Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Nabucco

#5301 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Nabucco »

sabanss wrote:Vjerovatno misli na situaciju kada covjek hoce pravo i stoji iako je dat znak malim semaforom da moze skrenuti. Naravno svojim stajanjem koci 5 auta iza sebe koji bi skrenuli...

Ne znam da li je regulisano zakonom ali bezobrazno svakako jeste, radi svog komoditeta i cekanja od 3 sec. zablokiras komplet raskrsnicu. Pravi primjer je recimo raskrsnica u Nedzaricima iz pravca Bitumenke prema Dobrinji.

Ja sam istu raspravu bio pokrenuo ja mislim na temi "naši nazovi trkaci.." , isti odgovor od par pojedinaca... :oops: Nema fajde pricati, drže se onog sto se drze i nasi politicari.. Po zakonu je jebe mi se za ostale.... Al' opet ima nade, ima puno revolveraša po Sarajevu :D . Neko se drži svirine, a neko utoke, nikad se ne zna :D Ja sam to jednom slucajno uradio u Nedžaricima, jer se nisam zbog guzve uspio prestrojiti u srednju traku.. Kad sam vidio da se upalila strelica, nakon par svirena sam krenuo obišo krug do okretaljke i opet uz Saraj polje.. Jednostavno se osjecam neugodno kad neko zbog mene svira i kad nekom oduzmem neko pravo, valjda je to stvar odgoja... Isto kao sto se uredno zafalim sa 4 zmigavca kad me neko pusti da se ukljucim iz sporedne ulice, kao i kad nekom "povrijedim prostor" recimo prilikom preticanja, zelim preteci dva auta, pojavi se auto iz suprotnog pravca, i onda se moram uvaljivati između njih..
tempuser

#5302 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

sabanss wrote:
tempuser wrote:
Nema tu nikakvog bezobrazluka, raskrsnica je tako rjesena, iz desne trake se moze pravo, ko hoce desno, a zatekne se iza onoga ko hoce pravo - losa sreca. Meni se prvom desavala takva situacija, uredno i postujuci sve propise krenem desnom trakom pravo dok je glavno zeleno, uhvati me crveno i ostanem prvi na semaforu u desnoj traci, a pomocno zeleno za desno se pali prije glavnog i ovi iza mene moraju da sacekaju!
To je jednako kao tvrditi da je bezobrazluk kad na cesti hoces da skrenes lijevo, a niko iz suprotnig pravca te ne zeli propustiti i ti stvoris kolonu iza sebe!
Nema bezobrazluka ako u lijevoj traci imas 7 automobila koji hoce pravo, medjutim ne bi skodilo malo osjecaja ako hoces pravo i neces da stanes u lijevu traku iza jednog ili dva auta koji idu pravo. Ti si ustedio 3 sec. i napravio guzvu zbog toga. Generalno se razumijemo, nadam se...

Isto kao sto ne bi skodilo malo osjecaja u tvom primjeru, Vraca su pravi primjer takve raskrsnice. Pustis jednog koji skrece i odmah si ocistio 50 metara ceste iza njega.
Razumijemo se, u 9/10 slucajeva idem u lijevu bez obzira na guzvu i koliko vidim velika vecina ostalih, ali i dalje nema bezobrazluka, to je tako kako je. Znalo mi se desiti da hvatam zeleno svjetlo,u desna traka se ispraznila na strelici, procjenim da mogu da prodjem u toj turi, medjutim neko nekome uzme prednost ili krene pjesak na crveno pa uspori protok ili je moja procjena losa i ja ostah na crvenom, ali bez namjere da budem prvi u sljedecoj turi i sta sad?! Treba po logici ovih "civilizovanih" odmah nalec na sVirenu ili poterzati utoku????
Ista stvar i sa Vracama koje su pomenuo, pogotovo uzbrdo. Jako cesto prolazim tom raskrsnicom i cesto mi se desi da sam prvi na semaforu, a hocu lijevo i prodje cijeli interval da me niko ne propusti, tako da za nase strane prodjem samo ja, ali nema bezobrazluka, ljudi idu pravo, ne krse nikakav propis nit ovi iza mene imaju pravo da se ljute!
Jedino sto mi smeta na toj raskrsnici su oni koji ne daju zmigavac kad silaze nizbrdo. Osim da sacekas da prodju svi odozgo, jedina sansa da skrenes lijevo je kad neko iz suprotnog pravca skrece desno ili eventualno lijevo ako razmak dozvoljava. Hocu muda da pojedem od muke kad papak ne da zmigavac, ja mislim da ide pravo i ne iskoristim tu malu prazninu, a on skrene! To obicno radi komsiluk preko brda koji krati put prema pasivnim krajevima!
Laertes

