Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
kamberovica polje

#52776 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kamberovica polje »

GranicarZvornik wrote: 06/03/2022 11:59
elcaliente wrote: 06/03/2022 09:54 Samo se uhvatiti noge prema zapadu.
Preporucujem link najveceg Bosanskiga sina: Gastarbajter na face ili youtube, taj covjek je izvukao hiljade ljudi iz pakla Bosne za Njemacku.
Mogu ti reci cega se budala ponosi pametan se stidi.takve kao ti ako si ozbiljno mislio u Ukrajini streljaju kao petokolonase.
A čega bi se trebao stiditi?
Želje za nornalnim životom, daleko od zemlje u kojoj ga još dugo neće biti? Uostalom, nisi svi sposobni da drže pušku, a po meni je i bolje da su svjesni toga, nego da poginu prvi dan rata ko topovsko meso.
tandmand

#52777 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tandmand »

Čak ni Jasmina ne želi da živi u BiH.

Udala se u Berlin ....
skafiskafsnjak

#52778 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by skafiskafsnjak »

namiami wrote: 06/03/2022 13:31
GranicarZvornik wrote: 06/03/2022 11:59 Mogu ti reci cega se budala ponosi pametan se stidi.takve kao ti ako si ozbiljno mislio u Ukrajini streljaju kao petokolonase.
:lol: :lol: :lol: da pretpostavim, na budzetu si? :D
Ja ja, valja branit drzavne jasle :lol:
noviforumas

#52779 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Kako saznaje Politicki.ba, Adis Ahmetović, poslanik SPD-a Njemačke u parlamentu te zemlje - Bundestagu, inicirao je slanje vojnika te zemlje u mirovnu misiju u BiH.
https://politicki.ba/vijesti/pristize-p ... ehra/21743
maxell_sarajevo

#52780 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by maxell_sarajevo »

Kakvo je stanje sa skloništima u Sarajevu?
Da li su funkcionalni oni po vojničkom i dobrinji?
GranicarZvornik

#52781 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by GranicarZvornik »

namiami wrote: 06/03/2022 13:31
GranicarZvornik wrote: 06/03/2022 11:59 Mogu ti reci cega se budala ponosi pametan se stidi.takve kao ti ako si ozbiljno mislio u Ukrajini streljaju kao petokolonase.
:lol: :lol: :lol: da pretpostavim, na budzetu si? :D
Lose predpostavljas vec od samog pocetka.Ja samo kazem ono sto i ptice na grani znaju.ako au svi takvog razmisljanja da treba razguliti ..onda neka razgule i ostalo ce doci samo po sebi.Ne razumijem onda svrhu sve price o Bosni ako dosta ljudi razmislja kao ti.optuzujuci nekakve budzete ti izgleda branis sebe kako bi otisao,i to je tvoje pravo.medjutim pozivajuci druge i huskajuci braneci svoju ideju ispadas petokolonas.jer to je otprilike definicija.sta je tu nejasno??
NediM17

#52782 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by NediM17 »

Lijepi nas cumur.
Sta kazu ekolozi, ugasiti termoelektrane. :-)
cabej

#52783 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cabej »

kad se samo sjetim kako su SBBovci (Dzindic i ona direktorica Energoinvesta) iz duše rušili plinsku neovisnost kroz opravdavanje ugovora kroz Turski tok..

da ne spominjem opstrukcije koje zajedno sa HDZ-om rade na južnoj interkonekciji.
zapitam se imamo li mi novog Abdića, ovaj puta sa čudnim naglaskom..
asurbanipal

#52784 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by asurbanipal »

Miletić: Imam informacije o mogućoj destabilizaciji prilika u BiH

“Ne znači da je BiH u punoj boljoj poziciji od zemalja koje su se pojavile na spisku Vladimira Putina”, istakao je Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda BiH, u Rezimeu.

“Mislim da će u najvećem izazovu u ovoj prilici biti Crna Gora. Mislim da će se te mjere prije svega odnositi na ekonomske, pa i neke energetske mjere. Imajući u vidu činjenicu da od ovih manjih zemalja u jugoistočnoj Evropi da u Crnoj Gori najviše ima proruskih pristalica, mislim da će tu biti znatnih problema u narednom periodu.”

Smatra da, s obzirom na maksimalističke ciljeve koje postavlja Ruska Federacija prema Ukrajincima, za sada od pregovora neće biti ništa.

