Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Sonac

#5326 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Sonac »

Jedno pitanje i jedan apel.

Molim vas u inbox da mi javite gdje petorica iz Sarajeva sutra mogu otići i biti od pomoći? Znam za konvoj koji ide za Maglaj i Zavidoviće ali sam čuo da gore ima i više nego dovoljno volontera.
Kakva je situacija u ovim okolnim opštinama, Kakanj, Olovo, Kladanj, Vareš,treba li ruku?

A apel bi bio na dijasporu i to da ne šalju robu jer nije rat pa da sve to nema u BiH već da kontaktiraju domaće tržne centre (evo vidim robot je angažiran) ili udruženja i njima pošalju novac i da ta roba bude kupljena u BiH, tako višestruko pomažete, unesrećene ali i obnovu prilivom novca. Hvala vam ali stvarno je smiješno gledati kako šaljete flaširanu vodu :S
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5327 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Chmoljo »

biglebovski wrote:E ovako, ja se oko 6 vratio iz Doboja. Krenuli iz Sarajeva gdje se kupuje gumeni camac preko PIKa, mene pokupili jutros oko 7 u Zenici, sa dva auta, nakupovali vode, mlijeka, HIPPoa i hljeba koliko smo mogli ponijeti iz Zenice. Pisalo na BIHAMKu da je otvorena cesta i mi po M17. U Vracama, gdje onaj radar prvi iza Ze, potok tece preko ceste, taman da usporiš da te radar ne uhvati. Svako malo neko klizište, što blato po cesti, klizište zatrpalo prugu u duzini jedno 30 metara na drugoj obali. Vranduk o.k. i pred Nemilu ogroman odron, ljudi rade masine ciste, al golemo. Slabo auta na cesti, pusto nekako. Taman da ubacis u 5-u, moraš usporit, neki potok, odroncic i onda kataklizma u Topcic polju. Vidjeli ste sliku onu sa bijelim golfom. Ko slike kakvog cunamija, ono se mora vidjeti, strasno. I onda nastavili i svako malo, gdje god koji kanal ili potocic prolazi ispod ceste, brda otpada i sljunka. Oko Maglaja situacija pozitivnija, nekih kamiona kamara cekaju nesto, ljudi se neki organizuju, voda otisla, moze se iz kuca, suncano vrijeme, moze nekako. Par km poslije Maglaja, kod INIne benzinskle i onog narandžastog motela na krivini, 100 metara dalje na sljedecoj krivini pola (desna polovica) M17 u Bosni i rijeka tece, jos nabujala, strasna. Hoce neki kamion da prodje, ljudi mu nedaju on se kurci hoce, i raja kad je pocela izlaziti iz auta da mu mamu jebe, on lagano u rikverc. Seljacine. Poslije toga, sljedece selo, Bosna je, vidi se, tekla po cesti, sve je bilo polavljeno ali se voda povukla. Na par km pred Usoru jos jedan odron, pune kamione, ispusili jednu, i ajd dalje. Zbog nedostatka informacija, mslili smo da cemo morati nekuda okolo ali autima stizemo u sam centar Doboja, usli na glavnoj raskrsnici, i parkirali preko puta Policijske stanice na trotoaru. Katastrofa. Voda je na tom mjestu bila preko 3 metra visine, tj. tekla je tom ulicom voda, nosila kontejnere, kioske, sve zivo. Kazu ljudi da su poplavili do tog nivoa u roku 2-3 sata. Nesto pokusali spasavati nasip, ali meni se cini da onu bujicu i kolicinu vode ni dva nasipa ne bi zaustavili. Usla Bosna iz pravca Vile/Usore i lagano. Trenutna situacija je takva da je dio grada sjeverno od glavne ulice poplavljen, tj. voda nema gdje otici, dok je vecina ostalog pod blatom i uglavnom prohodna za vozila. Sve je polupano, butici, apoteke, sve otislo sto je bilo na prizemlju ili prvom spratu. Cini se da nedostaje koordinacije, pomoci ima i cini se da su ljudi koji su po zgradama zarobljeni dosta u panici bez nekog pretjeranog razloga, jer bar gdje sam ja prolazio camcem, bar muskarci mogu malo zaplivati i nakvasiti se ako se bas mora. U sustini, problem su bolesni i bebe jer nema friske vode, problem su dezinformacije, brojevi mrtvih, brana da ce puci na Modracu a i lopova kazu ima. Pomoci ima ali nekako se doima bas neiskordinirano i skontas koliko je bitan taj nivo mjesne zajednice pa cak i organizacija stubista u ovakvim situacijama. Mnogo su nam nahvalili ekipu iz Bihaca, kazu kad su dosli ko marinci da su dosli sto se opreme tice, veslaju svi ko jedan, po gradu u najtezim trenutcima su oni radili, izvlacili, raznosili. Svaka cast. Odradili mi pet-sest sati sa camcem, razdijelili hranu i vodu, prebacivali zarobljene ljude, ostavili im camac, i nazad. Kad na Karusama kod Hifinih pumpi, policija, odronilo se pola brda prema Mglaju i morali preko Tesnja i Crnog vrha kroz sumu, Sehera i nazad. Situacija nazad po M17 slicna ko ujutro, samo sto je puno vise ljudi skoncentrisano na nekim mjestima prema Zeljeznom polju, Topcicu i Nemili. Ima i Vojske a i helikopteri neki lete. Savjet za one koji hoce da krenu i pomognu nemam jer stvarno, bar je nama tako bilo, ne ocukujte neke upute sluzbenih lica ili kriznih stabova sta treba da se radi i gdje i kako pomoci u gradu.
svaka čast :thumbup:

ja se nadam da će do narednog vikenda biti uspostavljena kakva takva koordinacija, da se može otići i doprinijeti u radnoj akciji čišćenja i pomaganja, bilo gdje.
Pjanic15

#5328 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Pjanic15 »

CoCoLoCo wrote:
Pjanic15 wrote:
To je loše.
:lol: :lol: :lol:
svaki dan cu prije popit vodu bez hlora nego sa, jbi ti to :D cuj losha voda bez hlora, to je ko da kazes jbte, bolja je ona instant limunada sto prave siptari bozu od nje nego iscjedzen limun ;-)
To je najbolja dezinfekcija vode.
Montana1

#5329 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Montana1 »

Raja vidim da vas ima dosta koji zelite da pomognete ali ne znate kome je najpotrebnija,,,Gledao sam na televiziji a i dobio sam info preko telefona da je narod i sela duz rijeke Krivije (Olovo-Zavidovici) ugrozen jer su medju prvima poplavljeni ali da mediji i zvanicnici ne daju adekvatnu paznju tom podrucju. To primjecujem i ovde na forumu jer od pocetka pratim temu pa ne bi bilo lose da se nesto organizira i za njih.
Sto se tice Kalesije, ovde poplave nisu bile kriticne kao u donjem slivu Sprece ali je Gribaja zadala problema i poplavila mnogo kuca u Tojsicima. Trenutno su problemi sa klizistima (Kikaci, Paraci, Horozovine - dosta kuca je zatrpano vec a ostatak je iseljeno, Lipovice, Hidani-Dedajici, Meskovici...) kao i mnoge putne komunikacije a prema Sapni je put potpuno blokiran. Spreca je ostetila prugu u Donjim Raincima tako da pruga Doboj-Zvornik nece biti u funkciji do daljneg.
Bitno je da nema ljudskih zrtava al ako ne dobijemo medjunardnu pomoc necemo se oporaviti dugo. Hvala Japanu ali mislim da ako nam i dr budu pomagali u tom obimu (oko 70k-80k Eur) to nije ni blizu dovoljnog. Politicari se trebaju vise angazovati na finanskijskoj pomoci za obnovu koja slijedi jer je nas narod merhametli i lahko cemo za evakuaciju, privremeni smjestaj i hranu (akcije vec to dokazuju) ali kad dodju na red putevi, mostovi, pruge, zatrpani rudnici i fabrike, kuce tu ce trebati da se dokazu kako nasi politicari tako i raznorazni "prijatelji" u svijetu.
nemezis

#5331 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by nemezis »

Zovem se Zelena wrote:
NIN wrote:Zna li neko moze li se iz Tuzle za Doboj?
Još uvijek blokirano u Puračiću.
Može preko Srebrenika i Orahovice. U Doboj Istoku preko Hodžića.
DaffyDuck

#5332 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by DaffyDuck »

Alfons Kauders wrote:
vjesticanametli wrote:[

rekla sam i gumene cizme i kabanice ...........ma joj :-?
ide sunce, 25 stepeni... nece biti toliko potrebno, dok se podijeli i sve... a potrosna roba se nikad ne baca
Mislim da ce gumene cizme jos dugo trebati, dok se sve ne rascisti....
ibizza

#5333 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ibizza »

agnostic_front wrote:
Straza wrote:TRŽNI CENTAR ROBOT BRATUNAC: Posjeta i pomoć sedmočlanoj porodici

Jesu li neki drugi supermarketi, trzni centri itd donirali robu ili sve naplacuju?
Jeste Konzum u Maglaju, i neko je danas napisao i da je u Rajlovcu bilo isto tako organizovana akcija od strane Konzuma.
Neko je spomenuo i Bingo, ali ne znam koji grad.
Mercator je jucer poslao veliku kolicinu robe.
Klavikula

#5334 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Klavikula »

mislim da su sad lopate, gumene cizme, rukavice najpotrebnije. problemi sa poplavama ce trajati mozda jos sutra, a poslije valja sve to rascistiti.
Reglan

#5335 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Reglan »

Moze li se ova tema staviti gore na prvo mjesto radi preglednosti
CoCoLoCo

#5336 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by CoCoLoCo »

_mufljuz_ wrote:
Bobi wrote:
Širi NMI dezinformacije :D ...evo je iz česme bolja nego jana :)
prika - lose informacije dajes - ako ti imas cistu vodu i tvoj rejon - a neko vidi na drugom kraju grada kome je kontaminirana voda - i napije se ima da fasuje kvalitetan kolitis da sasere i dusu i tijelo....

