Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
tranquil

#5301 Re: Evolucija

Post by tranquil »

S4mpion wrote:
AleksoMKD wrote:Posle pola godine krenula tema, dobro je.

Ja bih molio kolege kreacioniste za misljenje o kreatoru koji kreira ove horore.
Ne preskači lekcije, prvo moramo utvrditi kako smo nastali mi, vrijeme, život, materija, prostor, kako te stvari funkcionišu, jer sa ovako oskudnim zanjem, kakvo, kao ljudi, trenutno imamo, nismo sposobni za vršenje takvih analiza na naučnom nivou.

Tvoje pitanje je više za podforum religija ili filozofija.
I ja se slažem sa ovim dijelom da kreacionizam nema mjesta ni na ovoj temi, ni na ovom podforumu, jer nije validna naučna teorija.
chupacabra

#5302 Re: Evolucija

Post by chupacabra »

zeina wrote:Kakva je razlika izmedju vjerovanja u evoluciju i vjerovanja u kreaciju?
Nikakva, jer su i jedno i drugo vjerovanja koja se ne mogu prakticno dokazati, "dokazi" koje nude i jedni i drugi su apsolutno na istom nivou jer se sluze samo pretpostavkama na osnovu izucavanja posljedica ili poredjena sa necim slicnim, tako da je meni ta rasprava ko je upravu i ko je pametniji apsolutno besmislena, neka vjeruje sta ko hoce, najgore je kad jedni drugima pocnu nametati svoja uvjerenja koja ne mogu dokazati
Stvarno? Evo ti jedan banalan dokaz evolucije na koju ja licno uticem.
Ja se bavim proizvodnjom pive. U pivu vrste "ale" ide kvasac gornjeg vrenja, to jest celije kvasca se koncentrisu na vrhu slada i proizvode etanol iz secera (glukoze). Kada je kvasac pri kraju, to jest nestane kolicina secera u sladu, on pocinje da formira male kolonije (grudvice) koje flokuliraju ili padaju na dno. To je nacin na koji se kvasac priprema za glad jer mu nestaje secera. Neka vrsta "zimskog sna".
E sad, imas vrste kvasca koje manje ili vise flokuliraju. One sto manje flokuliraju, ostaju suspendirane (lebde) u tekucini piva zajedno sa alkoholom, ostatkom secera i proteina. To pravi pivu mutnom.
U kvascu ima genetskih varijacija, i u istoj vrsti kvasca (recimo kvasac za psecnicno pivo koji slabo flokulira) imaju celije koje prve padaju na dno poslije dvije sedmice. Ja te celije onda sa dna uspem u posebnu posudu da kvasac sacuvam za sljedecu turu piva da ga ne moram ponovo kupovati.
Znas sta se desi poslije jedno 10-15 generacija koristenja kvasca za pivu koja mora prirodno da bude mutna (njemacko psenicno pivo)?
Pocinjem da dobivam cisto pivo a koje to nebi trebalo biti. Zasto? Zato sto sam selektivno sa dna kupio kvasac sa genetskom varijacijom kojom on brze od ostalih celija flokulira i taj kvasac dalje razmnozavao za novo pivo. Ja sam ustvari izvrsio prirodnu selekciju genetske varijacije "brzog flokulanta" i eliminisao celije koje su slabo flokulirale. Samo za 10 generacija kod jednocelijskog gljivicnog organizma. Zamisli genetsku varijaciju podloznu selekciji koja traje stotine miliona godina i kod mnogo kompleksnijih organizama.
Evolucija nije vjerovanje. Za nju trenutno ima toliko dokaza, od geologije, preko fosila do molekularne genetike, da se danas slobodno naziva naucnom cinjenicom.
Pandakonda

#5303 Re: Evolucija

Post by Pandakonda »

zeina wrote:Kakva je razlika izmedju vjerovanja u evoluciju i vjerovanja u kreaciju?
Evolucija je naučno dokazana, razlog zašto se zove teorija jeste zato što riječ teorija u nauci nema isto značenje kao u "našem" govoru. Ako ćeš baš banalan primjer, i teorija gravitacije je samo teorija pa ne vidiš ljude da skaču sa zgrada da je testiraju. Evolucija je trenutno najbolje objašnjenje (teorija) kako se razvio život na zemlji. Također evolucija je "teorija" zato što nauka nema dogmatski pristup kao religija da postoji samo jedno uvjerenje u koje se ne smije sumnjati, ako neko otkrije uvjerljiviji način kako se život razvio na zemlji onda će njegova "teorija" ići ispred Darwinove. Još banalniji primjer ti je da smo mi evoluirali od homo erectusa (bilo ih je i prije njeg) do sadašnjeg homo sapiensa. Možda i ima naučnika koji imaju neke drugačije tvrdnje, ali nijedan ozbiljan naučnik neće tvrdit da su postali od Adama i Eve.
bude

#5304 Re: Evolucija

Post by bude »

Image
Pandakonda

#5305 Re: Evolucija

Post by Pandakonda »

bude wrote:Image
:roll:

Čovjek nije direktno nastao od majmuna. Majmun i čovjek imaju zajedničkog pretka. Ova slika bolje objašnjava:

Image
Dozer

#5306 Re: Evolucija

Post by Dozer »

Krajnje je vrijeme da se prestanete zajebavat s kojekakvim teorijama. Stvorio nas je bog, i vozdra. Nema nista prije nas, samo se mi pojavili, i to je to. Ha ja...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#5307 Re: Evolucija

Post by pici »

a ja se tek sad nafHuro na srBske amebe :(
Dozer

#5308 Re: Evolucija

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
BHCluster

#5309 Re: Evolucija

Post by BHCluster »

Image
raoul duke

#5310 Re: Evolucija

Post by raoul duke »

Dozer wrote:Krajnje je vrijeme da se prestanete zajebavat s kojekakvim teorijama. Stvorio nas je bog, i vozdra. Nema nista prije nas, samo se mi pojavili, i to je to. Ha ja...
Kod tebe mozda sarkazam ali na forumu intelektualna tragedija :ljulja:
¤ jelena ¤

#5311 Re: Evolucija

Post by ¤ jelena ¤ »

Image

- Similar gestures by apes and human infants.
"The similarity in the form and function of the gestures in a human infant, a baby chimpanzee and a baby bonobo was remarkable," said Patricia Greenfield, a Distinguished Professor of Psychology at UCLA and co-author of the study, published in the open-access journal...

Frontiers in Psychology.

- O čemu ti...čuj izuzetna sličnost...kakva sličnost, jadna nebila, đe ti vidiš sličnost?
Nosi, bona, to dijete u kuću, u toplo, čisto, što dalje od te prljavštine i metni ga u krevetac nek spava ko beba, a tog majmuna u kavez
ili ga pusti u neku džunglu, što dalje od tog djeteta. Ljudi su ljudi, a majmuni su životinje...

što dalje, što dalje, fujto.
Dozer

#5312 Re: Evolucija

Post by Dozer »

raoul duke wrote:
Dozer wrote:Krajnje je vrijeme da se prestanete zajebavat s kojekakvim teorijama. Stvorio nas je bog, i vozdra. Nema nista prije nas, samo se mi pojavili, i to je to. Ha ja...
Kod tebe mozda sarkazam ali na forumu intelektualna tragedija :ljulja:
Mah.... znam, i vidim :roll:
Jos poraznije je sto to nije samo na forum(ima)u, nego i u real life.... :-?
raoul duke

#5313 Re: Evolucija

Post by raoul duke »

Je li iko zna zasto nemamo NIN-a na forumu vise?
MyTao

#5314 Re: Evolucija

Post by MyTao »

raoul duke wrote:Je li iko zna zasto nemamo NIN-a na forumu vise?
Mozda se covjek vise ne moze nositi sa idiotima koji vjeruju u bajke a evolucija im ima "rupe" :lol: :lol:
ExNihilo

#5315 Re: Evolucija

Post by ExNihilo »

Najmanje 20x pitano i odgovoreno. Zalijepite stiki moderatori. :D
raoul duke

#5316 Re: Evolucija

Post by raoul duke »

MyTao wrote:
Mozda se covjek vise ne moze nositi sa idiotima koji vjeruju u bajke a evolucija im ima "rupe" :lol: :lol:
Situacija na forumu redovna
ToxicHoney

#5317 Re: Evolucija

Post by ToxicHoney »

MyTao wrote:
Nikakva, jer su i jedno i drugo vjerovanja koja se ne mogu prakticno dokazati, "dokazi" koje nude i jedni i drugi su apsolutno na istom nivou jer se sluze samo pretpostavkama na osnovu izucavanja posljedica ili poredjena sa necim slicnim, tako da je meni ta rasprava ko je upravu i ko je pametniji apsolutno besmislena, neka vjeruje sta ko hoce, najgore je kad jedni drugima pocnu nametati svoja uvjerenja koja ne mogu dokazati

Nije BiH u govnima zbog politicara vec zbog glasaca... Tuzno je i jako opasno sto se vjerovatno 80% ljudi slaze sa tobom... :sad: :sad: :sad:
Živa istina..
Dozer

#5318 Re: Evolucija

Post by Dozer »

Al' bas...
Mislim...izjaviti da su evolucija i kreacionizam isto i da su oboje nedokazivi, tj. da ni za jedno ne postoje dokazi, najobicnija je blasfemija kojom vjernici brane svoja vjerovanja u nekakvog "kreatora", tj. boga.

Ljudi jednostavno zatvore oci na sve dokaze i cinjenice o evoluciji, i kazu - pljuc, to ne vazi. Ne pise u vjerskim knjigama, dakle - nije tacno. :D
listopad

#5319 Re: Evolucija

Post by listopad »

U Turskoj su eto izbrisali evoluciju iz nastavnog plana sto jasno govori o buducem toku evolucije u toj zemlji, naime unatrag.
GAU8

#5320 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

Zanimljivo bi bilo tražiti razloge postojanja kreacionista sa aspekta evolucije.
Smrcak15

#5321 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

Nek objasni neko ovo:

"Kako slucajni dogadjaji mogu da kreiraju komplexne strukture"?
GAU8

#5322 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

Smrcak15 wrote:Nek objasni neko ovo:

Nikako.
Slučajni događaji realno ne mogu da kreiraju kompleksne strukture. (Matematički je naravno sve moguće)
HardcoreMX

#5323 Re: Evolucija

Post by HardcoreMX »

i koji nigdje nisu prethodno egzistirali. :thumbup:
Smrcak15

#5324 Re: Evolucija

Post by Smrcak15 »

GAU8 wrote:

Nikako.
Slučajni događaji realno ne mogu da kreiraju kompleksne strukture. (Matematički je naravno sve moguće)
bravo, sa tim odgovorim si fakticki potvrdio da evolucija nije stvorila ziva bica.
GAU8

#5325 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

Smrcak15 wrote:
GAU8 wrote:

Nikako.
bravo, sa tim odgovorim si fakticki potvrdio da evolucija nije stvorila ziva bica.
Ne, nego ti potvrđuješ da nemaš pojma o čemu govori teorija evolucije.
Post Reply