Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
McP

#5251 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by McP »

Not My Idea wrote:
krompir i riza wrote:Kod mene ni mama ni sveki nisu nikako blizu :| Ko će me masirat' i kuhat' nam da ne umremo od gladi? :cry:
Da odma krenem?

Mozda ce ti biti cudno ali knjige preporucuju i drugu opciju procepljavanja kanala a to je da otac povuce jace nekoliko puta... Znam da nekom to moze biti cudno ali to je medicinski opravdano.
affidavit

#5252 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Sunculish wrote:Drage mame, divne ste! Na ovom forumu ste zaista jedna velika porodica i jako puno se može naučiti.
Ja sam, inače, trudna 7 i po mjeseci, tacnije od jučer 29 sedmica trudnoce i prepala sam se čitajući predhodne komentare. I ja sam sama sa mužem u Sarajevu, bez mame, svekrve, sestre, zaove i bilo koga drugog da mi pomogne pa me i to dodatno plaši. Samog porodjaja se ne plašim puno i veliku utjehu mi daje to što znam da nas je Bog dragi prirodno predodredio za taj čin, ali su posljedice prodjaja ono što me malo prepada. :sad:
Inače sam svu trudnocu do sad prošla bez povraćanja, muke, žgaravice, kiseline, nervoze i bilo čega tipičnog za drugo stanje. Puno sam mirnija nego ranije. Jedino što osjećam je da me katkad bole karlične kosti i, uglavnom, kosti abdomena što je i tipično, jelte?
Ja sam nova na ovom forumu i ovom prilikom želim da čestitam svim novopečenim mamama a nama trudnicama brz i lahk porod i žive i zdrave bebice.
Lp
Dobro nam došla! Eh, baš mi je drago što si 29 sedmica, ispred mene si 9 sedmica, tako da me neko može uputiti u proceduru oko poroda i sl. stvari kada za to dođe vrijeme. Čini mi se da se dosta beba rodilo baš nekako u posljednje vrijeme tako da su mnoge trudnice postale porodilje. To što nemaš nekog da ti pomogne oko bebe ne treba da te brine, mama će sigurno da ti bude na raspolaganju u periodu kada se tek porodiš, a ko zna možda budeš imala neki jako lagan porođaj tako da se muž i ti uspijete snaći i sami. Ali ono što je dobro u trudnoći je to što nekako ne može da se razmišlja puno unaprijed, bar ja ne mogu. Kada dođe vrijeme za to, onda ćemo razmišljati o tome, a do tada opušteno :D
Puella_Ela

#5253 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Puella_Ela »

Pozdrav svim budućim mamama :) evo i ja sam nova ovdje.. trudna sam svega 6 tjedana :-D mislila sam da ću se prvi put javiti s puno entuzijazma i sreće nakon prvog uz, međutim...
danas sam vadila nalaze (one standardne prije prvog uz) i ugl je sve ok. ono što me brine je fibrinogen (KK). vrijednost mi je 2,8 a referentni okvir od 3 do 5. ok, nije puno snižen, ali malo sam se trznula. čitala sam da obično bude povišen u trudnoći, a ne snižen.
ima li netko od vas slično ili isto iskustvo? što bi ova brojkica mogla značiti? :-) :? uz mi je u četvrtak.. pa makar da se danas malo umirim..
bizet

#5254 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

@safran ti si legenda
kilometraza/dobro ili lose :thumbup:

a iz iskustva, svakog gosta 2h dosta

Edit: sori na nekulturi, Sunculish i Ella, dobrodosle :)
Ella, nemam pojma o kojem nalazu pricas, niti sta je to, ali tvoja vrijednost je 2,8 a granica je 3, mislim da nema razloga panici jer to je tik ispod granice
affidavit

