Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#5276 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

I, onda neko kaze da im ne treba j... majku kroz majku, svima redom...
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/japan ... /161115022

Image

Kad je bio onaj zemljotres prije par godina, ljudi za 7 dana ponovo napravili 1km potpuno srusenog autoputa sa 6 traka, i to most...
A nasi debili mijenjaju jednu pisljivu vodovodnu cijev na duzini od 400-injak metara vec mjesec dana...

I hajd' nemoj pizdit...
amar1994

#5277 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by amar1994 »

apsolutno :thumbup:

mada se sa zutim budalasima ne moze niko poredit, nisu normalni, BUSHIDO je to :D :D :run:
Roccohljup

#5278 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

Jutros mi je usljed konstantnog nestajanja i dolaska vode sa hajrom i kotlić (prije dvije godine instaliran) crko. Neki dan je slavina vrisnula isto tako nakon naglog dolaska vode sa komadima nekih metala u sebi. :evil: Tako da s epridruzujem ljepim željama sto im je Aleksandra napisala......
esmasaric

#5279 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by esmasaric »

Došla je voda neki dan u toku noći i eksplodirala mi je česma. Nova česma, možda kupljena prije mjesec dana. Osjećala sam se ko Noah na onom brodu, samo što sam ja bila u krevetu i prespavala eksploziju.

I tako..... I ja se pridružujem lijepim željama.
holowey

#5280 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by holowey »

Roccohljup wrote:Jutros mi je usljed konstantnog nestajanja i dolaska vode sa hajrom i kotlić (prije dvije godine instaliran) crko. Neki dan je slavina vrisnula isto tako nakon naglog dolaska vode sa komadima nekih metala u sebi. :evil: Tako da s epridruzujem ljepim željama sto im je Aleksandra napisala......
nije kotlic "crko"... rastavi, ocisti sircetom i ponovo sastavi, bice kao nov...

a sto se slavine tice, nesto sam sumnjicav da nas vodovod ikad ima tako jak pritisak da izbije slavinu, ako je iole kvalitetna...u svakom slucaju, slavinu i racun pa u radnju gdje si kupio, moraju priznati garanciju
Roccohljup

#5281 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

holowey wrote:
Roccohljup wrote:Jutros mi je usljed konstantnog nestajanja i dolaska vode sa hajrom i kotlić (prije dvije godine instaliran) crko. Neki dan je slavina vrisnula isto tako nakon naglog dolaska vode sa komadima nekih metala u sebi. :evil: Tako da s epridruzujem ljepim željama sto im je Aleksandra napisala......
nije kotlic "crko"... rastavi, ocisti sircetom i ponovo sastavi, bice kao nov...

a sto se slavine tice, nesto sam sumnjicav da nas vodovod ikad ima tako jak pritisak da izbije slavinu, ako je iole kvalitetna...u svakom slucaju, slavinu i racun pa u radnju gdje si kupio, moraju priznati garanciju
ma pukla neka plastika u njemu jer se komad nekog metala zaglavio. A slavina je skroz vrisnula. Nije problem pod garancijom je, al brate bezze posla mi napravise. Jos sam ja na prvom spratu pa mi srećom redukciju udare tek oko ponoci, mogu misliti kad nestane komsijama na 12om. A ujutro kad pocne dolaziti sve nas probudi buka, ne treba mi vekerica :D
sabanss

#5282 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by sabanss »

holowey wrote: a sto se slavine tice, nesto sam sumnjicav da nas vodovod ikad ima tako jak pritisak da izbije slavinu, ako je iole kvalitetna...u svakom slucaju, slavinu i racun pa u radnju gdje si kupio, moraju priznati garanciju
Pritisak moze biti vrlo visok u neboderima za ljude koji su na granici prirodnog pada i pumpe. Ovo zavisi od nadmorskih visina rezervoara i stana ali zna se desiti da imas 12-13 spratova iznad sebe. Koliko se sjecam hidrostatski pritisak je jednak ro * g* h odnosno ovisi samo od visine.

