Slazem se, ali nisu nikakve modifikacije radjene na sjenilu, ono je istalo isto, zato mi nije jasno zasto se to desava.Laertes wrote:Evo, dao si sam sebi odgovor...Optimist wrote:Kad smo kod svjetala, svaki far bez obzira na vrstu sijalice ima liniju do koje obasjava. Dakle nesto ovako:
Mene interesuje, zasto farovi u koje se ugradi divlje ksenon sijalice vise nemaju ove linije vec rasprsuju svjetlost svugdje a najmanje gdje treba?
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Optimist
#5276 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#5277 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
treba tu malo vise od 5 km ...vecina ih je krakirana i opaljena....muha_sa wrote:što nisu u stanju odvojit 5 km-ova za štelovanje svjetala---svako drugo auto baca svjetlost svugdje samo ne tamo gdje treba da baca
- holowey
#5278 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
mislim da je to zato sto nemaju lece koje ce usmjeravati svjetlost... fabricki ksenoni imaju lece koje pravilno usmjeravaju svjetlost...Optimist wrote:
Mene interesuje, zasto farovi u koje se ugradi divlje ksenon sijalice vise nemaju ove linije vec rasprsuju svjetlost svugdje a najmanje gdje treba?
- dadoka84
#5279 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Imaju oni jos dosta opreme pored same lece, koja je bitnija za ispravan rad sistema.
Nerviraju me papci u golfu 4 kojima je malo jedna traka za kretanje u kruznom toku, pa ulaze do pola unutrasnje da bi izasli iz kt... da je šleper razumio bih.
Nerviraju me papci u golfu 4 kojima je malo jedna traka za kretanje u kruznom toku, pa ulaze do pola unutrasnje da bi izasli iz kt... da je šleper razumio bih.
- Nabucco
#5280 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kad smo vec kod kružnog... Ako se nalazim u unutrašnjoj traci i hocu da izađem iz kruznog, moram li propustiti sva vozila koja se nalaze u vanjskoj ?
- Laertes
#5281 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Svakako. O tome smo na prethodnoj strani pisali. Ne smiješ im sjeći putanju. Ako ne možeš, baciš još jedan krug. Jedan moj drug tako kružio pola sata oko Trrijumfalne kapije u Parizu.... Kaže on jaranima u autu: "Da mi malo bolje vidimo tu kapiju..."Nabucco wrote:Kad smo vec kod kružnog... Ako se nalazim u unutrašnjoj traci i hocu da izađem iz kruznog, moram li propustiti sva vozila koja se nalaze u vanjskoj ?
-
quarterback
#5282 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
po bosanskoj logici onda je najbolje ostati u vanjskojLaertes wrote:Svakako. O tome smo na prethodnoj strani pisali. Ne smiješ im sjeći putanju. Ako ne možeš, baciš još jedan krug. Jedan moj drug tako kružio pola sata oko Trrijumfalne kapije u Parizu.... Kaže on jaranima u autu: "Da mi malo bolje vidimo tu kapiju..."Nabucco wrote:Kad smo vec kod kružnog... Ako se nalazim u unutrašnjoj traci i hocu da izađem iz kruznog, moram li propustiti sva vozila koja se nalaze u vanjskoj ?
-
nightvision
#5283 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ako uzmemo cak i da ipak nije naseljeno mjesto ta dionica od petlje do grada je duga mozda oko tri kilometra i na njoj imas bar dvije raskrsnice (dva ukljucenja koja sijeku cestu s cetiri trake je za cestitati strucnjacima) i jedan, a cini mi se sada prave i drugi kruzni tok na skretanju u lipnicu. Pa sam ja pretjerao cak i sa onih kilometar i po' jer izmedju svih tih ukljucenja nema vise od pola kilometra da mozes voziti bez da neka kamikaza ne ulazi u raskrsnicu. Cesta s toliko prekida i ukljucenja nikako ne moze biti brza cesta pa shodno tome i ogranicenje brzine na 70km/h. I to je jos dobro jer je do skora bilo 50km/h.Laertes wrote:Ne bih se složio da je naseljeno mjesto. Ako jeste, koje je? Nema nikakve table.
Slažem se da je 110 puno, malo sam ja to preuveličao (kao što si ti pretjerano smanji na kilometar i po). Ali u čemu je poenta 2 trake ako je ograničenje 70? Mislim da bi to trebalo biti nešto kao ono "put rezervisan za promet motornih vozila" ili kako se već to zove (polagao jaaaako davno), a tu je ograničenje 100. Poenta je da tu prođem lijevom trakom kamione, autobuse, isprepadane vozačice
, djedove i ostale addagio drivere.
