Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Moderator: _BataZiv_0809
- chakany
#52651 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Ko nije gledao ovaj film iz Rumunije; 4 mjeseca, 3 sedmice i 2 dana neka obavezno pogleda.
Odlična drama. Mislim da mi je to bio prvi film koji sam pogledao iz Rumunije u životu, ako nije prvi onda je drugi.
Možda mi je prvi bio onaj 12:08 Istočno od Bukurešta.
Uglavnom, Rumunija pravi odlične filmove.
Ja preporučujem film Aurora od Cristi Puiua, film traje 180 minuta, ali to je takva umjetnost.
Žao mi je što još nisam pogledao Sieranevadu, njegov film, a moram nekad pogledati i onaj film Aferim!.
Matura, Iza brda, 4 mjeseca, 3 sedmice i 2 dana, to obavezno pogledajte ko nije, kao i onaj Svi iz naše porodice.
Odlična drama. Mislim da mi je to bio prvi film koji sam pogledao iz Rumunije u životu, ako nije prvi onda je drugi.
Ja preporučujem film Aurora od Cristi Puiua, film traje 180 minuta, ali to je takva umjetnost.
Žao mi je što još nisam pogledao Sieranevadu, njegov film, a moram nekad pogledati i onaj film Aferim!.
Matura, Iza brda, 4 mjeseca, 3 sedmice i 2 dana, to obavezno pogledajte ko nije, kao i onaj Svi iz naše porodice.
- zomri
#52652 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Ovaj novi Malmkrog mu je isto jako dobar, bio ljetos na sff. Ali dobro, Rumuni su stara vijest ko iole prati.
- johnnykola
#52653 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Aferim! i Svi iz naše porodice razaraju. I Comoara. Koliko su ti dobri, bara bara su im bugarsk Rounds, The Lesson (Urok) i Slava o običnim malim muškim i ženama. Najtoplije preporuke.chakany wrote: ↑30/12/2020 22:51 Ko nije gledao ovaj film iz Rumunije; 4 mjeseca, 3 sedmice i 2 dana neka obavezno pogleda.
- johnnykola
#52654 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Odlični filmovi na TV-u za kraj kovidaške 2020. godine.

Po mnogima Blade Runner je najbolji SF film svih vremena.
Tvrtka Tyrell koja proizvodi replikante suočena je s problemom. Roboti koji se ni u čemu ne razlikuju od ljudi, "samo" nemaju emocija, pobunili su se i njih nekoliko se vraća na Zemlju. Tamo ih čekaju posebni policajci, "istrebljivači" osposobljeni za njihovu likvidaciju. Tvrtka je iz mirovine pozvala u pomoć najboljeg od njih, Deckarda (H. Ford). Vođa pobunjenih replikanata je opasni Batty (R. Hauer) koji želi pronaći svog konstruktora, a i ne sviđa mu se da mu je životni vijek, kao replikantu, ograničen. Replikanti bi željeli postati ljudi...

Za vrijeme španjolskog građanskog rata, u izolirano planinsko područje nemilosrdni frankistički časnik Vidal dovodi trudnu suprugu i njezinu kći Ofeliju, jer želi da mu se sin rodi u njegovoj blizini. Ofelija u čarobnoj šumi pronalazi fauna koji joj objašnjava da je ona princeza i da mora izvršiti tri zadatka kako bi se vratila u svoje čarobno kraljevstvo. I dok ona kreće u magičnu avanturu, Vidal ne bira sredstva da uhvati republikanske borce...
Iako krcat fantastičnim bićima i situacijama, Panov labirint zapravo je metafora na fašizam. Del Toro kaže: Za mene fašizam predstavlja krajnji užas i zbog toga se kroz njega može ispričati bajka za odrasle. Fašizam je prije svega izopačenost nevinosti pa time i djetinjstva. On na neki način predstavlja smrt duše, jer prisiljava čovjeka da donese potresne odluke i ostavlja neizbrisiv trag na onima koji osjete njegove strahote na svojoj koži.
Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu F6:

Čudno. Bizarno. Uznemirujuće. Redatelj Lynch nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Malo je filmova koji se tako bave mračnom stranom ljudske prirode. Kroz lik Jeffreyja Beaumonta, prosječnog, neiskvarenog mladića koji simbolizira drugi, benevolentniji aspekt ljudske životinje, redatelj nas vodi na nadrealistični ili realistični put do dna onoga za što je čovjek sposoban.
Mladi Jeffrey Beaumont (K. MacLachlan) odrasta u tipičnom američkom gradiću u kojem se rijetko događa išta zanimljivo. Njegova rutina mijenja se kad u travi pokraj ceste pronađe ljudsko uho. Odnosi ga u policijsku stanicu gdje se utvrđuje da je uho odrezano škarama i da bi njegov bivši vlasnik još mogao biti živ. Lokalna policija upušta se u temeljitiju istragu, ali Jeffreyju se njihove metode čine presporima pa uz pomoć kćeri šefa policije, plavokose Sandy (L. Dern), odluči na svoju ruku istjerati istinu na vidjelo i pokušati provesti pravdu. Prvi tragovi vode ga do Dorothy Vallens (I. Rossellini), barske pjevačice, a kad ga ona jednom uhvati kako se skriva u njezinom stanu, uvučen je u vrtlog situacija iz kojih se više ne može izvući. Dorothy je u bizarnom odnosu s Frankom (D. Hopper), oličenjem zla.
Nakon komercijalnog neuspjeha solidnog, ali ne i antologijskog SF filma Dina, kultni američki redatelj vratio se među najzanimljivije suvremene američke filmaše feneomenalnim Plavim baršunom, po mnogima najboljim američkim filmom snimljenim osamdesetih. To je središnji film Lynchova opusa i u njemu su svi postupci i motivi karakteristični za ovoga autora, poput sklonosti prema bizarnim pričama i likovima, pomaknutim atmosferama te nevjerojatnom kombiniranju humora i okrutnosti. Plavi baršun svjedoči o Lynchu kao unikatnom nadrealistu, najdosljednijem sljedbeniku te poetike među svim današnjim umjetnicima, ne samo filmašima. Svi glumci svoje su uloge odigrali fantastično, no posebno vrijedi istaknuti Dennisa Hoppera čiji je Frank Booth jedan od najuvjerljivijih negativaca u filmskoj povijesti.
-
kakavdanakneiskustvu
#52655 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
pogledaj Pororoca,takođe rumunskichakany wrote: ↑30/12/2020 22:51 Ko nije gledao ovaj film iz Rumunije; 4 mjeseca, 3 sedmice i 2 dana neka obavezno pogleda.
- chakany
#52656 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Odabrao sam šest filmova za večeras:
1. Djelo bez autora (Never Look Away), Njemačka
2. Obična žena (A Regular Woman), Njemačka
3. Treća žena (The Third Wife), Vijetnam
4. Samo neka govore (Let Them All Talk), SAD.
5. Labirint laži (Labyrinth of Lies), Njemačka
6. Večera (The Dinner), SAD.
Ako njemački ne propjevam večeras, neću nikad izgleda
Ako njemački ne propjevam večeras, neću nikad izgleda
- johnnykola
#52657 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Uh, taj je baš traumatičan. Ne dao Bog nikome.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑31/12/2020 12:38pogledaj Pororoca,takođe rumunskichakany wrote: ↑30/12/2020 22:51 Ko nije gledao ovaj film iz Rumunije; 4 mjeseca, 3 sedmice i 2 dana neka obavezno pogleda.
- johnnykola
#52658 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Čuj šest, ni u najboljim danima nisam mogao toliko izdržati.chakany wrote: ↑31/12/2020 15:09 Odabrao sam šest filmova za večeras:
Ako njemački ne propjevam večeras, neću nikad izgleda![]()
- chakany
#52659 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
@johnnykola