#5303 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laertes »

Nabucco wrote:
sabanss wrote:Vjerovatno misli na situaciju kada covjek hoce pravo i stoji iako je dat znak malim semaforom da moze skrenuti. Naravno svojim stajanjem koci 5 auta iza sebe koji bi skrenuli...

Ne znam da li je regulisano zakonom ali bezobrazno svakako jeste, radi svog komoditeta i cekanja od 3 sec. zablokiras komplet raskrsnicu. Pravi primjer je recimo raskrsnica u Nedzaricima iz pravca Bitumenke prema Dobrinji.

Ja sam istu raspravu bio pokrenuo ja mislim na temi "naši nazovi trkaci.." , isti odgovor od par pojedinaca... :oops: Nema fajde pricati, drže se onog sto se drze i nasi politicari.. Po zakonu je jebe mi se za ostale.... Al' opet ima nade, ima puno revolveraša po Sarajevu :D . Neko se drži svirine, a neko utoke, nikad se ne zna :D Ja sam to jednom slucajno uradio u Nedžaricima, jer se nisam zbog guzve uspio prestrojiti u srednju traku.. Kad sam vidio da se upalila strelica, nakon par svirena sam krenuo obišo krug do okretaljke i opet uz Saraj polje.. Jednostavno se osjecam neugodno kad neko zbog mene svira i kad nekom oduzmem neko pravo, valjda je to stvar odgoja... Isto kao sto se uredno zafalim sa 4 zmigavca kad me neko pusti da se ukljucim iz sporedne ulice, kao i kad nekom "povrijedim prostor" recimo prilikom preticanja, zelim preteci dva auta, pojavi se auto iz suprotnog pravca, i onda se moram uvaljivati između njih..
A, to zafaljivanje :D Jbt, ja počnem odma kočit'. Kontam čovjek staje pa dao 4 žmigavca.
tempuser

#5304 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Pa dobro, bolje i to ili bilo kakva gesta zahvalnosti, nego kad ko medjed okrenes glavu!
Nabucco

#5305 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Nabucco »

Laertes wrote:
Nabucco wrote:

A, to zafaljivanje :D Jbt, ja počnem odma kočit'. Kontam čovjek staje pa dao 4 žmigavca.
Ma ja to samo da jednom zmirkne, nisam lud struju i sijalice da trošim :D
tempuser

#5306 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Jucer skrecem iz Alije Miladina (ulica prema Bibanu) desno u Nalinu (niz Hrid), preusko je da raskrsnicu komotno prodju 2 auta, a uzbrdo ide taksista, neki mali debil u crnoj izudaranoj Octaviji A7 i bez zmigavca skrece prema meni i naravno nema prostora da prodje. Otvorim mu prozor i kazem mu da je dao zmigavac pustio bi ga da prodje, a on onako sav mangup meni odgovara "ne moram ja davat zmigava", e ako ne moras sad pusi qurac, cekaj dok i derli lamelu ga ja natenane izmotam!
holowey

