Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
vjeshalica

#5301 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by vjeshalica »

citiras vjerovatno svoje budalaštine koje piskaraš po blogeru i izmišljaš

Poslanik a.s. zabranio da se koriste ukiseljeni nakon tri dana, grožđe i hurme, jer poprimaju osobenost opijanja ljudskoga razuma sto ih cini u tom stanju zabranjenima vjerniku za upotrebu, iako su u svojoj osnovi I grozdje I hurme zdravi I pozeljni da se konzumiraju.

https://www.islamskazajednica.ba/index. ... Itemid=223

detaljnije objasnjene o zabrani nagore poemnutom linku,da se ne bi pojedinci doveli u zabludu od citata sa bloga doticnog koji ocito vodi bez imalo informacija,sa licnim izmišljotinama i podvalama koje predstavljao kao hadise i izvore :mrgreen:
Analiticarr

#5302 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

vjeshalica wrote: 12/12/2019 23:11 citiras vjerovatno svoje budalaštine koje piskaraš po blogeru i izmišljaš

Poslanik a.s. zabranio da se koriste ukiseljeni nakon tri dana, grožđe i hurme, jer poprimaju osobenost opijanja ljudskoga razuma sto ih cini u tom stanju zabranjenima vjerniku za upotrebu, iako su u svojoj osnovi I grozdje I hurme zdravi I pozeljni da se konzumiraju.

https://www.islamskazajednica.ba/index. ... Itemid=223

detaljnije objasnjene o zabrani nagore poemnutom linku,da se ne bi pojedinci doveli u zabludu od citata sa bloga doticnog koji ocito vodi bez imalo informacija,sa licnim izmišljotinama i podvalama koje predstavljao kao hadise i izvore :mrgreen:
Citiram odlomke iz Kur'ana.
A Casni Kur'an NE ZABRANJUJE konzumiranje vina ili alkohola!
Najvjerodosniji dokaz za to je OVAJ CITAT IZ KUR'ANA CASNOG koji sve to najbolje objasnjava:
Uzvišeni je objavio: “U njemu (Džennetu) su rijeke od vode neustajale i rijeke od mlijeka nepromijenjena ukusa i rijeke od vina, prijatna onima koji ga piju i rijeke od meda procijeđenog.” (Muhammed, 15.)
Sve ostalo su samo (ne)namjerna iznosenja neistine. Jer to sto je Muhamed a.s. zabranio svojim vojnicima ne znaci da je Kur'an zabranio svojim sljedbenicima.
vjeshalica

#5303 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by vjeshalica »

“O vjernici, vino i kocka i kumiri i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. Šejtan želi da pomoću vina i kocke unese među vas neprijateljstvo i mržnju i da vas od sjećanja na Allaha i od obavljanja molitve odvrati. Pa, hoćete li se okaniti?”

90. i 91. ajeta sure El-Maida

Da si u pravu kao što nisi, sve stvari haram koje proiziđu iz alkoholizma ne bi bile haram. Dakle kontradiktoran si. :mrgreen:
Nego ugasi blog pišeš besmislice.
Analiticarr

#5304 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

vjeshalica wrote: 12/12/2019 23:37
“O vjernici, vino i kocka i kumiri i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. Šejtan želi da pomoću vina i kocke unese među vas neprijateljstvo i mržnju i da vas od sjećanja na Allaha i od obavljanja molitve odvrati. Pa, hoćete li se okaniti?”

90. i 91. ajeta sure El-Maida

Da si u pravu kao što nisi, sve stvari haram koje proiziđu iz alkoholizma ne bi bile haram. Dakle kontradiktoran si. :mrgreen:
Nego ugasi blog pišeš besmislice.
Ovo nije zabrana nego savjet.

Kur'an Casni kaze

Uzvišeni je objavio: “U njemu (Džennetu) su rijeke od vina, prijatna onima koji ga piju.” (Muhammed, 15.)
Analiticarr

#5305 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

Jos jedan neoboriv dokaz da vino ili alkohol nisu zabranjeni u islamu:

Kuran.4:43, O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali sta izgovarate.
asurbanipal

#5306 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

A Allax prašta i Samilostan je :mrgreen:

Image
allem_77

#5307 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by allem_77 »

Analiticarr wrote: 12/12/2019 23:06 Mislim da sam nasao najlogicnije objasnjenje za ovo:

zijancer

#5308 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

bosanska verzija: ne sjedajte za volan dok se ne uhavizate
zagortenej

#5309 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

asurbanipal wrote: 13/12/2019 00:20 A Allax prašta i Samilostan je :mrgreen:

