Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
fau vau

#5251 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fau vau »

johntra wrote:On misli na isključenje sa M-17 iz pravca Zenice...da, nema posebnog izlaza, nego se skreće lijevo prema naplatnim kućicama, odnosno prema autoputu...ima samo traka za skretanje lijevo i moraš presjeći traku iz suprotnog smjera...
ja...to je tako
google još uvjek džaba

Image
tec

#5252 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

fau vau wrote:
golfiista wrote:Da, do kraja septembra ukupna dužina izgrađenog koridora Vc biće 102 km. U čemu je problem?
problem da nam napišeš koje su to dionice i njihove dužine a koje čine tih 102 km
:D
Drivuša - Tarčin 81,8 km
Granica HR - Zvirovići 10,3 km
Svilaj - Odžak 10,3 km
Ukupno 102,4 km
102 km nisu upitna upitno je dali će ih završiti, jer Svilaj - Odžak jedan dio trase je mjesec dana bio pod vodom.
Last edited by tec on 07/08/2014 12:11, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#5253 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:
fau vau wrote:
golfiista wrote:Da, do kraja septembra ukupna dužina izgrađenog koridora Vc biće 102 km. U čemu je problem?
problem da nam napišeš koje su to dionice i njihove dužine a koje čine tih 102 km
Drivuša - Tarčin 81,8 km
Svilaj - Odžak 10,3 km
Ukupno 102,4 km
102 km nisu upitna upitno je dali će ih završiti, jer Svilaj - Odžak jedan dio trase je mjesec bio pod vodom.
SBiH nikad nije bila dobra s matematikom.
tec

#5254 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Alfons Kauders wrote:
:lol: :lol:
susc_ovjek

#5255 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by susc_ovjek »

Alfons Kauders wrote: u jednu ruku tu vidim neku kozmicku pravdu

zbog svojih sitnih, pijacarskih interesa, lokalni sarajevski politicari su u proteklih deset godina u nekoliko navrata zaustavljali ove projekte, cime su prouzrokovali desetine (vjerovatno i stotine) miliona direktne i indirektne stete

a gradjani su i dalje glasali za njih, jer eto, "jebes pasha moooj tu zaobilaznicu za papke iz zen'ce, nas to ne zanima"... (a ne zanima ih ni hidrogradnja koju su sahranili)

e pa et sad... sami su ih birali... pa nek sad voze okolo a ostatak drzave neka pici zaobilaznicom
Koje nakaradno razmišljanje.
Malo mi te žao.
Alfons Kauders

#5256 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:
Alfons Kauders wrote:
:lol: :lol:
Pa dobro, imajuci u vidu koliko su dugo bili na vlasti, to bas i nije toliko smijesno. Kako bilo, rijec je o marginalnoj grupici profesionalnih suncokreta i budzetskih parazita koji su danas nasli nove politicke organizacije, prije svega SBB i DF.

Problem je sto ti ljudi, narocito SBB i "novinari" pojedinih glasila rade sve sto mogu da zaustave sve moguce projekte. Autoput je samo jedan od njih. Otvorio sam neki dan temu o izgradnji novih elektrana i konsenzus je da ih ne treba graditi te da treba uvoziti struju. Jer je jeftinije.

Balijska tradicija klanja vola radi po kile mesa je jos uvijek ziva. A od cega cemo da zivimo na kraju dana? Tja, pa najposjecenija tema na podforumu ekonomija je konkurs MUP KS. I to godinama. Svi cemo fino da idemo u politiku, policiju, administraciju itd. I onda cemo fino da uvozimo struju i vozimo elektricna auta po putevima koje su gradile omladinske brigade dok je Staljin bio ziv.
Alfons Kauders

