Hajmo je smijeniti da vratimo ta " zlatna vremena"!
Sebija All about
- Fudo Bosna
#5276 Re: Sebija All about
Bez Sebije je na Kosevu sve bilo idealno, hirurzi, "duse drage", radili casno, hipokrat, ma samo tako...
- mallory
#5277 Re: Sebija All about
Niko tebi ne vrijeđa inteligenciju, ali ako tvrdiš odgovorno da je neko tražio mito-reci. Ovdje niko nije pod svojim pravim imenom i prezimenom, pa da se boji nečega. Sa druge strane, da li si razmišljao da prijaviš tog nekog?Fudo Bosna wrote:Bez Sebije je na Kosevu sve bilo idealno, hirurzi, "duse drage", radili casno, hipokrat, ma samo tako...
Kažeš Sebija dirnula u osinje gnijezdo? Živ bio, pa kako je ona došla na čelo KCUS-a? Sigurno nije zahvaljujući svojim stručim sposobnostima. Sebija ima dvostruke aršine- oni koji joj vire iz dupeta, mogu raditi na 5 mjesta pored Kliničkog.
- uglavnomja
#5278 Re: Sebija All about
Fudo Bosna wrote:Bez Sebije je na Kosevu sve bilo idealno, hirurzi, "duse drage", radili casno, hipokrat, ma samo tako...
u godinama prije sebije nisu pacijenti morali kupovati lijekove, infuzije, dovlaciti hranu cak i tariguz od kuce ...
i za bolesnu djecu je bilo infuzija i cepica
sad nema ni sredstava za lijecenje ni doktora koji nesto znaju
ali zato ima ulizica, administracije sa astronomskim platama i naravno njeno visocanstvo: apoteka dina ... da ljudi kod nje kupuju ono sto se MORA dobiti dzaba u bolnici.
kupovanje lijekova u privatnoj
ne kontam te nikako, ljudi su placali da ne cekaju i da dobiju bolju uslugu ... njihov izbor.
ne znam da ima iko da se bunio na njihovu strucnost u bolnici. a usluga ne zavisi samo od para, ako on ima normu od 10 ili 50 pacijenata dnevno - da je tito ne moze se svakom posvetiti koliko bi trebao.
- Fudo Bosna
#5279 Re: Sebija All about
Nedami se sada prebirati po arhivi, tema , " Doktori, banda naprasita i bahata" ili tako slicno, je bila u topicu "Zdravstvo" , sve do prije nekoliko mjeseci...mallory wrote:Niko tebi ne vrijeđa inteligenciju, ali ako tvrdiš odgovorno da je neko tražio mito-reci. Ovdje niko nije pod svojim pravim imenom i prezimenom, pa da se boji nečega. Sa druge strane, da li si razmišljao da prijaviš tog nekog?Fudo Bosna wrote:Bez Sebije je na Kosevu sve bilo idealno, hirurzi, "duse drage", radili casno, hipokrat, ma samo tako...
Kažeš Sebija dirnula u osinje gnijezdo? Živ bio, pa kako je ona došla na čelo KCUS-a? Sigurno nije zahvaljujući svojim stručim sposobnostima. Sebija ima dvostruke aršine- oni koji joj vire iz dupeta, mogu raditi na 5 mjesta pored Kliničkog.
Toliko je "nerealno" ovo sto pisem, da su forumasi tamo, imenom i prezimenom, isticali one puno rjedje doktore koji ne uzimaju mito... Toliko o tome da "nema " korupcije, nebudite lijeni prelistajte unazad...
Ponavljam, ne branim Sebiju, neka je sutra smijene, zabolime cosak, meni ni iz djepa ni u djep...
Ali "glumiti" poput vas , ako i sami niste ljekar
, da kao "ne znate" za korupciju, braniti to sto neki provedu par sati na radnom mjestu pa pravac privatluk, (a to valjda pravdate jer ima i Sebijinih miljenika koji rade isto, e to je dno/dna) !!!
- Ned071
#5280 Re: Sebija All about
Kad je Dinarevic dobila otkaz?