Image
In vino veritas
Idemedosumom

#5310 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Analiticarr wrote: 11/12/2019 23:45
I dalje nigdje ne pise da je to ZABRANJENO.
Kako bolan ne piše. Ispao sam malo iz forme, but here goes :-D
Reci: "Gospodar moj je zabranio jedino razvratnosti, ono šta je vidljivo od njih i šta je skriveno, i griješenje i tlačenje bez prava, i da pridružujete Allahu ono za što nije objavio autoritet, i da govorite o Allahu ono šta ne znate."
Pitaju te o alkoholu i kocki. Reci: "U njima dvoma je grijeh veliki i korist za ljude, a grijeh njihov je veći od koristi njihove." Pitaju te šta da udjeljuju. Reci: "Višak." Tako Allah objašnjava vama znakove, da biste vi razmišljali,

Znači, Allah uzvišeni je grijeh, šta? Zabranio.

A alkohol je, šta? Grijeh? Ne, čak je veliki grijeh.

*drops mic*
Idemedosumom

#5311 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Bloo wrote: 12/12/2019 23:03 Zato tebi ponudih neovozemaljsko... :|
nepristojan si kao gost
Molim lijepo, ja nisam gost. Ja sam povratnik 8)
travar

#5312 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by travar »

Idemedosumom wrote: 13/12/2019 18:42
Pitaju te o alkoholu i kocki. Reci: "U njima dvoma je grijeh veliki i korist za ljude, a grijeh njihov je veći od koristi njihove." Pitaju te šta da udjeljuju. Reci: "Višak." Tako Allah objašnjava vama znakove, da biste vi razmišljali,

*drops mic*
Istini za volju, u ovom ajetu se može umjesto riječi "grijeh", naći "šteta" ili "zlo", zavisi od prijevoda.
Analiticarr

#5313 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

Idemedosumom wrote: 13/12/2019 18:42
Analiticarr wrote: 11/12/2019 23:45
I dalje nigdje ne pise da je to ZABRANJENO.
Kako bolan ne piše. Ispao sam malo iz forme, but here goes :-D
Reci: "Gospodar moj je zabranio jedino razvratnosti, ono šta je vidljivo od njih i šta je skriveno, i griješenje i tlačenje bez prava, i da pridružujete Allahu ono za što nije objavio autoritet, i da govorite o Allahu ono šta ne znate."

*drops mic*
Znaci hoces reci da je Allah kao nagradu u Dzennetu obecao GRIJEH? Ja ne mislim tako. Znaci to je jos jedan los pokusaj podmetanja ili iskrivljavanja istine.
To za kocku i alkohol je prevedeno pogresno. Ne pise da je grijeh nego ZLO
Ludzak

#5314 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Ludzak »

Šta sve nećete citirati i izvlačiti iz konteksta samo da se nađe dobar razlog za ispijanje alkohola. Ccc
Kod Bošnjaka sve može.
Prskalica007

#5315 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Prskalica007 »

Ludzak wrote: 13/12/2019 20:32 Šta sve nećete citirati i izvlačiti iz konteksta samo da se nađe dobar razlog za ispijanje alkohola. Ccc
Kod Bošnjaka sve može.
za svoju strast spremni na sve :-)
vjeshalica

#5316 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by vjeshalica »

Ma stipu lika vodi neki blog izvukao iz konteksta nema znanja nema apsolutno nista meritorno u njegovoj prici dakle totalna nula
Decko ponijet velikim neznanjem hoce da bude pandan svjetskim tumacima...
Objasnjenje oko vina:
https://znaci.ba/tekstovi/cetiri-mubare ... simbolizmi
zagortenej

#5317 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Običaji pijenja – kako je islam počeo apstinirati
Kada ti vino proteče kosti, kada se pomiješa s tvojim udovima i prodre ti u srce, podaruje tvojim osjećajima slobodu te oslobađa dušu od želja.“ Ove riječi potječu od klasičnog arapskog pisca al-Jahizija, rođenog u osmom stoljeću na području današnjeg Iraka. A petsto godina nakon Muhameda perzijski pjesnik i astronom Omar Khayyam napada onda još mladi pokret puritanskih muslimana, koji su se zalagali za strogo tumačenje Kur'ana po pitanju zabrane alkohola: „Odite Proroku i recite mu: / Pozdravlja te Khayyam i pita: / Kako to da mi dozvoljavaš (piti) kiselo mlijeko / A želiš da se odreknem slatkog vina?“
http://www.prometej.ba/clanak/prijevodi ... irati-2421
Idemedosumom