“Mislim da će biti jako veliki uspjeh makar u ovim gradovima koji su okupirani ili okruženi od strane Ruske Federacije da će dozvoliti potpuni prilaz i izlazak ljudi koji ne trebaju tamo da budu. S obzirom da Putin ovom prilikom, nakon ove brutalne agresije koju je izvršio na Ukrajinu, te mjere koje on zahtijeva i traži ja mislim da nisu prihvatljive za ukrajinske braniocei da od toga u ovom trenutku nema ništa.”

Ovaj prostor nikad nije oskudijevao budalama

O mogućoj destabilizaciji situacije u BiH Miletić kaže da je Ruska Federacija u prethodnih deset godina dosta proširila svoj uticaj, ne samo kad je u pitanju BiH već inače prostor jugoistočne Evrope.

“I to prevashodno zahvaljujući njihovoj agresivnoj vanjskoj politici. Nažalost, na području svih zemalja bivše Jugoslavije, oni su jednostavno u svim tim sredinama uspjeli pronaći pojedince, odnosno osobe, prvenstveno zbog njihovog koruptivnog ponašanja, sa kojima su uspjeli da postignu određene političke ciljeve ili da dobiju određene simpatije. Znači kad krenete od Republike Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, sasvim je izvjesno to da su oni napravili jedan veliki prodor kad su u pitanju zemlje Balkana. Naravno i BiH je u toj čitavoj igri i nažalost ovaj prostor nikad nije oskudijevao budalama koje malo vode računa o vlastitim građanima već o tuđim interesima. Oni su naišli na plodno tlo i mi se jednostavno sad bavimo posljedicama čitavih tih dešavanja.”

Naglašava da građani BiH ne trebaju biti zabrinuti zbog dodatnih snaga EUFOR-a koje su stigle u našu zemlju.

“Te snage su garant sigurnosti, integriteta i suvereniteta BiH. Sad trenutno tih pripadnika imamo 1.100 ukupno na području BiH. Ja bih zamolio predstavnike međunarodne zajednice da u potpunosti popune kadar vojnicima misije Althea jer je to krucijalno za BiH. Bolje da djeluju preventivno i u smislu odvraćanja nego da se sutra bavimo nekim incidentima ili sukobima. Mislim da je u ovom trenutku najbitnije da se pokriju neke najznačajnije tačke, tu mislim na aerodrome, na distrikt Brčko, na jedan dio istočne granice BiH,prvenstveno sa Republikom Srbijom.Želim da zamolim predstavnike EU da razmisle kako da zemljama Zapadnog Balkana omoguće brži pristup EU.”

Nije vrijeme da živimo u panici

Na pitanje da li opravdan strah građana od rata, odgovara: “Po Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH međunarodne snage ovdje imaju mandat da zaštite integritet i suverenitet BiH. I u tom smislu trebaju da osjećaju veću sigurnost. Bez obzira na tu činjenicu, građani očigledno osjećaju određeni strah, što nije nenormalno. Jedna dio građana taj strah pokazuje na način da odlazi iz ove zemlje, drugi dio to pokazuje tako što kupuje namirnice. Ja mislim da nije vrijeme da živimo u panici. Ne smijemo dopustiti da nad nama svima nadvlada ta emocija. Nada u bolje sutra mora biti jača od straha koji osjećamo. U ovoj zemlji ima jako puno dobrih ljudi svih nacionalnosti i ja vjerujem da ćemo ovu situaciju prevazići.”

Miletić kaže da želi da vjeruje da poziv Srbije na vojne vježbe nema nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom.

“Republika Srbija je suverena država i ima pravo da se bavi i pozivanjem osoba u tu svrhu, tako da hoću da vjerujem da prevashodno oni vježbaju neke stvari koje su njima potrebne, a da nisu usmjerene prema BiH.”

Ističe da se može samo pretpostaviti kakve će posljedice agresije na Ukrajinu biti u finansijskom smislu.

