PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
AhmetShabo

#5326 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

Nakon sto sam vadio Ram plocice i ponovo ih stavio. Sad kad palim racunar, dakle upali se na sekund, pa se ugasi i onda se opet pali i krene sa loadom windowsa..
I dok je loadovo windos, na ekranu se pojavilo nesto slicno ovome
Image
dakle nije ovako izgledalo, nego na ovaj fazon

Ovo je sa integrisanom intelovom grafikom. Izvadio sam r9 270 iz matince
DaShip

#5327 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DaShip »

AhmetShabo wrote:uradio sam slijedece. Izvadio sam obje plocice rama, ponovo ih stavio i upalio racunar i evo sad se ventilatori bas cuju, prave finu buku. A prije toga su se okretali, ali nisu se ovko bucno culi.. Ne znam vala ni sam. ALi nema slike i dalje
Zanimljivo, jednom sam imao sličan problem, ništa na monitoru, zamjenim položaje RAM pločica i odjednom radi, moguće je da ti je grafička kartica problem.Imaš li procesor sa integrisanom grafičkom ili drugu grafičku?Pokušaj sa drugim monitorom ili tv-om.

To su ti tzv. artefakti koji se pojavljuju kada se grafička pokvari, a moguće je da je i do kablova ili monitora.

Edit: ako je to sa integrisanom onda je vjerovatno do monitora ili kabla.
Usput jesi li prvi put grafičku priključio na njen izlaz ili na izlaze za igpu na matičnoj?
AhmetShabo

#5328 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

DaShip wrote:
AhmetShabo wrote:uradio sam slijedece. Izvadio sam obje plocice rama, ponovo ih stavio i upalio racunar i evo sad se ventilatori bas cuju, prave finu buku. A prije toga su se okretali, ali nisu se ovko bucno culi.. Ne znam vala ni sam. ALi nema slike i dalje
Zanimljivo, jednom sam imao sličan problem, ništa na monitoru, zamjenim položaje RAM pločica i odjednom radi, moguće je da ti je grafička kartica problem.Imaš li procesor sa integrisanom grafičkom ili drugu grafičku?Pokušaj sa drugim monitorom ili tv-om.

To su ti tzv. artefakti koji se pojavljuju kada se grafička pokvari, a moguće je da je i do kablova ili monitora.
Ma pola godine mi je racunar bez ikakve graficke, dakle sa integrisanom sam sve radio. I sad lik sto mi je prodao, kaze da izavdim ram plocice i probam. uradio sam i to, i sad imam novi problem prilikom paljenja racunara.
Dakle upali se, pa stane i onda krene opet sam da loaduje...

Edit: prvi put sam je spojio odmah na njene izlaze na grafickoj, Nisam nikako preko izalaza na maticnoj.
Last edited by AhmetShabo on 07/06/2017 14:55, edited 1 time in total.
caseytron

#5329 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

AhmetShabo wrote:Nakon sto sam vadio Ram plocice i ponovo ih stavio. Sad kad palim racunar, dakle upali se na sekund, pa se ugasi i onda se opet pali i krene sa loadom windowsa..
Image

Provjeri kablove dobro, ako nisu bojim se da je graficka pred smrt
AhmetShabo

#5330 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

caseytron wrote:
AhmetShabo wrote:Nakon sto sam vadio Ram plocice i ponovo ih stavio. Sad kad palim racunar, dakle upali se na sekund, pa se ugasi i onda se opet pali i krene sa loadom windowsa..
Image

Provjeri kablove dobro, ako nisu bojim se da je graficka pred smrt
mislis na integrisanu?
Arslan_11

#5331 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arslan_11 »

Kada brzo rade ventilatori znaci da nesto nije ok. Npr ram nije dobro ubacen na graficku nije prikopcano dodatno napajanje itd.
Treba mi tacna oznaka maticne H67MA-... najbokje da procitas sa nje.
AhmetShabo

#5332 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

ovo su gore valjda artefakti sa ram plocice. Da li ga nisam dobro ubacio ili sam ga ostetio priliko vadjenja. Kako cu znati kad ne vidim na njemu ikakvo ostecenje...
AhmetShabo

