Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
ahuseino

#5251 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

zonbirile wrote:
ahuseino wrote:
zonbirile wrote:@ahuseino
jest samo što je novac,krediti i špekulacije novcem(sama priroda novca i bankarskog poslovanja) nastao mnogo prije nauke ekonomske.Nekako opet dođe,istorijski gledanoa,da su lole sa klikerima skontale fol,uspostavile sistem,a ostali se igraju razrade,dijele nagrade između sebe i priznanja,a lova je i dalje kod njih.Svi oni se kreću unutar zadanog sistema slikaju postojeće stanje i nastoje riješiti kvadraturu kruga koja je davno zadana i betonirana,sada teoretski dokazati će oni svašta,ali praktično sve pada u vodu jer lole sem novca imaju i moć,i to obadvoje toliko da ne mogu pasti.U konačnici WW III ,pa jovo nanovo.
Nije bitno sta je nastalo prije, trgovina, ili teorija o trgovini, odnosno mozes cak tvrditi da im je ta teorija omogucila da kvantitativno zakljucuju (i time jos vise profitiraju) ali je ta teorija otvorila puteve, nacine da SVI mogu saznati sta i kako se radi, te objasniti stvari matematikom.

Uspostaviti sistem je potrebno radi standardizirane razmjene robe i labora, dali je taj sistem dobar je pitanje sto sam gore naveo... ono sto tebi (a i meni) smeta je to sto da bi ja profitirao, mora onaj gore da profitira visestruko. Ali to nije nista novo, pogotovo ne samo ovih zadnjih par stoljeca - kada su bankari profitirali na sistemu. To sto su oni profitirali i jos uvijek profitiraju ne znaci da je sistem univerzalno los. Kazem meni je drago da postoji kredit, i rado cu platiti interes za ono sto JA mislim svjesno da mogu i zelim ako mi je STALO - sve je do prioriteta (i necu tuziti bartendera sto sam pjan za barom).
Sistem je los vise filozofski, zato sto jedinu motivaciju SVIMA daje u obliku nadnice, ne srece (pa svi postajemo robovi kapitala). Bi li se to promjenilo da koristimo 'zlatni' novac ili da centralna banka nije privatna, nego drzavna, pa da drzava diktira koliko ce se nula staviti na novcanicu dinara?

Ako bi progres malih do srednjih biznisa bio ogranicen nemogucnoscu da se posudi pocetni kapital zato sto je ovaj ogranicen kolicinom zlata u rezervi ko zna kakva bi slika bila (ne tvrdim nista samo kazem). Filozofski mislim da je sporije bolje...
----------------------------------------------
pa suština je u tome što je meni jasno i potpuno svejedno i sa naučnog i praktičnog ugla,ko je kako i koga.Zaboravljaš temu,a upravo smo došli na to-Huso mali pajac velikih igrača.Štiglic,Galbrajt, i comp.super sve ok,ali drugi prokužili sistem i uzeli lovu i moć.
Ne zaboravljam, udaljavam se istina, ali samo zato sto hocu da ti dam protuargument na tvrdnju da mikro-drustvo/ekonomija ne postoji, da ne postoji spontani tok na svijetu, da je sve predodredjeno master planom genijalnih bankara (originalnih nekoliko). Ne slazem se, i mislim da obicni smrtichi ipak imaju neki uticaj. Manipulacije i konspiracije se naravno desavaju (spomeni Luizitaniju, pa ako hoces i PH), gdje ima dima ima i vatre pa da je zar; ali se i manipulacije s vremena na vrijeme otkriju. Ono sto je zbunjujuce je to sto u stvari politika (i ekonomija) koja odgovara igracima odgovara i obicnim smrtichima kao clanovima istog drustva, samo u vrlo disproporcijalnom nivou. Odnosno ja nisam musterija vadione 'dobri su oni' ali im vlast ne valja' (koju god drzavu da stavis), ipak vjerujem da je ultimatna odgovornost na 'glupim' glasacima, i da Miki Maus nije mis vise nego sto mora biti (jer ipak postoje neki igraci), i vjerujem da buducnost nije predodredjena (od strane igraca) jer mi zivot onda ne bi imao smisla.

Ti po prici vjerujes da je BAS SVE, ALI BAS SVE do sada u zadnjih nesto vise od par stotina godina, bilo manipulisano (francuska revolucija, crvena revolucija, industrijska revolucija, kriza, oba rata, bliski istok...) od VRLO malog broja ljudi iza scene. Posto je njihova moc ocigledno toliko velika, onda je LOGICKI AFIRMATIVNO da ce se tako i nastaviti minimalno za naseg zivota, a najvjerovatnije i duze. Onda je moje pitanje tebi, ako ti znas da plan za SVE vec postoji, i da su gotovo sigurne sanse da ce se stvari tako i odviti, kako mozes to prihvatiti i nastaviti zivot kao da stvari imaju smisla, kakva je poenta onda zivota..?

