem, ništa na monitoru, zamjenim položaje RAM pločica i odjednom radi, moguće je da ti je grafička kartica problem.Imaš li procesor sa integrisanom grafičkom ili drugu grafičku?Pokušaj sa drugim monitorom ili tv-om.AhmetShabo wrote:uradio sam slijedece. Izvadio sam obje plocice rama, ponovo ih stavio i upalio racunar i evo sad se ventilatori bas cuju, prave finu buku. A prije toga su se okretali, ali nisu se ovko bucno culi.. Ne znam vala ni sam. ALi nema slike i dalje
Ma pola godine mi je racunar bez ikakve graficke, dakle sa integrisanom sam sve radio. I sad lik sto mi je prodao, kaze da izavdim ram plocice i probam. uradio sam i to, i sad imam novi problem prilikom paljenja racunara.DaShip wrote:Zanimljivo, jednom sam imao sličan problem, ništa na monitoru, zamjenim položaje RAM pločica i odjednom radi, moguće je da ti je grafička kartica problem.Imaš li procesor sa integrisanom grafičkom ili drugu grafičku?Pokušaj sa drugim monitorom ili tv-om.AhmetShabo wrote:uradio sam slijedece. Izvadio sam obje plocice rama, ponovo ih stavio i upalio racunar i evo sad se ventilatori bas cuju, prave finu buku. A prije toga su se okretali, ali nisu se ovko bucno culi.. Ne znam vala ni sam. ALi nema slike i dalje
To su ti tzv. artefakti koji se pojavljuju kada se grafička pokvari, a moguće je da je i do kablova ili monitora.
Provjeri kablove dobro, ako nisu bojim se da je graficka pred smrtAhmetShabo wrote:Nakon sto sam vadio Ram plocice i ponovo ih stavio. Sad kad palim racunar, dakle upali se na sekund, pa se ugasi i onda se opet pali i krene sa loadom windowsa..
mislis na integrisanu?caseytron wrote:Provjeri kablove dobro, ako nisu bojim se da je graficka pred smrtAhmetShabo wrote:Nakon sto sam vadio Ram plocice i ponovo ih stavio. Sad kad palim racunar, dakle upali se na sekund, pa se ugasi i onda se opet pali i krene sa loadom windowsa..
H67MA USB3-B3Arslan_11 wrote:Kada brzo rade ventilatori znaci da nesto nije ok. Npr ram nije dobro ubacen na graficku nije prikopcano dodatno napajanje itd.
Treba mi tacna oznaka maticne H67MA-... najbokje da procitas sa nje.
RAM ne daje artefakte , bar ne onaj na koji ti mislis . najbolje da tu grafiku probas kod nekog frenda ako si u mogucnosti i sve ces znati .AhmetShabo wrote:ovo su gore valjda artefakti sa ram plocice. Da li ga nisam dobro ubacio ili sam ga ostetio priliko vadjenja. Kako cu znati kad ne vidim na njemu ikakvo ostecenje...
ovi artefakti su dok je graficka izvadjenja. Dakle lik koji radi u servisu i koji mi je poslao ovu graficku kaze da su artefakti od ramatypeOnegative wrote:RAM ne daje artefakte , bar ne onaj na koji ti mislis . najbolje da tu grafiku probas kod nekog frenda ako si u mogucnosti i sve ces znati .AhmetShabo wrote:ovo su gore valjda artefakti sa ram plocice. Da li ga nisam dobro ubacio ili sam ga ostetio priliko vadjenja. Kako cu znati kad ne vidim na njemu ikakvo ostecenje...
Ili , povadi sve plocice RAM-a , izvadi bateriju iz ploce , ostavi malo i onda vrati nazad sve , spoji grafiku i vidi .Naravno ,vj znas ali bolje napomenuti , dok to budes radio PC mora bit iskljucen iz struje .
Veze nemam sta si napisao. A ram sam vadio, vracao, nema efekta, opet sve isto. Ne znam sta sam mogoa zeznuti samo prilikom vadjenja i stavljanja plocica rama. Na njima nema nikakvog ostecenja,Arslan_11 wrote:Skini bios verziju F8 sa ovog linka https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA ... support-dl
otpakuj fajl i kopiraj ga na USB koji ti mora biti formatiran u FAT/FAT32.
Stavi USB u USB port i udji u bios i u Q-Flash tu izaberi svoj USB stik izaberi bios HA68..f8 oznaci ga i pritisni enter, potvrdi update i cekaj. Kad zavrsi update slijedi upute da se restartuje racunar.