#5255 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Puella_Ela wrote:Pozdrav svim budućim mamama :) evo i ja sam nova ovdje.. trudna sam svega 6 tjedana :-D mislila sam da ću se prvi put javiti s puno entuzijazma i sreće nakon prvog uz, međutim...
danas sam vadila nalaze (one standardne prije prvog uz) i ugl je sve ok. ono što me brine je fibrinogen (KK). vrijednost mi je 2,8 a referentni okvir od 3 do 5. ok, nije puno snižen, ali malo sam se trznula. čitala sam da obično bude povišen u trudnoći, a ne snižen.
ima li netko od vas slično ili isto iskustvo? što bi ova brojkica mogla značiti? :-) :? uz mi je u četvrtak.. pa makar da se danas malo umirim..
@Puella_Ela, dobro došla, ne bih ti baš znala odgovoriti nista vezano za fibrinogen jer nisam iz medicinske struke, ali kako ja vidim nije nešto strašno umanjen. U trudnoći se napravi gomila pretraga, i jasno je da neke stvari i ne budu baš u referentnom intervalu, ali probaj da se ne zamaraš s tim previše. Tvoj dr. koji vodi trudnoću će svakako reagovati kod stvari na kojima se bude trebalo raditi. Meni je tako na početku trudnoće bio povišen glukozirani hemoglobin, bio je isto tako nešto malo povećan, mislila sam da imam trudnički dijabetes, ali se ispostavilo da je sve ok. Krvna slika mi ni dan danas nije sjajna, kao što nikada nije ni bila, uzimam preparat željaza, ali opet je tu negdje ispod donje granice. Poenta je, može se desiti da dosta stvari ne bude baš sjajno, ali to ne znači da je to nešto zbog čega trebaš pretjerano da brineš. Meni je dr. savjetovao u prvim sedmicama da obratim pažnju na krvarenja, dakle ako pojavi nešto tako onda mi je rekao da mu se odmah javim, a većina ostalih stvari se svakako može popraviti. :)
Sunculish

#5256 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

Zdravo drage trudnice. Ovom prilikom bih da odgovorim na jedan od predhodnih postova.
Imam 32 godine i prva mi je trudnoca. Rodjena sam u Novom Pazaru a odrastala u BGD-u i Sarajevu, udata za Hercegovca, moju jedinu, iskrenu i pravu ljubav i podršku :-).
Svekrva mi je u Njemackoj kao i cijela muževa familija dok je moja u NP-u što je i razlog pa smo nas dvoje sami i malo prepadnuti pred porodjaj. U trudnoci sam se do sad ugojila 12 kg i, osim celulita po bedrima i rukama, sve je otišlo u stomak. Nosim curicu, barem je moj dr. tri puta potvrdio da je curica i dvoumim se oko imena Nur i Merjem (Mejra) i mislim da će ipak biti Nur, ako Bog da, mada sam spremna i na pišonju kojem bih dala ime Abdulah. :) Sve je moguće... Da sam trudna saznala sam u 8 sedmici i trudnocu mi vodi Vernes B. i dosad je sve bilo ono maksimalno opušteno bez ikakvih razmišljanja o bilo čemu tipa kako ce biti, hoće li sve biti ok itd. i savjetujem isto to svima, SAMO OPUŠTENO. Jedva cekam da to malo mace držim u rukama i da je gledam, ljubim, milkim i vec sada zavidim ovim divnim mamama na tom cudu i uživanju u njemu :) Pokupovala sam 100 stvari za bebu i mene, uključujući i sve ono što treba u bolnici za obadvije nas i samo čekamo da počnu bolovi :-D .
Inače radim u jednoj od državnih institucija i završavam ekonomski fakultet u Sarajevu.
Eto, od mene jedno okvirno, ugrubo predstavljanje ostalim forumašicama i zahvaljujem na dobrodošlici na forum.
Pozdrav.
Lounge Act

#5257 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:33, edited 1 time in total.
safran

#5258 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Vozdra buduće mame! Ja sam se stvarno šalila za upitnik ali dobro, nema veze.

Ella - fibrinogen - bolje dole nego gore - dakle, da je povišen bilo bi potrebe da ga se prati, a ovako - nema potrebe za brigom a svakako ćeš ljekaru u 8 sedmici pa ga pitaj. Uglavnom, sada se nemoj tim opterećivati.
Alhemicarkaa

