https://nap.ba/news/91399Presuda u Beogradu protiv Osmanovića zadnji alarm da BiH počne štititi njegova prava
Vijest da je njen otac Osman Osmanović u prvostepenom postupku osuđen u Beogradu na pet godina zatvora teško je pala njegovoj kćerki Anesi Osmanović Imamović.
- Jako mi je teško pala ta vijest. Još je težom čini činjenica da nisam zbog korone u porodici mogla biti u Beogradu sa ocem. Iako mi je od početka postupka bilo jasno da ovo nema veze s pravdom nadala sam se da će sudije raditi časno svoj posao. Ja znam da je moj otac nevin, za Patriju je rekla Anesa.
S ocem nije razgovarala. Majka i sestra su joj samo kratko javile šta se desilo. Najviše je boli što joj oca vraćaju u pritvor u Srbiji.
- Ako su naše institucije mogle preuzeti garancije i osigurati da se Edin Vranj brani iz BiH očekivala sam da će se to desiti i u slučaju mog oca. U jednom razgovoru rečeno nam je da Tužilaštvo BiH može reagovati nakon presude. Ja želim vjerovati da će ne samo Tužilaštvo BiH, već i svi ostali, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, ministar pravde BiH Josip Grubeša, Predsjedništvo BiH na osnovu potpisanog protokola sa Srbijom učiniti sve da moj otac nastavi pravnu bitku iz BiH. Neka ga ovdje u zatvoru ako treba biti, mada mislim da se mogu osigurati dovoljne garancije da otac neće nigdje do izricanja konačne presude, kaže Anesa.
Osmanović je već skoro dvije i po godine u pritvoru. Zato porodica ima pravo da sumnja kako srbijansko pravosuđe želi da osuđujućom presudom izbjegne eventualnu odštetu. Patria je ranije pisala o nepravdi koju institucije BiH čine prema Osmanoviću. Za njegovu odbranu je potrošeno preko 30.000 eura, a država je pomogla sa deset puta manje. Država BiH je u slučaju Osmanovića zakazala i u dostavljanju adekvatne dokumentacije za njegovu odbranu.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Str0nz
- Grijem se na: Hodza > marfi
#53101 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- muha_sa
- ljevoruki
#53103 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vučić: Garantujemo mir u regionu, Komšiću nismo odgovorili jer ne želimo ulaziti u sukobe
Eto, dzabe ste kupovali brasno, ulje i sipali benzin, nece biti rata. Obeco vucic a i dodik obeco da se nece otcjepiti.
Mirno spavajte, sto rece jedan mudrac.
Eto, dzabe ste kupovali brasno, ulje i sipali benzin, nece biti rata. Obeco vucic a i dodik obeco da se nece otcjepiti.
Mirno spavajte, sto rece jedan mudrac.
-
Piaty
#53104 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma nema.
Kada smiruje - onda bas smiruje!
Kada planira - onda je toliko kaning planiranje da je zajbo Boldrika (kako rece jedan forumas)
-
palermo
#53105 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kao prvo, nece niko potpisati neato a da ne dobije nesto drugo.
Pod dva, kakva zadnja linija odbrane, zadnja linija odbrane je puska, i akp imas dovoljno ljudi da im je vazna Bosna i Hercegovia potpisi ce biti vrlo relativna stvar. Proglasis ih nevazecim , potpisnike izdajicama i opet jovo nqnovo
- TDK-90
#53106 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Opreza nikad dosta, realno je ocekivati bas ovochannel10 wrote: ↑18/03/2022 21:23
Nije nista sramotno, tuzno i nevjerovatno. Samo hladno odbiti sve ovo i odbiti vise razgovarati na tu temu.
A oni neka blokiraju izbore ako smiju. Dosla je vojska izvana, sad da li su dosli da bi stali na liniju razgranicenja ili da hapse ove Putinove ljude, to cemo tek vidjeti.
Komandant iz Austrije i komponenta iz Austrije je najbrojnija - Austrija koja odbija nametnuti sankcije Dodiku i Austrija koja dodjeljuje Doktorat Cirilicaru
-
mo-town
#53107 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bolje da ne dodje do puske. Sve zaustaviti u parlamentu. Jednom kad se podpise i ozvanici, gotovo je stvar. Haj' sad ispravi potpis iz Daytona (koji nije ni potvrdjen u Parlamentu BiH a opet ga tretiraju k'o sveto slovo).palermo wrote: ↑19/03/2022 12:41Kao prvo, nece niko potpisati neato a da ne dobije nesto drugo.
