kad je ovo nastalo? i jel koracnica napisana da bude OFICIJALNA za ustase?Minkica88 wrote:OkBodkin wrote: ne moze pjesma biti simbol cetnika, nikako. ni ustasa, ni nacista, ni fasista ni crvenih kmera. kontas?
Desavanja u Hrvatskoj
-
Bodkin
#5301 Re: Desavanja u Hrvatskoj
-
Minkica88
#5302 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Nije napisana da bude oficijalna pjesma Ustasa. Himna ustasa je bila "Puska puca". Znaci ovo je pjesma koju su Ustase slusali kao cetnici Mars na DrinuBodkin wrote:
kad je ovo nastalo? i jel koracnica napisana da bude OFICIJALNA za ustase?
-
Bodkin
#5303 Re: Desavanja u Hrvatskoj
"Pozdrav "Za poglavnika i dom spremni" ustaše su rabili kao službeni u doba NDH. Iz tog razloga pozdrav "Za dom spremni" se često poistovjećuje s njima i tumači kao njihov "izum"Minkica88 wrote:Nije napisana da bude oficijalna pjesma Ustasa. Himna ustasa je bila "Puska puca". Znaci ovo je pjesma koju su Ustase slusali kao cetnici Mars na DrinuBodkin wrote:
kad je ovo nastalo? i jel koracnica napisana da bude OFICIJALNA za ustase?I ne razumijem zasto je sad odjednom vazno kad je neka pjesma nastala, kad vam nije uopste vazno da je ZDS nastalo puno prije NDH. Nije ni ZDS izmisljeno da bude zvanicni pozdrav Ustasa
-
Minkica88
#5304 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Bender je kratko opisao historiografiju tog pozdrava vec. Od Zrinjskog preko Bana Jelacica i Pavelica do danasnjeg dana. (A toliko su velike ustase da su izbacili dio o Poglavnika). Ali evo, mozemo ovako: zvanicni pozdrav cetnika je bio Pomaze Bog. Zasto se taj pozdrav ne problematizira? Zasto samo ZDS? Da se razumijemo, ja imam isto misljenje o Pomaze Bog kao o ZDS. Samo me zanima zasto ti (vjerovatno) na njih gledas drugacije.Bodkin wrote: "Pozdrav "Za poglavnika i dom spremni" ustaše su rabili kao službeni u doba NDH. Iz tog razloga pozdrav "Za dom spremni" se često poistovjećuje s njima i tumači kao njihov "izum"
- šrilančananin
#5305 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Uvik ista prica, ciji je babo ustasa ili partizan, sada dodje Mars k nama, prva hrvatica zguzi bosanca na Mjesecu, a na Desavanja u Hrvatskoj ujko se nakrivio spotovi, ludo, ovo je definitivno Zemlja snova, EUropa supak i ne zelim u tu guzicu, ale.
-
Bodkin
#5306 Re: Desavanja u Hrvatskoj
jer opet nije isto. pogotovo pomaze Bog. to je bas fula. kazem ti, brkas pojmove ali totalno. uporedjujes neuporedivo. rekao sam ti opet, zastava crna sa mrtvackom glavom i sloboda ili smrt. to je fasisticka zastava. ekvivalent tome je za dom spremni. ne znam kako to nije jasnoMinkica88 wrote:Bender je kratko opisao historiografiju tog pozdrava vec. Od Zrinjskog preko Bana Jelacica i Pavelica do danasnjeg dana. (A toliko su velike ustase da su izbacili dio o Poglavnika). Ali evo, mozemo ovako: zvanicni pozdrav cetnika je bio Pomaze Bog. Zasto se taj pozdrav ne problematizira? Zasto samo ZDS? Da se razumijemo, ja imam isto misljenje o Pomaze Bog kao o ZDS. Samo me zanima zasto ti (vjerovatno) na njih gledas drugacije.Bodkin wrote: "Pozdrav "Za poglavnika i dom spremni" ustaše su rabili kao službeni u doba NDH. Iz tog razloga pozdrav "Za dom spremni" se često poistovjećuje s njima i tumači kao njihov "izum"
-
Minkica88
#5307 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Kazem ti da ZDS nije fasisticki, ti kazes da jeste jer je bio zvanicni pozdrav Ustasa.Bodkin wrote:
jer opet nije isto. pogotovo pomaze Bog. to je bas fula. kazem ti, brkas pojmove ali totalno. uporedjujes neuporedivo. rekao sam ti opet, zastava crna sa mrtvackom glavom i sloboda ili smrt. to je fasisticka zastava. ekvivalent tome je za dom spremni. ne znam kako to nije jasno
Ja tebi kazem da je Pomaze Bog bio zvanicni pozdrav Cetnika, a ipak tebi to nije isto.
