Šta ću ja u Ukrajini?
Ima dovoljno pajtosa Komadanta Željka koji su spremniji za urban warfare od mene. Ja sam pacifista, a oni vazda na air softu.
Bio se zabrinuo. Sta ja znam. Treba ruskim gazdama pomoci na svaki moguci nacin u zamjenu za izborni. Ozbiljna se bitka bije.Škobo Habu wrote: ↑11/03/2022 19:46Šta ću ja u Ukrajini?
Ima dovoljno pajtosa Komadanta Željka koji su spremniji za urban warfare od mene. Ja sam pacifista, a oni vazda na air softu.
Komentar očaja. Da ne uradi ništa bilo bi uhljeb, pjandura ne radi ništa, kad uradi nešto konkretno onda ide priča populistički potez.Škobo Habu wrote: ↑11/03/2022 11:08Još jedan populistički potez Komšića u stilu već viđenog MAP-a iliti ANP-a.Sarajmen wrote: ↑09/03/2022 19:17 EU: Prvo 14 prioriteta, onda kandidatski status
Podsjetili su da je BiH za kandidacijski status aplicirala u februaru 2016. godine.
Iz Evropske unije odgovorili su za Politicki.ba na aplikaciju za kandidatski status koju je jučer poslao predsjedavajući Presjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.
U odgovoru iz Brisela ističe se da je EU "ponovo potvrdila evropsku perspektivu zapadnog Balkana na samitu na Brdu kod Kranja.
"Nakon što je BiH aplicirala za kandidatski status u februaru 2016. godine, vaša država treba ispuniti 14 ključnih prioriteta iz maja 2019. godine, nakon Mišljena Evropske komisije.
Ona pokrivaju oblasti demokratizacije i funkcionalnosti, vladavine zakona, temeljnih prava i reformu javne uprave.
Očekujemo da vidimo jasne reforme, u smislu ispunjenja 14 ključnih reformskih prioriteta.
Ispunjenje toga dovodi BiH bliže kandidatskom statusu, te je na vašoj zemlji da izvrši ove obaveze, a u interesu svih vaših građana", stoji u odgovoru iz Brisela za Politicki.ba.
Iz Evropske komisije podsjetili su i na jučerašnji govor komesara za proširenje EU Olivera Varhelyija.
On je, govoreći u Evropskom parlamentu o situaciji u Bosni i Hercegovini, istakao i da je blokada koju provodi Milorad Dodik i političari iz entiteta Rs faktički zaustavila BiH na putu k EU.
Rekao je i da je, zbog toga, Evropska komisija zaustavila tri velika projekta za entitet Rs, vrijedna oko 600 miliona eura.
"Dok ne vidimo deblokirane i u cjelosti funkcionalne institucije Bosne i Hercegovine, taj novac neće biti operativan za entitet Rs", poručio je Varhelyi.
Evropska komisija blokirala je realizaciju izgradnje dvije dionice koridora 5 C u rejonu Doboja, te modernizaciju željezničkog saobraćaja u manjem bh. entitetu, kao odgovor na Dodikove aktivnosti.![]()
Da je Komšiću stalo do borbe protiv korupcije i pravne države on ne bi bio politička pudlica Izetbegovića.
Sve si u pravu. Da mu je do svega toga stalo u zgradi predsjednistva bi sjedio Yugoslav. Bravo.Škobo Habu wrote: ↑11/03/2022 11:08Još jedan populistički potez Komšića u stilu već viđenog MAP-a iliti ANP-a.Sarajmen wrote: ↑09/03/2022 19:17 EU: Prvo 14 prioriteta, onda kandidatski status
Podsjetili su da je BiH za kandidacijski status aplicirala u februaru 2016. godine.
Iz Evropske unije odgovorili su za Politicki.ba na aplikaciju za kandidatski status koju je jučer poslao predsjedavajući Presjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.
U odgovoru iz Brisela ističe se da je EU "ponovo potvrdila evropsku perspektivu zapadnog Balkana na samitu na Brdu kod Kranja.
"Nakon što je BiH aplicirala za kandidatski status u februaru 2016. godine, vaša država treba ispuniti 14 ključnih prioriteta iz maja 2019. godine, nakon Mišljena Evropske komisije.
Ona pokrivaju oblasti demokratizacije i funkcionalnosti, vladavine zakona, temeljnih prava i reformu javne uprave.
Očekujemo da vidimo jasne reforme, u smislu ispunjenja 14 ključnih reformskih prioriteta.
Ispunjenje toga dovodi BiH bliže kandidatskom statusu, te je na vašoj zemlji da izvrši ove obaveze, a u interesu svih vaših građana", stoji u odgovoru iz Brisela za Politicki.ba.
Iz Evropske komisije podsjetili su i na jučerašnji govor komesara za proširenje EU Olivera Varhelyija.
On je, govoreći u Evropskom parlamentu o situaciji u Bosni i Hercegovini, istakao i da je blokada koju provodi Milorad Dodik i političari iz entiteta Rs faktički zaustavila BiH na putu k EU.