- Fudo Bosna
#5281 Re: Sebija All about
uglavnomja wrote:Fudo Bosna wrote:Bez Sebije je na Kosevu sve bilo idealno, hirurzi, "duse drage", radili casno, hipokrat, ma samo tako...
u godinama prije sebije nisu pacijenti morali kupovati lijekove, infuzije, dovlaciti hranu cak i tariguz od kuce ...
i za bolesnu djecu je bilo infuzija i cepicai svega sto treba da bude u bolnici ...
sad nema ni sredstava za lijecenje ni doktora koji nesto znaju
ali zato ima ulizica, administracije sa astronomskim platama i naravno njeno visocanstvo: apoteka dina ... da ljudi kod nje kupuju ono sto se MORA dobiti dzaba u bolnici.
kupovanje lijekova u privatnojbolnickoj apoteci nije izbor nego ucjena.
ne kontam te nikako, ljudi su placali da ne cekaju i da dobiju bolju uslugu ... njihov izbor.
ne znam da ima iko da se bunio na njihovu strucnost u bolnici. a usluga ne zavisi samo od para, ako on ima normu od 10 ili 50 pacijenata dnevno - da je tito ne moze se svakom posvetiti koliko bi trebao.
To je neko vase iskustvo ili nekoga od doktora iz Velikog Parka, nekog od gospode, kome je "preko noci" proradila savjest?
Moj dobar kolega prije nekoliko mjeseci lezao, u Sebijin znaci vakat, covjek prezadovoljan tretmanom bio, imam jos primjera, imao svu terapiju , ali sam priznajem, cuo i za ove druge komentare, negativne, slicne ovom vasem, znaci, "istina je sta?"
Ponavljam, ako stedi na pacijentima, neka je sutra smijene, ali i taj novi direktor neka ukida dvojnu praksu i
neka malo ispita kako doktori , "nista ne uzimaju", plate male, a zive kao begovi ?
Dakle , neka je smijene, podrzavam, neka im povecaju plate, ali neka se ispita enormno bogacenje hirurga, ako, " nema" korupcije i ukine rad privatno uz drzavni posao na klinici !!!
Last edited by Fudo Bosna on 07/09/2017 17:32, edited 1 time in total.
- mallory
#5282 Re: Sebija All about
Moja greška. Dinarevićka je skinuta sa mjesta šefa, pa je sama napustila KCUS.Ned071 wrote:Kad je Dinarevic dobila otkaz?
-
pinkman
#5283 Re: Sebija All about
Plate treba povecati, a istovremeno zabraniti privatni rad. Trenutno mi je malo bezveze da vrhunski strucnjak radi za malu platu.
Rjesenje svih problema je u rastjerivanju uhljeba tj. administracije.
Kazu da je u svijetu na 1000 uposlenih u zdravstvu, njih 100 je nezdravstvenih a 900 zdravstvenih radnika. Kod nas je navodno taj omjer 30% - 70%, sto znaci da KCUS koji ima 3.500 uposlenih ima 1050 nezdravstvenih radnika, a trebao bi imati 350. Dakle, visak je 700.
700 ljudi x 1000 KM netto x 12 mjeseci = 8.4 miliona netto plate, odnosno oko 13.5 miliona brutto. A prosjecna plata je i veca. Odmah bi se moglo uzeti 100 - 150 miliona KM kredita i od ove razlike vracati ratu.
Svi kazu da "imamo vrhunske doktore a losu opremu", a uz malo truda bi se mogla i oprema nabaviti. A da ne pricam ustede Fondu solidarnosti, te eventualno naplacivanje usluga pacijentima iz regiona koji bi umjesto 100.000 eura u Njemackoj, ovdje ljecenje platili duplo manje, npr.
Rjesenje svih problema je u rastjerivanju uhljeba tj. administracije.
Kazu da je u svijetu na 1000 uposlenih u zdravstvu, njih 100 je nezdravstvenih a 900 zdravstvenih radnika. Kod nas je navodno taj omjer 30% - 70%, sto znaci da KCUS koji ima 3.500 uposlenih ima 1050 nezdravstvenih radnika, a trebao bi imati 350. Dakle, visak je 700.
700 ljudi x 1000 KM netto x 12 mjeseci = 8.4 miliona netto plate, odnosno oko 13.5 miliona brutto. A prosjecna plata je i veca. Odmah bi se moglo uzeti 100 - 150 miliona KM kredita i od ove razlike vracati ratu.
Svi kazu da "imamo vrhunske doktore a losu opremu", a uz malo truda bi se mogla i oprema nabaviti. A da ne pricam ustede Fondu solidarnosti, te eventualno naplacivanje usluga pacijentima iz regiona koji bi umjesto 100.000 eura u Njemackoj, ovdje ljecenje platili duplo manje, npr.
Last edited by pinkman on 07/09/2017 17:32, edited 1 time in total.
