navedeno pitanje zeninog polozaja u razvodu, nasljedjivanju, njena procesna sposobnost, uloge mahrema, i ostalo, ima direktan izvor u kur-anu, a ne u tradiciji, obicajima, i sl. (moguce da su vec postojeca pravila tako produbljena, ali to ne porice njihovu izvornu nemoralnost)skupljac_zeljeza wrote:Pričali smo o pravilima u islamu za žene. Ne o tradiciji i geografiji ili inerpretacijama.r_faruk wrote:ako sam dobro shvatio pitanje, odgovor bi bio:
zato sto je islam na zapadu liberalan, ne postoji odrubljivanje glave za gluposti. mozes voziti auto, bicikl, otici na pijacu, razvesti se, ne trebaju ti dva svjedoka..... vrijedis isto koliko i muskarac, i mozes hodati sama, bez pratnje.... eto, da ne nabrajam dalje.....
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- harač
#5276 Re: Ateizam
- skupljac_zeljeza
#5277 Re: Ateizam
Već je znaju jer je zovu televizije i na svakoj spomene kako je imala idealan brak, a supruga šerijatskog sudije. Sada kada joj nema muža može slobodo reći da je bila ugnjetavana, ali ona vrijeme braka navodi kao najljepšim. Ne poredi sa djetinjstvom iako joj babo bio paša.harač wrote:navedeno pitanje zeninog polozaja u razvodu, nasljedjivanju, njena procesna sposobnost, uloge mahrema, i ostalo, ima direktan izvor u kur-anu, a ne u tradiciji, obicajima, i sl. (moguce da su vec postojeca pravila tako produbljena, ali to ne porice njihovu izvornu nemoralnost)skupljac_zeljeza wrote:Pričali smo o pravilima u islamu za žene. Ne o tradiciji i geografiji ili inerpretacijama.r_faruk wrote:ako sam dobro shvatio pitanje, odgovor bi bio:
zato sto je islam na zapadu liberalan, ne postoji odrubljivanje glave za gluposti. mozes voziti auto, bicikl, otici na pijacu, razvesti se, ne trebaju ti dva svjedoka..... vrijedis isto koliko i muskarac, i mozes hodati sama, bez pratnje.... eto, da ne nabrajam dalje.....
Odvikao sam se više ovih tema, a ne znam šta mi bi da se i ovoliko uključim.grayburn wrote:
Mozes li nam ti objasniti bolje?
- harač
#5278 Re: Ateizam
pokazujes se kao jedan od neozbiljnijih sagovornika na ovom podforumuskupljac_zeljeza wrote:
Već je znaju jer je zovu televizije i na svakoj spomene kako je imala idealan brak, a supruga šerijatskog sudije. Sada kada joj nema muža može slobodo reći da je bila ugnjetavana, ali ona vrijeme braka navodi kao najljepšim. Ne poredi sa djetinjstvom iako joj babo bio paša.
- skupljac_zeljeza
#5279 Re: Ateizam
I u tebi dragoj filozofiji postoji pravac zvani pragmatizam, ali tebi je draže šetati po apstraktnom koje zna biti često vrlo zamućeno. Tvoja stvar i tvoj problem.harač wrote:pokazujes se kao jedan od neozbiljnijih sagovornika na ovom podforumuskupljac_zeljeza wrote:
Već je znaju jer je zovu televizije i na svakoj spomene kako je imala idealan brak, a supruga šerijatskog sudije. Sada kada joj nema muža može slobodo reći da je bila ugnjetavana, ali ona vrijeme braka navodi kao najljepšim. Ne poredi sa djetinjstvom iako joj babo bio paša.
-
broj dva
#5280 Re: Ateizam
--skupljac_zeljeza wrote:Da li se onda napuštanjem Boga može govoriti o pozitivnom trendu? Ako je ovo nadjačalo ono?broj dva wrote: A sto se tice ovih klipova, citave industrije su okrenute omogucavanju ovakvog ponasanja, od industrije alkohola, sminke, odjece...i malo ko problematizira ovakve stvari. Jednostavno.mitovi emancipacije, individualizma, ljudski prava,kapitalizma i potrosackog drustva su nadjacali mit religije i stvorili nove socijalne norme i nacine ponasanja.
Zavisi od tacke gledista. Licno sam poprilicno antiteisticki nastrojen tako sa sa moje tacke gledista vecina toga sto udaljava od religije je pozitivno. Ne ocekujem da se svi sloze ali moj stav je da malo raskalosenog ponasanja, pjanstva, marcisizma, konzumerizma...i nije prevelika cjena ako nas udaljava od religioznih mitova.
