Jebo vas administativna podjela. Dijele nas na razne načine, hajmo i sami izmišljati i sami sebe etiketirati. Kako je fin osjecaj
Cijene stanova All about
Moderator: anex
- seoBIH
#5301 Re: Cijene stanova All about
Ajjj uzeše vam došlje stanove po Sarajvu
Je li više boli to što uzimaju stanove, ili što uzmu pa onda ti stanovi budu prazni?
Jebo vas administativna podjela. Dijele nas na razne načine, hajmo i sami izmišljati i sami sebe etiketirati. Kako je fin osjecaj
Last edited by seoBIH on 07/05/2020 09:23, edited 1 time in total.
-
Dr Arsla
#5302 Re: Cijene stanova All about
I koja je cijena kvadrata na Otoci 
- vjesticanametli
#5303 Re: Cijene stanova All about
Seo mene ne boli...nisu mi nista uzeli
iskreno ko ih jebe
Nego da hoce cijene padati pa da jedan na otoci uzmem
cekamoooo
Nego da hoce cijene padati pa da jedan na otoci uzmem
- vjesticanametli
-
azdralovic
#5305 Re: Cijene stanova All about
Stani u red, ima nas jos koji cekamo jeftine stanove
- vjesticanametli
#5306 Re: Cijene stanova All about
Ma bjezi dosla sam prije

- Bosanac sa dna kace
#5307 Re: Cijene stanova All about
Pa bilo koja, moze i ova ''Nova'', a moze i ''Prava''
-
azdralovic
#5308 Re: Cijene stanova All about
To sto se pekara preko puta merkura zove malta nema veze...
a nova otoka smeta
a nova otoka smeta
- _Reds_
#5309 Re: Cijene stanova All about
Pekara se zove Malta, jer ima nekoliko tih pekara isti covjek. Prva na Malti, pa tako dao ime vjerovatno.azdralovic wrote: ↑07/05/2020 10:41 To sto se pekara preko puta merkura zove malta nema veze...
a nova otoka smeta![]()
-
Piko18
#5310 Re: Cijene stanova All about
Ovo sto sam ja gledao Otoka novogradnja 2500 kvadrat. Buduci da sam dosljo iz dalekog Kaknja ne znam razlike ove dvije Otoke. Meni je to sve Sarajevo haha
- vjesticanametli
#5311 Re: Cijene stanova All about
Ma ti vici da si iz centra....oni su najvrijedniji
- Haris.ba
#5313 Re: Cijene stanova All about
Davno apsolvirano. Iako nije Otoka, Nova otoka postade Otoka. Ostace izgleda tako.
Jer Tihomir nije mogao okabuliti da nazove naselje Alipasin most. A, niko mu u opcini nije ni proturjecio.
Jer Tihomir nije mogao okabuliti da nazove naselje Alipasin most. A, niko mu u opcini nije ni proturjecio.
- Averus
#5314 Re: Cijene stanova All about
Osjećam se prozvanim, pa da pojasnim: Apsolutno sam operisan od bilo kakvih podjela. Nikad ni o kome nisam sudio na osnovu porijekla, religije, nacije, rase, kluba za koji navija isl.
Jedino po čemu dijelim ljude su njihova djela i riječi.
Gornji primjer sam naveo jer mi smeta kad mi dođe bilo ko - bio on iz Londona, Foče ili sa Arktika - i govori za dijelove grada da su selo jer, zaboga, on je sad odjednom veći građanin nego iko i zna šta je grad šta nije.
Ako ćemo realno razgovarati, nema niti jednog balkanca/balkannke čiji preci unazad dvije do tri generacije nisu orali njive, dakle svi smo seljaci i potomci seljaka. Ne koristim tu riječ pogrdno, to je činjenica.
- seoBIH
#5315 Re: Cijene stanova All about
Sve to što kažeš je tačno
Ja sam više komentarisao oko administrativne podjele, jer to nije tema, pa ne vidim razlog zašto da pravimo podjele i trošimo energiju je li Otoka, ili ne.
- Bosanac sa dna kace
- _Reds_
#5317 Re: Cijene stanova All about
Hm.. Nisam siguran ni koliko je to Alipašin Most. Više ja ona Miljacka tamo Alipašin Most, i ono gdje je Bingo, FiS, Comtrade.
- Haris.ba
#5318 Re: Cijene stanova All about
Alipasin most je. Velika je to mjesna zajednica, toponim. Nije toliko usla u uho naroda jer je to bila industrijska zona uglavnom. Pa nisi imao koga da kaze da zivi na Alipasinom mostu. Mislim da je formalno i dobar dio ono sto zovemo Buca potok pod AM. Ali, pruga je tu odigrala svoje podjelivsi onaj prostor u narodu. Nije to nepoznato u urbanizmu. Recimo u Zagrebu je slicno sa njihovom prugom.
- _Reds_
#5319 Re: Cijene stanova All about
DA, zeljeznička stanica koja je pored Briješća, se zove Alipašin Most. U biti sve područje je vjerovatno dobili ime po mostu na rijeku Miljacki, a koji se nalazio na mjestu gdje je onaj most kod Fisa.Haris.ba wrote: ↑14/05/2020 12:45 Alipasin most je. Velika je to mjesna zajednica, toponim. Nije toliko usla u uho naroda jer je to bila industrijska zona uglavnom. Pa nisi imao koga da kaze da zivi na Alipasinom mostu. Mislim da je formalno i dobar dio ono sto zovemo Buca potok pod AM. Ali, pruga je tu odigrala svoje podjelivsi onaj prostor u narodu. Nije to nepoznato u urbanizmu. Recimo u Zagrebu je slicno sa njihovom prugom.
-
l33t
#5320 Re: Cijene stanova All about
Pa slabo je spala cijena. Jak ovaj lobi koji kontrolise cijene stanova ( agencije i izvodjaci radova sa sumnjivim porijeklom i potencijalno opranim milionima kaem)
- drndalo
#5322 Re: Cijene stanova All about
Polako, jos niko ne zna tacno koliko ce ovo i kako trajati... Niko ne zna koliko ce ljudi ostati bez plata i koliko dugo...
I 2007-2009 smo za krizu govorili da nas se ne tice, jer kod nas nista ne uspijeva pa nece ni kriza... Budu li ljudi imali vaznije prioritete od nekretnina, budu li banke poskupile i razrijedile kredite, traznja ce pasti, time ce i oni koji hoce da prodaju nesto morati korigovati cijenu... Kome ne trebaju pare nego ih samo pere kroz zgrade, ne mora snizavati cijenu...
- Bosanac sa dna kace
#5323 Re: Cijene stanova All about
Ipak ne dijelim misljenje sa njima da ce cijene ici skroz dole.
Dosta se naroda iz dijaspore moralo vratiti, mnogi su imali ustedjevine, kake take. Ne znaci da su odmah svi ulozilli u nekretninu, ali su donijeli svjezi, zivi, novac koji cirkulise u ekonomiji...to je samo moje vidjenje stvari.
Dosta se naroda iz dijaspore moralo vratiti, mnogi su imali ustedjevine, kake take. Ne znaci da su odmah svi ulozilli u nekretninu, ali su donijeli svjezi, zivi, novac koji cirkulise u ekonomiji...to je samo moje vidjenje stvari.
'PRODALI SMO IH VIŠE TOKOM KORONE NEGO U FEBRUARU'
Ništa više neće biti isto: Neminovan pad cijena nekretnina u Sarajevu - gdje su stanovi najpovoljniji?
Poskupljenje kredita u bankama, smanjena potražnja zbog teške ekonomske situacije građana, samo su neki od faktora za pojeftinjenje nekretnina, koje će ukoliko kriza rezultira još većim slabljenjem ekonomije – malobrojnima značiti
Posljedice krize još uvijek nisu jasno vidljive na tržištu nekretnina. U strahu od inflacije bilo je onih koji su novac, bojeći se da će izgubiti vrijednost, ulagali u nepokretnosti. Cijene još uvijek stagniraju ali stručnjaci za promet nekretnina prognoziraju njihov, skoro pa neminovan pad.
Sve što je dovelo do poruke "ostanite kod kuće", mnoge je koštalo sna da svoju kuću konačno sebi priušte, jer sa gubitkom posla svaka cijena je postala previsoka.
"Vi možete stan na Alipašinom Polju kupiti već za 1.400 - 1.500 KM po kvadratu. Naravno, kada govorimo o samom centru Sarajeva cijene su više, na Ciglanama je nerenoviran stan 2.300 - 2.400 KM po kvadratu, dok naravno novogradnja u Kemal Begovoj, to je bila najskuplja novoogradnja, koštala je 2.400 KM po kvadratnom metru", rekla je Alma Abdagić, direktorica agencije ''Rental'.
Cijene stanova u Sarajevu iznose i do 5.500 KM po kvadratu. Vlada KS ukinula je subvencije mladima za kupovinu stana u iznosu od 10.000 KM. Tu odluku mnogi ocjenjuju kao još jedan stimulans za napuštanje države.
Direktorica agencije "Rental" za N1 je istaknula da ne vidi razlog zašto se to dogodilo.
"Prošle godine smo mi kao agencija osjetili da je ta podrška mladim ljudima bila itekako potrebna, posebno kada je riječ o mladim parovima koji su se odlučivali za brak. Njima je ta subvencija pomagala da donesu tu odluku da sklope brak, oforme porodicu, ostanu ovdje", rekla je Abdagić.
Kažu – ništa više neće biti isto. Ipak, činjenica da smo zemlja u kojoj mladi i u kasnim dvadesetim žive sa roditeljima, korona je omogućila da ostane nepromijenjena.
U anketi smo upitali građane - da li su riješili stambeno pitanje?
"Nisam, sa roditeljima živim. Skupo je, rijetki se usuđuju da dignu kredit. Većina samo mijenja neku staru nekretninu za nešto novo, modernije. Rijetki su oni koji dignu kredit jer za to je potrebno imati dobar posao i platu", navela je jedna građanka.
"Sticajem okolnosti imali smo priliku da to riješimo na vrijeme tj. proteklu godinu i prošlo je dobro. Morao sam dići kredit nešto malo", odgovorio je jedan od građana.
"Bez kredita, nije skupo, zavisi gdje i koja lokacija. Prije dvije godine sam kupio stan u Vogošći. I tada je 1.400 KM kvadrat bio", kazao je drugi građanin. Slično je i kod jos jedne osobe koju smo upitali da je riješila stambeno pitanje.
"Prije pet godina. Na svu sreću, nismo dizali kredit, muž je imao ušteđevinu pa smo uložili u kuću", kazala je ona.
Procjene agenata za nekretnine su da će ulaganje u kupovinu kuće biti češće nakon pandemije kao i potražnja stanova sa balkonom jer nije bilo lako tokom izolacije ljudima u stanovima bez terasa. U agenciji za prodaju nekretnina tokom pandemije su zabilježili i jedan slučaj prodaje stana radi kupovine kuće, pod uticajem apela za pokretanje mini poljoprivredne proizvodnje, sadnje bašte. Cijene stanova u Istočnom Sarajevu su od 1.300 do 1.700 KM po kvadratu. Još uvijek stagniraju.
"Prodali smo više stanova tokom korone nego u februaru. Bilo je par kupaca koji su dizali kredit u koroni. Banke su regularno odobravale kredite, neke nisu, ali većina jeste. Bilo je i ljudi koji su imali novac na računu pa su se uplašili da će novac izgubiti vrijednost, propasti, i uložili su u nekretninu. Oni su razmišljali o tome i prije korone, ali ih je to podstaklo da odluče da ulože u stan", rekla je za N1 Tamara Ubiparipović iz NPL project agencija za prodaju nekretnina.
Pad cijena stanova nije nerealno očekivati.
Minet Musić, arhitekta i stručnjak za promet nekretnina smatra da "u bliskoj budućnosti će doći do pada cijena nekretnina, a takođe, ako se nastavi ova kriza u jesen, kako najavljuju stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije, mislim da je to neminovno".
Poskupljenje kredita u bankama, smanjena potražnja zbog teške ekonomske situacije građana, samo su neki od faktora za pojeftinjenje nekretnina, koje će ukoliko kriza rezultira još većim slabljenjem ekonomije – malobrojnima značiti. Ako nam na jesen ponovo budu rekli - ostanite u kući, nade mnogih da toj poruci dodaju riječ "svojoj", biće odložene.
(N1, ** No links ** PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)
-
vanjki
#5324 Re: Cijene stanova All about
Da li je tacna informacija da su kamate na stambeni kredit porasle? Ja sam prosle godine podigao za 3%
-
dzipalo
#5325 Re: Cijene stanova All about
Evo prvi znak krize sa nekretninama - pojavio se na prodaju stan u Importane centru
https://www.olx.ba/artikal/38276337/nn- ... mportanne/
https://www.olx.ba/artikal/38276337/nn- ... mportanne/