Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Nefs-i Mulhima

#5276 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Nefs-i Mulhima »

Velika enigma, svaka pomoc dobro dosla :)

Auto: peugeot 307 2.0 hdi 79kw 2003 godiste

Vec duze vremena auto dimi ali samo u leru, kad postigne radnu temperaturu. Isto kao da je regeneracija ukljucena (tako dimi), ali dpf je fizicki i softwerski uklonjen.
Dim se javlja kada je motor zagrijan (90 tak stepeni) i pojavljuje se cak i na semaforima, kada se krene baca veliki gusti bijelo/sivi oblak dima. Tokom voznje dim se ne pojavljuje.

Obisao pofino majstora, medjutim niko ne moze skontati u cemu je kvaka.

Dizne sve 4 uredu (provjerene i jedna reparirana), turbina uredu (ne trosi ulje niti antifriz), doslo vrijeme servisu (presao preko 7000 kap ulja potrosio nije). Auto vuce izvrsno, te se ne osjeti gubitak snage niti bilo kakvo oklijevanje pri dodavanju gasa.

Sto se tice dpf.a, uklonjen je prije kupovine, te se ispod nalazi samo cijev, auspuh a neko nije istankao AdBlue tecnost i konteiner njen se nalazi dole.

Eh sad, svaka pomoc bi dobro dosla ili uputa nekome ko se razumije oko ovoga.
citroen xm

#5277 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by citroen xm »

Da ti nije dihtung glave probio? Kakvo je stanje sa tečnostima?
Nefs-i Mulhima

#5278 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Nefs-i Mulhima »

citroen xm wrote:Da ti nije dihtung glave probio? Kakvo je stanje sa tečnostima?
Nije moje auto vec od druga pa sam naveo informacije koje znam. Za dihtung glave nisam siguran da li je provjeravao (isao je kod x majstora pa su valjda obratili paznju), medjutim ne bi trebao da je on, jer auto samo dimi u leru. Valjda nakupi se nesta. Vozio sam iza njega i dima nema dok auto je u pokretu, samo kod inicijelnog starta dok ne izbaci taj bijelo\sivo nakupljeni dim.

Tecnosti sve uredne. "Ne trosi" auto nista. Antifriz, ulje sve po ps.u. zato sam naveo da je enigma :)

Reparirao diznu jer je bila izvan granica +3, uvjerili ga da je to, medjutim bez promjena (al et dugorocno problem manje).
amar1994

#5279 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

GileŠampion wrote:za vozacku karijeru desilo mi se sigurno desetak puta da nabijem pun gas i auto krene momacki slajfati (iz prve).. u toj situaciji je def. najbolje stisnuti kvacilo al ja sam vecinom bio glup i popustao gas nadajuci se da ce uhvatiti i nastaviti.. to rezultira uvijek naglim spustanjem obrtaja motora i finim trzajem..

zanima me koliko je ovo lose po neke dijelove kvacila motora itd

pozdrav
U takvoj situaciji kvacilo koristim da odma u drugu ubacim, bolje je pustati pomalo gas, tek kad kvacilo stisnes posteno trzne :mrgreen:
meni je pomoglo par puta da lagano dizem nogu s gasa, al u prvoj je najgore, cim pustis naglo odma koci, ko kad je brzina za puzanje :lol: :lol:
dufa

#5280 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dufa »

Da li neko zna, koliko freona ide u klimu citroena C4?
Hvala
supercali

#5281 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by supercali »

dufa wrote:Da li neko zna, koliko freona ide u klimu citroena C4?
Hvala
Od 450 (+-25) do 670 (+-25) zavisno koji motor I koja godina proizvodnje
dufa

#5282 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dufa »

supercali wrote:
dufa wrote:Da li neko zna, koliko freona ide u klimu citroena C4?
Hvala
Od 450 (+-25) do 670 (+-25) zavisno koji motor I koja godina proizvodnje
U pitanju je 2007 godina sa dizelskim motorom.
supercali

#5283 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by supercali »

670 +-25
dufa

#5284 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dufa »

supercali wrote:670 +-25
Hvala :thumbup:
supercali

#5285 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by supercali »

dufa wrote:
supercali wrote:670 +-25
Hvala :thumbup:
Do mene 450 +-25 je za tu godinu
MAN-lion's coach

#5286 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by MAN-lion's coach »

Molim jednu malu pomoć.
Dakle nisam palila auto možda 10-tak dana i kako stoji vani , jel gori po ovoj vrućini.
Uglavnom kako sam upalila pojavio mi se mali dim kod volana tačnije oko sirene. Dim je bio onako kao da lemiš nešto , pa onaj tanki , smrdilo pomalo kao žice.
To mi se nije nikad prije desilo , a pojavilo se samo kad je auto bilo upaljeno.
Svukla sam onu plastiku sa sirene i odvojila dvije žice na metalnom dijelu i to je prestalo , dalje više nisam dirala , pa sam ostavila za dan da to sklopim nazad.
Unutra pod haubom nije se ništa osjetilo.
Dakle šta bi moglo biti u pitanju?
Auto je džeta dvojka , volan četverokraki kao sa slike :
http://www.njuskalo.hr/image-w920x690/u ... 747581.jpg
Hvala.
klaki

#5287 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by klaki »

Zna li neko kakve su posljedice/simptomi kada pumpa goriva ima nizak pritisak npr. na turbo benzincu. da li to moze utjecati na brzinu spool-anja turbine/boost...
Mays SB

#5288 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Mays SB »

Trebam pomoć.