#5259 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Sunculish wrote:Zdravo drage trudnice. Ovom prilikom bih da odgovorim na jedan od predhodnih postova.
Imam 32 godine i prva mi je trudnoca. Rodjena sam u Novom Pazaru a odrastala u BGD-u i Sarajevu, udata za Hercegovca, moju jedinu, iskrenu i pravu ljubav i podršku :-).
Svekrva mi je u Njemackoj kao i cijela muževa familija dok je moja u NP-u što je i razlog pa smo nas dvoje sami i malo prepadnuti pred porodjaj. U trudnoci sam se do sad ugojila 12 kg i, osim celulita po bedrima i rukama, sve je otišlo u stomak. Nosim curicu, barem je moj dr. tri puta potvrdio da je curica i dvoumim se oko imena Nur i Merjem (Mejra) i mislim da će ipak biti Nur, ako Bog da, mada sam spremna i na pišonju kojem bih dala ime Abdulah. :) Sve je moguće... Da sam trudna saznala sam u 8 sedmici i trudnocu mi vodi Vernes B. i dosad je sve bilo ono maksimalno opušteno bez ikakvih razmišljanja o bilo čemu tipa kako ce biti, hoće li sve biti ok itd. i savjetujem isto to svima, SAMO OPUŠTENO. Jedva cekam da to malo mace držim u rukama i da je gledam, ljubim, milkim i vec sada zavidim ovim divnim mamama na tom cudu i uživanju u njemu :) Pokupovala sam 100 stvari za bebu i mene, uključujući i sve ono što treba u bolnici za obadvije nas i samo čekamo da počnu bolovi :-D .
Inače radim u jednoj od državnih institucija i završavam ekonomski fakultet u Sarajevu.
Eto, od mene jedno okvirno, ugrubo predstavljanje ostalim forumašicama i zahvaljujem na dobrodošlici na forum.
Pozdrav.
Preslatko :-D Bona safran, cccc

Ništa se ti ne sikiraj, uvijek se nađe neko oko porodilje, bar prvu sedmicu-dvije, a i u sve se tako brzo uhoda, da se pitaš šta si ti uopće radila dok nije bilo bebe. Samo polako.
LieToMe

#5260 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

Jutro novim trudnicama i dobro doslo :D yelim vam lijepu i laganu trudnocu i jos laksi porod. A ove sto brinu oko toga sto nece imati ko oko njih skakati vjerujte poyeljet cete u jednom trenutku da svi odu i da vas ostave na miru :lol:
Mi smo sinoc dozivjeli i prezivjeli pravi horor :shock: nije bilo duze noci od kako sam je rodila u ovih mjesec dana od ove sinocnje :roll: tata je bio 3 dana na putu i sinoc se kasno vratio, ona spavala. On dosao sa koferom garderobe i igracaka za nju a ona u dubokom snu...jao horora kad je oko 1 samo susnuo i okrenuo se prema njoj (ona spava u onoj korpi od kolica izmedju nas na bracnom krevetu), znaci samo je susnuo i ona je otvorila oci i te radosti njegove i njene :D ta radost je trajala od prilike do pola 6 kad sam ja vise klonula duhom, a njih dvoje u ozbiljnim pregovorima, on njoj sta joj je sve kupio a ona se njemu zalila na mamu, bake i kumu koje su je pazile i mazile 3 dana :lol: Uspjeli sam odspavati mozda 2 sata, probudio me vrisak u pola 8 kad se on spremao na posao a ona doslovno vristi. Kako je on preko vrata na posao (nakon sto je posteno kasnio jer joj je morao objasniti da ide na posao ali ce se vratiti i to sve dok sam je ja presvlacila jer se od dragosti upiskila i ukakila da promocilo preko pampersa, tetra pelene, bodija na gegice :shock: ) i kako je on preko vrata tako se ona doslovno komirala kao da nista nije bilo :-) i kad mi neko kaze da ne znaju. Za 3 dana ce joj puni mjesec dana a zna vec ko velika :D
Eto drage trudnice i porodilje, odoh sta odspavati dok ova lavica pajki, valja mi je kasnije zabavljat dok nam tata ne dodje sa posla :lol:
Mali update za ove koji cekaju rjesenje od opstina za porodiljsku naknadu. Bila sam neki dan na poslu (jos nisam dobila rjesenje) ali mi rece kolegica da ce rjesenja od ove godine ici na 450 KM a moze se desiti da opstine budu uplacivale i vise :D
Puella_Ela

#5261 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Puella_Ela »

@affidavit & @safran
Hvalaaa na dobrodošlici i savjetima.. :) Sutra idem na uz pa ću ponijeti nalaze i vidjeti s doktoricom.
lejlic@

#5262 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by lejlic@ »

Kad se vec spomenuse naknade za porodilje. Ima li ko iz centra da je i da je dobio ovu naknadu za januar?
Mi smo isli cesto setati, kako je lijepo vrijeme, pa postara ne uhvatismo, ali ostavio bi onaj papiric za podizanje na Zeljeznickoj, a evo kraj mjeseca i nista ne dodje jos.
duboka_misao

