sa ovakvom taktikom mogu samo fizicki jake ekipe tipa Inter, Chelsea i svojevremeno Porto, zna se ciji je ovo sistem i ciju je praksu detaljno Kranjcar prepisao (a sigurno nije Benitezbelafonte wrote:Kako me neki prozvaše i htjedoše za selektora nakon mojih komentara, evo javljam se da opravdam povjerenje
![]()
Jednom nam je drug @Ridjobrki, čije komentare nikako da upratim u zadnje vrijeme, ostavio ovaj sjajan link
http://www.zonalmarking.net/
@Ridjobrki je uvijek imao sjajne postove, potkovane i baš me zanima kako je njegovo mišljenje o igri naše repke nakon 3 odigrane utakmice kvalifikacija.
Zamolio bih sve da pročitaju ovu analizu utakmice Engleska-C.Gora iz koje se može dosta stvari povezati sa našom repkom.
Znači, zamislite da smo u ovom slučaju mi Engleska, a Albanija C. Gora(jer smo tako okarakterisali samu utakmicu, mi moramo pobjediti tvrde i defanzivne Albance)
Postavi se ranije pominjani sistem 4-2-3-1(jer mi i ovaj Capellov sistem više liči na to nego na 4-4-2)
Hasagić
Mujdža Spahić Pandža Jahić
Pjanić Rahimić
Vladavić Misimović Lulić
Džeko
Kaže se krilima da idu na prodore po strani do aut linije, da ne ulaze u sredinu, i da centriraju na Džeku...
Pjanić tu igra vrlo važnu ulogu, on ima sjajnu dugu loptu i zadužen je da drži visok tempo igre, odnosno brzim pasovima ili mijenjanjem strana dugim loptama razvlači zgusnutu albansku odbranu...
Misimović je zadužen za ubacivanje u napad i pomaganje Džeki kao i za podvaljivanje lopti prema krilima i Džeki...
Mujdža bi tu trebao biti mnogo ofanzivniji bek od Jahića, čime bi dobili na dimenziji više u tom razvlačenju odbrane, njemačka je to škola, sigurno ima snage za špartanje gole-dole kao Hasan svojevremeno...
Ugrubo bi to trebala biti taktika naše repke, sa potrebnim varijacijama u zavisnosti od protivnika, pa bi tako protiv Francuza ovaj sistem više ličio na 4-5-1 sa pokušajem brzih kontri preko Vladavića...
Naravno, kako je Misimović u lošoj formi, tu bi se mogao probati Ibričić kojem se nije mrsko vratiti po loptu iako bi igrao polutku, samim tim ukoliko bi mu se stavio marker izvlačio bi tim vračanjem odbranu protivnika što bi davalo prostora krilima da se ubacuju iza leđa odbrane protivnika nakon upućene Pjanićeve duge lopte...
Ova taktika omogučava visok posjed lopte, ustvari ovo je varijanta 4-5-1 formacije ukoliko se radi o defanzivno osvještenim krilima kao što su svakako Lulić i Vladavić(ili eventualno njihove zamjene Zec i Salihović)
Ukoliko je neko navijač Liverpool-a ili ih je često gledao u vrijeme Beniteza, mogao bi dodati još neke karakteristike ove formacije (@vaučer možda, al ne znam koliko ga interesuje naša repka) koja je sjaajno služila Beniteza u tkz. kup takmičenjima, gdje se igraju dvije tekme...
sto se BiH tice treba igrati ofanzivno jer nemas apsolutno nijednog igraca koji ce iznijeti svih 90.minuta u ovom stilu koji ti predlazes, niti imas takve sile od defanzivaca i onih sto lome igru protivnika