No, relativno veci problem su komadici metala i kamencica iz starih instalacija. Nove generacije slavina sa jednorucnim mjesalicama mogu biti pravo osjetljive na ovo. Preporucuje se ugradnja zastitnih mrezica na EK ventile.
holowey

#5283 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by holowey »

sabanss wrote:
holowey wrote: a sto se slavine tice, nesto sam sumnjicav da nas vodovod ikad ima tako jak pritisak da izbije slavinu, ako je iole kvalitetna...u svakom slucaju, slavinu i racun pa u radnju gdje si kupio, moraju priznati garanciju
Pritisak moze biti vrlo visok u neboderima za ljude koji su na granici prirodnog pada i pumpe. Ovo zavisi od nadmorskih visina rezervoara i stana ali zna se desiti da imas 12-13 spratova iznad sebe. Koliko se sjecam hidrostatski pritisak je jednak ro * g* h odnosno ovisi samo od visine.

No, relativno veci problem su komadici metala i kamencica iz starih instalacija. Nove generacije slavina sa jednorucnim mjesalicama mogu biti pravo osjetljive na ovo. Preporucuje se ugradnja zastitnih mrezica na EK ventile.
ali nikad nisam vidio da se slavine u prodavnicama posebno prodaju za kuce, posebno za zgrade do 3 sprata a posebno za nebodere sa vise od 10 spratova... svaka slavina mora da izdrzi maksimalan pritisak vodovoda, bez razlike da li je za prizemnu privatnu kucu ili neboder od 20 spratova sa hidroforom... doduse, kako u nasoj vodi bude opiljaka metala i pijeska, tako i na nasem trzistu ima smeca od slavina
sabanss

#5284 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by sabanss »

holowey wrote: ali nikad nisam vidio da se slavine u prodavnicama posebno prodaju za kuce, posebno za zgrade do 3 sprata a posebno za nebodere sa vise od 10 spratova... svaka slavina mora da izdrzi maksimalan pritisak vodovoda, bez razlike da li je za prizemnu privatnu kucu ili neboder od 20 spratova sa hidroforom... doduse, kako u nasoj vodi bude opiljaka metala i pijeska, tako i na nasem trzistu ima smeca od slavina
Pritisak u vodovodu bi trebalo da je oko 2 atmosfere. Slavine bi trebalo da su atestirano na mnogo vise, medjutim vjerovatno ne testiraju svaku tako da je moguce da se greska podvuce. Naravno, smece zavrsi na trzistima poput naseg. Da ne spominjem da nemamo institut koji bi mogao dati bilo kakav atest pa i ovaj najednostavniji.
Roccohljup

#5285 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

esmasaric wrote:Došla je voda neki dan u toku noći i eksplodirala mi je česma. Nova česma, možda kupljena prije mjesec dana. Osjećala sam se ko Noah na onom brodu, samo što sam ja bila u krevetu i prespavala eksploziju.

I tako..... I ja se pridružujem lijepim željama.
Eh znam kako ti je.....nista ljepse kad te u 6 ujutro probudi zubor vode po stanu :D:D
VjecitiStudent

#5286 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Od Skupštine Kantona Sarajevo zahtijevamo da:

Obezbijedi potpuno snabdijevanje svih građana pitkom vodom
Hitno donošenje rezolucije kojom će se obavezati Vlada Kantona da, zajedno sa ostalim nadležnim institucijama, u što kraćem roku donese Plan vodosnabdijevanja Sarajeva. Plan treba da definiše potrebne aktivnosti, resurse i odgovorne institucije za njegovo sprovođenje, te precizira rok do kojeg će biti obezbijeđeno potpuno snabdijevanje svih građana Sarajeva pitkom vodom.
...
http://ekoakcija.org/content/zahtjevi-u ... jeva-vodom
VjecitiStudent

#5287 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VjecitiStudent »

.
tututuuuu

#5288 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by tututuuuu »

Sta je danas sa vodom u Centru? Ugl., vode jos nema a nema ni obavijesti na stranicama ViK-a da je moja ulica (ni dio grada) obuhvacena radovima. A doduse najvjerovatnije nisu se ni potrudili da je navedu.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5289 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Velkoski »

Na Šipu ima, za čudo... Al' do 12 i kapak. :mrgreen:
mayab

#5290 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by mayab »

O'zone wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/spahic-s ... /161114096

Možda može na svjetska ali na Sarajevsko bogami ne.
E tu sam ih čekao, dakle po meni plan je da neko od uglednih članova stranke otvori punionicu flasirane vode i pokrene biznis sa izvozom, naravno preko nase grbače, kako se to kaže!Grad je svakako navikao na maltretiranje i redukcije.
Pa ne isplati se prodavat vodu "furdi" po gradu, na kubik po maloj cijeni, kad se može prodavat po litri i po vecoj cijeni...
Sta drugo i očekivati od lopovske i korumpirane......
Živi bili pa vidjeli, što bi rek'o Valter :D
Alkos

#5291 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Alkos »

Ima li rjesenja za ovu situaciju ili ce nam ovako zauvijek zavrtat vodu, jer im se eto moze?