Ili ti u stvari ne vjerujes bas 100% ali ovdje trazis ta te neko razuvjerava...?

Izasra' se i ja ha...
statix

#5252 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by statix »

ahuseino wrote:
jest samo što je novac,krediti i špekulacije novcem(sama priroda novca i bankarskog poslovanja) nastao mnogo prije nauke ekonomske.Nekako opet dođe,istorijski gledanoa,da su lole sa klikerima skontale fol,uspostavile sistem,a ostali se igraju razrade,dijele nagrade između sebe i priznanja,a lova je i dalje kod njih.Svi oni se kreću unutar zadanog sistema slikaju postojeće stanje i nastoje riješiti kvadraturu kruga koja je davno zadana i betonirana,sada teoretski dokazati će oni svašta,ali praktično sve pada u vodu jer lole sem novca imaju i moć,i to obadvoje toliko da ne mogu pasti.U konačnici WW III ,pa jovo nanovo.
Nije bitno sta je nastalo prije, trgovina, ili teorija o trgovini, odnosno mozes cak tvrditi da im je ta teorija omogucila da kvantitativno zakljucuju (i time jos vise profitiraju) ali je ta teorija otvorila puteve, nacine da SVI mogu saznati sta i kako se radi, te objasniti stvari matematikom.

Uspostaviti sistem je potrebno radi standardizirane razmjene robe i labora, dali je taj sistem dobar je pitanje sto sam gore naveo... ono sto tebi (a i meni) smeta je to sto da bi ja profitirao, mora onaj gore da profitira visestruko. Ali to nije nista novo, pogotovo ne samo ovih zadnjih par stoljeca - kada su bankari profitirali na sistemu. To sto su oni profitirali i jos uvijek profitiraju ne znaci da je sistem univerzalno los. Kazem meni je drago da postoji kredit, i rado cu platiti interes za ono sto JA mislim svjesno da mogu i zelim ako mi je STALO - sve je do prioriteta (i necu tuziti bartendera sto sam pjan za barom).
Sistem je los vise filozofski, zato sto jedinu motivaciju SVIMA daje u obliku nadnice, ne srece (pa svi postajemo robovi kapitala). Bi li se to promjenilo da koristimo 'zlatni' novac ili da centralna banka nije privatna, nego drzavna, pa da drzava diktira koliko ce se nula staviti na novcanicu dinara?

Ako bi progres malih do srednjih biznisa bio ogranicen nemogucnoscu da se posudi pocetni kapital zato sto je ovaj ogranicen kolicinom zlata u rezervi ko zna kakva bi slika bila (ne tvrdim nista samo kazem). Filozofski mislim da je sporije bolje...
Da, ovaj zadnji pasus je zanimljiv, jer kad bi sad ponudili sirim masama da se vratimo na Bretton-Woodson system iz 1970 i nastavimo ga, mozda bi prihvatili, ali pitanje je kojom bi se brzinom privatni sektor razvijao i da li bi krediti bili ovako lako dostupni i po ovako maloj kamati kao sto je bio slucaj na zapadu. Dakle, imalo je smisla odbaciti golden standard po tu cijenu, ali i ovaj se sad pokazuje kao supalj i nestabilan.
Recimo, dosta ljudi je kritikovalo Washigton koncenzus, koji je potopio neke drzave Juzne Amerike, iako se sad vade da je kriva korupcija tih zemalja, iako je porezna politika i privatizacija i ostale regulative, koje su trebale osigurati razvoj, odradjene katastrofalno od IMF-a i privatnih korporacija, izuzetak je Chile.
Medjutim privatnicima ne mozemo nista zamjeriti, jer su iskoristili povoljne kredite u razvoj realnog sektora, ali drzava SAD itekako je previse novca trosila na ratove i vanjsku politiku, i to im zamjeram.
Danas, investicije pocinju gubiti svoj smisao i znacaj u razvoju, a obicni covjek konta, obogatiti se tj. uloziti, jeste kupiti vrijdnosnih papira i cekati da skoci cjena... :-) Jednostavno, dugorocno to nije pozitivno, jer onaj koji kupi dionice samo da bi ih preprodao, ne pomaze puno toj kompaniji. Samo covjek koji ujedno ima vlasnistvo(dionice), ali i ulaze u tehnoloski razvoj te kompanije i proizvodnju je pravi ulagac. Ovi ostali spekulatori razaraju mikroekonomiju.
S druge strane na globalnom planu tesko je reci sta ce se desiti. Mi mozemo palamuditi ovdje, ali ljudi i dan danas ispituju uzroke inflacije, kako sprijeciti i teziti ka punoj zaposlenosti i min. cijenama i nema jasno definisanih odgovora. Uostalom, vidjet cemo sta ce Obamina administracija donijeti po tom pitanju, samo da rata ne bude... :)

