zilog wrote: ↑05/10/2021 09:46
cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑04/10/2021 23:03
Za pocetak, koristi jedninu umjesto mnozine. Dalje, koliko je vremena proslo od pojave covida do vakcine aka genske terapije ?
Dalje, gdje je ta dugorazvijana tehnologija bila koristena u sirokoj primjeni prije pojave eksperimentalne genske terapije koju lazno zovu vakcinom i za koju govore da je sigurnija od sladoleda, al niko nema odgovornost u slucaju kakvog zajeba.
Ne lazem, nikada, mozemo samo razlicito tumaciti odredjene podatke. Fino se igraj.
Hajde redom:
Proslo je nekih 8-9 mjeseci do kandidata za vakcinu. Duze nego sto prodje od pojave novog soja gripa do vakcine za taj sezonski soj. mRNA vakcine za COVID-19 su "genska terapija", koliko su i ostale vakcine. I jedne i druge indukuju proizvodnju antitjela. mRNA to radi za samo jedan Spike protein, dok "tradicionalne" vakcine isporuce i gomilu drugih nepoznatih proteina. To sto je tehnologiju moguce upotrijebiti za gensku terapiju, ne znaci da su to i vakcine bazirane na toj tehnologiji.
Nije siroko koristena jer je trazila ogromne investicije u lipid nanoparticle mehanizam za isporuku, ali je bila dobro poznata.
Pandemija je proglasena 30 Januara 2020, cini mi se, tako nesto, a Pfizer je poceo sa testnim genskim terapijama 05 Maja 2020

Moderna je imala "gotovu" vakcinu u Februaru 2020
https://www.wsj.com/articles/drugmaker- ... 1582579099
https://www.cnbc.com/2020/05/05/pfizer- ... he-us.html
Nesto su mi ovo brzo sklepali
Dalje, koliko znam, a znam, kod vakcina koje su prave vakcine dobijamo umrtvljenu ili oslabljenu baju na koju organizam, logicno, reaguje i stvara imunitet. S druge strane kod eksperimentalne genske/proteinske terapije ne dobijamo umrtvljenu ili oslabljenu baju nego naredjenje organizmu/celijama za pravljenje spike proteina koji pomaze imunom sistemu sa se bolje nosi sa bajom, navodno. Referenca jel to fercera ili ne su samo i iskljucivo antitijela, a nije tako. Antitijela nisu jedina referntna tacka za imuni sistem. New Normal nauka, mediji i forumski botovi kazu da jesu. Zanimljivo.
Tehnologija nema, pardon, nije imala siroku upotrebu do ove masovne vakcinacije eksperimentalnom genskom/proteinskom terapijom koja je, kao sto napisah i obrazlozih, smlacena veoma brzo i za ciji ucinak proizvodjac, a bogme ni drzave nemaju nikakvu odgovornost, ali te zato tjeraju, bukvalno i doslovno, da je primis i sutis. Svako propitkivanje je antivaxxerstvo i teorija zavjere. Nema veze sto naucni konsenzus ne postoji, zapravo nije se uopste desio neki naucni okrugli stol gdje su sjele i raspravlje mudre glave koje ne misle isto, a takvih je masa, al su cenzurisani i to zestoko. Naime, dogma je dogma, nema dalje.
Zaista, imajuci u vidu sve gore navedeno, bas moras biti budala pa posumnjati da nesto moze otici u krivo i shodno tome odbiti da budes dzabni dobrovoljni pokusni kunic odnosno postati antivaxxer, teoreticar zavjere i hala/fb/yt naucnik
Nece da moze, barem sto se mene tice

ko hoce, sretno mu bilo, ali antivaxxer i teoreticar zavjere prozivke su infantilne, jer je tema malo drugacija od onoga sto se predstavlja/spinuje da jeste ( ne govorim ovo tebi nego USA Kerberima ).