Korisničkoime wrote:
Stari moj ti bi izgleda sjebao repku ali skroz ako to neko hoće smo treba da uradi ovo što si naveo.
Klubovi su ti koji su PR za PL a ne repka, klubovi su ti koji trebaju da stvaraju nove reprezentativce. Ne stvara se kvalitet tako što ćeš igrača uhakat u domaćem klubu pa ga onda takvog uhakanog preko repke podvaliti nekim mamlazima jer oni će i dalje biti uhakani. Rijetki su slučajevi da je neko iz naše lige uspio i ako jeste samo zato jer je otišao mlad pa su ljudi na strani na vrijeme mogli ispraviti greške naših bilmeza.
Snaga naše lige se vidi kad klubovi odu napolje, poderaše nam i Sarajevo i Želju ko cigo napolitanku prošle godine kao što i svake godine nam poderu i prvaka i vice prvaka.
Neka klubovi prestanu namještati tekme, prodavati, kladiti se protiv sebe i dizati lovu, igrati tri za tri, neka prestanu uzimati pare kako bi neko igrao u prvih 11, neka počnu raditi kako treba sa znanjem koje u ovoj državi postoji i rezultat će doći ne sutra već za nekoliko godina ali oni to neće. Eh sada repka treba tim istim klubovima da prodaje igrače kako bi oni mogli da nastave po starom e u kurcu drug moj. O talovima raznih menagera da i ne govorim koji će automatski doći sa tom tvojom idejom. Daj ti Rahimiću 5000 Eura ako hoćeš da igraš ako ne igraće mali Mujo njegov mi menager obećao 10% ako se proda zvuči li ti poznato?
Ako misliš da njemačka, španska, engleska repka tako radi onda drug ne znaš ništa o fudbalu da radi tako srbijanska i slične repke (je li Lazović postao bolji igrač jer su ga preko repke uvalili PSV-u ili je i dalje ostao hevina 40 tekmi 8 golova.)
Dinamo ne možeš porediti jer Dinamo sviđalo se to nekome ili ne pravi kvalitet te isti i prodaje (naravno i oni nekada podbace ne može svaki biti ekstra igračina).
Hmmm…..pa ne bih se baš složio sa tobom. Evo, već ovdje ima tema Nadarević. Dečko za kojeg do prije par dana nitko nije čuo odjednom se spominje u kontekstu reprezentacije. Zašto, zato što je potpisao za klub serie A. A to zapravo znači da njegov trenažni proces je podignut na znatno višu razinu, da se njegove igre mjere europskim standardima i već sama ta činjenica ga svrstava u grupu onih o kojim se u kontekstu reprezentacije razmišlja. Dakle, nama očito treba, i trebat će igrača koji igraju u europskim okvirima koji su podvrgnuti drugačijim standardima i normama nego ovi što šutaju loptu po ovom čudu od naše lige. I jedini način da obezbjedimo tako nešto je da naši mladi talenti dobiju šansu da odu u evropu (kad kažem evropu mislim na onu evropu u kojoj važe evropski fudbalski standardi) je preko reprezentacije. Pričati o tome da klubovi treba da prodaju igrače, da oni treba da budu PR je kao da pričaš da svi ljudi treba da imaju dovoljno para da žive normalno. Naravno da trebaju, ali nemaju. Jebaji ga. Baš kao što ni naši klubovi nisu niti u skorije vrijeme mogu biti PR igračima. Dakle, jedini način da dođeš do igrača koji će igrati u evropskim klubovima je preko reprezentacije. Našeg jedinog sportskog branda
E, sad, naravno da se otvara tu pitanje manipulacije, menadžrskih talova i slično...ali nema uspjeha bez rizika.
Ja bih bio vrlo sklon tome da uvijek dva-do tri igrača iz domaće lige budu u reprezentaciji. Ali bi pritom postavio uslov da oni ne smiju da budu stariji od 21 do 22 godine. Jasno je da mi nemamo koristi od Svrake, niti on u ovim godinama može oečkivati bilokakav napredak.
Ali poziv jednom Zolotiću bi bio pun pogodak. Otvoriti mu šansu da pokaže talenat, i da dobije korz odlazak u Evropu mogućnost da se razvija. U svome interesu i interesu Bh reprezentacije. Ja ne vidim drugog načina. U ovom trenutku. Osim vječitog zalaženja po dijaspori (koja se, naravno, nikada ne može zanemariti) ali koja će zakonom prirode ipak biti sve manje i manje izvor za naše buduće idole.