Smiriće se kad budeš u penziji. Ili nakon togaskafiskafsnjak wrote: ↑10/03/2023 08:05 Al polako .... pa majku mu valjda se ovo divljanje cijena i kamata smiri malo.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Didier
#5276 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- skafiskafsnjak
#5277 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako ti tako kazesDidier wrote: ↑10/03/2023 10:04Smiriće se kad budeš u penziji. Ili nakon togaskafiskafsnjak wrote: ↑10/03/2023 08:05 Al polako .... pa majku mu valjda se ovo divljanje cijena i kamata smiri malo.![]()
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#5278 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Isto kao da predlazes profesoru iz gimnazije da kupi stan u novoj zgradi na trebevicu od 6000KM po kvadratu.elcaliente wrote: ↑10/03/2023 09:29
Skaf evo ga u blizini mene, 3 sobe, 72 kvadrata, zgrada 1955 godiste. 690 000EUR+ notar+kamata. Odprilike 760hiljada.
Prodas u Bosni sve, da imas nekih 100hiljada ucesca i ostalih 660 hiljada ti i zena lagano sljedecih 36 godina odlplacujete po dvije milje eur mjesecno.
Dobro ti covjek kaze.
https://www.immobilienscout24.de/expose ... e=radius#/
Ne znam zasto nalazite najskuplje nekretnine i govorite kako je to srednjoj klasi nedostizno i sta time zelite dokazati uopce? Nikad nigdje nisu ni bile dostizne.
I sta ste se svezali skafa, covjek normalno i razumno pise a citava tema se vrti da se dokaze kako su svi genijalci i pametniji od skafa jer su ustanovi da srednja klasa ne moze kupiti nekretninu u najskupljem dijelu njemacke. Zar treba pameta da se to skonta?
- Ozimician
#5279 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno, samo ovo nisu bas najskuplje cijene, ovo je neki prosjek za veci grad u Njemackoj.izvrsni direktor wrote: ↑10/03/2023 12:11 Isto kao da predlazes profesoru iz gimnazije da kupi stan u novoj zgradi na trebevicu od 6000KM po kvadratu.
Ne znam zasto nalazite najskuplje nekretnine i govorite kako je to srednjoj klasi nedostizno i sta time zelite dokazati uopce? Nikad nigdje nisu ni bile dostizne.
I sta ste se svezali skafa, covjek normalno i razumno pise a citava tema se vrti da se dokaze kako su svi genijalci i pametniji od skafa jer su ustanovi da srednja klasa ne moze kupiti nekretninu u najskupljem dijelu njemacke. Zar treba pameta da se to skonta?
Zgrada napravljena 1955. god. Dakle ovo je u rangu toga da profesor iz Gimnazije kupi stan u starim zgradama na Grbavici ili Otoci, a ne novogradnju na Trebevicu.
EDIT: Skaf je u pravu i slazem se s njim. Nije da se imaju neke opcije ko radi "normalan posao" od 08-17h - bez obzira na struku...
-
elcaliente
#5280 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije najskuplja, cak je jedan od pristupacnijih.izvrsni direktor wrote: ↑10/03/2023 12:11Isto kao da predlazes profesoru iz gimnazije da kupi stan u novoj zgradi na trebevicu od 6000KM po kvadratu.elcaliente wrote: ↑10/03/2023 09:29
Skaf evo ga u blizini mene, 3 sobe, 72 kvadrata, zgrada 1955 godiste. 690 000EUR+ notar+kamata. Odprilike 760hiljada.
Prodas u Bosni sve, da imas nekih 100hiljada ucesca i ostalih 660 hiljada ti i zena lagano sljedecih 36 godina odlplacujete po dvije milje eur mjesecno.
Dobro ti covjek kaze.
Post je bio ironican posto dobro poznajem situaciju i pricao sam sa Skafom na tu temu.
Vidis da ga pajdo iz Svedske nagovara da uzme nekretninu citavo vrijeme ne poznavajuci situaciju u Njemackoj.
- konoplja
#5281 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bas dobar i informativan post.melac wrote: ↑09/03/2023 16:59Da, za Svedsku.