-
laly
#5281 Re: Ateizam
zato sto je islam na zapadu liberalan, ne postoji odrubljivanje glave za gluposti. mozes voziti auto, bicikl, otici na pijacu, razvesti se, ne trebaju ti dva svjedoka..... vrijedis isto koliko i muskarac, i mozes hodati sama, bez pratnje.... eto, da ne nabrajam dalje.....[/quote]
U pravu si. Izjasnjavam se kao vjernica i trudim se praktikovati i zivjeti u skladu s vjerom, ali iskreno volim ovu slobodu koju nam omogucava sekularna drzava. Kada bi sad rekli da kod nas zele uvesti serijat, tacno bih se zabrinula. Kada bi se taj serijat provodio striktno po Kuranu, bez tumacenja po licnom misljenju nekih sejhova onda i ne bi bio tako nepovoljan po nas zene.
Ne znam kako zene koje su rodjene i odrasle u vjerskoj drzavi gledaju na sve to. Mozda su one zadovoljne, jer ja nikada nisam cula da se one nesto javno bune.
- Dozer
#5282 Re: Ateizam
@Laly
Imas jednu knjigu, vezanu za to kako zive zene u Saudiji, istinita prica.
Vjeruj, to da bi zenama u tom sistemu bilo bolje - ni blizu istine.
Imas jednu knjigu, vezanu za to kako zive zene u Saudiji, istinita prica.
Vjeruj, to da bi zenama u tom sistemu bilo bolje - ni blizu istine.
- Dozer
#5283 Re: Ateizam
Dupli...
- Dope_Man
#5284 Re: Ateizam
Ne bune se javno jer za takve pokusaje ode glava 
Vidimo u nekim tolerantnijim drzavama bliskog istoka poneki glas o tome, u medjuvremenu u SA okupi se 10 muskarcina da pricaju o pravima zena (bila nedavno slika sa nekog dogadjaja te vrste, mislim bas na ovoj temi). Da pogodimo gdje su im zene u tom trenutku?
Vidimo u nekim tolerantnijim drzavama bliskog istoka poneki glas o tome, u medjuvremenu u SA okupi se 10 muskarcina da pricaju o pravima zena (bila nedavno slika sa nekog dogadjaja te vrste, mislim bas na ovoj temi). Da pogodimo gdje su im zene u tom trenutku?
-
kakavdanakneiskustvu
- grayburn
#5286 Re: Ateizam
Nazalost realnost, u 2017.kakavdanakneiskustvu wrote:https://balkanskimir.blogspot.ba/2016/1 ... h.html?m=1
Mene zanima slijedece:
Kako biste vi forumasi vjernici prihvatili kada bi vam neko od uze rodbine ili prijatelja promijenio vjeru ili postao ateista?
Dobro, mozda biste ih prvo pokusali uvjeriti da to nema smisla itd. Ne urodi plodom. Sta onda? Da li bi vam to narusilo odnose?
- harač
#5287 Re: Ateizam
nikad nisam čuo da je neko zbog svog ateizma u BiH bio predmetom nasilja ili diskriminacije. ja nisam. štaviše, ne mogu zamisliti da meni neko snishodljivo priđe sa stanovišta neke moralne (ili kakve god) superiornosti, zbog svoje vjere, a moje nevjere; plašim se da bi ih iz afekta ponizio na neki način. bliža religiozna okolina internalizirala al-kafirun, drugi ravnodušni. iz ovih horror priča bit će da mi se posrećilo.
- Connaisseur Karlin
#5288 Re: Ateizam
Zene na zapadu drugacije prihavataju i razumiju Islam i ne zive u drzavama "izvornog Islama"skupljac_zeljeza wrote:Što ih prihvataju tamo gdje su doživjele "emancipaciju žene" ako su loša za ženu? Nije poenta što je neko prešao na islam nego zašto su žene u tome sa preko 60%? Imaš li ti odgovor?zagortenej wrote: pravila za žene u islamu su napisali muškarci i žena može samo da se ponaša u okviru tih pravila. i da pri tom misli da se nešto pita.
Zato se Islam drugacije prakticira stoljecima sirom svijeta ( kao i ostale relgije svijeta)
- Connaisseur Karlin
#5289 Re: Ateizam
Koja pravila u Islamu za zene? Sva pravla su pisana od strane muskaracaskupljac_zeljeza wrote:Pričali smo o pravilima u islamu za žene. Ne o tradiciji i geografiji ili inerpretacijama.r_faruk wrote:ako sam dobro shvatio pitanje, odgovor bi bio:
-
Nocty
#5290 Re: Ateizam
Nije bolan pitanje već kažem da se slažem s komentarom iznad mene...skupljac_zeljeza wrote:grayburn wrote:[
Strelica je okrenuta prema tvom komentaru sa pitanjem šta si rekao? Kako znaš da ne znam? Vidiš da robuješ stereotipima i to na skroz pogrešnim zaključcima.