“Ovo će sigurno biti najveća humanitarna katastrofa od Drugog svjetskog rata do danas. Prekjučer sam čuo Dodika kako otprilike kaže ukoliko se desi da EU uvede sankcije RS-u, da će on izvršiti samoproglašenje države Republike Srpske što bi bilo, prije svega, pogubno po njega, a najviše posljedica toga bi osjetio srpski narod u RS-u i BiH. Ja se ipak nadam da će prevladati razum, da ima dovoljno dobrih i pametnih ljudi u RS-u da to Miloradu Dodiku neće dozvoliti, bez obzira šta se on dogovarao sa predstavnicima Ruske Federacije.”

EU da nam da kandidatski status

Smatra da je manevarski prostor Miloradu Dodiku sužen i da je ova situacija, koliko god to apsurdno izgledalo, dobra.

“Da izađe na čistac ko je za koga u ovoj priči. Mislim da uopšte nije pitanje za koga vi navijate, ovdje se radi o civilizacijskim vrijednostima, o borbi između dobra i zla. Ubijeđen sam da će kad tad dobro pobijediti zlo.”

O blokadi državnih institucija Miletić kaže da je situacija u parlamentarnim klupama vrlo loša.

“Oni već tri godine pokušavaju na svaki mogući način da minimiziraju uticaj ili značaj institucija BiH. Niti ih interesuje industrija, privreda, cijene, ponašaju se tako da jedan dio ovlasti žele na silu da prebace na entitete.”

Naglašava da od EU očekuje da nam da kandidatski status.

“Međutim EU ne shvata da mi jednostavno nećemo pomaći s mrtve tačke i da nam daju olakšan taj put. Prije toga ih molim da ovih 50-ak kriminalaca, kleptomana koji vode vlast u ovoj zemlji 25 godina, svih nacionalnosti, od Dodika pa nadalje, da nam ih maknu i da završe tamo gdje im je mjesto. Da daju priliku nekim novim ljudima.”

Nadam se da će se Christian Schmidt uključiti

Miletić navodi da kod predstavnika međunarodne zajednice imaju spremne ograničene izmjene Ustava BiH i izmjene Izbornog zakona.

“Da li će međunarodna zajednica izvršiti dodatni pritisak na pregovarače, zaista ne znam. U ovom trenutku je mnogo značajniji taj sigurnosni aspekt, da se riješi situacija u BiH i regiji, pa tek onda možda se pristupi tome. Mislim da ima sve manje vremena da se ozbiljno to pitanje dovede do kraja. Ova tri medijatora, ja ipak od njih očekujem da postupaju onako kako bi uradili u svojim zemljama.”

Na pitanje čime se bavi Christian Schmidt, kaže: “Nadam se da će se i on uključiti u raspetljavanje svega ovoga. Očigledno dačovjek očekuje signal ili neku veću podršku međunarodne zajednice da bi povukao konkretne poteze. Ja sam mislio da će pojedine odluke Skupštine RS-a poništiti, ali to se do danas nije desilo.”

“Jako sam zainteresovan da napravimo neki zajednički pokret što je moguće više političkih partija jer je to jedini način da ove kleptomane skinemo sa vlasti”, zaključio je Miletić.

https://klix.ba/miletic-imam-informac ... _Ae-bn9bmQ
agent_zero

#52785 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by agent_zero »

Bećirović traži osudu agresije na Ukrajinu, Čović blokira

08/03/2022

Istekao je rok Draganu Čoviću, predsjedavajućem Doma naroda da sazove hitnu sjednicu ovog doma na kojoj se treba razmatrati Deklaracija o osudi agresije na Ukrajinu.
Naime, delegat Denis Bećirović (SDP) još 2. marta uputio je zahtjev za održavanje ove sjednice i zatražio da Kolegij Doma naroda PSBiH u roku od tri dana zakaže sjednicu.

Međutim, Čović, koji za sebe voli reći da je nosilac EU vrijednosti ostao je nijem na zahtjev. Podsjećamo da je i Evropski parlament izglasao ovu deklaraciju, kao i Hrvatski sabor.

Inače u prijedlogu Deklaracije koju je Bećirović dostavio navodi se:

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine:

– osuđuje prijetnje oružanom silom ili njenom upotrebom protiv nezavisnih i suverenih država
– podržava evropski sigurnosni poredak čija su ključna načela sadržana u Povelji Ujedinjenih nacija i osnovnim dokumentima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, uključujući Helsinški završni dokument i Parisku povelju;
– insistira da se međunarodni sporovi rješavaju mirnim putem koji ne ugrožava međunarodni mir i sigurnost;
– podvlači važnost afirmiranja saradnje država u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija i poštivanja pravne jednakosti svih država,
– ističe važnost poštivanja slobode država da izaberu ili promijene svoje vlastite sigurnosne aranžmane i dosljednog ispunjavanja prihvaćenih međunarodnih obaveza u dobroj vjeri.