Ma ne treba ti niko potvrditi imas u svedskoj javni podatak koliko koja nekretnina je prodata, pa mozes sam provjeriti. Zove se Hemnet a ovdje je i link: https://www.hemnet.se/
A evo ovdje ti i izbacujem i sortirano za Upplands Väsby, recimo kao sto je Vogosca za Sarajevo, Upplands Väsby je za Stockholm: https://www.hemnet.se/bostader?by=price ... ooms_min=3
Pa tako cijene krecu od nekih 170 000 eura pa navise, naravno rijec je o 3-sobnom stanu.
A evo i zakljucene cijene u februaru za grad u kojem zivim za 3-sobne stanove cca. 80m2
- 870 000 SEK cca 85 000 EUR
- 900 000 SEK cca 87 000 EUR
- 995 000 SEK cca 97 000 EUR
Zanimljivo je i dobro znati kakvo je trziste nekretnina u drugom drzavama. U Njemackoj je trenutno bas lose. Svedska je miljama ispred.
- skafiskafsnjak
#5282 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovaj post iznad je bio ironican ja mislim.izvrsni direktor wrote: ↑10/03/2023 12:11Isto kao da predlazes profesoru iz gimnazije da kupi stan u novoj zgradi na trebevicu od 6000KM po kvadratu.elcaliente wrote: ↑10/03/2023 09:29
Dobro ti covjek kaze.
Ma pusti .... mozda je glupo, ali ja svoj finansijski komfor necu mijenjati za stan vlastiti. Kupicu ga tek onda kada mognem normalno zivjet sa ratom kredita.
Naravno da je pametno kupiti ... ali ne po svaku cijenu , logicno.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- Dope_Man
#5284 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve se svodi na ovo. Naravno da je pametno kupiti, al nit moze nazor, nit ima smisla nazor pa sljedecih X godina zivjeti losije nego sto bi inace zato sto na kredu dajes vise nego na kiriju.skafiskafsnjak wrote: ↑10/03/2023 12:39 Kupicu ga tek onda kada mognem normalno zivjet sa ratom kredita.
- skafiskafsnjak
#5285 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je moje misljenje, ne mora se svako sloziti, a ocigledno se i ne slazu.Dope_Man wrote: ↑10/03/2023 12:42Sve se svodi na ovo. Naravno da je pametno kupiti, al nit moze nazor, nit ima smisla nazor pa sljedecih X godina zivjeti losije nego sto bi inace zato sto na kredu dajes vise nego na kiriju.skafiskafsnjak wrote: ↑10/03/2023 12:39 Kupicu ga tek onda kada mognem normalno zivjet sa ratom kredita.
Pa ni auto nisam nazor kupio, a kamoli stan.
-
PaulTracy
- Blixen
- skafiskafsnjak
#5288 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zavrsit skolu i bjezat iz Njemacke
Et treba mu predlozit u BiH da dodje
Et treba mu predlozit u BiH da dodje
-
PaulTracy
#5289 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prvi piše kako Njemačka u mnogim oblastima života više nije dobra za život i da nakon mastera planira da iseli.
Drugi mu piše kako je Mađarska dobra država za useljenje i da u njoj već ima dosta njemačkih komjunitis.
A Jonas im piše kako je to fino, prvo iskoristiš njemački obrazovni sistem pa pobjegneš
Borba za bolji zivot DA ali na štetu države NE.
Mislim da je interes države iznad interesa pojedinaca i da se ovo uništenje BiH izazvano masovnim iseljenjem posljednjih 8/9 godina ne može pravdati visokom standardom života ljudi koji su je napustili.
Imaju priliku da se školuju u svojoj državi, rade,pokrenu vlastiti biznis, izađu na izbore i promijene vlast, sistem...
Ako nisu u stanju to da urade onda neka se hebu i rade za 1000KM i voze 10/15g starog polovnjaka, ne treba ih nagrađivati austrijskim,njemačkim i drugim zapadnoeuropskim platama od par hiljada eura, rušiti državu skroz.
- Didier
#5290 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zanemariću ovaj prvi dio.
Nisam baš siguran da je pet dana za Švabiju, ali okej. Za Kanadu treba 3-4 mjeseca, možda i pola godine, ali je život neuporedivo bolji. Priča se engleski, država je mnogo sigurnija, plate su bolje, sve je ljepše, priroda je normalnija, ljudi su najljubazniji na svijetu, posla ima preko glave i ne moraš nikome prati guzice, možeš odmah kupiti nekretninu, itd. Ima barem sto razloga, a lako je useliti.