#5307 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by holowey »

tempuser wrote: Ista stvar i sa Vracama koje su pomenuo, pogotovo uzbrdo. Jako cesto prolazim tom raskrsnicom i cesto mi se desi da sam prvi na semaforu, a hocu lijevo i prodje cijeli interval da me niko ne propusti, tako da za nase strane prodjem samo ja, ali nema bezobrazluka, ljudi idu pravo, ne krse nikakav propis nit ovi iza mene imaju pravo da se ljute!
Jedino sto mi smeta na toj raskrsnici su oni koji ne daju zmigavac kad silaze nizbrdo. Osim da sacekas da prodju svi odozgo, jedina sansa da skrenes lijevo je kad neko iz suprotnog pravca skrece desno ili eventualno lijevo ako razmak dozvoljava. Hocu muda da pojedem od muke kad papak ne da zmigavac, ja mislim da ide pravo i ne iskoristim tu malu prazninu, a on skrene! To obicno radi komsiluk preko brda koji krati put prema pasivnim krajevima!
ako ti to ide na zivce, onda do tranzita idi radnickom ulicom...nema semafora, nema stajanja u brdu i deranja lamele...
Nabucco

#5308 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Nabucco »

Kad smo već kod Hrida i onih gore ulica u brdu.. Imam prijatelja koji non stop u gepeku nosta štilo od krampe, jer su gore te prepirke vozaca svakodnevnica.. Nista to ne bi bilo cudno da on ima 20-30 godina, on ima haman 60 godina :D :D
tempuser

#5309 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

holowey wrote:
tempuser wrote: Ista stvar i sa Vracama koje su pomenuo, pogotovo uzbrdo. Jako cesto prolazim tom raskrsnicom i cesto mi se desi da sam prvi na semaforu, a hocu lijevo i prodje cijeli interval da me niko ne propusti, tako da za nase strane prodjem samo ja, ali nema bezobrazluka, ljudi idu pravo, ne krse nikakav propis nit ovi iza mene imaju pravo da se ljute!
ako ti to ide na zivce, onda do tranzita idi radnickom ulicom...nema semafora, nema stajanja u brdu i deranja lamele...
Tuda idem kad je mrtva spica. a i tu itekako zna biti stajanja zbog nepropisno parkiranih u Radnickoj, prvo potez od ulaza do HS-a a onda i deranja lamele zbog parkiranih na uzbrici kod onih zgrada od fasadne cigle i na kraju kod Samir-Emir standa i onda se zna desiti da se ne mozes ukljuciti na Tranzit zbog guzve! Inace, kad nema guzve direktno na tranzit 2 x brze prodjem uz cekanje. Ta varijanta je najbolja kad treba da se spustis s Tranzita na Grbavicu, a semafor zacepljen zbog ovih sto skrecu na Vraca.
direstraits0078

#5310 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by direstraits0078 »

tempuser wrote:Jucer skrecem iz Alije Miladina (ulica prema Bibanu) desno u Nalinu (niz Hrid), preusko je da raskrsnicu komotno prodju 2 auta, a uzbrdo ide taksista, neki mali debil u crnoj izudaranoj Octaviji A7 i bez zmigavca skrece prema meni i naravno nema prostora da prodje. Otvorim mu prozor i kazem mu da je dao zmigavac pustio bi ga da prodje, a on onako sav mangup meni odgovara "ne moram ja davat zmigava", e ako ne moras sad pusi qurac, cekaj dok i derli lamelu ga ja natenane izmotam!
:lol:

Kaže meni jedan taxo tu iznad Bibana da svi idu u suprotnom smjeru, rekoh baš svi? Kaže svi taksisti. :-D Nije bila Octavia, golf 6. :-D
Sunculish

#5311 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Sunculish »