#5257 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

susc_ovjek wrote:

zbog svojih sitnih, pijacarskih interesa, lokalni sarajevski politicari su u proteklih deset godina u nekoliko navrata zaustavljali ove projekte, cime su prouzrokovali desetine (vjerovatno i stotine) miliona direktne i indirektne stete

a gradjani su i dalje glasali za njih, jer eto, "jebes pasha moooj tu zaobilaznicu za papke iz zen'ce, nas to ne zanima"... (a ne zanima ih ni hidrogradnja koju su sahranili)

e pa et sad... sami su ih birali... pa nek sad voze okolo a ostatak drzave neka pici zaobilaznicom
Malo mi te žao.
I meni je, vjeruj mi. :D

Ali to ne mijenja cinjenicu da su sarajevski politicari, u zelji da se ugrade, blokirali ovaj projekad skoro deset godina. Tih deset godina su razvlacili pamet i zagorcavali zivot svima koji su imali cas da udju u prijestolnicu uzivajuci u pogledu na kineske prodavnice, autopijacu na jebenom nadvoznjaku i dzamiju ne petlji. Sve to nas je kostalo desetine miliona maraka kroz penale, spaljeno gorivo, zagadjenje, izgubljeno vrijeme itd. Plus ceremonijalno samoubistvo Hidrogradnje u reziji SDA.

Ti politicari nisu pali s neba vec su dobili mandat od papaka koji nastanjuju te dijelove grada. Narod im je dao glas da grade dzamije na petljama umjesto puteva i to je manje vise to. Glasali ste gledajte.

Iskreno sad bi mi bilo drago da se taj patrljak asfalta ne zavrsi jos barem pet do deset godina, cisto da glupi narod shvati da njihove odluke imaju posljedice.
neki

#5258 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Alfons Kauders wrote:
susc_ovjek wrote:

Malo mi te žao.
I meni je, vjeruj mi. :D

Ali to ne mijenja cinjenicu da su sarajevski politicari, u zelji da se ugrade, blokirali ovaj projekad skoro deset godina. Tih deset godina su razvlacili pamet i zagorcavali zivot svima koji su imali cas da udju u prijestolnicu uzivajuci u pogledu na kineske prodavnice, autopijacu na jebenom nadvoznjaku i dzamiju ne petlji. Sve to nas je kostalo desetine miliona maraka kroz penale, spaljeno gorivo, zagadjenje, izgubljeno vrijeme itd. Plus ceremonijalno samoubistvo Hidrogradnje u reziji SDA.

Ti politicari nisu pali s neba vec su dobili mandat od papaka koji nastanjuju te dijelove grada. Narod im je dao glas da grade dzamije na petljama umjesto puteva i to je manje vise to. Glasali ste gledajte.

Iskreno sad bi mi bilo drago da se taj patrljak asfalta ne zavrsi jos barem pet do deset godina, cisto da glupi narod shvati da njihove odluke imaju posljedice.
Niko od tih politicara nije iz Sarajeva, kao ni vecina papaka koja ih je izglasala na vlast...nego su upravo rodbina tih koji sad ponosno 'zaobilaze' Sarajevo kad idu sa sjevera ka jugu...
A glupi narod nikad nece shvatiti, pogotovo na Ilidzi, gdje SDA moze komotno spaliti sve i biti sigurna da ce kreteni opet glasati za majmuna kojeg SDA kandiduje..
susc_ovjek

#5259 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by susc_ovjek »

Alfons Kauders wrote:
Malo pretjeruješ u tom smislu. U BiH se ne glasa po urađenom, nego po obojenom. Tj. glasovi se na boju dobivaju i to i ptice na grani znaju, i ti sad našo pametovat i držat lekcije sarajlijama kako su to i tražili.
Inače, ako ćemo realno, u drugim krajevima BiH se puno više boja gleda nego u Sarajevu, mada je to sve daleko od normalnog.
fau vau

#5260 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fau vau »

tec wrote:
fau vau wrote:
Drivuša - Tarčin 81,8 km
Svilaj - Odžak 10,3 km
Ukupno 102,4 km
102 km nisu upitna upitno je dali će ih završiti, jer Svilaj - Odžak jedan dio trase je mjesec dana bio pod vodom.
pa u tome i jeste poenta, jadan ne bio
što oni prde o "završenih" 102 km u njihovom mandatu koji je kaput za 2 mjeseca
a dionica Svilaj-Odžak neće biti gotova ni za godinu, da ne govorimo što neće biti OTVORENA ni za 3 godine koliko treba za most na Savi bez kojeg je ta dionica mrtva, jednako kao na primjer potez Butile-Bilješevo
i o čemu onda pričaš cijelo vrijeme
Alfons Kauders

