LIBIJA

Post Reply
Kikibombona

#5251 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote: Nesto kao libijska Nusra, s tim da se ovi ne bore rame uz rame ni sa kim vec imaju neutralne odnose sa Tripolijem dok im je do sada vlada u Tobruku bila glavni neprijatelj.

Nouri Abusahmain, predsjednik Libije/GNC-a (vlada sa sjedistem u Tripoliju) je Berber. Uz to je jos i pripadnik ibadijskog pravca u Islamu (oni nisu ni siiti ni sunniti, vecina su jedino u Omanu). Nikada u historiji Libije jedan nearap i jedan nesunnit nije obavljao tako vaznu funkciju.
Tuarezi/Berberi su uglavnom proTripoli, Toubu narod/crnci uglavnom proTobruk.
Ti dzihadisti su najveci neprijatelji muslimana. Oni gdje se pojave tu srece i normalnog zivota vise nema. Laz je da su dzihadisti prijetnja za zapad. Nikada nisu bili i nikada nece biti. Prijetnja su prvenstveno za muslimane, a onda za krscane, druze, jezide i drugu sirotinju.

Meni je Libije zao. Stvarno ne vidim ni tracak nade za njih. Cak i ako se rat zaustavi, kako ce se pomiriti more frakcija?

Libyano

Sta ti mislis o svemu ovome?
Kako vidis buducnost Libije?

Radio si tamo, znas bolje od nas. :)
Kikibombona

#5252 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

_BataZiv_0809 wrote:Zna li se sudbina Muse Ibrahima?

Sta je sa Saif al Islam Gadafijem? Sa ostatkom porodice?
Ja koliko znam Musu nisu uhvatili, dok je Saif zatocenik plemena Zintan, ako se ne varam. Zintan je na strani vlade u Tobruku.
Opetja033

#5253 Re: LIBIJA

Post by Opetja033 »

Saif al Islam je zarobljen, drze ga u zarobljenistvu u Zintanu (proTobruk lojalisti). Ostatak familije, oni koji nisu ubijeni ili zarobljeni, su prvo pobjegli u Alzir odakle su protjerani i nasli su utociste u Omanu.

@bhnapoleon - koliko sam upucen, proghadaffijevi ne igraju nikakvu ulogu u ovom sukobu. Rodni grad Muamera Ghaddafija je nedavno okupiran od strane Isisovaca, do tada je bio pod kontrolom proTripoli lojalista.
Juliuscezar

#5254 Re: LIBIJA

Post by Juliuscezar »

Hvala , prije nekoliko mjeseci neko je ovdje na forumu najavljivao kao neku zelenu oluju Gadafijevih lojalista sa juga. Cak je bilo i nekakvih clanaka kako su Gadafijevci bitna stranka u ovom sukobu Tripoli/Tobruk. Ocito promasena informacija .

Kad se pogleda ovako, opet je vecini libijijaca bilo najbolje pod Gadafijem.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5255 Re: LIBIJA

Post by _BataZiv_0809 »

Kakav gigant :thumbup:
Opetja033

#5256 Re: LIBIJA

Post by Opetja033 »

bhnapoleon1 wrote:Hvala , prije nekoliko mjeseci neko je ovdje na forumu najavljivao kao neku zelenu oluju Gadafijevih lojalista sa juga. Cak je bilo i nekakvih clanaka kako su Gadafijevci bitna stranka u ovom sukobu Tripoli/Tobruk. Ocito promasena informacija .

Kad se pogleda ovako, opet je vecini libijijaca bilo najbolje pod Gadafijem.
Ma ima ljudi koji pokusavaju Haftarove ljude staviti u kontekst Ghadaffijevim lojalista sto je nebuloza, iz vise razloga. Prvo jer je Haftar disident jos od kraja 80-tih, drugo jer se medju njegovim borcima nalazi veliki broj onih koji zele samostalnost za historijsku regiju Cyrenaica (istocnu Libiju sa Benghazijem kao glavnim gradom).
Pogledaj malo ovu kartu, pa ce ti biti jasnije sto se u velikoj mjeri preklapa sa sadasnjim stanjem na terenu:
https://en.wikipedia.org/wiki/Cyrenaica

Taj lokalpatriotizam i teznje istocnjaka da se odcijepe je Ghaddafi zestoko i surovo kaznjavao, revolucija je i pocela na istoku zemlje u toj regiji. I sada preko noci da postane leglo Ghadaffijevih lojalista, priznaces nema nikakvog smisla.
Juliuscezar

#5257 Re: LIBIJA

Post by Juliuscezar »

Ma kao i u Siriji, Game of Thrones. Mozda grijesim, ali stvarno ne vidim nacin na koji ce zavrsiti neredi u Siriji , Iraku, Libiji. Libija je u fazi u kojoj ce biti Sirija nakon i ako Assad padne. Svako protiv svakog, a narod ko jebe.
Kikibombona

#5258 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote: Taj lokalpatriotizam i teznje istocnjaka da se odcijepe je Ghaddafi zestoko i surovo kaznjavao, revolucija je i pocela na istoku zemlje u toj regiji. I sada preko noci da postane leglo Ghadaffijevih lojalista, priznaces nema nikakvog smisla.
Vjerovatno si u pravu....