-
preludezalude
#5284 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kao prvo ja nisam uzeo Arape kao mjerilo vec samo kazem kako smanjuju broj udesa na kruznim tokovima. Cak postoje kruzni tokovi sa semaforima. Kao drugo kruzni tok nikad nije bio niti ce biti sigurniji od raskrsnice sa semaforima.BadBoy wrote:preludezalude wrote:Ne znam ima li to regulisano u zakonu.... U Kataru su sve po makar 3 trake u jednom smjeru i nije zabranjeno voziti u bilo kojoj traci i ne moras se vracati u desnu traku kad nekog obidjes. ALI... prekrsaj je tj zakonom zabranjeno obilaziti vozilo s desne strane. Ne znam da li postoji tako nesto u nasem zakonu.nightvision wrote: Kod nas vozaci ne znaju pravila ni na obicnoj cesti s dvije trake pa je kruzni tok visa matematika i onda ne mozes ocekivati od bahatog i primitivnog svijeta da se ponasa kulturno i obrazovano. A to kad se nabije u lijevu traku pa gusla diskutabilno je da grijesi jer nije autoput da je obavezan prestrojiti se u desno ako vozi sporije i posto nije autoput smijes ga proci i s desne strane, nije prekrsaj ni njegov ni tvoj iako bi bilo lijepo i obzirno od ljudi da ako voze sporije onda to rade desnom trakom. E sada tu postoji i onaj momenat bahatosti i primitivizma kao neki dan, ja kroz kreku guslam lijevom i drzim taman toliko preko ogranicenja da me ne moze upucati radar kada me stize kreten i blica mi, kao ja treba da mu se sklonim s puta iako mu je desna slobodna da vozi koliko mu je volja ako hoce. Posto nije autoput nakon dva tri blicanja i posto mi je prakticno usao u gepek ja kretenu legnem na kocnicu i gledam ga u retrovozoru, trebao si cuti tu skripu i vidjeti tu paniku na toj seljackoj faci, i sad mi je zao sto me nije udario. i onda me obilazi, svira i gleda a onda i ja njemu svirnem i onako ga priupitam sta mu nije jasno. Kod nas ljudi ako voze cestom s dvije trake u istom smijeru misle da vaze ista pravila kao i na autoputu a to nije tako.
Inace u Dohi (Katar) raskrsnice su regulisane kruznim tokovima u kojima se nezna ko pije ko placa. Zadnjih godina su poceli da ukidaju kruzne tokove i pretvaraju ih u klasicne raskrsnice sa semaforima bas iz razloga cestih udesa u kruznim tokovima zbog nepostivanja pravila.
Hahah i ti uzeo Arape kao mjerilo. Pa svugdje u svijetu i u nauci o saobraćaju je opće poznato da su kružni tokovi sigurniji i smanjuju broj udesa jer se vozi sporije i auta ti dolaze samo sa jedne strane
- relax11
#5285 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ako se desi udes u kruznom toku, to su neke ogrebotine na autu ili eventualno mala udubljenja, a kad su u pitanju semafori, tu su prolazci kroz crveno udesi sa smrtnim posljedicama, onda kad ne radi neki semafor 2 sata desi se neki veci udes, sto ce reci da je brze i sa manje rizika proci kroz kruzni tok
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#5286 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
imaju sijalice koje su pravljene za takva sjenila, bilo je i auta sa fabričkom ugradnjom, npr laguna 2, dosta volvo auta, mercedesi, lexus i ostali..Optimist wrote:
Slazem se, ali nisu nikakve modifikacije radjene na sjenilu, ono je istalo isto, zato mi nije jasno zasto se to desava.
leća se može naknadno ugraditi u far
-
punosvega
#5287 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
parkirao na trotoar
na trotoaru zagradio pristup pjesackom prelazu i rampi za invalide
izlazi (ili ulazi) u rikverc u raskrsnicu
ulazi u traku za saobracaj iz suprotnog pravca
oduzima pravo prvenstva prolaza vozilu koje vec stoji na semaforu
- insomnia78
#5288 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
E jeste vala cjepidlake
Nekad se na tim semaforima, kad ides od brcanske prema solini, prolazilo ispred vojnih lamela kroz parking,
da se ne ceka
Prvo se palio onaj za lijevo
Nekad se na tim semaforima, kad ides od brcanske prema solini, prolazilo ispred vojnih lamela kroz parking,
Prvo se palio onaj za lijevo
- Danguba
#5289 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zanimljiva lokacija.
Otisao covjek do Binga a tebi krivo sto si morao parkirao iza.
Otisao covjek do Binga a tebi krivo sto si morao parkirao iza.
-
quarterback
#5290 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
za ovo se u sarajevu drot ne bi ni pocesao...punosvega wrote:parkirao na trotoar
ovdje svima dobro dodju rampe za invalide da se mogu lijepo popeti na trotoar
-
_Astra_
#5291 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Majmuni koji misle da pomocni semafor (malo zeleno svjetlo sa nacrtanom strijelom pored glavnog semafora) znaci da imaju prvenstvo prolaza u odnosu na vozila koja im dolaze s lijeve strane (a kojima je, na "glavnom" semaforu upaljeno zeleno svjetlo)...