II.

Dom naroda najoštrije osuđuje agresiju na Ukrajinu i njen suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost, te poziva Rusku Federaciju da odmah zaustavi vojni napad i povuče svoje oružane snage s ukrajinske državne teritorije.

Dom naroda osuđuje rusko priznavanje samoproglašenih regija Donjecka i Luganska kao čin flagrantnog kršenja suvereniteta Ukrajine i potkopavanja osnova međunarodnog poretka.

IV.

Dom naroda naglašava da su organi Bosne i Hercegovine definirali vanjskopolitičke ciljeve i da imaju obavezu da vanjsku politiku usklađuju sa vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije. Neprihvatljivo je oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu opravdavati na bilo koji način ili biti neutralan pred stradanjem ukrajinskog naroda i očiglednim napadom na međunarodni poredak i temeljna načela međunarodnog prava.

V.

Dom naroda iskazuje punu solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te poziva Vijeće ministara BiH, kao i druge organe vlasti na nižim nivoima, da pruže humanitarnu i drugu pomoć Ukrajini u ovom za njih i sav miroljubivi svijet prijelomnom i teškom trenutku.

VI.

Dom naroda nedvosmisleno izražava uvjerenje da je demokratska, slobodna, stabilna i sigurna Ukrajina u strateškom interesu svih građana Ukrajine, Evrope, svjetskog mira i međunarodnog poretka.
"Ruski svet" na djelu i u BiH, osnovina HDZ-SNSD-SDA!
ferratilis

#52786 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ferratilis »

caseytron

#52787 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by caseytron »

Na hrvatskoj granici vratili covjeka, ko je u vojnoj obavezi ne moze napustati drzavu? :roll:
NediM17

#52788 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by NediM17 »

Ko je vratio koga, haj polaHko?
noviforumas

#52789 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

caseytron wrote: 08/03/2022 15:00 Na hrvatskoj granici vratili covjeka, ko je u vojnoj obavezi ne moze napustati drzavu? :roll:
Jasta su. :-)
skafiskafsnjak

#52790 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by skafiskafsnjak »

agent_zero wrote: 08/03/2022 13:40
Bećirović traži osudu agresije na Ukrajinu, Čović blokira

08/03/2022

Istekao je rok Draganu Čoviću, predsjedavajućem Doma naroda da sazove hitnu sjednicu ovog doma na kojoj se treba razmatrati Deklaracija o osudi agresije na Ukrajinu.
Naime, delegat Denis Bećirović (SDP) još 2. marta uputio je zahtjev za održavanje ove sjednice i zatražio da Kolegij Doma naroda PSBiH u roku od tri dana zakaže sjednicu.

Međutim, Čović, koji za sebe voli reći da je nosilac EU vrijednosti ostao je nijem na zahtjev. Podsjećamo da je i Evropski parlament izglasao ovu deklaraciju, kao i Hrvatski sabor.

Inače u prijedlogu Deklaracije koju je Bećirović dostavio navodi se:

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine:

– osuđuje prijetnje oružanom silom ili njenom upotrebom protiv nezavisnih i suverenih država
– podržava evropski sigurnosni poredak čija su ključna načela sadržana u Povelji Ujedinjenih nacija i osnovnim dokumentima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, uključujući Helsinški završni dokument i Parisku povelju;
– insistira da se međunarodni sporovi rješavaju mirnim putem koji ne ugrožava međunarodni mir i sigurnost;
– podvlači važnost afirmiranja saradnje država u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija i poštivanja pravne jednakosti svih država,
– ističe važnost poštivanja slobode država da izaberu ili promijene svoje vlastite sigurnosne aranžmane i dosljednog ispunjavanja prihvaćenih međunarodnih obaveza u dobroj vjeri.

II.

Dom naroda najoštrije osuđuje agresiju na Ukrajinu i njen suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost, te poziva Rusku Federaciju da odmah zaustavi vojni napad i povuče svoje oružane snage s ukrajinske državne teritorije.