Ako veze nemas sta pisem odnesi racunar nekome ko zna. Prvo rijesi taj ram prije update-a. izvadi plocie polako i opet ih vrat.
nisam.. Sa TK samArslan_11 wrote:Sabo jesi iz Sarajeva?
Koristim originalni plaaceni win 10avaks wrote:E svašta pročitah a nigdje ne vidjeh da si našao rješenje.
Hajde kao prvo, ako imaš 2 pločice rama, nađi da ti preko integrisane radi barem s jednom pločicom tj. da ne izbacuje te artefakte (šta već).
Kada si ušao u windows, pomoću ovog programa (iz safe mode) obriši sve prijašnje drivere od grafičkih:
http://www.guru3d.com/files-details/dis ... nload.html
Kada to sve odradiš fino ubaci grafiku (da klikne u slot), spoji na nju dodatno napajanje (6pin ili koje već ide) a monitor spoji na dvi-d port na njoj.
Ne čačkaj po biosu i ne radi nikakve update dok baš ne budeš mogao da pokreneš... Lakše je pokušati novi Windows nego zglajzati negdje sa bios updateom![]()
p.s.
Ako je grafika majnala pa je na njoj neki kuvani bios može i tu biti problem.
p.s.s
I molim te reci da ne koristiš Windows 7
evo ovakva identicnaArslan_11 wrote:Je li graficka ima 2x6pin i jesi oba ukljucio?
Kako vec rekoh , RAM ne baca artefakte , ako ih imas a nisi spojio tu 270 onda dolaze sa integrirane . reinstaliraj driver i stavi noviji ako ima . i uradi ono sto sam ti prije rekao za pocetak , izvadi bateriju povadi sve memorije i vrati .Previse puta sam vidio da komp poludi kad se RAM vadi premjesta itd .AhmetShabo wrote:Koristim originalni plaaceni win 10avaks wrote:E svašta pročitah a nigdje ne vidjeh da si našao rješenje.
Hajde kao prvo, ako imaš 2 pločice rama, nađi da ti preko integrisane radi barem s jednom pločicom tj. da ne izbacuje te artefakte (šta već).
Kada si ušao u windows, pomoću ovog programa (iz safe mode) obriši sve prijašnje drivere od grafičkih:
http://www.guru3d.com/files-details/dis ... nload.html
Kada to sve odradiš fino ubaci grafiku (da klikne u slot), spoji na nju dodatno napajanje (6pin ili koje već ide) a monitor spoji na dvi-d port na njoj.
Ne čačkaj po biosu i ne radi nikakve update dok baš ne budeš mogao da pokreneš... Lakše je pokušati novi Windows nego zglajzati negdje sa bios updateom![]()
p.s.
Ako je grafika majnala pa je na njoj neki kuvani bios može i tu biti problem.
p.s.s
I molim te reci da ne koristiš Windows 7
Kako cu napraviti da mi radi samo s jednom plocicom bez artefakta? Dakle meni sad racunar radi sa dvije plocice., nema arteafkta kad sam u windowsu i mogu sta hocu.Video u full HD gledam. Probao sam upalit racunar samo sa jednom plocicom od 2 GB i opet isto na pocetku se desi, ja kliknem power up on krene, zatim se ugasi, stanu ventilatori i nakon 2-3 sekunde ponovo krene sam da se pali. Prilikom paljenja dakle, kad ide onaj dio loading operating system, tad se pojave artefakti i to kad se zavrsi vise ih nema i ja udjem u desktop..
Ta ploca ima dva PCI Express slota jesi li ti ubo to graficku u onaj blize procesoru - na taj treba ici ako ide samo jedna graficka...AhmetShabo wrote:evo ovakva identicnaArslan_11 wrote:Je li graficka ima 2x6pin i jesi oba ukljucio?
http://www.sapphiretech.com/productdeti ... 7&lang=deu
To sam i rekao, da sumnjam na RAM, ali rekao je da ima artefakte na paljenju i oni mogu doći samo sa integrirane, zato sam i rekao da reinstalira driver.. Misteriju će najbrže riješit da proba tu grafiku negdje drugo, to sam već rekao u prvom postu i olakšati i sebi i nama.. Po meni za početak to, ako grafička radi, onda reset BIOSa i povadit memorije pa ako ne bude u redu tražit dalje..i ovo što sanski kaže za slot , može bit i to ma koliko banalno zvučaloArslan_11 wrote:Ma provjeri kabal na racunaru i na monitoru. Sta ce reinstalirati drivere od integracije. Dajte molim vas.Ram ce prouzrokovati nestabilan sistem il nece paliti. Ako je graficka ispravna 100% treba update biosa maticne.