#5333 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

Arslan_11 wrote:Kada brzo rade ventilatori znaci da nesto nije ok. Npr ram nije dobro ubacen na graficku nije prikopcano dodatno napajanje itd.
Treba mi tacna oznaka maticne H67MA-... najbokje da procitas sa nje.
H67MA USB3-B3
typeOnegative

#5334 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

AhmetShabo wrote:ovo su gore valjda artefakti sa ram plocice. Da li ga nisam dobro ubacio ili sam ga ostetio priliko vadjenja. Kako cu znati kad ne vidim na njemu ikakvo ostecenje...
RAM ne daje artefakte , bar ne onaj na koji ti mislis . najbolje da tu grafiku probas kod nekog frenda ako si u mogucnosti i sve ces znati .
Ili , povadi sve plocice RAM-a , izvadi bateriju iz ploce , ostavi malo i onda vrati nazad sve , spoji grafiku i vidi .Naravno ,vj znas ali bolje napomenuti , dok to budes radio PC mora bit iskljucen iz struje .
Arslan_11

#5335 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arslan_11 »

Skini bios verziju F8 sa ovog linka https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA ... support-dl
otpakuj fajl i kopiraj ga na USB koji ti mora biti formatiran u FAT/FAT32.
Stavi USB u USB port, udji u bios i tu pokreni Q-Flash. Kada pokrenes Q-flash tu izaberi svoj USB stik izaberi bios HA68..f8. oznaci ga i pritisni enter, potvrdi update i cekaj. Kad zavrsi update slijedi upute da se restartuje racunar.

Ako veze nemas sta pisem odnesi racunar nekome ko zna. Prvo rijesi taj ram prije update-a. izvadi plocie polako i opet ih vrat.
Last edited by Arslan_11 on 07/06/2017 15:42, edited 1 time in total.
AhmetShabo

#5336 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

typeOnegative wrote:
AhmetShabo wrote:ovo su gore valjda artefakti sa ram plocice. Da li ga nisam dobro ubacio ili sam ga ostetio priliko vadjenja. Kako cu znati kad ne vidim na njemu ikakvo ostecenje...
RAM ne daje artefakte , bar ne onaj na koji ti mislis . najbolje da tu grafiku probas kod nekog frenda ako si u mogucnosti i sve ces znati .
Ili , povadi sve plocice RAM-a , izvadi bateriju iz ploce , ostavi malo i onda vrati nazad sve , spoji grafiku i vidi .Naravno ,vj znas ali bolje napomenuti , dok to budes radio PC mora bit iskljucen iz struje .
ovi artefakti su dok je graficka izvadjenja. Dakle lik koji radi u servisu i koji mi je poslao ovu graficku kaze da su artefakti od rama
I zasto mi se sad racunar cudno pali otkako sam vadio plocice rama
Dakle upali se, pa se ugasi i onda odjednom sam krene dalje , dakle sam se upali i nastavi u windows. Prilikom loading operative systema, idu ovi artefakti i onda udje u windows kao da se nista nije desilo . Sve radi, pokazuje mi da imam 4 GB rama, da su 2 GB trenutno zauzeta...
AhmetShabo

#5337 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

Arslan_11 wrote:Skini bios verziju F8 sa ovog linka https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA ... support-dl
otpakuj fajl i kopiraj ga na USB koji ti mora biti formatiran u FAT/FAT32.
Stavi USB u USB port i udji u bios i u Q-Flash tu izaberi svoj USB stik izaberi bios HA68..f8 oznaci ga i pritisni enter, potvrdi update i cekaj. Kad zavrsi update slijedi upute da se restartuje racunar.

