IRAN

Post Reply
jeza u ledja

#5251 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Haettenschweiler wrote:A ljudi moji šta ste se svezali tih izjava? Dok vi trkeljate o tim izjavama, Izrael je preko svojih marioneta okupirao Irak i Afganistan, okupirao pola Zapadne Obale, sagradio 8 metara visok betonski zid isključivo na palestinskoj zemlji, poubijao desetine palestinskih i iranskih vođa i naučnika,...,halo stanite malo. O čemu mi pričamo ovdje uopšte?
Izrael okupirao Irak i Afganistan? Wtf??? :-)
jeza u ledja

#5252 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

ljiljan89 wrote:
Avramova wrote:
severin wrote:[

pa nije problem iran vec izrael imaju bolesne ambicije...
Pa sad, nisu mnogo zdrave ambicije ni iranskih vodja. Ne mislim tu na atomsku bombu jer
bi upotreba atomske bombe bila pogubna za ceo taj region, pa tako i za Iran, nego na vecite
pretnje Irana upucenog na adresu Izraela.
koje vjecite prijetnje... ja koliko sam upucen, a nisam bas najbolje moram priznati.. iran ne propagira unistenje izraelskog naroda nego cionistickog rezima koji je znate i sami kakav

ako grijesim ispravite me
Iran, kao i mnoge druge bliskoistocne zemlje aktivno propagira stav da Izrael kao drzava nema pravo da postoji. To je notorna cinjenica.
Sad, mozemo mi raspravljati dok se boje ne rastope jel Ahmo reko vako ili neko u vezi "nestanka cionistickog rezima"... Manite se hipokrizije.
jeza u ledja

#5253 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Avramova wrote:Medjutim, najnovije ankete u USA pokazuju da 62% Amerikanaca
zagovara napad na Iran, ako bi se dokazalo da Iran zaista pravi atomsku bombu.
Mozel izvor? Cisto da vidim kako je formulisano pitanje.
nikad_vise

#5254 Re: IRAN

Post by nikad_vise »

Stvar je jasna.Sa bombardovanjem Irana cionisti su okasnili jer je duh revolucije vec odavno poceo da se siri regionom i arapski narod je sve vise svjestan ugnjetavanja koje mu dolazi od cionista i propagatora demokratije i ljudskih prava.Padaju despotski rezimi jedan za drugim i padat ce i u narednom periodu.Takodje je jako bitno da su ljudi na bliskom istoku sve jače poceli uocavati karcinom tog prostora Izrael.
Odluka egipatskog Parlamenta na prekid bilateralne saradnje Egipta i Izraela te prekid dovoda gasa u ovu zemlju, mogla bi skupo koštati cionistički režim i njegov opstanak u regionu. U Parlamentu je 13. marta donesena odluka da se opozove cionistički ambasador iz Kaira te da se njegov egipatski kolega vrati iz Tel Aviva. Nakon usvajanja prijedloga da se prekine dovod gasa Izraelu, možda će se prekinuti i povremene eksplozije koje su se događale na plinovodu Egipat-Izrael.
Demonstracije u Bahreinu i S.Arabiji su takodje u jeku i korumpirane despotske porodice svakodnevnim ubijanjem svojih gradjana nastoje utisati bunu al je neminovno da ce i tu narod izaci kao pobjednik i jednom za uvijek americke baze poslati nazad u Ameriku.Prema posljednjim istrazivanjima provedenim u 12 arapskih drzava,85% Arapa smatra izrael i ameriku kao najvece neprijatelje na bliskom istoku tako da ce svojim napadom amerika definitivno presuditi i svojim despotima po banana drzava koje su postavile i koje svojim oruzijem odrzaju na vlasti.

Sto se tice samog napada na Iran ja ne vidim ni jedan nacin kako bi izrael i amerika mogli izaci iz ovoga rata kao pobjednik.Nakon prve bombe svo americko osoblje na cijelom bliskom istoku bi bilo na nisanu kako od siita tako i od sunita.U Afganistanu im i onako gori nakon posljednjih par incidenata (paljenje kurana,ubistvo djece,uriniranje po mrtvim tijelima itd) ,u iraku da ne pricam,u egiptu takodje,samo sto jos uvijek narod ne moze da otjera americke marionete iz arabije i bahreina zato sto su se oni i nakrali najvise para pa ce najskuplje i kozu prodati,ali u slucaju napada sigurno ce eskalirati cijela situacija.I onako je mrznja prema amerikancima tolika da ce svaki naredni napad biti signal za masovno paljenje americkih ambasada i baza sirom zaljeva.

Isto tako u slucaju napada na Iranska nuklarna postrojenja treba napomenuti da su ona jako utvrđena i vecinom ukopana pod zemljom kao i da su vjerovatno na kljucnim tackama oko postrojenja instalirana protivzracna odbrana.Vjerovatnoca da Izrael unisti desetke Iranskih nuklarnih postrojenja u jednom naletu je smijesna.Takodje je zanimljivo i preko cije bi teritorije njihovi avioni udarili na iran s obzirom da iran sigurno nebi ostao duzan zemlji koja bi blagoslovila napad cionista na njih i slijedila bi reakcija.Osim toga i samo stanovnistvo bi se sigurno diglo masovno protiv lidera zemlje koja dopusti napad na iran preko njenog teritorija.al dobro idemo dalje :mrgreen:

Iran danas ima jedan od najnaprednijim raketnih sustava i masu raketa koje mogu dobaciti direktno do izraela.Iran sigurno nebi ostao duzan i vjerovatno bi raketnim arsenalom obasipao izrael.Dovoljno je da baci par raketa na vojne piste i aerodrome,baze i slicno jer izrael je jako mala drzava i steta bi bila ogromna. Proturaketnih sustava da obaraju ovako napredne rakete i da obore kolicinu tih raketa koje je u stanju iran poslati tesko da ima.al et idemo dalje :D

Osim mogucnosti od iranskih raketa Izrael treba racunati i na Hezbolah kao i Hamas da ce se sigurno prikljuciti u slucaju raketnih napada od strane irana na izrael.O razlozima Hezbolaha mislim da je glupo govoriti jer svi znaju ko su,sta su i ko s njima upravlja.U zadnjem obracunu izraela i hezbolaha,iako naoruzan sa katjusama i nekim slabim naoruzanjem,hezbolah je granatirao danima dio izraela.U slucaju da situacija bude napeta ne sumnjam uopste da ce iran svojoj filijali proslijedit par ljucih projektila da malo jace udare,kao i oni sami.Na sve ovo treba dodati i Hamas, koji unatoc sukobu sa sirijskom vlasti i navodnih trzavica s iranom ipak podpada pod iranski utjecaj jer prema nekim izvorima od njih dobijaju par miliona godisnje.Osim toga i da nisu bliski s iranom sigurno ce iskoristiti priliku pa kad vide da se izrael razara da dodaju i oni pokoju raketu,jos vise nakon ovih desavanja u zadnjih par dana.

O cijenama nafte,pogubnost po americku,evropsku i svjetsku ekonomiju mislim da nije dobro ni ulaziti.O mogucem miniranju hormuza,mogucim napadima na americke baze u zaljevu,anti-americkom i antiizraelskom raspolozenju i svemu sto bi bilo nakon tog napada je preopsirno sad posto sam umoran. :) Sto se tice okupacije irana i ulaska stranih vojnika to je neozbiljno i raspravljat.ostavit cemo to za temu vicevi i tak :D

Uglavnom jos jednom da ponovimo,Iran je posljednja brana imperijalizma na bliskom istoku i nema scenarija u kojem amerika i izrael mogu dobiti ovaj rat.I da hipoteticki napadnu iran iz zraka na reaktore,nakon toga bi iran godinama pravio sranja amerima i izraelcima gdje god bi stigao po bliskom istoku i dosao bi im glave sigurno.Osim toga jos bi vise utvrdio svoje reaktore i vjerovatno bi onda jednom za sva vremena protjerao inspektore,napravio nuklarku i miran bliski istok.Jer okupacija Irana jednostavno nije moguca,i zivi bili pa vidjeli da ni jedan strani vojnik nece krociti na iransko tlo. :thumbup:
Avramova

#5255 Re: IRAN

Post by Avramova »

jeza u ledja wrote:
Avramova wrote:Medjutim, najnovije ankete u USA pokazuju da 62% Amerikanaca
zagovara napad na Iran, ako bi se dokazalo da Iran zaista pravi atomsku bombu.
Mozel izvor? Cisto da vidim kako je formulisano pitanje.

sreda 14.03.2012 | 00:39
SAD: Rat Iranu, nek poskupi gorivo
Izvor: Tanjug

Vašington -- Većina Amerikanaca bi podržala vojnu akciju SAD protiv Irana, čak i ako bi napad doveo do povećanja cene benzina, navodi se u istraživanju Rojtersa.

Podaci do kojih je došao Rojters u saradnji sa Ipsosom, govore da bi 56 odsto Amerikanaca podržalo vojnu akciju protiv Irana ako bi postojali dokazi da Teheran pravi nuklearno oružje, dok se napadu protivi 39 odsto ispitanika.

Amerikancima bi još više odgovaralo kad bi Izrael sproveo vojnu akciju, i takvu ideju podržava 62 odsto anketiranih.

Administracija predsednika Baraka Obame je vrlo oprezna kada je u pitanju mogući napad na Iran i za sada prednost daje sankcijama i diplomatskom pritisku na Teheran, što je donekle zahladnelo odnose sa Izraelom.

Ipak, Obama je više puta u poslednja dva meseca ponovio da ni vojna akcija nije isključena, ako Iran ne odustane od nuklearnog programa.

Amerikanci su donekle zabrinutiji ako bi napad doveo do skoka cene goriva, ali bi, kako sada tvrde, i tada podržali napad (53 odsto), dok se napadu u tom slučaju protivi 42 odsto ispitanika.

Cena naftnih derivata je od početka godine i zaoštravanja situacije u Persijskom zalivu, u konstantnom porastu u SAD i galon benzina sada u proseku košta oko 3,78 dolara, što je za pola dolara više u odnosu na Novu godinu.

severin

#5256 Re: IRAN

Post by severin »

sreda 14.03.2012 | 00:39
SAD: Rat Iranu, nek poskupi gorivo
Izvor: Tanjug

Vašington -- Većina Amerikanaca bi podržala vojnu akciju SAD protiv Irana, čak i ako bi napad doveo do povećanja cene benzina, navodi se u istraživanju Rojtersa.

Podaci do kojih je došao Rojters u saradnji sa Ipsosom, govore da bi 56 odsto Amerikanaca podržalo vojnu akciju protiv Irana ako bi postojali dokazi da Teheran pravi nuklearno oružje, dok se napadu protivi 39 odsto ispitanika.

Amerikancima bi još više odgovaralo kad bi Izrael sproveo vojnu akciju, i takvu ideju podržava 62 odsto anketiranih.

Administracija predsednika Baraka Obame je vrlo oprezna kada je u pitanju mogući napad na Iran i za sada prednost daje sankcijama i diplomatskom pritisku na Teheran, što je donekle zahladnelo odnose sa Izraelom.

Ipak, Obama je više puta u poslednja dva meseca ponovio da ni vojna akcija nije isključena, ako Iran ne odustane od nuklearnog programa.

Amerikanci su donekle zabrinutiji ako bi napad doveo do skoka cene goriva, ali bi, kako sada tvrde, i tada podržali napad (53 odsto), dok se napadu u tom slučaju protivi 42 odsto ispitanika.

Cena naftnih derivata je od početka godine i zaoštravanja situacije u Persijskom zalivu, u konstantnom porastu u SAD i galon benzina sada u proseku košta oko 3,78 dolara, što je za pola dolara više u odnosu na Novu godinu.
danas sve treba uzimati sa rezervom jer mas mediji visu nisu pozdani kao sto svi vidimo vise sluze za manipulaciju naroda i huskanje bar sa moje tacke gledista ja im nista ne vjerujem nije paranoja vec cinjenica da lazu debelo..
Opetja033

#5257 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

nikad_vise wrote:Osim mogucnosti od iranskih raketa Izrael treba racunati i na Hezbolah kao i Hamas da ce se sigurno prikljuciti u slucaju raketnih napada od strane irana na izrael.O razlozima Hezbolaha mislim da je glupo govoriti jer svi znaju ko su,sta su i ko s njima upravlja.U zadnjem obracunu izraela i hezbolaha,iako naoruzan sa katjusama i nekim slabim naoruzanjem,hezbolah je granatirao danima dio izraela.U slucaju da situacija bude napeta ne sumnjam uopste da ce iran svojoj filijali proslijedit par ljucih projektila da malo jace udare,kao i oni sami.Na sve ovo treba dodati i Hamas, koji unatoc sukobu sa sirijskom vlasti i navodnih trzavica s iranom ipak podpada pod iranski utjecaj jer prema nekim izvorima od njih dobijaju par miliona godisnje.Osim toga i da nisu bliski s iranom sigurno ce iskoristiti priliku pa kad vide da se izrael razara da dodaju i oni pokoju raketu,jos vise nakon ovih desavanja u zadnjih par dana.
Ja skoro procitah, a bilo je i ovdje, da su iz Hamasa izjavili kako prstom nece maknuti u slucaju napada na Iran zbog podrske teheranskog rezima krvniku i otpadniku iz Damaska.

Da se razumijemo: mislim da Iran moze uspjesno odgovoriti na svaki napad Izraela i SAD i da bi Vijetnam, Irak i Afganistan bili mala maca za SAD poredeci sa onim sta bi im Iranci priredili.
Sa bombardovanjem Irana cionisti su okasnili jer je duh revolucije vec odavno poceo da se siri regionom i arapski narod je sve vise svjestan ugnjetavanja koje mu dolazi od cionista i propagatora demokratije i ljudskih prava.
Hm, ne znam da li je ovo samo tako ispalo ili ti pokusavas reci da su narodi Tunisa, Libije, Egipta, Sirije i Jemena na bilo koji nacin inspirisani revolucijom u Iranu i iranskim modelom islamske republike? To je naravno apsolutni nonsens, jer iranska revolucija je stvar koja se desila prije vise od 20 godina i nije imala nikakvog uticaja na arapsko proljece. Na kraju krajeva i pobjednicke islamisticke stranke i pokreti u tim zemljama su se od samog pocetka prali od iranskog i talibanskog modela. Ako je iko uticao na te pokrete onda su to Turci i AKP. Iran je cak sta vise u nekim od ovih slucajeva aktivno pomagao tirane protiv naroda.
amoninan

#5258 Re: IRAN

Post by amoninan »

Upravo, i ako zaista dođe to takvog obrata da u Egiptu, Libiji, Tunisu, Siriji pobjedu odnese MB i selefije (što je 99% izgledno). Iran će ustvari izgubiti uticaj, odnosno opet će biti na dvije suprostavljene strane. Dal odmah, ili malo poslije, samo je pitanje vremena. Naravno, osim ako Iranci u međuvremenu ne prestanu sanjati o obnovi Perzijskog carstva pod krinkom šiizma na teritoriji arapa.
vodoprovodčik

#5259 Re: IRAN

Post by vodoprovodčik »

jer iranska revolucija je stvar koja se desila prije vise od 20 godina
preciznost :lol:
Opetja033

#5260 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

vodoprovodčik wrote:
jer iranska revolucija je stvar koja se desila prije vise od 20 godina
preciznost :lol:
:lol: sad vidjeh. Dobro, prije vise od 30 godina. Do mene je.
amoninan

#5261 Re: IRAN

Post by amoninan »

Pa oboje je teknklii tačno.
Prošlo je više od 20. godina od revolucije.
Ali prošle je i više od 30.

:lol:
Opetja033

#5262 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

amoninan wrote:Pa oboje je teknklii tačno.

To se ja podsvjesno tjesim da nisam toliko ostario. 'ta je deset godina gore dole. :D
amoninan

#5263 Re: IRAN

Post by amoninan »

Opetja033 wrote:

To se ja podsvjesno tjesim da nisam toliko ostario. 'ta je deset godina gore dole. :D
ha ja, u 5 deka š'o bi rekli. Ali mora se naći sitničar da pokvari insanu ćeif, džaba :D
vodoprovodčik

#5264 Re: IRAN

Post by vodoprovodčik »

Zato i napisah preciznost.
Što se tiče iranske revolucije, ona je karakter islamske dobila naknadno, ne u samim svojim počecima. Ono što su teokrate uradile jeste da su marginalizirali ostale (komuniste npr.) koji su zajedno s njima učestvovali u svrgavanju šaha. Ono u šta se mogu pretvoriti revolucije koje je pokrenulo arapsko proljeće nije lijepo ni zamislit.
amoninan

#5265 Re: IRAN

Post by amoninan »

vodoprovodčik wrote:

Zato i napisah preciznost.
Što se tiče iranske revolucije, ona je karakter islamske dobila naknadno, ne u samim svojim počecima. Ono što su teokrate uradile jeste da su marginalizirali ostale (komuniste npr.) koji su zajedno s njima učestvovali u svrgavanju šaha. Ono u šta se mogu pretvoriti revolucije koje je pokrenulo arapsko proljeće nije lijepo ni zamislit.
Hmm, ipak ne u tom omjeru, istina je da iranski islamisti nisu sami učestvovali u svrgavanju šaha. Da su imali saveznike i u drugim opozicionim strankama i pokretima. Međutim, Khomeini i njegov uski krug kao i simpatizeri su ponijeli najveći teret revolucije. To je fakt. Bez Khomeinija i njegove dobro organizovane mreže istomišljenika prevrat 99% bi ostao samo na pokušaju. Ne znam zašto se posebno zamjera Khomeiniju što je nakon što uvidio koliku podršku ima, to i iskoristio i maginilizirao ostale. To bi isto uradili i komunističke i druge opozicione grupe da su imale priliku, ali nisu. MA ni blizu. Sad mogu samo kukat kobajagi nevinašca izrađena. How yes no.
Opetja033

#5266 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

vodoprovodčik wrote:Ono u šta se mogu pretvoriti revolucije koje je pokrenulo arapsko proljeće nije lijepo ni zamislit.
Ma ja, treba ih zato pustiti da zive pod tiranskim jarmom i da ne smiju rijeci pisnuti dok mi ovdje hladimo muda i piskaramo i pricamo sta god nam je cejf. Kao sto rekoh: lako je tudjim k.... gloginje mlatiti.
Hunkar

#5267 Re: IRAN

Post by Hunkar »

amoninan wrote:To bi isto uradili i komunističke i druge opozicione grupe da su imale priliku, ali nisu. MA ni blizu. Sad mogu samo kukat kobajagi nevinašca izrađena. How yes no.
to ti je vazda tako u zivotu :D samo malo nam je falilo :D
severin

#5268 Re: IRAN

Post by severin »

amoninan wrote:Upravo, i ako zaista dođe to takvog obrata da u Egiptu, Libiji, Tunisu, Siriji pobjedu odnese MB i selefije (što je 99% izgledno). Iran će ustvari izgubiti uticaj, odnosno opet će biti na dvije suprostavljene strane. Dal odmah, ili malo poslije, samo je pitanje vremena. Naravno, osim ako Iranci u međuvremenu ne prestanu sanjati o obnovi Perzijskog carstva pod krinkom šiizma na teritoriji arapa.
kakvi siti i suniti zar nisu sve to semiti?
AlienBiH

#5269 Re: IRAN

Post by AlienBiH »

Bojim se da je Iranu ukidanjem SWIFT-a zadan konacan udarac.
Ekonomista,
auuuu..ko se bavi ekonomijem znace da je ovo za ekonomiju irana kao da su im bacili nuklerarnu bombu..
jednostavno je prekinut sav platni promet sa iranom.. jedini koji ce nesto usicariti su rusi, koji ce sada pokusati da prebace promet preko svojih banaka.. bice veoma zahebano iranu da se izvuce iz ovoga..
za ljude koje ne razumiju, zamilslite da radite a poslodavac nema nikakvog nacina da vam dadne platu ..ni ala.h ni isu.s ovdje nece pomoci
fino objasnjeno.
Last edited by AlienBiH on 19/03/2012 09:22, edited 1 time in total.
asurbanipal

#5270 Re: IRAN

Post by asurbanipal »

Gog, Magog, Izrael i Rusija - uloga današnjeg Islama u svijetu ?
Koja je uloga danas Islama u svijetu ? I koji je ishod Islama ?
Ovo pitanje spostavljaju oni koji vide možebitni sukob između Islama i zapadnih snaga.Ta pitanja ne mogu pomoći ali pokazuju sukobe širom svijeta i ovdje ćemo vidjeti koju ulogu u svemu tome ima Islam.
Na primjer, u Evropi imamo sukob na Kosovu, u Rusiji su Čečeni koji su u ratu s njom. U Iraku vodi se bitka između Sunita i Šiita, zajedno sa snagama iz SAD-a i Europe. Indija ima granicu sa Pakistanom a kako su obadvije zemlje s nuklearnim naoružanjem postoje stalne trzavice na rubu incidenta, pa i rata između tih naroda. Izrael je 2006.god.imao rat sa Hezbollah-om, šiitska grupa u Libanonu a podržana od strane Irana i Sirije. Iran prijeti totalnim uništenjem židovske države i želi izgraditi nuklearni arsenal (ako već nije...).
Na vrhu svih otvorenih nacionalnih sukoba stoji opasnost od islamskog terorizma, a to utiče na sve muslimanske zemlje kao i na zemlje zapada. Gdje je tu sukob na vrhu?

Za one koji proučavaju Bibliju i proročanstva, sukob na Bliskom istoku i nije misterija jer konačna bitka će se odigrati u Izraelu.Ezekiel je prije 2600 godina prorekao ponovno nacionalno rođenje Izraela.(Ez 36-37). Konfederacija naroda koja će biti protiv Izraela i koja će ga napasti(Ez 38 i 39.) a događaj je poznat kao bitka Goga i Magoga.
Gog i Magog , biblijski su narodi zemlje Rosh-a, Meshech-a i Tubal-a.(Ezekiel 38:1-4 ). Hesiod (oko 750. - oko 650. g.p.n.e.), otac grčke didaktike, identificira Magog sa Skichanima i južnim Rusima.Termin "Rosh" etimološki je korijen riječi Rusija. Herodot (484.- 424. p.n.e.), otac historije, također kaže da su narodi Goga i Magoga iz roda Skichana. Flavius Josephus (37.-oko 100.god.) (Jevrej koji je napisao poznatu "Historiju jevrejskog naroda"), kaže da su Magogijanci sebe zvali Skichanima. Philo(1. vijek n.e.) također identificira Magog-a sa južnim Rusima.
Arapski Jedžudž i Medžudž su riječi nastale iz korijena "adž" i "adžidž" od oblika džaful i maful a to znači "oni koji plamte plamenom". Adždža" također znači i "asra'a" ili "oni koji hodaju brzo".

Gog i Magog (Jedžudž i Medžudž) su spomenuti dva puta u Kur'anu. Jednom su asocirani sa Dedžalom( Antihristom u kršćanskoj terminologiji) . Na drugom mjestu Zulkarnejn je u svojim putovanjima naišao na Gog i Magog narod, i na tom mjestu napravio barijeru (branu). Zulkarnejn doslovno znači "onaj koji ima dva roga, dvorogi" ali također znači i onaj koji je proširio svoju vlast nad dva kraljevstva. Danijelove vizije u Bibliji spominju "dvorogog" koji je bio kralj Medije i Perzije. Postoji očita harmonija izmedju Danijelovog sna i Kur'anskih ajeta o putovanju Zulkarnejna, i najvjerovatnije je da se radi o Kiru Velikom (oko 600. - oko 530. g.p.n.e.). Kir je proširio svoju vlast nad Medijom i Perzijom (otud se zove dvorogi).

Kur'an kaže da je Zulkarnejn bio pravedan vladar, osvajač . Biblija također drži Kira Jehovinim prijateljem, pomazanikom, jer je isti oslobodio Jerusalem i Židove od dugogodišnjeg ropstva.(Isaia, 44:28; 45: 1-3; Ezra. 1:1-2 & 2 Kron. 36: 22-23,Isaia 45: 1-3). I sami historičari priznaju ove osobine Kira.
U posljednjem putovanju Zulkarnejna , prema sjeveru, vjerovatno stoji na potezu izmedju Armenije i Azerbejdžana. Tu Zulkarnejn susreće ljude koji ne poznaju njegov govorni jezik, i gradi im zid od željeza da bi ih zaštitio od naroda Goga i Magoga (Jedžudža i Medžudža). Ova pregrada je vjerovatno poznati zid Derbenta, koja se nalazi kod Kaspijskog mora. Derbent (po Enciclopediji Biblije) je gradić u Perziji, (sadašnji Kavkaz) , u provinciji Dagestana, na zapadnoj obali Kaspijskog mora. Zid je napravljen kao jedan vid odbrane Perzijske granice. U Kur'anu se kaže da Gog i Magog nisu uspjeli da prijeđu taj zid, niti su uspjeli da iskopaju prolaz ispod njega, niti u njemu. Ovaj zid pak će biti tu sve do Sudnjeg Dana, kada će propasti.(to su neki znakovi Sudnjeg Dana u Kur'anu)

Odmah nakon Kur'anskog govora o borbi izmedju Goga i Magoga (Jedžudža i Medžudža), Kur'an najavljuje pojavu Dedžala. Tako da je Dedžal asociran sa narodima Goga i Magoga. Gog i Magog će "se raširiti" po svijetu i navaliti na sve strane. Po Kur'anu, narod Goga i Magoga (Jedžudža i Medžudža) će ustanoviti vlast nad većinom današnjeg svijeta, i da će biti dominantni naspram drugih naroda. Biblija u vezi Goga spominje da su oni bili locirani (mjesta) u Rusiji, Moskvi i Tubala (Omast i Tubal su imena dvaju rijeka sjeverno od Kavkaza). A kada se spominje Magog, spominje se samo zemlja Magoga. Neki izvori kažu da su narodi Magoga Nijemci. Neki opet kazu da su to Goti, dok drugi kazu da su to Skichani(Skiti). Skiti dolaze iz Azije, i po Bibliji se sele i naseljavaju u području blizu Cimeriana.
Lingvistički , Skiti su Iranci. Značajno je napomenuti da je postojalo perzijsko pleme poznato kao garmani (Herodot 1:125) koji su migrirali na područje današnje Njemačke.Populacija zemlje Rusije (spomenute u Bibliji) je od dvije rase, Slaveni i Tatari.(koji su kasnije emigrirali prema zapadnoj Evropi).

Stoga narodi Goga su narodi istočne Europe, a Magoga zapadne Evrope. Gog i Magog su ustvari stanovnici današnje istočne Rusije i Evrope(u globalu).. Možda je zanimljivo spomenuti da su statue Goga i Magoga nađene ispred poznatog Guildhall-a. Gog i Magog nisu "mitski narodi" već je to narod koji će se naseliti većinom u Evropi, narod koji će kasnije osvojiti i kolonizirati Ameriku i širiti tako svoj dominantan uticaj na Zemlji. Kur'an spominje da će narodi Goga i Magoga biti dominantni u Posljednja vremena (riječ kulli hadab-in koja se pojavljuje u 96.-om ajetu sure El-Enbija) znači "navaljivat će iz svakog mjesta" , odnosno biti će široko rasprostranjeni na Zemlji).
Njihova dominacija neće biti isključivo fizičke prirode , već i intelektualne, a ostali narodi u odnosu na tu naciju (Goga i Magoga) će biti njihovi "robovi" ali ne u fizičkom već u 'mentalnom' -duhovnom smislu.
amoninan

#5271 Re: IRAN

Post by amoninan »

Samo jedna od teorija zasnovana na nešto kur'anskih i hadiskih navoda i an mnogo više pretpostavki, ništa više. Šejh Imran Husein?
Kao i većina sličnih tema. No iz nekog razloga muslimani su fascinirani ovim temama. Iako se nijedna apsolutno u kompletu ne može sa sigurnsšću - onakvom kako nam to nalaže islam - smatrati jekinom u vjerovanju.

Je'džudž i Me'džudž se direktno spominju na dva mjesta u Kur'anu. Prvi put u suri El-Kehf, u ajetima koje smo već spomenuli: 'O Zul-Karnejne'- rekoše oni- 'Je'džudž i Me'džudž čine nered po Zemlji...' (El-Kehf, 94.), i drugi put u suri El-Enbija, gdje Uzvišeni kaže: I kad se otvore Je'džudž i Me'džudž i kad se budu sa svake uzvisine žurno spuštali i približi se istinita prijetnja... (El-Enbija, 96-97.)
Ajeti iz sure Kehf govore o Je'džudžu i Me'džudžu u prošlosti, obavještavaju nas o neredu koji su tada činili na Zemlji, o Zul-Karnejnovom podizanju brane pred njima i njihovoj moći da je pregaze ili probiju. Dakle, govore o davnom vremenu Zul-Karnejna i periodu poslije njega. Međutim, ajeti iz sure El-Enbija govore o njima u budućnosti, i o njihovom velikom izlasku neposredno pred Kijametski dan. O svemu tome nas obavještavaju upotrebljavajući prilošku odredbu za budućnost (ar. ''iza'', što znači «i kada se...»), a što potvrđuju gramatičari. Ovi ajeti nam direktno govore o predstojećem izlasku Je'džudža i Me'džudža. Postoje dva mišljenja islamskih učenjaka po ovom pitanju. Jedni smatraju da se radi o doslovnom značenju i da neposredno ukazuje na pravi izlazak, tj. da će oni bukvalno razoriti Zul-Karnejnovu branu i proći kroz nju, čime će otpočeti njihova najezda. Zastupnici ovog mišljenja potvrđuju da se ovo neće desiti sve do pred sami Kijametski dan, te da je Zul-Karnejnova brana realna i da postoji i danas, a iza nje se nalaze Je'džudž i Me'džudž. Drugi, pak, smatraju da je njihov predstojeći izlazak u prenesenom značenju i da on predstavlja Allahovu dozvolu njima da izađu sa svog područja i rušilački navale na zemlje i gradove. To će biti njihov posljednji veliki izlazak koji će se desiti pred sami Kijametski dan. S obzirom da je prvi stav općepoznat, te da se u njegovoj razradi ne može ići dalje od kur'ansko-hadiskih tekstova koji su, inače, izuzetno kratki i šturi, mi ćemo u ovom tekstu predstaviti drugo mišljenje.

Njihova domovina

Kolika će biti silina i strahota najezde Je'džudža i Me'džudža slikovito nam predstavlja Kur'an: I kad se budu sa svake uzvisine žurno spuštali. Kur'anska riječ el-hadeb označava svako uzvišenje na Zemlji, svejedno bilo to brdo, uzvišica, brijeg, planina, itd. Druga kur'anska riječ je glagol jensilun koja označava brzi hod. Sa samo ove dvije riječi možemo sebi predstaviti strahovitu sliku njihove najezde, kao da će svojim razornim naletom prekriti čitavu zemlju poput skakavaca. Njihov broj, silina najezde i iznenadna pojava su opisani u vjerodostojnim hadisima koje smo naveli u kazivanju o Zul-Karnejnu. Navedeni ajet nam ukazuje da će ovaj veliki izlazak biti i posljednji, zbog Kijametskog dana koji će nastupiti poslije njega. «I približi se istinita prijetnja», a ova istinita prijetnja se odnosi na Kijametski dan i ona je ujedno i nesumnjiv znak da je Sudnji dan vrlo blizu i da će nastupiti neposredno nakon toga.
Ulema se razišla u pogledu domovine Je'džudža i Me'džudža i zemlje u kojoj je njihovo prvotno polazište. Kritičari se slažu da je to prostor negdje na sjevero-istoku zemlje, i najvjerovatnije je da je to Mongolija sa svojim nomadskim plemenima, Mongolima. Kineski izvori potvrđuju da je osnova riječi Mongol uzeta iz riječi Menkok ili Mendžok, što je vrlo blisko riječi Me'džudž. Osim toga, oni spominju i drugo pleme sa ovog područja koje se zove Javaši. Vrlo je moguće da se ova riječ tokom vremena deformisala tako da je postala Je'džudž. Jedžudž i Medžudž su u jednom periodu povijesti nazivani Mongolima, a u drugom Tatarima.

Sedam najezda
Naveli smo da su Je'džudž i Me'džudž, najvjerovatnije, smješteni na području Mongolije, te kineskog i ruskog Turkestana. Međutim, veliko je pitanje da li su oni izlazili ranije ili će izaći tek pred Kijametski dan? Skupina koja se drži prvog mišljenja smatra da će oni izaći samo jednom i to će biti predznak nastupajućeg Sudnjeg dana. Međutim, druga skupina kaže da su se oni pojavljivali više puta i da će njihov posljednji izlazak biti najrazorniji izlazak. Ova skupina uleme navodi sedam dosadašnjih najezda Je'džudža i Me'džudža i sve njih navodi Ebul-Kelam Azad.
PRVI: Desio se prije historijskog perioda, tj. prije više od pet hiljada godina, kada su zaposjeli kineske obale i uništili drevnu kinesku civilizaciju.
DRUGI: Desio se na početku historijskog doba, u periodu između 1500. g. p.n.e. i 1000. godine p. n. e., kada su krenuli sa sjevero-istoka zemlje i nastanili se na granicama Kine. Išli su miroljubivo i polahko baveći se zemljoradnjom.
TREĆI: Počeo je oko 1000. godine p. n. e. kada su ta plemena napala područja oko Kaspijskog jezera, Crnog mora i sjevernog Kavkaza, te područja oko izvora Volge. O njima govore i stari Grci. Oni su prošli kroz klanac Darijal u planinama Kavkaza i napali civilizaciju Ninive u periodu oko 700. g. p. n. e. Ovi mongolski napadi direktno su izazvali pad babilonske civilizacije, kao što to spominje Herodot, otac grčke povijesti.
ČETVRTI: Desio se u periodu oko 500. godine p. n. e. kada su njihova plemena napala područja zapadne Azije prošavši kroz tjesnac Darijal i kada je Zul-Karnejn (persijski Kir) pregradio tjesnac, te tako onemogućio prodore Je'džudža i Me'džudža, i na taj način zaštitio okolne zemlje jedan vremenski period.
PETI: Desio se 300. god. p. n. e. kada su se ova plemena usmjerila ka istoku i napala Kinesku imperiju. U ovom periodu je kineski imperator Š in Hvang Ti podigao veličanstveni Kineski zid kako bi zaustavio te napade. Gradnja zida je počela 264.godine i završena je za deset godina, čime su zaustavljeni napadi na Kinu. Kod ljudi je rašireno ubjeđenje da je Kineski zid ustvari Zul-Karnejnova brana, što je pogrešno. Izgleda da se kineski imperator okoristio Kirovom strategijom zaustavljanja napada Je'džudža i Me'džudža, pa je sagradio Kineski zid.
Š ESTI: Desio se u 4. stoljeću n.e. kada su se usmjerili ka Evropi pod vođstvom Atille. Tom prilikom su uspjeli uništiti Zapadno rimsko carstvo, nakon što su zauzeli prijestolnicu Rim i uništili je. Tako je okončan razvoj Rimskog carstva koji je trajao stoljećima.
SEDMI: Desio se u 12. stoljeću, tj. 7. stoljeće po Hidžri, kada su pod vođstvom Džingis-kana napali zapadne pokrajine Islamskog hilafeta i zauzeli ih uništavajući sve pred sobom. Njegov unuk, Hulagu, je 656. godine po Hidžri uspio zauzeti i uništiti i samu prijestolnicu hilafeta, grad Bagdad.
Ovo bi bila skraćena verzija sedam izlazaka Je'džudža i Me'džudža kako ih je naveo Ebul-Kelam Azad, a od njega prenio dr. Abdul-Alim Hidr. (Vidi, Jeseluneke an Zil-Karnejn, str. 166,167

O istoj temi od Seida Qutba

Seid Kutb ima svoje mišljenje o najezdi Mongola u vrijeme Džingis-kana i Hulagua u kojem se slaže sa stavom da je to sedmi izlazak Je'džudža i Me'džudža. On kaže: «Ko su Je'džudž i Me'džudž? Gdje su oni sada? Kakva im je prošlost, a kakva budućnost? Sve su ovo pitanja na koja je jako teško dati korektan odgovor, jer mi o njima pouzdano znamo samo ono što je navedeno u nekoliko kur'anskih ajeta i vjerodostojnih hadisa. Kur'an o njima govori u okviru kazivanja o Zul-Karnejnu: A kad se prijetnja Gospodara moga ispuni, On će ga sa zemljom sravniti, a prijetnja Gospodara moga će se sigurno ispuniti. (El-Kehf, 83-98.) Međutim, ovaj tekst uopće ne precizira vrijeme, a Allahovo obećanje koje se odnosi na rušenje brane je možda već ispunjeno prije najezde Tatara i njihovog širenja po Zemlji i sveopćeg razaranja. Uz to spominju se i u suri El-Enbija: I kad se otvore Je'džudž i Me'džudž i kad se budu sa svake uzvisine žurno spuštali i približi se istinita prijetnja... (El-Enbija, 96-97.) Ni ovaj tekst, kao ni prethodni, ne precizira vrijeme izlaska Je'džudža i Me'džudža, a značenje približavanja istinite prijetnje, koja označava približavanje Kijametskog dana, je već ispunjeno i to još u vrijeme Allahovog Poslanika, s.a.v.s. U Kur'anu možemo naći sljedeći ajet: Bliži se Čas i Mjesec se raspolutio! (El-Kamer, 1) Vrijeme kod Allaha, dž.š., i naše vrijeme nisu identični. Možda će za ljude proći stotine, čak i milioni godina, a kod Allaha će to trajati veoma kratko. Na osnovu toga možemo slobodno reći da je vrlo moguće da je brana već otvorena u periodu od «približavanja Kijametskog dana do danas, a da su najezde Tatara i Mongola koje su potresle islamski svijet, ustvari samo jedan izlazak Je'džudža i Me'džudža.» Zatim on navodi hadis o Poslanikovom, s.a.v.s., snu o bušenju brane od strane Je'džudža i Me'džudža, te kaže: «Ovo viđenje u snu se desilo prije više od trinaest i po stoljeća. Nakon toga su uslijedile najezde Tatara, rušenja kraljevina, uništenje abasijskog hilafeta od strane Hulagua u vrijeme El-Muste'asima Billaha, posljednjeg abasijskog halife. Možda su baš ti događaji najavljeni Poslanikovim snom, a sve to zna jedino Uzvišeni Allah. Sve što možemo reći o ovome spada u domen nagađanja i pretpostavki, a nikako kategoričkog stava na nivou jekina (ubjeđenja). A Allah najbolje zna šta je istina.

Legende i pretjerivanja o Je'džudžu i Me'džudžu

Pojedini historičari i mufessiri su navodili zapanjujuće čudne navode o Je'džudžu i Me'džudžu, u pogledu njihovog porijekla, nastanaka i domovine, te njihov opis, izgled i ponašanje. Svi detalji o tome ne spominju se nigdje u Kur'anu i vjerodostojnim hadisima, nego je njihov izvor u israilijatima što definitivno povećava procenat vjerovatnoće da je u pitanju izmišljanje, mašta i paganske legende. Međutim, i pored toga se ne smiju se kategorički proglasiti ni lažima, jer postoji vjerovatnoća da su istina. Zato ih i navodimo, čisto kao ilustraciju i mogućnost, a najvažnije je da oni uopće nisu prihvatljivi dokazi u koje se mora vjerovati. Navest ćemo samo neke od njih, jer ih ima zaista mnogo. Tako, po nekima, Je'džudž i Me'džudž potječu od Adema, ali ne i od Have, tako da su oni čovječanstvu polubraća po ocu. Međutim, apsolutno se nigdje ne spominje da je Adem, a.s., pored Have imao neku drugu ženu!? Neki kažu da oni potječu od Ademove sperme. Po njima, Adem je zaspao na zemlji i tako spavajući imao poluciju. Njegova sperma se pomiješala sa zemljom i od toga su oni nastali. Treći opet kažu da oni potječu od Nuhovog sina Jafesa, koji se, nakon, poplave nastanio na istoku. Sljedeći kažu da su Je'džudž i Me'džudž bili sačinjeni od dvadeset dva plemena. Kada je Zul-Karnejn podigao branu iza nje je ostalo dvadeset i jedno pleme, dok je jedno ostalo izvan nje i zato su dobili ime "Turk'' (ostavljeni) i to su turski narodi. Zatim se spominju razni navodi o njihovim izgledima, kako su neki visoki poput palmi, dok su drugi sitni poput malih životinja, kako imaju velike očnjake, slonovske uši, itd
black

#5272 Re: IRAN

Post by black »

amoninan

#5273 Re: IRAN

Post by amoninan »

:thumbup:

Promače mi ovo, očekujem skoru rekaciju Jerusalem Posta :D
liberty02

#5274 Re: IRAN

Post by liberty02 »

bilo bi super da se moze na nasim jeziku prevest, pa da i mi razumijemo koji ne znamo engleski. :thumbup:
amoninan

#5275 Re: IRAN

Post by amoninan »

liberty02 wrote:
bilo bi super da se moze na nasim jeziku prevest, pa da i mi razumijemo koji ne znamo engleski. :thumbup:
malo sabura, imam nešto vakta...saću ti ja to.. biće u ovom postu, u editu.

Grupa "Izrael voli Iran" sve popularnija na FB-u

Poruke mira i ljubavi internet korisnika privukle su veliku pažnju i potporu; Iranci odgovaraju s porukama zahvale i hvale.

Olinne poziv za mir čiji inicijator je izraelski bračni par brzo je zadobio podršku oko hiljadu Iranaca i Izraelaca. Cjelu stvar su pokrenula dva postera.

Ronny i njegova žena Michal TAmir, uspomoć "Pushpin Mehina" - mala škole za početnike grafičkog dizajna, aplodovali su na FAcebook fotografije svoje porodice uz riječi: "Iranci, mi ne želimo bombardovati vašu zemlju, mi vas volimo".

"Ja nisam službeni predstavnik svoje vlade, Ja sam otac i učitelj", kaže Edry, samo sam želio poslati poruku svoje ime, ime svojih susjeda, familije, prijatelja i studenata. Mi vas volimo, mi vam ne želimo nikakvo zlo. Napratov, želimo se sresti s vama piti kafu i pričati o sportu."

"Kada ste konstatno bombardovani pričom o ratu i opasnosti, postanete toliko nervozni i uplašeni da vas to natjera da upužete u jednu vrstu čahure u kojoj se osjećate sretnim što vi također imate na raspolaganju bombe i kako je to sretna okolnost što smo u mogućnosti da mi njih prvi izbrišemo s mape. Pa sam pomislio, 'Zašto ne pokušati uspostaviti vezu s drugom stranom; zaobići mišljenja generala i sami se uvjeriti dali me oni zaista toliko mrze?", zaključuje Ronny.

ISprva dobio sam mnogo negativnih kritika. Ljudi su me nazivali idiotom i naivcem. ?Zašto im govoriš kako ih voliš, zašto se predaješ a rat još nije ni počeo?' Ali ubbrzo zatim pojavio se i dobar broj ljudi koji misle isto kao i ja. Posteri su ubrzo postali hit na opcijama "Link" i "Shares".

Nedugo zatim, uslijedio je odgovor i s iranske strane. " I mi vas također volimo, vaše riječi dolaze do nas uprkos cenzuri.

To je to uglavnom.

gram. greške i to. izvinjavam se...ovo je bilo ono ekspres.
Post Reply