-
Nocty
#5291 Re: Ateizam
da su pametne sve bi izašle u protest pa nek' mu mater radja nove generacije ondalaly wrote:Ono sto meni kao zeni najvise smeta jeste to sto se pitanjem statusa zene u islamu bave muskarci. Pa tako muskarci pisu neke knjige gdje govore zenama kako da se ponasaju i sta treba da rade i to naravno iz muške perspektive.
-
Nocty
#5292 Re: Ateizam
Okani se ćorava poslalaly wrote:![]()
![]()
. Izjasnjavam se kao vjernica i trudim se praktikovati i zivjeti u skladu s vjerom
Pročitaj knjigu sacred mushroom and the cross od John m. Allegra Pa će ti bit jasnije sve.
-
r_faruk
#5293 Re: Ateizam
Ne bih reagovao uopste. Nikada nisam cijenio ljude na osnovu toga. Ne bi imalo nikakvog efekta na mene, kao da se nije ni dogodilo. Ako smo prije bili dobri, bicemo i dalje....grayburn wrote:Nazalost realnost, u 2017.kakavdanakneiskustvu wrote:https://balkanskimir.blogspot.ba/2016/1 ... h.html?m=1
Mene zanima slijedece:
Kako biste vi forumasi vjernici prihvatili kada bi vam neko od uze rodbine ili prijatelja promijenio vjeru ili postao ateista?
Dobro, mozda biste ih prvo pokusali uvjeriti da to nema smisla itd. Ne urodi plodom. Sta onda? Da li bi vam to narusilo odnose?
-
laly
#5294 Re: Ateizam
Nemam predrasude po tom pitanju. Cak su mi drazi takvi ljudi, oni su barem iskreni, nego ovi neki sto pokusavaju druge ubijediti da su vjernici. Ponekad odu na dzumu pa u petak navece u Pivnicu na dernek, a pa onda tebe proziva sto ne nazivas selam, i sto nisi pokrivena. Kaze ne vidjam tebe u dzamiji, a ide na dzumu zato sto mu sef ide pa da ga vidi i jos ako moze da se ne vrati poslije na posao jos bolje.E takvi mi posebno idu na zivce, a ateisti su ok oni barem nikog ne smaraju svojim ateizmomgrayburn wrote:Nazalost realnost, u 2017.kakavdanakneiskustvu wrote:https://balkanskimir.blogspot.ba/2016/1 ... h.html?m=1
Mene zanima slijedece:
- zforumas
#5295 Re: Ateizam
laly wrote:Ono sto meni kao zeni najvise smeta jeste to sto se pitanjem statusa zene u islamu bave muskarci. Pa tako muskarci pisu neke knjige gdje govore zenama kako da se ponasaju i sta treba da rade i to naravno iz muške perspektive.
Zasto je to tako i zasto zene ne pisu knjige? Zasto se te muslimanke ciji se glas cuo ili cuje mogu nabrojati na prste jedne ruke?
- jasko_ba
#5296 Re: Ateizam
Ovaj paravojni hodza ponovo krenuo u kampanju sa ekipom, mnogi su smrletovi jarani
https://www.facebook.com/poruka.mira.3/ ... 7431580848
https://www.facebook.com/poruka.mira.3/ ... 7431580848
Eldar Tutnić
PREPORUKA
Nemojte dozvoliti dječici da gledaju nekulturnog, neobrazovanog i jako vulgarnog jutjubera Amira Hadžića. Ne samo da su njegovi klipovi puni vulgarizama već su njegove ideje ekstremno ateističke, što bi značilo da je njihov krajnji rezultat ekstremizam u mišljenju i djelu. Prije nekoliko godina smo razgovarali, i pošto je ostao zatečen na moje argumente taj čovjek je počeo psovati i vrijeđati-standard. Valjda je skontao da danas najbolje prolazi ako vrijeđaš islam i muslimane, klasični antiteizam. Preporučujem da ovo podijelite da što više ljudi vidi.
- arzuhal
#5297 Re: Ateizam
Bolje da gleda, da zna đe živi...
- harač
#5298 Re: Ateizam
"bog ovaj, bog onaj"
nemam utisak da je ateista, prije ce biti da je "neumjereni" musliman, sreo "umjerenog"
elem, kako je bilo biti ateista pedesetih u SAD (sporedni, ali ne i nebitni aspekt filma/knjige)

elem, kako je bilo biti ateista pedesetih u SAD (sporedni, ali ne i nebitni aspekt filma/knjige)

- hrle1976
#5299 Re: Ateizam
O vjeri malogradjani i slabo skolovani tucaju po vazdan.