http://skupstina.ks.gov.ba/pitanja/da-l ... liona-eura
Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
-
sahara1428
-
neki
#5302 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Navedi zgradu u Sarajevu koja ima etazni prikljucak za plin iznad 7og sprata?obelix1 wrote:sabanss wrote:Nisam znao za ventile za redukciju![]()
Vidi, recimo Vojnicko polje, moja zgrada sigurno nema pumpu, osam spratova.
Neboderi na Pofalicima, iza restorana Druga kuca, osam spratova bez pumpe, provjereno, zivio tamo...
vjerujem ja tebi, mnoge bitnije svari se nerade kako bi trebalo nego...
Jedan od osnovnih razloga što se u stambene zgrade iznad osmog sprata ne uvoditi plin je iz Protivpožarnih razloga jer nijedan hidrant nemože izbaciti vodu na tu visinu, svjedoci smo da se to nepoštuje investitor malo zakiti i eto plina i na 10 sprat.
Protivpozarni zakoni navode da hidrantska mreza mora imati pumpu za povecanje pritiska, i ona nije razlog sto plin nije dozvoljen na visim etazama.
- Logovan
#5303 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Jak mlaz, a skoro pa jedan sat. Šta se dešava?

- perfect_guy
#5304 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
šuti, ne hvali se, ostaćemo i bez ovo malo jada što funkcionišeLogovan wrote:Jak mlaz, a skoro pa jedan sat. Šta se dešava?![]()
-
bierkof
#5305 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Alkos wrote: Sve plaćamo po principu koliko potrošim toliko platim, što znači da svaka kompanija, zavisno od toga koju uslugu pruža, ima pravo da nam uvede redukciju u bilo koje doba dana (struja, plin, kablovska, mobilni operateri)!?
Ne mislim nikome ništa krasti, vodu uredno plaćam i u svoj ovoj priči sam ja pokraden, bar se tako osjećam...Da im većina građana ne plati 2 ili 3 računa zaredom, vidjeli bi kako bi ovo završilo. Garantujem, ili vode ne bi imali nikako ili bi je imali 24/7!!
20 godina lokalnih, opštih i sličnih izbora je iza nas... šta se promijenilo u ovih 20 godina pa da očekujem da će se nešto drastično promijeniti i za 2 godine?! hoće malo morgen!
Budi pozdravljen
Nije po zakonu, ali kod nas je zakon opciona kategorija. Postuje ga ko hoce, a onoga ko nece niko ne tjera.Alkos wrote: Nažalost...
Znači po zakonu je to što nemam vode u 12 navečer i što djetetu ne mogu guzicu oprati ili ga istuširati u slučaju visoke temperature, već iz kanistera poljevat. Jebem ti zakon i pravo.![]()
Očigledno je lakše odseliti se odavdje nego promijeniti nešto.
Svaka zemlja ima ono sto se zove Public Utility. To su kompanije koje po svojoj prirodi imaju monopol, najcesce dodjeljenu od strane drzave, a za uzvrat se od njih ocekuje visok kvalitet usluge i kontrola cijene od strane regulacionog tijela.
- Logovan
#5306 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Mlaz i dalje jak, ali ne bih se više hvalio.perfect_guy wrote:šuti, ne hvali se, ostaćemo i bez ovo malo jada što funkcionišeLogovan wrote:Jak mlaz, a skoro pa jedan sat. Šta se dešava?![]()
-
obelix1
#5307 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
prva zgrada koja zbog toga godinama nije mogla dobiti sve papire a useljena je ona kod Stupske petlje preko puta nekadašnjeg Standarda koliko znam i one zgrade u Paromlinskoj što fond radio za mlade ima preko 7 spratova a imaju i plinsko etažno grijanje, a što se tiče pumpe i hidrantske mreže govorim ti o hidrantima u zemlji a oni sigurno nemaju niti mogi imati pumpe.neki wrote:Navedi zgradu u Sarajevu koja ima etazni prikljucak za plin iznad 7og sprata?obelix1 wrote:sabanss wrote:Nisam znao za ventile za redukciju![]()
Vidi, recimo Vojnicko polje, moja zgrada sigurno nema pumpu, osam spratova.
Neboderi na Pofalicima, iza restorana Druga kuca, osam spratova bez pumpe, provjereno, zivio tamo...
vjerujem ja tebi, mnoge bitnije svari se nerade kako bi trebalo nego...
Jedan od osnovnih razloga što se u stambene zgrade iznad osmog sprata ne uvoditi plin je iz Protivpožarnih razloga jer nijedan hidrant nemože izbaciti vodu na tu visinu, svjedoci smo da se to nepoštuje investitor malo zakiti i eto plina i na 10 sprat.
