Prevaranti na PIK-u

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Daryl Dixon

#5326 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Daryl Dixon »

pao server 100%
djana h

#5327 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by djana h »

ozdrlje_donje wrote:Nakon 5 godina sam juce opet postavio artikal na pik koji sam greskom u pogresnim dimenzijama narucio, nisam ni otpakovao i dajem malo ispod cijene. Nakon upita za zamjenu sto sam odbio lola nudi 500 umjesto 550KM (sto nije lose, s tim se mogu pomiriti iako je to jos manje od vec spustene cijene) ali da mu dobacim do Sarajeva (iz SBK) :lol: Obicno nisam bezobrazan ali sam morao pitat da li zeli i da mu montiram kad sam vec tamo :P

Lijepo kažeš,ako je već tražio da toliko spustiš cijenu neka on plati prevoz ili dođe po to :)
Ako ne,onda cijena ostaje ista.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#5328 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Romeo 80 »

Imao sam skoro loše iskustvo sa likom marianovic95.

http://www.olx.ba/profil/marianovic95

Htio sam da pogledam auto koji prodaje. Ja sam u Sarajevu, a on u Skender Vakufu. Zovem ga dan ranije da potvrdim da dolazim. Kaže nema problema. Dolazim do Travnika i opet ga zovem da sam u blizini. Kaže samo piči. Dođem u Skender Vakuf, lik se ne javlja. Sačekam 20 min. i opet ga zovnem. Ne javlja se. U tom se počinju oko mene motati neki čudni likovi sa još čudnijim pogledima. Ne znam je li povezano sa ovim kretenom, ali imam osjećaj kao da je bila sačekuša u pitanju.

Okrenem se i nazad, šta ću! :roll: Ni do dan danas se lik nije javio...
holowey

#5329 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by holowey »

Romeo 80 wrote:Imao sam skoro loše iskustvo sa likom marianovic95.

Htio sam da pogledam auto koji prodaje. Ja sam u Sarajevu, a on u Skender Vakufu. Zovem ga dan ranije da potvrdim da dolazim. Kaže nema problema. Dolazim do Travnika i opet ga zovem da sam u blizini. Kaže samo piči. Dođem u Skender Vakuf, lik se ne javlja. Sačekam 20 min. i opet ga zovnem. Ne javlja se. U tom se počinju oko mene motati neki čudni likovi sa još čudnijim pogledima. Ne znam je li povezano sa ovim kretenom, ali imam osjećaj kao da je bila sačekuša u pitanju.

jbg, po lokaciji odakle je lik, trebao si skender vakuf nazivati knezevom pa te ne bi izradio... ovako kad je vidio s kim prica, odlucio da te malo levati... vukojebina je to, dosadno, ti im dosao kao malo razonode :evil:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#5330 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Romeo 80 »

holowey wrote:
Romeo 80 wrote:Imao sam skoro loše iskustvo sa likom marianovic95.

jbg, po lokaciji odakle je lik, trebao si skender vakuf nazivati knezevom pa te ne bi izradio... ovako kad je vidio s kim prica, odlucio da te malo levati... vukojebina je to, dosadno, ti im dosao kao malo razonode :evil:
To sam zaboravio spomenuti. Dok sam išao tamo, stanem do jednog restorana da pitam idem li u pravom smjeru (nisam prije tamo nikad išao). I priđem dvojici nekih likova. Pitam ih je li ovo put za Skender Vakuf? Onako me odmjeriše i kažu mi "Misliš Kneževo"?! :D :-) Vukojebina samo takva.

Nebitno ni za temu niti za mene samoga, ali koliko je tu situacija dovedena do apsurda, ja sam srbin :lol:
arzuhal

#5331 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by arzuhal »

:lol: :lol: :lol:
Michaaa

#5332 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Michaaa »

Pozdrav, imam jedno pitanje, ukoliko sam dogovorio sa prodavacem i on mi kaze da kliknem na kupi artikal, kako to da je on sad stavio da je artikal ZAVRSEN, hocu li moci ostaviti dojam i hoce li se uopste vidjeti da sam ja kupio taj artikal?
sta_1149_ti

#5333 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by sta_1149_ti »

Pozdrav, da pridodam jos jednu postenjacinu na pik-u (http://www.olx.ba/profil/zeljko07), doticni Zeljko Blagovcanin vreba zrtve na Pik-u za svoje artikale koje godinama samo obnavlja, pitanja za neke artikle su cak iz 2014. Metoda jednostavna, ukoliko postavite pitanje za nesto iz ponude odmah slijedi poziv telefonom, ukoliko nemate naveden / verifikovan broj, trazit ce, onda ide prosipanje price, kule i gradovi i naravno trazenje avansa. Kada dodje vrijeme dostave / isporuke, tada se desavaju bolesti, putovanja, kvarovi na masinama itd., i naravno trazenje ostatka novca, ukoliko upali. Savjetujem svima koji bas i moraju obaviti neku trgovinu sa doticnim, da placanje izvrsavaju strogo po preuzimanju / dostavi proizvoda jer tip je obicni prevarant i lazov.
perfekcionista1

