Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
P308

#5301 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by P308 »

Komercijala je uvijek bila takva kod oba prevoznika. Jedina vozila za koja se zaista brinu.
mirzet87sa

#5302 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

Kako je uber konkurencija, sta pricas? Znas li uopste sta je uber i kako radi? Sama drzava to nece nikada dopustiti. Hoces konkurenciju, registruj taxi firmu, placaj porez drzavi i ostale dadzbine i budi konkurencija. Trenutno jedina "konkurencija" je crveni taxi, a i njih je sve manje i manje. Ide se na to da se smanji broj taksista, a ne poveca. Djaba ti ideja i zamisao kada licenci nema. Da bi izasao jedan novi, moraju izaci dva stara..
Eborg

#5303 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Eborg »

Zasto se smanjuje Crveni Taxi kada su nabavili nova vozila? Mislio sam da im fino ide.
Avetinho

#5304 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Avetinho »

mirzet87sa wrote:Kako je uber konkurencija, sta pricas? Znas li uopste sta je uber i kako radi? Sama drzava to nece nikada dopustiti. Hoces konkurenciju, registruj taxi firmu, placaj porez drzavi i ostale dadzbine i budi konkurencija. Trenutno jedina "konkurencija" je crveni taxi, a i njih je sve manje i manje. Ide se na to da se smanji broj taksista, a ne poveca. Djaba ti ideja i zamisao kada licenci nema. Da bi izasao jedan novi, moraju izaci dva stara..
Naravno da ce dopustiti, jer ih niko nece pitati. Uber placa poreze gdje god radi, a ne dere bezobrazno musterije kad izlaze sa aerodroma.
mirzet87sa

#5305 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

Eborg wrote:Zasto se smanjuje Crveni Taxi kada su nabavili nova vozila? Mislio sam da im fino ide.
Propada lagano. Imali su i oni dosta divljih auta, taj broj se prepolovio. Nema ih u gradu cirka 50 da rade, ako i toliko. Shvatili vi to kao hvalu ili ne, sarajevo taxi trenutno nema konkurencije. Ima jos par sitnih divljaka koji se koprcaju, a na svom imenu imaju desetine hiljada kazni koji ce morati platiti kad tad, pa ako im se isplati, nek redaju jos.. :D Treba se pojaviti dobro bogat privatnik da bi im preuzeo posao, a takvih nema kod nas. Od ubera nema nista, davno prezvakana tema, nasa vlast je to odbila davnih dana.
to je to

#5306 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by to je to »

Crveni taksi ne propada.
autoskolee

#5307 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by autoskolee »

ne moze propadat covjek prosle godine kupio 6-7 "novih" auta.. passat 7, octavie nove i ne sjecam se vise
dječak sa šibicama

#5308 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dječak sa šibicama »

Mokri snovi sa taxista, "Crveni propada".
mirzet87sa

#5309 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

Moze kupovati kajene, bentleje, kakve to veze ima i s cim? Gubi licence za rad, svake godine sve manje i manje ih ima! Sta vi mislite, sad da kupi 30 auta svih 30 moze taksirat? Moze, al u kurcu. Za sva auta treba papirologija, koju dobiti ne moze, jer je u procesu smanjivanje broj taksista. A svi, bas svi, koji "izlazd na taxi" i uvaljuju se novcano logicno da ne idu kod privatnika nego u samovoljan rad - rad za sebe. Crveni samo mijenja auta na vec postojece licence, ne prosiruje se on ni metra. Taksista u gradu ima cca 1000-1150, crvenih 50 komada. Pametnom dosta :) s tim da ih je bilo i 1700, ide se na trocifren broj. I opet, ne taksiram niti sam simpatizer sarajevo taksija, imam dodira s administracijom ovog posla i pristup informacijama koji jasno govore da 70% grada sarajeva drzi sa taxi koji je trenutno i najveci postotak u zadnjih 5 godina. Biljezi drastican rast u zadnje 2-3 godine. Sto se tice crvenog, nikada nece biti ozbiljna konkurencija sa taxiju, isti ne mogu brojcano zadovoljiti potrebe JEDNOG hotela, o vise da ne pricam.
artime

