Da i ja podijelim svoja (skromna) iskustva, ako bude čitača poput mene
Kriza (želja, pang, craving) naleti s vremena na vrijeme, nekad jače, nekad slabije, ali brzo prođe. Isto mi je i prvi i ovaj osmi dan. Malo vode, tic-tac i to je to. Meni je zanimljivo kako mozak radi. Nekoliko puta dnevno krene misao "E, sad ovo da završim, pa ću zapaliti". Ipak, 25 godina pušačkog staža ostavi traga.
Ono što sebe treba stalno podsjećati i što kod mene pali je "Wow, sretan sam što sam prestao" (Onaj Carrov 'Yippee'). Znajući sve benefite, ovo bi trebalo biti dovoljno da čovjek (homo sapiens, wise man) ne posustane.
Nisam se još našao u većini stvari o kojima pišete. Dim mi ne smrdi, ali ni ne 'zamiriše'. Da li sam u društvu pušača ili ne apsolutno ne utiče na mene. Čulo mirisa mi se nije pojačalo. Čulo okusa mi se nije pojačalo. Još nisam sanjao da pušim (jest da spavam kraće, prvih par dana je bilo jako loše, ali sad ustajem raspoloženiji nego što sam ikad u prethodnih 25×365 jutara). Kafu ili salijem ili zaboravim da je na stolu, ali nije da nešto patim za cigarom uz kafu. VIše mi sad godi onaj zeleni čaj (thx Dr. Prof.). A čaj nikad nisam prije pio.
Savjeti za novopečene (čuj, ja dajem savjete poslije 8 dana):
- pročitajte Allena Carra
- čitajte ovaj pdf (lagano, bez žurbe) - meni je to korisnije i od Carra. Najs pipl ovdje pruža podršku i dijeli iskustva, a svako je od pomoći (i uspjeh i neuspjeh i Vivace
- pronađite šta vama godi kad vam 'prahne': voda, tic-tac, fisherman's, badem, duboki udisaj, sex, ... Za svakog ima ponešto
- ponavljajte sebi: Jači/Jača sam ja od tog sranja; Pronađite inat u sebi (meni su svi, uključujući ženu rođenu, rekli da nema šanse da ja prestanem... inatiš se, a dobar svima - lijep osjećaj).
Eheto.