Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drug_profi

#5276 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

ado-šampion wrote:
Kod nas ne moras nikako imati, uz lance u gepeku mozes legalno proci zimu s ljetnim gumama, sto je apsurd, jer po nekoj zdravoj logici bitnije je biti u stanju zakociti nego krenuti.
Bravo. Samo sto zakonodavac izgleda nije naucio logiku.
amar1994

#5277 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Bakir1 wrote:Rano ste se ponadali da ga nece biti, olovo, nisici, srednje, nije da pada :run:
trpa :-)
undefined007

#5278 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by undefined007 »

sad tek najgore dolazi od zime :mrgreen:
a da vidjam masu raje sa ljetnim gumama to jest vecinom takse ili auta od firme :lol:
iceman ze

#5279 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by iceman ze »

Kupio danas 4 Hankook gume u Makbelu po 95 KM/kom(195/65 R15). Isao sam odmah za Zenicu, nemam nikakvih primjedbi.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5280 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

iceman ze wrote:Kupio danas 4 Hankook gume u Makbelu po 95 KM/kom(195/65 R15). Isao sam odmah za Zenicu, nemam nikakvih primjedbi.

A kakvih bi trebao imati??? Pa nisi otisao do skandinavije, i vózio po snijegom pokrivenim cestama. :mrgreen:
BarbaDue

#5281 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by BarbaDue »

iceman ze wrote:Kupio danas 4 Hankook gume u Makbelu po 95 KM/kom(195/65 R15). Isao sam odmah za Zenicu, nemam nikakvih primjedbi.
Vjeruj mi, da si kupio bilo koje iz niže klase (sportiva,eskimo) ne bi imao nikakvih problema.
Dzontra_Volta

#5282 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

konektovan wrote:

A kakvih bi trebao imati??? Pa nisi otisao do skandinavije, i vózio po snijegom pokrivenim cestama. :mrgreen:
Pa možda mu na autocesti nisu zvučale kao Jet. ;)
Dzontra_Volta

#5283 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

Image
konektovan

#5284 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Dzontra_Volta wrote:
konektovan wrote:

Pa možda mu na autocesti nisu zvučale kao Jet. ;)

Ma sve su decibel, dva, tako da.... :wink:
Lord Vader

#5285 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Lord Vader »

Pozdrav ljudstvo trebala bi mi pomoc oko odabira guma.

Auto sam uzeo prije 2-3 mjeseca i nisu lose gume bile na njemu ali na snijegu skontah da nije to to.

U pitanju je Merc w203, velicina gume 195/65/15, budzet do nekih 250KM/gumi.

Kontam da uzmem neke dosta kvalitetne gume i da sam rahat.

Unaprijed hvala na pomoci.
Dzontra_Volta

#5286 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

Lord Vader wrote:Pozdrav ljudstvo trebala bi mi pomoc oko odabira guma.

Auto sam uzeo prije 2-3 mjeseca i nisu lose gume bile na njemu ali na snijegu skontah da nije to to.

Za te pare u toj dimenziji ja mislim da ni ne postoje gume (bar u široj potrošnji). Do 130 KM/guma možeš naći najbolje na tržištu (ako plaćaš gotovinom).

http://makbel.ba/autogume/listings.php?next=1
Lord Vader

#5287 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Lord Vader »

Dzontra_Volta wrote:
Lord Vader wrote:Pozdrav ljudstvo trebala bi mi pomoc oko odabira guma.

Za te pare u toj dimenziji ja mislim da ni ne postoje gume (bar u široj potrošnji). Do 130 KM/guma možeš naći najbolje na tržištu (ako plaćaš gotovinom).

http://makbel.ba/autogume/listings.php?next=1
Trenutno su mi na autu neke Michellinke u toj dimenziji.

Imam i ljetni set a na njemu su alu felge, ovdje su obicne, i zelim tako i da ostane. Sirina mi godi po pitanju snijega, dok visina, nek ima mesa malo jbg. :-D

Hvala, svakako :)

PS zaboravih napisati da sam iz Tuzle, pa ne bi bilo lose da je radnja neka u Tz ili okolici.
ElRe

#5288 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ElRe »

Juce sam isao na JAH i normalno put nije ociscen a snijeg pada. Vozimo se u koloni kad odjednom zastoj, BMW E90, UL tablice (Crna Gora) ne moze da savlada jedan uspos. Obidjemo ga, ostao on da se pati i prodjemo onu ostru krivinu iza koje ide uspon, vidim jedan E46 karavan pocinje da plese da bi pred hotelom Termag i on zastao. Izadje nas nekoliko da ga poguramo kad lik montorao Makbel protekt na sva 4 tocka. A neki se hvale, kako je protekt ekstra dobar za snijeg.
Bakir1

#5289 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

nisu svi isti vozaci, prvi ovogodisnji kada je pao na vrh ulice audi a4 goodyear gume, ne moze iz mjesta da krene, ja ga prodjem sa zadnjim pogonom i protekt gumama, da li to znaci da je bolji protekt od goodyear gume? apsolutno ne, ja sam imao zalet a on je iz mjesta krenuo...
nemojte molim vas subjektivno naprecac sudove donositi
ado-šampion

#5290 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Tako se isto o zadnjem pogonu donose sudovi na precac. Nije nikako moguce da je taj E90 imao ljetne gume (Ulcinj tablice), nego je zaglavio jer je zadnji pogon. A objektivno ko stane na usponu ne krenu ga vise, osim ako nije 4x4.