#5318 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Analiticarr wrote: 13/12/2019 20:28 Znaci hoces reci da je Allah kao nagradu u Dzennetu obecao GRIJEH? Ja ne mislim tako. Znaci to je jos jedan los pokusaj podmetanja ili iskrivljavanja istine.
Argumentacija ti se svodi na boldirano, uz ajet o vinu u Dženetu (koje je također opisano, falit će mu određene "ključne" karakteristike, u usporedbi s ovozemaljskim).

Čovjek nikada ne bi činio grijeh, da isti sa sobom ne nosi neku vrstu brze i kratkoročne koristi/užitka, u tome i jeste caka.

Iako se ne slažemo oko prijevoda, da li ti smatraš da je kod Allah ZLO halal ili haram?
Analiticarr

#5319 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

Idemedosumom wrote: 14/12/2019 00:37
Analiticarr wrote: 13/12/2019 20:28 Znaci hoces reci da je Allah kao nagradu u Dzennetu obecao GRIJEH? Ja ne mislim tako. Znaci to je jos jedan los pokusaj podmetanja ili iskrivljavanja istine.
Argumentacija ti se svodi na boldirano, uz ajet o vinu u Dženetu (koje je također opisano, falit će mu određene "ključne" karakteristike, u usporedbi s ovozemaljskim).

Čovjek nikada ne bi činio grijeh, da isti sa sobom ne nosi neku vrstu brze i kratkoročne koristi/užitka, u tome i jeste caka.

Iako se ne slažemo oko prijevoda, da li ti smatraš da je kod Allah ZLO halal ili haram?
Moja argumentacija su citati iz Kur'ana Casnog. Tamo je jasno definisano staje muslimanima zabranjeno.
Zabranjuje vam se : STRV, KRV, SVINJSKO MESO I MESO ZAKLANO U IME NEKOG DRUGOG BOGA OSIM ALLAHA.
Vino tj alkohol se pominje samo kao nagrada sto znaci da ne moze biti zabranjeno. To za karakteristike nije tacno.
I rijeke od vina za one koji uzivaju u njemu
Ili evo kako bi onda objasnio ovaj jos jedan nepobitan dokaz da alkohol nije zabranjen:
O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali sta izgovarate.
Ako je alkohol zabranjen kako onda vjernici mogu biti pijani i savjetuje im se, ili naredjuje, da pijani ne obavljaju molitvu?
Ili kako objasnjavas to da je Muhamed a.s. volio piti?

Odgovor na tvoje pitanje da li smatram da je zlo halal ili haram? Smatram da svako zlo nije haram. Evo npr i internet je zlo pa nije haram. Treba razlikovati savjete od zabrana.
Analiticarr

#5320 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

vjeshalica wrote: 13/12/2019 21:36 Ma stipu lika vodi neki blog izvukao iz konteksta nema znanja nema apsolutno nista meritorno u njegovoj prici dakle totalna nula
Objasnjenje oko vina:

Ne vodim nikakav blog niti mi pada na pamet tako nesto, ali znam citati.
Nisam otvarao ovaj link jer smatram da je Kur'an jedini vjerodostojan i nista nije iznad njega. A on sasvim jasno opisuje sta je zabranjeno a sta su nagrade. Procitaj, zacudices se.
Idemedosumom

#5321 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

@ anal

Bezveze se kačiš na prijevode, Allah je zabranio ithm, a alkohol je veliki ithm ;-)

Na onom svijetu će biti nagrada vino koje ne opija (nema "haram" karakteristike)

Farz je stroga obaveza. Pod dejstvo alkohola ne možete izvršavati farz, i to je za tebe dokaz da je alkohol halal? :-D

Fale mi towelie i dadinjo, s njima je bilo zanimljivije. :cry:
arzuhal

#5322 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Ludzak wrote: 13/12/2019 20:32 Šta sve nećete citirati i izvlačiti iz konteksta samo da se nađe dobar razlog za ispijanje alkohola. Ccc
Kod Bošnjaka sve može.
Iz konteksta islama:

Da bi se, eto, pilo vino i time činio grijeh, između toliko drugih grijeha - što je sasvim ljudski - nije potrebno ništa izvlačiti iz konteksta, nije potreban nikakav trud, samo ga piješ.
Da bi se vino ili bilo koji drugi haram ohalalio, a halal oharamio - što je sasvim šejtanski - e tu već treba uložiti neki napor, neki trud, treba sjest pa razmišljati, kalkulisati, pisati...
vjeshalica

#5323 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by vjeshalica »

Analiticarr wrote: 14/12/2019 01:01
vjeshalica wrote: 13/12/2019 21:36 Ma stipu lika vodi neki blog izvukao iz konteksta nema znanja nema apsolutno nista meritorno u njegovoj prici dakle totalna nula
Objasnjenje oko vina:

Ne vodim nikakav blog niti mi pada na pamet tako nesto, ali znam citati.
Nisam otvarao ovaj link jer smatram da je Kur'an jedini vjerodostojan i nista nije iznad njega. A on sasvim jasno opisuje sta je zabranjeno a sta su nagrade. Procitaj, zacudices se.
Procitaj objasnjenje i vidjeces zapravo koliko pojma nemas
Godit ce ti a bice i zanimljivije
Irsar

#5324 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Analiticarr wrote: 14/12/2019 00:56Vino tj alkohol se pominje samo kao nagrada sto znaci da ne moze biti zabranjeno.
To bi bilo istina da nema ovakvih primjera u Kur'anu (Korkutovi prevodi):
Pitaju te o vinu i kocki. Reci: ”Oni donose veliku štetu, a i neku korist ljudima, samo je šteta od njih veća od koristi.” I pitaju te koliko
da udjeljuju. Reci: ”Višak!” Eto, tako vam Allah objašnjava propise da biste razmislili. [2:219]
O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. [5:90]
Što se tiče 2:219, valjda je jasno da ono što je šteta je razumno izbjegavati, a razumno je i zabranjivati, tim više što se ovdje govori o "velikoj šteti", dakle stavlja se naglasak na disproporciju i veličinu štete, dok se korist od vina/alkohola čak i nipodaštava i trivijalizira kroz izjavu "neku korist". Dakle, "neku korist", ali ne naročito veliku ili bitnu. Dok ide "velika šteta", a ne samo "neka šteta" na primjer.