Pod dva, kakva zadnja linija odbrane, zadnja linija odbrane je puska, i akp imas dovoljno ljudi da im je vazna Bosna i Hercegovia potpisi ce biti vrlo relativna stvar. Proglasis ih nevazecim , potpisnike izdajicama i opet jovo nqnovo
- Str0nz
- Grijem se na: Hodza > marfi
#53108 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nema sankcija Dodiku za rusenje drzave ali daj da se "dogovori" o trecem entitetu da BiH napokon krene prema euro-atlantskim integracijama.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/evropa- ... /220319092Evropa pokleknula pred Orbanom: Ništa od EU sankcija za Dodika
- Gandalf
#53109 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dodik je igrač MZ- a, to je valjda svima jasno, nikad ništa MZ neće uraditi konkretno kontra njega. Ono što on kaže to ti MZ misli. On je megafon EU. U pamet. Za sada najvažnije je da ostanemo izvan željezne zavjese, mada nas evropa stalno gura u tom pravcu. Za likove poput eskobara, angeline i sličnih sattlera, teško je reći ko nam od njih više zla želi napraviti. Da se malo manje kralo, moglo se više sredstava usmjeriti u lobiranje, pa bi i poneki borell i palmer bili i na našoj strani. Ovako veliki uspjeh je ako pobjegnemo od željezne zavjese.
- Murat Sabanovic
#53110 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Potpisujem u velikoj mjerimishic wrote: ↑18/03/2022 19:36 Čovića i HDZ uopšte ne zanima IZ jer njegov stvarni cilj je nešto sasvim drugo. IZ je samo paravan koji sakriva provedbu onoga što su Putin i Lavrov obečali da će omogućiti Dodiku i Čoviću da po istom scenariju po kome Putin realizuje obnovu carske Rusije i oni konačno realizuju ratne ciljeve razbijanja BiH. Čovićeva uloga je da pozornost međunarodne zajednice skreće na IZ, kupuje vrijeme i omogući Dodiku nesmetano provođenje plana.
U ostalom treba samo pogledati kako se Čović ponaša u svemu tome. Kada bi mu se dalo da izdiktira što god želi oko IZ on bi svoje zahtjeve proširivao i na Dom naroda, Izbornu komisiju i sve živo čime okupira pozornost međunarodne zajednice.
Stvarni cilj je da se po ruskom receptu sačeka trenutak kada će Putin nakon što riješi Ukrajinu dati znak da Dodik pošalje policiju na entitetsku granicu, da Putin prizna osamostaljenje RS-a a da bilo kakva oružana intervencija iz Federacije obaveže Vučića da reaguje i prisili snage ESFOR-a da stanu na liniju razdvajanja kako bi se izbjegla eskalacija sukoba te se tako nastavi politička borba za ono što je Dodik već uveliko realizovao.
Čović bi tada po sličnom scenariju proglasio zajednicu opština Herceg-Bosne, Rusija bi ih priznala, Dodik pomogao a Zagreb i Beograd stali iza njih što bi Moskva svesrdno podržala te tako Putin nebi bio jedini prekrajać granica silom.
EU zna za te planove. Neki akteri iz EU učestvuju u njima. Cilj je da se ne talasa dok se drugačiji planovi i politike koje štite BiH ne dovedu pred svršen čin. Onda će ruska trgovina posljedicama za agresiju na Ukrajinu biti zamagljena balkanskim žarištem, Rusi će lakše proći a novoformirani entiteti na Balkanu uključujući i Kosovo postati monetama za izmirivanje računa.
Problem je što u EU postoje dvije politike. Jedna koja stoji i uveliko učestvuje u ovom scenariju i ona druga koja retorički i deklarativno stoji iza cjelovitosti i suvereniteta BiH ali ne čini ništa suvislo što bi moglo biti garancija da se ovaj prvi, daleko agilniji scenarij ne dogodi. Začuđujuće je i to što domaći političari umjesto da na sav glas poput Vojse Osmani traže spas učestvuju i time direktno pomažu realizaciju prvog scenarija izlazeći u susret Čoviću i njegovim mentorima iz EU. Zbog svega toga Ukrajina je daleko bitnija od onoga što domaća politika pokazuje. Nas EU prisiljava da se izjasnimo i javno iznesemo stav o agresiji na Ukrajinu ali mi to još nismo učinili a sporadićna podrška građana tek u nekoliko gradova pokazuje da nismo ni svjesni koliko je za nas važno da se Rusija iz svega ovoga ne izvuće bez težih posljedica.
I dok se mi zamajavamo Čovićevim cirkusom o IZ nama se otvoreno prijeti da ostanemo van NATO-a kako bi na kraju sami poput Ukrajine morali tražiti načina kako preko snaga ESFOR-a da oružanom silom sprijećimo raspad Bosne i Hercegovine.