#5261 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Kako bilo, neko je glasao za onog muflona na Ilidzi. Neko je glasao i za druge koji su napravili ovaj cirkus. Doduse ovo je mila majka u poredjenju s drugim biserima u javnoj privredi KS, poput GRAS-a, ViK-a i Toplana.

Stvari nekad jednostavno dodju na naplatu, sta se moze. Odraslim ljudima ne bi trebalo objasnjavati da njihovi postupci imaju posljedice, koje su na ovom primjeru manifestuju u divnom pogledu na dzamiju dok se 20 minuta prolazi 1km prema petlji.
tec

#5262 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

fau vau wrote:
tec wrote:
fau vau wrote: problem da nam napišeš koje su to dionice i njihove dužine a koje čine tih 102 km
Drivuša - Tarčin 81,8 km
Svilaj - Odžak 10,3 km
Ukupno 102,4 km
pa u tome i jeste poenta, jadan ne bio
što oni prde o "završenih" 102 km u njihovom mandatu koji je kaput za 2 mjeseca
a dionica Svilaj-Odžak neće biti gotova ni za godinu, da ne govorimo što neće biti OTVORENA ni za 3 godine koliko treba za most na Savi bez kojeg je ta dionica mrtva, jednako kao na primjer potez Butile-Bilješevo
i o čemu onda pričaš cijelo vrijeme
Hoće li biti gotovo ili neće ćemo vidjeti, ali kakve to veze ima sa izjavama koji daju da će do kraja 2014 biti 102 km završena nije nikakvo pretjerano izmišljanje, efektivno postoji mogućnost da bude gotovo. Drugi su pravili i veće izjave a nisu počeli ni praviti projektnu dokumentaciju a kamoli otvorili gradilišta. Naravno što novinari prenose kao 102 novih km je tipična novinarska patka.
Tvoja histerična reakcija na tu cifru te odaje kao i tvojih 10 raznih imena pod kojim si se već dvije godi registrirao na ovom i drugim forumima.
OldMayor

#5263 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

karanana wrote:ovo do tarcina sudeci po slikama i % kompletnosti ceste a posebno tunela nece ni do oktobra 2015.
petlja brijesce jos kasnije. o njoj niko ni ne prica, a ovi karicevi dizu ruke od toga.

a najveca laz je tih 102 kilometra pa cak i da napravi sve sto se gradi. a uhvatili se za to ko pijan plota. kix svaki dan pise o tome. placeno naravno iz nasih dzepova.
I ja mislim da ovo do Tarcina nema sanse da zavrse prije izbora, dakle ovo vjerovatno do kraja godine da zavrse, ali i to je preoptimisticno.

Brijesce nema veze sa Autocestama, ljudi dragi dajte vise pofatajte glavne pojmove pa da pricamo. Autoceste nemaju nikakve veze sa sarajevskom zaobilaznicom?! Autoceste su uzele da rade lot 3 zato sto bogalji iz JP Ceste ga rade evo sad ce desetljece. Taj lot 3 je trebao Autocestama da bi povezali Josanicu sa Vlakovom i dalje do Tarcina i zato su to uzeli i zavrsili.

Vijadukt i kruzni na Brijescu im 'ne treba', a nije ni njihov posao da to rade. To (ne)rade JP Ceste. Zasto to nisu uradili do sad bog sami zna. Zasto su birali SCT, Osijek kotex, zasto su dopustili da asfalt bude tanji itd treba pitati gospodina Vujevu.