Kod mene maraton počinje od 19 sati, sa pauzom od 23:30 do 00:30 zbog dočeka i petardi koje pucaju na sve strane, pa se onda nastavlja od 00:30 do 7 ujutro
Kod mene maraton počinje od 19 sati, sa pauzom od 23:30 do 00:30 zbog dočeka i petardi koje pucaju na sve strane, pa se onda nastavlja od 00:30 do 7 ujutro
- johnnykola
- Logovan
#52661 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Ako sve ovo odgledas, onda fakat svaka cast.chakany wrote: ↑31/12/2020 15:09 Odabrao sam šest filmova za večeras:
- Lincoln-Burrows
#52662 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
I sve teška tematika za doček.Logovan wrote: ↑31/12/2020 17:27Ako sve ovo odgledas, onda fakat svaka cast.chakany wrote: ↑31/12/2020 15:09 Odabrao sam šest filmova za večeras:
![]()
- Logovan
#52663 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Da, zato mu treba pružiti podršku u ovom pohodu.
- Logovan
-
kakavdanakneiskustvu
#52665 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
da,baš nikomejohnnykola wrote: ↑31/12/2020 15:18Uh, taj je baš traumatičan. Ne dao Bog nikome.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑31/12/2020 12:38pogledaj Pororoca,takođe rumunskichakany wrote: ↑30/12/2020 22:51 Ko nije gledao ovaj film iz Rumunije; 4 mjeseca, 3 sedmice i 2 dana neka obavezno pogleda.
-
kakavdanakneiskustvu
-
kakavdanakneiskustvu
- chakany
#52668 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Drage forumašice i forumaši,
sretna Nova godina!!!
Puno dobrih filmova vam želim u ovoj 2021. godini. Ja sam već pogledao dva filma prije ponoći: Never Look Away i A Regular Woman.
Slažem se, sve su teške tematike, ali ja jednostavno najviše i volim da gledam te životne drame, to su mi nekako najbolji filmovi i najbolji žanr.
Za par minuta nastavak maratona
sretna Nova godina!!!
Puno dobrih filmova vam želim u ovoj 2021. godini. Ja sam već pogledao dva filma prije ponoći: Never Look Away i A Regular Woman.
Slažem se, sve su teške tematike, ali ja jednostavno najviše i volim da gledam te životne drame, to su mi nekako najbolji filmovi i najbolji žanr.
Za par minuta nastavak maratona
- johnnykola
#52669 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Sretna Nova! 
Iduće sedmice na TV-u.

Iduće sedmice na TV-u.

-
Nierika
#52670 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Sretna Nova i od mene.
Chakany, jesi uspio svih 6 pogledati?
Chakany, jesi uspio svih 6 pogledati?
-
Nierika
#52671 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Dupli post
Last edited by Nierika on 01/01/2021 13:34, edited 1 time in total.
- BarbaDue
#52672 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
- chakany
#52673 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Živ, živ, ali nisam uspio svih šest ipak odgledati. Stao na četvrtom
.
Imao sam jaku glavobolju sinoć, a i onaj Never Look Away tri sata traje
Odličan film, što jest, jest. Eh da, ovaj A Regular Woman mi je isto bio odličan, prema istinitoj priči.
Imao sam jaku glavobolju sinoć, a i onaj Never Look Away tri sata traje
Odličan film, što jest, jest. Eh da, ovaj A Regular Woman mi je isto bio odličan, prema istinitoj priči.
- johnnykola
#52674 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Đe te neće glavuša odadrat. 
- chakany
#52675 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Prevelik zalogaj, što jest, jest. Počeo sa četvrtim i ugasim. Čak mi se ni danas ništa ne gleda, ne mogu. Da malo odmorim