Ako veze nemas sta pisem odnesi racunar nekome ko zna. Prvo rijesi taj ram prije update-a. izvadi plocie polako i opet ih vrat.
Veze nemam sta si napisao. A ram sam vadio, vracao, nema efekta, opet sve isto. Ne znam sta sam mogoa zeznuti samo prilikom vadjenja i stavljanja plocica rama. Na njima nema nikakvog ostecenja,
Probao sam svaku plocicu posebno da stavim i opet se desi isto, samo sto tada nece da udje na desktop.
Kad ubacim obje plocice onda udje do desktopa , ali sa problemima koje sam gore navodio
avaks

#5338 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

E svašta pročitah a nigdje ne vidjeh da si našao rješenje.
Hajde kao prvo, ako imaš 2 pločice rama, nađi da ti preko integrisane radi barem s jednom pločicom tj. da ne izbacuje te artefakte (šta već).
Kada si ušao u windows, pomoću ovog programa (iz safe mode) obriši sve prijašnje drivere od grafičkih:
http://www.guru3d.com/files-details/dis ... nload.html

Kada to sve odradiš fino ubaci grafiku (da klikne u slot), spoji na nju dodatno napajanje (6pin ili koje već ide) a monitor spoji na dvi-d port na njoj.
Ne čačkaj po biosu i ne radi nikakve update dok baš ne budeš mogao da pokreneš... Lakše je pokušati novi Windows nego zglajzati negdje sa bios updateom :mrgreen:

p.s.
Ako je grafika majnala pa je na njoj neki kuvani bios može i tu biti problem.

p.s.s
I molim te reci da ne koristiš Windows 7 :lol:
Arslan_11

#5339 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arslan_11 »

Je li graficka ima 2x6pin i jesi oba ukljucio?
Last edited by Arslan_11 on 07/06/2017 15:57, edited 1 time in total.
AhmetShabo

#5340 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

Arslan_11 wrote:Sabo jesi iz Sarajeva?
nisam.. Sa TK sam
AhmetShabo

#5341 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

avaks wrote:E svašta pročitah a nigdje ne vidjeh da si našao rješenje.
Hajde kao prvo, ako imaš 2 pločice rama, nađi da ti preko integrisane radi barem s jednom pločicom tj. da ne izbacuje te artefakte (šta već).
Kada si ušao u windows, pomoću ovog programa (iz safe mode) obriši sve prijašnje drivere od grafičkih:

Kada to sve odradiš fino ubaci grafiku (da klikne u slot), spoji na nju dodatno napajanje (6pin ili koje već ide) a monitor spoji na dvi-d port na njoj.
Ne čačkaj po biosu i ne radi nikakve update dok baš ne budeš mogao da pokreneš... Lakše je pokušati novi Windows nego zglajzati negdje sa bios updateom :mrgreen:

p.s.

p.s.s
Koristim originalni plaaceni win 10
Kako cu napraviti da mi radi samo s jednom plocicom bez artefakta? Dakle meni sad racunar radi sa dvije plocice., nema arteafkta kad sam u windowsu i mogu sta hocu.Video u full HD gledam. Probao sam upalit racunar samo sa jednom plocicom od 2 GB i opet isto na pocetku se desi, ja kliknem power up on krene, zatim se ugasi, stanu ventilatori i nakon 2-3 sekunde ponovo krene sam da se pali. Prilikom paljenja dakle, kad ide onaj dio loading operating system, tad se pojave artefakti i to kad se zavrsi vise ih nema i ja udjem u desktop..
AmirBaa

#5342 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AmirBaa »

pomozite drugovi gejmeri :D kompjuterski sto, najjednostavniji moguci, da mogu stati 2 monitora i 2 fina zvucnika. Gdje da pogledam ? :thumbup:
AhmetShabo

#5343 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

Arslan_11 wrote:Je li graficka ima 2x6pin i jesi oba ukljucio?
evo ovakva identicna
http://www.sapphiretech.com/productdeti ... 7&lang=deu
typeOnegative

#5344 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

AhmetShabo wrote:
avaks wrote:E svašta pročitah a nigdje ne vidjeh da si našao rješenje.

p.s.