Nemas argument, samo znas da nije isto.
Argumentiraj bar covjece.
- It_is_a_Leclerc
#5308 Re: Desavanja u Hrvatskoj
I baš taj 1 % se okupi na Maksimiru i salutira ubicama Jevreja, Srba, Roma, Bošnjaka i drugih.. Krasno !Rudi33 wrote:99 posto Hrvata nema nikakve veze s fašizmom. Jesi li svjestan kakvu mostruoznu tvrdnju iznosiš?Bodkin wrote:dječak sa šibicama wrote:Ono najvaznije, Hrvatska je u Brazilu![]()
Mnogi su svoje djigerice pojeli sinoc.
Nema to veze sa sportom. Ono je fasizam, otvoreno velicanje fasizma. Opravdavati ga je pickasto
-
Bodkin
#5309 Re: Desavanja u Hrvatskoj
ja ti stavio da jeste ti meni kazes nije. ne mogu ja tu punoMinkica88 wrote:Kazem ti da ZDS nije fasisticki, ti kazes da jeste jer je bio zvanicni pozdrav Ustasa.Bodkin wrote:
jer opet nije isto. pogotovo pomaze Bog. to je bas fula. kazem ti, brkas pojmove ali totalno. uporedjujes neuporedivo. rekao sam ti opet, zastava crna sa mrtvackom glavom i sloboda ili smrt. to je fasisticka zastava. ekvivalent tome je za dom spremni. ne znam kako to nije jasno
Ja tebi kazem da je Pomaze Bog bio zvanicni pozdrav Cetnika, a ipak tebi to nije isto.
Nemas argument, samo znas da nije isto.
Argumentiraj bar covjece.
-
Minkica88
#5310 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ja cu pokusati jos jednom:Bodkin wrote: ja ti stavio da jeste ti meni kazes nije. ne mogu ja tu puno
Zasto smeta zvanicni pozdrav Ustasa, a ne smeta zvanicni pozdrav Cetnika? Mogu li uopste dobiti smislen odgovor na ovo pitanje?
- DoZeN
#5311 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Pomoz Bog nije zvanicni pozdrav Cetnika,Pomoz Bog je vjerski pozdrav Srba, kao sto je kod Hrvata Hvaljen Isus,ili kod muslimana:SelamMinkica88 wrote:Ja cu pokusati jos jednom:Bodkin wrote: ja ti stavio da jeste ti meni kazes nije. ne mogu ja tu puno
Zasto smeta zvanicni pozdrav Ustasa, a ne smeta zvanicni pozdrav Cetnika? Mogu li uopste dobiti smislen odgovor na ovo pitanje?
Ti podrzavas ZA DOM SPREMNI, reci to otvoreno
-
Baboolal
#5312 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Evo da ja pokusam da odgovorim ako ne smeta:Minkica88 wrote:Ja cu pokusati jos jednom:Bodkin wrote: ja ti stavio da jeste ti meni kazes nije. ne mogu ja tu puno
1. "Pomaze Bog" je ekvivalent selama, pozdrava medju vjernicima i generalnom populacijom, koji su cetnici takodje koristili kao medjusobni pozdrav.
2. "Za (Poglavnika i) dom spremni" je vojnicki pozdrav koji je stavljen u upotrebu u NDH kao ekvivalent pozdrava koji su koristeni u tadasnjim fasistickim/nacistickim rezimima (i koji iako rezultat evolucije koju je Benderr predstavio, se jasno veze za institucije organa reda i gonjenja
Je li sad jasnije?
- It_is_a_Leclerc
#5313 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Minkica je izjavila da je i nju "ponijela atmosfera", pa je vikala sa Josipom Joeom Shimunichem da je spremna za dom, ignorišući činjenicu da su stotine Bošnjaka među kojima i Zija Dizdarević ubijeni pod tim pozdravom.
Al' tako to počne. Danas vičeš "Za dom spremni" i dižeš desnicu, sutra prebijaš malog Roma na željezničkoj, a prekosutra "poglavnikovim vlastima" prijavljuješ Srbe u haustoru.
Klasika.
Al' tako to počne. Danas vičeš "Za dom spremni" i dižeš desnicu, sutra prebijaš malog Roma na željezničkoj, a prekosutra "poglavnikovim vlastima" prijavljuješ Srbe u haustoru.
Klasika.