Zato na kraju kad se sve sabere po mom misljenju Autoceste jos i dobro rade, samo kad se vidi koliko ovi ostali kubure i ne mogu zavrsit 100 puta jednostavnije projekte. Mislim jebe mi se i za karica i njih, ali cinjenica je da ljudi nesto barem rade u polju gdje se stagniralo fakticki od rata pa na ovamo.
veliki_ah

#5264 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by veliki_ah »

Bilješevo -Sarajevo Sjever mi naplatiše 5,50.. Jel to poskupilo?
I kad će nama koji koristimo ACC tag odbijati tih 20%? Pri kupovini ili sam trebao pročitati neka mala slova pa da ispadne da neće nikako..
miop

#5265 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by miop »

veliki_ah wrote:Bilješevo -Sarajevo Sjever mi naplatiše 5,50.. Jel to poskupilo?
I kad će nama koji koristimo ACC tag odbijati tih 20%? Pri kupovini ili sam trebao pročitati neka mala slova pa da ispadne da neće nikako..
Kad sljedeci put naputnis ACC tag dobices umjesto recimo 100 KM, 120KM tj. 20% vise :D
colt

#5266 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by colt »

Nego da upitam ove koji se razumiju :D .Kad se završi ovih 102 km do kraja ove godine, koliko bi realno moglo biti završeno do kraja 2015/16 godine....
miop

#5267 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by miop »

colt wrote:Nego da upitam ove koji se razumiju :D .Kad se završi ovih 102 km do kraja ove godine, koliko bi realno moglo biti završeno do kraja 2015/16 godine....
0km
tec

#5268 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

colt wrote:Nego da upitam ove koji se razumiju :D .Kad se završi ovih 102 km do kraja ove godine, koliko bi realno moglo biti završeno do kraja 2015/16 godine....
Do kraja 2016 bi moglo:
Osim novinskog prepucavanja i pojedinih lokalnih načelnika (šerifa) politicke stranke (sve) su tiho podržavale rad JP Autocesti zadnjih 5 godina. Ne izgleda ali je tako, može se najčešće vidjeti kod opravdanje zaduženja i opravdanje daljeg rada. Na ovom forumu to će doći kao najveće iznenađenje.
0 - Dođe neka budala na vrh JP Autocesta ili počne politički rat.
24 - Financiranje je kompletno osigurano - Drivuša - Banlozi 10km; Zvirovići - Poćitelj 10,5km; Butila - Briješće 3,5km (u nadležnosti JP Ceste) Eksproprijacija većinom završena ili u odmakloj fasi.
83 - Pored gore navedenih financiranih dionica početi su preliminarni razgovori o kreditu za Tarčin - Konjic(sa Ebrd) 20km i preliminarne istrage o PPP (Public Private Partnership) za dionicu Žepče - Doboj 39km. Tarčin - Konjic eksproprijacija za prvih 15 km je obavljena(dogovorena) 75% trase za zadnjih 5 km je obustavljena.
78 - Promjena projekta za zadnjih 5 km Tarčin - Konjic zbog moguće promjene trase Konjic-Jablanica-Mostar na Konjic- Prenj (Konjička Bijela)-Mostar.
ili
?
Ako se mene pita onda od 0-24 km, nažalost ima previše budala koji hoće da se dokažu. 2002 je perfektan presedan za ono što dolazi. :run:
OldMayor

#5269 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

Je se li nakon izbora automatski mijenja ova postava Autocesta i dolaze novi?
Alfons Kauders