#5263 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

nama danas dosla sa zaostatcima :D
lejlic@

#5264 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by lejlic@ »

duboka_misao wrote:nama danas dosla sa zaostatcima :D
Znaci ima nade jos. :-D
duboka_misao

#5265 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

lejlic@ wrote:
duboka_misao wrote:nama danas dosla sa zaostatcima :D
Znaci ima nade jos. :-D
danas cekajte postara,doslo je i nekim prijateljicama isto.
ciki4

#5266 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ciki4 »

Meni tek danas stiglo rješenje :roll: kad da oekujem prvu isplatu?
Lie i moja je prefrigana več, a tu su po danima, mi za 5 dana punimo mjesec :) . Već su je majke i kuma naučile na nosanje i priču, čim je spustim vriska :-) a o burnim noćima da i ne govorim
radenska 70 ml je super, sad si me zabrinula, moja kad pojede 50 ja presretna, a hranim je svakih 2,5 do 3 h
affidavit

#5267 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Kad smo već kod porodiljskih naknada, jel' neko zna kako je regulisana porodiljska naknada u državnim(zajedničkim institucijama), jer znam da su jedno vrijeme žene sa prebivalištem u RS-u primale naknadu u iznosu cijele plate, dok su žene iz Federacije imale samo naknadnu od kantona, faktički kao da ne rade, tipa koliku god platu da su imale dobijale su nešto oko 300 KM, to je bilo prije nekoliko godina tako da ne znam o kojim iznosima je bilo riječ. Taj slučaj je kasnije završio na Ustavnom sudu, jer je u pitanju bila diskriminacija, pa se nešto promijenilo. Eh, da li neko zna kako sada to funkcioniše?
blufonka

#5268 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blufonka »

ciki4 wrote:Meni tek danas stiglo rješenje :roll: kad da oekujem prvu isplatu?
Lie i moja je prefrigana več, a tu su po danima, mi za 5 dana punimo mjesec :) . Već su je majke i kuma naučile na nosanje i priču, čim je spustim vriska :-) a o burnim noćima da i ne govorim
radenska 70 ml je super, sad si me zabrinula, moja kad pojede 50 ja presretna, a hranim je svakih 2,5 do 3 h
Moj mali star mjesec i po (rodjen 4200) pojede u jednom obroku 150ml nekada i 180ml ako je dobro raspolozen :) ali to neka te ne brine jer bebe uzimaju koliko im je dovoljno!
Zapravo se javljam vezano za ovu vrisku i plac cim se spusti u krevet i sama imam taj problem s tim sto ja nemam uz sebe ni mamu ni svekrvu ni tetku ni kumu a za vratom mi je dvoipogodisnja djevojcica i evo sad beba. Sav posao po dolasku kuci i poslije i jednog i drugog poroda obavljam bez icije pomoci tako da sam maksimalno umorna i stvarno nemam previse vremena da ga nosam na rukama citave dane!
Mene sad interesuje kako vi mame rijesavate te probleme? Pustiti ih da placu i koliko?
Kod nas doduse vrlo rijetko pali taktika da se sam uspava a cak i kad ga uspavanog tacnije totalno ukomiranog spustim u krevet s ruku vec je budan za dvije sekunde, e to me najvise umara i nervira!
Svaki savjet je dobrodosao :D
ciki4

#5269 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ciki4 »

Ja je vala pustim, plače i ušuti, ali kad je neko od gore pomenutih tu, valjda im bude zao pa je stalno podizu, a ona postaje sve gora. Ja ludim i iskreno jedva čekam da malo ohanu pa da ja zavedem rezim :D vjerujem da ti je teško, pogotovo jer imaš još jedno malo dijete, al barem se ne nerviraš slušajući svačije pametovanje o svemu :x
Problem grčeva rješavate nekako ili rješenje ne postoji?
kadinica

#5270 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

affidavit wrote:Kad smo već kod porodiljskih naknada, jel' neko zna kako je regulisana porodiljska naknada u državnim(zajedničkim institucijama), jer znam da su jedno vrijeme žene sa prebivalištem u RS-u primale naknadu u iznosu cijele plate, dok su žene iz Federacije imale samo naknadnu od kantona, faktički kao da ne rade, tipa koliku god platu da su imale dobijale su nešto oko 300 KM, to je bilo prije nekoliko godina tako da ne znam o kojim iznosima je bilo riječ. Taj slučaj je kasnije završio na Ustavnom sudu, jer je u pitanju bila diskriminacija, pa se nešto promijenilo. Eh, da li neko zna kako sada to funkcioniše?
Puna plaća zaposlenice godinu dana, bez obzira iz kojeg je entiteta.
Landa