- Rimad
#5292 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ček, ček malo, ne razumijem. Kakve veze ima semafor?_Astra_ wrote:Majmuni koji misle da pomocni semafor (malo zeleno svjetlo sa nacrtanom strijelom pored glavnog semafora) znaci da imaju prvenstvo prolaza u odnosu na vozila koja im dolaze s lijeve strane (a kojima je, na "glavnom" semaforu upaljeno zeleno svjetlo)...
Znači, ako je situacija da i jedan i drugi vozač prolaze, važi pravilo desne strane. Prvi put čujem za pravilo "glavnog semafora".
- muha_sa
#5293 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
zar je za oba istovremeno zeleno_Astra_ wrote:Majmuni koji misle da pomocni semafor (malo zeleno svjetlo sa nacrtanom strijelom pored glavnog semafora) znaci da imaju prvenstvo prolaza u odnosu na vozila koja im dolaze s lijeve strane (a kojima je, na "glavnom" semaforu upaljeno zeleno svjetlo)...
-
nightvision
#5294 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
u zoni sumraka sve je moguce.
-
sabanss
#5295 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vjerovatno misli na situaciju kada covjek hoce pravo i stoji iako je dat znak malim semaforom da moze skrenuti. Naravno svojim stajanjem koci 5 auta iza sebe koji bi skrenuli...
Ne znam da li je regulisano zakonom ali bezobrazno svakako jeste, radi svog komoditeta i cekanja od 3 sec. zablokiras komplet raskrsnicu. Pravi primjer je recimo raskrsnica u Nedzaricima iz pravca Bitumenke prema Dobrinji.
Ne znam da li je regulisano zakonom ali bezobrazno svakako jeste, radi svog komoditeta i cekanja od 3 sec. zablokiras komplet raskrsnicu. Pravi primjer je recimo raskrsnica u Nedzaricima iz pravca Bitumenke prema Dobrinji.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5296 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jutrosnja voznja na posao u rangu akcionog filma. Izbjegnuta najmanje 3 udesa, dodjes pod stresom....tacno se ne isplati vise ni na posao ici

-
tempuser
#5297 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nema tu nikakvog bezobrazluka, raskrsnica je tako rjesena, iz desne trake se moze pravo, ko hoce desno, a zatekne se iza onoga ko hoce pravo - losa sreca. Meni se prvom desavala takva situacija, uredno i postujuci sve propise krenem desnom trakom pravo dok je glavno zeleno, uhvati me crveno i ostanem prvi na semaforu u desnoj traci, a pomocno zeleno za desno se pali prije glavnog i ovi iza mene moraju da sacekaju!sabanss wrote:Vjerovatno misli na situaciju kada covjek hoce pravo i stoji iako je dat znak malim semaforom da moze skrenuti. Naravno svojim stajanjem koci 5 auta iza sebe koji bi skrenuli...
To je jednako kao tvrditi da je bezobrazluk kad na cesti hoces da skrenes lijevo, a niko iz suprotnig pravca te ne zeli propustiti i ti stvoris kolonu iza sebe!
- MOSALJOZE
#5298 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kad se trebam ukljuciti na glavni put,njemu migalec uredno radi,ali produzi pravo 
- Optimist
#5299 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja svaki dan prodjem relaciju Carsija-Ilidza, i uvijek ali bas uvijek se desavaju stvari koje su za youtube-a, nebitno na doba dana.
-
sabanss
#5300 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nema bezobrazluka ako u lijevoj traci imas 7 automobila koji hoce pravo, medjutim ne bi skodilo malo osjecaja ako hoces pravo i neces da stanes u lijevu traku iza jednog ili dva auta koji idu pravo. Ti si ustedio 3 sec. i napravio guzvu zbog toga. Generalno se razumijemo, nadam se...tempuser wrote:
Nema tu nikakvog bezobrazluka, raskrsnica je tako rjesena, iz desne trake se moze pravo, ko hoce desno, a zatekne se iza onoga ko hoce pravo - losa sreca. Meni se prvom desavala takva situacija, uredno i postujuci sve propise krenem desnom trakom pravo dok je glavno zeleno, uhvati me crveno i ostanem prvi na semaforu u desnoj traci, a pomocno zeleno za desno se pali prije glavnog i ovi iza mene moraju da sacekaju!
To je jednako kao tvrditi da je bezobrazluk kad na cesti hoces da skrenes lijevo, a niko iz suprotnig pravca te ne zeli propustiti i ti stvoris kolonu iza sebe!
Isto kao sto ne bi skodilo malo osjecaja u tvom primjeru, Vraca su pravi primjer takve raskrsnice. Pustis jednog koji skrece i odmah si ocistio 50 metara ceste iza njega.