Jucer na Stupu na jedno 500m. ispred mene stoji auto i čeka da se priključi na glavnu cestu, ja vozim cca 60km/h desnom trakom jer izlazim na brzu cestu. Lik je čekao dok se ja nisam skroz približila i možda 50-100 m. prije mene odluči da se ubaci. Ja sam morala bukvalno da legnem na kočnicu da bih izbjegla sudar. Ne moram reći da sam poželjela da imam macolu tačno bih ga gađala njom. :fazlija:

Još jedna interesantna opaska. Ja sam žensko za volanom i svaki put kada je iza ili pored mene druga djevojka, to je nevjerovatno koliko brzo doda gas i projuri ko veli ja ssam bolja, brža... :run:
tempuser

#5312 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Uz svo duzno postovanjem nasim prijateljicama sa foruma koje voze i citaju, ali nema gore stvari od one kad se zensko upali za volanom i pocne nesto dokazivati. Nedavno sam imao neposredno iskustvom s tukom u srebrenom P-308 koja je gurala sve redom iz traka, a formalno se radi o stomatolugu iz ugledne mesarke familije, koja je pri tome u autu vozila rodjenu mater!
quarterback

#5313 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

tempuser wrote:Uz svo duzno postovanjem nasim prijateljicama sa foruma koje voze i citaju, ali nema gore stvari od one kad se zensko upali za volanom i pocne nesto dokazivati. Nedavno sam imao neposredno iskustvom s tukom u srebrenom P-308 koja je gurala sve redom iz traka, a formalno se radi o stomatolugu iz ugledne mesarke familije, koja je pri tome u autu vozila rodjenu mater!
tuke obicne, zamalo me neki dan pokupila jedna dok sam prelazio pjesacki sa djetetom, i gledam kobilu, ona nabijena na 2cm od volana gleda naprijed, vidno polje 2°, uopste nas nije registrovala

redovna pojava kod zena
tempuser

#5314 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

quarterback wrote: tuke obicne, zamalo me neki dan pokupila jedna dok sam prelazio pjesacki sa djetetom, i gledam kobilu, ona nabijena na 2cm od volana gleda naprijed, vidno polje 2°, uopste nas nije registrovala

redovna pojava kod zena
Divljanje i nepaznja nisu iste stvari. Ja mogu da razumijem da razliciti ljudi razlicito poimaju voznju bez obzira musko/zensko, nepazljiv moze biti i muskarac. Nekome je voznja uzitak, neko posveti punu paznju voznji, od ostalih ucesnika do tehnike voznje, nekome je opet to nuzno zlo, za nekoga je dovoljno da doveze od A do B bez sudara i bez obzira sto je iza sebe ostavio/a pustos na cesti. "Genetski" je razumljivo da vecina zena ima drugacfije afinitete prema voznji, da malo vise naginju na nuzno zlo i cisto od A do B, ali ne mogu da razumijem kad zensko uz te "predispozicije" pocne glumiti rejsera po gradu! Mislim, ovo je demokratka drzava, svak ima pravo da radi sta hoce, ali koliko god se ja upirao da budem ekspert za kupovinu namjestaja i posteljine, sa ovakvim pristupom materiji nece mi pasti napamet da pitam "guzva li se" i "kako se pere" sto moja zena obavezno pita, isto kao sto njoj nece pasti napamet da pogleda jel se kome uvalila kad bi, ne daj boze nikome, pocela da divlja po cesti...
quarterback

#5315 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

tempuser wrote:
quarterback wrote: tuke obicne, zamalo me neki dan pokupila jedna dok sam prelazio pjesacki sa djetetom, i gledam kobilu, ona nabijena na 2cm od volana gleda naprijed, vidno polje 2°, uopste nas nije registrovala