#5271 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Landa »

U vezi tog nosanja...njih uopste ne nauci niko na to jer su oni po rodjenju vec nauceni na nosanje, toplinu i blizinu majke...tako su postali u tvom stomaku.
Neki dan sam procitala fin tekst o tome i kako postoje 3 vrste zivih bica...bukvalno prevedeno: Sakrivaci, Bjezaci, Nosaci
Sakrivaci sakrivaju svoju mladuncad dok traze/love hranu i njihove bebe se instiktivno umire i sute kad su ostavljeni sami da ne privlace paznju (mace, cuke, itd). Bjezaci se radjaju gotovi i cim se rode u rekordnom roku su spremni da bjeze (zebre, jeleni). A mi ljudi smo Nosaci kao i majmuni, i nase bebe su najsigurnije uz nas, uz majku u njenom toplom narucju. Posto mi znamo da nema opasnosti, mi bismo da ostavimo bebe dok mi radimo nesto drugo. Ali glupave bebe to ne kontaju :) bebe su sklop refleksa i intuicije i pale alarm dok se mama udalji.
Zato preporucuju one marame gdje se bebe nosaju. Mi smo svoju u bjorn borg nosali...to bas ne preporucuju ali nije ni lose. ja sam sve obigrala ali nisam mogla naci adekvatnu maramu za nosanje...sve su mi izgledale opasne da mi se beba mogla prevrnuti i ispasti.

Uglavnom da vas utjesim...do tri mjeseca su bebare bas ono totalno nesvjesne sebe i okoline i jedina utjeha im je majka i njen miris...do 3 mj ih ne mozete nauciti ni na sta jer ne kontaju oni uzrok i posljedice...kao ono ja placem, pa mama ce doci...njima samo nesto govori ovo nije dobro, moje tijelo kaze da ja trebam plakati...aaaa mama, sad je dobro sad cu prestati plakati...oko 3 mj vec pocinju da saznaju i razgledaju, pa su im i druge stvari interesantne pogotovo kad savladaju hvatanje igracaka. onda se pocinju i sami igrati.
Mi smo svoju do neki dan nosali, ninali, lilali, cupkali...ali evo vec sad polako lezi sama i igra se, zaspe sama u kreveticu...nemojte ih samo pustati da placu...ko god rek`o da je zdravo, neka on odplace tako svaki dan sam!
uzivajte, ljubite se, mazite se, ne mozete ih razmaziti sa blizinom i ljubavlju.
affidavit

#5272 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

kadinica wrote:
affidavit wrote:Kad smo već kod porodiljskih naknada, jel' neko zna kako je regulisana porodiljska naknada u državnim(zajedničkim institucijama), jer znam da su jedno vrijeme žene sa prebivalištem u RS-u primale naknadu u iznosu cijele plate, dok su žene iz Federacije imale samo naknadnu od kantona, faktički kao da ne rade, tipa koliku god platu da su imale dobijale su nešto oko 300 KM, to je bilo prije nekoliko godina tako da ne znam o kojim iznosima je bilo riječ. Taj slučaj je kasnije završio na Ustavnom sudu, jer je u pitanju bila diskriminacija, pa se nešto promijenilo. Eh, da li neko zna kako sada to funkcioniše?
Hvala @kadinice. :)
kadinica

#5273 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

affidavit wrote:
kadinica wrote:
Hvala @kadinice. :)
Nema na čemu, rješenje donosi poslodavac, piše da zaposlenica nema pravo na porodiljsku naknadu od Kantona, tako da ne čekaš poštara i sl. nego plaća bude kao da radiš.
affidavit

#5274 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Nema na čemu, rješenje donosi poslodavac, piše da zaposlenica nema pravo na porodiljsku naknadu od Kantona, tako da ne čekaš poštara i sl. nego plaća bude kao da radiš.[/quote]

Super, još bolje. :D
belaj_cura

#5275 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by belaj_cura »

drage mamice.. nadam se da ste dobro i da vas bebice slucaju.. pitanje : da li je neko od Vas vodio bebu na vakcinu u DZ na Vojnickom, u koje vrijeme je najmanja guzva da se ode ? danas sam isla da izvidim, al ko da udjoh u minsko polje... :-) Hvalaaaa
Post Reply