-
Aspekt
#5314 Re: Desavanja u Hrvatskoj
,, Sacuvaj me boze hrvatske kulture i srskog junastva ,, je misao jednog od najvecih knjizevnika i filozofa ovih prostora . Gospodina i Covjeka Miroslava Krleze . Dodavati bio kakve Bosnjake i bilo kakve cinicne atribute krlezinoj izreci znaci samo jedno . Po bilo koju cijenu i na bilo koji nacin , prljavo , podlo izjedancavati . nece moci ove noci ...mozda u 28 stoljecuDoZeN wrote:Simunic je odrastao izvan Hrvatske, najveci nacionalisti kod Hrvata,Srba a i Bosnjaka dolaze iz dijaspore.
On je barem iskren, mnogi to isto pijevaju u sebi,to skrivanje i prikrivanje je uvjek bilo najveci ZLOCIN
Sacuvaj me Boze, Hrvatske culture,Srpskog junastva i Bosnjacke multikulture
Last edited by Aspekt on 21/11/2013 02:32, edited 1 time in total.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#5315 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Za Banoviće spremni: area51, Minkica88, angelo
1 mjesec
1 mjesec
- mO k3
#5316 Re: Desavanja u Hrvatskoj
kakavdanakneiskustvu wrote:niko sa imalo mozga neće uzvikivati za dom spremni,niko,niko osim onih koji veličaju pavelića i njegov fašistički pokret
momak je ispod prosjeka ... nadam se da ce fasovati kaznu koja ce mu biti lekcija zivota
- Paranoid
#5317 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Čitajući komentare sa hr portala nije teško zaključiti da Šimunićev postupak nije ništa drugo nego ukazivanje na "ko smije navijati za hr-repku".. Kao pojedinac Šimunić može biti kažnjen ali ostaje onih 30.000 na tribinama ili možda 3 miliona ili ko zna koliko njih, koji su ispred tv-a klicali "SPREMNI" na svaki Šimunićev povik..mO k3 wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:niko sa imalo mozga neće uzvikivati za dom spremni,niko,niko osim onih koji veličaju pavelića i njegov fašistički pokret![]()
momak je ispod prosjeka ... nadam se da ce fasovati kaznu koja ce mu biti lekcija zivota
Zaključak je da nikakva kazna ništa neće promijeniti, ali da će se smanjiti broj navijača repke je istina...i to je najveća kazna za bojovnike..
- Pismonosa
#5318 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Vidim masa hercegovaca euforično pozdravlja Šimunov gest, a onda u pauzi kliktanja Joeu
ovdje dođu veličati Dodikovu i Karadžićevu politiku
Pa opet kad se umore, odu malo podsjetiti ljude u Hrvatskoj kako od njih za dom spremnijih nema. I tako šizofrena draga zemljo moja 
-
Aspekt
#5319 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Pzdrav za dom spremni se nista ne razlikuje od pozdrava Siege Heile . Podignuta ruka .....Ne mogu da vjerujem da neko ima bilo kakve rijeci pravdanja i relativitziranja za pozdrav koji je kostao zivota hiljade i hiljade nevinih ljudi , djece zena . tu nema diskusije . I kako se uvijek ndje neki Bosnjak - njakinja koja ce to pravdati meni nije jasno . U drugom svjtkom ratu neki Dzafer beg sada ova Minikica . Mama je poslala da studira a ona sa najvecim olosem i desnicarima ide na utakmice i jos tu lamentira o ustaskom pozdravu .
Svasta .
Svasta .
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#5320 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Sem što si @Sequia, @Omar little koji je ponekad i ženskoAspekt wrote:Pzdrav za dom spremni se nista ne razlikuje od pozdrava Siege Heile . Podignuta ruka .....Ne mogu da vjerujem da neko ima bilo kakve rijeci pravdanja i relativitziranja za pozdrav koji je kostao zivota hiljade i hiljade nevinih ljudi , djece zena . tu nema diskusije . I kako se uvijek ndje neki Bosnjak - njakinja koja ce to pravdati meni nije jasno . U drugom svjtkom ratu neki Dzafer beg sada ova Minikica . Mama je poslala da studira a ona sa najvecim olosem i desnicarima ide na utakmice i jos tu lamentira o ustaskom pozdravu .
Svasta .
Nik @Minkica ti ne može odgovoriti u banovićima je, i dno je dna spominjati familiju nekome ko ti ne može odgovoriti.
