LIBIJA

Post Reply
Arteta

#5301 Re: LIBIJA

Post by Arteta »

_BataZiv_0809 wrote:Izuzetke uzimati kao pravilo generalno nije bas najsretniji pristup.
Problem je sto to nisu izuzeci.
Zimbabwe je mogao biti mozda cak i jaci od Juzne Afrike da nisu protjerali Bijelce i da se nisu zatvorili.
To je inace drzava koja je takodje imala apartheid a za vrijeme aparthejda je bila visoko razvijena zemlja, preko noci su postali jedna od najgorih drzava na Svijetu iako imaju visoku pismenost, sad bi mi ti jel trebao reci da je zato kriv kolonijalizam.

Spanija je bila kolonijalna velesila, a sad su medju slabije razvijenim drzavama Zapadne Evrope, sto li?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5302 Re: LIBIJA

Post by _BataZiv_0809 »

Zato sto je to prestala biti kao i Portugal.

Dok druge to nikad nisu prestale. Prgooglaj o porijeklu kapitala firmi koje imaju koncesije na sve zivo i mrtvo u Africi ;-)
Opetja033

#5303 Re: LIBIJA

Post by Opetja033 »

Stvar je u tome sto smatram da je demokratija najvece i najdragocijenije dostignuce ljudske civilizacije. I ko kod zeli da se pridruzi grupi civilizovanih, naprednih i progresivnih drustava - treba mu u tome pomoci.
Naravno da ne postoji univerzalna definicija za sva drustva i da treba postovati i one koji zele izuzetak. Recimo, protivnik sam sistema u Iranu i Bjelorusiji ali je sasvim sigurno da vecina stanovnika obje zemlje podrzavaju sisteme u tim drzavama. U Bjelorusiji su izbori farsa ali sve analize koje sam citao govore o tome da bi Lukasjenko pobjedio i da su izbori slobodni, samo ne u procentima u kojima pobjedjuje sada.

Recimo Juzna Koreja i Singapur su demokratska drustva ali se podobro razlikuju od demokratija u Europi.

Zaboravljamo koliko je Europa krvi prolila da bi dosla do ovog sistema. Kroz sve to prolaze i Arapi danas. Pogotovo jos ako uzmemo u obzir da je vecina drzavnih granica na BI djelo kolonizatora i da neke drzave uopce nisu postojale prije njihovog dolaska. Jedino sto ih je drzalo na okupu jeste kolonijalizam pa poslije toga brutalni diktatori. Padom diktatura oslobodjeni su bijes, frustracije, nemoc koji su se talozili cesto duze od jednog stoljeca. Doci ce to sve na svoje kad tad.
Arteta

#5304 Re: LIBIJA

Post by Arteta »

_BataZiv_0809 wrote:Zato sto je to prestala biti kao i Portugal.

Dok druge to nikad nisu prestale. Prgooglaj o porijeklu kapitala firmi koje imaju koncesije na sve zivo i mrtvo u Africi ;-)
Norveska, Svedska, Finska?

5x je vise izuzetaka koji potvrdjuju ta tvoja pravila nego sto ima pozitivnih primjera.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5305 Re: LIBIJA

Post by _BataZiv_0809 »

Zato i kazem, nije opceprimjenjljiv princip. Ne moze s'neba pa u rebra, a narocito ne moze nasilu. Demokratija, uz brojne falike, kojima smo svjedoci, jeste najbolji sistem sto ga je covjek smislio, ali koncept primjene se mora prilagoditi specificnostima.
sumirprimus

#5306 Re: LIBIJA

Post by sumirprimus »

ha,gledam juce dokumentarac sirocad sahare...mali, niger, bivsi gadafijevi ratnici..vratili se u svoje zemlje (azawad)tuga,sama prasina,glad,ocaj...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5307 Re: LIBIJA

Post by _BataZiv_0809 »

Arteta wrote:

5x je vise izuzetaka koji potvrdjuju ta tvoja pravila nego sto ima pozitivnih primjera.
Prva ti izvozi naftu, iz 2 sv. rata su sve izasle neokrznute, a eto druge dvije uporedi sa bivsim kolonijalnim silama i proizvodjacima nafte.
Arteta

#5308 Re: LIBIJA

Post by Arteta »

_BataZiv_0809 wrote:
Arteta wrote:

Prva ti izvozi naftu, iz 2 sv. rata su sve izasle neokrznute, a eto druge dvije uporedi sa bivsim kolonijalnim silama i proizvodjacima nafte.
Mijenjas pricu, ja sam mislio da su drzave bogate zbog stepena kolonijalizma,a eto imamo Norvesku, Svedsku, Dansku i Finsku koje su visoko razvijene.
Oh, moja greska, Danska je kolonizirala Grenland i Farske Otoke pa su zbog tog bogati. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5309 Re: LIBIJA

Post by _BataZiv_0809 »

Arteta wrote: Mijenjas pricu, ja sam mislio da su drzave bogate zbog stepena kolonijalizma,a eto imamo Norvesku, Svedsku, Dansku i Finsku koje su visoko razvijene.
Oh, moja greska, Danska je kolonizirala Grenland i Farske Otoke pa su zbog tog bogati. :D
Ne ja, nego ti. Ja sam pricao o neprimjenjivosti demokratije svugdje na isti nacin, a ne o ekonomiji.
Opetja033

#5310 Re: LIBIJA

Post by Opetja033 »

_BataZiv_0809 wrote:Zato i kazem, nije opceprimjenjljiv princip. Ne moze s'neba pa u rebra, a narocito ne moze nasilu. Demokratija, uz brojne falike, kojima smo svjedoci, jeste najbolji sistem sto ga je covjek smislio, ali koncept primjene se mora prilagoditi specificnostima.
Slazem se. Sta je onda, po tvom misljenju, trebalo biti rijesenje za Libiju? Tj kakav koncept primjene, kako, u kojoj mjeri i kada.
Arteta

#5311 Re: LIBIJA

Post by Arteta »

sumirprimus wrote:ha,gledam juce dokumentarac sirocad sahare...mali, niger, bivsi gadafijevi ratnici..vratili se u svoje zemlje (azawad)tuga,sama prasina,glad,ocaj...
Jebiga, bili su povlasteni u jednom bivsem rezimu, trebali su pretpostaviti da rezim nece trajati vjecno, a sad ce dugo dugo osjecati posljedice zbog te povlastenosti.

Radi se o narodu Tuarezi koji naseljava 5 Africkih zemalja.(Mali, Niger, Libija, Alzir i Burkina Faso).
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5312 Re: LIBIJA

Post by _BataZiv_0809 »

Za Libiju je kasno, barem u narednih 10-tak godina. Reforma Gadafijevog rezima je nesto sto se trebalo uraditi i na cemu se pocelo. Ovako su sami sebe dobro zeznuli.
sumirprimus

#5313 Re: LIBIJA

Post by sumirprimus »

Arteta wrote:
sumirprimus wrote:ha,gledam juce dokumentarac sirocad sahare...mali, niger, bivsi gadafijevi ratnici..vratili se u svoje zemlje (azawad)tuga,sama prasina,glad,ocaj...
Jebiga, bili su povlasteni u jednom bivsem rezimu, trebali su pretpostaviti da rezim nece trajati vjecno, a sad ce dugo dugo osjecati posljedice zbog te povlastenosti.

Radi se o narodu Tuarezi koji naseljava 5 Africkih zemalja.(Mali, Niger, Libija, Alzir i Burkina Faso).
ma ok povlasteni,al onolika bijeda,jedino im gadafi pruzio ruku,obeco bolji zivot...
kaze jedan od likova u sarenoj uniformi,da nismo otisli u libiju ne bi nikad naucili citat pisat,imali ikakvu obuku...nema ambulanti,nema vode.nema struje,totalna glad..mali,niger, ih ne hebu ni 2%,niko..
Arteta

#5314 Re: LIBIJA

Post by Arteta »

sumirprimus wrote:
Arteta wrote:

ma ok povlasteni,al onolika bijeda,jedino im gadafi pruzio ruku,obeco bolji zivot...
kaze jedan od likova u sarenoj uniformi,da nismo otisli u libiju ne bi nikad naucili citat pisat,imali ikakvu obuku...nema ambulanti,nema vode.nema struje,totalna glad..mali,niger, ih ne hebu ni 2%,niko..
Niger spada medju najsiromasnije drzave Svijeta a vecina dokumentarca je opisivala Niger (barem ja dokle sam gledao) jos kad se uzme da Tuarezi zive u pustinjskom kraju sta ocekivati. :D
Opetja033

#5315 Re: LIBIJA

Post by Opetja033 »

_BataZiv_0809 wrote:Za Libiju je kasno, barem u narednih 10-tak godina. Reforma Gadafijevog rezima je nesto sto se trebalo uraditi i na cemu se pocelo. Ovako su sami sebe dobro zeznuli.
Jedini uspjesan primjer mirne a ozbiljnije demokratizacije u arapskom svijetu je Maroko.
sumirprimus

#5316 Re: LIBIJA

Post by sumirprimus »

ma malijev dio je jos gori...
ima razlika u nazivu ovog azawada u slovo,ovisno o polozaju mali/niger..
u stvari isto je katastroficno.
a nigdje nikog da pomogne.
Arteta

#5317 Re: LIBIJA

Post by Arteta »

Moguce zbog rata i zbog slabijeg polozaja u drustvu.
RT18

#5318 Re: LIBIJA

Post by RT18 »

Kad ste vec kod skandinavskih zemalja iako nema veze sa ovom temom samo da se nadovezem da su oni razvijeni danas samo radi svog mentaliteta bio sam u Danskoj vise puta i sta da vam prica ljudi su 10 stepeni civilizovaniji od recimo nas balkanaca.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#5319 Re: LIBIJA

Post by emillio estevez »

RT18 wrote:Kad ste vec kod skandinavskih zemalja iako nema veze sa ovom temom samo da se nadovezem da su oni razvijeni danas samo radi svog mentaliteta bio sam u Danskoj vise puta i sta da vam prica ljudi su 10 stepeni civilizovaniji od recimo nas balkanaca.

:thumbup:
Zato i jesu Danci .
Nemaju temperamenta i blijedi su nekako.
Arteta

#5320 Re: LIBIJA

Post by Arteta »

RT18 wrote:Kad ste vec kod skandinavskih zemalja iako nema veze sa ovom temom samo da se nadovezem da su oni razvijeni danas samo radi svog mentaliteta bio sam u Danskoj vise puta i sta da vam prica ljudi su 10 stepeni civilizovaniji od recimo nas balkanaca.
Pa to je valjda svima jasno osim forumskim komunjarama.
Skandinavci su razvijeni zbog mentaliteta, Arapi se medjusobno rokaju zbog mentaliteta, u Africi vecina crnackih drzava je nerazvijena zbog mentaliteta.
Grcka propada zbog mentaliteta itd.
Novak20

#5321 Re: LIBIJA

Post by Novak20 »

Članak o tome šta se dogodilo u Libiji.

http://balkanbreakingnews.com/nato-kolj ... -u-libiji/
svjedok_007

#5322 Re: LIBIJA

Post by svjedok_007 »

Novak20 wrote:Članak o tome šta se dogodilo u Libiji.

Lovacke price i teorija zavjere, pa ko još vjeruje ovim nekim trećerazrednim portalima
Raketni

#5323 Re: LIBIJA

Post by Raketni »

svjedok_007 wrote:

Lovacke price i teorija zavjere, pa ko još vjeruje ovim nekim trećerazrednim portalima

Gradjani Libije za vrijeme Gadafija su imali sve da ne nabrajam dovoljno reci da je litar benzina kostao oko 0,15 km a sta sada imaju razorenu zemlju ??
svjedok_007

#5324 Re: LIBIJA

Post by svjedok_007 »

Raketni wrote:
svjedok_007 wrote:

Gradjani Libije za vrijeme Gadafija su imali sve da ne nabrajam dovoljno reci da je litar benzina kostao oko 0,15 km a sta sada imaju razorenu zemlju ??
Kosta i u Saudijskoj Arabiji 0.10 km pa opet nije po tvom ukusu
walter kurtz

#5325 Re: LIBIJA

Post by walter kurtz »

Kazu libijci sve super otkako je pukovnik mrtav :thumbup:
Post Reply