Kako objasnjavas da je Sirt, najjace uporiste pro-Gadafijevaca, pao u ruke ISILa? :-)

Mozda zato sto je lokalno stanovnistvo ogorceno i ne zeli vlast Tripolija i Tobruka? :D
Opetja033

#5259 Re: LIBIJA

Post by Opetja033 »

Upravo sam vidio snimak ubijanja jednog malog, crnog djecaka u Benghaziju. :sad: U sred bijela dana, na sred neke ulice naslonjen na zid i hladno likvidiran od strane naoruzanih ljudi. Dijete zasigurno nema 10 godina. Grad je najvecim dijelom pod kontrolom proTobrukovih snaga a ostatak kontrolise Ansar al Sharia.
Apsolutno je nebitno ko ga je ubio, dijete je ubijeno jer je crnac (izbjeglica) i nicim izazvano. Samo se naslo na pogresnom mjestu u pogresno vrijeme. Nisam vidio jebeni naslov, otvorio sam jer se radi o Benghaziju a sam snimak vrlo kratko traje. Manje od pola minute. Moglo se vidjeti da dijete ama bas ni za sta nije krivo jer nema previse razgovora i price, ubijeno je iz ciste jebene obijesti, kao kada bi neko kod nas uhvatio neko malo cigance i ispalio kompletan sanzer pistolja u njega.

Nesto najgore sto sam u zivotu vidio, ne znam kako cu uopce moci zaspati veceras. Jebo me i internet, i Libija, i BI i svi ratovi tamo.

Naravno ne pada mi na pamet da to postavim, neka mi niko ne salje poruke za link. Zelim samo da sto prije zaboravim sta sam vidio, ako je to ikako moguce.
Libyano

#5260 Re: LIBIJA

Post by Libyano »

Kikibombona wrote:
Opetja033 wrote: Nesto kao libijska Nusra, s tim da se ovi ne bore rame uz rame ni sa kim vec imaju neutralne odnose sa Tripolijem dok im je do sada vlada u Tobruku bila glavni neprijatelj.

Nouri Abusahmain, predsjednik Libije/GNC-a (vlada sa sjedistem u Tripoliju) je Berber. Uz to je jos i pripadnik ibadijskog pravca u Islamu (oni nisu ni siiti ni sunniti, vecina su jedino u Omanu). Nikada u historiji Libije jedan nearap i jedan nesunnit nije obavljao tako vaznu funkciju.
Tuarezi/Berberi su uglavnom proTripoli, Toubu narod/crnci uglavnom proTobruk.
Ti dzihadisti su najveci neprijatelji muslimana. Oni gdje se pojave tu srece i normalnog zivota vise nema. Laz je da su dzihadisti prijetnja za zapad. Nikada nisu bili i nikada nece biti. Prijetnja su prvenstveno za muslimane, a onda za krscane, druze, jezide i drugu sirotinju.

Meni je Libije zao. Stvarno ne vidim ni tracak nade za njih. Cak i ako se rat zaustavi, kako ce se pomiriti more frakcija?

Libyano

Sta ti mislis o svemu ovome?
Kako vidis buducnost Libije?

Radio si tamo, znas bolje od nas. :)

Veoma loša stvar za Libiju i njene stanovnike je što su uopšte dirali Gadafija. Arapi su skloni anarhiji i teritorijalnom obilježavanju, zato im treba čelična pesnica koja će zemlju bezkompromisno voditi. Ovo se odnosi i na druge zemlje - Egipat, Irak... Gdje je god srušen takav lider nastali su problemi.
I danas pričam sa Libijcima, mada već 4 godine nikakve veze sa Libijom nemam, i svi su nešto optimistični. Uvijek je priča: Evo još malo i gotovo. Blizu mene živi jedan baš iz Zintana i govori kako su na obodu Tripolija i kako će oni to brzo riješiti.

Tu je sada jedan problem, svaka ta frakcija i vojska daje sebi za pravo da je u pravu, svi ostali su u krivu. Nikada sukobi neće prestati sve dok ima ijedan predstavnik one druge strane. A to je u praksi nemoguće dobiti, ratovi traju decenijama i to se ne desi.