#5334 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by perfekcionista1 »

Razmislja li iko o tome koliko je glupa opcija da prodavac prvi ostavlja dojam kupcu pa tek onda kupac moze ostaviti dojam. Ili cak prodavac ne mora ni ostaviti dojam, tako da ako te je zeznuo ti ne mozes drugima ukazati na njegovu prevaru jer je lik svjestan toga i zbog toga jednostavno ne ostavi dojam i zadrzi 100% povjerljivost.
Lopov-eliminator

#5335 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Lopov-eliminator »

Samo da obavijestim sve da je lista svih sa Pika koji su spomenuti u kontekstu prevara na ovoj temi od njenog početka osvježena:

http://forum.klix.ba/prevaranti-na-pik- ... s2775.html
howdy

#5336 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by howdy »

postarenko wrote:
holowey wrote:
postarenko wrote:[img][img]https://s10.postimg.org/omcqmbt2d/banja_luka.png[/img][/img]

Da vidite samo sta je pro korisnik pika. Jos me blokirao poslije zadnjeg posta.

[url]http://outdoor_oprema.olx.ba/[/url]
pa kako ne kontas da nakon sto ti narucis i on treba da naruci pa prvo njemu treba da stigne prije nego tebi posalje? ovi delegati u ponudi imaju hiljade artikala a na stanju nemaju nista...cim vidis prodavca sa par hiljada artikala odmah ga preskoci
Skola za ubuduce.
organski ne podnosim ove spamere sa 356 hiljada artikala koje nemaju na stanju....
gadi mi se nesto i potrazit kad mi zatreba.....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5337 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Truba »

sa stripovima je to drugačije... i knjigama
ako postoji slika stripa :D u stvarnosti a ne ono skinuto s neta
Mehemed
Vozim: automobil

#5338 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Mehemed »

howdy wrote: organski ne podnosim ove spamere sa 356 hiljada artikala koje nemaju na stanju....
Ni ja, po meni bi to trebalo sve prijaviti da se prebaci u "Servisi i usluge" jer to je teoretski usluga, naručuje artikal za tebe, posrednik u prodaji, ako ne može prodati taj artikal lično odmah nakon što je objavio oglas, on taj artikal nema i to je na neki način prevara, lažno objavljivanje artikala, ne treba da objavljuje oglas za artikal kojeg nema...
Lopov-eliminator

#5339 Re: Prevaranti na PIK-u

Mehemed wrote:
howdy wrote: organski ne podnosim ove spamere sa 356 hiljada artikala koje nemaju na stanju....
Ni ja, po meni bi to trebalo sve prijaviti da se prebaci u "Servisi i usluge" jer to je teoretski usluga, naručuje artikal za tebe, posrednik u prodaji, ako ne može prodati taj artikal lično odmah nakon što je objavio oglas, on taj artikal nema i to je na neki način prevara, lažno objavljivanje artikala, ne treba da objavljuje oglas za artikal kojeg nema...
Mozda ga on narucuje ali ga ipak na kraju on i prodaje za sopstveni racun, tako da to ne moze ici pod uslugu s obzirom da i on taj artikal placa. Mislim da bi se ovo najlakse rijesilo uvodjenjem stavke pri objavi oglasa "Dostupnost (vremenska)" s opcijama: (1)odmah i (2) po narudzbi nakon XY dana.

Time bi se ujedno stvorio i osnov za prijavljivanje Piku ovakvih koji stavljaju nesto na Pik a nemaju "na stanju", a i obicni korisnici bi mogli odmah mogli znati na cemu su bez ikakvog suvisnog kontakta i dopisivanja.
supercali

#5340 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by supercali »

Lopov-eliminator wrote:
Mehemed wrote:
Mozda ga on narucuje ali ga ipak na kraju on i prodaje za sopstveni racun, tako da to ne moze ici pod uslugu s obzirom da i on taj artikal placa. Mislim da bi se ovo najlakse rijesilo uvodjenjem stavke pri objavi oglasa "Dostupnost (vremenska)" s opcijama: (1)odmah i (2) po narudzbi nakon XY dana.