#5310 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by artime »

Bolje da sa taxi to ulozi u ODGOJ svojih uposlenika.
seoBIH

#5311 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by seoBIH »

cca 1000-1150, crvenih 50 komada
Pametnom dosta? Ide se u proces smanjivanja a diraju crveni taxi? :bih:
dječak sa šibicama

#5312 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Jos kad dodje Uber, a doci ce...
mirzet87sa

#5313 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

Da, ide se u proces smanjivanja. Ko ide u penziju, ne zeli vise da radi ili sta vec ima pravo prodati svoju licencu. A da bi ti, ja, neko treci, izasao da taxirs mora kupiti 2 licence. Dakle, da bi jedan usao dva moraju izaci. Ganja se cifra od cirka 700 taxista. Jasno je da ovim potezom i sarajevo taxi gubi na cifri radnika ali licence ne idu, odnosno rijetko idu, u ruke privatnih kompanija. Sve to otkupe/naslijede clanovi porodice, sinovi ili neko ko se zeli baviti tim biznisom. A jednom kada ih kupe, oni su "svoj gazda". Sebi prave radno vrijeme, vozaju koliko hoce, kad hoce i koga hoce. Jesu li kulturni ili ne ne ulazim u to, s tim da i sam pisem da je najveca bagra na zeljeznickoj stanici i aerodromu, pljackaju ko i politicari.
Uber na nase prostore nece doci nikad, njegov rad je isti na principu rada divljih taksista. Nasoj drzavi to u interesu nije, veliki novac se ubira od legalnih taxi kompanija. Jos da dodamo na to 40% skuplju registraciju taxi vozila, ogromne su to cifre u pitanju. Davno se je polemisalo na tu temu, uber je odbijen s nasih prostora davnih dana. Mozete se tjesiti, nemam potrebe da lazem, taj dan nece doci nikada.
supercali

#5314 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by supercali »

Uber ce doci i prije nego sto mislimo
Naslovnica

#5315 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Naslovnica »

Eborg wrote:Zasto se smanjuje Crveni Taxi kada su nabavili nova vozila? Mislio sam da im fino ide.
Pusti jarane šuplju.
Normalno da mu ide dobro. Sam pogled na vozni park, razgovor sa vozačima (nerijetko ih koristim), pogled na štand i priča raje sve govori.
Nikada u zadnjih 5-6 godina nisam stopirao SA Taxi, samo Crveni. 100% zadovoljan. Prošle godine mi je hitno trebao taxi, uletim na prvi SA Taxi na Skenderiji, nisam mogao čekati Crveni, fuj. Nekakav uhljup smrdljivi u raspadnutom zelenom Seatu, bože sačuvaj. Opsovah sam sebe koji me je vrag gonio.
mirzet87sa

#5316 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

A i veliki razlog zasto crveni gubi licence jeste i taj sto na jedno auto vazi jedna licenca i jedan vozac, dok oni cesto znaju imati i po 3 vozaca na jedno auto. Kad tad, inspekcija ih pofata i ide u proces oduzimanja od strane kantona, te rasprodaja. A pogodi ko dobije te licence.
mirzet87sa

#5317 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

I sasvim normalno je i logicno da moraju obnavljati vozni park. Auta im rade 24/7 jer se mijenjaju po 2-3 vozaca na jedno auto. Auta izgledaju, mozda, s vana napirlitano ali imaju po 350-500.000+ predjenih kilometara.
Dr Baltazar

#5318 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Dr Baltazar »

mirzet87sa wrote:I sasvim normalno je i logicno da moraju obnavljati vozni park. Auta im rade 24/7 jer se mijenjaju po 2-3 vozaca na jedno auto. Auta izgledaju, mozda, s vana napirlitano ali imaju po 350-500.000+ predjenih kilometara.
A u SA taxi sve nova auta. E klasa 2010 godište, 400k + km i tako to. I to su bolji slučajevi :mrgreen:

Ima smisla ostalo što pričaš, ali ovo si promašio. Crveni Taxi ima mnogo bolja, očuvanija auta.
mirzet87sa