-
Aspekt
#5321 Re: Desavanja u Hrvatskoj
KatarinaKosaca wrote:Sem što si @Sequia, @Omar little koji je ponekad i ženskoAspekt wrote:Pzdrav za dom spremni se nista ne razlikuje od pozdrava Siege Heile . Podignuta ruka .....Ne mogu da vjerujem da neko ima bilo kakve rijeci pravdanja i relativitziranja za pozdrav koji je kostao zivota hiljade i hiljade nevinih ljudi , djece zena . tu nema diskusije . I kako se uvijek ndje neki Bosnjak - njakinja koja ce to pravdati meni nije jasno . U drugom svjtkom ratu neki Dzafer beg sada ova Minikica . Mama je poslala da studira a ona sa najvecim olosem i desnicarima ide na utakmice i jos tu lamentira o ustaskom pozdravu .
Svasta ., imaš jednu nit koja te prati u tvom jadnom forumanju, a to je da smatraš da ti je misija analizirati i blatiti forumaše. To onda paralelno radiš sa nekoliko nikova, od kojih ti je jedan banovan da se stvori utisak da "vas je više"
.
l:Ne samo to, nego onda kopiraš svoj post, zaljepiš na drugi forum i napišeš "Vidite kako je ovaj čovjek lijepo napisao":lo
Nik @Minkica ti ne može odgovoriti u banovićima je, a ti nauči konačno forumati bez da anliziraš i blatiš forumaše, nego nekad pokušaj barem nešto o temi.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#5322 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» Aspekt
mjesec
ako si "ispreturao" forumaša argumentima, čemu ovakav vokabular?
» KatarinaKosaca
7 dana
provociraš sukob i širiš dezinformacije. @omar little je forumašica koja nema veze sa navedenim.
» Aspekt
mjesec
ako si "ispreturao" forumaša argumentima, čemu ovakav vokabular?
» KatarinaKosaca
7 dana
provociraš sukob i širiš dezinformacije. @omar little je forumašica koja nema veze sa navedenim.
- Vitezanin
#5323 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ovo sve zajedno što se dešava u Hrvatskoj zadnjih par mjeseci oko iskakanja fašista raznih vrsta iz paštete je apsolutno bijedno i jadno. Ovo sa Šimunićem je samo jedan dodatak, a podrška koju je dobio o roku sekunde dovoljno govori koliko su jake ove desničarske snage.
Prvo je krenula ova spika oko referenduma za brak koji je pokrenula, slobodno mogu reći, katolička talibanka Markić pa onda ćirilica pa onda traženje referenduma i za to. Znači, prvo zabraniti pederima i lezbama brak, onda zabraniti ćirilicu pa onda vjerojatno izglasati zakon o zabrani djelovanja nacionalnih manjina pa onda izglasati zakon i "konačnom rješavanju srpskog pitanja u Hrvatskoj". Tako to ide. Ovo sve je ulazak fašizma na velika vrata, a vidimo kako su se desničari raznih vrsta (HDZ na čelu) s Crkvom i raznoraznim udrugama za zaštitu "tradicionalnih vrijednosti" fino udružili.
Prvo je krenula ova spika oko referenduma za brak koji je pokrenula, slobodno mogu reći, katolička talibanka Markić pa onda ćirilica pa onda traženje referenduma i za to. Znači, prvo zabraniti pederima i lezbama brak, onda zabraniti ćirilicu pa onda vjerojatno izglasati zakon o zabrani djelovanja nacionalnih manjina pa onda izglasati zakon i "konačnom rješavanju srpskog pitanja u Hrvatskoj". Tako to ide. Ovo sve je ulazak fašizma na velika vrata, a vidimo kako su se desničari raznih vrsta (HDZ na čelu) s Crkvom i raznoraznim udrugama za zaštitu "tradicionalnih vrijednosti" fino udružili.
-
Bodkin
#5324 Re: Desavanja u Hrvatskoj
srpsko pitanje davno rijeseno. ima vec 19 godina. inace to nametanje liberalnosti zatucanim zemljama istocne i juzne evrope mi je preglupoVitezanin wrote:Ovo sve zajedno što se dešava u Hrvatskoj zadnjih par mjeseci oko iskakanja fašista raznih vrsta iz paštete je apsolutno bijedno i jadno. Ovo sa Šimunićem je samo jedan dodatak, a podrška koju je dobio o roku sekunde dovoljno govori koliko su jake ove desničarske snage.
-
radostan dan
#5325 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Vitezanin je napisao/la:
jeL to mobilisana prva linija -obrane- spram eu -vrijednota-?
zaista je interesantno da se sve to dešava odmah nakon ulaska cro u eu...
šta navedeni znaju što mi ne znamo/kontamo?