- ZoomZoomKiwi
#5291 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Samo da im je malo toplija klima. Ali zato je NZ vrh. Samo naši neće tamo da idu, jer je "daleko". To samo po sebi znači, da raja kod nas seli u Njemačku samo da radi i da se vrati, slabo ko emigrira for real.Didier wrote: ↑10/03/2023 13:55
Nisam baš siguran da je pet dana za Švabiju, ali okej. Za Kanadu treba 3-4 mjeseca, možda i pola godine, ali je život neuporedivo bolji. Priča se engleski, država je mnogo sigurnija, plate su bolje, sve je ljepše, priroda je normalnija, ljudi su najljubazniji na svijetu, posla ima preko glave i ne moraš nikome prati guzice, možeš odmah kupiti nekretninu, itd. Ima barem sto razloga, a lako je useliti.
Jer ko zaista želi da emigrira, njemu je svejedno kolika je udaljenost od BiH.
-
sabanss
#5292 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Teško je biti migrant koji ostaje jer se ono što omogućava normalan život ne stiče u prvoj generaciji. Djeca ostaju i oni su ti koji će uspjeti u tim društvima, roditelji se vrate obično zbog troškova života i zato što su živjeli 20-30-40 godina u BiH pa ih nostalgija spuca.EFD22 wrote: ↑10/03/2023 13:57Samo da im je malo toplija klima. Ali zato je NZ vrh. Samo naši neće tamo da idu, jer je "daleko". To samo po sebi znači, da raja kod nas seli u Njemačku samo da radi i da se vrati, slabo ko emigrira for real.Didier wrote: ↑10/03/2023 13:55![]()
Tužno za BiH kao državu ali to je tako.
-
sabanss
#5293 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti koji peru guzice mogu do Njemačke jer ih prima, Kanada je već nedostižna. Nisi realan.Didier wrote: ↑10/03/2023 13:55
Last edited by sabanss on 10/03/2023 14:26, edited 1 time in total.
- Didier
#5294 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisam istraživao Novi Zeland. Dok sam skroz živio vani (sada sam vani tri - četiri mjeseca, ostalo u Sarajevu), gledao sam Kanadu i ozbiljno razmišljao o tome, ali u međuvremenu sam shvatio da mi je i to predaleko. Bitno mi je da sam blizu roditelja, familije, prijatelja... A naravno da je sve bolje od Njemačke, pa i Novi Zeland.EFD22 wrote: ↑10/03/2023 13:57Samo da im je malo toplija klima. Ali zato je NZ vrh. Samo naši neće tamo da idu, jer je "daleko". To samo po sebi znači, da raja kod nas seli u Njemačku samo da radi i da se vrati, slabo ko emigrira for real.Didier wrote: ↑10/03/2023 13:55![]()
- Didier
#5295 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Doduše, mora se znati engleskisabanss wrote: ↑10/03/2023 14:21To koji peru guzice mogu do Njemačke jer ih prima, Kanada je već nedostižna. Nisi realan.Didier wrote: ↑10/03/2023 13:55![]()
- skafiskafsnjak
#5296 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ko je naucio njemacki, engleski mu je pickin dim
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#5297 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koji vam je *****
? De se smirite i pazite sta pišete, medjusobno prijavljujete jedan drugom postove, kad dodje neko od ovih novih ludih
moderatora sve ce vas žiknut
. Oni prvo pucaju pa tek kasnije čitaju postove
.
-
moonca
#5298 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zashto ne bi unajmili, u odredjeno vrijeme kad nekome ta situacija odgovara
.. jer je jeftinije. izdavach . snizi rentu. jer bolje ishta nego nishta.. mora svoju ratu kredita uplatiti .... .
.. jer je jeftinije. izdavach . snizi rentu. jer bolje ishta nego nishta.. mora svoju ratu kredita uplatiti .... .
- Ozimician
#5299 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Stari ljudi su uvijek - govorili : "Sit gladnom ne vjeruje"
Skaf zivi zivot otrpilike kakav zivi 90% nase dijaspore koja je napustila drzavu u zadnjih 10 god. samo ostali su manje iskreni, a on je dovoljno hrabar/lud/iskren/glup da otvoreno kaze ono o cemu ostali misle.