P.S. Vid' gdje su zuti ulagali, dok je nas drmala kriza. http://www.bankofchina.com/en/bocinfo/b ... _8037.html :mrgreen:
ahuseino

#5253 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

statix wrote:
ahuseino wrote:

Da, ovaj zadnji pasus je zanimljiv, jer kad bi sad ponudili sirim masama da se vratimo na Bretton-Woodson system iz 1970 i nastavimo ga, mozda bi prihvatili, ali pitanje je kojom bi se brzinom privatni sektor razvijao i da li bi krediti bili ovako lako dostupni i po ovako maloj kamati kao sto je bio slucaj na zapadu. Dakle, imalo je smisla odbaciti golden standard po tu cijenu, ali i ovaj se sad pokazuje kao supalj i nestabilan.
Recimo, dosta ljudi je kritikovalo Washigton koncenzus, koji je potopio neke drzave Juzne Amerike, iako se sad vade da je kriva korupcija tih zemalja, iako je porezna politika i privatizacija i ostale regulative, koje su trebale osigurati razvoj, odradjene katastrofalno od IMF-a i privatnih korporacija, izuzetak je Chile.
Medjutim privatnicima ne mozemo nista zamjeriti, jer su iskoristili povoljne kredite u razvoj realnog sektora, ali drzava SAD itekako je previse novca trosila na ratove i vanjsku politiku, i to im zamjeram.
Danas, investicije pocinju gubiti svoj smisao i znacaj u razvoju, a obicni covjek konta, obogatiti se tj. uloziti, jeste kupiti vrijdnosnih papira i cekati da skoci cjena... :-) Jednostavno, dugorocno to nije pozitivno, jer onaj koji kupi dionice samo da bi ih preprodao, ne pomaze puno toj kompaniji. Samo covjek koji ujedno ima vlasnistvo(dionice), ali i ulaze u tehnoloski razvoj te kompanije i proizvodnju je pravi ulagac. Ovi ostali spekulatori razaraju mikroekonomiju.
S druge strane na globalnom planu tesko je reci sta ce se desiti. Mi mozemo palamuditi ovdje, ali ljudi i dan danas ispituju uzroke inflacije, kako sprijeciti i teziti ka punoj zaposlenosti i min. cijenama i nema jasno definisanih odgovora. Uostalom, vidjet cemo sta ce Obamina administracija donijeti po tom pitanju, samo da rata ne bude... :)

P.S. Vid' gdje su zuti ulagali, dok je nas drmala kriza. http://www.bankofchina.com/en/bocinfo/b ... _8037.html :mrgreen:

Naravno da je previse trosila, i to ce se svako sloziti, ko ima dva klikera u glavi. Samo ti ratovi su vodjeni izmanipulisani korporativnim lobijima, primarno i ocigledno - ratnom i uljnom industrijom, a manje ocigledno eto valjda i finansijskom. Onda zakljucis "sta je raja znala" i "to je sve vlada, lobi"... ali nije, naravno da nije, jer je i 'raji' rastao standard, pa im nije bilo stalo da se potrude... tek nakon sto dopizdi i nakon sto se omjer gubitaka u odnosu na dobitke (Vietnam), raja se osvijesti... Finese manipulacije... pa se saznaju limiti za drugi put...

... A Kinezi drze oko 1 trilion americkog duga, dok FED ja mislim 5-6... Znaju i oni koga da kopiraju i s kim se treba slizat'...
simpozijum delirijum

#5254 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by simpozijum delirijum »

obecah nedavno da cu potkrijepiti svoje tvrdnje linkovima , evo texta koji vrijedi svakoga slova , nalazi se od prije neki dan na mnogobrojnim NEZAVISNIM internet portalima i blogovima i izgleda da je pravi hit !
Kris Hedzis , prvi put u ovome clanku saznadoh da je bio u Sarajevu za vrijeme opsade i da je skontao sta se desava jos tada :thumbup:
evo sta ovaj ljevicar i nezavisni ( doista nezavisni intelektualac ) kaze izmedju ostaloga o Obami i danasnjem sistemu korporativnoga neoliberalizma ili izrabljivanja ove planete )
nemojte se prepasti njegovih predvidjanja i gdje se vec nalazimo, chovo udara u kost :roll:

link;

http://www.sott.net/articles/show/20300 ... c-collapse
jeza u ledja

#5255 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

simpozijum delirijum wrote:obecah nedavno da cu potkrijepiti svoje tvrdnje linkovima , evo texta koji vrijedi svakoga slova , nalazi se od prije neki dan na mnogobrojnim NEZAVISNIM internet portalima i blogovima i izgleda da je pravi hit !
Kris Hedzis , prvi put u ovome clanku saznadoh da je bio u Sarajevu za vrijeme opsade i da je skontao sta se desava jos tada :thumbup:
evo sta ovaj ljevicar i nezavisni ( doista nezavisni intelektualac ) kaze izmedju ostaloga o Obami i danasnjem sistemu korporativnoga neoliberalizma ili izrabljivanja ove planete )
nemojte se prepasti njegovih predvidjanja i gdje se vec nalazimo, chovo udara u kost :roll:

link;

Ma kakvo je ba ovo sranje??!?!?!?!

Vjeruj mi da sam uzeo sve fino da citam, mada mi je toliko glupavo. I kad dodjoh do ovog :

"There are times when the only choice left is to pick up a weapon to defend your family, neighborhood and city. But those who proved most adept at defending Sarajevo invariably came from the criminal class.
When they were not shooting at Serbian soldiers they were looting the apartments of ethnic Serbs in Sarajevo and often executing them, as well as terrorizing their fellow Muslims. When you ingest the poison of violence, even in a just cause, it corrupts, deforms and perverts you."

.....ma naserem se ja njemu u usta i dobro naguram. Ovo je S R A NJ E!!

A tebi je izgleda merak citati ove bljuvotine. Vjerovatno i svrsavas na Noama Chomskog. Fuj, gadi mi se ovo sranje. gadi mi se cijeli taj intelektualni pseudo anarhisticni, komunisticki, ili kako vec ga nazvati intelektualni kruzok, koji ima cijeli svijet pred sobom, a ne ne vide neke osnove stvari u zivotu.

Trazio sam izvore za neke konkretne stvari koje si naveo, a ne filozofiranje ovog jadnika. Tipicno 'nja nja nja'.
Image

PS: Haha, sad vidim da je zavrsio istu skolu ko hanuma mi. :lol: Bice sad lekcija. :twisted: :D
zonbirile

#5256 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

jadnik nije upoznao Čele,Juku,Cacu i ostale heroje onako pobliže,šta bi tek onda napisao.
jeza u ledja

#5257 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

zonbirile wrote:jadnik nije upoznao Čele,Juku,Cacu i ostale heroje onako pobliže,šta bi tek onda napisao.
Jeste, Celo, Juka i Caco su bili ti koji su bili najsposobniji da organizuju odbranu Sarajeva (to on kaze), a onda su usput onako 'zarazeni virusom nasilja' pljackali stanove Srba.

To je sranje. To je koristenje najgorih kriminalaca kao primjer dokazivanja kakve osobe u stvari ratuju. A kao obicni ljudi su sjedili skrstenih ruku i predali se bagri da ih ona vodi kroz vrtlog nasilja. Valjda covjek zeli reci kako su samo takvi sposobni voditi rat, a ostali ce se povest za njima.
To je totalno iskrivljavanje slike o ratu u BiH od strane covjeka koji , mada je bio u svemu tome (vidim, napisao je izmedju ostalog kako ga je gadjao ruski MIG, te srpski snajper), nije bio taj koji je nosio pusku ili se branio od cetnika.
To meni pokazuje upravo jednu potpunu odsutnost i neshvatanje realnosti onakve kakva je. A i sve ostalo od ovog doticnog sto sam stigao procitati ide istom tom linijom.

To je ono, 'ovo nije moj rat', ja cu srat do iznemoglosti, mada eto, nisam ja pacifista, ja 'razumijem' sta znaci rat. Ma razumijes ti kurac moj.

Rat i nasilje nisu toliko komplikovani.
zonbirile

#5258 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

jeza u ledja wrote:
zonbirile wrote:jadnik nije upoznao Čele,Juku,Cacu i ostale heroje onako pobliže,šta bi tek onda napisao.
Jeste, Celo, Juka i Caco su bili ti koji su bili najsposobniji da organizuju odbranu Sarajeva (to on kaze), a onda su usput onako 'zarazeni virusom nasilja' pljackali stanove Srba.