Time bi se ujedno stvorio i osnov za prijavljivanje Piku ovakvih koji stavljaju nesto na Pik a nemaju "na stanju", a i obicni korisnici bi mogli odmah mogli znati na cemu su bez ikakvog suvisnog kontakta i dopisivanja.
Zavisi kako koji neki traze uplatu pola novca a to je vjerovatno vrijednost te stvari pa tek onda narucuje
I ja sam da to bude pod usluge a ne kao prodaja

Ja trazio neato kaze dostupno za x radnih dana
Pa to mogu i ja jbt da mi se ceka toliko
Donnie Smith

#5341 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Donnie Smith »

Ja imam oko stotinjak artikala kupljenih na PIK-u, svi plaćeni unaprijed, svi došli uredno na adresu, a bilo je i ličnog preuzimanja. Ni na kakve prevarante još nikad ne naiđoh, saradnja za poželiti. Iz Sarajeva, Banjaluke, Mostara, Tuzle...cijele BiH. Dosta mi ljudi kaže da nije mudro tek tako nekome uplatiti 30-50 KM za knjigu ili nešto drugo, ali uglavnom knjige kupujem :D i nadati se da će mi doći, ali, sve i jedna je došla.
Znači, knjigoljupci najpoštenija kategorija na PIK-u. :-D
Ljakan

#5342 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Ljakan »

de meni uplati petobanku paš vidjet da to nije tako :lol:
rodjeni_95

#5343 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by rodjeni_95 »

Ja sam preko OLX-a prodao bicikl i sat a kupio nov mobitel. Firma je bila iz Doboja, sve uredno, paket otvorio kad je kurir došao i opet ću kupiti mob od njih.
Kad sam prodavao bajk, nazvao me lik, kaže sviđa mu se al' samo želi da zna ima li neke nedostatke. Ja mu iskreno kažem da je zadnja guma pukla al da ću mu smanjiti cijenu. Dogovorimo se da ga preuzme njegov jaran koji se s posla vraćao kući. Kad je stigo lik, gleda onu puknutu gumu kaže " jel zna on za ovo?" Rekoh da zna. Nazva' on njega, i bez riječi dade sumu koja je dogovorena.
A sat sam slao poštom i kad ga je lik dobio, piše poruku da je sve uredu i da će me častiti pićem :lol:

Nzm šta ljudi imaju od toga da varaju, šta im to znači u životu, pa kad nalete na nekog kome nije drago što je prevaren, eto belaja :D
howdy

#5344 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by howdy »

Mehemed wrote:

neki filter za preprodavce :D
Mehemed
Vozim: automobil

#5345 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Mehemed »

Lopov-eliminator wrote: Mozda ga on narucuje ali ga ipak na kraju on i prodaje za sopstveni racun, tako da to ne moze ici pod uslugu s obzirom da i on taj artikal placa. Mislim da bi se ovo najlakse rijesilo uvodjenjem stavke pri objavi oglasa "Dostupnost (vremenska)" s opcijama: (1)odmah i (2) po narudzbi nakon XY dana.

Vidi nešto. Piše cijena i piše besplatna dostava od 15-35 radnih dana, i uz to se unaprijed uplačuju pare na račun(kompletan iznos) pa onda naručuje artikal, to je za mene čista usluga narudžbe a nikako preprodaja.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5346 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Truba »

preprodaja ukljucuje rizik
a ovo ne
howdy

#5347 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by howdy »

Mehemed wrote:
Lopov-eliminator wrote: Mozda ga on narucuje ali ga ipak na kraju on i prodaje za sopstveni racun, tako da to ne moze ici pod uslugu s obzirom da i on taj artikal placa. Mislim da bi se ovo najlakse rijesilo uvodjenjem stavke pri objavi oglasa "Dostupnost (vremenska)" s opcijama: (1)odmah i (2) po narudzbi nakon XY dana.

Vidi nešto. Piše cijena i piše besplatna dostava od 15-35 radnih dana, i uz to se unaprijed uplačuju pare na račun(kompletan iznos) pa onda naručuje artikal, to je za mene čista usluga narudžbe a nikako preprodaja.
klasicni sverceri. oblast koja mene interesuje je bukvalno zatrovana nepostojecim artiklima.
Lopov-eliminator

#5348 Re: Prevaranti na PIK-u

Mehemed wrote:

Dobro, kad opet razmislim onda bi ovo moglo ici pod uslugu ako traze kompletno placanje unaprijed.

U svakom slucaju, treba se nekako omoguciti navodjenje vremenske dostupnosti artikla tj. da ih na neki nacin "natjera" jer bi se tako stvorila osnova za prijavljivanje i suspenziju ovih sto imaju svasta a nemaju zapravo nista dok ne naruce. Ovako se moze Piku prijavljivati do besvijesti a slabo koga ce kazniti. Previse se ovo rasirilo.

Ovaj iz primjera je barem napisao dane, mnogi ni ne napisu nego prodaju kao da im je dostupno odmah.
Kataklinger

#5349 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Kataklinger »

/delete nebitno
Donnie Smith

#5350 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Donnie Smith »

Da aktiviram pro, treba mi 50 pik kredita. A da dopunim SMS-om, imam samo ove opcije

20 OLX kredita 2KM + PDV 091/810-700 OLX
35 OLX kredita 3KM + PDV 091/910-706 OLX

Treba li meni 60 ili 70 tog kredita, šta se radi s viškom. To više nije 5 KM. :-?
Post Reply