Dom naroda osuđuje rusko priznavanje samoproglašenih regija Donjecka i Luganska kao čin flagrantnog kršenja suvereniteta Ukrajine i potkopavanja osnova međunarodnog poretka.

IV.

Dom naroda naglašava da su organi Bosne i Hercegovine definirali vanjskopolitičke ciljeve i da imaju obavezu da vanjsku politiku usklađuju sa vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije. Neprihvatljivo je oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu opravdavati na bilo koji način ili biti neutralan pred stradanjem ukrajinskog naroda i očiglednim napadom na međunarodni poredak i temeljna načela međunarodnog prava.

V.

Dom naroda iskazuje punu solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te poziva Vijeće ministara BiH, kao i druge organe vlasti na nižim nivoima, da pruže humanitarnu i drugu pomoć Ukrajini u ovom za njih i sav miroljubivi svijet prijelomnom i teškom trenutku.

VI.

Dom naroda nedvosmisleno izražava uvjerenje da je demokratska, slobodna, stabilna i sigurna Ukrajina u strateškom interesu svih građana Ukrajine, Evrope, svjetskog mira i međunarodnog poretka.
"Ruski svet" na djelu i u BiH, osnovina HDZ-SNSD-SDA!
Pu materu mu ustasko-cetnicku :skoljka:
DonieBrasco

#52791 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DonieBrasco »

Sad ce da i ovim ucjeniti da nece osude biti dok ne dobije IZ, Ustav, FBiH kako on zeli.
noviforumas

#52792 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Sto se vise on ofira kao ruski igrac to bolje. :thumbup:
gistro

#52793 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by gistro »

caseytron wrote: 08/03/2022 15:00 Na hrvatskoj granici vratili covjeka, ko je u vojnoj obavezi ne moze napustati drzavu? :roll:
😂😂😂😂😂..... Ko ga je vratio života ti,na osnovu koje odluke
donnie_darko

#52794 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by donnie_darko »

gistro wrote: 08/03/2022 15:27
Pa ukrajinci... il su rusi :mrgreen:
caseytron

#52795 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by caseytron »

donnie_darko wrote: 08/03/2022 15:34
gistro wrote: 08/03/2022 15:27

Pa ukrajinci... il su rusi :mrgreen:
Veze nemam, evo nazovem granicnu frajer se poceo smijat. Al' lik mi bukvalno sam rekao, al' fakat nije prosao. Sad koji je razlog i vjerovatno povlaci na drugu vodu pricu, u to ne ulazim.
skafiskafsnjak

#52797 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by skafiskafsnjak »

Koji smradovi.... Nek se zarati, dobicete izbornu qrcinu.
Kmeee kmeeee

Diskusija u EU parlamentu: Hrvatski zastupnici govorili o Izbornom zakonu, svi ostali o Dodiku
http://www.klix.ba/clanak/220308138
DonieBrasco

#52798 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DonieBrasco »

skafiskafsnjak wrote: 08/03/2022 20:21 Koji smradovi.... Nek se zarati, dobicete izbornu qrcinu.
Kmeee kmeeee

Diskusija u EU parlamentu: Hrvatski zastupnici govorili o Izbornom zakonu, svi ostali o Dodiku
Ako se zarati srbi i hrvati ce biti na istoj strani i ostvariti ciljeve jer ce europljani ostati zabrinuti.

Zaboravite pomoc europe, oni ce poslati pomoc srbima i hrvatima da brze obave posao.
Last edited by DonieBrasco on 08/03/2022 20:24, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#52799 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by skafiskafsnjak »

DonieBrasco wrote: 08/03/2022 20:23
skafiskafsnjak wrote: 08/03/2022 20:21 Koji smradovi.... Nek se zarati, dobicete izbornu qrcinu.
Kmeee kmeeee

Ako se zarati srbi i hrvati ce biti na istoj strani i ostvariti ciljeve jer ce europljani ostati zabrinuti.

Zaboravite pomoc europe, oni ce poslati pomoc srbima i hrvatima da brze obave posao.
Bas kao 91-95 :thumbup:
DonieBrasco

#52800 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DonieBrasco »

Samo pazite za u narednim danima ofanzive istovremeno Covic sa Izbornim i svime sto zeli, Dodik nastavlja sa nadleznostima i sta zeli.

Zasto ne kad vide da nema posljedica.
Locked