Ako se ne varam u clanku se nagovjestavalo da bi moglo doci do zahladenja odnosa izmedju irana i hamasa zbog sirije,ali je to vise obicna retorika i distanciranje hamasa samo zbog saudijske arabije(najveci donator hamasa) i njenih interesa u siriji,ali u slucaju otvorenog odgovora Irana i Hezbolaha prema cionistima,ni hamas sigurno nece ostati po strani jer mrznja prema nepravdi koju im pravi izrael je iznad svakog drugog politickog kompromisa.dovoljno je vidjeti ovo sto se desilo u zadnjih par dana?Opetja033 wrote: Ja skoro procitah, a bilo je i ovdje, da su iz Hamasa izjavili kako prstom nece maknuti u slucaju napada na Iran zbog podrske teheranskog rezima krvniku i otpadniku iz Damaska.
Da se razumijemo: mislim da Iran moze uspjesno odgovoriti na svaki napad Izraela i SAD i da bi Vijetnam, Irak i Afganistan bili mala maca za SAD poredeci sa onim sta bi im Iranci priredili.
Izraelske trupe ranile su šestogodišnjeg palestinskog dječaka u nedjelju kada su otvorile vatru istočno od grada Rafaha u južnoj Gazzi, kazali su palestinski medicinski izvori.
– Lider Hamasa je izjavio da se Gaza pretvorila u mjesto za testiranje izraelskog oružja.
Kad bi zvijer bila na samrti nema sumnje da bi i oni uzeli ucesce.Takodje ocekujem i sve vece trzavice na relaciji egipat-izrael kao i izrael-turska nakon ovog najnovijeg granatiranja pojasa gaze.- Stanovnci Pojasa Gazze danas su organizovali proteste na kojima su tražili da se hitno pusti u protok gorivo za ovo područje,
ovo ja nazivam politickom kratkovidnosti jer treba gledati na jedan duzi vremenski period i stvar je potpuno jasna
Da pokusavam s ti..ali bi Siriju izbacio iz ovog konteksta,kao i Libiju jer te dvije drzave nemaju veze sa stvarnim demonstrantima nego sa hrpom placenika i terorista ubacenih od strane arabija i ostalih despotija pod americkom kontrolom na bliskom istoku.Narodi u Tunisu,Egiptu,Bahreinu,Arabiji kao i ostalim drzavama su zeljeli mi to priznati ili ne inspirisani na neki nacin tom revolucijom..u kojoj mjeri? Pa u toj mjeri da je iranski drzavni sistem i iransko islamsko uredjenje drzave vec godinama uz sve sankcije odolijeva svim zapadnim prijetnjama i uplitanjima u svoju drzavu.Dok su sve ostale vukojebine arapske vec godinama pod americkom sapom i imaju instalirane diktatore.Iran vec godinama daje primjer arapima da ne budu robovi zapada uprkos svim njihovim spletkama i svemu cim se zapad bavi.To je taj izvor revolucije i arapskog buđenja koji je probudio i ostale arapske narode da ne moraju cutke biti batinjani od lokalnih halifa i slicno.Arapi su uvidjeli i da je americko i izraelsko prisustvo na bliskom istoku najveci problem tog regiona i svakim danom uvidjaju da njih kao narod njihova vlada jeftino prodaje zarad svojih dvorova po arabiji i drugim despotijama.Sve ono sto iran radi,sad radi i egipat u smislu da protjeruje svaki moguci kontakt sa cionistima,zele serijat i jasno osuduju americko uplitanje koja jos uvijek preko vojske nastoji da kontrolise egipat.Hm, ne znam da li je ovo samo tako ispalo ili ti pokusavas reci da su narodi Tunisa, Libije, Egipta, Sirije i Jemena na bilo koji nacin inspirisani revolucijom u Iranu i iranskim modelom islamske republike?
isto se desava i sa tunisom.
Upravo sam ti objasnio da jednim velikim dijelom i jeste.Puno vise nego sto mozemo i zamisliti,iranski inat i prkos zapadu je vratio smijelost arapskom narodu da se odvaze i dignu pobunu protiv onih koji su bili instalirani od tih istih vlada sa zapadaTo je naravno apsolutni nonsens, jer iranska revolucija je stvar koja se desila prije vise od 20 godina i nije imala nikakvog uticaja na arapsko proljece.
mozel neki link za ovo..?(ovo ciscenje i ogradjivanje?) Iranski (siitski) i ostalih zemalja (sunnitskih) i ne mogu nikako biti modeli isti zato sto u samom startu postoje razlike u samom vjerovanju ali su nakon instaliranih sekularnih diktatora u svim tim zemljama sada dosli na vlast islamisti koji su striktno protiv svih cionistickih spletki i americkog mijesanja.Na kraju krajeva i pobjednicke islamisticke stranke i pokreti u tim zemljama su se od samog pocetka prali od iranskog i talibanskog modela.
na koji nacin? Nakon one scene u Davosu,il ove zadnje prestave sa Izraelom oko pomoci preko broda koje je napao izrael? I turci su u zadnjih 10ak godina uspjeli da se iscupaju iz ralja vojne hunte koju je takodje kontrolisala amerika kao i danas sto kontrolisu egipatsku vojsku al nece jos dugo.Ako je iko uticao na te pokrete onda su to Turci i AKP.
naprimjer?gdje je diktator egipta prvo pobjegao,gdje je diktator tunisa ben ali(arabija) otisao,gdje je saleh(SAD) kralj jemena isao na razgovore?Gdje je iranski sah pobjegao(SAD)..Iran je cak sta vise u nekim od ovih slucajeva aktivno pomagao tirane protiv naroda.