Slike starog Sarajeva
- muha_sa
#5301 Re: Slike starog Sarajeva
sretan rodjendan
napunila 120 godina--mašala

- muha_sa
- JanuaryJones
#5303 Re: Slike starog Sarajeva
@muha_sa
Evo stepenica. Ja ih se dobro sjećam iako su osamdesetih već bile ohrndane i pomalo zastrašujuće (malo malo fali stepenica i tako sve do dna)

Evo stepenica. Ja ih se dobro sjećam iako su osamdesetih već bile ohrndane i pomalo zastrašujuće (malo malo fali stepenica i tako sve do dna)

- muha_sa
#5304 Re: Slike starog Sarajeva
JanuaryJones wrote:@muha_sa
Evo stepenica. Ja ih se dobro sjećam iako su osamdesetih već bile ohrndane i pomalo zastrašujuće (malo malo fali stepenica i tako sve do dna)![]()
moja mahala
ovi nazovi slapovi tekli na drvenu podlogu--sad je beton a prije bile neke daske po kojima smo skakali a ribice iskakale te ih mi lovili u stare zavjese il potkošulju skinemo pa dvojica drže i hop kad uskoci
-
Stari kenjac
#5305 Re: Slike starog Sarajeva
muha_sa wrote:JanuaryJones wrote:@muha_sa
Evo stepenica. Ja ih se dobro sjećam iako su osamdesetih već bile ohrndane i pomalo zastrašujuće (malo malo fali stepenica i tako sve do dna)![]()
![]()
moja mahala![]()
ovi nazovi slapovi tekli na drvenu podlogu--sad je beton a prije bile neke daske po kojima smo skakali a ribice iskakale te ih mi lovili u stare zavjese il potkošulju skinemo pa dvojica drže i hop kad uskoci
Jesul daCke bile klizave? Trehneli se kad?
- muha_sa
#5306 Re: Slike starog Sarajeva
Stari kenjac wrote:muha_sa wrote:JanuaryJones wrote:@muha_sa
![]()
moja mahala![]()
Jesul daCke bile klizave? Trehneli se kad?
jebeš led na Zetri
-
Stari kenjac
#5307 Re: Slike starog Sarajeva
Baš tako! Alge pod bosim nogama. Danas bi te biljke zvali"zdrava hrana"!
- Potoklinica
#5309 Re: Slike starog Sarajeva
Hvala za ovo pojašnjenje. Malo sam tražio po internetu ali sam samo djelimično pronašao ko je na slici.julisiz es grant wrote:Naravno da nije čudno, svi prvaci svih vjera na tlu Jugoslavije, izuzev patrijarha Dožića, bili su lojalni okupacionim i kvislinškim vlastima. "Hodža" je tadašnji reis-ul-ulema Fehim ef. Spaho, a visoki katolički svećenik desno od njega je sarajevski nadbiskup Ivan Šarić, koji se danas od strane Katoličke crkve smatra maltene svetiteljem, iako je napustio svoje stado i pobjegao zauvijek u inostranstvo u maju 1945.
Čovjek kojeg na slici niste primijetli je Jure Francetić (pravo iznad reis-ul-uleme), ustaški povjerenik za BiH, u varijanti sa brkovima (koje je kasnije, što se može posvjedočiti po slikama sa ratišta, obrijao).
Evo sada je sve jasno.
- dječak sa šibicama
#5310 Re: Slike starog Sarajeva

Muha skace laste
- muha_sa
#5311 Re: Slike starog Sarajeva
ni sa padobranomdječak sa šibicama wrote:
Muha skace laste
jesam sa zida iz parka i tad to bilo kao da skacem sa starog u Mostaru
-
zikamu
#5316 Re: Slike starog Sarajeva
Izgradnja stadiona "Koševo", radna brigada JNA 1948.
"...Nakon predstavljanja igrališta "Šesti april“ i "Skenderija“ na red je došao najveći bh. stadion "Asim Ferhatović Hase" na Koševu. U uvodu treba istaći da je imao značajnu ulogu u razvoju bh. sportista. Dozvolu za izgradnju dale su gradske vlasti 1947. na imanju imućnih Čurčića.
Izgradnja je počela 1948. godine, a dvije godine poslije završen je teren i tartan staza. Koševski potok je natkriven i kanalisan. Na koševskom stadionu prvo su zaigrali Sarajevo i Željezničar. Prva međunarodna utakmica Jugoslavije protiv Turske odigrana je 1954. godine.
Kako su potrebe rasle, tako su se pravili dodatni objekti. Tako su 1966. sagrađene svlačionice, svečana loža, restoran i novinarske kabine. Također, postavljeni su električni semafori i reflektori. Modernizacija se nastavlja šesnaest godina kasnije, a potpuna rekonstrukcija urađena je prije Olimpijskih igara...."
"...Nakon predstavljanja igrališta "Šesti april“ i "Skenderija“ na red je došao najveći bh. stadion "Asim Ferhatović Hase" na Koševu. U uvodu treba istaći da je imao značajnu ulogu u razvoju bh. sportista. Dozvolu za izgradnju dale su gradske vlasti 1947. na imanju imućnih Čurčića.
Izgradnja je počela 1948. godine, a dvije godine poslije završen je teren i tartan staza. Koševski potok je natkriven i kanalisan. Na koševskom stadionu prvo su zaigrali Sarajevo i Željezničar. Prva međunarodna utakmica Jugoslavije protiv Turske odigrana je 1954. godine.
Kako su potrebe rasle, tako su se pravili dodatni objekti. Tako su 1966. sagrađene svlačionice, svečana loža, restoran i novinarske kabine. Također, postavljeni su električni semafori i reflektori. Modernizacija se nastavlja šesnaest godina kasnije, a potpuna rekonstrukcija urađena je prije Olimpijskih igara...."
- Filter
#5317 Re: Slike starog Sarajeva
daklem, da ponovimo
-
zikamu
#5318 Re: Slike starog Sarajeva

Da se komsije ne bi osjetile zapostavljenima, evo i Grbavice 1951. odmah do Poglavnikovog naselja.
-
hrasno
#5319 Re: Slike starog Sarajeva
zikamu wrote:Izgradnja stadiona "Koševo", radna brigada JNA 1948.
Evo jos jedna informacija na prostoru Čurćića( Čurćića vila su to zvali) bilo je jos igralište prije 1 prvog svjetskog rata, tu je igrala utakmice Slavija ali kad je poceo rat, bio je zabranjen rad Slaviji pa im je i oduzet i teren
- black
#5320 Re: Slike starog Sarajeva

ne mogu sjetiti se sta je sve stavljeno, mozda se ponavljaju
-
zikamu
#5321 Re: Slike starog Sarajeva
Ponavljaju se pocesto, ali poslije dvjesta i kusur stranica ko bi se sve sjetio? Osim toga, ko god je na bilo koji nacin vezan za ovaj grad i ima ga u srcu, slozice se da nije previse i sto puta vidjeti jednu te istu sliku... 
- dragma
- Vozim: Pješe
#5322 Re: Slike starog Sarajeva
zikamu wrote:Ponavljaju se pocesto, ali poslije dvjesta i kusur stranica ko bi se sve sjetio? Osim toga, ko god je na bilo koji nacin vezan za ovaj grad i ima ga u srcu, slozice se da nije previse i sto puta vidjeti jednu te istu sliku...
- Fudo Bosna
#5323 Re: Slike starog Sarajeva
Banksy wrote:
Nažalost, treća slika odozgo, "zorno" nam govori, da je i u vrijeme Austrougarske bilo problema sa "Grasom", eno moj prapradedo čeka kombi i žali se,da je opet kupio mjesečnu a kombi "preskače" vožnje !!!
-
jefff
#5325 Re: Slike starog Sarajeva
Automobil koji skreće prema Skenderiji je Renualt 8. Iza njega je Trabant a iza trabanta je Citroën Ami 8. Iza Citroena je Opel Rekord.johntra wrote:
Prema Alipašinoj u krajnjoj desnoj traci se kreću dva Fiata 850.