#5319 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

Dr Baltazar wrote:
mirzet87sa wrote:I sasvim normalno je i logicno da moraju obnavljati vozni park. Auta im rade 24/7 jer se mijenjaju po 2-3 vozaca na jedno auto. Auta izgledaju, mozda, s vana napirlitano ali imaju po 350-500.000+ predjenih kilometara.
A u SA taxi sve nova auta. E klasa 2010 godište, 400k + km i tako to. I to su bolji slučajevi :mrgreen:

Ima smisla ostalo što pričaš, ali ovo si promašio. Crveni Taxi ima mnogo bolja, očuvanija auta.
Malo si ti pojebao neke stvari. Crveni taksi mijenja auta jer mora. Auta im se ne gase, bukvalno. Rade 24h dnevno, tri covjeka na 1 auto. Ishabaju se u roku godinu dana. Prednost crvenog je sto ulaze znatnu kolicinu novca u obnovu voznog parka, a do kad ce izdrzati je pitanje vremena. Imas i u sa taxiju auta s manjom kilometrazom, novijih godista, nije to poenta price. Njihovo auto nabije kilometrazu za godinu sto ovaj nece za tri, zato i jeste stalna potraZnja za novim autima, a pitanje je do kad. Inspekcija im je svima za vratu, hvataju ih svakodndvno, a uhvatit ce i njegovog vozaxa koji radi na divljaka kad tad.
dječak sa šibicama

#5320 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Samo zbog ove njihove suplje price, sa zadovoljstvom sjednem u Crveni dok uhljupi gledaju i mrmljaju sebi nesto u bradu.

Oni bi monopol, pa da dizu cijene, odbijaju voznje i slicno.

Uber dolazi, naravno.

Cak postoji plan da se na aerodrom dovede privatnik iz Graza, nas covjek, da se formira aerodromska taxi sluzba. Za sada, na cekanju ideja.
mirzet87sa

#5321 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

Ti si nebitna osoba, kao i vas par koji bojkotujete. Zao mi je informisati vas, sa taxi ove godine biljezi najveci promet od 1992 :) price da ih vas "bojkot" unistava mi se ne slaze s dokumentacijom. Kao covjek iznutra, zapamti sta ti kazem, uber nece doci NIKADA. Jos 2012-2013 je uvedena zabrana, izvoli informisi se :) planove o vasem covjeku iz graza okacite macku o rep. Dok stoji vladajuca stranka iza ledja, sarajevo taxi je neunistiv.
dječak sa šibicama

#5322 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Cuj vladajuca stoji iza ledja, hocete li to opet paradirati gradom sa SDA zastavama.

Doci ce Uber, itekako ;-) a Crveni ostaje, na vasu zalost.
esmasaric

#5323 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by esmasaric »

Nekako sam samo sa taksistima na aeodromu imala problema. Valjda sam peh, ne znam. A i ljena sam da zovem, pa jako često samo mahnem, pa kada uđem i krene da vozi, moraju da prihvate vožnju pa makar na malim relacijama.

I ja prosto ne mogu da vjerujem da kada je kiša, ili kada se ljudi vraćaju s posla oko 4, pola 5, jedva uhvatim taxi u gradu, pa čak su i štandovi prazni kod Katedrale, Principovog, BBi, a uvijek sam mislila da imamo i previše taksista :-) Marfijev zakon.
dječak sa šibicama

#5324 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Sa taxistima na aerodromu i autobuskoj stanici, i Mahatma Gandi bi imao sukob i problem.
mirzet87sa

#5325 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

MickeyPierce wrote:Prica raje da se ne vozi sa taxijem = prica raje da ne glasa za sda
:thumbup:
Od 400,000 njih 500 bojkotuje, prica im je rekao bi covjek nemaju hljeba jesti, a ljudi posluju najbolje u zadnjih 10 godina. Dovoljno je pogledati standove, traziti listing centrale za dnevni broj poziva, koji iznosi preko hiljadu, da se uvidi kako oni "ne rade". Uberom se mozes vozati ali u americi. :lol: :sad:
Post Reply