Samo da dodam da je ovo sve dogovoreno i da je ovo oko IZ samo predstava za glupi narod. Bakir i ekipa oko njega zna za ovo,cak i aminuje ovakav ishod.Nakon Ukraine,mislim da ce Rusi ambasadu iz Sarajevu premjestiti u BL,sto ce biti znak Dodiku da krene. Zagreb je uvijek trazio svoj dio kolaca u Bosni i nikada nije ni prestajao(izuzev u vrijeme vladavine Mesica).Koriste clanstvo u Nato-u i EU kako bi dosli do svojih ciljeva u BiH.RS,ovakva kakva je, ne moze se odcijepiti bez teritorijalnih korekcija. Tako da Srbi iz pojedinih dijelova RS-a bi mogli dobiti nalog od Mileta da pokupe prnje i napuste svoje domove i krenu u novi "Srpski svet".U suprotnom smjeru isto tako po nalogu Bakira....Ceka nas burno vrijeme kao i u devedesetim i ne smijemo ni nakoga drugog racunati,osim na sebe. Ne smijemo nikako racunati na NATO i EU,jer su nas oni i njihove politike u crno zavili.Bosnjo treba da shvati da Europa ne voli muslimane i da na Bosnu i Bosnjake gladaju kao ostatak Osmanlijske imperije -tj. anomaliju ! Po meni,mi bi trebali traziti dialog sa Beogradom i Moskvom, a Zagreb i Brisel totalno ignorisati. Ako se Bosna raskomada bice to najvise krivicom nas samih pa tek onda politikom zlih komsija i ostalih hijena.Jos da dodam, visokog Manitua, treba spakovati,kupiti mu kartu, na avion i "Abschiebung". Ostale strance i vojsku takodjer!
-
patriot_bih
#53111 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Interesantno! Predsjednici fudbalskog, rukometnog, košarkaškog, odbojkaškog i teniskog saveza su Srbi.
Predsjednik olimpijskog komiteta BiH je Hrvat.
To su glavni sportski savezi u BiH.
Malo se ovo ne uklapa sa retorikom o ugroženosti koju spominju neki političari.
Predsjednik olimpijskog komiteta BiH je Hrvat.
To su glavni sportski savezi u BiH.
Malo se ovo ne uklapa sa retorikom o ugroženosti koju spominju neki političari.
-
palermo
#53112 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sta je zakljucak ova dva posta???? Nisam uspio dokuciti pa ako moze u dvije receniceMurat Sabanovic wrote: ↑20/03/2022 09:27Potpisujem u velikoj mjerimishic wrote: ↑18/03/2022 19:36 Čovića i HDZ uopšte ne zanima IZ jer njegov stvarni cilj je nešto sasvim drugo. IZ je samo paravan koji sakriva provedbu onoga što su Putin i Lavrov obečali da će omogućiti Dodiku i Čoviću da po istom scenariju po kome Putin realizuje obnovu carske Rusije i oni konačno realizuju ratne ciljeve razbijanja BiH. Čovićeva uloga je da pozornost međunarodne zajednice skreće na IZ, kupuje vrijeme i omogući Dodiku nesmetano provođenje plana.
U ostalom treba samo pogledati kako se Čović ponaša u svemu tome. Kada bi mu se dalo da izdiktira što god želi oko IZ on bi svoje zahtjeve proširivao i na Dom naroda, Izbornu komisiju i sve živo čime okupira pozornost međunarodne zajednice.
Stvarni cilj je da se po ruskom receptu sačeka trenutak kada će Putin nakon što riješi Ukrajinu dati znak da Dodik pošalje policiju na entitetsku granicu, da Putin prizna osamostaljenje RS-a a da bilo kakva oružana intervencija iz Federacije obaveže Vučića da reaguje i prisili snage ESFOR-a da stanu na liniju razdvajanja kako bi se izbjegla eskalacija sukoba te se tako nastavi politička borba za ono što je Dodik već uveliko realizovao.
Čović bi tada po sličnom scenariju proglasio zajednicu opština Herceg-Bosne, Rusija bi ih priznala, Dodik pomogao a Zagreb i Beograd stali iza njih što bi Moskva svesrdno podržala te tako Putin nebi bio jedini prekrajać granica silom.
EU zna za te planove. Neki akteri iz EU učestvuju u njima. Cilj je da se ne talasa dok se drugačiji planovi i politike koje štite BiH ne dovedu pred svršen čin. Onda će ruska trgovina posljedicama za agresiju na Ukrajinu biti zamagljena balkanskim žarištem, Rusi će lakše proći a novoformirani entiteti na Balkanu uključujući i Kosovo postati monetama za izmirivanje računa.
Problem je što u EU postoje dvije politike. Jedna koja stoji i uveliko učestvuje u ovom scenariju i ona druga koja retorički i deklarativno stoji iza cjelovitosti i suvereniteta BiH ali ne čini ništa suvislo što bi moglo biti garancija da se ovaj prvi, daleko agilniji scenarij ne dogodi. Začuđujuće je i to što domaći političari umjesto da na sav glas poput Vojse Osmani traže spas učestvuju i time direktno pomažu realizaciju prvog scenarija izlazeći u susret Čoviću i njegovim mentorima iz EU. Zbog svega toga Ukrajina je daleko bitnija od onoga što domaća politika pokazuje. Nas EU prisiljava da se izjasnimo i javno iznesemo stav o agresiji na Ukrajinu ali mi to još nismo učinili a sporadićna podrška građana tek u nekoliko gradova pokazuje da nismo ni svjesni koliko je za nas važno da se Rusija iz svega ovoga ne izvuće bez težih posljedica.
I dok se mi zamajavamo Čovićevim cirkusom o IZ nama se otvoreno prijeti da ostanemo van NATO-a kako bi na kraju sami poput Ukrajine morali tražiti načina kako preko snaga ESFOR-a da oružanom silom sprijećimo raspad Bosne i Hercegovine.
Top![]()
Samo da dodam da je ovo sve dogovoreno i da je ovo oko IZ samo predstava za glupi narod. Bakir i ekipa oko njega zna za ovo,cak i aminuje ovakav ishod.Nakon Ukraine,mislim da ce Rusi ambasadu iz Sarajevu premjestiti u BL,sto ce biti znak Dodiku da krene. Zagreb je uvijek trazio svoj dio kolaca u Bosni i nikada nije ni prestajao(izuzev u vrijeme vladavine Mesica).Koriste clanstvo u Nato-u i EU kako bi dosli do svojih ciljeva u BiH.RS,ovakva kakva je, ne moze se odcijepiti bez teritorijalnih korekcija. Tako da Srbi iz pojedinih dijelova RS-a bi mogli dobiti nalog od Mileta da pokupe prnje i napuste svoje domove i krenu u novi "Srpski svet".U suprotnom smjeru isto tako po nalogu Bakira....Ceka nas burno vrijeme kao i u devedesetim i ne smijemo ni nakoga drugog racunati,osim na sebe. Ne smijemo nikako racunati na NATO i EU,jer su nas oni i njihove politike u crno zavili.Bosnjo treba da shvati da Europa ne voli muslimane i da na Bosnu i Bosnjake gladaju kao ostatak Osmanlijske imperije -tj. anomaliju ! Po meni,mi bi trebali traziti dialog sa Beogradom i Moskvom, a Zagreb i Brisel totalno ignorisati. Ako se Bosna raskomada bice to najvise krivicom nas samih pa tek onda politikom zlih komsija i ostalih hijena.Jos da dodam, visokog Manitua, treba spakovati,kupiti mu kartu, na avion i "Abschiebung". Ostale strance i vojsku takodjer!
- Ludzak
#53113 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zaključak da EU ne voli muslimane.palermo wrote: ↑20/03/2022 16:51Sta je zakljucak ova dva posta???? Nisam uspio dokuciti pa ako moze u dvije receniceMurat Sabanovic wrote: ↑20/03/2022 09:27
Potpisujem u velikoj mjeri![]()
- Murat Sabanovic
#53114 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
@palermo, evo ludzak ti sve objasni i to samo sa jednom recenicom. Hvala mu, bolje objasnjenje ne bi ni ja ponudio.
-
palermo
#53115 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ahaa, dobro ondaMurat Sabanovic wrote: ↑20/03/2022 18:02 @palermo, evo ludzak ti sve objasni i to samo sa jednom recenicom. Hvala mu, bolje objasnjenje ne bi ni ja ponudio.
- kamberovica polje
#53116 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Koliko ono muslimana živi u EU, podsjetite me?
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#53117 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Iako nije baš ova tema ima veze s njom. Dok se vodi oružani rat u ukrajini druga vrsta se vodi na balkanu. Možemo smatrati da su ovo dvije bitke istog rata. Obe strane bar u jednom moraju imati apsolutnu pobjedu, a nažalost u oba incijativa je na strani bačuški.
Kažem na žalost jer se jedna od bitki vodi u i za BiH.
Moskva pokušava preko Ukrajine da se poveže s Mađarskom (Orban), Srbijom(Vučić) i BiH (Dodik & Čović).
Uspostavom Panevropskog koridora bi izašla na toplo more pod nosom NATOu i ujedno kopneno "odsjekla" Rumuniju, Bugarsku, Grčku, Albaniju, Crnu goru i Kosovo od EU i NATOa.
Ovim koridorom bi onemogučila ili extremno otežala snadbijevanje EU energentiima iz drugih izvora, a pozicioniranjem vojnih efektiva bi poljuljala jedinstvo EU i NATO, posebno u odsječenim zemljama.
Zvući nevjerovatno ali na svaki način inferiorni botoks patuljak iz Kremlja vuće strateške poteze na majstorskom nivou NATOu pod nosom.
Pokušaj Rusije da preuzme vlast u Crnoj Gori je nekoliko puta propao, mada je i dalje opcija.
Albanije i Kosovo ni u Ludilu za sada ne bi s Rusijom(jer bi to značilo i s Srbijom).
Srbija je za Rusiju ali nema izlaz na more,a jedina kopnena veza je preko Orbanove Mađarske.
Orban kalkuliše i ako bi Rusija izvukla pobjedu u Ukrajini, postaje respektabilan susjed, a ako Rusija preko svojih proksija(HDZ i SNSD) pobijedi i u BiH Mađarska Rusiji postaje ključni saveznik koji dobija Game Change ulogu.
Orban kalkuliše jer ne vjerujue(s razlogom) US i NATO koji se do sad nisu pokazali previše jedinstveni i spremni na akciju. Rusija je ipak do sad tu pokazala "karakter" kakav takav.
Tu dolazimo do naše jedne i jedine u kojoj razni medijatori s EU i NATO pasošima navode vodu na ruski mlin, a kojekakvi Radončići, Konakovići i ini postaju "pouzdan partner" za razgovor ili mini sejde za kreiranje ruskog panevropskog koridora.
Moskva pokušava preko Ukrajine da se poveže s Mađarskom (Orban), Srbijom(Vučić) i BiH (Dodik & Čović).
Uspostavom Panevropskog koridora bi izašla na toplo more pod nosom NATOu i ujedno kopneno "odsjekla" Rumuniju, Bugarsku, Grčku, Albaniju, Crnu goru i Kosovo od EU i NATOa.
Ovim koridorom bi onemogučila ili extremno otežala snadbijevanje EU energentiima iz drugih izvora, a pozicioniranjem vojnih efektiva bi poljuljala jedinstvo EU i NATO, posebno u odsječenim zemljama.
Zvući nevjerovatno ali na svaki način inferiorni botoks patuljak iz Kremlja vuće strateške poteze na majstorskom nivou NATOu pod nosom.
Pokušaj Rusije da preuzme vlast u Crnoj Gori je nekoliko puta propao, mada je i dalje opcija.
Albanije i Kosovo ni u Ludilu za sada ne bi s Rusijom(jer bi to značilo i s Srbijom).
Srbija je za Rusiju ali nema izlaz na more,a jedina kopnena veza je preko Orbanove Mađarske.
Orban kalkuliše i ako bi Rusija izvukla pobjedu u Ukrajini, postaje respektabilan susjed, a ako Rusija preko svojih proksija(HDZ i SNSD) pobijedi i u BiH Mađarska Rusiji postaje ključni saveznik koji dobija Game Change ulogu.
Orban kalkuliše jer ne vjerujue(s razlogom) US i NATO koji se do sad nisu pokazali previše jedinstveni i spremni na akciju. Rusija je ipak do sad tu pokazala "karakter" kakav takav.
Tu dolazimo do naše jedne i jedine u kojoj razni medijatori s EU i NATO pasošima navode vodu na ruski mlin, a kojekakvi Radončići, Konakovići i ini postaju "pouzdan partner" za razgovor ili mini sejde za kreiranje ruskog panevropskog koridora.
- kamberovica polje
#53118 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sve bi to držalo vodu da Hrvatska nije ovisna o EU, zapadu i NATO-u u svakom mogućem smislu, pa premijer te države je briselski birkorat. Za išta više treba pričat?arman1 wrote: ↑20/03/2022 18:23 Iako nije baš ova tema ima veze s njom. Dok se vodi oružani rat u ukrajini druga vrsta se vodi na balkanu. Možemo smatrati da su ovo dvije bitke istog rata. Obe strane bar u jednom moraju imati apsolutnu pobjedu, a nažalost u oba incijativa je na strani bačuški.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#53119 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
I UK su u EU imale zlatnu koku ali ih je Boris Jonson "ubijedio" da ima je bolje van EU. Kasnije je čak priznao da je lagao ali....kamberovica polje wrote: ↑20/03/2022 18:27
Sve bi to držalo vodu da Hrvatska nije ovisna o EU, zapadu i NATO-u u svakom mogućem smislu, pa premijer te države je briselski birkorat. Za išta više treba pričat?
Tako i masa Hrvata puši priču o vjekovnim hrvatskim teritorijama i zaštiti majoriziranih i daje podršku klubu imbecila koji radi protiv njih.
Ne moraš usmjeravati stado nego samo največeg ovna, a stado će samo za njim.
-
palermo
#53120 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Brate si ga lipi...ohanite malo sa tim pricama....
- kamberovica polje
#53121 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
UK je nasljednik najvećeg kolonijalnog carstva u historiji i ta država i dalje crpi moć i bogatstvo iz svojih bivših kolonija. RH i dalje tranzicijska, bivša, socijalistička, država koja je enormno ekonomski vezana uz EU i direktno je ovisna o prilivu kapitala iz EU, a o NATO-u da i ne pričam. Za takav scenarij kakav si ti naveo, treba bijesna mentalna gimnastikaarman1 wrote: ↑20/03/2022 18:30I UK su u EU imale zlatnu koku ali ih je Boris Jonson "ubijedio" da ima je bolje van EU. Kasnije je čak priznao da je lagao ali....kamberovica polje wrote: ↑20/03/2022 18:27
Sve bi to držalo vodu da Hrvatska nije ovisna o EU, zapadu i NATO-u u svakom mogućem smislu, pa premijer te države je briselski birkorat. Za išta više treba pričat?
Tako i masa Hrvata puši priču o vjekovnim hrvatskim teritorijama i zaštiti majoriziranih i daje podršku klubu imbecila koji radi protiv njih.
Ne moraš usmjeravati stado nego samo največeg ovna, a stado će samo za njim.
Last edited by kamberovica polje on 20/03/2022 19:18, edited 1 time in total.
- pepeljara
#53122 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Elmedin Konakovic:
Neće dugo trajati slavlje botova i stranačkih uhljeba zbog “pobjede” svojih šefova.
Brzo se vraćamo iz teza da neko nešto “mrskom” Čoviću nije dao u svijet političke realnosti u kojoj taj isti Čović ima sve to što mu nismo dali, ali i mnogo, mnogo više od toga.
Potpuna kontrola domova naroda na državnom i entitetskom nivou, blokada svih procesa i propuštanje samo onog što on dozvoli.
Tako je već nekoliko godina.
Isto je i u Vijeću ministara gdje zajedno sa Dodikom kontroliše sve procese.
Uspjeće vriska režimska ubijediti ljude nekoliko dana da mu nešto nismo dali, a onda će surova istina opet na vidjelo.
Istina da on sve to već ima.
Prava istina je i da smo bili tako blizu da mu mnogo toga što danas ima uzmemo
Dokument koji su međunarodni medijatori pripremili, a koji je danas odbijen, imao je između ostalog:
RJEŠENJE ZA SVE BLOKADE NA NIVOU FBiH, ODREĐENE ROKOVE I MEHANIZME DEBLOKADE
Mehanizam deblokade za imenovanje predsjednika i potpredsjednika FBiH, a samim tim i Vlade FBiH
Mehanizam deblokade za imenovanje sudija Ustavnog suda
Danas su sve nabrojane blokade moguće, svaku taj “mrski” Čović kontroliše
Dokument koji je danas odbijen prije nego je krenuo prema Parlamentu BiH, prema centralama stranaka i široj javnosti rješavao je REDUKCIJU NADLEŽNOSTI DOMA NARODA FBiH, a također je definisao MEHANIZAM DEBLOKADE SVIH PROCESA, USVAJANJA ZAKONA I DRUGIH AKATA
Nijedan klub, pa ni klub Hrvata nijedan dokument ne bi mogao zaustaviti, a odluke se u Domu naroda donose prostom većinom
Danas Čović može zaustaviti sve što poželi
Dokument je predviđao i brisanje one famozne rečenice koja kaže da se na vitalni interes može pozvati “na sve drugo” za šta se odluči većina nekog kluba.
Knjiga vitalnog interesa precizno bi definisala šta je vitalni interes i ta bi kočnica nestala
Ovako je naravno ostala
Dokument koji je odbijen je definisao da:
SVAKI GRAĐANIN BiH može biti kandidat za člana Predsjedništva BiH na svakom pedlju BiH.
I Jakob i Dervo, ali i Pedja i Saša u Sarajevu, Adil i Martin u RS-u, Edin gdje god poželi, Suzana i Fatima gdje god požele
Po tom dokumentu je u Predsjedništvu BiH moglo sjesti troje Hrvata, Srba, Bošnjaka, Jevreja, Roma, Mađara, Palestinaca, ako su građani BiH i imaju pasoš
Pobijedili smo “mrskog” Čovića i nismo mu to dozvolili
Jakob i Dervo još če sačekati, Adil će svakako na drugu poziciju, Edin, Suzana, Fatima neko bolje vrijeme.
Po tom dokumentu 15 je delegata u Domu naroda na državnom nivou.
Klubovi Bošnjaka, Srba i Hrvata ne bi se više tako zvali i u njima više ne bi sjedili B, H i S delegati, sjedili bi Bosanci i Hercegovci koji ne bi morali reći kako se zovu i kojem narodu pripadaju
Nismo ni to dali “mrskom” Čoviću i ostalo je 5 Bošnjaka, 5 Srba i 5 Hrvata
Bosanci i Hercegovci čekaće bolja vremena, deceniju/dvije, do nekih novih pregovora, nade i propasti pregovora.
Na insistiranje NiP-a siguran sam da bi u Parlamentu FBiH Ostali dobili člana Kolegija, potpredsjednika Federacije i ravnopravno učešće u radu
Ni to mu nismo dali.
Ostali su i dalje bez prava.
Ponešto bi naravno zaista i Čović dobio dogovorom.
Priliku da Hrvati biraju člana Predsjedništva većinom glasova tog naroda.
Važno je da taj član Predsjedništva NE MORA BITI HRVAT, tako kaže pripremljeni/odbijeni dokument.
Dakle, legitiman predstavnik Hrvata u Predsjedništvu BiH, kako ga Čović zove, NE MORA NUŽNO BITI HRVAT
U dokumentu stoji naravno i opcija da Željko bude kandidat, da pobijedi, da u Predsjedništvu imamo 2 Hrvata
Dokument je predviđao nekoliko opcija izbora delegata u Dom naroda.
Vrištala je ljevica da se ne dozvoli slučajno da HDZ ima 2/3.
Znate li koliko danas ima HDZ?
Naravno, 2/3
Nismo mu dali da ima ni to što već ima![]()
U jednom od modela, Čoviću najbližem, postojala je opcija da iz Sarajeva, TK, USK, BPK, ZeDo, SBK, HNK, probosanske stranke stave na liste kandidate Hrvate i da osvoje KOLIKO GOD ŽELE MANDATA U KLUBU HRVATA
Nismo ni to dali “mrskom” Čoviću.
Kad se vratimo u surovu realnost, kad se nastave blokade, apelovaćemo na međunarodnu zajednicu da pomogne, otkoči, riješi.
“Mrsku” međunarodnu zajednicu koja nam je sve ovo spakovala i koja nas prisiljava da se kompromisi naprave.
Amerikanci da naravno riješe Dodika, Visoki predstavnik finansiranje izbora, EU da nam pokloni kandidatski status, da nas ubace svi zajedno u NATO preko reda.
Njihove poruke o reformi Ustava nisu važne i ko takve poruke sluša i uvaži izdajnik je ove zemlje
Kad se slegne prašina završiće i san kolega sa ljevice o jednom predsjedniku ili će ih pak poslušati Dodik, Čović, Borenović, Šarović, Nešić.
Shvatiće da je to ipak najbolje za BiH kao što mi shvatamo i dojuriće u Parlament da za to srcem glasaju.
Dok drugovi sanjaju i obećavaju, vratili smo se u realnost da Srbin iz Sarajeva, Tuzle, Mostara, Hrvat iz Banja Luke, Doboja, Bošnjak iz Srebrenice, građani BIH NIGDJE I NIKAKO, neće biti kandidati ni članovi Predsjedništva
Kad se slegne prašina, a brzo će, potpuno će jasna biti vrijednost naše borbe da dobijemo sve gore nabrojano, sve za šta se od početka zalažemo, sve što je napisano u finalnom dokumentu međunarodne zajednice, sve što je u konačnici odbijeno bez dalje rasprave!
Potpuno će biti jasno da ništa nikome nismo davali, jasno da je Narod i pravda hrabro zagovarao realna rješenja koja BiH vode barem nekoliko koraka naprijed!
Za NiP je ovo vjerovatno najbolji scenarij, kad bi nam primaran bio interes NiP-a, ali je ovo scenarij koji nam garantuje da će nove kolone mladih ljudi pred ambasade, da će investicije u neke druge zemlje, da će entuzijazam USA i EU prema BiH koji se zadnjih mjeseci osjeti sigurno splasnuti.
I za kraj, još jednom, model Doma naroda u FBiH identičan onom u RS-u je aplauz Dodiku za aparthejd i etničko čišćenje!
Nikad na to nećemo pristati.
Ustavni sud je u takvom sistemu prihvatio samo 5% apelacija Bošnjaka.
Od 20 apelacija prihvati se 1.
Apelacija Hrvata vjetovatno nema jer Hrvata uopšte u RS-u nema!
Zato nek’ vas bude sram što ste ovakav stav zagovarali![]()
-
Anquilla
#53123 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne moga ga upratiti više, koga napada u ovom postu, zar ovo nije odbio Čović?pepeljara wrote: ↑20/03/2022 19:04SpoilerShowElmedin Konakovic:
Neće dugo trajati slavlje botova i stranačkih uhljeba zbog “pobjede” svojih šefova.
Brzo se vraćamo iz teza da neko nešto “mrskom” Čoviću nije dao u svijet političke realnosti u kojoj taj isti Čović ima sve to što mu nismo dali, ali i mnogo, mnogo više od toga.
Potpuna kontrola domova naroda na državnom i entitetskom nivou, blokada svih procesa i propuštanje samo onog što on dozvoli.
Uspjeće vriska režimska ubijediti ljude nekoliko dana da mu nešto nismo dali, a onda će surova istina opet na vidjelo.
Dokument koji su međunarodni medijatori pripremili, a koji je danas odbijen, imao je između ostalog:
Mehanizam deblokade za imenovanje predsjednika i potpredsjednika FBiH, a samim tim i Vlade FBiH
Dokument koji je danas odbijen prije nego je krenuo prema Parlamentu BiH, prema centralama stranaka i široj javnosti rješavao je REDUKCIJU NADLEŽNOSTI DOMA NARODA FBiH, a također je definisao MEHANIZAM DEBLOKADE SVIH PROCESA, USVAJANJA ZAKONA I DRUGIH AKATA
Nijedan klub, pa ni klub Hrvata nijedan dokument ne bi mogao zaustaviti, a odluke se u Domu naroda donose prostom većinom
Dokument je predviđao i brisanje one famozne rečenice koja kaže da se na vitalni interes može pozvati “na sve drugo” za šta se odluči većina nekog kluba.
Knjiga vitalnog interesa precizno bi definisala šta je vitalni interes i ta bi kočnica nestala
Ovako je naravno ostala
SVAKI GRAĐANIN BiH može biti kandidat za člana Predsjedništva BiH na svakom pedlju BiH.
I Jakob i Dervo, ali i Pedja i Saša u Sarajevu, Adil i Martin u RS-u, Edin gdje god poželi, Suzana i Fatima gdje god požele
Po tom dokumentu je u Predsjedništvu BiH moglo sjesti troje Hrvata, Srba, Bošnjaka, Jevreja, Roma, Mađara, Palestinaca, ako su građani BiH i imaju pasoš
Jakob i Dervo još če sačekati, Adil će svakako na drugu poziciju, Edin, Suzana, Fatima neko bolje vrijeme.