Protivpozarni zakoni navode da hidrantska mreza mora imati pumpu za povecanje pritiska, i ona nije razlog sto plin nije dozvoljen na visim etazama.
- Capsicum
#5308 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Eh ta Slovenija... Koliko smo mi daleko od ovoga...
https://www.theguardian.com/environment ... CMP=twt_gu
- amar1994
#5309 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Capsicum wrote:Eh ta Slovenija... Koliko smo mi daleko od ovoga...
https://youtu.be/Kttp6N2KKMg?t=5m39s
-
Alkos
#5310 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Jutros opet nema vode...
Upućeno šupcima iz Vik-a, ako čitaju uopšte ovo... Napravite kakvu aplikaciju, modernizujte se malo, gdje će ljudi moći provjeriti stanje na mreži, gdje se izvode radovi na vodovodnoj mreži, u kojem periodu i slično, ili ako ste nesposobni da angažujete nekoga da vam to napravi, onda bar šaljite mailom kakva obavještenja. Pa majku mu neću svako jutro prije klix-a otvarati vašu stranicu i čitati obavještenja. Gonite se u 100pm nesposobnih više.
Upućeno šupcima iz Vik-a, ako čitaju uopšte ovo... Napravite kakvu aplikaciju, modernizujte se malo, gdje će ljudi moći provjeriti stanje na mreži, gdje se izvode radovi na vodovodnoj mreži, u kojem periodu i slično, ili ako ste nesposobni da angažujete nekoga da vam to napravi, onda bar šaljite mailom kakva obavještenja. Pa majku mu neću svako jutro prije klix-a otvarati vašu stranicu i čitati obavještenja. Gonite se u 100pm nesposobnih više.
- drug_profi
#5311 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
VIKSA je informaticki nepismena kuca. Web stranica je jedno vrijeme bila toliko sjebana da si jedva mogao naci nesto i to samo ako imas spasene linkove u bookmarksu.
Inace jedini su od komunalnih sluzbi koji nemaju opciju elektronskog racuna, nego moras preko analitickih kartica (koje su konacno osposobili) traziti dug i referencu.
Inace jedini su od komunalnih sluzbi koji nemaju opciju elektronskog racuna, nego moras preko analitickih kartica (koje su konacno osposobili) traziti dug i referencu.
-
Alkos
#5312 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Bože sačuvaj... Ali šta drugo očekivati od Brace i co.
- Dozer
#5313 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Nije ViK kriv.
Ja mjesecima i godinama vec govorim da smo krivi mi sami, korisnici njihovih "usluga".
Odavno govorim da bi se oni i te kako drugacije ponasali kada im bar 50% korisnika ne bi platili racune 2-3 mjeseca. Onda ne bi bilo ni za plate, pa bi se tada neko tamo, htio-ne-htio, morao uhvatiti za glavu.
Onda bi se ekspresno sve popravilo, gubici na mrezi bi se "automatski" smanjili, a bilo bi i vode u bazenima...
Ovako, sve dok svi sute i trpe, jebe se njima. Stede na struji za pumpe, niko ne mora razmisljati o unapredjenjima ni mreze ni usluga, sto ce reci da niko ne mora nista ni raditi.
Tuze sve redom za dug od 2-3 KM (one sto su duzni hiljade, pa i stotine hiljada uredno zaobilaze), nelegalni prikljucci ih ne zanimaju i njima se ne bave (to su glasovi na izborima, jel'te), uredno svako jutro nakon redukcije obrnu i naplate kubike i kubike zraka... Jednu pisljivi vodovodnu cijev duzine 300m mijenjaju mjesec dana... Ma - ljepota.
Ali, opet kazem - nisu oni krivi. Kriv je bespovratno glup narod koji im sve to tolerise.
I, istu ili slicnu stvar rade i Toplane. Jutros minus vani, ali grijanje na pola snage.
Ili, vani svi termometri danima pokazuju 7-8-12 stepeni, ali grijanje uredno iskljuceno, a onda nam navecer na vijestima govore da je bilo 15-16, kako bi opravdali ugaseno grijanje. Kao da smo maloumni (a po svoj prilici i jesmo) i ne osjetimo i nemamo uredjaje da i sami vidimo koja je temperatura...
Elektroprivreda uredno s vremena na vrijeme "zaboravi" poslati racun-dva, pa onda na trecem sve to obracunaju. Logicno, vecina ne plati tu cifru odjednom nego je razgodi na 2-3 dijela uvecavanjem uplata po sljedecim racunima, a onda EP, opet uredno, na petom-sestom racunu od onih "zaboravljenih" obracuna i nekakve zatezne kamate.
Sinoc mi jaran pokazuje paradoksalan racun na kojem stoji stanje da je u pretplati 11,55 KM, a istovremeno mu nize toga stoji zatezna kamata 4.65 KM...