To je sranje. To je koristenje najgorih kriminalaca kao primjer dokazivanja kakve osobe u stvari ratuju. A kao obicni ljudi su sjedili skrstenih ruku i predali se bagri da ih ona vodi kroz vrtlog nasilja. Valjda covjek zeli reci kako su samo takvi sposobni voditi rat, a ostali ce se povest za njima.
To je totalno iskrivljavanje slike o ratu u BiH od strane covjeka koji , mada je bio u svemu tome (vidim, napisao je izmedju ostalog kako ga je gadjao ruski MIG, te srpski snajper), nije bio taj koji je nosio pusku ili se branio od cetnika.
To meni pokazuje upravo jednu potpunu odsutnost i neshvatanje realnosti onakve kakva je. A i sve ostalo od ovog doticnog sto sam stigao procitati ide istom tom linijom.

To je ono, 'ovo nije moj rat', ja cu srat do iznemoglosti, mada eto, nisam ja pacifista, ja 'razumijem' sta znaci rat. Ma razumijes ti kurac moj.

-----------------------------------------------
ih da su oni sami,nego još Puška,Geko,Omerović,Kruško,Campo,Đale,Šintor ,jebi ga pošteni ljudi nisu sjedili skrštenih ruku u pravu si,a ovi su uglavnom sjedili po komandama ,kafićima,Predsjedništvu i njihova se pikala.Pitaj onog ko ih je instalirao i branio što će mu.U isto vrijeme su bili Divjak,Talijan,Sefer,Šiber ,Hasanefendić,ali nije se puno njihova pikala.
jeza u ledja

#5259 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

zonbirile wrote:
jeza u ledja wrote:

-----------------------------------------------
ih da su oni sami,nego još Puška,Geko,Omerović,Kruško,Campo,Đale,Šintor ,jebi ga pošteni ljudi nisu sjedili skrštenih ruku u pravu si,a ovi su uglavnom sjedili po komandama ,kafićima,Predsjedništvu i njihova se pikala.Pitaj onog ko ih je instalirao i branio što će mu.U isto vrijeme su bili Divjak,Talijan,Sefer,Šiber ,Hasanefendić,ali nije se puno njihova pikala.

Znaci ti se slazes sa tim da su 'u odbrani Sarajeva u ratu bili najuspjesniji kriminalci'? Da ili ne.
To je Hedges napisao.
zonbirile

#5260 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

jul@
naravno ,ne ,samo što ti ne osječaš žal u mojim riječima,što je to tako bilo i dozvoljeno im..
jeza u ledja

#5261 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

zonbirile wrote:jul@
naravno ,ne ,samo što ti ne osječaš žal u mojim riječima,što je to tako bilo i dozvoljeno im..
Pa onda se slazes da je Hedges sto se tice toga napisao glupost?
zonbirile

#5262 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

Izasra' se i ja ha...[/quote]
------------------------------------------------
ne nisi u tome jeste poenta,normalno na globalnom planu su oni(too big to fall),.a cijeli sistem je sastavljen od milijardu malih sistema u pokretu,dijalektici,i u vremenu i prostoru.
Manojlo1

#5263 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Manojlo1 »