U razgovoru sa njima uvijek im kažem jedno, bunili su se protiv čovjeka koji je zemlju držao stabilnom, imali su mnogo više nego stanovnici drugih zemalja. Smatrali su da on sve uzima sebi i da mogu bolje. Sada su dobili (isto kao i mi) njih 1000, 2000 ili 5000 od kojih svaki hoće svoj dio i ima neutaživu glad sa bogatstvom. Ova država više nikada neće stati na svoje noge, niti će ikada više biti što je nekad bila, osim ako im dođe neki drugi Gadafi, što je skoro pa nemoguće.
Moje mišljenje je da je Gadafi bio manje zlo. Imali su prelijep život i zadovoljene sve životne potrebe. Imali su par zabranjenih stvari i toga su se trebali držati, ali to nisu stvari bez kojih se ne može živjeti: Nisu smjeli govoriti protiv države, nisu mogli uvoziti supersportska auta...
Kada me ljudi pitaju zašto su oni onda uopšte išli protiv Gadafija, moj odgovor je, možda i najlogičniji odgovor: Vidjela žaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu.

Što se tiče ovih zaraćenih strana, nisam ni na čijoj strani, oni su svi međusobno rod i familija (izuzev vanjskih plaćenika), ne bi smjeli biti u ratu ni u kom slučaju...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5261 Re: LIBIJA

Post by _BataZiv_0809 »

Otac mi prica, i kad je oruzana pobuna poprilicno izmakla kontroli, da su njegovi poslovni parntneri iz Libije, vecinom ponavljali ovu pricu sto Libyano kaze: "Jos malo pa ce ovo zavrsiti" :roll:
Kareem Abdul

#5262 Re: LIBIJA

Post by Kareem Abdul »

Opetja033 wrote:Upravo sam vidio snimak ubijanja jednog malog, crnog djecaka u Benghaziju. :sad: U sred bijela dana, na sred neke ulice naslonjen na zid i hladno likvidiran od strane naoruzanih ljudi. Dijete zasigurno nema 10 godina. Grad je najvecim dijelom pod kontrolom proTobrukovih snaga a ostatak kontrolise Ansar al Sharia.
Apsolutno je nebitno ko ga je ubio, dijete je ubijeno jer je crnac (izbjeglica) i nicim izazvano. Samo se naslo na pogresnom mjestu u pogresno vrijeme. Nisam vidio jebeni naslov, otvorio sam jer se radi o Benghaziju a sam snimak vrlo kratko traje. Manje od pola minute. Moglo se vidjeti da dijete ama bas ni za sta nije krivo jer nema previse razgovora i price, ubijeno je iz ciste jebene obijesti, kao kada bi neko kod nas uhvatio neko malo cigance i ispalio kompletan sanzer pistolja u njega.

Nesto najgore sto sam u zivotu vidio, ne znam kako cu uopce moci zaspati veceras. Jebo me i internet, i Libija, i BI i svi ratovi tamo.

Naravno ne pada mi na pamet da to postavim, neka mi niko ne salje poruke za link. Zelim samo da sto prije zaboravim sta sam vidio, ako je to ikako moguce.
Upozorenje! +18

http://heavy.com/news/2015/06/libyan-so ... ube-video/

Bijednici. Puj.
Opetja033

#5263 Re: LIBIJA

Post by Opetja033 »

Znaci Haftarovi su. Iskreno i ja sam sumnjao na njih jer se u komentarima na twitteru pise kako ove zvijeri upotrebljavaju vrlo vulgaran jezik, pun psovki (a nesto mi to ne ide uz Ansar al Shariu) dok ubijaju to jadno dijete ali nisam htio nista da pisem da ne bi ispalo kako iskoristavam smrt djeteta da bih ocrnio tu stranu.

Iako sam naravno protivnik Haftarove vlade u Tobruku siguran sam da ovo nema zvanicnu podrsku te vlade, pogotovo jer jug Libije kontrolisu upravo zahvaljujuci crncima koji su im lojalni. Nadam se samo da ce biti procesuirani i da ce umirati dugo i u teskim mukama.

Ne znam ni koji si kurac postavio video, ali eto. Ljudska radoznalost je cudo a nikome nece biti bolje nakon sto pogleda ovu brutalnost. Nagledao sam se svega ali ovo mi jadno dijete ne izlazi iz glave. Nesto uzasnije od ubistva bespomocnog djeteta koje place i moli za milost tesko da ce iko vidjeti.

Savjetujem svima da preskoce video, lakse ce spavati.
Opetja033

#5264 Re: LIBIJA

Post by Opetja033 »

Stanovnici Derne slave poraz pripadnika ISIS sekte na vecini mjesta u tom gradu:

Image

:thumbup:

Simbolicki vrlo bitno. Derna je bila prvi grad u Libiji koji su sektasi okupirali. Tu im je bilo sjediste sve do nedavne okupacije Sirta.
Opetja033

#5265 Re: LIBIJA

Post by Opetja033 »

Isisovi sektasi u potpunosti potisnuti iz Derne, grad je slobodan! :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5266 Re: LIBIJA

Post by _BataZiv_0809 »

Derna je navodno islamski emirat jos 2011.