Ja mjesecima i godinama vec govorim da smo krivi mi sami, korisnici njihovih "usluga".
Odavno govorim da bi se oni i te kako drugacije ponasali kada im bar 50% korisnika ne bi platili racune 2-3 mjeseca. Onda ne bi bilo ni za plate, pa bi se tada neko tamo, htio-ne-htio, morao uhvatiti za glavu.
Onda bi se ekspresno sve popravilo, gubici na mrezi bi se "automatski" smanjili, a bilo bi i vode u bazenima...
Ovako, sve dok svi sute i trpe, jebe se njima. Stede na struji za pumpe, niko ne mora razmisljati o unapredjenjima ni mreze ni usluga, sto ce reci da niko ne mora nista ni raditi.
Tuze sve redom za dug od 2-3 KM (one sto su duzni hiljade, pa i stotine hiljada uredno zaobilaze), nelegalni prikljucci ih ne zanimaju i njima se ne bave (to su glasovi na izborima, jel'te), uredno svako jutro nakon redukcije obrnu i naplate kubike i kubike zraka... Jednu pisljivi vodovodnu cijev duzine 300m mijenjaju mjesec dana... Ma - ljepota.
Ali, opet kazem - nisu oni krivi. Kriv je bespovratno glup narod koji im sve to tolerise.
I, istu ili slicnu stvar rade i Toplane. Jutros minus vani, ali grijanje na pola snage.
Ili, vani svi termometri danima pokazuju 7-8-12 stepeni, ali grijanje uredno iskljuceno, a onda nam navecer na vijestima govore da je bilo 15-16, kako bi opravdali ugaseno grijanje. Kao da smo maloumni (a po svoj prilici i jesmo) i ne osjetimo i nemamo uredjaje da i sami vidimo koja je temperatura...
Elektroprivreda uredno s vremena na vrijeme "zaboravi" poslati racun-dva, pa onda na trecem sve to obracunaju. Logicno, vecina ne plati tu cifru odjednom nego je razgodi na 2-3 dijela uvecavanjem uplata po sljedecim racunima, a onda EP, opet uredno, na petom-sestom racunu od onih "zaboravljenih" obracuna i nekakve zatezne kamate.
Sinoc mi jaran pokazuje paradoksalan racun na kojem stoji stanje da je u pretplati 11,55 KM, a istovremeno mu nize toga stoji zatezna kamata 4.65 KM...
- drug_profi
#5314 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Eto im prijedlog da smanje troskove na slanju papirnih racuna, a nek ustedu prebace na struju za pumpe.
Saljite Elektronske racune ljudima. Svakako vecina pismenog svijeta danas koristi e-banking. Pa nek je 10.000 ustede mjesecno, uhar je da pumpe rade i poslije ponoci makar do 2. Imamo mi i malu djecu i bolesnike u kucama i treba nam voda u svaka doba. Jel iko od njih ikad imao pacijenta na postelji koji se uneredi u gluho doba? E dabogda ga imali.
Saljite Elektronske racune ljudima. Svakako vecina pismenog svijeta danas koristi e-banking. Pa nek je 10.000 ustede mjesecno, uhar je da pumpe rade i poslije ponoci makar do 2. Imamo mi i malu djecu i bolesnike u kucama i treba nam voda u svaka doba. Jel iko od njih ikad imao pacijenta na postelji koji se uneredi u gluho doba? E dabogda ga imali.
- Dozer
#5315 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Jesi siguran da tamo ima ijedan rukovodeci koji je sposoban skontati nesto takvo...?
- drug_profi
#5316 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ma to je njima neko vec svakako ponudio 100%. Samo sto njima nije cilj da ustede na tome. Valja se sa nekim rastaliti za lovu od printanja, distribucije... ja ne mogu smisliti bolji razlog zasto to jos nemaju u ponudi.Dozer wrote:Jesi siguran da tamo ima ijedan rukovodeci koji je sposoban skontati nesto takvo...?
- Maharadza
#5317 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Normala da im nije do uštede...drugi profil wrote:Ma to je njima neko vec svakako ponudio 100%. Samo sto njima nije cilj da ustede na tome. Valja se sa nekim rastaliti za lovu od printanja, distribucije... ja ne mogu smisliti bolji razlog zasto to jos nemaju u ponudi.Dozer wrote:Jesi siguran da tamo ima ijedan rukovodeci koji je sposoban skontati nesto takvo...?
http://www.klix.ba/vijesti/bih/vik-nema ... /150929095Čak 300.000 KM za kancelarijski materijal
Tako će za ketridže i tonere ove godine biti izdvojeno 34.000 KM i to nakon prihvaćanja ponude firme Alf-Om iz Banje Luke. u Planu nabavki Vodovoda za 2015. godinu iskazan je mogući trošak od čak 300.000 KM samo za kancelarijski materijal.