simpozijum delirijum wrote:da ne postavljam linkove , sve znate iz vijesti;
Obama ! dobri covjece !
saljes vojsku u Afganistan , a jos dodatnih 350 000 Americkih familija ce izgubiti dom u prvom kvartalu ove godine , jer nemaju para da plate rentu
47 miliona bez zdrastvenoga osiguranja
15 miliona gladnih ! ( da ! gladnih Amerikanaca , ne imigranata , Amerikanaca koji zive od narodnih kuhinja , 'Guglajte' o situaciji u Detroitu gdje je procenat nezaposlenosti 45% :x )
vojni budzet od 850 milijardi dolara ( vise nego ostatak planete zajedno , racunajuci i Kinu i Rusiju )
Guantamo Konc-logor nije zatvoren, kao niti desetine zatvora za "neprijatelje" USA , od Poljske do Kosova i Afganistana skrivenih od ociju javnosti ( navodno je 12 000 nesretnika u tim gulazima USA , izlozeni najstravicnijim mucenjima )
antiraketni stit si preselio na brodove , te u Rumuniju i Poljsku ( u slucaju Poljske saljes antibalisticke rakete PAC-3 samo 50-tak kilometara od Ruske granice !) i brodove koje saljes Rusiji pod nos u Crno More, izazivajuci opasnost od III svjetskoga rata, nicim izazvan od strane Rusa !
prodajes oruzje Tajvanu od 6.5 milijardi dolara , uprkos otvorenim prijetnjama Kine , da ce uzvratiti cak i oruzano ako poremetis balans u regionu , nicim izazvan od strane Kineza
prijetis Iranu slizan sa Izraelskim fanaticima , mada Iranci tvrde ( i CIA takodjer ) da samo zele mirnodopsku upotrebu atomske energije
Obama ?
koji ti je Q..rac !
SAD je BANKROT.
2007 je bankrotiralo 3 banke.
2008 je bankrotiralo 25 banaka.
2009 je bankrotiralo 130 banaka.
Od 5 najvećih svjetskih banaka bankrotiralo je 3.
dok su dve spašene novcem SAD štamparije dolara.
SAD su dužne 14.5 triliona dolara.
U opticaju u svjetu je 55 do 60 triliona dolara.
Brazil, Argentina, Venecuela, Indija, Iran, Turska, Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kina, ne koriste DOLAR u međusobnoj razmjeni, pa će se onih 55 do 60 triliona dolara vratiti u SAD.
HIPERINFLACIJA će doći u SAD.
SAD svoju vojnu moć pokazuje u Iraku i Avganistanu. Koliko su moćni vidi se.
Finasijski BANKROT i vojni SLOM SAD je očit s Obamom, ili bez.
Lako im se .urcit po ovim prostorima ( mada mi se cini da ni ovdje nece jos dugo)..posalju covjeka da dosapne kome treba ''mozes dobiti vise'' ,i mi se ko sretni, po'vatamo za vratove...a onda nam napisu mirovni sporazum... sa sve slikanjem....Do sledece ''prilike''.
ahuseino

#5264 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

SAD je zaduzena vise nego je potrebno, ali par stvari na razmatranje ako ti se ne gadi...

Image

... dalje, o inflaciji se ne moze ovako pojednostavljeno...

Vojni slom = wishful thinking... u stvari sigurno ce se poslije ispostaviti da si nesto drugo htjeo reci, recimo gubljenje rata na lokalnom nivou, sto ja ne bi okarakterisao kao VOJNI SLOM.

JAKO naivno je misliti da se moze samo tek tako otarasiti dolara bez da sebe zavijes u (duboko) CRNO, koja god nacija... i ne samo sebe, nego cim proces pocne - 'motasH' i druge.

P.S. Vidim da ti je drazi apostrof nego H, al's e barem slazes sa onim koje ne mirises...
bogoljub

#5265 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by bogoljub »

Istraživanje: Više od 50 posto Amerikanca više ne želi Obamu za predsjednika

- Nakon godinu dana mandata čak 52 posto Amerikanca smatra da Barack Obama ne bi trebao dobiti još jedan mandat, pokazuje istraživanje koje je proveo CNN/Opinion Research.

Eto to ti je reć Demokratija modernog doba,
Ali ne smijem puno pisati, kada kod nas nema ni D od demokratije! ;-)
jefferson

#5266 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

bogoljub wrote:Istraživanje: Više od 50 posto Amerikanca više ne želi Obamu za predsjednika

- Nakon godinu dana mandata čak 52 posto Amerikanca smatra da Barack Obama ne bi trebao dobiti još jedan mandat, pokazuje istraživanje koje je proveo CNN/Opinion Research.

hehe, to je sasvim NORMALAN pad! Neki od najboljih predsjednika SAD su dozivljavali jos veci pad.
Reagan su sahranili nakon prve godine, a covjek osta dva mandata i jos sad ga svi u usta uzimaju!
\Cudni su ljudi, samo sto u SAD ko ne radi ode s vlasti a ne ostane da parazitira 20g kao sto to kod nas rade "koalicioni" partneri!
jeza u ledja

#5267 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

bogoljub wrote:Istraživanje: Više od 50 posto Amerikanca više ne želi Obamu za predsjednika

Ovdje ima 'job approval', standardni nacin pracenja popularnosti trenutnog predsjednika. Trenutni omjer je 47.9% 'approve' i 45.8 'disapprove'.

Do drugog mandata ima duuuugo.