p.s.s
Koristim originalni plaaceni win 10
Kako cu napraviti da mi radi samo s jednom plocicom bez artefakta? Dakle meni sad racunar radi sa dvije plocice., nema arteafkta kad sam u windowsu i mogu sta hocu.Video u full HD gledam. Probao sam upalit racunar samo sa jednom plocicom od 2 GB i opet isto na pocetku se desi, ja kliknem power up on krene, zatim se ugasi, stanu ventilatori i nakon 2-3 sekunde ponovo krene sam da se pali. Prilikom paljenja dakle, kad ide onaj dio loading operating system, tad se pojave artefakti i to kad se zavrsi vise ih nema i ja udjem u desktop..
Kako vec rekoh , RAM ne baca artefakte , ako ih imas a nisi spojio tu 270 onda dolaze sa integrirane . reinstaliraj driver i stavi noviji ako ima . i uradi ono sto sam ti prije rekao za pocetak , izvadi bateriju povadi sve memorije i vrati .Previse puta sam vidio da komp poludi kad se RAM vadi premjesta itd .
Arslan_11

#5345 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arslan_11 »

Ma provjeri kabal na racunaru i na monitoru. Sta ce reinstalirati drivere od integracije. Dajte molim vas.Ram ce prouzrokovati nestabilan sistem il nece paliti. Ako je graficka ispravna 100% treba update biosa maticne.
SanskiBiser

#5346 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

AhmetShabo wrote:
Arslan_11 wrote:Je li graficka ima 2x6pin i jesi oba ukljucio?
evo ovakva identicna
http://www.sapphiretech.com/productdeti ... 7&lang=deu
Ta ploca ima dva PCI Express slota jesi li ti ubo to graficku u onaj blize procesoru - na taj treba ici ako ide samo jedna graficka...

trebalo bi da je prepozna i kad je sama u drugom slotu ali opet moze biti da Bios zeza na toj tvojoj ploci pa je ne prepozna...

Ako mozes ispitati graficku u nekom drugom PC olaksao bi svima koji hoce da ti pomognu ovdje posao. :-)
Arslan_11

#5347 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arslan_11 »

Upravu je sanski probaj slot blizi cpu a ako je vec tu bila probaj drugi.
AhmetShabo

#5348 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

u taj slot blizi cpu sam i stavljao. U drugi ne moze stati preblizu su mi kablovi dole.
tek cu sutra moci odnijeti nekome da je proba, danas nikako ne mogu. Hvala svima koji mi pomazete. Probacu sad jos ovo da izvacim bios bateriju na 10 minuta da se resetuje sve i onda ubaciti opet plocice.
barem da mi racunar bude kao sto je bio juce.
A graficku cu sutra probat testirati i vidjeti zasto nece.

Dakle sad mi je glavni problem da rijesim ove artefakte i lose paljenje racunara
typeOnegative

#5349 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

Arslan_11 wrote:Ma provjeri kabal na racunaru i na monitoru. Sta ce reinstalirati drivere od integracije. Dajte molim vas.Ram ce prouzrokovati nestabilan sistem il nece paliti. Ako je graficka ispravna 100% treba update biosa maticne.
To sam i rekao, da sumnjam na RAM, ali rekao je da ima artefakte na paljenju i oni mogu doći samo sa integrirane, zato sam i rekao da reinstalira driver.. Misteriju će najbrže riješit da proba tu grafiku negdje drugo, to sam već rekao u prvom postu i olakšati i sebi i nama.. Po meni za početak to, ako grafička radi, onda reset BIOSa i povadit memorije pa ako ne bude u redu tražit dalje..i ovo što sanski kaže za slot , može bit i to ma koliko banalno zvučalo
AhmetShabo

#5350 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

Ako se neko sjeca pisao sam vam o problemu koji sam imao. Dakle o ovome sam pisao prije jedno 3 mjeseca kad sam tek kupio racunar i nisam uspio da rijesim problem. Sad umjesto ovih slova vidim one artefakte i ove tacke opet idu preko njih. Dakle 25 sekundi traju artefatki koji su se poceli pojavljivati nakon sto sam vadio obje plocice rama i vratio ih nazad.
Ovo samo da skontate i mozda vam pomogne sta oko problema...
Post Reply