- uglavnomja
#5284 Re: Sebija All about
istina je za ono dijete iz og posta, nema ni 7 dana da se to desilo ... da doktor kaze da nema cepica za malu djecu, ni infuzije, da dijete mora kupiti nesto sto se pije umjesto infuzije
obrati paznju na rijeci:
dijete'
kupiti
infuzija
piti

obrati paznju na rijeci:
dijete'
kupiti
infuzija
piti
- Fudo Bosna
#5285 Re: Sebija All about
Neka smjene Sebiju, neka se stedi na drugom, ne na pacijentima. A da jednog hirurga uhvate, da mu rebnu 10 godina i oduzmu licencu, nikad se vise nijedan ne bi ni nasalio da trazi lovu.
Povecati plate , doobro i zabraniti dvojnu praksu !
Povecati plate , doobro i zabraniti dvojnu praksu !
- mallory
#5286 Re: Sebija All about
Prvo i osnovno-niko ne brani te ljekare što imaju dvojnu praksu. Ne znam kako ste to skontali, a i ne zanima me. Poenta je da Sebija to nekima dozvoljava, a nekima ne. Ako je principijelna kao što se predstavlja, neka je zabrani svima.Fudo Bosna wrote:Nedami se sada prebirati po arhivi, tema , " Doktori, banda naprasita i bahata" ili tako slicno, je bila u topicu "Zdravstvo" , sve do prije nekoliko mjeseci...mallory wrote:Niko tebi ne vrijeđa inteligenciju, ali ako tvrdiš odgovorno da je neko tražio mito-reci. Ovdje niko nije pod svojim pravim imenom i prezimenom, pa da se boji nečega. Sa druge strane, da li si razmišljao da prijaviš tog nekog?Fudo Bosna wrote:Bez Sebije je na Kosevu sve bilo idealno, hirurzi, "duse drage", radili casno, hipokrat, ma samo tako...
Toliko je "nerealno" ovo sto pisem, da su forumasi tamo, imenom i prezimenom, isticali one puno rjedje doktore koji ne uzimaju mito... Toliko o tome da "nema " korupcije, nebudite lijeni prelistajte unazad...
Ponavljam, ne branim Sebiju, neka je sutra smijene, zabolime cosak, meni ni iz djepa ni u djep...
Ali "glumiti" poput vas , ako i sami niste ljekar
, da kao "ne znate" za korupciju, braniti to sto neki provedu par sati na radnom mjestu pa pravac privatluk, (a to valjda pravdate jer ima i Sebijinih miljenika koji rade isto, e to je dno/dna) !!!
Sa druge strane, vi navodite korumpirane ljekare, a ja vam kažem navedite im ime. I svako ko je uzeo marku od pacijenta, bilo da je to sestra ili doktor, treba da izgubi posao najmanje, i da krivično odgovara.
- uglavnomja
#5287 Re: Sebija All about
kako mislite zabraniti covjeku da radi sta hoce u svoje slobodno vrijeme 
- Ned071
#5288 Re: Sebija All about
Ne znam shvate li kako je nastao dug. Tako sto se uzimalo sta se htjelo i sto treba i ne treba. A nije se placalo. Toga vise nema jbg... Nema vise kad sam ovdje da uradim sve pretrage... Nema. Nema firma da aparat pa uzme milione na reagensima i dijelovima. Treba se na to navici sad jbg... Ima samo ono sto pokriva zavod. I nema uglednih ljekara koji operisu po dubaiju po mjesec dana pa kad ga nacepis trci u park i zove n1 da kmeci
- uglavnomja
#5289 Re: Sebija All about
znaci sad je dobro ...
sebija vratila dug, i vise ne trosi pare na reagense ni popravke
a ni na lijekove,
taman zzo pokriva plate

sebija vratila dug, i vise ne trosi pare na reagense ni popravke
a ni na lijekove,
taman zzo pokriva plate
- orinoco
#5290 Re: Sebija All about
Ne čovjeku, ljekaru, može se zabraniti djelatnost u slobodno vrijeme koju obavlja u državnoj službi, zakonom.uglavnomja wrote:kako mislite zabraniti covjeku da radi sta hoce u svoje slobodno vrijeme
- Fudo Bosna
#5291 Re: Sebija All about
Ned071 wrote:Ne znam shvate li kako je nastao dug. Tako sto se uzimalo sta se htjelo i sto treba i ne treba. A nije se placalo. Toga vise nema jbg... Nema vise kad sam ovdje da uradim sve pretrage... Nema. Nema firma da aparat pa uzme milione na reagensima i dijelovima. Treba se na to navici sad jbg... Ima samo ono sto pokriva zavod. I nema uglednih ljekara koji operisu po dubaiju po mjesec dana pa kad ga nacepis trci u park i zove n1 da kmeci
Ma kontaju ovi to , samo se malo prave ludi.