Što se tiče 5:90, sam ajet postavlja kao uvjet uspjeha ("postizanja šta se želi") to da se čovjek kloni prethodno navedenih stvari; ako uzmemo da je postignuće na primjer Džennet, ili na primjer Allahovo zadovoljstvo, ili na primjer susret sa Allahom i td., kako onda ikako drugačije tumačiti ovaj ajet osim u smislu čak i stroge zabrane vina, kocke i drugog? Ili neko želi reći kako je Allahovo zadovoljstvo (odnosno nezadovoljstvo) nebitna i trivijalna stvar, nešto što nije cilj sam po sebi?

~~~

Druga stvar koju želim reći jeste - po čemu je musliman u nekoj tobožnjoj obavezi da prihvati Korkutov prevod kao isključivo validan? Ko kaže da je to "originalni prevod (u Bošnjaka)" samo zato što je nastao prije N godina/decenija/stoljeća, isto kao da ljudska inteligencija i ljudska pobožnost leži na historiji, a ne na Vječnom i Sveprisutnom Božijem nadahnuću da se (spo)zna istina?

1400+ godina Islamske historije, uz nebrojene učenjake ali i laike, svjedoči jednom: alkohol, osim u svrhe medicine primjerice, je zlo, loš, haram i kao takav - posve logično i razumno - zabranjen svakom muslimanu, osim u slučaju prijeke nužde.

Evo nekih od prevoda 2:219 na engleskom jeziku:
Sahih International: They ask you about wine and gambling. Say, "In them is great sin and [yet, some] benefit for people. But their sin is greater than their benefit." And they ask you what they should spend. Say, "The excess [beyond needs]." Thus Allah makes clear to you the verses [of revelation] that you might give thought.

Pickthall: They question thee about strong drink and games of chance. Say: In both is great sin, and (some) utility for men; but the sin of them is greater than their usefulness. And they ask thee what they ought to spend. Say: that which is superfluous. Thus Allah maketh plain to you (His) revelations, that haply ye may reflect.

Yusuf Ali: They ask thee concerning wine and gambling. Say: "In them is great sin, and some profit, for men; but the sin is greater than the profit." They ask thee how much they are to spend; Say: "What is beyond your needs." Thus doth Allah Make clear to you His Signs: In order that ye may consider-

Shakir: They ask you about intoxicants and games of chance. Say: In both of them there is a great sin and means of profit for men, and their sin is greater than their profit. And they ask you as to what they should spend. Say: What you can spare. Thus does Allah make clear to you the communications, that you may ponder

Muhammad Sarwar: (Muhammad), they ask you about wine and gambling. Tell them that there is great sin in them. Although they have benefits for men, the sin therein is far greater than the benefit. They ask you about what they should give for the cause of God. Tell them, "Let it be what you can spare." This is how God explains for you His guidance so that perhaps you will think

Mohsin Khan: They ask you (O Muhammad SAW) concerning alcoholic drink and gambling. Say: "In them is a great sin, and (some) benefit for men, but the sin of them is greater than their benefit." And they ask you what they ought to spend. Say: "That which is beyond your needs." Thus Allah makes clear to you His Laws in order that you may give thought."

Arberry: They will question thee concerning wine, and arrow-shuffling. Say: 'In both is heinous sin; and uses for men, but the sin in them is more heinous than the usefulness.' They will question thee concerning what they should expend. Say: 'The abundance.' So God makes clear His signs to you; haply you will reflect;
Doslovno sve i jedan navode vino kao "grijeh"; čak i da su upotrijebili riječ zlo, koja je inače "težeg" značenja od riječi grijeh, opet bi to bilo isto. A ako grijesi, odnosno zlo, nisu zabranjeni, šta su onda? Dozvoljeni? Jer, ili je nešto zabranjeno ili nije, a ako nije onda je po definiciji dozvoljeno. A ako je dozvoljeno, onda bi sva priča prestala tu i tada, i ne bi stotine generacija muslimana oko ovoga polemisalo stoljećima.
Irsar

#5325 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Analiticarr wrote: 12/12/2019 23:35Citiram odlomke iz Kur'ana.
A Casni Kur'an NE ZABRANJUJE konzumiranje vina ili alkohola!
Najvjerodosniji dokaz za to je OVAJ CITAT IZ KUR'ANA CASNOG koji sve to najbolje objasnjava:
Uzvišeni je objavio: “U njemu (Džennetu) su rijeke od vode neustajale i rijeke od mlijeka nepromijenjena ukusa i rijeke od vina, prijatna onima koji ga piju i rijeke od meda procijeđenog.” (Muhammed, 15.)
Sve ostalo su samo (ne)namjerna iznosenja neistine. Jer to sto je Muhamed a.s. zabranio svojim vojnicima ne znaci da je Kur'an zabranio svojim sljedbenicima.
Znaš šta još Kur'an (navodno) ne zabranjuje (eksplicitno)? Možemo napraviti listu: kanibalizam, homoseksualnost, pedofiliju i dr. Hoćemo reći da su ove stvari u Islamu dozvoljene? Jer eto nisu eksplicitno zabranjene izjavom tipa "Zabranjeno vam je..."? Jako čudan i smiješan argument.

I drugo, ko kaže da će u Džennetu doslovno teći rijeke vina, ili rijeke ičega? Možda se radi o nekoj alegoriji, o nekoj simbolici, a ne doslovno o rijekama? Kaže se u Kur'anu da će vjernici u Džennetu probavati razne plodove i učinit će im se kao da su to isto jeli na Dunjaluku; i ove "rijeke vina" su simbolične, kao vino Dunjaluka ali "koje ne opija".

No to nas dovodi do zanimljive situacije. Šta je to, zapravo, vino (na ovom svijetu)? Što se tiče modernog svijeta sa svojom tehnologijom, apsolutno ništa ne sprječava nekoga da napravi piće koje je u svakom smislu identično vinu, a da ne opija. Hoćemo li takvo piće nazvati vinom? Nećemo, naravno. Bitna karakteristika vina je upravo činjenica da opija (ako se popije koja čašica više); njegov okus, izgled, boja, miris i drugo - svi mogu biti imitirani, falsifikovani. Onda se postavlja pitanje - pa je li Ahiretsko vino = Dunjalučko vino? Naravno da ne! Čak, to i nije vino, ali sigurno da postoje razlozi zašto je baš upotrijebljena riječ "vino" u ovim ajetima "nagrada", a taj razlog ne može biti da će nešto što je loše ovdje na Dunjaluku magično postati dobro na Ahiretu.

Konkretnu simboliku vina i šta ono predstavlja ostavljam, pak, vama. Jer realno me to ne zanima, nisam o tome razmišljao i konkretne odgovore ne znam.
Post Reply