redovna pojava kod zena
Divljanje i nepaznja nisu iste stvari. Ja mogu da razumijem da razliciti ljudi razlicito poimaju voznju bez obzira musko/zensko, nepazljiv moze biti i muskarac. Nekome je voznja uzitak, neko posveti punu paznju voznji, od ostalih ucesnika do tehnike voznje, nekome je opet to nuzno zlo, za nekoga je dovoljno da doveze od A do B bez sudara i bez obzira sto je iza sebe ostavio/a pustos na cesti. "Genetski" je razumljivo da vecina zena ima drugacfije afinitete prema voznji, da malo vise naginju na nuzno zlo i cisto od A do B, ali ne mogu da razumijem kad zensko uz te "predispozicije" pocne glumiti rejsera po gradu! Mislim, ovo je demokratka drzava, svak ima pravo da radi sta hoce, ali koliko god se ja upirao da budem ekspert za kupovinu namjestaja i posteljine, sa ovakvim pristupom materiji nece mi pasti napamet da pitam "guzva li se" i "kako se pere" sto moja zena obavezno pita, isto kao sto njoj nece pasti napamet da pogleda jel se kome uvalila kad bi, ne daj boze nikome, pocela da divlja po cesti...
roman, vozdra
Sunculish

#5316 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Sunculish »

tempuser wrote:Uz svo duzno postovanjem nasim prijateljicama sa foruma koje voze i citaju, ali nema gore stvari od one kad se zensko upali za volanom i pocne nesto dokazivati. Nedavno sam imao neposredno iskustvom s tukom u srebrenom P-308 koja je gurala sve redom iz traka, a formalno se radi o stomatolugu iz ugledne mesarke familije, koja je pri tome u autu vozila rodjenu mater!
Uuu vjeruj da ima. Gore od toga se meni desilo prije godinu i po isto na glavnoj cesti kada sam htjela da se isključim i uđem u sporednu ulicu i uredno sa žmigavcem a lola iz mene bulji u mobitel. Kada sam prikočila jer ulazim u ulicu pod uglom od 45 stepeni umalo se nije zakucao u mene i još uz psovke izlazi hoće da me bije (vidi sama žena). Kako sam se okrenula da dohvatim torbu sa zadnjeg sjedišta da uzmem sprej za cuke, ljigavac se samo curiknu nazad u svoje auto i gas.
Hejbet je takvih primjera, ja u špici svaki dan vozim na potezu Iidža-Čaršija 2x i vjerujte, zaista čovjek treba da popije nešto za smirenje prije nego sjedne da vozi u špici. Žene se svađaju i redovno za volanom uz psovke mašu nešto rukama dok su muškarci puuuno agresivniji i opasniji na cesti.
sabanss

#5317 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sabanss »

Sunculish wrote:Jucer na Stupu na jedno 500m. ispred mene stoji auto i čeka da se priključi na glavnu cestu, ja vozim cca 60km/h desnom trakom jer izlazim na brzu cestu. Lik je čekao dok se ja nisam skroz približila i možda 50-100 m. prije mene odluči da se ubaci. Ja sam morala bukvalno da legnem na kočnicu da bih izbjegla sudar. Ne moram reći da sam poželjela da imam macolu tačno bih ga gađala njom. :fazlija:

Još jedna interesantna opaska. Ja sam žensko za volanom i svaki put kada je iza ili pored mene druga djevojka, to je nevjerovatno koliko brzo doda gas i projuri ko veli ja ssam bolja, brža... :run:
To kod pumpe brace Mujic? Skoro pa stalna pojava, ja se iz predostroznosti prestrojim skroz lijevo nakon par dozivljenih takvih kocenja.
_Astra_