Trebao sa nekim od najblize familije da rijesim problem na ortopediji.
Dr Dizdar nas primio, covjek samo takav. Ta osoba iz moje najblize familije htjela odmah na operaciju, kaze dr gospodjo, sto mognemo prije, (da bih u neobaveznoj prici sestrice cuo da dr Dizdar nece naredni mjesec moci operisati, jer neko od gospode strajkaca upravo prima / operise taj mjesec, dijasporu, pa je sala "zauzeta", cekaj jos mjesec, valjda oni "hitniji" sta li, i poslije cim se moglo , dr Dizdar primio , operisao, nije trazio ni 1 KM, samo uvjereno ovjerena zdrav legitimacija i uradio operaciju maestralno, ali dr Dizdar "nije" ime...
On "nije" level za Dubajia , nije politicki podoban, kao ni ostali hirurzi koji ne strajkuju...
To je bilo prije nekoliko godina, tada je strajkacima sa Ortopedije sve "uredno" ferceralo, nisu imali "primjedbi"...
Ne hvalim Sebiju sekunde, neka je smijene ako radi lose..
Ali mojne mi strajkaca i "moralista" ...
-
Hakiz
#5292 Re: Sebija All about
Zakon o radu FBiH iz 2016. kaže:orinoco wrote:Ne čovjeku, ljekaru, može se zabraniti djelatnost u slobodno vrijeme koju obavlja u državnoj službi, zakonom.uglavnomja wrote:kako mislite zabraniti covjeku da radi sta hoce u svoje slobodno vrijeme
IX. ZABRANA TAKMIČENJA RADNIKA SA POSLODAVCEM
Zakonska zabrana takmičenja
Član 85.
Radnik može, samo uz prethodno odobrenje poslodavca, za svoj ili tuđi račun ugovarati i obavljati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac.
Ugovorena zabrana takmičenja
Član 86.
(1) Poslodavac i radnik mogu ugovoriti da se određeno vrijeme, nakon prestanka ugovora o radu, a najduže dvije godine, radnik ne može zaposliti kod drugog lica koje je u tržišnoj utakmici sa poslodavcem i da ne može za svoj ili za račun trećeg lica, ugovarati i obavljati poslove kojima se takmiči sa poslodavcem.
(2) Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje se u pisanoj formi ili može biti sastavni dio ugovora o radu.
Naknada u slučaju ugovorene zabrane takmičenja
Član 87.
(1) Ugovorena zabrana takmičenja obavezuje radnika samo ako je ugovorom poslodavac preuzeo obavezu da će radniku za vrijeme trajanja zabrane isplaćivati naknadu najmanje u iznosu polovine prosječne plaće isplaćene radniku u periodu od tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.
(2) Naknadu iz stava 1. ovog člana poslodavac je dužan isplatiti radniku krajem svakog kalendarskog mjeseca.
(3) Visina naknade iz stava 1. ovog člana usklađuje se na način i pod uvjetima utvrđenim kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.
Prestanak ugovorene zabrane takmičenja
Član 88.
Uvjeti i način prestanka zabrane takmičenja uređuju se ugovorom između poslodavca i radnika.
-
pinkman
#5293 Re: Sebija All about
Iskustva su razlicita:Fudo Bosna wrote:
Dr Dizdar nas primio, covjek samo takav. Ta osoba iz moje najblize familije htjela odmah na operaciju, kaze dr gospodjo, sto mognemo prije, (da bih u neobaveznoj prici sestrice cuo da dr Dizdar nece naredni mjesec moci operisati, jer neko od gospode strajkaca upravo prima / operise taj mjesec, dijasporu, pa je sala "zauzeta", cekaj jos mjesec, valjda oni "hitniji" sta li, i poslije cim se moglo , dr Dizdar primio , operisao, nije trazio ni 1 KM, samo uvjereno ovjerena zdrav legitimacija i uradio operaciju maestralno, ali dr Dizdar "nije" ime...
On "nije" level za Dubajia , nije politicki podoban, kao ni ostali hirurzi koji ne strajkuju...
To je bilo prije nekoliko godina, tada je strajkacima sa Ortopedije sve "uredno" ferceralo, nisu imali "primjedbi"...
http://forum.klix.ba/kad-ti-doktor-adna ... 86038.html
- Fudo Bosna
#5294 Re: Sebija All about
pinkman wrote:Iskustva su razlicita:Fudo Bosna wrote:
http://forum.klix.ba/kad-ti-doktor-adna ... 86038.html
Iskustva su razlicita, zao mi je, znam jos nekoliko pacijenata koji imaju super iskustva sa Dizdarom a vjerovatno ima i losih...