Klubovi Bošnjaka, Srba i Hrvata ne bi se više tako zvali i u njima više ne bi sjedili B, H i S delegati, sjedili bi Bosanci i Hercegovci koji ne bi morali reći kako se zovu i kojem narodu pripadaju
Bosanci i Hercegovci čekaće bolja vremena, deceniju/dvije, do nekih novih pregovora, nade i propasti pregovora.
Na insistiranje NiP-a siguran sam da bi u Parlamentu FBiH Ostali dobili člana Kolegija, potpredsjednika Federacije i ravnopravno učešće u radu
Ni to mu nismo dali.
Važno je da taj član Predsjedništva NE MORA BITI HRVAT, tako kaže pripremljeni/odbijeni dokument.
Dakle, legitiman predstavnik Hrvata u Predsjedništvu BiH, kako ga Čović zove, NE MORA NUŽNO BITI HRVAT
U dokumentu stoji naravno i opcija da Željko bude kandidat, da pobijedi, da u Predsjedništvu imamo 2 Hrvata
Naravno, 2/3
U jednom od modela, Čoviću najbližem, postojala je opcija da iz Sarajeva, TK, USK, BPK, ZeDo, SBK, HNK, probosanske stranke stave na liste kandidate Hrvate i da osvoje KOLIKO GOD ŽELE MANDATA U KLUBU HRVATA
Kad se vratimo u surovu realnost, kad se nastave blokade, apelovaćemo na međunarodnu zajednicu da pomogne, otkoči, riješi.
“Mrsku” međunarodnu zajednicu koja nam je sve ovo spakovala i koja nas prisiljava da se kompromisi naprave.
Amerikanci da naravno riješe Dodika, Visoki predstavnik finansiranje izbora, EU da nam pokloni kandidatski status, da nas ubace svi zajedno u NATO preko reda.
Njihove poruke o reformi Ustava nisu važne i ko takve poruke sluša i uvaži izdajnik je ove zemlje
Kad se slegne prašina završiće i san kolega sa ljevice o jednom predsjedniku ili će ih pak poslušati Dodik, Čović, Borenović, Šarović, Nešić.
Shvatiće da je to ipak najbolje za BiH kao što mi shvatamo i dojuriće u Parlament da za to srcem glasaju.
Dok drugovi sanjaju i obećavaju, vratili smo se u realnost da Srbin iz Sarajeva, Tuzle, Mostara, Hrvat iz Banja Luke, Doboja, Bošnjak iz Srebrenice, građani BIH NIGDJE I NIKAKO, neće biti kandidati ni članovi Predsjedništva
Kad se slegne prašina, a brzo će, potpuno će jasna biti vrijednost naše borbe da dobijemo sve gore nabrojano, sve za šta se od početka zalažemo, sve što je napisano u finalnom dokumentu međunarodne zajednice, sve što je u konačnici odbijeno bez dalje rasprave!
Potpuno će biti jasno da ništa nikome nismo davali, jasno da je Narod i pravda hrabro zagovarao realna rješenja koja BiH vode barem nekoliko koraka naprijed!
Za NiP je ovo vjerovatno najbolji scenarij, kad bi nam primaran bio interes NiP-a, ali je ovo scenarij koji nam garantuje da će nove kolone mladih ljudi pred ambasade, da će investicije u neke druge zemlje, da će entuzijazam USA i EU prema BiH koji se zadnjih mjeseci osjeti sigurno splasnuti.
I za kraj, još jednom, model Doma naroda u FBiH identičan onom u RS-u je aplauz Dodiku za aparthejd i etničko čišćenje!
Zato nek’ vas bude sram što ste ovakav stav zagovarali
SpoilerShow
-
Alternative777
#53124 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije majka karala Muju...pepeljara wrote: ↑20/03/2022 19:04 Elmedin Konakovic:
Ovako je naravno ostala
Ni to mu nismo dali.
Naravno, 2/3
Zato nek’ vas bude sram što ste ovakav stav zagovarali![]()
Činjenica da su SDP, DF i NS, njegovi koalicioni partneri protiv, a on, SBB i NES za, gdje je čak i SDA protiv, govori sve.
Kifla, politički ridikul, osim ako nije HDZ zmija.
- Gandalf
#53125 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kada je to tako sve divno i bajno i krasno moj elmedine, što niko ne obavijesti širu javnost o čemu se pregovara, kakve nas sve divne stvari čekaju s druge strane pregovora i kako je čovke zapravo pravo cool lik koji sve to radi da nam svima bude bolje
Javnost bi to objeručke prihvatila, izvršio bi se pritisak da se potpisuje da je ko avlija
Ovako neki misteriozni odgovori se davali, bukvalno o jednoj-dvije stvari, štuc muc, niko da progovori ni riječi o 56 super cool stvari koje su se tu pregovarale. I još si ispao teški izdajnik moj elmedine. I budala.
Javnost bi to objeručke prihvatila, izvršio bi se pritisak da se potpisuje da je ko avlija
Ovako neki misteriozni odgovori se davali, bukvalno o jednoj-dvije stvari, štuc muc, niko da progovori ni riječi o 56 super cool stvari koje su se tu pregovarale. I još si ispao teški izdajnik moj elmedine. I budala.