#5318 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by _Astra_ »

muha_sa wrote:
_Astra_ wrote:Majmuni koji misle da pomocni semafor (malo zeleno svjetlo sa nacrtanom strijelom pored glavnog semafora) znaci da imaju prvenstvo prolaza u odnosu na vozila koja im dolaze s lijeve strane (a kojima je, na "glavnom" semaforu upaljeno zeleno svjetlo)...
zar je za oba istovremeno zeleno :?
Da, situacija kada je vozilu iz pravca tehnicke skole dozvoljeno skretanje udesno u Kranjcevica ulicu POMOCNIM semaforom, a u isto vrijeme je i vozilima iz ulice Halida Kajtaza dozvioljeno skretanje ulijevo u Kranjcevica i pravo prema americkoj ambasadi.
E, ti idioti koji dolaze iz pravca tehnicke, a ja iz Halida Kajtaza mi straaasnooo idu na k, i redovno pun gas dam tad i cekam da raznesem nekoga ko osnovne propise/pravila ne zna.
Ali, ne zato sto sam nadmen ili frustriran vec zato sto SVAKI put kad ne propustim vozilo (jer oni misle da ih trebam propustii posto mi dolaze sa desne strane), MAJMUNI blicaju i sviraju.
Ako budem imao zivaca napravit cu video i uploadovati da pokazem kakve sirovine,mazge i polupismeni idioti sjede za volanom.
quarterback

#5319 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

_Astra_ wrote:
muha_sa wrote:
_Astra_ wrote:Majmuni koji misle da pomocni semafor (malo zeleno svjetlo sa nacrtanom strijelom pored glavnog semafora) znaci da imaju prvenstvo prolaza u odnosu na vozila koja im dolaze s lijeve strane (a kojima je, na "glavnom" semaforu upaljeno zeleno svjetlo)...
Da, situacija kada je vozilu iz pravca tehnicke skole dozvoljeno skretanje udesno u Kranjcevica ulicu POMOCNIM semaforom, a u isto vrijeme je i vozilima iz ulice Halida Kajtaza dozvioljeno skretanje ulijevo u Kranjcevica i pravo prema americkoj ambasadi.
E, ti idioti koji dolaze iz pravca tehnicke, a ja iz Halida Kajtaza mi straaasnooo idu na k, i redovno pun gas dam tad i cekam da raznesem nekoga ko osnovne propise/pravila ne zna.
Ali, ne zato sto sam nadmen ili frustriran vec zato sto SVAKI put kad ne propustim vozilo (jer oni misle da ih trebam propustii posto mi dolaze sa desne strane), MAJMUNI blicaju i sviraju.
Ako budem imao zivaca napravit cu video i uploadovati da pokazem kakve sirovine,mazge i polupismeni idioti sjede za volanom.
nisam bas siguran da si u pravu, ima li negdje da pise to pravilo u zakonu?
_Astra_

#5320 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by _Astra_ »

Rimad wrote:
Ček, ček malo, ne razumijem. Kakve veze ima semafor?
Znači, ako je situacija da i jedan i drugi vozač prolaze, važi pravilo desne strane. Prvi put čujem za pravilo "glavnog semafora".

Brzinski nadjoh link

http://ltablice.com/pravila-saobracaja/ ... askrsnici-

Prelistaj,pogotovo dio SEMAFOR SA ZELENOM STRLICOM
Last edited by _Astra_ on 19/11/2015 14:56, edited 1 time in total.
Capajebo

#5321 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Capajebo »

Prosao sam 1000 puta tom raskrsnicom, nikad mi se to nije desilo. Ali dobro je da znam da se moze desiti :oops: :mrgreen:
direstraits0078

#5322 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

_Astra_ wrote:
Rimad wrote:
Ček, ček malo, ne razumijem. Kakve veze ima semafor?
Znači, ako je situacija da i jedan i drugi vozač prolaze, važi pravilo desne strane. Prvi put čujem za pravilo "glavnog semafora".

Strasno, koje neznanje....