#5270 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:
Do kraja 2016 bi moglo:
Osim novinskog prepucavanja i pojedinih lokalnih načelnika (šerifa) politicke stranke (sve) su tiho podržavale rad JP Autocesti zadnjih 5 godina. Ne izgleda ali je tako, može se najčešće vidjeti kod opravdanje zaduženja i opravdanje daljeg rada. Na ovom forumu to će doći kao najveće iznenađenje.
0 - Dođe neka budala na vrh JP Autocesta ili počne politički rat.
24 - Financiranje je kompletno osigurano - Drivuša - Banlozi 10km; Zvirovići - Poćitelj 10,5km; Butila - Briješće 3,5km (u nadležnosti JP Ceste) Eksproprijacija većinom završena ili u odmakloj fasi.
83 - Pored gore navedenih financiranih dionica početi su preliminarni razgovori o kreditu za Tarčin - Konjic(sa Ebrd) 20km i preliminarne istrage o PPP (Public Private Partnership) za dionicu Žepče - Doboj 39km. Tarčin - Konjic eksproprijacija za prvih 15 km je obavljena(dogovorena) 75% trase za zadnjih 5 km je obustavljena.
78 - Promjena projekta za zadnjih 5 km Tarčin - Konjic zbog moguće promjene trase Konjic-Jablanica-Mostar na Konjic- Prenj (Konjička Bijela)-Mostar.
ili
?
Ako se mene pita onda od 0-24 km, nažalost ima previše budala koji hoće da se dokažu. 2002 je perfektan presedan za ono što dolazi. :run:
sta se uopste desava s tim promjenama trase prema jugu? ima dosta glasina i zvanicnih najava, ali koliko treba vremena da se urade novi projekti, i da se realiziraju?

dakle prema konjicu se mijenja cetvrtina trase... konjic - mostar sjever mijenja se haman cijela trasa (kanjon bijele, tunel od 5-6km)... koliko je to vremenski? narocito promjena trase kroz prenj? meni izgleda ko da ce trebati par godina samo da se zavrse projekti, pa onda finansijska konstrukcija i konacno pocetak radova... ima li ikakav grubi okvir, kada ce se poceti raditi na te dvije dionice (do konjica i od konjica)

jesu najskuplje ali su ujedno i najzanimljivije kada je rijec o ustedama vremena... jer bi na kraju balade put od sarajeva do konjica bio skracen za vise od 25 kilometara, tj radilo bi se o 20tak km autoceste... od sarajevske zaobilaznice do mostara bi se stizalo kao danas do zenice, sto bi bila nevjerovatna razlika
Alfons Kauders

#5271 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

E d o wrote:po meni je veća glupost što se uopšte raspravlja o toj dionici
isto kao da su došli do Konjica, pa eto sad se dvoume kuda dalje...a ono ni do Konjica neće stići bar za 3-4 godine
a dionica dalje od Konjica, pošto je nazahtjevnija, a istovremeno i najskuplja a najmanje rentabilna će biti zadnja, tamo negdje za 15-20 godina...i sada se o njoj raspravlja...niđe veze :-)
pogotovo što uopšte ni sada nisu odredili NOVU tačno trasu pa se nagađa
samo rekli da je skraćenje za 18 km i "ušteda" 300 miliona ojra (sada)

inače je sadašnja predviđena dionica Konjic-Mostar sjever duga 47 km
i ta dionica se mijenja, sto sam i pitao covjeka

a ne kontam zasto ne raspravljati o dionicama koje se trebaju graditi? valjda bi trebali pricati o onim koje su vec pustene u promet?
Seyfo

#5272 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Zna li neko na koji način će biti izmjenjena dionica autoputa prema Konjicu, u smislu spoja grada Konjica sa autoputem, po posljednjoj izmjeni?
Koliko znam, po starom projektu, spoj Konjica sa autoputem je trebao biti 4 km od Konjica prema Jablanici postojećom cestom.
nineinchnails

#5273 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nineinchnails »

Ima li neko konkretnu informaciju o datumu pustanja u promet tunela 1.Mart?
tec

#5274 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

OldMayor wrote:Je se li nakon izbora automatski mijenja ova postava Autocesta i dolaze novi?
Dok nije formirana nova vlada ništa se ne može mijenjati.
dustaban

#5275 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

nineinchnails wrote:Ima li neko konkretnu informaciju o datumu pustanja u promet tunela 1.Mart?
To ce Ensad, Nerko, Zlaya & Co otvoriti kad nastupi sutnja pred izbore.

A od rezultata izbora zavisi da li ce ga minirati, explosiv je vec postavljen!
:mrgreen:
Post Reply