Rekao je i da je, zbog toga, Evropska komisija zaustavila tri velika projekta za entitet Rs, vrijedna oko 600 miliona eura.
"Dok ne vidimo deblokirane i u cjelosti funkcionalne institucije Bosne i Hercegovine, taj novac neće biti operativan za entitet Rs", poručio je Varhelyi.
Evropska komisija blokirala je realizaciju izgradnje dvije dionice koridora 5 C u rejonu Doboja, te modernizaciju željezničkog saobraćaja u manjem bh. entitetu, kao odgovor na Dodikove aktivnosti.![]()
Da je Komšiću stalo do borbe protiv korupcije i pravne države on ne bi bio politička pudlica Izetbegovića.
Smanji očekivanja, skontaj da sam kao jedan od tri člana i ne može Bog zna šta i sve će biti u redudrug_profi wrote: ↑11/03/2022 22:30 Jedino kad neki njegov potez bude imao fakat efekta nekog, a ne samo autopromociju, onda mozemo pricati o koristi za drzavu.
EU: Prvo 14 prioriteta, onda kandidatski status
Onda nam je zao i Dzafketa i Dode, ne mogu nista sami.Point. wrote: ↑12/03/2022 09:11Smanji očekivanja, skontaj da sam kao jedan od tri člana i ne može Bog zna šta i sve će biti u redudrug_profi wrote: ↑11/03/2022 22:30 Jedino kad neki njegov potez bude imao fakat efekta nekog, a ne samo autopromociju, onda mozemo pricati o koristi za drzavu.![]()
Namjerno imate nestvarna očekivanja da možete pljuvati po čovjeku.
4 more years![]()
Pa valjda je i sad 2:1 - Komso/Dzafke versus Dodo?
Pa i ne mogu.
Ja sam skrenula paznju da je sada 2:1 pro BiH jer se malorpije nego zalio da ne moze Komso sve sam. Nije sam, ima Dzafketa.
Kakav spinmo-town wrote: ↑10/03/2022 23:11Dzabe NIP, nece ti Dino donijeti izborni o kojem mastate.Black swan wrote: ↑10/03/2022 11:19 pajdo ja sam za NIP glasovao samo me kanton zanima
na ostalo ne mogu utjecati
previše forum pati od kalupa i torizacije ljudi
Ima i ova. Iduće izbore da bude Komšo i umjesto proSDA bude proSDA2 ovaj NiP i svi zadovoljni.
Ne znam šta se toliko natakarila na Komšu, fokus je na članu predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda. Umjesto SDA, neka dođe Dino, kojeg pojedini iz mahale uzdižu kao Mesiju koji će šine za tramvaj ugraditi svakom gradu, gradiću i manjem naseljenom mjestu.
Ovo je tačno.
Gledaj. Govore gore pojedini kad Komšić nešto konkretno sam uradi, npr odvede nas u NATO, EU i šta sve ne, kao jedan od tri člana predsjedništva, onda neka se javi jer do tad je sve samopromocija._BataZiv_0809 wrote: ↑12/03/2022 11:04 Tu i jeste razlika. Konakovic treba u neku operativnu funkciju gdje se radi na terenu. Npr. premijer Federacije.
Komsica na takve funkcije ne prizivaju ni njegove najvece pudlice.
Fazon je u tome sto on nema nikakve konkretne rezultate i pravda se negativnom definicijom-je li ti to bolje da bude Čović? Predsjednistvo BiH je vrlo protokolarna funkcija, skoro i bespotrebna.Point. wrote: ↑12/03/2022 11:21
Gledaj. Govore gore pojedini kad Komšić nešto konkretno sam uradi, npr odvede nas u NATO, EU i šta sve ne, kao jedan od tri člana predsjedništva, onda neka se javi jer do tad je sve samopromocija.
Pa, pošto ti isti misle da je toliko moćna ta pozicija, ja bi vrlo rado vidio Dinu umjesto Šefketa da on povede državu, sam kao član predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, u sve moguće i nemoguće euroatlanske saveze i organizacije. Da vidimo i taj kapacitet.
Lično, volio bih nekoga iz SDP. Imaju kapacitet, imaju ljudstvo.
Pogresno sto se tice ambasadora od 1998 kada su uspostavljene Institucije BiH sa Srbima iz RS-a dogovor je da se jedni drugima ne mijesaju u izbor ambasadora tako da je u pitanju samo formalno da se slazu sva trojica jer se uvijek slazu ma ko da sjedi u predsjednistvu. Dodik nema mogucnost da blokira ambasadore koje salje Zeljko jer za to ne postoji veto kao i naravno obratno. Ali za opoziv ambasadora moraju biti sva trojica.kluz franjo wrote: ↑12/03/2022 11:04Ovo je tačno.
Ili na konkretnom primjeru.
Svi "Željkovi" ambasadori BiH su i direktan Dodikov doprinos, dok je imenovanju svih "Dodikovih" ambasadora BiH direktan doprinos dao Željko Komšić.