Evo jedno pitanje samo za iskusne Aliexpressaše.
Dakle može li mi netko preporučiti neki konkretan model SDmicro memorijske kartice za mobitel i USB stick koji bi radili pouzdano na duži niz godina?
Nije mi bitno koja je marka, nije mi bitno kakva je brzina, nije mi bitno ni kako izgleda, nije mi bitno ništa osim pouzdanosti. A izgleda da je upravo to onaj dio koji je najškakljiviji za stvari sa Aliexpressa...
Naime što... vjerojatno ste vidjeli da se tamo prodaju razno-razni Sandisk, Samsung i Kingston stickovi i memorijske kartice za 20% cijene po kojoj se prodaju kod nas. Ali u čemu je problem... to je sve škart roba. Naime, tokom procesa proizvodnje elektroničke i memorijske opreme (a sve te tvornice su baš u Kini), postoji određen postotak robe za koju se testiranjem odmah na tvorničkoj traci ustanovi da kvalitetom ili performansama ne udovoljava traženom nivou kvalitete za takav proizvod koji definira proizvođač. Omjer između korisnog i beskorisnog udjela robe na proizvodnoj traci se zove yield, a što je yield veći to je proizvodni proces efikasniji i profit bolji.
Roba koja udovoljava traženim kriterijima kvalitete se pakira i izvozi na zapadno tržište, a roba koja je klasificirana kao "pokvareno" se po sistemu "šteta je da se baci" prodaje na tržištima gdje je nemoguće tužiti proizvođača, odnosno tamo gdje ne postoje nikakvi zakoni o zaštiti potrošača - dakle na Aliexpressu.
Ti kad uzmeš tu karticu u ruku ona izgleda kao originalna... pakiranje isto izgleda kao originalno, čak i ako odeš skenirati QR kod s pakiranja isto će ti na njihovoj web stranici napisati da kartica nije fejk... ali... takva kartica će crknuti vrlo brzo, već nakon zapisivanja prvih par većih fajlova, zato jer je već na proizvodnoj traci označena kao tehnički neispravan proizvod koji ne smije na tržište.
E sad... ovo što sam napisao vrijedi za 90% USB stickova i SD memorijskih kartica koji se prodaju na Aliexpressu, ali ja pokušavam ubosti onih preostalih 10%.
Prekopao sam dosta toga tamo i nekako mi se čini da bi one Kodak kartice koje se prodaju na Aliexpressu ustvari mogle biti originalne. Osim toga izgledaju jako lijepo u onoj Kodakovoj žutoj boji (manje bitno), a i nama starijima budi nostalgiju na osamdesete kad je Kodak bilo veliko ime na svjetskoj sceni.
Uglavnom, ono što bih ja najviše volio je da mi se javi netko i kaže - slušaj, brale, evo ja sam kupio tu i tu karticu, taj i taj USB stick, i mogu samo pokucat u drvo jer ni nakon XY godina korištenja nema nikakvih bad sectora i radi kao singerica. Zapisao sam na nju sto gigabajta video fajlova i nikad se nije ni nakašljala.
E ako netko ima za preporučiti jednu takvu, to bih odmah kupio, istu takvu, bez oklijevanja, bez obzira na marku i model.
Moram reći, imao sam jednu situaciju još 2018. kad su mi na brzinu zatrebale memorijske kartice i zaletim se ja do prve trgovine tu u gradu. Pitam ih šta imate, kaže mi lik evo imamo ove TeamGroup od 16, 32 i 64 GB. Reko bogati imaš li išta drugo, imaš li neki normalan brand, neki Kingston ili nešto. Kaže nemamo ništa, evo samo ove što sam ti pokazao. I u tom trenutku ja skontam da se to smeće prodaje ovdje jer je u pitanju usrani brand za kojeg nikad nitko nije čuo i jedino takve su dovoljno jeftine da bi ih raja u Bosni mogla sebi priuštiti, sve ostalo izlazi izvan platežne moći ljudi koji žive tu. I tako eto, nije mi bilo drago što moram kupit to smeće umjesto neke normalne kartice, ali pošto sam bio u žurbi i ništa drugo nije bilo na raspolaganju, onda uzmem par tih TeamGroup od 64 GB. I gledajte sad šta se desi... od 2018. pa naovamo zapisao sam na njih stotine i stotine video fajlova, bile su mi i u vlazi i u prljavštini, znale su doslovno prezimiti na podu u sobi u kojoj nikog nema... i nikad ništa čovječe, nikad nijedan bajt nije izgubljen s tih kartica koje sam kupio preko kurca. Znači te kartice su beton, apsolutno sve najveće pohvale i preporuke što se mene tiče, dokazale su se na duži rok s najvišim ocjenama iako su bile najjeftinija marka na polici trgovine. Nekad se isplati i kupit nešto naslijepo. Bio sam skeptik što se tiče te TeamGroup marke za sirotinju, ali sad više nisam. U isto vrijeme, čitam iskustva kupaca na Aliexpressu koji su kupovali Sandisk kartice kod njih (koji je uvriježen kao najprestižnije ime) i masovno im crkavaju i iskaču greške na koruptiranim fajlovima.
Međutim, šta je problem, da uzmem kod nas TeamGroup SDmicro od 512 GB to je 150 maraka. A Kodakova sa Aliexpressa istog kapaciteta dođe oko 50 maraka skupa sa shippingom. Pa ti sad vidi.
Mene ustvari zanima ima li itko od vas tu ikakvog iskustva s tim Kodak memorijskim karticama i USB stickovima sa Aliexpressa - i ako ima, kakve su se pokazale? Ili ne mora biti Kodak, može biti bilo koja druga marka, samo da se pokazala pouzdanom na duži rok. Jedino me to zanima.
Hvala unaprijed na preporuci!