Ja bih radije da Obama uradi neke stvari u svom prvom mandatu nego da ne uradi nista u 2 mandata.
simpozijum delirijum

#5268 Re: President Barack Hussein Obama!!!

jeza u ledja wrote:
simpozijum delirijum wrote:obecah nedavno da cu potkrijepiti svoje tvrdnje linkovima , evo texta koji vrijedi svakoga slova , nalazi se od prije neki dan na mnogobrojnim NEZAVISNIM internet portalima i blogovima i izgleda da je pravi hit !

link;

Vjeruj mi da sam uzeo sve fino da citam, mada mi je toliko glupavo. I kad dodjoh do ovog :

"There are times when the only choice left is to pick up a weapon to defend your family, neighborhood and city. But those who proved most adept at defending Sarajevo invariably came from the criminal class.
When they were not shooting at Serbian soldiers they were looting the apartments of ethnic Serbs in Sarajevo and often executing them, as well as terrorizing their fellow Muslims. When you ingest the poison of violence, even in a just cause, it corrupts, deforms and perverts you."

A tebi je izgleda merak citati ove bljuvotine. Vjerovatno i svrsavas na Noama Chomskog. Fuj, gadi mi se ovo sranje. gadi mi se cijeli taj intelektualni pseudo anarhisticni, komunisticki, ili kako vec ga nazvati intelektualni kruzok, koji ima cijeli svijet pred sobom, a ne ne vide neke osnove stvari u zivotu.

Trazio sam izvore za neke konkretne stvari koje si naveo, a ne filozofiranje ovog jadnika. Tipicno 'nja nja nja'.
Image

PS: Haha, sad vidim da je zavrsio istu skolu ko hanuma mi. :lol: Bice sad lekcija. :twisted: :D
hajde ba ! ne ljuti se :D , on je bar bio na nasoj strani, a ne na brdima sa chetnicima ( kao mnogi Ruski i Francuski i Britanski diplomati te razni "pjesnici" igrajuci se sa mitraljezima i tapsajuci Karadzica i zlotvore po ramenu (sjecate se video snimka kada taj Ruski akademik i "pjesnik" puca iz mitraljeza po Sarajevu ?))
hoces podatke ?
evo novi link sa gomilom linkova unutar texta , pa lijepo protabiri' o 47 miliona siromasnih , milioni bez zdrastvenoga osiguranja (USA je na 37 mjestu na planeti po zdrastvenoj zastiti ) i tako dalje i tako dalje
link;
http://www.globalresearch.ca/index.php? ... &aid=17633
ahuseino

#5269 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:

link;

Image

Pa samo si se sranju mogao i nadati, kad citas njegove postove. Eno ti je postavio cojek link, da vidis...
statix

#5270 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by statix »

Imal' neko listu primaoca TARP-a? Da malo analiziramo koje su to too big to fail banke i korporacije, koje ujedno unistise male biznise?

Ajmo JUL-e, dosta postova tipa nezaposlenost se smanjila za 0,1%. :D Da vidimo kome to Obama ide linijom manjeg otpora, ignorisuci pljacku velikih nad malima.
zonbirile

#5271 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

statix wrote:Imal' neko listu primaoca TARP-a? Da malo analiziramo koje su to too big to fail banke i korporacije, koje ujedno unistise male biznise?

Ajmo JUL-e, dosta postova tipa nezaposlenost se smanjila za 0,1%. :D Da vidimo kome to Obama ide linijom manjeg otpora, ignorisuci pljacku velikih nad malima.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
iste one koje ne padaju stolječima,ortačka grupa u čijim rukama je i FED.
jeza u ledja

#5272 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Jutros kad sam isao na posao vidio sam crni dim par kilometara od mog posla.

Kad sam dosao svi su pricali o vijestima - naime mali avion se zabio u poslovnu zgradu, koja je potom izgorila u plamenu. Ko je pratio CNN to je danas udarna vijest.
Istovremeno sam vidio i drugi plamen, isto blizu u naselju.

Image

Ova vijest je postala zanimljivija kad se saznalo o cemu se radi. Naime neki lik je prvo zapalio svoju kucu, potom uzeo avion i zabio se u zgradu IRSa - Internal Revenue Service, federalne agencije za poreze.

U par sati neko je iskopao sa njegovog sajta 'oprostajnu poruku', kao neki manifest.

http://www.businessinsider.com/joseph-a ... sto-2010-2

Tekst je podugacak ali mislim da ce neke od vas itekako zanimati, jer se govori kontra federalne vlade, kontra IRSa, kontra TARPa i 'big bank bailouts' gdje na kraju lik kaze:

I can only hope that the numbers quickly get too big to be white washed and ignored that the American zombies wake up and revolt; it will take nothing less. I would only hope that by striking a nerve that stimulates the inevitable double standard, knee-jerk government reaction that results in more stupid draconian restrictions people wake up and begin to see the pompous political thugs and their mindless minions for what they are. Sadly, though I spent my entire life trying to believe it wasn’t so, but violence not only is the answer, it is the only answer. The cruel joke is that the really big chunks of shit at the top have known this all along and have been laughing, at and using this awareness against, fools like me all along.

