Ne zaboravljam, udaljavam se istina, ali samo zato sto hocu da ti dam protuargument na tvrdnju da mikro-drustvo/ekonomija ne postoji, da ne postoji spontani tok na svijetu, da je sve predodredjeno master planom genijalnih bankara (originalnih nekoliko). Ne slazem se, i mislim da obicni smrtichi ipak imaju neki uticaj. Manipulacije i konspiracije se naravno desavaju (spomeni Luizitaniju, pa ako hoces i PH), gdje ima dima ima i vatre pa da je zar; ali se i manipulacije s vremena na vrijeme otkriju. Ono sto je zbunjujuce je to sto u stvari politika (i ekonomija) koja odgovara igracima odgovara i obicnim smrtichima kao clanovima istog drustva, samo u vrlo disproporcijalnom nivou. Odnosno ja nisam musterija vadione 'dobri su oni' ali im vlast ne valja' (koju god drzavu da stavis), ipak vjerujem da je ultimatna odgovornost na 'glupim' glasacima, i da Miki Maus nije mis vise nego sto mora biti (jer ipak postoje neki igraci), i vjerujem da buducnost nije predodredjena (od strane igraca) jer mi zivot onda ne bi imao smisla.zonbirile wrote:----------------------------------------------ahuseino wrote:Nije bitno sta je nastalo prije, trgovina, ili teorija o trgovini, odnosno mozes cak tvrditi da im je ta teorija omogucila da kvantitativno zakljucuju (i time jos vise profitiraju) ali je ta teorija otvorila puteve, nacine da SVI mogu saznati sta i kako se radi, te objasniti stvari matematikom.zonbirile wrote:@ahuseino
jest samo što je novac,krediti i špekulacije novcem(sama priroda novca i bankarskog poslovanja) nastao mnogo prije nauke ekonomske.Nekako opet dođe,istorijski gledanoa,da su lole sa klikerima skontale fol,uspostavile sistem,a ostali se igraju razrade,dijele nagrade između sebe i priznanja,a lova je i dalje kod njih.Svi oni se kreću unutar zadanog sistema slikaju postojeće stanje i nastoje riješiti kvadraturu kruga koja je davno zadana i betonirana,sada teoretski dokazati će oni svašta,ali praktično sve pada u vodu jer lole sem novca imaju i moć,i to obadvoje toliko da ne mogu pasti.U konačnici WW III ,pa jovo nanovo.
Uspostaviti sistem je potrebno radi standardizirane razmjene robe i labora, dali je taj sistem dobar je pitanje sto sam gore naveo... ono sto tebi (a i meni) smeta je to sto da bi ja profitirao, mora onaj gore da profitira visestruko. Ali to nije nista novo, pogotovo ne samo ovih zadnjih par stoljeca - kada su bankari profitirali na sistemu. To sto su oni profitirali i jos uvijek profitiraju ne znaci da je sistem univerzalno los. Kazem meni je drago da postoji kredit, i rado cu platiti interes za ono sto JA mislim svjesno da mogu i zelim ako mi je STALO - sve je do prioriteta (i necu tuziti bartendera sto sam pjan za barom).
Sistem je los vise filozofski, zato sto jedinu motivaciju SVIMA daje u obliku nadnice, ne srece (pa svi postajemo robovi kapitala). Bi li se to promjenilo da koristimo 'zlatni' novac ili da centralna banka nije privatna, nego drzavna, pa da drzava diktira koliko ce se nula staviti na novcanicu dinara?
Ako bi progres malih do srednjih biznisa bio ogranicen nemogucnoscu da se posudi pocetni kapital zato sto je ovaj ogranicen kolicinom zlata u rezervi ko zna kakva bi slika bila (ne tvrdim nista samo kazem). Filozofski mislim da je sporije bolje...
pa suština je u tome što je meni jasno i potpuno svejedno i sa naučnog i praktičnog ugla,ko je kako i koga.Zaboravljaš temu,a upravo smo došli na to-Huso mali pajac velikih igrača.Štiglic,Galbrajt, i comp.super sve ok,ali drugi prokužili sistem i uzeli lovu i moć.
Ti po prici vjerujes da je BAS SVE, ALI BAS SVE do sada u zadnjih nesto vise od par stotina godina, bilo manipulisano (francuska revolucija, crvena revolucija, industrijska revolucija, kriza, oba rata, bliski istok...) od VRLO malog broja ljudi iza scene. Posto je njihova moc ocigledno toliko velika, onda je LOGICKI AFIRMATIVNO da ce se tako i nastaviti minimalno za naseg zivota, a najvjerovatnije i duze. Onda je moje pitanje tebi, ako ti znas da plan za SVE vec postoji, i da su gotovo sigurne sanse da ce se stvari tako i odviti, kako mozes to prihvatiti i nastaviti zivot kao da stvari imaju smisla, kakva je poenta onda zivota..?
Ili ti u stvari ne vjerujes bas 100% ali ovdje trazis ta te neko razuvjerava...?
Izasra' se i ja ha...