Sta je sa naftnim terminalima Brega i Ras Lanuf? Ko ih kontrolise?
Opetja033

#5267 Re: LIBIJA

Post by Opetja033 »

_BataZiv_0809 wrote:Derna je navodno islamski emirat jos 2011.

Sta je sa naftnim terminalima Brega i Ras Lanuf? Ko ih kontrolise?
Pod kontrolom vlade u Tobruku i Brega i Ras Lanuf.

Kada je Derna u pitanju ovo je bio sukob izmedju Isisovaca i pro Al Qaida skupine. Ovi drugi su logisticki, barem medicinskim tretmanom i lijecenjem - ostalo nije potvrdjeno, bili potpomognuti od strane vlade u Tobruku - koja im je do skoro bila jedini neprijatelj jer su imali neutralne odnose sa vladom u Tripoliju i Isisovcima.
Gradjani Derne su im pomogli u tjeranju ovih sektasa. Iako je Derna poznata kao izrazito konzervativan grad, cak i za takvo mjesto Isis je bio previse, previse radikalan. Mislim da vecina stanovnistva ne podrzava ni Abu Salim brigadu (to je ta proAQ skupina) ali ih smatraju ako nista boljim u odnosu na Isisovce.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5268 Re: LIBIJA

Post by _BataZiv_0809 »

Buckuris kao i u Siriji.

Vise se ne zna ni ko protiv koga ratuje. Krv, zvuk bojeve municije i smrad palezi. To su napravili od onakve drzave :run:
Opetja033

#5269 Re: LIBIJA

Post by Opetja033 »

Tranzicija od brutalne diktature ka drustvu zdrave demokratije i slobodnog trzista nije lagan. Naprotiv, cesto zna biti dug i krvav ali je vrijedan te cijene. Ni europskim zemljama ta tranzicija nije bila lahka.
Uz to jos treba uzeti u obzir da su brutalni diktatori dodatno brutalizirali svoj narod i posljedice svega toga vidimo danas. Ni najmanje ne sumnjam da ce Libija na kraju biti decentralizovana, stabilna demokratija u kojoj ce prosperitet donijeti slobodno trziste.
Klavikula

#5270 Re: LIBIJA

Post by Klavikula »

Opetja033 wrote:Tranzicija od brutalne diktature ka drustvu zdrave demokratije i slobodnog trzista nije lagan. Naprotiv, cesto zna biti dug i krvav ali je vrijedan te cijene. Ni europskim zemljama ta tranzicija nije bila lahka.
Uz to jos treba uzeti u obzir da su brutalni diktatori dodatno brutalizirali svoj narod i posljedice svega toga vidimo danas. Ni najmanje ne sumnjam da ce Libija na kraju biti decentralizovana, stabilna demokratija u kojoj ce prosperitet donijeti slobodno trziste.
:lol: :lol:

jes jes. blagostanje i prosperitet kad hiljadu zaracenih strana okonca svoje sukobe :D

budimo realni, od dva zla (ako je Gadafi uopste i bio zlo) izabrali su daleko vece. doduse, sa strane su im jako pomogli u tome.
celava_dlaka

#5271 Re: LIBIJA

Post by celava_dlaka »

Jel halalimo gadafijevo naoruzavanje IRA-e ?
Halalimo
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5272 Re: LIBIJA

Post by _BataZiv_0809 »

Opetja033 wrote:Tranzicija od brutalne diktature ka drustvu zdrave demokratije i slobodnog trzista nije lagan. Naprotiv, cesto zna biti dug i krvav ali je vrijedan te cijene. Ni europskim zemljama ta tranzicija nije bila lahka.
Uozbilji se :-)
aldinjo

#5273 Re: LIBIJA

Post by aldinjo »

Opetja033 wrote:Stanovnici Derne slave poraz pripadnika ISIS sekte na vecini mjesta u tom gradu:

Image

:thumbup:

Simbolicki vrlo bitno. Derna je bila prvi grad u Libiji koji su sektasi okupirali. Tu im je bilo sjediste sve do nedavne okupacije Sirta.
Jesu li ovo neke komunjare što primaju pare od zapada ili neki drugi?
Opetja033

#5274 Re: LIBIJA

Post by Opetja033 »

Situacija u Libiji sa danasnjim danom:
Image
Haman

#5275 Re: LIBIJA

Post by Haman »

Ko nije znao cijeniti sta je imao, doveden je u situaciju da se podsjeti. Ali sad sad je vec sve kasno i prekasno. :izet:
Post Reply