#imasemožese #'ebobijedimater
- drug_profi
#5318 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Znaci A4 papir+stampa+printanje+koverta + dostava = nemoze biti manje od 0,50 KM. Svima nama koji placamo nekom vrstom elektronskog bankarstva sve je to suvisno. Nama je sasvim dovoljan pdf racuna.
A nas je u BiH oko 100.000 trenutno. Vecina vjerovatno u velikim gradovima. Koliko god da nas je u KS, usteda se moze ostvariti.
Poslano sa Tipfeler mašine
A nas je u BiH oko 100.000 trenutno. Vecina vjerovatno u velikim gradovima. Koliko god da nas je u KS, usteda se moze ostvariti.
Poslano sa Tipfeler mašine
- tututuuuu
#5319 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Alkos wrote:Sve plaćamo po principu koliko potrošim toliko platim, što znači da svaka kompanija, zavisno od toga koju uslugu pruža, ima pravo da nam uvede redukciju u bilo koje doba dana (struja, plin, kablovska, mobilni operateri)!?holowey wrote:ali placamo po potrosnji, ne placamo pausalno pa da se hvatamo za taj argument... znaci argument urednog placanja ne pije vode jer placamo samo ono sto smo potrosili... kada nismo imali vode nismo ni platili...Alkos wrote:Ima li rjesenja za ovu situaciju ili ce nam ovako zauvijek zavrtat vodu, jer im se eto moze?
Gradjanski neposluh, kolektivna tuzba?! Koje je rjesenje?
Vode znaci ima, oni zavrcu ventile da ne bi placali skuplju struju, a mi sve to uredno placamo... Elemenata za tuzbu ima itekako!! Pravnici na forumu?!
voda je ljudsko pravo, ali povremene isporuke i to pokrivaju... da prodje cijeli obracunski period bez vode, e to bi vec bio validan argument za tuzbu i protiv jkp i protiv kantonalne vlade...
gradjanski neposluh? mislis ono necemo trositi nista pa necemo ni placati? ili mislis trosicemo pa necemo placati potroseno? brkas pojmove, kradja nije gradjanski neposluh...
strpiti se jos dvije godine pa mijenjati vlast onima koji mogu garantovati rjesenje problema... mimo toga tesko da se moze nesto uraditi...
Ne mislim nikome ništa krasti, vodu uredno plaćam i u svoj ovoj priči sam ja pokraden, bar se tako osjećam...Da im većina građana ne plati 2 ili 3 računa zaredom, vidjeli bi kako bi ovo završilo. Garantujem, ili vode ne bi imali nikako ili bi je imali 24/7!!
20 godina lokalnih, opštih i sličnih izbora je iza nas... šta se promijenilo u ovih 20 godina pa da očekujem da će se nešto drastično promijeniti i za 2 godine?! hoće malo morgen!
Budi pozdravljen
Jedini rjesenje (zakonsko) jest da ne placas. Ti nisi duzan platiti uslugu koja nije potpuna, i gotovo, a tim vise sto je rijec o vodi kao temeljnoj ljudskoj potrebi. A sad sto su ljudi ovce ovdje i stoje im u redovima za ovo smece sto se zove ViK je drugi par opanaka, njima se tako i ne zuri da bilo sta promijene. Na taj nacin se druga strana prisili da podigne kvalitet svoje strane obveze, sto je u ovom slucaju redovna vodoopskrba.
Ta prica, ti plati koliko potrosis mogu okaciti macku o rep.
Tuzit bi ih pak mogao kad bi ti redukcija uzrokovala kakvu stetu. Mozda jos neko nesto zna...
Ja im sretno ne placam vec godinama i ni marku od mene nisu dobili, niti ce.
- Logovan
#5320 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Opet jak mlaz u sitnim satima. Jest lijepo imati vodu ovako kasno.
-
nema me tamo
#5321 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Hajde bar je imaš djeca u Africi umiru od žeđi.
- amar1994
#5322 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
samo je razlika sto je oni nemaju ili imaju vrlo malo , a mi prakticno lezimo na vodinema me tamo wrote:Hajde bar je imaš djeca u Africi umiru od žeđi.
- Roccohljup
#5323 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
sinoc ustah oko 3 da ispraznim bešiku, kad kotlić žubori ko da je podneLogovan wrote:Opet jak mlaz u sitnim satima. Jest lijepo imati vodu ovako kasno.
- amar1994
#5324 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ako mislite da su prestale redukcije, evo ga nakon 3-4 dana opet slab pritisak

- seoBIH
#5325 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Koje naselje?amar1994 wrote:Ako mislite da su prestale redukcije, evo ga nakon 3-4 dana opet slab pritisak![]()