Brzinski nadjoh link

Prelistaj, nije na odmet, pogotovo dio SEMAFOR SA ZELENOM STRLICOM
U pravu si samo ukoliko postoji znak u ulici H. Kajtaza koji označava protezanje ceste s pravom prvenstva u Kranjčevićevu. Isti znak bi morao biti i iz pravca tehničke. U svim drugim slučajevima ti propuštaš vozila iz pravca tehničke, bilo da idu pravo ili desno u Kranjčevićevu.
Last edited by direstraits0078 on 21/10/2015 13:17, edited 1 time in total.
tempuser

#5323 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

_Astra_ wrote:
muha_sa wrote:
Ako sam te dobro razumio, smatras da ti imas prednost jer iz Kajtaza prolazis na cisto zeleno u odnosu onoga sto iz Lehara skrece desno u Kranjcevicevu?
Nemoj da se ljutis, ja ne znam sta ti smatras propisima i pravilima i gdje si polagao vozacki, ali nema razlike izmedju obicnog i "POMOCNOG" odnosno dopunskog semafora, zeleno svjetlo je zeleno svjetlo, bez obzira da li je strelica ili regularni semafor. Ako mislis drugacije, nadji cnal ZOBS-a koji to definise.

U medjuvremenu procitaj ovo:

Clan/Clanak 52.
(1) Ako je uredjaju za davanje svjetlosnih saobra}ajnih/prometnih znakova za regulisanje/reguliranje saobra}aja/prometa na raskrsnici/raskrizju dodan jedan ili vi{e dopunskih znakova u obliku zelene svijetle}e strelice, vozac moze vozilom pro}i svjetlosni znak i kretati se u pravcu oznacenom zelenom svjetlecom strelicom i za vrijeme dok je upaljeno crveno ili zuto svjetlo, pri cemu ne smije ometati saobracaj/promet vozila koja se krecu po putu/cesti na koji ulazi i mora propustiti pjesake koji prelaze preko kolovoza/kolnika

Zakon tretira samo boldiranu varijantu sto bi bilo da je strelica iz Lehara upaljena istovremeno kad i zeleno iz Put zivota u Kranjcevicevu, sto kod tebe nije slucaj.

Clan/Clanak 138.
(1) Uredjaju za davanje svjetlosnih saobra}ajnih/prometnih znakova trobojnim svjetlima moze se dodati dopunski svjetlosni znak u obliku zelene svijetlece strelice ili vi{e takvih znakova.
(2) Dopunski svjetlosni znakovi iz stava/stavka (1) ovog Clana/Clanka postavljaju se s odgovarajuce strane svjetlosnog saobracajnog/prometnog znaka, i to na visini na kojoj se nalazi zeleno svjetlo.

Ti, sto ih zoves majmuni sto ti sviraju i blicaju, imaju puno pravo da ti to rade, a ako decekas da nekoga razneses mozes samo popusiti po svim pitanjima jer bi ljudima na pravdi boga uzeo prednost i sljedeci put 2 x razmisli kad za nekog napises da je polupismeni idiot!
direstraits0078

#5324 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

To je to što se tiče zakona u Bosni i Hercegovini. U nekim drugim državama, stvari su drugačije postavljene.
tempuser

#5325 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

_Astra_ wrote:

Strasno, koje neznanje....

Brzinski nadjoh link

Prelistaj, nije na odmet, pogotovo dio SEMAFOR SA ZELENOM STRLICOM
Da citiramo link i vidimo to strasno neznanje:

U situaciji prikazanoj na slici, svetleća zelena strelica na semaforu na kome je upaljeno glavno crveno svetlo daje pravo belom automobilu da skrene desno, ali tek pošto propusti pešake na pešačkom prelazu i automobile koji dolaze sa njegove leve strane, koji imaju pun zeleni signal.

Na slici plavi auto u zelenom krugu ima prednost, to bi bio pravac iz ul. Put zivota prema ul. Kranjceviceva, ti si hipotetski u crvenom krugu, i ti iz Kajtaza ne dolazis sa "leve" strane, nego iz suprotnog pravca i nemas nikakvu prednost:

Image

NHF ali bih ja izbjegavao malo ovaj PDF dok se epizoda ne zaboravi!
Last edited by tempuser on 21/10/2015 13:35, edited 2 times in total.
Post Reply