nemojte tako proizvoljno baljezgat....
zeza se malo covjek, relax jbte, i btw, kako nekako cistije izgledam kroz vodu kad se gledam, perverzija :D zapao nmi pogresan izvor haman, babina rjeka je vazda kriticna, jal malo kisha padne odma je mutna jbga, a sa kruscice je vazda bila ok voda, cak ni hlor ne treba stavljat.
vjesticanametli

#5337 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by vjesticanametli »

Ma neka salju sve nece se baciti..........poslala sam mail a i otvoreni su racuni u Njemackoj, bar ovo sto ja znam humanitaraca, za donacije za ugrozena podrucja :) kamioni ce ici direktno u gradove gdje treba pomoc
channel10

#5338 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by channel10 »

Klavikula wrote:mislim da su sad lopate, gumene cizme, rukavice najpotrebnije. problemi sa poplavama ce trajati mozda jos sutra, a poslije valja sve to rascistiti.
Krampovi i lopate ce trebati za par dana kad sunce upekne i sve to stegne i osusi. Kud sad sa svom tom zemljom?
CoCoLoCo

#5339 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by CoCoLoCo »

Pjanic15 wrote:
CoCoLoCo wrote:
Pjanic15 wrote:
To je loše.
:lol: :lol: :lol:
svaki dan cu prije popit vodu bez hlora nego sa, jbi ti to :D cuj losha voda bez hlora, to je ko da kazes jbte, bolja je ona instant limunada sto prave siptari bozu od nje nego iscjedzen limun ;-)
To je najbolja dezinfekcija vode.
care imal logike trpat hlor bespotrebno u vodu i izvor za koji nema potrebe nit je ikad bilo, daj malo logike ukljuci tako ti boga ;-)
omar little

#5340 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by omar little »

evo korisnih informacija za one iz hrvatske ili opcenito izvana koji salju.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5341 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Chmoljo »

DaffyDuck wrote:
Alfons Kauders wrote:
vjesticanametli wrote:[

rekla sam i gumene cizme i kabanice ...........ma joj :-?
ide sunce, 25 stepeni... nece biti toliko potrebno, dok se podijeli i sve... a potrosna roba se nikad ne baca
Mislim da ce gumene cizme jos dugo trebati, dok se sve ne rascisti....
da ne govorimo o zmijama... :roll:
Zovem se Zelena

#5342 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Zovem se Zelena »

vjesticanametli wrote:Ma neka salju sve nece se baciti..........poslala sam mail a i otvoreni su racuni u Njemackoj, bar ovo sto ja znam humanitaraca, za donacije za ugrozena podrucja :) kamioni ce ici direktno u gradove gdje treba pomoc
Može li se organizovati šta oko građevinskog materijala? Trebat će...
Reglan

#5343 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Reglan »

Kod nas u Zavidovicima,u mom selu vec par dana bez struje.i momak (16 godina) otiso u podrum napravit mješavinu goriva za agregat i ponio svijecu da sebi osvijetli.nazalost zapalio se,teske opekotine,helikopterom u SA prebačen.majstore drži se
sa drugog foruma,vezano za malca sto je prebacen u SA
Krizzia

#5345 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Krizzia »

Image
Isabell

#5346 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Isabell »

Kao sto rekoh jutros danas je odradjeno i ujutro se krece za Zepce i Maglaj.
Veliki kombi i dva kedija puna hrane i higijene.
100 kom gumenih cizama.
Lopate i metle.

Hvala cijeloj ekipi na organizaciji.
Firmama Ct Computers i ComTrade Shop na vozilima i zaposlenicima na novcu.
Ruzicu i ekipi za ostatak organizacije sa Ck.

Javimo se sutra kada se vratimo.
raskopusa

#5347 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by raskopusa »

kako pomoci ovim nesrecnicima u obrenovcu? ima li neko ziro racun? :sad:
tataćusak

#5348 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by tataćusak »

Evo sad gledam na rtrs-u sava zadnjih sat i po ne raste vjerovatno najviše zahvaljujući tome što se izlila ranije na par lokacija u rc-a :-)
Zovem se Zelena

#5349 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Zovem se Zelena »

arshavin wrote:
Kod nas u Zavidovicima,u mom selu vec par dana bez struje.i momak (16 godina) otiso u podrum napravit mješavinu goriva za agregat i ponio svijecu da sebi osvijetli.nazalost zapalio se,teske opekotine,helikopterom u SA prebačen.majstore drži se
sa drugog foruma,vezano za malca sto je prebacen u SA
Kažu da je životno ugrožen! :-(
CoCoLoCo

#5350 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by CoCoLoCo »

tataćusak wrote:Evo sad gledam na rtrs-u sava zadnjih sat i po ne raste vjerovatno najviše zahvaljujući tome što se izlila ranije na par lokacija u rc-a :-)
pa jel stvarno mislis da je dodo tek tako isao tamo mahat repicem vuchku :D islo se bas to dogovorit, da oslabe savu izljevanjem u Bosni da tamo ne pravi tolku havariju ;-)
Post Reply