I saw it written once that the definition of insanity is repeating the same process over and over and expecting the outcome to suddenly be different. I am finally ready to stop this insanity. Well, Mr. Big Brother IRS man, let’s try something different; take my pound of flesh and sleep well.

The communist creed: From each according to his ability, to each according to his need.

The capitalist creed: From each according to his gullibility, to each according to his greed.

Joe Stack (1956-2010)

Citajuci onaj tekst gorespomenuti od Hedgesa, ovo je maltene identicno onome sto predlaze doticni. :shock: :roll:
statix

#5273 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by statix »

Interesantan lik, samo ovo nije nacin da se rijesavaju problemi. Mislim da vecina gradjana je svjesna ovih stvari, samo ne znaju sta da rade. Amerikancima kroz historiju nije falilo gradjanskog aktivizma i svjesti, mada je ovo tragicno. :sad: :shock:

Toliko laicki, a toliko istinito:

I remember reading about the stock market crash before the “great” depression and how there were wealthy bankers and businessmen jumping out of windows when they realized they screwed up and lost everything. Isn’t it ironic how far we’ve come in 60 years in this country that they now know how to fix that little economic problem; they just steal from the middle class (who doesn’t have any say in it, elections are a joke) to cover their asses and it’s “business-as-usual”. Now when the wealthy fuck up, the poor get to die for the mistakes… isn’t that a clever, tidy solution.
simpozijum delirijum

#5274 Re: President Barack Hussein Obama!!!

statix wrote:Interesantan lik, samo ovo nije nacin da se rijesavaju problemi. Mislim da vecina gradjana je svjesna ovih stvari, samo ne znaju sta da rade. Amerikancima kroz historiju nije falilo gradjanskog aktivizma i svjesti, mada je ovo tragicno. :sad: :shock:

Toliko laicki, a toliko istinito:

I remember reading about the stock market crash before the “great” depression and how there were wealthy bankers and businessmen jumping out of windows when they realized they screwed up and lost everything. Isn’t it ironic how far we’ve come in 60 years in this country that they now know how to fix that little economic problem; they just steal from the middle class (who doesn’t have any say in it, elections are a joke) to cover their asses and it’s “business-as-usual”. Now when the wealthy fuck up, the poor get to die for the mistakes… isn’t that a clever, tidy solution.
eh ! to je istina , mozemo kritizirati USA ali bas u Americi su nastali ozbiljni antiratni pokreti , seksualna revolucija (oslobadjanje zene ) ekoloska svijest i udruzenja za zastitu okolisa ,za nuklearno razoruzanje i slicno pa i prva ozbiljnija pobuna protiv globalizacije je bila u Sijetlu (zaboravih godinu ) kada su se hiljade mladih mlatile sa policijom danima :D
a danas ?
taj prokleti koncept "rata protiv terora" te sveopsta militarizacija i masni profit kompanija koje se bave sigurnoscu
je utjerao strah u kosti Amerikancima
vojno-policijski komplex je poslije 9/11 doslovno izvrsio kao neki vojni udar i stavio ne samo Amerikance pod nisan u skladu sa zlocinackom izjavom bivseg predsjednika Busha :"ili ste sa nama ili protiv nas " (znaci metak ili laserski navodjena bomba ako ste u drugoj drzavi )
ljudi se boje
pa samo vidite paranoje od kontrole na aerodromima , postaje smijesno , hapse putnike u avionu ako prdne ili glasno zovne stjuardesu
znate li da svaki skup gradjana sa vise od 50 ljudi (ne samo u USA vec u bilo kojo visoko razvijenoj zapadnoj zemlji )
prati duplo vise policajaca uz budno motrenje video kamera , telefoni i internet se prati pomno , a primjeri Guantanama , Abu graiba i sada vojne baze Bagram ( konc-logori ) ne ostavlja sumnju sta se moze desiti "pobunjenicima"
fakat

#5275 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by fakat »

Ja glas'o za Ralpha Nadera, ostao ispod 1% glasova, ali ne dam glasa za Obamu ili McCaina.

Zvuci kao karikiranje ali nije. Svi me kritikovali kao urusicu demokrtatske glasove?! Kojih demokrata? Onih sto sute zadnjih 10 godina i mjerkaju kuda vjetar puse? Puse vjetar, puse....
Post Reply