Skafu je zivot u Njemackoj definitivno bolji nego sto ga je imao u BiH i on je s tim zivotom zadovoljan. Ima stabilan posao, platu, porodicu, dosta manje briga na poslu nego sto je imao u BiH i on je time zadovoljan. On je odlaskom u Njemacku svoju situaciju popravio.
Da Njemacka nije idealna zemlja, ja cu prvi reci, ali kvaka je u tome sto Njemacka ima najtransparentniju proceduru za odlazak tamo i najvise je izreklamirana kod nas + svjez nas community koji ti moze pomoci da se snadjes na pocetku. Kako otici u Svedsku, Kanadu - niko ti nece sa sigurnoscu reci + npr. u Kanadi cak ne priznaju ni nasu vozacku dozvolu...moras novu polagati. Ima tu dosta sitnica koje se ne govore nikome kad iseljava vani, tek ih nekad saznas iz prve ruke. Ja da sam znao mnoge "sitnice" koje sada znam da me cekaju, i ja bih bolje izvagao odlazak.
Jedan od prvih mojih postova na ovu temu je bio, da je 2019. god. svima bih preporucio da dodju, a u 2022/23 god. neko ko tek dolazi, treba dobro izvagati. I toga se i dalje drzim.
Skaf zivi zivot otrpilike kakav zivi 90% nase dijaspore koja je napustila drzavu u zadnjih 10 god. samo ostali su manje iskreni, a on je dovoljno hrabar/lud/iskren/glup da otvoreno kaze ono o cemu ostali misle.
Skafu je zivot u Njemackoj definitivno bolji nego sto ga je imao u BiH i on je s tim zivotom zadovoljan. Ima stabilan posao, platu, porodicu, dosta manje briga na poslu nego sto je imao u BiH i on je time zadovoljan. On je odlaskom u Njemacku svoju situaciju popravio.
Da Njemacka nije idealna zemlja, ja cu prvi reci, ali kvaka je u tome sto Njemacka ima najtransparentniju proceduru za odlazak tamo i najvise je izreklamirana kod nas + svjez nas community koji ti moze pomoci da se snadjes na pocetku. Kako otici u Svedsku, Kanadu - niko ti nece sa sigurnoscu reci + npr. u Kanadi cak ne priznaju ni nasu vozacku dozvolu...moras novu polagati. Ima tu dosta sitnica koje se ne govore nikome kad iseljava vani, tek ih nekad saznas iz prve ruke. Ja da sam znao mnoge "sitnice" koje sada znam da me cekaju, i ja bih bolje izvagao odlazak.
Jedan od prvih mojih postova na ovu temu je bio, da je 2019. god. svima bih preporucio da dodju, a u 2022/23 god. neko ko tek dolazi, treba dobro izvagati. I toga se i dalje drzim.
-
elcaliente
#5300 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Problem je taj sto ljudi sa balkana uvjek misle da je uspjeh uzeti nekretninu.
Kada pitas negog visokoobrazovanog Njemacka puno njih ce reci da im je totalno nevazna stvar, vise voli da putuje, da ide na skupe vecere, ide 3 puta godisnje na Ibizu i skrsi par hiljada. Ili jedonostavno da ne radi godinu dvije i kao ruksak turista obilazi svijet. Ne zele ljudi obaveze, ne zele stanove, ne zele auta, ne zele djecu. Visokoobrazovani su, imaju dobre plate, uzivaju u zivotu ali su u ocima prosjecnog krezubog plemenskog balkanca glupi.
Kada pitas negog visokoobrazovanog Njemacka puno njih ce reci da im je totalno nevazna stvar, vise voli da putuje, da ide na skupe vecere, ide 3 puta godisnje na Ibizu i skrsi par hiljada. Ili jedonostavno da ne radi godinu dvije i kao ruksak turista obilazi svijet. Ne zele ljudi obaveze, ne zele stanove, ne zele auta, ne zele djecu. Visokoobrazovani su, imaju dobre plate, uzivaju u zivotu ali su u ocima prosjecnog krezubog plemenskog balkanca glupi.