Danas mi se prvi put pojavio jedan problem. Dok sam stajao u koloni auto mi se dva puta ugasilo, znaci sa stisnutim kvacilom i obrtajima na 800, znači ler. Obrtaji ne variraju i auto je miran u leru. Kasnije kad sam stisnuo kvačilo u vožnji radi skretanja obrtaji su pali skoro do nule, ali se auto nije ugasio jer sam odmah pustio kvačilo i dao gas. Da napomenem, puklo mi je crijevo zraka što ide od intercoolera na usisnu granu, i lijepljeno je par puta, ne mogu zamijeniti jer sam obilazio otpade i ne mogu naći taj dio. U čemu može biti problem? Auto je Renault Laguna 1.9 dCi 2003.g.
klaki

#5289 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by klaki »

Mays SB wrote:Trebam pomoć.

Danas mi se prvi put pojavio jedan problem. Dok sam stajao u koloni auto mi se dva puta ugasilo, znaci sa stisnutim kvacilom i obrtajima na 800, znači ler. Obrtaji ne variraju i auto je miran u leru. Kasnije kad sam stisnuo kvačilo u vožnji radi skretanja obrtaji su pali skoro do nule, ali se auto nije ugasio jer sam odmah pustio kvačilo i dao gas. Da napomenem, puklo mi je crijevo zraka što ide od intercoolera na usisnu granu, i lijepljeno je par puta, ne mogu zamijeniti jer sam obilazio otpade i ne mogu naći taj dio. U čemu može biti problem? Auto je Renault Laguna 1.9 dCi 2003.g.
to meni zvuci kao da imas rupu u nekom crijevu pa il ti bjezi izmjeren zrak il vuce fals zrak
Mays SB

#5290 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Mays SB »

klaki wrote:

to meni zvuci kao da imas rupu u nekom crijevu pa il ti bjezi izmjeren zrak il vuce fals zrak
To sam i napisao, da mi je puklo jedno crijevo. Očito ću morat preko ovlaštenog naručit i dobro platit jer ga čak ni na Piku nisam uspio naći. A ni po otpadima koje sam obišao.
_ado_

#5291 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _ado_ »

Provjerit cu ja sutra sa ovim jaranom, on je kupio neko crijevo oko turbine za Alfu 159. Nije mogao naci nigdje,i u ovlastenom se moralo cekati, i na kraju nadje negdje u RS. Neka firma iz Srbije se bavi pravljenjem tih crijeva visokog pritiska za auta, a ovi u RSu prodaju. Cijena mnogo manja nego orginalno.
samo pozitiva

#5292 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by samo pozitiva »

Mays SB wrote:
klaki wrote:

To sam i napisao, da mi je puklo jedno crijevo. Očito ću morat preko ovlaštenog naručit i dobro platit jer ga čak ni na Piku nisam uspio naći. A ni po otpadima koje sam obišao.
pitaj ovdje
http://www.olx.ba/profil/AUTOOTPADCLIO
ili nazovi http://forum.klix.ba/auto-otpadi-t77355.html
amar1994

#5293 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

klaki wrote:Zna li neko kakve su posljedice/simptomi kada pumpa goriva ima nizak pritisak npr. na turbo benzincu. da li to moze utjecati na brzinu spool-anja turbine/boost...
ja znam da kvalitet goriva dosta utice kod tih starijih T. benzinaca, sto se tica boost-a :roll:
nabaci kakav mjerac pritiska goriva, ala JDM fazon neki :)
Mays SB

#5294 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Mays SB »

Samo da se zahvalim svima na odgovorima :)
_ado_

#5295 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _ado_ »

Provjerio sam sa ovim jaranom. Crijevo je nasao u prodavnici autodijelova Milovanovic ( ili tako nesto) na Palama.
Mays SB

#5296 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Mays SB »

_ado_ wrote:

Provjerio sam sa ovim jaranom. Crijevo je nasao u prodavnici autodijelova Milovanovic ( ili tako nesto) na Palama.

Aham, hvala, upamtit ću ovo u slučaju da ne bude nigdje bliže. Nego, koji još mogu razlozi bit zbog kojih se auto ugasio? Jel moguće da je filter goriva, jer ne znam kad je mijenjan.
klaki

#5297 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by klaki »

Mays SB wrote:
_ado_ wrote:

Aham, hvala, upamtit ću ovo u slučaju da ne bude nigdje bliže. Nego, koji još mogu razlozi bit zbog kojih se auto ugasio? Jel moguće da je filter goriva, jer ne znam kad je mijenjan.
ako je filter prljav/star pa smanjuje pritisak goriva onda bi se problem ocitovao i tokom voznje, auto bi gubilo snagu i slicno, posustajalo
Mays SB

#5298 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Mays SB »

klaki wrote: ako je filter prljav/star pa smanjuje pritisak goriva onda bi se problem ocitovao i tokom voznje, auto bi gubilo snagu i slicno, posustajalo
Svejedno moram mijenjat to crijevo a i filter goriva pa mi na isto dođe. Danas je auto radilo pola sata u leru i nije se ugasilo.
Throttle

#5299 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

amar1994 wrote: ja znam da kvalitet goriva dosta utice kod tih starijih T. benzinaca, sto se tica boost-a :roll:
Kako utiče kvalitet goriva na pritisak zraka?
amar1994

#5300 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Throttle wrote:
amar1994 wrote: ja znam da kvalitet goriva dosta utice kod tih starijih T. benzinaca, sto se tica boost-a :roll:
Kako utiče kvalitet goriva na pritisak zraka?
ne utice na pritisak zraka, nego na izduvne gasove koji okrecu/pokrecu turbo, slabije sagorijavanje i samim tim slabije perfomanse samog motora ,automatski uticu na vrtnju turbine, slabija ga nabija :P :D
pogotovo @klakijev CA18det voli dobro gorivo :D
Post Reply