Puno ljudi u autima s pogonom pozadi sto se vuce cestama kad padne snijeg vuce se jer su isprepadani pricama onih koji su zadnji pogon vidjeli samo u autu pored kojeg su prosli. Ili gledanjem mase klipova na youtube od idiota koji smatraju da je normalno da se voze na ljetnim gumama po snijegu pa krive auto kad ne mogu savladati uspon. :? Tako isto Bosnjo, u limuzini sa zadnjim pogonom, stavi polovne celave gume, 225-ice, pa kad ne ide - qrac zadnji pogon. Svojim ocima gledao.

Naravno ne moze se porediti trakcija auta s 175 gumama i teskim dizelom na pogonskim tockovima i auta s 225 gumama koje usto na pogonu ima supalj gepek, ali sta je s predrasudama.
Dzontra_Volta

#5291 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

Lord Vader wrote:
PS zaboravih napisati da sam iz Tuzle, pa ne bi bilo lose da je radnja neka u Tz ili okolici.
Jedino što znam u TZ: http://www.gumam.com/kontakt
Lord Vader

#5292 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Lord Vader »

Elem, ovako pomalo gledam po netu. Dvoumim se za sad izmedju GY UG9 i Continental TS830. S tim da naletih na neku akciju za UG9 koje bi dosle poprilicno jeftinije. Posto se ne razumijem bas previse, od ovih pametnijih i iskusnijih trazim savjet. :-D

@Dzontra Ima ih jos u Tz, al vise mi treba misljenje koju gumu da uzmem.
ado-šampion

#5293 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

TS830 je stari model, aktuelni je TS850...
ElRe

#5294 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ElRe »

Vrlo je moguce da je Albanac imao ljetnje gume. Ja nemam predrasuda, 4 godine sam vozio Vita sa zadnjim pogonom. Ali uz dobre gume (Nokian) i cca 200 kg opterecenja u gepeku nije bilo vecih problema.
Dzontra_Volta

#5295 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

Lord Vader wrote:Elem, ovako pomalo gledam po netu. Dvoumim se za sad izmedju GY UG9 i Continental TS830. S tim da naletih na neku akciju za UG9 koje bi dosle poprilicno jeftinije. Posto se ne razumijem bas previse, od ovih pametnijih i iskusnijih trazim savjet. :-D

Ja bih birao između Continental TS850, Good Year UG9 i Michelin Alpin5. Svaku od njih možeš naći za manje od 125 KM po gumi (ako imaš akciju na UG9, nećeš pogriješiti, samo provjeri DOT, da ne budu neke starije proizvodnje).
Lord Vader

#5296 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Lord Vader »

Dzontra_Volta wrote:
Lord Vader wrote:Elem, ovako pomalo gledam po netu. Dvoumim se za sad izmedju GY UG9 i Continental TS830. S tim da naletih na neku akciju za UG9 koje bi dosle poprilicno jeftinije. Posto se ne razumijem bas previse, od ovih pametnijih i iskusnijih trazim savjet. :-D

Ja bih birao između Continental TS850, Good Year UG9 i Michelin Alpin5. Svaku od njih možeš naći za manje od 125 KM po gumi (ako imaš akciju na UG9, nećeš pogriješiti, samo provjeri DOT, da ne budu neke starije proizvodnje).
Hvala, eto pomislio sam da je 830 noviji od 850 iz nekog razloga. :pijani:
ado-šampion

#5297 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

ElRe wrote:Vrlo je moguce da je Albanac imao ljetnje gume. Ja nemam predrasuda, 4 godine sam vozio Vita sa zadnjim pogonom. Ali uz dobre gume (Nokian) i cca 200 kg opterecenja u gepeku nije bilo vecih problema.
Ja nisam htio tebe prozvati, ono sto sam napisao su generalne predrasude o zadnjem pogonu koje su jako uobicajne i na ovom forumu, vecinom od ljudi koji nikad nisu ni vozili auto sa zadnjim pogonom. Izvini ako sam te prozvao.
konektovan

#5298 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Nisu to nikakve predrasude, zadnji pogon i snijeg, ne more to u istu recenicu. :wink: :D
ranger

#5299 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ranger »

konektovan wrote:Nisu to nikakve predrasude, zadnji pogon i snijeg, ne more to u istu recenicu. :wink: :D
nista onda mi koji vozimo auta sa zadnjim pogonom da prislonimo do visibaba.... kazu nemre po snijegu, ni ja ne kontam al tako kazu... :run:
ado-šampion

#5300 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

ranger wrote:
konektovan wrote:Nisu to nikakve predrasude, zadnji pogon i snijeg, ne more to u istu recenicu. :wink: :D
nista onda mi koji vozimo auta sa zadnjim pogonom da prislonimo do visibaba.... kazu nemre po snijegu, ni ja ne kontam al tako kazu... :run:
Sta ja napisah u zadnjem postu... oni koji su vidjeli u prolazu i na internetu...
Post Reply