Gradjanski neposluh, kolektivna tuzba?! Koje je rjesenje?

Vode znaci ima, oni zavrcu ventile da ne bi placali skuplju struju, a mi sve to uredno placamo... Elemenata za tuzbu ima itekako!! Pravnici na forumu?!
holowey

#5292 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by holowey »

Alkos wrote:Ima li rjesenja za ovu situaciju ili ce nam ovako zauvijek zavrtat vodu, jer im se eto moze?

Vode znaci ima, oni zavrcu ventile da ne bi placali skuplju struju, a mi sve to uredno placamo... Elemenata za tuzbu ima itekako!! Pravnici na forumu?!
ali placamo po potrosnji, ne placamo pausalno pa da se hvatamo za taj argument... znaci argument urednog placanja ne pije vode jer placamo samo ono sto smo potrosili... kada nismo imali vode nismo ni platili...

voda je ljudsko pravo, ali povremene isporuke i to pokrivaju... da prodje cijeli obracunski period bez vode, e to bi vec bio validan argument za tuzbu i protiv jkp i protiv kantonalne vlade...

gradjanski neposluh? mislis ono necemo trositi nista pa necemo ni placati? ili mislis trosicemo pa necemo placati potroseno? brkas pojmove, kradja nije gradjanski neposluh...

strpiti se jos dvije godine pa mijenjati vlast onima koji mogu garantovati rjesenje problema... mimo toga tesko da se moze nesto uraditi...
Alkos

#5293 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Alkos »

holowey wrote:
Alkos wrote:Ima li rjesenja za ovu situaciju ili ce nam ovako zauvijek zavrtat vodu, jer im se eto moze?

ali placamo po potrosnji, ne placamo pausalno pa da se hvatamo za taj argument... znaci argument urednog placanja ne pije vode jer placamo samo ono sto smo potrosili... kada nismo imali vode nismo ni platili...

voda je ljudsko pravo, ali povremene isporuke i to pokrivaju... da prodje cijeli obracunski period bez vode, e to bi vec bio validan argument za tuzbu i protiv jkp i protiv kantonalne vlade...

gradjanski neposluh? mislis ono necemo trositi nista pa necemo ni placati? ili mislis trosicemo pa necemo placati potroseno? brkas pojmove, kradja nije gradjanski neposluh...

strpiti se jos dvije godine pa mijenjati vlast onima koji mogu garantovati rjesenje problema... mimo toga tesko da se moze nesto uraditi...
Sve plaćamo po principu koliko potrošim toliko platim, što znači da svaka kompanija, zavisno od toga koju uslugu pruža, ima pravo da nam uvede redukciju u bilo koje doba dana (struja, plin, kablovska, mobilni operateri)!? :)

Ne mislim nikome ništa krasti, vodu uredno plaćam i u svoj ovoj priči sam ja pokraden, bar se tako osjećam... :) Da im većina građana ne plati 2 ili 3 računa zaredom, vidjeli bi kako bi ovo završilo. Garantujem, ili vode ne bi imali nikako ili bi je imali 24/7!!

20 godina lokalnih, opštih i sličnih izbora je iza nas... šta se promijenilo u ovih 20 godina pa da očekujem da će se nešto drastično promijeniti i za 2 godine?! hoće malo morgen!

Budi pozdravljen
holowey

#5294 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by holowey »

Alkos wrote: Sve plaćamo po principu koliko potrošim toliko platim, što znači da svaka kompanija, zavisno od toga koju uslugu pruža, ima pravo da nam uvede redukciju u bilo koje doba dana (struja, plin, kablovska, mobilni operateri)!? :)

Ne mislim nikome ništa krasti, vodu uredno plaćam i u svoj ovoj priči sam ja pokraden, bar se tako osjećam... :) Da im većina građana ne plati 2 ili 3 računa zaredom, vidjeli bi kako bi ovo završilo. Garantujem, ili vode ne bi imali nikako ili bi je imali 24/7!!

20 godina lokalnih, opštih i sličnih izbora je iza nas... šta se promijenilo u ovih 20 godina pa da očekujem da će se nešto drastično promijeniti i za 2 godine?! hoće malo morgen!