Npr, vjerovatno dobar strucnjak, ali ne u svim sferama ortopedije, dr Gavrankapetanovic je predlagao ovoj pacijentici izuzetno radikalnu operaciju, a poznanici su mi govorili da u toj sferi ortopedije i nije bas najuspjesniji.
Hvala Bogu kada smo otisli dr Dizdaru i sve je ispalo OK, a dr Ismet se poslije pravio "mutav" , kao i on je , "isto to predlagao!" (Kao , "ma super je uradjeno , ali sto mimo njega", a sam dr Ipe je prije rekao da nema govora i da ne moze to sto je poslije vrlo uspjesno uradio dr Dizdar?)
- JThomas
#5295 Re: Sebija All about
a danas se rješava tako što se ne uzima ni što treba, ni što ne treba...Ned071 wrote:Ne znam shvate li kako je nastao dug. Tako sto se uzimalo sta se htjelo i sto treba i ne treba. A nije se placalo. Toga vise nema jbg... Nema vise kad sam ovdje da uradim sve pretrage... Nema. Nema firma da aparat pa uzme milione na reagensima i dijelovima. Treba se na to navici sad jbg... Ima samo ono sto pokriva zavod. I nema uglednih ljekara koji operisu po dubaiju po mjesec dana pa kad ga nacepis trci u park i zove n1 da kmeci
- Banksy
#5296 Re: Sebija All about
Fudo Bosna wrote:
Dakle , Sebiju ne hvalim, ali...
-
Innovation
#5297 Re: Sebija All about
Fudo Bosna wrote:Trebao sa nekim od najblize familije da rijesim problem na ortopediji.
Dr Dizdarnas primio, covjek samo takav.
![]()
Ta osoba iz moje najblize familije htjela odmah na operaciju, kaze dr gospodjo, sto mognemo prije, (da bih u neobaveznoj prici sestrice cuo da dr Dizdar nece naredni mjesec moci operisati, jer neko od gospode strajkaca upravo prima / operise taj mjesec, dijasporu, pa je sala "zauzeta", cekaj jos mjesec, valjda oni "hitniji" sta li, i poslije cim se moglo , dr Dizdar primio , operisao, nije trazio ni 1 KM, samo uvjereno ovjerena zdrav legitimacija i uradio operaciju maestralno, ali dr Dizdar "nije" ime...
- Banksy
#5298 Re: Sebija All about
Ne leti za novcem, dovoljna mu je privatna ordinacija koju ima i u kojoj uredno radi.Fudo Bosna wrote:
ali dr Dizdar "nije" ime...
- Fudo Bosna
#5299 Re: Sebija All about
Banksy wrote:Ne leti za novcem, dovoljna mu je privatna ordinacija koju ima i u kojoj uredno radi.Fudo Bosna wrote:
Da , i napisao sam da to ne opravdam, bilo koji dr da je u pitanju; Dizdar, Tanovic, Gavrankapetanovic, moj sin ili rah mi babo, ili privatluk ili UKC ...
A ovi sto prosvjeduju u Velikom Parku? Oni "nemaju " privatnu ordinaciju, dr Ismet Gavrankapetanovic "nije bio sef" 19 godina, tada " nikako " nije bilo korupcije, on "niposto" ne radi privatno /" nema ordinaciju", on kao" stiti", prava pacijenata , a ne svoju straznjicu, prava pacijenata - samo kojih, ovih ili onih iz Dubajia i je li moguce da tolike godine bude sef a ne zna, ili , "nece da zna", za korupciju na ortopediji ?
P.S .
Pojasnio sam za Sebiju, ako stedi na pacijentima, " odmah je treba smijeniti" , ali taj novi direktor treba stati u kraj dvojnoj praksi i krivicno prijavljivati svakog hirurga koji uzima mito. A povecati plate doktorima , tako da se 100% posvete radu na UKC u...
- Banksy
#5300 Re: Sebija All about
Zašto je privatna praksa dozvoljena Dizdaru, a Gavrankapetanoviću ne?Fudo Bosna wrote:Da , i napisao sam da to ne opravdam, bilo koji dr da je u pitanju; Dizdar, Tanovic, Gavrankapetanovic, moj sin ili rah mi babo, ili privatluk ili UKC ...Banksy wrote:Ne leti za novcem, dovoljna mu je privatna ordinacija koju ima i u kojoj uredno radi.Fudo Bosna wrote: