ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drug_profi

#5251 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

vjeshalica wrote:Da ali tehnicka neispravnost moze biti i rasut far polomljen totalno ne mora nuzno biti riknuta sijalica
Tačno. To si morao znati da je tako. Ili si nekog usput zgazio a da nisi ni primjetio jer si slusao glasnu muziku i gledao u telefon.
noviclan

#5252 Re: ZOBS

Post by noviclan »

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/52 ... o-muskarcu

Kako cetiri glave ako nema polozeno ok ali ako nema uz sebe vozacku dozvolu :?
_Reds_

#5253 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

noviclan wrote:https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/52 ... o-muskarcu

Kako cetiri glave ako nema polozeno ok ali ako nema uz sebe vozacku dozvolu :?
Vjerovatno nema položeno.
tempuser

#5254 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Mozda mu je deponovana vozacka
todd_smith

#5255 Re: ZOBS

Post by todd_smith »

mozda neko ovdje zna, ako nije za teme neka admin prebaci

doslo mi za predati vozacku na 30 dana zbog kazne za prekrsaj zbog brzine, iz RS MUPa

da li neko moze umjesto mene da preda ili moram licno ja? i mora li u taj MUP u RSu ili moze kad nas u Sarajevu?
azdralovic

#5256 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

todd_smith wrote:mozda neko ovdje zna, ako nije za teme neka admin prebaci

doslo mi za predati vozacku na 30 dana zbog kazne za prekrsaj zbog brzine, iz RS MUPa

da li neko moze umjesto mene da preda ili moram licno ja? i mora li u taj MUP u RSu ili moze kad nas u Sarajevu?
meni je doslo da predam u svoju PU, tj ondje gdje i vadim vozacku inace, iako me radar slikao u Bijeljini...
I odnio otac za mene predao bez problema
Dzontra_Volta

#5257 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Nije baš pitanje iz našeg ZOBS-a, ali možda neko zna odgovor.
Od kojeg datuma je u Hrvatskoj obavezna zimska oprema? Moram za vikend u HR, a ne stavljaju mi se još zimske gume, ako ne moram.
problemnatravunu

#5258 Re: ZOBS

Post by problemnatravunu »

https://www.hak.hr/info/korisne-informa ... ska-oprema
Zimska oprema u Hrvatskoj od 15.11. do 15.4.

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske...............
Dzontra_Volta

#5259 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

problemnatravunu wrote:https://www.hak.hr/info/korisne-informa ... ska-oprema

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske...............
E super, hvala.
Znači od 15.11. kao i kod nas.
P. S. Šta li su im te zimske dionice?
Optimist

#5260 Re: ZOBS

Post by Optimist »

Hrvatska, Slovenija i Bosna od 15.11.
Austrija i Srbija od 01.11.
Doda37

#5261 Re: ZOBS

Post by Doda37 »

Dzontra_Volta wrote:
problemnatravunu wrote:https://www.hak.hr/info/korisne-informa ... ska-oprema

E super, hvala.
Znači od 15.11. kao i kod nas.
P. S. Šta li su im te zimske dionice?
Imas kartu zimskih dionica u HR pa pogledaj, npr. od Dubrovnika do Rijeke ne trebas imati zimsku opremu ako nisu zimski uvjeti na cesti
noviclan

#5262 Re: ZOBS

Post by noviclan »

"
Obavezna je zimska oprema bez obzira na vremenske uvjete. Zimska oprema podrazumijeva četiri zimske gume (min 4mm dubine utora) ili četiri ljetne gume (min 4mm dubine utora) s lancima u prtljažniku koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta."

Znaci kod nas moze cetiri zimske gume (bez lanaca u gepeku) odnosno cetiri ljetne (sa lancima u gepeku) barem joj mjesec dana mogu ljetne gurati
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#5263 Re: ZOBS

Post by liaar »

Evo ga opet ista debata
zLatk0

#5264 Re: ZOBS

Post by zLatk0 »

noviclan wrote:"
Obavezna je zimska oprema bez obzira na vremenske uvjete. Zimska oprema podrazumijeva četiri zimske gume (min 4mm dubine utora) ili četiri ljetne gume (min 4mm dubine utora) s lancima u prtljažniku koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta."

Znaci kod nas moze cetiri zimske gume (bez lanaca u gepeku) odnosno cetiri ljetne (sa lancima u gepeku) barem joj mjesec dana mogu ljetne gurati
Nekad je i pored sve 4 zimske gume obavezno imati i lance u na planinskim prevojima, kada je to propisano saobraćajnim znakom.
xamp

#5265 Re: ZOBS

Post by xamp »

zLatk0 wrote:

Nekad je i pored sve 4 zimske gume obavezno imati i lance u na planinskim prevojima, kada je to propisano saobraćajnim znakom.
Pricas o ovom znaku?
Image

Zar ovo nije znak - "Obavezna zimska oprema"? Jer nikad nisam cuo u ovih 20 godina voznje (plus dodatnih 18 zivota) da postoji znak "obavezni lanci u prevojima" i slicno.
drug_profi

#5266 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Gore "poledica", dole "obavezna upotreba zimske opreme".
amar1994

#5267 Re: ZOBS

Post by amar1994 »

Mozes gurat ljetne citavu gpdinu ako hoces,samo te lance strpas u gepek i izjegavas lose vrijeme i voznju preko prevoja i planina :D

Molicu lijepo da ne pokusavate voziti sa ljetnim za vrijeme mecave jer pravite haos u saobracaju :)
xamp

#5268 Re: ZOBS

Post by xamp »

drug_profi wrote:Gore "poledica", dole "obavezna upotreba zimske opreme".
Upravo. Mozda ima neki znak koji jos nismo vidjeli.
zLatk0

#5269 Re: ZOBS

Post by zLatk0 »

Do mene je, pogrešno sam se izrazio.

Uglavnom, u vrijeme lošeg prohodnosti bilo je situacija da policija ne pusta bez lanaca i pored zimskih guma, jer postoji mogucnost da zaglavis, pa onda i cijela kolona iza tebe zaglavi.. Naravno dok ne prođe grtalica i sl.
azdralovic

#5270 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

zLatk0 wrote:Do mene je, pogrešno sam se izrazio.

Uglavnom, u vrijeme lošeg prohodnosti bilo je situacija da policija ne pusta bez lanaca i pored zimskih guma, jer postoji mogucnost da zaglavis, pa onda i cijela kolona iza tebe zaglavi.. Naravno dok ne prođe grtalica i sl.
ja jos nisam naisao na takvu situaciju... znam da to rade kamionima ali putnickim automobilima mi je novost...
drug_profi

#5271 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Isao sam uz 18% nagib na minus 5-6 zasnjezen suhim snijegom od 5-6 cm samo sa zimskim gumama. Mislim da su rijetke okolnosti kad te uslovi natjeraju na lance. Vjerovatno samo kad su uslovi oko nule pa se stvara poledica.
Travnički Noćni Šetač

#5272 Re: ZOBS

Post by Travnički Noćni Šetač »

Najgora podloga po kojoj sam vozio je sledjeni snijeg ali onaj kad prodje grtalica pa ostane par centimetara nabijenog sledjenog snijega a onda po tome malo poskropi snijeg, taman da ga gume ne hvataju jer ga je malo a klize se samo tako...
...
Pazljiva voznja , bez naglih promjena gasa i dobre gume, a pomaze i iskljucen esp kad se slajdra i onda lanci samo u krajnjoj nuzdi trebaju....
Throttle

#5273 Re: ZOBS

Post by Throttle »

Kod mene se ne moze iskljucit ESP, nije mogao ni na korsi. Jedino izvadit osigurac. Ustvari, nije ESP nego traction control, TC. Zimi zeznuto pravo, nema sanse zavrtit tockove pa u drugu usaltat, odmah ga utusi. Cak sam kupio i prekidac i ubacio ga jer neki imaju dovedenu instalaciju al na ovoj godini i motoru nema... :roll:
Hercegoviina

#5274 Re: ZOBS

Post by Hercegoviina »

Može li neko drugi predati vozačku umjesto mene na mjesec dana da ga prijavim da je on vozio?
Provjeravaju li to uopšte na slikama vozila koje je prekoračilo brzinu?
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#5275 Re: ZOBS

Post by liaar »

Ako se dobro sjećam, možeš.

Nisu te kamere toliko kvalitetne da se raspozna lice uredno, plus slika sa udaljenosti, pa onda uzmi u obzir odsjaj sunca i slično.
Post Reply