Budi pozdravljen
za struju osim potrosenog placas i mjerno mjesto, za plin osim potrosnje placas odrzavanje, kablovsku placas gledao ili ne gledao, mobilne operatere placas i kad ne koristis... redukcija nije uskracivanje nego smanjenje isporuke koju i dalje imas ali u smanjenom obimu... sve po zakonu... dobro su se pokrili da im ne mozes nista... direktore postavlja vlada, a vladu postavljamo mi... s obzirom da nista ne mijenjamo, sve nam je potaman...
Alkos

#5295 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Alkos »

holowey wrote: za struju osim potrosenog placas i mjerno mjesto, za plin osim potrosnje placas odrzavanje, kablovsku placas gledao ili ne gledao, mobilne operatere placas i kad ne koristis... redukcija nije uskracivanje nego smanjenje isporuke koju i dalje imas ali u smanjenom obimu... sve po zakonu... dobro su se pokrili da im ne mozes nista... direktore postavlja vlada, a vladu postavljamo mi... s obzirom da nista ne mijenjamo, sve nam je potaman...
Nažalost...

Znači po zakonu je to što nemam vode u 12 navečer i što djetetu ne mogu guzicu oprati ili ga istuširati u slučaju visoke temperature, već iz kanistera poljevat. Jebem ti zakon i pravo. :-D

Očigledno je lakše odseliti se odavdje nego promijeniti nešto. :(
obelix1

#5296 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by obelix1 »

sabanss wrote:

Pa valjda je pritisak najači u podrumu i nižim spratovima, kako se voda penje do 5 sprata pritisak je sve niži.Pumpa ili hidrofleks je u podrumu i pumpa vodu na više spratove tako da se može desiti da 4 i 5 sprat nema vode a oni iznad imaju.
sabanss

#5297 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by sabanss »

obelix1 wrote: Pa valjda je pritisak najači u podrumu i nižim spratovima, kako se voda penje do 5 sprata pritisak je sve niži.Pumpa ili hidrofleks je u podrumu i pumpa vodu na više spratove tako da se može desiti da 4 i 5 sprat nema vode a oni iznad imaju.
Jeste ali imas situaciju da je naprimjer rezervoar na nivou 8. sprata nebodera i to ti je granica prirodnog pada. Vertikala bez pumpe ide od zemlje do 8. sprata i po zakonu spojenih posuda imas vodu do tog sprata. Pritisak je najnizi upravo na 8. jer je to najvisa tacka, logicno.

Za spratove iznad 8. pumpa izbacuje vodu ali do krova pa imas vertikalu koja spusta vodu do korisnika ili odrzava pritisak u vertikali. Tako da onaj na 9. spratu ima opet najbolji pritisak jer ima 11 spratova iznad sebe.

Ovo zavisi od konfiguracije terena i nadmorskih visina spratova i rezervoara ali znam par nebodera na Pofalicima i Socijalnom gdje je granica dvije vertikale upravo osmi sprat.
obelix1

#5298 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by obelix1 »

Majstore,granica je 5 sprat bez obzira na kotu rezervoara.Pritisak unutar zgrade se kontroliše tzv. reducir ventilima tako da na zgradi od 22 sprata prvih pet ima vodu iz sistema a ostalih 17 preko pumpe tj hodroflexa.obaranje pritiska se radi selktivno reducir ventilima tj na svakih 10m visine zgrade.
sabanss

#5299 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by sabanss »

Nisam znao za ventile za redukciju :D

Vidi, recimo Vojnicko polje, moja zgrada sigurno nema pumpu, osam spratova.

Neboderi na Pofalicima, iza restorana Druga kuca, osam spratova bez pumpe, provjereno, zivio tamo...
obelix1

#5300 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by obelix1 »

sabanss wrote:Nisam znao za ventile za redukciju :D

Vidi, recimo Vojnicko polje, moja zgrada sigurno nema pumpu, osam spratova.

Neboderi na Pofalicima, iza restorana Druga kuca, osam spratova bez pumpe, provjereno, zivio tamo...

vjerujem ja tebi, mnoge bitnije svari se nerade kako bi trebalo nego...
Jedan od osnovnih razloga što se u stambene zgrade iznad osmog sprata ne uvoditi plin je iz Protivpožarnih razloga jer nijedan hidrant nemože izbaciti vodu na tu visinu, svjedoci smo da se to nepoštuje investitor malo zakiti i eto plina i na 10 sprat.
Post Reply