Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Moderator: _BataZiv_0809
- ExNihilo
#52926 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
I meni je hit and miss.
- Tito_i_Partija
#52927 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Mislim da je najbolji kad prati svoje nihilisticko-destruktivne tendencije.
Znaci Seven, Fight Club, The Game, etc.
Gledam njegov imdb, i zadnji film mu je neki "Mank" sa Gary Oldmanom, film za koji nikad nisam ni cuo. Ocjena 7.1, sto je poprilicno nisko za njega.
- ExNihilo
#52928 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Meni je legao Zuckerbergov biopic. Ko bi rekao da je prošlo 10 godina tog filma.
*stavlja na listu za pogledati opet*
*stavlja na listu za pogledati opet*
- Tito_i_Partija
#52929 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Da, mada mislim da je vecinu posla tu odradio Sorkinov scenario. Fincherov uticaj je ono sto bi rekli ameri "subdued", znaci ne previse ofiran, vise suptilan nego inace.
Dok recimo u Girl With the Dragon Tattoo k'o da je pusten sa lanca. Scene nasilja su bas bile sokirajuce, nesto sto od njega nisam vidio jos od Seven.
Dok recimo u Girl With the Dragon Tattoo k'o da je pusten sa lanca. Scene nasilja su bas bile sokirajuce, nesto sto od njega nisam vidio jos od Seven.
- ExNihilo
#52930 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Jeste, vidi se Sorkin kroz dijaloge. 
- Tito_i_Partija
#52931 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Nista Bato, gledaj pa javi kakvi su utisci. Od Finchera bi gled'o sve, jer mu je kvalitet konacnog produkta jako visok, bez obzira na sve ostalo. Mozda neki filmovi budu dosadni na momente, al' sve u svemu puno bolje nego radovi mnogih njegovih kolega. Mislim Fincher je puno, al' puno dosljedniji nego Aronofsky, na primjer.
- johnnykola
#52932 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
27.01. se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

HRT2 21.00 sati.
Oskar Schindler (L. Neeson) pronalazi u Drugom svjetskom ratu savršenu priliku za stjecanje profita. Otvara tvornicu posuđa i zapošljava Židova Itzhak Sterna (B. Kingsley) kao računovođu, no stravični zločini sunarodnjaka natjeraju ga da promijeni stav prema žrtvama rata. Preobraćeni tvorničar pruža i ostalim radnicima utočište, no kratkotrajnu sigurnost tvornice početkom 1941. prekida otvaranje geta. Dvije godine kasnije geto zamjenjuje okrutna realnost radnog logora, a Schindler dolazi u nemoguć položaj poslovanja s okrutnim upraviteljem logora, pripadnikom SS-a Amon Göthom (R. Fiennes)...
Schindlerova lista je potresno svjedočenje o holokaustu. Film je sjajno režiran. Priča o intrigantnom i kompleksnom Nijemcu Oskaru Schindleru izložena je stupnjevitim psihološkim profiliranjem koje je istaklo njegov razvojni put od ratnog profitera do osobe koja je spasila stotine života. Liam Neeson pokazao se savršenim izborom za ulogu snalažljivog tvorničara, a svoju ulogu izvrsno je odglumio i Ralph Fiennes kao SS-ov upravitelj logora Göth. Riječ je o jednom od najimpresivnijih Spielbergovih ostvarenja, iznimno discipliniranom i kvalitetnom filmu koji se može pohvaliti sjajnom crno-bijelom fotografijom snimatelja Janusz Kaminskog (Uhvati me ako možeš, Jerry Maguire) i muzikom slavnog John Williamsa (Terminal, JFK). Jedan od producenata filma je i Branko Lustig. Među brojnim Oscarima Schindlerova lista osvojila je Oscare za najbolji film (Steven Spielberg, Branko Lustig i Gerald R. Molen), režiju i muziku. Neki kritičari smatraju da je film mnogo uspjeliji kao potresan prikaz rata i podsjetnik na grozote holokausta nego kao portret Oskara Schindlera, stvarne povijesne osobe. Izašla je i knjiga povjesničara Davida M. Crowea u kojoj on narušava autoritet filmskog Schindlera.
Na mapi Movielanda film se kao remek-djelo nalazi u kvadrantu C3:

Film Saulov sin će uz program povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta na ondemand.kinomeetingpoint.ba biti dostupan svim gledateljima u Bosni i Hercegovini, a moći će se pogledati besplatno sljedeća dvadeset i četiri sata (od 27. januara od 18.00 sati).
Film je dobio specijalnu nagradu žirija SFF-a u okviru Takmičarskog programa 2015. godine. O filmu iz žurnala festivala:

Specijalna nagrada, također iz žurnala:

Katalog dvavedeset i prvog SFF-a možete preuzeti na sljedećem linku.

HRT2 21.00 sati.
Oskar Schindler (L. Neeson) pronalazi u Drugom svjetskom ratu savršenu priliku za stjecanje profita. Otvara tvornicu posuđa i zapošljava Židova Itzhak Sterna (B. Kingsley) kao računovođu, no stravični zločini sunarodnjaka natjeraju ga da promijeni stav prema žrtvama rata. Preobraćeni tvorničar pruža i ostalim radnicima utočište, no kratkotrajnu sigurnost tvornice početkom 1941. prekida otvaranje geta. Dvije godine kasnije geto zamjenjuje okrutna realnost radnog logora, a Schindler dolazi u nemoguć položaj poslovanja s okrutnim upraviteljem logora, pripadnikom SS-a Amon Göthom (R. Fiennes)...
Schindlerova lista je potresno svjedočenje o holokaustu. Film je sjajno režiran. Priča o intrigantnom i kompleksnom Nijemcu Oskaru Schindleru izložena je stupnjevitim psihološkim profiliranjem koje je istaklo njegov razvojni put od ratnog profitera do osobe koja je spasila stotine života. Liam Neeson pokazao se savršenim izborom za ulogu snalažljivog tvorničara, a svoju ulogu izvrsno je odglumio i Ralph Fiennes kao SS-ov upravitelj logora Göth. Riječ je o jednom od najimpresivnijih Spielbergovih ostvarenja, iznimno discipliniranom i kvalitetnom filmu koji se može pohvaliti sjajnom crno-bijelom fotografijom snimatelja Janusz Kaminskog (Uhvati me ako možeš, Jerry Maguire) i muzikom slavnog John Williamsa (Terminal, JFK). Jedan od producenata filma je i Branko Lustig. Među brojnim Oscarima Schindlerova lista osvojila je Oscare za najbolji film (Steven Spielberg, Branko Lustig i Gerald R. Molen), režiju i muziku. Neki kritičari smatraju da je film mnogo uspjeliji kao potresan prikaz rata i podsjetnik na grozote holokausta nego kao portret Oskara Schindlera, stvarne povijesne osobe. Izašla je i knjiga povjesničara Davida M. Crowea u kojoj on narušava autoritet filmskog Schindlera.
Na mapi Movielanda film se kao remek-djelo nalazi u kvadrantu C3:

Film Saulov sin će uz program povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta na ondemand.kinomeetingpoint.ba biti dostupan svim gledateljima u Bosni i Hercegovini, a moći će se pogledati besplatno sljedeća dvadeset i četiri sata (od 27. januara od 18.00 sati).
Film je dobio specijalnu nagradu žirija SFF-a u okviru Takmičarskog programa 2015. godine. O filmu iz žurnala festivala:

Specijalna nagrada, također iz žurnala:

Katalog dvavedeset i prvog SFF-a možete preuzeti na sljedećem linku.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#52933 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Gledao nedavno bas, pisao sam prije par stranica, definitivno meni najbolji njegov film. Ubjedljivo.Tito_i_Partija wrote: ↑27/01/2021 00:27
Ja sam nekako toplo-hladno sa Fincherom. Zna bit' genijalan, al' nekad zna peglat' do besvijesti.
Pogledaj i njegov Girl With The Dragon Tattoo. Fantastican film, steta sto nije nastavio seriju.
Onda The Game na drugom mjestu, pa su mu za petama Zodiac, Gone Girl i Seven.
Potom mi slijede film koji sam ocigledno gledao suvise star-Fight Club.
Benjanima Buttona sam zaboravio maltene, a Social Network ugasio na pola. Zijeeeev.
Minhuntersi su mi odlicna serija on the other hand, kao i prvih par sezona House of cards.
- Tito_i_Partija
#52934 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
A Panic Room?_BataZiv_0809 wrote: ↑27/01/2021 08:25Gledao nedavno bas, pisao sam prije par stranica, definitivno meni najbolji njegov film. Ubjedljivo.Tito_i_Partija wrote: ↑27/01/2021 00:27
Ja sam nekako toplo-hladno sa Fincherom. Zna bit' genijalan, al' nekad zna peglat' do besvijesti.
Pogledaj i njegov Girl With The Dragon Tattoo. Fantastican film, steta sto nije nastavio seriju.
Onda The Game na drugom mjestu, pa su mu za petama Zodiac, Gone Girl i Seven.
Potom mi slijede film koji sam ocigledno gledao suvise star-Fight Club.
Benjanima Buttona sam zaboravio maltene, a Social Network ugasio na pola. Zijeeeev.
Minhuntersi su mi odlicna serija on the other hand, kao i prvih par sezona House of cards.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#52935 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Nisam gledao
- Tito_i_Partija
#52936 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Licno mi nije leg'o jer ne volim talacke filmove, al' mozda se tebi svidi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#52937 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Tema je talacka situacija?Tito_i_Partija wrote: ↑27/01/2021 15:28Licno mi nije leg'o jer ne volim talacke filmove, al' mozda se tebi svidi.
- Tito_i_Partija
#52938 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Nije bas, al' priblizno. Lopovi dodju da opljackaju kucu a mati i kcerka se zakljucaju u sobu koja je napravljena da zastiti ukucane od bas takvih situacija.
Pogledaj, sve u svemu nije gubljenje vremena.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#52939 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Haj stavicu ga na listu
- Tito_i_Partija
#52940 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Ma nije los, mozda i ja serem. Pogledaj.
- dale cooper
#52941 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
I meni je to jedan od njegovih...minornih filmova. Dole je pri dnu liste zajedno sa Alien 3.
- Point.
#52942 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Gleda mi se opet Arrival. Zaboravio sam kako se završio a priče se površno sjećam. Taman za petka naveče.
- ExNihilo
#52943 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Film u koji sam ušao s rokovnikom i hemijskom očekujući da će biti doktorska studija iz domena komunikologije i epistemologije, a na kraju ništa.
Među tanjim Vilnevovim.
Među tanjim Vilnevovim.
- johnnykola
#52944 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Dobar, ali mogu se složiti da se radi posvema o pojednostavljivanju.
- Tito_i_Partija
#52945 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Pa jeste, al' nema dileme da je film dobro snimljen, k'o i svi Fincherovi filmovi. Samim tim se moze pogledat' a da pritom ne jebes sebi sve po spisku zbog vremena kojeg neces nikad dobit' nazad.dale cooper wrote: ↑27/01/2021 18:27I meni je to jedan od njegovih...minornih filmova. Dole je pri dnu liste zajedno sa Alien 3.
Licno mislim da Fincher nema svoj The Fountain ili Mother! Eh sad ne znam kakav je ovaj novi sa Oldmanom, kazem ti nikad cuo za njega nisam, a i stil skroz drugaciji haman. Crno-bijeli film.
- Tito_i_Partija
#52946 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Dobro, mozda je potanak u domenu epistemologije, al' sto se tice komunikologije, mislim da je uradio puno vise nego vecina filmova sa vanzemaljcima dosad. Pravo osvjezenje, cak.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#52947 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Sta da gledam od Arofonskog
- johnnykola
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#52949 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Wrestlera gledao, Labud mi je uzasan, mozda Fontanu i Rekvijem 
- medvjed23
#52950 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
šta sam god pogledo, nisam pogriješio, a pogledo sam pi, black swan, requiem for a dream i the wrestler.. prva dva su čudna, druga dva su nešto bliža konvencionalnom.. al svi su, za moj ukus, dobri, vrijedni gledanja..